| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Panele solarne elastyczne X-Disc.pl
Johny_Walker - 2015-05-05, 17:07 Temat postu: Panele solarne elastyczne X-Disc.pl Przykleiłem DWANAŚCIE DNI temu panele elastyczne X-Disc.
http://x-disc.pl/panele/p...-fotowoltaiczne
Najnowsza generacja. Ponoć poprawiono problemy jakie były z poprzednią wersją.
Dzisiaj zauważyłem że jeden już zaczyna się rozwarstwiać. Przykleiłem na Sikaflex. No i chyba będzie problem...
janusz - 2015-05-05, 17:13
A przyczyną nie jest przypadkiem brak chłodzenia od spodu?
WINNICZKI - 2015-05-05, 17:14
Ktoś ci chodzi po kamperze
Bronek - 2015-05-05, 17:17
Tak jakby od wyjścia złącza idzie.
To złcze dynda na wietrze?
Może tam mikro drgania?
To woda czy powietrze?
Ratuj lub reklamuj.
wyciśnij
Wyciśnij bąble i zakituj wszystkie krawędzie.
Może sie zatrzyma?
Wkur wijące. Szkoda bo fajnie wyglądają
Johny_Walker - 2015-05-05, 17:21
Przyczyną jest zapewne wadliwa laminacja u producenta (brak próżni, słaby docisk). Nikt po kamperze nie chodzi, a bąble są w środku i nie mają połączenia z brzegiem. Są bardzo twarde.
Nawet ich jeszcze nie podłączyłem do inwertera. Nie było jeszcze bardzo gorąco. Dziś 24 stopnie. Zobaczymy co producent powie. Widzę to fatalnie.
Jak to później odkleić żeby nie zniszczyć dachu? Szkoda że nie użyłem Sikalastomeru.
Bronek - 2015-05-05, 17:21
Ta blaszka łącząca jak stroik? może wibruje. To na oko , ze zdjęcia
Moje trzymają i chodzę po nich.
Ale sprawdzałem.
Jakby co to będziesz miał podkład pod drugie.
Musi być kontakt z powietrzem? Chyba, że jakaś reakcja zaszła?
Coś też zadziałało jak wentyl.
Zażądał bym zwrotu kasy za panele, zostawił a jak je szlag trafi, to na nie przykleił bym drugie
Johny_Walker - 2015-05-05, 17:25
Blaszka jest wygięta ale zatopiona w przezroczystym laminacie. Wszystkie ogniwa są połączone takimi krzywymi blaszkami.
Bronek - 2015-05-05, 17:29
Wyraźnie z tych okolic.
Lampa mocna zalał bym ciepłą wodą z i naciskał bombel.
Rozgrzej suszarką. Albo rybka albo pipka.
Ps link nie działa
joko - 2015-05-05, 17:35
Odcinanie od dachu to najlepiej jakąś żyłką do cięcia , a potem to co zostanie ostrą szpachelką, ale odwróconą do góry nogami czyli ścięciem zaostrzenia do dachu aby go nie pokaleczyć. Na koniec polerka laminatu i powinno być bez śladu.
Do klejenia nowych użyj butylu ale nie Sikalastomeru bo jest zbyt płynny i się potem brzydko wylewa, tylko Dekaseal 8936 z Dekalin'u. Trzymanie powierzchniowe ma duże , więc nie ma ryzyka że panel odleci , a w razie czego zejdzie z dachu bez śladu i nadmiar nie będzie wypływał spod paneli w upalne dni.
Panele reklamuj od razu i się nie zastanawiaj.
Bronek - 2015-05-05, 17:56
Niemniej wygląda to jak odcisk / skamielina.
Przechlapane, nikt nie uwierzy w rocznik produkcji
Elasyczne panele tak jak pisałem w swoim wątku ich montowania, klei się bez primera i nawet zwykłym dekarskim silikonem. Ważne by woda nie podciekała...
Johny_Walker - 2015-05-05, 18:10
Tego nie było na początku. Mam zdjęcia. Panel od strony elektrycznej działa poprawnie.
Kleiłem bez primera po przetarciu benzyną ekstrakcyjną. Jest szansa to oderwać?
Obawiam się czy przy próbie odrywania aluminium dachu nie rozwarstwi się od pianki.
joko - 2015-05-05, 18:18
Odrywać faktycznie bym nie próbował bo może się stać jak piszesz.
Tak jak radziłem , spróbuj odciąć żyłką do cięcia , działając równolegle do powerzchni dachu a nie prostopadle.
Gdybyś reklamował to daj znać co Ci powiedzieli, czy to jest faktycznie dalej jakaś wada czy pojedynczy przypadek, bo też się na tymi solarami zastanawiałem , ale w tej sytuacji się wstrzymam.
Johny_Walker - 2015-05-05, 18:28
Skąd wziąć żyłkę do cięcia? Żyłka czy drut? Warstwa sikaflexu jest dość cienka. Mam wątpliwości czy tnąc wzdłuż krótszego boku 70 cm nie naruszę aluminium.
http://www.x-disc.pl/pane...-fotowoltaiczne
Bronek - 2015-05-05, 18:29
Myślę, że tak. Ale panele będą do wywalenia.
Zależy ile napakowałeś sikaflexu.
Joko ma rację struną we dwóch.
Ja Ci kasę odda. To zostaw jeśli działają
Wiem, ze jako "pedant" możesz mieć problem.
Wszystko byś wywalał czy ten jeden?
Starał bym się odzyskać kasę, ale szczerze mówiąc to g.. nie pieniądze.
Ważniejsze, że nowe i do kitu.
Ale jak działają. Czyli jak Ci kasę odda a panele zostaną i działają to zawsze je wywalić zdążysz.
Struna fortepianowa, lub pogadaj z warsztatem od wymiany szyb samochodowych
Mikesz - 2015-05-05, 18:41
| Johny_Walker napisał/a: | Skąd wziąć żyłkę do cięcia? Żyłka czy drut? Warstwa sikaflexu jest dość cienka. Mam wątpliwości czy tnąc wzdłuż krótszego boku 70 cm nie naruszę aluminium.
http://www.x-disc.pl/pane...-fotowoltaiczne |
Johny- zobacz to. http://allegro.pl/drut-do...5082333400.html
http://allegro.pl/listing...-isqm-3-mt-0113
Johny_Walker - 2015-05-06, 08:25
Te druty mają przekrój kwadratowy, ale nieznaną grubość. Nie wiem czy nie za grube i czy kant drutu nie uszkodzi blachy?
Widziałem gdzieś drut molibdenowy 0,1 mm. Będzie lepszy czy gorszy?
dulare - 2015-05-06, 08:54
| Cytat: | | Skąd wziąć żyłkę do cięcia? Żyłka czy drut? Warstwa sikaflexu jest dość cienka. |
Johny_Walker, ja z powodzeniem używałem do odcinania struny metalowych od gitary (bodaj struny H lub wysokie E) - oba końce struny nawinięte na kawałek drewna żeby rąk nie pociąć, jedna osoba z jednej strony elementu, druga z drugiej (najlepiej zaczynać od rogów bo długość cięcia najmniejsza), na dach obok panela można podłożyć choćby kawałek cienkiego kartonu lub plastiku żeby przy ruchach wykonywanych drewnem z owiniętą struną nie pokaleczyć dachu.
Bronek - 2015-05-06, 09:08
Struna ... !!! Tanio i wytrzymala . Gitarowe tel chińskie mogą być słabsze . Fortepianowa bardzie pewna . Jest Szkoła muzyczna ????
Skwarek - 2015-05-06, 09:12
Zastanawiam się czy tym drutem , struną pójdzie tak łatwo. Odcięcie szyby od blachy do ledwie kilka cm kleju a nie 70. Na początku od rogu będzie fajnie ale dalej to wątpię czy będzie łatwo.
Ale nie wiem na ile elastyczne są te panele, jeśli je można odgiąć to klej pomału delikatnie nadcinać nożem tapeciarskim lub męskim wibratorem wielofunkcyjnym (szybciej ale łatwiej uszkodzić) odchylając panel .
Jest wtedy kontrola co się tnie i można oszczędzić dach.
Przy cięciu struną działają duże siły i łatwo o jakieś uszkodzenia czy szpetne otarcia.
dulare - 2015-05-06, 09:21
Skwarek, struną idzie niezbyt łatwo, ale idzie. Odcinaliśmy panele 40x60 od płaskiego dachu na jachcie. Po podcięciu rogu podkładaliśmy tam małe kliny drewniane, żeby róg się podniósł i powoli, ostrożnie cięliśmy dalej. Kilka cm cięcia, przesunięcie klinów itd. Metoda z nożykiem albo wibratorem też była by dobra, fakt że nożyk mieliśmy ale wibratora nie...
Bronek, szkołę muzyczną to widziałem tylko przez szyby autobusu a i gitara nie była moja z której tą strunę pożyczyliśmy...
Bronek - 2015-05-06, 09:30
Każdy Cyryl ma swoje Metody . Niech kombinuje .
Ale wstrzymał bym się do decyzji sprzedawcy . . Jeśli działają to po co ?.
maszakow - 2015-05-07, 18:00
Ano po to że się rozwarstwiły, nie mają wytrzymałości gwarantowanej przez sprzedawcę - no i na bank ogniwa pod pęcherzami nie działają tak jak powinny co przekłada się na cały panel (spadek wydajności).
Najpierw zareklamować a potem odcinać.
Struna gitarowa E1 najcieńsza (jak kupi E6 czyli bas, to się dopiero zdziwi...)
Bronek - 2015-05-07, 18:40
Przykra sprawa, ale tak z ciekawości , na ile to badziewie ma wpływ na sprawność?
Jestem ciekawy precedens czy nie? .
Nie powinno być problemu z uznaniem reklamacji Te panele są do klejenia.
Jak E6 to sobie po progach podwyższy do E1.
Chyba że ma strojenie "nietemperowane ",to na słuch?
janusz - 2015-05-07, 18:58
| Bronek napisał/a: | Jak E6 to sobie po progach podwyższy do E1.
Chyba że ma strojenie "nietemperowane ",to na słuch? |
Na Androida jest programik do strojenia gitar, można się posiłkować przy dostosowywania druta którego będzie się ciągnąc owiniętego na kołku.
maszakow - 2015-05-07, 19:05
| Bronek napisał/a: | Jak E6 to sobie po progach podwyższy do E1.
Chyba że ma strojenie "nietemperowane ",to na słuch? |
Bronek, do cięzkiej....ale grubości struny nie zmieni.
Używając Twojej ulubionej argumentacji - W łożnicy nieważne jest czy śpiewasz basem czy kontraltem ważne jak użyjesz argumentu... o ile nie jesteś Farinellim.
Bronek - 2015-05-07, 19:15
No wiesz!
"bez jaj"
Ale masz rację
Johny_Walker - 2015-05-08, 13:57
Firma poinformowała, że jedyną drogą do uznania reklamacji jest odesłanie panelu. Telefonicznie informowałem że odklejenie wiąże się ze zniszczeniem, ale oni to chyba ignorują? Czyli mam go po kawałku oderwać, a oni potem zdecydują czy był sprawny. Nie tak sobie wyobrażam załatwienie tej sprawy.
janusz - 2015-05-08, 14:43
| Johny_Walker napisał/a: | | Czyli mam go po kawałku oderwać, |
Zaprowadź im kampera i niech sobie go zdejmą z dachu.
A jeżeli tylko można przez "odesłanie" to kurierem odeślij.
Bronek - 2015-05-08, 14:49
Zrób zdjęcia z datą, wyślij i poinformuj o zgłoszeniu do UOiK itp.
Co to za firma, ta z linka, czy kupowałeś prze pośrednika.
mwservice - 2015-05-08, 15:27
Na portalu aukcyjnym: "Drut struna do wycinania szyb, szyby samochodowej" za ok. 20zł + przesyłka. Jest to skręcona linka, więc może się lepiej sprawować przy "piłowaniu" kleju niż gładka struna.
janek50 - 2015-05-08, 19:40
co do wycinania szyby czy tego panelu, struną tego nie zrobisz, kup ten specjalny drut idzie wtedy jak po maślem, kilka szyb już tym drutem wycinałem to wiem jak to idzie.
Johny_Walker - 2015-05-11, 08:29
X-disc obiecał że wyślą nowy panel, ale oczekują zwrotu starego. Jest nadzieja że się uda wszystko załatwić pozytywnie.
Bronek - 2015-05-11, 10:48
Daleko masz do nich ??
To już chyba nie musisz oczyszczać "do gołego" dachu , jeśli wstawisz identyczny .
Gorzej gdybyś rezygnował z całości .
Johny_Walker - 2015-05-11, 11:16
O czyszczenie się nie martwię. Bardziej o to czy się da oderwać bez naruszenia konstrukcji, porysowania lub wygięcia aluminium. No i o to czy wytrzymają założone 10 lat.
Dzisiaj sprawdziłem że pęcherze dalej mają taką samą wielkość i się nie powiększają czyli jest dobrze. Wkrótce wyjeżdżamy więc będzie okazja do sprawdzenia mocy maksymalnej. Na razie 160W do lodówki dawały, ale akumulator był pełny a niebo pochmurne.
Bronek - 2015-05-11, 12:40
Obrysuj je markerem..
Pogadał bym z producentem, by dał Ci nowy panel ten zostawiając. To tak oczywiste w cywilizacji plus przeprosiny.. Dlatego zajechał bym szumnie do fabryki. Jeszcze wziął znajomego z drugim kamperem jako potencjalnego kupca i taki tam bajer wstawił ....
Marzyciel
Ale to jest do rozważenia. Wtedy gdy ten działa to nie ma sensu demontować. A 10 lat? .. Mi po tym czasie będzie wszystko jedno......
Johny_Walker - 2015-05-11, 20:56
Będę w Stolycy to zajadę do nich, ale mi daleko z polskiej Kalifornii.
MAWI - 2015-05-12, 07:38
| Bronek napisał/a: | | To tak oczywiste w cywilizacji plus przeprosiny |
Pewno ,że tak.Przecież oni tego już nikomu nie wcisną. Miałem podobną historię z anteną DVBT. Za mocno dokręcałem kabel i ukręciłem taki mały trucik w środku. Problem zgłosiłem, Przeprosili i przysłali nową. Przez telefon przekazali jak tymczasowo naprawić starą ,ale nie dało się bez "otwierania jej, został maleńki ślad otwierania". Po sprawie.
Fakt ,że wcześniej OKAZAŁEM DOBITNIE SWOJE NIEZADOWOLENIE. Po sprawie.
P.S. Stara jeszcze jest na dachu, nie ma kiedy zamienić ,ale skoro działa?
Johny_Walker - 2015-08-19, 07:08
Firma XDisc załatwiła moją reklamację pozytywnie. Przysłali nieodpłatnie nowy panel bez odsyłania starego. Na początku żądali demontażu i odesłania starego do badań, ale w końcu żeśmy się dogadali. Zaproponowali to rozwiązanie już jakiś czas temu, ale nie pilnowałem sprawy. Takiego rozwiązania sprawy oczekiwałem.
Zanim zamontuję, to będę w wolnym czasie testował nowy panel czy nie wystąpią na nim podobne wady.
Bąble na zamontowanym panelu nie powiększają się. Pęcherz jest twardy, ale pod naciskiem lekko się ugina. Trudno powiedzieć czy wpływa na maksymalną osiąganą moc, bo nie mam czym jej odebrać. W typowy upalny dzień przez kilka godzin pobierana moc to 150-180W - tyle bierze lodówka i akumulator. Panele są izolowane termicznie od spodu co z pewnością zmniejsza ich moc. Na razie nie wiem czy to zostawić czy naprawiać. Sikaflex i tak już się utwardził.
Bronek - 2015-08-19, 10:59
zrób z niego panel mobilny , i trzymaj w rezerwie .
Koniec wieńczy dzieło .
Jesli tak to spokojnie można polecać Firmę . Wiadomo lekko nie jest ale to prawidłowe rozwiązanie .
Wady zdarzają sie najlepszym .
Dużo zależy od poszczególnych pracowników .
krzlac - 2015-08-24, 19:25
| Johny_Walker napisał/a: | | Panele są izolowane termicznie od spodu co z pewnością zmniejsza ich moc. |
A tego to nie rozumiem.
koder - 2015-08-25, 07:47
| krzlac napisał/a: | | A tego to nie rozumiem. |
Jeśli panel leży na izolacji to nie ma jak odprowadzać ciepła, więc się bardziej grzeje niż taki zamontowany "w powietrzu". Ze zrostem temperatury spada efektywność, o ile dobrze pamiętam o 0.5% na 1°C. Moc znamionowa jest zwykle podawana dla 25°C.
|
|