Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FIAT - Gdzie znajdęczujnik, włącznik światła cofania DUCATO 2.8 JTD

zee1717 - 2015-04-30, 09:59
Temat postu: Gdzie znajdęczujnik, włącznik światła cofania DUCATO 2.8 JTD
Ducato 2.8 JTD 2006 (stara buda) - silnik: 8140.43S - skrzynia 5 biegowa

Przy podłączaniu kamery cofania - padło mi światło cofania. Sprawdziłem bezpieczniki i żarówkę - wszystko OK. Na przewodach jest nawet 12v ale jak włączę bieg spada do 0,5v.
Wyczytałem że może czujnik mi padł.
Od kilku godzin szukam czunika światła cofania. Od góry od dołu - NIC

Pomocy - przerabiał ktoś ten temat? - może jakieś zdjęcie.
Generalnie w miejscu w którym mógłby być (na górze skrzyni, koło łapy) jest dramatycznie słaby dojście - robota na cały dzień - może źle szukam...

Gregorio - 2015-04-30, 10:24

Z czujnikiem nie pomogę ale rozważ włączanie kamerki za pomocą przycisku. Kiedyś uważałem, że jedyne słuszne podłączenie to takie aby włączało się ze wstecznym. W obecnym kamperku mam jednak osobny włącznik i jest praktyczniej. Można sobie zerknąć w monitorek podczas jazdy do przodu lub podczas postoju czy nikt nie juma rowerków z bagażnika (a były takie przypadki :( )
Comsio - 2015-04-30, 13:11

GrzesiekW napisał/a:
Z czujnikiem nie pomogę ale rozważ włączanie kamerki za pomocą przycisku. Kiedyś uważałem, że jedyne słuszne podłączenie to takie aby włączało się ze wstecznym. W obecnym kamperku mam jednak osobny włącznik i jest praktyczniej. Można sobie zerknąć w monitorek podczas jazdy do przodu lub podczas postoju czy nikt nie juma rowerków z bagażnika (a były takie przypadki :( )

Na te twoje klamoty to tylko złomiarz poleci, i jeszcze się będzie zastanawiał czy warto. ;)

zee1717 - 2015-04-30, 19:26

GrzesiekW napisał/a:

Pomysł jest dobry - szkoda że nie rozwiąże przy okazji problemu ze światłem cofania.

SlawekEwa - 2015-04-30, 20:06

zee1717 napisał/a:
Od góry

http://serwer1478297.home...DSC00055~31.JPG
widzisz wyłącznik świateł cofania

zee1717 - 2015-05-05, 12:30

- widzę - i choć skrzynia wydaje się trochę inna również w mojej spodziewam się czujnika w tym samym miejscu - liczyłem, że może jednak jest gdzieś indziej, ponieważ nie mam szans na dostęp do tego miejsca ani z góry ani z dołu - zanosi się grubsza naprawa w warsztacie...
mccleo - 2015-05-27, 11:18

Naprawa\wymiana jest prosta i zajmuje 20 minut. Dostęp od góry po zdemontowaniu dolotu powietrza (2 śruby oraz zacisk) i mocowania cięgła sprzęgła (3 śrubki) :) . Miałem dokładnie ten sam przypadek dopiero po zamontowaniu kamery cofania dowiedziałem się że moje światło czasami działa czasami nie. To przy okazji dyskusji czy osobny wyłącznik, jak kamera jest dopięta do wstecznego to wiemy czy świeci się światło z tyłu ;)
zee1717 - 2015-05-27, 11:48

mccleo napisał/a:
Naprawa\wymiana jest prosta i zajmuje 20 minut. Dostęp od góry po zdemontowaniu dolotu powietrza (2 śruby oraz zacisk) i mocowania cięgła sprzęgła (3 śrubki) :) . Miałem dokładnie ten sam przypadek dopiero po zamontowaniu kamery cofania dowiedziałem się że moje światło czasami działa czasami nie. To przy okazji dyskusji czy osobny wyłącznik, jak kamera jest dopięta do wstecznego to wiemy czy świeci się światło z tyłu ;)

Konkretna wskazówka - zdążyłem podłączyć już kamerę cofania pod przycisk i potwierdzam, że tak jest wygodniej. Światło dalej nie działa.

Napisz proszę czy dolot powietrza to ta rura, która idzie od dołu od filtra?
Zrobiłem zdjęcia i numerki aby łatwiej było wskazać.

MILUŚ - 2015-05-27, 16:03

zee1717 napisał/a:
...............

Napisz proszę czy dolot powietrza to ta rura, która idzie od dołu od filtra?
Zrobiłem zdjęcia i numerki aby łatwiej było wskazać.

Dolot powietrza do filtra to ta rura karbowana zaznaczona na twoim zdjęciu jako nr.: 1 .