|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Wygłuszenie komory silnika
chemik - 2015-05-02, 08:38 Temat postu: Wygłuszenie komory silnika Witajcie!
Zabieram się za wygłuszenie komory silnika oraz drzwi w Fordzie Transicie.
Czy ktoś ma własne doświadczenie w tego typu pracy?
Jakie stosował materiał?
jest tego tyle na rynku, że głowa mi pęka
proszę o radę praktyków - jak firma i co najlepsze
dzięki
Fordek - 2015-05-02, 15:34
Do Ducato I kupowałem materiały wygłuszające w http://www.bitmat.pl/ .
Na blachę idzie cienka butylowa ( ciężka, droga ) - komora silnika , na to naklejasz dużo tańszą i lżejszą i tańszą piankę . Piankę zastosowałem również pod deską rozdzielczą bez cienkiej butylowej. . Efekt był taki, że dało się w samochodzie rozmawiać podczas jazdy.
chemik - 2015-05-02, 18:54
przejrzałem polecane strony, opieram się na Twoim doświadczeniu, zastosuje. Dzięki!
i w realu przy najbliższym spotkaniu
Fordek - 2015-05-02, 22:00
Dzięki za piwko chociaż tylko animowane. Uważaj bo naprawdę mata butylowa chociaż cienka jest bardzo ciężka - dołożysz parę kilogramów do samochodu . Środek i drzwi wyciszałbym chyba tylko pianką - jest też na foli samoprzylepnej i metalowa aluminiowa warstwa od góry . Efekt był chociaż wyciszałem samochód nie wyjmując silnika i nie zdejmując deski rozdzielczej. Gdybym to zrobił pewnie było by dużo lepiej. Lep po prostu wszystkie gołe blachy zaczynając od komory silnika i przegrody z kabiną . Powodzenia
hubek - 2015-05-02, 22:12
Starego grzechotnika wygłuszałem przy pomocy mat samoprzylepnych od strony komory silnikowej. Jednak najlepszy efekt dało uszczelnienie od strony kabiny wszelkich przelotek, otworów itp. Robiłem to kawałkami miękkich mat filcowych z ciężarówek. Dodatkowa warstwa takiej maty poszła pod deskę rozdzielczą (gdzie się dało - bez rozbierania.
DarKu - 2015-05-02, 22:32
Tak samo jak kolega Fordek zastosuje mate butylowa ktora zakupilem wlasnie w firmie Bitmat, bardzo konkretna firma z doradztwem, wygluszanie mam zaplanowane na sobote, komora silnika juz jest umyta i odtluszczona,pod deska rozdzielcza juz wygluszylem, zajzyj do mojego tematu http://www.camperteam.pl/...r=asc&start=180 wnetrze wygluszalem juz dwa lata temu rowniez korzystajac z materialow tej samej firmy lecz wtedy na podloge i na drzwi dalem mate bitumiczna Boll, na podloge dodatkowo dalem pianke 10mm, rowniez wygluszylem maske od strony silnika 10mm pianka niepalna z klejem lecz bede na nia przyklejal druga poniewaz wlot powietrza mam na masce i przez ten otwor wentylacyjny slychac jeszcze silnik no chyba ze zamkne nawiew poki co nie ma problemu ale w lecie odrobina zimnego a nie cieplego powietrza sie przyda
DarKu - 2015-05-09, 22:17
Chemik u mnie juz wygluszone zagladnij w moj temat http://www.camperteam.pl/...15320&start=180 efekt jest wrecz
powalajacy bym powiedzial musze kiedys kupic miernik halasu zeby
zobaczyc jak bardzo sie wyciszyl
elmo78 - 2015-05-10, 11:53
No dobra, czyli możecie mi tak szczerze powiedzieć, że takie wygłuszanie się sprawdza? Wiecie, zakup kompletu pianek na kabinę to ładne parę stówek i interesuje mnie to, czy faktycznie różnica jest wyraźnie (nie)słyszalna czy też wszystko jest na granicy placebo?
Od strony silnika chcę nakleić butyl z alu. Od wewnątrz chcę nakleić taką lżejszą piankę bez warstwy alu, podobnie jak na drzwi. Na podłogę i tak dodatkowo idzie jakieś 10mm filcu 'poroso' oraz wykładzina samochodowa... Czy będę zadowolony?
marius - 2015-05-10, 15:37
Jeżeli chodzi o mnie, to w zasadzie nie odczuwam poprawy po wyciszeniu w swoim integralu. Wygluszenie co prawda robiłem od środka (masa bitumiczna oraz samoprzylepna pianka 20 mm produkcji japońskiej) oraz częściowo od komory silnika. Wywaliłem ok. 1000 zł i jest jak było. Po prostu silniki Forda 2.5 tak mają. Są na wtrysku bezpośrednim i muszą dawać po uszach.
chemik - 2015-05-10, 17:48
zakupione maty i butyl przyszły w piątek, wnętrze maski silnika i drzwi umyte, zabieram się za wygłuszenie w poniedziałek. Marius mnie pocieszył, no, zobaczymy!
Ale gdyby było za cicho, to bym nie wiedział, że silnik pracuje !
Tak było z Wattem, gdy chciał sprzedać swoją maszynę cichs zą od Newcomba !
chemik - 2015-05-10, 17:51
Do Fordka - wybieramy się na razie niezobowiązująco na zjazd w pierwszych dniach czerwca - to jak się spotkamy - to piwo realnie! ( albo cos innego)
Wojciechu - 2015-05-10, 18:53
W ubiegłym roku wykleiłem w Ducato z 91r.komorę silnika , podłogę kabiny i pod deska rozdzielczą matami bitumicznymi lub butylowymi (już nie pamiętam). Takie same maty używają do wygłuszeń w fabryce Ursusa – pomogło – ale „szału” nie było. Dopiero gruba wykładzina na podłodze do wysokości deski rozdzielczej zrobiła na mnie wrażenie. Silnik fajnie „buczy” i da się porozmawiać podczas jazdy z „druhną” małżonką – i to może być malutkim minusem wygłuszenia. Sądzę, że podobne zabiegi mogą pomóc w Fordzie. Powodzenia
Fordek - 2015-05-10, 22:29
chemik, Bardzo wielkie dzięki ,lecz planuję w tym wiosennym sezonie tylko zlot w Solcu Zdroju - 22-24 maja. Ale może kiedyś w przyszłości A wracając do tematu.
Wygłuszenie sprawdza się w starych samochodach - głośnych , takich co ani radia nie posłuchasz ,ani z kobitką nie pogadasz. U mnie zadziałało - tak jak napisałem dało się rozmawiać. W nowych samochodach chyba to nie ma racji bytu bo i tak jest cicho ( w porównaniu z Ducato I) . Lecz od strony silnika kleiłem dwie warstwy-butylową i piankową . Prawdopodobnie było by jeszcze lepiej gdybym wylepił drzwi od środka . Miałem to zrobić w tym roku tylko ,że zmieniłem kamperka.
DarKu - 2015-05-10, 23:35
elmo78 napisał/a: | No dobra, czyli możecie mi tak szczerze powiedzieć, że takie wygłuszanie się sprawdza? Wiecie, zakup kompletu pianek na kabinę to ładne parę stówek i interesuje mnie to, czy faktycznie różnica jest wyraźnie (nie)słyszalna czy też wszystko jest na granicy placebo?
Od strony silnika chcę nakleić butyl z alu. Od wewnątrz chcę nakleić taką lżejszą piankę bez warstwy alu, podobnie jak na drzwi. Na podłogę i tak dodatkowo idzie jakieś 10mm filcu 'poroso' oraz wykładzina samochodowa... Czy będę zadowolony? |
Elmo nie wiem jakie masz auto. ale w moim 1984 rok Iveco bylo tak glosno ze jak wrocilem w zeszlym roku z Chorwacji to jeszcze do teraz mi szumi w uszach
Wczesniej wykleilem srodek i drzwi mata bitumiczna oraz na podloge na mate dalem pianke 10mm oraz mate wygluszajaca 10mm plus wykladzina, poprawa byla, jednak jazda na dluzsza trase i tak meczaca dla uszu, a przeciez kamperek to w zasadzie same dlugie wyjazdy dlatego nie dajac za wygrana wygluszylem komore silnika, mata butylowa z srebna folia oraz na nia pianke trudnopalna 15mm, i powiem szczerze ze roznica jest duza, choc silnik podczas ruszania jest glosny to przy predkosci 80-90km/h juz jest duzo ciszej niz bylo, pozostaly mi do wygluszenia przeloty obok wentylacji, poniewaz w moim aucie nawiew jest bezposrednio przez maske to musze jeszcze wymienic uszczelki na zlaczu tego wlotu i nawiewu oraz wokol nagrzewnicy zamontowac uszczelke, jednak teraz uwazam ze sa to detale, bardziej slysze z tylu dochodzaca wyjaca podpore walu o ile nie jest to most
gino - 2015-05-11, 08:06
elmo78 napisał/a: | No dobra, czyli możecie mi tak szczerze powiedzieć, że takie wygłuszanie się sprawdza? | weź zwykły koc, i powieś go na desce rozdzielczej, tak, aby zwisał do samej podłogi ... zobaczysz czy jest ciszej czy nie
wyciszenie kabiny spowoduje mniej więcej to samo
MAWI - 2015-05-11, 08:55
chemik napisał/a: | Ale gdyby było za cicho, to bym nie wiedział, że silnik pracuje ! |
Nie będzie .Miałem Forda i wiem.
DarKu - 2015-05-11, 21:01
Sciagnalem sobie aplikacje do mierzenia decybeli niestety nie sprawdza sie, w osobowce pokazuje ze jest glosniej a jak odkrece zestaw 7.1 na pelny regulator to prawie nic nie wzrasta, pokazuje max 86decybeli a w to nie wierze
chemik - 2015-05-11, 23:07
dzisiaj czyściłem komorę pod matę butylowa, ale nie udało mi się skończyć. Jak wykleję, to opisze, co to dało. Na razie mogę cieszyć się zimnym napojem z zamrażarki na prąd z paneli - zamontowałem 450 Wp mocy - chodzi jak trzeba
silny - 2017-08-09, 06:40
Stary temat podciągnę.
Czy ktoś mógłby podzielić się doświadczeniami lub efektami z prac wygłuszeniowych
Troszeczkę jestem zaskoczony głośnością Hymerka którego nabyłem
Fakt że wcześniej jeżdziłem nowszym z cichszym silnikiem ale 100 km/h jeszcze ok -powyżej -słabo
Czy ktoś podchodził do wyciszenia integry , jakie efekty. Zrobiłem prawie 3 tys.km i mocno mnie denerwuje że na autostradzie nie moge jechać chćby tych 120 bo warczy jak wq...ny pies .jest to ewidentnie związane z obrotami.
WINNICZKI - 2017-08-11, 12:08
Zastanów się co jest powodem hałasu w twoim aucie. Często kolektor wydechowy ,a zwłaszcza rura wydechowa zaraz za nim jest wypalona i cienka ścianka rury przenosi drgania fal dzwiękowych i odbicie ich od asfaltu powoduje znaczny hałas. Może to jest to. Wymień rurę i owiń ją taśmą azbestową tak jak czynią to motocykliści.Zlikwidujesz źródło hałasu.Sprawdź czy rury przy wlocie zasysanego powietrza do filtra powietrza są całe.Większość aut nowszych posiadają tłumiki szmerów ssania powietrza do silnika, Jak rura doprowadzająca powietrze jest uszkodzona dudnienie będzie słychać w kabinie właśnie w momencie mocniejszego dodania ``gazu``.Gruba mata na podłogę w szoferce pomoże .Porównaj z innym integralem czy masz nadkola zabudowane wkładkami z tworzywa.Brak ich podnosi hałas w kabinie.hej
silny - 2017-08-11, 14:34
nie słyszę na szczęście jakichś dziwnych odgłosów.
bardziej sądzę że to z winy przejścia na stary technologicznie sprzęt . parę dni temu włożyłem w niego pare tysięcy , wymieniłem wsio co się tylko dało, jest wg. mnie w stanie idealnym jak na swoje lata .
wcześniej miałem 2 litrówke lpg z 2004 roku , była cicha do 120 - tylko szum , ten silnik jest starej konstrukcji - na pompie , to zaleta i wada jednocześnie .
szczerze powiem że jak tak dziobaliśmy przy mechanice to troszkę mnie rozczarowała konstrukcja półki podszybia. mam plan z tym samym pracownikiem dopaść hymerka i wykręcić deskę oraz rozebrać podszybie i wykonać całą izolację akustyczną od podstaw bo w fabryce się nie popisali.
najpierw nakupię mat wygłuszających
michal899 - 2020-05-10, 21:54
Cześć silny, przekopuje trochę starych tematów. Zabieram się do wygłuszania Hymera na integrze. Udało ci się coś więcej podziałać, masz jakieś przemyślenia?
Horte - 2020-05-11, 08:24
Jeżeli mogę swoje 3 grosze do tematu dorzucić, to w pierwszej kolejności zróbcie wygłoszenie drzwi. Efekt jest zadziwiający.
suzu4x4 - 2020-05-11, 09:17
Horte napisał/a: | Jeżeli mogę swoje 3 grosze do tematu dorzucić, to w pierwszej kolejności zróbcie wygłoszenie drzwi. Efekt jest zadziwiający. |
kolega powyżej ma integrę
MILUŚ - 2020-05-11, 10:16
suzu4x4 napisał/a: | Horte napisał/a: | Jeżeli mogę swoje 3 grosze do tematu dorzucić, to w pierwszej kolejności zróbcie wygłoszenie drzwi. Efekt jest zadziwiający. |
kolega powyżej ma integrę |
Czyli jedne drzwi mniej do wygłuszenia
Andrzej 73 - 2020-05-11, 11:13
michal899 napisał/a: | Cześć silny, przekopuje trochę starych tematów. |
Obawiam się , że Silny Ciebie nie usłyszy.
Rozmawiałem kiedyś z nim telefonicznie , to mówił że na forum nie wchodzi od kilku lat.
Kampera sprzedał i forum opuścił...
suzu4x4 - 2020-05-11, 11:37
MILUŚ napisał/a: | suzu4x4 napisał/a: | Horte napisał/a: | Jeżeli mogę swoje 3 grosze do tematu dorzucić, to w pierwszej kolejności zróbcie wygłoszenie drzwi. Efekt jest zadziwiający. |
kolega powyżej ma integrę |
Czyli jedne drzwi mniej do wygłuszenia |
wygłuszenie drzwi ma sens w blaszaku czy półintegrze gdzie masz drzwi z blachy niczym nie izolowane które rezonują.
W integrze masz drzwi izolowane więc ich nie wygłuszysz.
W integrze głównym problemem jest brak ścianki grodziowej z obustronnym wygłuszeniem więc jak ma być ciszej to bez zrzucenia deski nic nie wymyślisz.
suzu4x4 - 2021-02-13, 17:24
odkopuje temat .
zastanawiam się czy zlecić wygłuszenie kabiny swojej póintegry specjalistycznej firmie czy pobawić się samemu. miejsce i możliwości mam, bardziej chciałem doprecyzować technologię.
zależy mi oprócz wygłuszenia osiągnąć lepszą izolację termiczną więc zastanawiam się czy dobrym pomysłem było by wyklejenie podłogi kabiny i drzwi szoferki matami butylowymi i na to piankę kauczukową lub alufox ?
a może wszystkie trzy warstwy na raz ?
ktoś przerabiał temat ?
smok_wawelski - 2021-02-13, 19:32
Jeśli wygłuszenie - 1sze 2 materiały tak - alufox nie bo to jest refleksyjna izolacja termiczna raczej nie mająca dobrych własności głuszących
Ponadto alufox aby pracował refleksyjnie musi mieć odstęp szczeliny powietrznej
Butyl tłumi generalnie niskie częstotliwości, pianka kauczukowa wyższe - dlatego zaleca się łączenie tych obu - poczytaj na stronach o wygłuszeniach pod audio.
Wg mnie żeby kompleksowo wygłuszyć kabine to pasowałoby ja wybebeszyć całkowicie łącznie z dechą - wyklejenie miejsc bez bebeszenia da trochę skutek ale nie będzie on taki jak w całości
Aby połączyć wygłuszenie i termike proponuję maty butyl i na nie Armaflex będący zarówno izolacja akustyczną jak i termiczną, jeśli dasz na to bezpośrednio Alufox niewiele on da cieplnie praktycznie w założeniu poklejenia składań będzie paroizolacją
wędrowiec - 2021-02-13, 20:28
Ja w poprzednim kamperze dałem matę butylową plus 10 mm pianki samoprzylepnej. Czas zrobienia kabiny to dwa dni. Efektem było wyraźne wyciszenie w czasie jazdy. Cieplej też się zrobiło, a może właściwie to mniej zimno. Myślę, że w tym kamperze też to zrobię bo koszt nie jest duży, pracy tak sobie a efekty czuć.
suzu4x4 - 2021-02-13, 21:10
smok_wawelski napisał/a: | Wg mnie żeby kompleksowo wygłuszyć kabine to pasowałoby ja wybebeszyć całkowicie łącznie z dechą |
właśnie tego chcę uniknąć. ogrom roboty i boję się że potem będzie coś trzeszczeć czy skrzypieć w czasie jazdy.
smok_wawelski napisał/a: | Aby połączyć wygłuszenie i termike proponuję maty butyl i na nie Armaflex będący zarówno izolacja akustyczną jak i termiczną, jeśli dasz na to bezpośrednio Alufox niewiele on da cieplnie praktycznie w założeniu poklejenia składań będzie paroizolacją |
tak zrobię , alubutyl i piankę kauczukową
wędrowiec napisał/a: | Ja w poprzednim kamperze dałem matę butylową plus 10 mm pianki samoprzylepnej. Czas zrobienia kabiny to dwa dni. Efektem było wyraźne wyciszenie w czasie jazdy. Cieplej też się zrobiło, a może właściwie to mniej zimno. Myślę, że w tym kamperze też to zrobię bo koszt nie jest duży, pracy tak sobie a efekty czuć. |
a bebeszyłeś deskę czy tylko tam gdzie się dało bez prucia deski ?
jacek1966 - 2021-02-13, 21:35
Witam.SAM.DUCATO I wygłuszanie komory silnika i drzwi materiały CTK i VIBROFILTR.Na stronie sklepu ESSA Rzeszów opis dostępnych materiałów przeznaczenie parametry tech.warto poczytać.
Efekt. Przyjemna prędkość podróżowania wzrosła z 80 na 90-95 km/h. Drzwi zamykają jak w samochodzie PREMIUM zauważalny mniejszy szum w trakcie jazdy w deszczu po autostradzie.Dokładnie wygłuszyłem maskę silnika mając mieszane uczucia ale i tu widać efekt bardziej stłumiony odgłos silnika na zewnątrz została jeszcze do zrobienia podłoga
wędrowiec - 2021-02-13, 22:36
Ja zrobiłem wszystko bez prucia deski. Najwięcej dała podłoga i nadkola. Drzwi przestały dudnić blachą, a mróz wchodził przez stopnie wejściowe.
EwaMarek - 2021-02-13, 22:44
wędrowiec, ale musiałeś siedzenia podłogę i tapicerkę całą wymontować???
wędrowiec - 2021-02-14, 15:45
Tak wymontowywałem. Nie sprawiło to wielkiej trudności. Nie miałem pod siedzeniem prądowni, tylko kompresor od zawieszenia. Wywalić siedzenia szybko poszło. Dałem cienki butyl aby pozbyć się dudnienia, a pianka 10 mm jest na tyle cienka, że z montażem nie było problemu. Wszystkie zaczepy pasowały. W obecnym zrobiłem już wszystko z listy, a na jesieni okazało się, że od kabiny zimno leci.
Na wiosnę rozbieram kabinę i kleję.
blue60 - 2021-02-15, 21:58
Ja komorę silnika w łodzi mam wygłuszoną taką specjalistyczną pianką.Nadaje się w miejsca gdzie jest wystarczająca przestrzeń, np na ścianę grodziową.
Super wygłusza.
https://soundsolutions.pl/pianka-profilowana-fala-3cm?gclid=EAIaIQobChMIl5PBxuLs7gIVEKSyCh2C0w11EAYYASABEgLNBPD_BwE
EwaMarek - 2021-02-16, 08:03
Jak mi tłumaczył kiedyś sprzedawca to trzeba dobrać odpowiednią piankę. Piramidka na jedne dźwięki, ta płaska na drugie a mata bitumiczna na drgania . W obudowach maszyn też dawałem piramidkę ale to było za mało :-(
sama piramidka to bardziej do pomieszczeń nagraniowych
z tego co pamiętam... ale może wypowie się fachowiec ?
Artur.Dell - 2021-02-16, 23:04
jacek1966 napisał/a: | Witam.SAM.DUCATO I wygłuszanie komory silnika i drzwi materiały CTK i VIBROFILTR.Na stronie sklepu ESSA Rzeszów opis dostępnych materiałów przeznaczenie parametry tech.warto poczytać.
Efekt. Przyjemna prędkość podróżowania wzrosła z 80 na 90-95 km/h. Drzwi zamykają jak w samochodzie PREMIUM zauważalny mniejszy szum w trakcie jazdy w deszczu po autostradzie.Dokładnie wygłuszyłem maskę silnika mając mieszane uczucia ale i tu widać efekt bardziej stłumiony odgłos silnika na zewnątrz została jeszcze do zrobienia podłoga |
A co konkretnie zastosowałeś, bo tam jest cała masa produktów?
|
|