| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Zrób to sam - Audio w kamperze
Szponta Around - 2015-04-27, 18:38 Temat postu: Audio w kamperze Witam nie wiem czy był już poruszany taki temat, na pewno był lecz nie znalazłem nigdzie, chce sobie sprawić audio do kamperka , lecz...radyjko -300 zł głośniki z 300 zł ...a wpadłem na pomysł że lepiej sobie kupić głośniki 4.1 creativa z subwooferem za 300 zł i to mi wystarczy i bedzie łądnie dudnieć , kable ładnie poprowadze i będzie pięknie, mam przetwornice na 220 V , lecz takie głosniki it ak są zasilane 12-14 V więc nie da sie ich bezpośrednio do akumulatora podpiąć ? pozdrawiam i czekam na opdowiedzi
Skwarek - 2015-04-27, 18:49
Ale o co chodzi?. Głośniki do akumulatora? przetwornicy?
Myślałem, że chociaż do wzmacniacza.
akissjg - 2015-04-27, 18:51 Temat postu: Re: Audio w kamperze
| Szponta Around napisał/a: | Witam nie wiem czy był już poruszany taki temat, na pewno był lecz nie znalazłem nigdzie, chce sobie sprawić audio do kamperka , lecz...radyjko -300 zł głośniki z 300 zł ...a wpadłem na pomysł że lepiej sobie kupić głośniki 4.1 creativa z subwooferem za 300 zł i to mi wystarczy i bedzie łądnie dudnieć , kable ładnie poprowadze i będzie pięknie, mam przetwornice na 220 V , lecz takie głosniki it ak są zasilane 12-14 V więc nie da sie ich bezpośrednio do akumulatora podpiąć ? pozdrawiam i czekam na opdowiedzi |
skoro zasilane 12-14 DC to możesz podpinać do instalacji auta
ARCADARKA - 2015-04-27, 19:30
No ,no ,,mam zmieniono automatycznie na - opowiadaj ,na punkcie muzy ,,,,, ,,,,,,skromnie ale mocno 4x 80 ,,,,,,,,zasilanie ,,,z aku zabudowy ,,,oddzielny aku ,,,,,,,,siła z solara 130 ,niezależna od alternatora ,,,,oj mam zmieniono automatycznie na - opowiadaj ,,,,,na muzę
normalnie automatycznie ,,,,pikantnie zmienia orgazm wewnętrzny
ARCADARKA - 2015-04-27, 19:39
| ARCADARKA napisał/a: | No ,no ,,mam zmieniono automatycznie na - opowiadaj ,na punkcie muzy ,,,,, ,,,,,,skromnie ale mocno 4x 80 ,,,,,,,,zasilanie ,,,z aku zabudowy ,,,oddzielny aku ,,,,,,,,siła z solara 130 ,niezależna od alternatora ,,,,oj mam zmieniono automatycznie na - opowiadaj ,,,,,na muzę
normalnie automatycznie ,,,,pikantnie zmienia orgazm wewnętrzny |
nie podbiegaj ,przyjacielu te 300 to chyba na przewody
ARCADARKA - 2015-04-27, 19:46
| ARCADARKA napisał/a: | | ARCADARKA napisał/a: | No ,no ,,mam zmieniono automatycznie na - opowiadaj ,na punkcie muzy ,,,,, ,,,,,,skromnie ale mocno 4x 80 ,,,,,,,,zasilanie ,,,z aku zabudowy ,,,oddzielny aku ,,,,,,,,siła z solara 130 ,niezależna od alternatora ,,,,oj mam zmieniono automatycznie na - opowiadaj ,,,,,na muzę
normalnie automatycznie ,,,,pikantnie zmienia orgazm wewnętrzny |
nie podbiegaj ,przyjacielu te 300 to chyba na przewody |
no te 12 ,,,,,to można ,na mel bramę ,,,,,,,,,tak zwany ,,,wdech lub wydech ,,,,,,,,ale wszystkie głośniki na te same oddychanie
toscaner - 2015-04-27, 21:17 Temat postu: Re: Audio w kamperze
| Szponta Around napisał/a: | Witam nie wiem czy był już poruszany taki temat, na pewno był lecz nie znalazłem nigdzie, chce sobie sprawić audio do kamperka , lecz...radyjko -300 zł głośniki z 300 zł ...a wpadłem na pomysł że lepiej sobie kupić głośniki 4.1 creativa z subwooferem za 300 zł i to mi wystarczy i bedzie łądnie dudnieć , kable ładnie poprowadze i będzie pięknie, mam przetwornice na 220 V , lecz takie głosniki it ak są zasilane 12-14 V więc nie da sie ich bezpośrednio do akumulatora podpiąć ? pozdrawiam i czekam na opdowiedzi |
Ty sobie to rozkręć i pomierz napięcia. Wątpię, że tam masz 12V. Jak już to raczej symetryczne +/- 12V - 15V. Albo min 20 kilka Volt. Możesz zasilać z 230V, ale to nie jest dobra droga. Musisz mieć raczej pełny sinus, bo te komputerowe mają z reguły zwykłe trafo, które modyfikowanym usmażysz.
qdlaty_78 - 2015-04-27, 21:26
co ten piecyk Boschmanna zasila? Te tuby to subwoofery czy tylko głośniki?
ARCADARKA - 2015-04-27, 21:43
mel brama płaska tytanowa ,,,,mini subwoofery,,,decybel nie trząchają stolarką ,,kamperową,portki nie spadają ,,,,czyli krotki bas
CAMELKI - 2015-04-27, 22:14
witajcie czytam o car audio .tak sie składa ,że siedze w tym od wielu lat.w swoim kamperku powoli modyfikuję po poprzednim włąscicielu.chętnie pomogę .
ARCADARKA - 2015-04-27, 22:17
| kasiarz napisał/a: | witajcie czytam o car audio .tak sie składa ,że siedze w tym od wielu lat.w swoim kamperku powoli modyfikuję po poprzednim włąscicielu.chętnie pomogę . a co modyfikujesz | skojarz ,,,,skojarz cosik więcej o modyfikacji
CAMELKI - 2015-04-27, 22:33
po pierwsze musze poprawić instalację zasilającą ,usunąć połączenia ,,sztukowane i izolowane taśmą paierową ...nie wiem może ten ,,helmut ,, był architektem .zmienić system zasilania wzm.wstawiam dodatkową kasetke bezpiecznikową .wymiana głosników .przewodó sygnałowych i głośnikowych
ARCADARKA - 2015-04-27, 22:40
| kasiarz napisał/a: | | po pierwsze musze poprawić instalację zasilającą ,usunąć połączenia ,,sztukowane i izolowane taśmą paierową ...nie wiem może ten ,,helmut ,, był architektem .zmienić system zasilania wzm.wstawiam dodatkową kasetke bezpiecznikową .wymiana głosników .przewodó sygnałowych i głośnikowych |
no to jesteś mocno w temacie ,,,ja z audio to laik ,,ale na razie nic ,nie strzeliło ,ani nie zadymiło się
powodzenia
CAMELKI - 2015-04-27, 22:44
oj tam o prostu moja pasja to akustyka i car audio w samochodach przeróbki .pare samochdów zrobiłem na zawody i wystawy. Ale teraz chcę troche w moim ,,CAMELKU,, zrobić .i jak cos podzielić sie doświadczeniem AHOJ
toscaner - 2015-04-27, 22:49
Nie no jak ktoś "car audio" na peyingach albo boschmanach i kabelkach od sluchawek robi to ja Was pazdrawlaju.
qdlaty_78 - 2015-04-27, 23:27
| toscaner napisał/a: | Nie no jak ktoś "car audio" na peyingach albo boschmanach i kabelkach od sluchawek robi to ja Was pazdrawlaju.
|
qdlaty_78 - 2015-04-27, 23:28
choć stara linia Boschmanna nie jednego zaskoczyła
CAMELKI - 2015-04-28, 20:43
to tak jak ze starymi dobrymi firmami,, jbl harman kardon,infinity,pioneer,rocford fosgate.itd. do tego trzeba dołączyć całe okablowanie ,nie wspomne o odpowiednim wykonaniu zabudowy,wytłumieniu noise fillerem .nie będe sie tutaj produkował .myśłe że na zlotach będzie ku temu pora i ochota .
miklo75 - 2015-05-08, 20:36
Panowie też jestem zainteresowany tematem.
Może po prostu zamiast się naśmiewać ktoś kto się zna napisze coś mądrego, czyli jakie kable są dobre, po czym rozpoznać, że dobre, jakie głośniki wzmacniacz itd.
Czy np. długość kabli ma wpływ na jakość. Może ktoś zna proste sposoby by efektywnie poprawić jakość dźwięku. Jakie radyjko warto kupić za niewielkie pieniążki.
qdlaty_78 - 2015-06-10, 00:25
Wszystko zależy od budżetu jaki przeznaczymy na budowanie zestawu. Właśnie przymierzam się do usprawnienia mojego audio w kamperku. Sprawa nie będzie prosta bo to spora otwarta przestrzeń, brak rozsądnych miejsc fabrycznych na głośniki. Wszystko trzeba rzeźbić. Zestaw chcę oprzeć o sprawdzoną jednostkę jvc kd-sh99r , sprzęt leciwy ale jedyny udany model jvc.
Głośniczki -zestaw dwudrożny odseparowany (myślałem o Powerbass s-60c)
Wygłuszenie drzwi matami + mocowanie głośników z mdf. Może dam jakiś wzmacniacz + sub ale troche krucho z miejscem i prądu wciąga.
Przy audio kieruję się zawsze zasadami:
Mały ograniczony budżet :
kup lepsze głośniki , radio firmowe ale z niższej lini
tanie głośniki i wzmacniacz kupować na wagę nie oczami , cięższe głośniki lub wzmacniacz grają lepiej mimo tego co tam chińczyki wypiszą.
Zapewnić stabilne zasilanie
Osobiście mam największą satysfakcję jak odpowiednio dobrana sieczka z chin zagra lepiej niż źle skonfigurowany hi end za dużą kasę.
karas83 - 2015-09-19, 20:42
witam wszystkich ,
Kosiarz mam pytanko , wpadło mi w oko radyjko pasujące wiekiem do mojej starej budy,
jest to Mcintosh Mx406. widuje czasem na eb.
do tego
czy spotkałeś się kiedyś z takim radiem?
czy możesz polecić jakieś inne modele radia , jakieś starsze audiophilskie pionki , ale nie znam modeli za bardzo .
AudioBas - 2015-11-01, 14:25
| qdlaty_78 napisał/a: | Wszystko zależy od budżetu jaki przeznaczymy na budowanie zestawu. Właśnie przymierzam się do usprawnienia mojego audio w kamperku. Sprawa nie będzie prosta bo to spora otwarta przestrzeń, brak rozsądnych miejsc fabrycznych na głośniki. Wszystko trzeba rzeźbić. Zestaw chcę oprzeć o sprawdzoną jednostkę jvc kd-sh99r , sprzęt leciwy ale jedyny udany model jvc.
Głośniczki -zestaw dwudrożny odseparowany (myślałem o Powerbass s-60c)
Wygłuszenie drzwi matami + mocowanie głośników z mdf. Może dam jakiś wzmacniacz + sub ale troche krucho z miejscem i prądu wciąga.
Przy audio kieruję się zawsze zasadami:
Mały ograniczony budżet :
kup lepsze głośniki , radio firmowe ale z niższej lini
tanie głośniki i wzmacniacz kupować na wagę nie oczami , cięższe głośniki lub wzmacniacz grają lepiej mimo tego co tam chińczyki wypiszą.
Zapewnić stabilne zasilanie
Osobiście mam największą satysfakcję jak odpowiednio dobrana sieczka z chin zagra lepiej niż źle skonfigurowany hi end za dużą kasę. |
Planujesz iść dobrą drogą
Od siebie polecam może bardziej zainwestować np w Morel Maximo
Nie myślałeś o zewnętrznym wzmacniaczu?
Radio samochodowe generuje moc około 4x15-19W RMS (4x45W MAX).
A to trochę mało
Nie wiem jak w camperach wyglądają drzwi, ale jak już coś robić to tak:
http://www.audiobas.pl/wytlumienie_drzwi_e46.html
http://www.audiobas.pl/wy..._seat_exeo.html
Socale - 2015-11-01, 18:01
Zakatowałem swój słuch decybelami więc zmieniłem branżę ale doświadczenie pozostało...
Audio jest materią doskonale mi znaną, do tego pojęcie w elektronice i "widzenie" dźwięku pozwala mi zawsze wycisnąć ze sprzętu więcej niż jego standard i nie mam tu na myśli mocy lecz brzmienie zakończone tylko dobrymi głośnikami.
Dobre głośniki nie cechują się żadnymi parametrami lecz wyłącznie opiniami słuchacza, jakości brzmienia nie da się zapisać w cyferkach
.
Nie ma sensu się spinać na generowanie decybeli moim zdaniem, jeśli chcesz odpoczywać przy ukochanych dźwiękach i rozkoszować się nimi to nie należy inwestować w nadmierną moc.
Musisz wiedzieć, że im więcej decybeli tym mniej detali i węższe pasmo słyszysz, zatem nasuwa się pytanie czy chcesz się katować czy rozkoszować
Dlatego zdjęciem ostrzegam cię co mi słuch zabijało (jaki ja dureń skończony) a pomysłem zdradzam co mnie cieszy.
.
Otóż do napędu głośników wykorzystuję tylko radio samochodowe, lekko przerobione do potrzeb.
W pierwszym radyjku (w przyczepie) przeróbka polegała na obcięciu pasma tuż przed samą końcówką mocy. To kombinacja kondensatorów i rezystorów i skierowanie tego sygnału do wzmocnienia na kanały tylne.
Następne moje radyjko również w przyczepie, było wyposażone w wyjście sygnału na subwoofer, sygnał ten tylko obniżyłem i również skierowałem na tylne kanały układu mocy.
W obu tych przypadkach funkcją Fader korygowałem stosunek głośników robiących scenę (satelity) a głośnikiem robiącym za uzupełnienie basowe (subwoofer).
Satelity pasywnie ograniczyłem od dołu żeby pasmo basowe nie nakładało się wzajemnie, bo robiłoby psikusy ponieważ układ 3 głośników w przyczepie nie był symetryczny.
Głośnik basowy stosowałem jeden ale dwu cewkowy 2x4ohm, nie dużej mocy ale o jak najwyższej skuteczności, łatwy do opanowania dźwięku i odchodzi problem fazowania.
Montowałem tam gdzie nie przeszkadzał i można było stworzyć mu dogodne warunki pracy, zawsze w szczelnej zabudowie.
I to mi fajnie i oszczędnie (prądowo) grało, bas nie męczył i nie brakowało mi go, podkreślał brzmienie bez nadmiernej natarczywości.
W kamperze już tego nie robiłem, ale w następnym kamperze zrobię tak samo.
Na koniec dodam jeszcze, że TV w kamperze na własnych mikro głośnikach gra jak smartfon i rzygać się od tego chce, więc wyprowadziłem sobie sygnał pod obce głośniki, przy lepszym/szerszym brzmieniu obraz wydaje się sympatyczniejszy a ludzki głos bliższy jest naturalnemu.
|
|