W³ochy - W³ochy - kraj rasizmu. Dyskryminacja wybranych narodowo¶ci.
toscaner - 2015-05-10, 11:26 Temat postu: W³ochy - kraj rasizmu. Dyskryminacja wybranych narodowo¶ci.Policja w³oska czyli Carabinieri, Polizia i miejska Municipale maj± odgórne wytyczne trzepaæ obcokrajowców z g³ównym naciskiem na Rumunów i Albañców z tym, ¿e te mato³ki nie rozró¿niaj± Polaków od Rumunów (podobna czcionka tablic?) i chc±c nie chc±c trzepi± te¿ polskie samochody, kampery. Czasem nawet mówi±, ¿e Rumuni, Polacy przecie¿ to to samo - wschodnia Europa. No¿ k... maæ. To makarony to samo co Egipcjanie chyba. Te¿ po³udnie.
Sk±d wiemy, ¿e maj± trzepaæ? Od znajomej z Municipale i od kilku Carabinierów. Po prostu maj± to robiæ.
Jak to wygl±da? Zatrzymuj±, albo przyje¿d¿aj± na parkingi dla kamperów i sprawdzaj± tylko polskie. Albo podje¿d¿aj± pod kampera i pukaj± w okno. W³oskie, niemieckie itd. omijaj±. Nawet podczas robienia serwisu potrafi± zrobiæ nalot.
Wczoraj t³umaczyli, ¿e Rumuni kradn± skutery i chowaj± w kamperach. Tak kur.. i z kradzionymi skuterami jad± robiæ serwis, gdzie s± zamontowane kamery. Brawo za bycie debilem makaronem i trafne t³umaczenie.
Dzi¶ znowu nalot na parking nad morzem. Stoi nas 30 kamperów. Kogo? Tylko nas. W samym tylko maju to ju¿ 5ty raz.
Dodatkowo od lutego niemal co kilka dni jeste¶my fotografowani przez Municipale. Zatrzymuj± siê na bezczelnego, nie ma znaczenia miasto, miejsce i przez okno pstrykaj± fotki kampera i tablic. Jak stoi jeszcze jaki¶ z niew³oskimi blachami, jemu te¿ pstrykaj± fotki.
Oczywi¶cie nie piszê tego, ¿eby Was zniechêciæ, bo jak kto¶ zakochany w tym kraju i do tego jedzie na kemping p³atny, zamkniêty, to mo¿liwe, ¿e tam nie robi± nalotów. Nie wiem. Mo¿liwe, ¿e siê komu¶ uda przejechaæ i nie zobaczy ani razu "niebieskich" itp.
W ka¿dym razie liczcie siê z tym, ¿e podró¿ przez W³ochy w tym roku mo¿e skutkowaæ w notoryczne kontrole policji, bo takie maj± WYTYCZNE. Albo zmieñcie blachy na niepolskie, nierumuñskie itp.
Tak nam dzi¶ zasugerowa³ jeden Carabinier.
Dla mnie to jest dyskryminacja i od dzi¶ zaczynam nagrywaæ wszystkie kontrole "z ukrytej".koder - 2015-05-10, 11:43 E, zaraz tam rasizm. Nie jeste¶ innej rasy, tylko nacji. Wiêc zwyk³y nacjonalizm.toscaner - 2015-05-10, 12:01 Jak zwa³ tak zwa³. Dla W³ochów jeste¶my inn± ras±. Tak uwa¿aj±. Niejeden nam powiedzia³, ¿e oni s± lepsz± ras± i oni zbudowali cywilizacje. Do dzi¶ powinny inne narody im za to p³aciæ i dziêkowaæ.
A przy okazji, o czym nie wspomnia³em, na dzieñ dobry za to podczas kontroli mówi±, ¿e obcokrajowcy przyje¿d¿aj± do nich kra¶æ i dlatego nas kontroluj± - kilka razy to us³yszeli¶my. Czyli?
Polski (te¿) turysta kamperem we W³oszech jest z za³o¿enia przestêpc± i trzeba go skontrolowaæ.
Czyli mo¿ecie sobie my¶leæ inaczej, ale jad±c do W³och dla w³oskiej policji jeste¶cie z za³o¿enia przestêpcami.
Ja planujê co¶ z tym zrobiæ, ale najpierw muszê zebraæ wiêcej materia³ów i mieæ nagranych dowodów.Fux - 2015-05-10, 12:10 Niech obawiaj± siê ci, którzy maj± nieczyste sumienie.
Mam to w dooopie, co my¶l± carabinieri i inni.
Z³amiê prawo, przekroczê prêdko¶æ, wjadê do zony, to muszê za to zap³aciæ i tyle.
Tacy sfrustrowani urzêdnicy pañstwowi s± w ka¿dym kraju.
Czy to w PL, czy I lub A.
Poczekam, co z tego wyniknie.Tadeusz - 2015-05-10, 12:15
koder napisa³/a:
E, zaraz tam rasizm. Nie jeste¶ innej rasy, tylko nacji. Wiêc zwyk³y nacjonalizm.
Masz racjê Mariuszu. To nacjonalizm. S±dzê jednak, ¿e nie taki zwyk³y jako, ¿e ka¿dy nacjonalizm posiada cechy typowe dla nacji. Polski, równie gro¿ny, inaczej siê przejawia ale równie¿ napawa obrzydzeniem. Mo¿e nawet bardziej bo nienawi¶æ do obcych pomieszana z ¿arliwymi deklaracjami wiary jedynie s³usznej jest mieszank± najgorsz± z najgorszych.
Historia niczego nie uczy tych m±drych i wra¿liwych inaczej.
Rasizm i nacjonalizm czêsto id± w parze, a sposoby usprawiedliwiania tych postaw to osobny rozdzia³.
majmarek - 2015-05-10, 12:16 Toskaner
To wszystko dla " twojego dobra i bezpieczeñstwa" takie dyrektywy od putina? zastosuj I zasadê!toscaner - 2015-05-10, 12:27 Fux, nie zrozumia³e¶ o czym piszê.
Majmarek doczytaj jak oni to t³umacz±. Wytyczne nie dotycz± "mojego bezpieczeñstwa". Tylko tego, ¿e ci z wymienionych krajów s± z za³o¿enia przestêpcami.
Dzi¶ ju¿ rzucili¶my im has³o, ¿e mo¿e jeden radiowóz po prostu by za nami je¼dzi³ i sta³ 24h. Mogliby¶my spaæ spokojnie na dziko z otwartymi oknami i otwartym kamperem.
Oni przy okazji mieliby 100% pewno¶æ, ¿e nie kradniemy im tych skuterów.
Mam nagranie.Skwarek - 2015-05-10, 12:38 A dziwicie siê.
Jak my patrzymy na bia³y furgon, nie pierwszej m³odo¶ci a w nim ¶niade twarze z po³udniowego wchodu? Pewnie tury¶ci?
Nie ka¿dy dostrzega od razu markizê, kratkê od lodówki i zamaskowane elementy kamperowe.
Nie ka¿dy wie, ¿e to kamper lub nie. Wiêkszo¶æ rozpoznaje te z wodog³owiem i im podobne a inne samochody to furgony, busiki.
Je¼dzi³em turystycznie samochodem blaszanym mia³em kontrole, jak je¿d¿ê wygl±daj±cym bardziej jak kamper to nikogo nie interesuje. No chyba, ¿e w Polsce ale to inny temat.
Chyba nie ma siê co d±saæ i trzeba za spokojem poddaæ siê kontroli bo poco psuæ sobie wypoczynek. Fux - 2015-05-10, 12:39 toscaner, potrafiê czytaæ ze zrozumieniem.
Takie ch³opaki maja prawo/dostali wytyczne, aby trzepaæ potencjalnych z³odziei.
Skoro wytypowano te dwie nacje, to cos musi byæ na rzeczy.
A ¿e Polacy przy okazji sie ³api±, bo urzêdnicy nie rozpoznaja nazw pañstw na tablicach rej. to nie moja wina.
Mieszkam w mie¶cinie, gdzie jest trochê Romów i nie odwa¿y³bym sie powiedzieæ, ¿e wszyscy ¼li, z³odzieje, bandyci, etc.
Co wiêcej. U nich sztywniejsze zasady moralne niz u „naszych".
Wszêdzie sa odstêpstwa od regu³y.
toscaner - 2015-05-10, 12:53 Skwarek, bez znaczenia. Osobówki, kampery z wodog³owiem, czy bez. Niew³oskie tablice = fotografowanie, a z w/w krajów nagminne trzepanie.
Fux, w³a¶nie ja tylko przekazujê informacje o wytycznych o których wiem, jako, ¿e moja M. jest równie¿ "mundurowa", tyle, ¿e inne barwy.
A co do przestêpczo¶ci? Najwy¿szy wska¼nik to obcokrajowcy z krajów afrykañskich. Tak, tak dok³adnie ci "biedni" uchod¼cy, których teraz rzuc± do Polski. G³ównie z W³och, bo ju¿ maj± ich za du¿o. Ale ci niezmotoryzowani, wiêc nie istniej±.
Ze zmotoryzowanych ponoæ w³a¶nie Rumuni i Albañczycy.
Mnie nie obchodzi, ¿e mam czyste sumienie i blablabla. Wku..wia mnie, ¿e co chwilê s³yszê pukanie w kampera. To maj± byæ wakacje?????
Jak lec± z kontrol± to niech wszystkich po kolei. Je¶li tylko my, to to jest dyskryminacja.Bronek - 2015-05-10, 12:57 Normalna sinusoida, zachowañ i pogl±dów. Ternd obecny w kierunku warto¶ci ujemnych.
Rudzi, ¿ydzi i cyganie o cyklistach nie zapominajmy winni wszystkiemu.
Europa psieje raz na jaki¶ czas. Emigranci temat na czasie.
Zamach w Macedonii.
Za 2tyg mo¿e nas porw± i okup na CamperTemie trzeba bêdziecie zbieraæ.
Racjê maj± - co do jednego, ¿e pochodzimy niestety z barbarzyñskiej strefy. I za obecnej cywilizacji to siê nie zmieni.
My¶leæ my, mamy prawo, ¿e jest inaczej.! Nawet g³o¶no protestowaæ...
Moje koty te¿ my¶l±, ¿e rz±dz±...W ka¿ej chwili jednak mogê zamkan±æ klapkê.
Ale jak im nie dam ¿arcia, to sobie pójd±.
Mamy te¿ podobny wybór.
Ale czy to ma oznaczaæ, by nas bardziej doginaæ ni¿ naturalnie jeste¶my po³o¿eni . Nie.. choæ to nie jest trudne.
Bidoków nigdzie nie szanuj±, nawet na cmentarzu le¿± pod p³otem.
Czy na kempingach te¿ trzepi±?!!
Ps. Je¼dzi³em z naruszeniem przepisów por±banym hamerykañskim samochodem z czepk±.
Nic siê nie zgadza³o z przepisami : ¶wiat³a, waga, DMC, prêdko¶æ...... Kilkana¶cie kontroli i zero kar.
Dlaczego bo wygl±da³o i (tylko wygl±da³o) ¿e jest bogato, lub wariat by takim ustrojstwem bezczelnie je¼dzi³.
Czyli biednemu wiatr w oczy.
Bez obrazy na pewno, to niemi³y nam jeden z argumentów.
Na na pocieszenie mieli¶my m. in Kopernika który by³ kobiet± i kilku innych.... Z naciskim na tylko kilku.
I Wawel z wygl±du.... Fabryka? Magazyny, czy zameczek pilnuj±cy szlaku.Skwarek - 2015-05-10, 12:58 Rozumiem to pukanie mo¿e byæ irytuj±ce, ale by³em niedawno dwa tygodnie ko³o Ciebie i nikt nie chcia³ pukaæ. toscaner - 2015-05-10, 13:16 Skwarek, ja to rozumiem, bo miesi±c temu jeszcze zdarza³o siê to co ok. np. 2 tyg. Nie dokumentowa³em tego.
Ale teraz:
toscaner napisa³/a:
...przekazujê informacje o wytycznych o których wiem, jako, ¿e moja M. jest równie¿ "mundurowa", tyle, ¿e inne barwy.
i
toscaner napisa³/a:
...Od znajomej z Municipale i od kilku Carabinierów. Po prostu maj± to robiæ.
Mieszkam tu jako¶ z 5 lat i i je¼dzili¶my tu ju¿ autami z blachami PL, IT i przez 2 lata z UK. Nie by³o tylu kontroli nigdy, co teraz.
A odczu³em na w³asnej skórze ró¿nicê w ilo¶ci kontroli w zale¿no¶ci jakie blachy. Z blachami UK przez 2 lata ani raz.
Wniosek? Kampera przerzuciæ na blachy UK i przestaniemy byæ dyskryminowani.
Co nie zmienia faktu, ¿e jeste¶my.
Osobi¶cie mam to w dupie, bo mo¿liwe, ¿e ju¿ w tym miesi±cu opu¶cimy ten g..niany kraj, a informacja pozostanie. Chyba, ¿e admini wywal± temat, bo niezgodny z duchem "cudowna Italia".toscaner - 2015-05-10, 13:30 Wiem, ¿e niejeden napisze "by³em 2, 3 tygodnie i zero mandatów, zero napadów, zero kontroli.
Kraj bezpieczny."
Szkoda, ¿e wczoraj nie zajechali na parking. By³aby namiastka, ¿e chodzi o "moje bezpieczeñstwo". Tu jak w Polsce - nielegalne, a ch³opaki mieli trochê "sprzêtu" w baga¿nikach.
Ja pod rêk± te¿ co¶ mam na w razie W, ale wiem, ¿e w tym kraju, gdyby na nas napadli, a bym u¿y³, to w gazetach pojawi³by siê artyku³ "obcokrajowiec zaatakowa³". Ile¿ to razy ju¿ tak by³o.
To te¿ pasuje do tematu "dyskryminacja we W³oszech". Jak ju¿ jadê w temacie, to co bêdê segregowa³.Bronek - 2015-05-10, 13:30 To tylko koleiny "....izm".
dodasz" .... yzm" y i masz bomby i inkwizycjê, stosy i niszczenie pomników itp..
To nasza natura, ludzka.
Z jednej strony prawo, wychowanie, religie wiedza itp ma to ³agodziæ Ale co jaki¶ czas to te¿ prowokuje.
Take balansowanie.
Dlatego przymyka siê oko na kiboli,, parady demonstracje i drobne wykroczenia... To wentyle zachowañ..
Tu te¿ mamy dzia³y dla spuszczenia pary..
Naród jak ma wroga, cel i przeciwnika lepiej funkcjonuje.. Vide Rosja, nawet bieda nie przeskadza
PS
Jak nazywacie matkê jak siê uderzycie np. m³otkiem??
No jak?
Brzydko. To te¿ wentyl...
KUR........ A MAÆ. Prawda jak pidle za co za to, ¿e urodzi³a ? Skwarek - 2015-05-10, 13:32 Masz pewnie racjê z tymi kontrolami bo jeste¶ na miejscu i sam tego do¶wiadczasz.
napisa³e¶, ¿e " Kampera przerzuciæ na blachy UK i przestaniemy byæ dyskryminowani. "
Dyskryminacja pewnie bêdzie jak by³a, tyko bêdziemy w przebraniu anglików a to te¿ dyskryminacja.
Bronek ma racjê, ¿e bêdziemy zawsze dyskryminowani bo ze wschodu, ale czy my na innych nie mamy ochoty te¿ tak patrzeæ.
Sam wspomnia³e¶ do¶æ pogardliwie o uchod¼cach z Afryki.
A Bia³orusini i dalej, przecie¿ tam w miastach chodz± nied¼wiedzie.
Tak samo my¶l± o nas np. francuzi, anglicy itp. to siê prêdko nie zmieni.gryz3k - 2015-05-10, 13:38 Jak narzekaj± na nacjonalizm to postaraj siê u¿ywaæ s³ów bardziej maskuj±ce Twoj± niechêæ do W³ochów. A to, ¿e to np. Rumuni kradn± na potêgê we W³oszech jest tak samo faktem jak to co wyrabiania nasi w Niemczech w latach 90.moskit - 2015-05-10, 13:46 Ja siê nie dziwiê, choæ sprawa dotyczy Norwegii i Szwecji ale sami sobie nie ¼le nabru¼dzili¶my
Na wiosnê roku 2014 czyli ¶wie¿a sprawa z³apano szajkê polaków kradn±cych silniki zaburtowe do ³odzi, udowodniono oko³o 3000 sztuk (trzy tysi±ce) towarzystwo je¼dzi³o busami i brali wszystko co by³o, a nastêpnie na prom i do kraju miêdzy innymi dlatego w PL jest sporo sprzedawanych silników ze s³owami "a gdzie¶ mi siê zawieruszy³y papiery" lub "mia³em wodowanie i gdzie¶ zostawi³em jak znajdê to pode¶lê"
W zesz³ym roku w lipcu te¿ siê dziwi³em ¿e na ka¿dym postoju W Norwegii budzimy zainteresowanie rejestracj± z PL dopiero kolega z Gerianger wyja¶ni³ a pó¼niej potwierdzi³ przyjaciel z Oslo. Takie zainteresowanie i robienie zdjêæ to ich obywatelskie dzia³anie i musimy siê liczyæ z takim zachowaniem, ale i tak wtym roku te¿ jedziemy do Szwecji i Norwegii
I zgadzam siê z Fux-em
" Niech obawiaj± siê ci, którzy maj± nieczyste sumienie.
Mam to w dooopie, co my¶l± carabinieri i inni.
Z³amiê prawo, przekroczê prêdko¶æ, wjadê do zony, to muszê za to zap³aciæ i tyle."
A tak dla ¶cis³o¶ci turysta zmotoryzowany z Europy Wschodniej w/g artyku³u w prasie w 2014 za wylanie kasety poza miejsce wyznaczone kara sadowa i mandat w sumie 17000 Nok czyli ok. 8500 z³otych.
Dlatego w Norwegii patrz± na przybyszów trochê nieufnie mimo ¿e zostawiamy im parê €Bronek - 2015-05-10, 13:56 Odwieczy problem postrzegania turystów, przez miejscowych w np. Ko³obrzegu.
O Niemcach nie wspomnê.
Akurat kasa z naszych " na dziko" lekko mniej istotna przy platformach wiertniczych Norwegii.
No ale pekunia non olet majmarek - 2015-05-10, 14:14 czy was te¿ ta kijowa pogoda tak do³uje? jak widzê po tekstach.
ale jutro ju¿ s³oñce!!!!!!!!!!!!!!!Skwarek - 2015-05-10, 14:28 W okolicznych domach mieszkaj± Rumuni i Bu³garzy, fajni ludzie, d³ubiê sobie przy kamperku, s³oñce ¶wieci jest OK jarek73 - 2015-05-10, 14:45 Ja naprawdê jaki¶ szczesciarz jestem albo wy przera¼liwieni. Ja naprawdê sporo pojezdzilem ì nigdy nie czu³em siê ¼le z swoim paszportem.toscaner - 2015-05-10, 14:59 No niestety dyskryminacja na mo¿na powiedzieæ ca³ym ¶wiecie jest i bêdzie. Niestety bia³y nie mo¿e powiedzieæ, ¿e czarny kradnie, bo to rasizm, a bia³y to co innego.
Masz Skwarek trochê racji o nastawieniu do uchod¼ców, no ale oni ju¿ na zachodzie, tak jak ci Polacy w Niemczech w 90-tych wyrobili sobie opiniê. Chocia¿ ponoæ Polacy do tych Niemiec po z³oto i dzie³a sztuki swoich dziadków je¼dzili szukaæ.
OT o uchod¼cach............
Zapewne minie jeszcze sporo czasu zanim uchod¼cy z Afryki zostan± postrzegani w Polsce, tak jak naprawdê jest. Nie do koñca s± tacy biedni. Tu w wiadomo¶ciach mówi± (w Polsce na pewno nie), ¿e "bilet" do Europy to koszt od 2000€ do 8500€ w zale¿no¶ci od "standardu" ³upiny. Poza tym ci biedni uciekaj±cy przed islamem wrzucaj± do morza chrze¶cijan, którzy trafi± siê na statku, pomimo, ¿e te¿ zap³acili. Te¿ o tym tr±bi± tutaj.
Zak³adam, ¿e niejeden Polak chcia³by mieæ na luzie 8500€ na darmowe wakacje do koñca ¿ycia w hotelu, najlepiej, ale o tym ni¿ej...
A z racji pracy moja M. mia³a niejednokrotnie kontakt z nimi. Na widok kobiety nie chc± nawet rozmawiaæ, na szczê¶cie w³oscy koledzy nie znaj± nic poza w³oskim, to nie rozumiej± co im w takiej sytuacji mówi... Jako, ¿e nie chc± wracaæ na pustyniê i nie maj±c opcji, wol± rozmawiaæ.
Oni nie przyje¿d¿aj± do Europy ¿eby pracowaæ, no mo¿e kilka procent. Reszta wymaga hoteli z Wifi, telewizj± w pokojach. Zdecydowana wiêkszo¶æ W³ochów ju¿ jest tak wkur... na tych "biednych", bo sami w wiêkszo¶ci ledwo wi±¿± koniec z koñcem. Niejedni W³osi stracili domy i nie maj± gdzie mieszkaæ, a tu tury¶ci z Afryki dostaj± porz±dne hotele za free. To siê dzieje.
Kradzie¿e, napady w miejscach gdzie jest ich wiêcej - to samo, na porz±dku dziennym. Zaczepianie bia³ych kobiet na ulicy. Bo nie mog± poj±æ, ¿e s± w Europie i chc± nas dopasowaæ do tego co maj± u siebie. Taaak biedni uchod¼cy. Tego w TVN raczej nie mówi±?
Ale miejmy z³udn± nadziejê, ¿e jak przerzuc± ich do Polski, to tam bêd± siê asymilowaæ i pracowaæ za "krajow±".
......................................
To tak w skrócie, bo pozosta³e ok. 5% z nich nawet spoko ludzie. Auta na parkingu popilnuj±, miejsce wska¿±, pogadaj± bo maj± czas, jak widz± który¶ raz z rzêdu.
Ja wolê tych, którzy siê dostosowuj±, a nie psuj± statystyki, a pó¼niej wszyscy s± wrzucani do jednego wora.
Wiem, nie zmieniê tego, ale... mogê zmieniæ te tablice.
Majmarek mówienie prawdy jak jest czêsto wydaje siê do³uj±ce. Taka planeta. Niektórzy dlatego nie lubi± prawdy.
Jarku, ja te¿ zje¼dzi³em trochê... nie tylko Europê. Tylko co widzisz z³ego w poinformowaniu na forum turystyczno kamperowym, o tym, ¿e w jakim¶ kraju, potencjalnie turystycznym jest obecnie nagonka na samochody m.in. Polaków? I pisze, to kto¶, kto tu siedzi od lat, ma info z 1 rêki i sam tego do¶wiadcza na w³asnej skórze? To gdzie o tym pisaæ? Na blogu kulinarnym?
Po prostu mnie wkurza, gdy siedzê sobie na w³asnym kibelku i czytam, co lubiê, po porannej kawie, a kto¶ stresuje mnie wal±c w okno.
Niejednego by wkurzy³o.
Koniec z wolno¶ci± we W³oszech, nawet we w³asnym kiblu teraz nie znasz dnia ani godziny.
BTW, u nas te¿ s³oneczko, pogoda, 27C, zjedli¶my obiadek w kamperku, za oknem 30m. od kampera morze, jeszcze kawka i mo¿na wracaæ nad wodê psa wodowaæ. Uwielbia siê k±paæ. Woda jeszcze za zimna. No chyba, ¿e kto¶ by z Ba³tykiem porównywa³, to pewnie gor±ca.
Nam siê ju¿ w dupach poprzewraca³o. krimar - 2015-05-10, 15:38 Ile uchod¼cy p³ac± za przerzut to mówi± i w TVN, te¿ siê zastanawiam sk±d taki biedny prze¶ladowany Afrykañczyk bierze tyle kasy.
Natomiast u Ciebie Toscaner na pewno nie mówi±, ¿e w Polsce W³osi lub osoby podaj±ce siê za W³ochów czêsto usi³uj± sprzedawaæ jaki¶ ch³am na parkingach pod supermarketami, niby to wysokiej jako¶ci skóry, czy elektronarzêdzia, wyci±gaj± to z luksusowych samochodów na w³oskich numerach, wymy¶laj±c przy tym niestworzone historie, ¿e przegrali maj±tek w kasynie i potrzebuj± na paliwo, aby wróciæ do domu lub dostali narzêdzia na targach i nie mog± ich zabraæ do samolotu. Aby uwiarygodniæ swoj± bajeczkê pokazuj± swoje w³oskie paszporty tudzie¿ wizytówki lub bilety lotnicze. Jak kto¶ siê da nabraæ to szybko uciekaj± zanim nabywca siê zorientuje, ¿e kupi³ badziew niskiej jako¶ci.
Postrzeganie W³ocha jest w Polsce zbli¿one do postrzegania Cygana czy innego delikwenta, którego najlepiej omijaæ z daleka, a policja ostrzega przed oszustami "na W³ocha".jarek73 - 2015-05-10, 16:09 Toscaner je¶li Ciê to dotyka to dobrze ¿e o tym piszesz, a ja nie mam ¿adnego powodu ¿eby Ci nie ufaæ, tylko my¶lê ¿e czasami jeste¶my przera¼liwieni ¿e tylko Nas tak traktuj±. W tamtym roku nie wpuscili nas do Chorwacji bo dzieciak mia³ nie wa¿ny paszport, ale nie wiem czy jak by³bym Niemcem to by mnie wwpu¶ci³.Tadeusz - 2015-05-10, 16:26 Z zainteresowaniem czytam to co macie do powiedzenia na temat ró¿nego traktowania turystów w zale¿no¶ci od tablic rejestracyjnych posiadanego pojazdu. Dlaczego z zainteresowaniem? Bo ciekawie prawicie o wa¿nej sprawie w czasach dziwnych a nawet troszkê niepewnych.
Siêgam jednak pamiêci± na wiele, wiele lat wstecz, do naszych podrózy po Europie z namiotami, przyczepkami, kamperem a nawet tych hotelowych i... z ca³± powag± stwierdzam - nigdy, przenigdy nie spotkalismy siê z najdelikatniejsz± nawet form± dyskryminacji. Wiele natomiast mielismy spotkañ, gdy nasze pochodzenie z kraju nad Wis³± dawa³o powód do traktowania nas z atencj±.
Mo¿e my z Halszk± jeste¶my szczê¶ciarzami? Fux - 2015-05-10, 17:00 A tak z rêk± na sercu?
Z sympati± na WSZYSTKICH zagraniczniaków w PL patrzymy?
Zw³aszcza na tych z ukraiñsk± czy rosyjsk± tablic±?
No awantura niedawno na forum by³a, jak mia³em odmienne zdanie w kwestii jednego zamordowanego handlarza proszkiem, niekoniecznie do prania, tylko dlatego, ¿e czerwon± blaszank± do Warszawy przyjecha³ i tam dokona³ ¿ywota.
Szanujmy ludzi a nie narodowo¶ci.toscaner - 2015-05-10, 17:07 O widzisz Krimar, o oszustwach "na w³ocha" nie s³ysza³em.
Tadziu, ja od ok. 25 lat sobie podró¿ujê. Wiem, ¿e Ty d³u¿ej, bo ja wcze¶niej by³em za m³ody. Ale sp³ywy kajakowe, wyjazdy na biwaki, spanie w namiotach gdzie popadnie, wyjazdy rowerowe, zje¼dzi³em swoim samochodem od Irlandii po Ukrainê. Nie by³em nigdy w Skandynawii, ale to mo¿e niebawem nadrobimy te¿. Reszta krajów? Takie W³ochy turystycznie odwiedza³em przez ok. 15 lat, by tu zamieszkaæ na kolejne 5. To nie s± te W³ochy, które zna³em z lat 90-tych. To nawet nie s± te same W³ochy, w których mieszka³em 5 lat temu.
Od roku nawet moja M. jest dyskryminowana, pomimo, ¿e jest ratownikiem, ale jest Polk±. Wyobra¿asz to sobie? Jeszcze rok temu mundur oznacza³ jaki¶ tam szacunek, teraz jest Polk± w mundurze z w³osk± flag±. Niektórzy W³osi jakby mogli, to by jej oczami zerwali flagê z munduru. D³ugi temat. Czasy siê zmieniaj±, ¶wiat siê zmienia. Ludzie oddalili siê od siebie (nie ka¿dy wiadomo) na konto klikania na smartfonach.
Nawet dzi¶ ju¿ m³odzi zauwa¿aj±, ¿e my "starzy" w ich wieku mieli¶my przyjació³, a oni maj± znajomych na fakebuku.
20-30 lat temu zna³em ka¿dego s±siada na osiedlu. Dzi¶ s±siad z naprzeciwka nie zawsze odpowie cze¶æ.
To samo z policj± tu. Jak pisa³em, jeszcze 2-3 lata temu nawet w dupach nie mieli, ¿eby chcieæ co¶ od Polaków. Jedyne co by³o gdy oni nas zatrzymywali, a z bliska ju¿ zobaczyli blachy to "no inglisz, no inglisz!! go, go !!" machaj±c rêk± ¿eby jechaæ dalej.
To chyba jest ogromna ró¿nica z tym co teraz mamy w maju 2015?
To nie jest narzekanie, tylko opisanie i podsumowanie zmian, które zauwa¿y³em. Te zmiany nie id± w dobr± stronê w mojej ocenie. Ludzie dziczej±, nie chc± znaæ s±siada, a policja zaciska smyczkê coraz cia¶niej.
Na razie nas to nie zra¿a i tak nied³ugo zmienimy kraj.
Pozostanie tu kolidowa³oby z planowanym "Na dziko po Europie".
Start relacji ju¿ wkrótce. toscaner - 2015-05-10, 17:25 Co by nie by³o, ¿e tylko "negatywnie" to i "pozytywnie". Taki akcent samoofftopowy.
Te¿ tylko relacja jak jest... ale na chwilê zapominamy o dyskryminacji. Pies ma to w dupie. Ja jako propagator tumiwisizmu czasem biorê z niego przyk³ad.
Morze, pla¿a kamienista, ale co tam, s³oñce, 27C i spacer z wodowaniem Diesla. Dla nas jeszcze za zimno, ale jak pisa³em w dupach siê poprzewraca³o.
Za to Diesel ma to gdzie¶, ¿e woda jeszcze nie idealna dla nas.
Teraz ju¿ tylko ok. 15 kamperów na parkingu. Przyjechali, makaron ze¿arli i czê¶æ siê rozjecha³a.
No ale fotki...Fux - 2015-05-10, 17:43 Wklejaj wiêksze foty na jaki¶ serwer zewnêtrzny.
Jak mo¿esz.Rodzinka Cztery Plus - 2015-05-10, 17:45 Zesz³y rok, we W³oszech zero kontroli i problemów. Mo¿e mieli¶my fart?
2011 i 2012 - Ukraina. Ze 30 kontroli, kilkana¶cie ³apówek...
2012 - Czechy, Wêgry, Serbia, Macedonia - zero problemów. Albania - kilkana¶cie zatrzymañ, które koñczy³y siê natychmiast po stwierdzeniu, ¿e jeste¶my z Polski. Albañczycy maj± prikaz co by obcych nie nêkaæ Skwarek - 2015-05-10, 18:32 Ale przecie¿ Toscaner napisa³, ¿e od maja s± kontrole. Ja w kwietniu te¿ nie mia³em ¿adnej. Socale - 2015-05-10, 18:42
Fux napisa³/a:
Wklejaj wiêksze foty na jaki¶ serwer zewnêtrzny.
Jak mo¿esz.
Po co? Nie ufasz Koledze?
moskit - 2015-05-10, 18:45 Tadeusz
Absolutnie nie czu³em siê "inny czy gorszy" opisa³em tylko fakty choæ nie doda³em ¿e nikt ¿adnych dokumentów od nas nie prosi³ oczywi¶cie Karta Camping Key Europe by³a podstaw± na campingach za¶ w Szwecji to obowi±zkowy dokument aby siê zameldowaæ na campie
Mo¿esz sprawdziæ, jaki kolor stanika ma panna, która siê opala.
A jak nie widzisz ró¿nicy, to zmieñ okulistê.
toscaner - 2015-05-10, 19:10
Fux napisa³/a:
Wklejaj wiêksze foty na jaki¶ serwer zewnêtrzny.
Jak mo¿esz.
Mam taki plan od daaawna. Mam i serwery i domeny i nawet kilka ró¿nych takich, ale... nie chce mi siê. Tu klikam "dodaj zdjêcie" i jest. A tak to musia³bym upload'n±æ na serwer, skopiowaæ linka, wkleiæ, a jako, ¿e wiêksze, to i lepsza jako¶æ, wiêc i znak wodny dodaæ, co by nie ukradli. Leniwy jestem, ale nie mówiê nie.
Przy okazji relacji na CT, mo¿e wreszcie równolegle bêdzie i blog i wtedy bêdzie ju¿ z czego linkowaæ.
Zobaczymy.
Jeszcze trochê informacyjnie o w³oskich policjach. Najlepiej mieæ "szczê¶cie" i kontakt z Carabinieri (granatowi). Do Carabinieri s± najwy¿sze wymagania. Tylko po studiach, absolutna niekaralno¶æ do nie pamiêtam ju¿ ilu pokoleñ wstecz.
Do Polizia (niebiescy) ju¿ wymagania s± du¿o ni¿sze, nie trzeba byæ nawet po studiach, a Municipale (biali) to co¶ jak w Polsce, czyli najwiêksze g³±by. Pomijam inne formacje, bo i tak najbardziej portkami trzês± wszyscy W³osi przed policja fiskaln±. Ale ci obcokrajowców siê nie czepiaj±, sporadycznie tylko zdarzy³o siê, ¿e poprosili nas czy mo¿emy pokazaæ paragon, ale to w celu ewentualnego "udupienia" sprzedawcy je¶liby nie wystawi³ takowego. Ufff, chocia¿ od tych mo¿emy mieæ b³ogi spokój.
Po kolorach oczywi¶cie najgorsi biali i niebiescy, a z granatowymi zawsze jako¶ milej siê rozmawia. No có¿ "inteligencja".
Kolejny plus, tu mo¿na wezwaæ inny kolor w razie przypadku ³amania prawa przez dan± formacjê. Co nie jest za bardzo mo¿liwe np. w Polsce. A spotkali¶my siê z przypadkami, ¿e np. biali albo niebiescy chcieli nam daæ mandat za prêdko¶æ "na oko".
No ale, my tu mieszkamy lat ile¶ x 365 dni, to mamy zdecydowanie wiêcej okazji na takie sytuacje. To jak z wyjazdem do Polski. Np. w tamtym roku byli¶my i ani jednego mandatu, a Wy piszecie o mandatach jad±c na zlot. Socale - 2015-05-10, 20:30
Fux napisa³/a:
Socale napisa³/a:
Po co? Nie ufasz Koledze?
...
Mo¿esz sprawdziæ, jaki kolor stanika ma panna, która siê opala.
A jak nie widzisz ró¿nicy, to zmieñ okulistê.
Ale¿ ta Panna nie ma stanika w ogóle, zatem mój okulista jest ok.
hihi Fux - 2015-05-10, 20:32 Socale, to jednak warto odwiedziæ okulistê...toscaner - 2015-05-10, 20:43 Powiem tak, ¿aden problem wstawiaæ zdjêcia w du¿ej rozdzielczo¶ci, ale... nasz pies ceni sobie prywatno¶æ i nie chce ¿eby go mo¿na by³o ogl±daæ z a¿ takimi szczegó³ami.
Jeszcze wezm± go na "tapetê" jakie¶ zoofile.
Swoj± drog±, nie znam siê na jachtach a¿ tak, czy to jest ...katamaran? Bo takie mi siê zawsze podoba³y. Fux - 2015-05-10, 21:03
toscaner napisa³/a:
nasz pies ceni sobie prywatno¶æ
a wiêc nim sobie gêby nie wycieraj i jego fotek nie publikuj bez jego zgody.
toscaner - 2015-05-10, 21:08
Fux napisa³/a:
toscaner napisa³/a:
nasz pies ceni sobie prywatno¶æ
a wiêc nim sobie gêby nie wycieraj i jego fotek nie publikuj bez jego zgody.
Te s± autoryzowane. Mam na to nawet odcisk ³apy
Przekupili¶my go ko¶ci±. Fux - 2015-05-10, 21:20
toscaner napisa³/a:
Przekupili¶my go ko¶ci±.
to sie nie liczy.
Zg³osze do w³oskich s³u¿b!
Comsio - 2015-05-10, 22:28 Zawsze tak jest jak narozrabiaj± obcosraje
Trzepali jak by³y granice, i we wn±trz, puzniej by³ odbój.Bo UE.
Po jak ims czasie znowu trzepanie.
Najgorzej by³o w Hiszpanii jak kierowca Rumunski rozwali³ radjowuz z Policjantami.
W Irunie Baski trzepali ze dwa tygodnie, wszystkie Auta.
A ¿aby z radarem na dolnych bramkach.
Jak mówisz jest odgórny nakaz ,
Przykre ale prawdziwe. frape - 2015-05-11, 13:49 w 2013 roku te¿ mieli¶my spotkanie "rutynowe" na Sycylii.
Kontrola papierów samochodu (blaszaka) i kierowcy, ale wszystko bardzo grzecznie - musieli sobie nawet przypomnieæ jêzyki "ogólnie rozumialne", bo my w³oskiego ni w z±b.
Drugie spotkanie w San Giovanni Rotondo z panem w ¶miesznym kapeluszu z piórem - niby carabinieri - ten ju¿ jêzyków nie zna³ wiêc machn±³ rêk±.
Je¶li faktycznie uwziêli siê teraz na polskie campery to muszê ze smutkiem powiedzieæ "dobrze, ¿e mamy ju¿ zwiedzony ten kraj wzd³u¿ i wszerz". Je¶li gdzie¶ nie chc± - pchaæ siê na si³ê, gdy tyle piêknych kierunków jest...
We wszystkich innych krajach (Bo¶nia, Ukraina, Albania, Macedonia...) je¶li nawet policja przymierza³a siê do zatrzymania to po podjechaniu bli¿ej - tak, ¿e blachy by³y ju¿ czytelne z jakiego kraju - machali by jechaæ dalejtom-cio - 2015-05-12, 19:11 Frape i pomyslec,ze na Chorwacji dawniej tez tak bylo.w 2009 zatrzymali mnie -90 w zabudowanym,machneli ,kazali jechac.W 2013 mia³em 70km i 50 euro mandatu.A najlepiej jest w Bosni ,winny ,niewinny 5euro i dalej.Ale domaca rakije maja najlepsza na ¶wiecie.We w³oszech kamperowo i wakacyjnie nie by³em.By³em gdzis w 2005 w pracy - syftoscaner - 2015-05-13, 23:19 Zgadnijcie kto nas znowu nawiedzi³?
A ju¿ my¶la³em, po poniedzia³ku i wtorku bez kontroli, ¿e mo¿e uda siê dobiæ do weekendu.
Sumienia mamy czyste, wrêcz nieu¿ywane, ale zaczyna to byæ wku..wiaj±ce.
22:30 to chyba ciut pó¼no na nêkanie?
Pojechali parê min temu, obiecali, ¿e wiêcej nie bêd±.
Chyba wolê UK, wbij± se numery tablic i wszystko wiedz± bez nêkania.Tadeusz - 2015-05-13, 23:31
toscaner napisa³/a:
Chyba wolê UK
Z policj± w UK mam wy³±cznie dobre wspomnienia. Nie tylko nie nêkaj± ale pomagaj± przy ka¿dej okazji.
Mo¿e mam farta? Bajaga - 2015-05-13, 23:36 Temat postu: Re: W³ochy - kraj rasizmu. Dyskryminacja wybranych narodowo¶
toscaner napisa³/a:
Policja w³oska czyli Carabinieri, Polizia i miejska Municipale maj± odgórne wytyczne trzepaæ obcokrajowców z g³ównym naciskiem na Rumunów i Albañców z tym, ¿e te mato³ki nie rozró¿niaj± Polaków od Rumunów (podobna czcionka tablic?) i chc±c nie chc±c trzepi± te¿ polskie
Kij ma dwa koñce.
Z jednej strony Italia baaaardzo ³atwo mo¿e sobie spieprzyæ renomê w¶ród turystów którzy zostawiaj± tam swe euro tak jak np w ostatnich latach Austria baaaardzo szybko siê pozbywa kamperowców i ludzi np z ³ódkami na haku bo ich policjê strasznie ekscytuje dmc.
A z drugiej strony Italia ma naprawdê przesrane w kontek¶cie ilo¶ci "¦niadych" imigrantów (Lampeduza, wybrze¿e adriatyku itd) I pewnie ju¿ sami nie wiedz± co tu zrobiæ by siê ich jako¶ pozbywaæ...toscaner - 2015-05-13, 23:52
Tadeusz napisa³/a:
toscaner napisa³/a:
Chyba wolê UK
Z policj± w UK mam wy³±cznie dobre wspomnienia. Nie tylko nie nêkaj± ale pomagaj± przy ka¿dej okazji.
Mo¿e mam farta?
UK inny kraj, inna kultura. Trochê tam mieszka³em.
Fakt, ¿e tu mieszkamy trochê lat i by³ spokój. Mo¿na powiedzieæ, ¿e wrêcz rezerwat.
Pomóc te¿ raczej pomogli.
Poza w Piombino. Zapytaæ gliniarza tam, to przetrzepie, a i tak nie pomo¿e. Nie nawidz± kamperów w Piombino. O tym w³oscy kamperowcy nam opowiadali.
A nam siê uda³o. Akurat zajêci byli.
To samo Populonia. Ca³kowity zakaz wjazdu szerszym ni¿ 2m. Chodz± i mierz± i mandaty bezlito¶nie ³aduj±. Nikt z w³oskiego klubu ju¿ tam kamperem nie je¼dzi. Kolekcje mandatów.
Nie zmienia to faktu, ¿e maj± "wschodnie" tablice na celowniku. W ostatnich tylko 5 dniach 3 kontrole i fotografowanie.Fux - 2015-05-14, 07:00
Bajaga napisa³/a:
Z jednej strony Italia baaaardzo ³atwo mo¿e sobie spieprzyæ renomê w¶ród turystów którzy zostawiaj± tam swe euro tak jak np w ostatnich latach Austria baaaardzo szybko siê pozbywa kamperowców i ludzi np z ³ódkami na haku bo ich policjê strasznie ekscytuje dmc.
Zmieñ my¶lenie z polskiego na austriacki.
W PL uchodzi wiele, tam niewiele.
Jedyna ró¿nica.
Egzekwowanie prawa to nie nêkanie.
Bronek - 2015-05-14, 07:21 Stoi sobie blaszak, na obcych numerach. Na parkingu niedaleko domu.
Stoi... Okna pozas³aniane, kto¶ wchodzi, wychodzi. Dym z komina., wieczrkiem lekko siê buja
Obcy. Tak z trzy dni siê krêc±
Blachy ... z jakiego¶ wschodniego kraju.
Facet i kobita.... o i pies.
Po co?
Domu nie maj±?
Pytam s±siada. Ponoæ jacy¶ Polacy. Nawet po w³osku gadaj±, Zadupie po kiego tu stoj± ? Dla relaksu o tej porze..?
Dzwonie na gliny.
Nie ma siê do czego przyczepiæ. To patrzymy, fotkê wrazie gdyby.....
TAK BYM CHCIA£ POD SWOIM DOMEM!
Dlaczego bo co jaki¶ czas kto¶ kosiarkê podpiepszy, tuje powyrywa, itd. A ostatnio parê w³amañ, Z³apali.... przyjezdni. I widziano ich jak siê krêcili autem po okolicy. Tak by³o na moim zadupiu i ponoæ kto¶ dzwoni³, ¿e siê krêc± ale nasi gliniarze mieli to w nosie. Dopiera jak pierwsze w³amy siê pojawi³y, to tuszyli...
Dlatego, trudno... trzeba siê godziæ, ze ¶wiatem.toscaner - 2015-05-14, 10:12 Bronek, masz racjê, gdy stajemy na ulicy w mie¶cie. No ok. Ale... je¿d¿enie pomiêdzy kamperami i szukanie blach? W kampera ani makarony, ani nikt kosiarek nie wozi.
Ale widzê pozytywny aspekt takiego nêkania. Kto¶ mi w³a¶nie zwróci³ na niego uwagê.
Gdyby nam ukradli kampera, to wg tej statystyki znajdzie siê po max 2 dniach.
Chyba, ¿e z³odzieje zmieni± tablice na w³oskie, to w tym kraju, ich tempie pracy, wró¿ê, ¿e szybciej znajd± go archeolodzy za 1000 lat. yuras - 2015-05-14, 10:30 toscaner,
Zmieñ tablice na w³oskie.toscaner - 2015-05-14, 10:35
yuras napisa³/a:
toscaner,
Zmieñ tablice na w³oskie.
Nie ma mowy. Na w³oskie z kolei w Europie patrz± jak na z³odziei, a my zaplanowali¶my poje¼dziæ po Europie. Bronek - 2015-05-14, 10:44 Toscaner to nie by³o do Ciebie
Drobnica Cie nie interesuje ,
Jak staniesz pod Bankiem , no to wiesz ,¿e mo¿esz na mnie liczyæ .
Piorê za 60 % z ca³o¶ci .toscaner - 2015-05-14, 10:52 Tu pralnie bior± przec. 4 euro + ok. 2-3 euro suszenie. 60% hmmm.
Ale Ty nie masz pralki w kamperze. MILU¦ - 2015-05-14, 11:41
toscaner napisa³/a:
...... Ale... je¿d¿enie pomiêdzy kamperami i szukanie blach? W :
A mo¿e mieli cynk z Interpolu i szukali kamperów skradzionych w.......Polsce ? zbyszekwoj - 2015-05-14, 11:44 Ja dzisiaj wraca³em z Wêgier i dopiero w Polsce mnie wnerwili. W Rzeszowie przed pó³noc± zanim zorientowa³em siê ¿e wjecha³em na bus-pas ju¿ mnie autobus chcia³ pouczyæ i tak mi zajecha³ ¿e lusterko wykrêci³o, ledwo z alkow± uciek³em. Pomysla³em ¿e prze¶piê siê trochê, stacja benzynowa pusta stan±³em na parkingu, po godzinie cieæ t³ucze siê ¿e teren prywatny i trzeba spadaæ. Patrzê na szyld- Orlen- MPK. Uwziêli sie czy co? Rzeszów bêdê omija³ t± zasran± obwodnic± ,któr± trzeba nadrobiæ 20 km. Fux - 2015-05-14, 11:51 Bronek, za trafne podsumowanie.
Mieszkam na zadupiu, gdzie s±siedzi potrafili mnie zameldowaæ, ¿e kto¶ u mnie by³ o tej lub innej godzinie.
To ju¿ stara historia ale czujno¶æ proletariacka w narodzie jest.
I to nie byli ludzie z zagranicy.
Tak wiêc gdyby kto¶ na ulicy tak sobie z kapelusza zaparkowa³, a mo¿e, to pewnie szybkie ¶ledztwo by³oby, czy przejechali do kogo¶, czy filuj± na kogo¶/na co¶.
Co maja ludzie w NRD mówiæ, skoro jumanie towarów u Niemców przez Polaków jest czym¶ powszechnym.
Ja siê nie dziwiê.toscaner - 2015-05-14, 11:56 Milu¶, 4-ta karta, a powód by³ na pierwszej.
Fux - ju¿ nieraz pisa³em, Ci Polacy pojechali po dzie³a sztuki i z³oto swoich dziadków.
Edit: o ju¿ 5-ta. Fux - 2015-05-14, 12:14 Taaaa....
Np. po panele solarne...
dulare - 2015-05-14, 12:16 Czasem ci±gnie nas do W³och ale jest te¿ sporo rzeczy które nas odstrasza - upa³y (a mo¿emy jechaæ tylko w szkolne wakacje), op³aty za autostrady (ale mo¿na unikaæ autostrad), informacje o tym ¿e w wielu miejscach jest ma³o bezpiecznie no i teraz jeszcze te kontrole policyjne... A my¶la³em ¿eby chocia¿ w okolice Wenecji na chwilê zajrzeæ w te wakacje...
Wcze¶niej we W³oszech bywa³em tylko autokarem lub samolotem, ostatnio wybrali¶my siê jachtem ze S³owenii (a w³a¶ciwie ekip± paru jachtów). W Rimini mieli¶my tak± sytuacjê - kto¶ wezwa³ carabinieri do g³o¶no zachowuj±cej siê za³ogi jednego z jachtów w marinie. My akurat w trzy jachty wp³ywali¶my do mariny. Po oddaniu cum przez naszego kolegê, carabinieri stwierdzili ¿e to o jego jacht chodzi (¿e to jego za³oga g³o¶no siê zachowywa³a) i przetrzepali ca³y jacht. Trochê mnie to wtedy zdziwi³o i zdenerwowa³o, ale teraz patrz±c po tym co pisze Toscaner, taka uroda...TEC6600 - 2015-05-16, 19:31 Wsadzê teraz kij w mrowisko!
Oczywi¶cie kontrole nigdy nie nale¿± do rzeczy najprzyjemniejszych ( trzy dni temu kontrolowa³a mojego kampera niemiecka policja autostradowa - posprawdzali , poogl±dali mi³o siê uk³onili i ¿yczyli mi³ej podró¿y) ale moim zdaniem sami za to zapracowali¶my. Je¿d¿ê du¿o po europie zachodniej kamperem i w kontaktach z innymi nacjami (Niemcami, Austryiakami, W³ochami, Francuzami) uchodzimy jako kraj z³odziei! Tak, tak ! Tylko z tym siê im kojarzy przeciêtny Polak. Uszy mi za ka¿dym razem czerwieni± jak to s³yszê ale taka jest prawda! Cytuj± liczby (setki, tysi±ce) skradzionych aut, ci±gników etc. Nie dziwmy siê pó¼niej , ¿e siê nas boj±. To normalny odruch. Chc± temu jako¶ zaradziæ poprzez te kontrole. Wiêkszo¶æ Polaków nie widzi problemu , wrêcz popiera ten stan rzeczy kupuj±c "po okazyjnej " cenie "æwiartkê" np wie¶wagena, lusterko do "beczki" czy inne alufele " za pó³ darmo" na gie³dzie, przez internet lub w innej bramie. Brzydzê siê z³odziejstwem, nie kupujê u¿ywanych rzeczy a za granicê jadê w miejsca do tego wyznaczone czyli na kempingi. Nigdy nie stajê na "czarno" gdzie¶ przy drodze aby by³o taniej bo k³óci siê to z moim ¶wiata widzeniem. (tak¿e dlatego aby nie pa¶æ ³upem innego cwanego zza wschodniej granicy). Niestety taki mamy klimat w tym kraju i z³odziejstwo jest na porz±dku dziennym. Smutne ale prawdziwe! A W³ochy s± piêkne i z nich nie zrezygnujê tylko dlatego ¿e kto¶ kontroluje.
PS. Na kempingu nikt do Ciebie nie zapuka. (chyba , ¿e ¿ona wracaj±ca z WC bez klucza jak siê zamkniesz w kamperze).BiG Team - 2015-05-16, 19:49
TEC6600 napisa³/a:
PS. Na kempingu nikt do Ciebie nie zapuka. (chyba , ¿e ¿ona wracaj±ca z WC bez klucza jak siê zamkniesz w kamperze).
lub s±siad z piwkiem, któremu pomog³e¶ antenê SAT ustawiæ koder - 2015-05-16, 19:59
TEC6600 napisa³/a:
Brzydzê siê z³odziejstwem, nie kupujê u¿ywanych rzeczy a za granicê jadê w miejsca do tego wyznaczone czyli na kempingi.
Ja równie¿, dlatego parkujê zawsze na wyznaczonych do tego, p³atnych parkingach, a nie jak jaki¶ z³odziej gdzie¶ za darmo pod blokiem.Fux - 2015-05-16, 20:03 Ju¿ gdzie¶ pisa³em.
Przyjdzie s³u¿ba-hercli¶wilkomen.
Mam czyste sumienie-ok.
To oni bêd± mieli z³e samopoczucie.
toscaner - 2015-05-16, 20:04
koder napisa³/a:
TEC6600 napisa³/a:
Brzydzê siê z³odziejstwem, nie kupujê u¿ywanych rzeczy a za granicê jadê w miejsca do tego wyznaczone czyli na kempingi.
Ja równie¿, dlatego parkujê zawsze na wyznaczonych do tego, p³atnych parkingach, a nie jak jaki¶ z³odziej gdzie¶ za darmo pod blokiem.
Bo kto parkuje pod blokiem to z³odziej, a jak Polak to z³odziej, a ka¿dy z³odziej to pijak.
BTW, Koder, ale Ty nie masz kampera, to ...gdzie masz stawaæ? samotny wilk - 2015-05-16, 20:45 toscaner,
toscaner napisa³/a:
BTW, Koder, ale Ty nie masz kampera, to ...gdzie masz stawaæ?
Ale ma fajny baga¿nik. Jak wypali lodówka, to te¿ pewnie bêdzie fajna.
Ja natomiast stajê jak pies: gdzie chcê. Jak jadê sam, to zazwyczaj trochê na dzikusa, trochê na kampach. Natomiast zawsze stajê na kampach, gdy podró¿ujê z nastoletni± córci±. Wtedy bezpieczeñstwo dziecka jest dla mnie najwa¿niejsze. Pieni±dze, to rzecz nabyta: raz s±, raz ich brak. DAKOTA - 2015-05-16, 20:47
samotny wilk napisa³/a:
toscaner,
toscaner napisa³/a:
BTW, Koder, ale Ty nie masz kampera, to ...gdzie masz stawaæ?
Ale ma fajny baga¿nik. Jak wypali lodówka, to te¿ pewnie bêdzie fajna.
Ja natomiast stajê jak pies: gdzie chcê. Jak jadê sam, to zazwyczaj trochê na dzikusa, trochê na kampach. Natomiast zawsze stajê na kampach, gdy podró¿ujê z nastoletni± córcia. Wtedy bezpieczeñstwo jest dla mnie najwa¿niejsze. Pieni±dze, to rzecz nabyta: raz s±, raz ich brak.
DAKOTAsamotny wilk - 2015-05-16, 20:55 DAKOTA, ale to oferta jedynie na 1 dzieñ 29 maja br. Trochê ma³o ?
A tak w ogóle, to klikn±³e¶ ten link, ¿e niby co ?DAKOTA - 2015-05-16, 21:02
samotny wilk napisa³/a:
DAKOTA, ale to oferta jedynie na 1 dzieñ 29 maja br. Trochê ma³o ?
A tak w ogóle, to klikn±³e¶ ten link, ¿e niby co ?
tak tak jeden dzien ale kaca mozna miec kilka dni po takich zaprosinach
DAKOTA
ps dziwne ze glownodowodzacy jeszcze tego nie zapodal
zapodam jeszcze linka jakby se przelozyc nie umial
Umia³, umia³ i bez tego linka. A od czego jest t³umacz Google ?
Lepiej zapodaj dla mnie jakiego¶, zgrabnego blaszaka. Je¼dzi po ¶wiecie, to trochu widzi On.
jarek73 - 2015-05-16, 21:32 Kochani zaraz bêdzie zadyma jak zwykle camping czy na dziko, totalnie tego nie kumam ja do tej pory tylko camping dlaczego ? Po prostu dla wygody gdy¿ z 3 dzieci je¿d¿ê i prysznice musz± byæ i baseny i zajecia dla nich i inne dzieci itd. Jak mia³bym sam je¼dziæ to camping to nie koniecznie aczkolwiek raz na jaki¶ czas jak najbardziej , ma³o tego powiedzmy po paru tygodniach do hotelu bym poszed³ je¶li by tam wanna by³a taki miêkki jestem i do luksusu przywykly. Camper to super sprawa ale naprawdê nic za karêtoscaner - 2015-05-16, 21:40
TEC6600 napisa³/a:
Wsadzê teraz kij w mrowisko!
Jakby¶ zrozumia³ co napisa³em (kilka razy), to zauwa¿y³by¶, ¿e poda³em, kto przoduje w statystykach i od kogo je mamy. Polacy z³odzieje? Stereotyp z Niemiec - lata 90te. Bzdura, o której daaawno nie s³ysza³em poza ...od innych Polaków. Czyli tacy jak Ty nadal statystykê tylko umacniasz.
Je¼dzisz du¿o kamperem po Europie zachodniej? WOW.
Wiesz, ja parêna¶cie lat mieszkam. W kilku krajach do tego i by³em na 3 kontynentach. To "odrobinê" d³u¿ej ni¿ wakacje 2 tyg.
To, ¿e Polacy wypiæ potrafi±, albo Polki to ... K(i tak ocenzuruj±). TO siê czasem s³yszy. Ale z³odzieje? Mo¿e na Twój widok tak mówi±?
Nas pomylili, bo jak sami przyznali "tablice podobne do Rumuñskich". Mam nagrane.
Ja za to s³yszê wiêcej zalet o Polakach od obcokrajowców, ni¿ od Polaków.
Od Polaka najszybciej "Ma, pewnie ukrad³". Ale to nie Twoja wina, to pokomunistyczna pozosta³o¶æ. Kolonko to kiedy¶ t³umaczy³.
My i te dziesi±tki, g³ownie w³oskich kamperów stoj±cych teraz przy samym morzu (od lutego tak je¼dzimy) "na czarno" mamy w dupie, co siê k³óci z Twoim ¶wiata widzeniem.
Kierujemy siê maksym±: Jeste¶ w Rzymie - zachowuj siê jak Rzymianin.
Tym bardziej, ¿e takiego stylu kamperowania nauczyli¶my siê od... W³ochów, czyli dla Ciebie Zachodu.
Nale¿ymy tu do dwóch klubów kamperowych i nie spotykamy siê z tak± g³upi± gadk± jak Twoja. Ponad 95% W³ochów tak kamperuje. Ale oni siê ciesz±, ¿e frajerzy p³ac± za kempingi. To jest kasa dla nich od dziesi±tków lat.
Ciekawym natomiast jest to, dlaczego nazywaj±c Polaków z³odziejami TY sam tak siê zastrzegasz, ¿e tylko nowe kupujesz, niekradzione. Jakie¶ problemy w¶ród bliskich, ¿e na forum siê tak musisz t³umaczyæ? Tak to podkre¶laæ?
TEC6600 napisa³/a:
Wsadzê teraz kij w mrowisko!
Oczywi¶cie kontrole nigdy nie nale¿± do rzeczy najprzyjemniejszych ( trzy dni temu kontrolowa³a mojego kampera niemiecka policja autostradowa - posprawdzali , poogl±dali mi³o siê uk³onili i ¿yczyli mi³ej podró¿y) ale moim zdaniem sami za to zapracowali¶my. Je¿d¿ê du¿o po europie zachodniej kamperem i w kontaktach z innymi nacjami (Niemcami, Austryiakami, W³ochami, Francuzami) uchodzimy jako kraj z³odziei! Tak, tak ! Tylko z tym siê im kojarzy przeciêtny Polak. Uszy mi za ka¿dym razem czerwieni± jak to s³yszê ale taka jest prawda! Cytuj± liczby (setki, tysi±ce) skradzionych aut, ci±gników etc. Nie dziwmy siê pó¼niej , ¿e siê nas boj±. To normalny odruch. Chc± temu jako¶ zaradziæ poprzez te kontrole. Wiêkszo¶æ Polaków nie widzi problemu , wrêcz popiera ten stan rzeczy kupuj±c "po okazyjnej " cenie "æwiartkê" np wie¶wagena, lusterko do "beczki" czy inne alufele " za pó³ darmo" na gie³dzie, przez internet lub w innej bramie. Brzydzê siê z³odziejstwem, nie kupujê u¿ywanych rzeczy a za granicê jadê w miejsca do tego wyznaczone czyli na kempingi. Nigdy nie stajê na "czarno" gdzie¶ przy drodze aby by³o taniej bo k³óci siê to z moim ¶wiata widzeniem. (tak¿e dlatego aby nie pa¶æ ³upem innego cwanego zza wschodniej granicy). Niestety taki mamy klimat w tym kraju i z³odziejstwo jest na porz±dku dziennym. Smutne ale prawdziwe! A W³ochy s± piêkne i z nich nie zrezygnujê tylko dlatego ¿e kto¶ kontroluje.
PS. Na kempingu nikt do Ciebie nie zapuka. (chyba , ¿e ¿ona wracaj±ca z WC bez klucza jak siê zamkniesz w kamperze).
toscaner - 2015-05-16, 21:44
jarek73 napisa³/a:
Kochani zaraz bêdzie zadyma jak zwykle camping czy na dziko, totalnie tego nie kumam ja do tej pory tylko camping dlaczego ? Po prostu dla wygody gdy¿ z 3 dzieci je¿d¿ê i prysznice musz± byæ i baseny i zajecia dla nich i inne dzieci itd. Jak mia³bym sam je¼dziæ to camping to nie koniecznie aczkolwiek raz na jaki¶ czas jak najbardziej , ma³o tego powiedzmy po paru tygodniach do hotelu bym poszed³ je¶li by tam wanna by³a taki miêkki jestem i do luksusu przywykly. Camper to super sprawa ale naprawdê nic za karê
Jarek, zadymê robi± tylko ci, którzy nie toleruj±, ¿e inni mog± inaczej ni¿ ¶wiêci oni.
My jak napisa³em:
Kierujemy siê maksym±: Jeste¶ w Rzymie - zachowuj siê jak Rzymianin.
W klubach nie ma problemu, ¿e my jedyni obcokrajowcy i bardzo nas lubi±, na tablice nie patrz±, zloty odbywaj± siê na darmowych parkingach np. gminnych dla kamperów, albo klubowych. Za darmo !! Zrzuta tylko na ¿arcie, ale tu ¿arcie to ¶wiêto¶æ.
Tych których w dupê ugryzie, ¿e inni mog± za darmo, to za chwilê napisz± swoj± wersjê. toscaner - 2015-05-16, 21:47
DAKOTA napisa³/a:
samotny wilk napisa³/a:
DAKOTA, ale to oferta jedynie na 1 dzieñ 29 maja br. Trochê ma³o ?
A tak w ogóle, to klikn±³e¶ ten link, ¿e niby co ?
tak tak jeden dzien ale kaca mozna miec kilka dni po takich zaprosinach
DAKOTA
ps dziwne ze glownodowodzacy jeszcze tego nie zapodal
Dakota przecie¿ Ty te¿ na dziko, to nie pisz za du¿o, bo zaraz Ci kto napisze, ¿e¶ te¿ z³odziej. Za¶.
A jak doczytaj±, ¿e psa bez papierów z Hiszpanii przemycasz.... uuuu.samotny wilk - 2015-05-16, 22:44 toscaner,
toscaner napisa³/a:
A jak doczytaj±, ¿e psa bez papierów z Hiszpanii przemycasz.... uuuu.
.
Nie przemyca, to pies ca³y czas leci za nim. Teraz granic nie ma, to peda³uje i peda³uje.
A ten TEC6600 zupe³nie nie wiem dlaczego tak opluwa Polaków. Gdzie on je¼dzi ?
To co wypisuje nijak ma siê do obserwacji moich i innych kamperowców. Te¿ sporo je¿d¿ê, latam samolotami i nigdzie takich negatywnych opinii o Polakach nie spotykam. Jeste¶my traktowani normalnie, jak ka¿dy inny naród UE.
Z tego co ów TEC 6600 wypisuje wynika, ¿e najwiêkszym wrogiem ka¿dego Polaka jest inny Polak.
Co za brednie:
"Je¿d¿ê du¿o po europie zachodniej kamperem i w kontaktach z innymi nacjami (Niemcami, Austryiakami, W³ochami, Francuzami) uchodzimy jako kraj z³odziei! Tak, tak - dupa Jasiu, Jasiu dupa !
! Tylko z tym siê im kojarzy przeciêtny Polak. Uszy mi za ka¿dym razem czerwieni± jak to s³yszê ale taka jest prawda! - dupa Jasiu, Jasiu dupa !
Cytuj± liczby (setki, tysi±ce) skradzionych aut, ci±gników etc. Nie dziwmy siê pó¼niej , ¿e siê nas boj±. To normalny odruch. - dupa Jasiu, Jasiu dupa !
Wiêkszo¶æ Polaków nie widzi problemu , wrêcz popiera ten stan rzeczy kupuj±c "po okazyjnej " cenie "æwiartkê" np wie¶wagena, lusterko do "beczki" czy inne alufele " za pó³ darmo" na gie³dzie, przez internet lub w innej bramie. - dupa Jasiu, Jasiu dupa !
Brzydzê siê z³odziejstwem, nie kupujê u¿ywanych rzeczy a za granicê jadê w miejsca do tego wyznaczone czyli na kempingi. Nigdy nie stajê na "czarno" gdzie¶ przy drodze aby by³o taniej bo k³óci siê to z moim ¶wiata widzeniem. (tak¿e dlatego aby nie pa¶æ ³upem innego cwanego zza wschodniej granicy). - dupa Jasiu, Jasiu dupa !
Niestety taki mamy klimat w tym kraju i z³odziejstwo jest na porz±dku dziennym. Smutne ale prawdziwe! - dupa Jasiu, Jasiu dupa !
To sobie Polaku (TEC6600) poplu³e¶ na wszystkich Polaków. Teraz zapewne zostaniesz najwiêkszym plujem RP.
Ty TEC6600 mocno k³ócisz siê z moim ¶wiatem widzenia. Raczej nie zapukam do Twojego kampera. To pewne.
toscaner - 2015-05-16, 22:52
samotny wilk napisa³/a:
toscaner,
toscaner napisa³/a:
A jak doczytaj±, ¿e psa bez papierów z Hiszpanii przemycasz.... uuuu.
.
Nie przemyca, to pies ca³y czas leci za nim. Teraz granic nie ma, to peda³uje i peda³uje.
Aaa to inna sprawa, tylko czy ta biedna psina da rade za tym kamperem jak na autostradê wjedzie?
Granic nie ma, ale pies, kot itp, musi mieæ chip, paszport i aktualne szczepienia. Naszemu wyrobili¶my, ¿eby nie musia³ biegaæ za kamperem z miskami w plecaku, tylko jechaæ gdzie legowisko i miski. elspasoo - 2015-05-17, 08:53 A moim zdaniem sporo siê zmieni³o w kontaktach np Polsko - Niemieckich. Jak sam zwróci³e¶ uwagê, z³a opinia o polakach to czas g³ównie lat 90-tych. Obecnie sporo siê w tej kwestii zmieni³o, nie pamiêtam kiedy ostatnio kto¶ da³ mi powód w DE ,aby trzeba by³o wracaæ do tego my¶lenia.toscaner - 2015-05-17, 09:09 Mo¿liwe, ¿e wsadzaj±cy kij w mrowisko "wiedzê" czerpa³ z tego typu ¼róde³:
S± napisy PL. Karas - 2015-05-17, 11:06 nie dalej, jak 2 lata temu z ust ok 80 letniego niemca parkuj±c w centrum Koln posz³o "Scheiße Pole", oczywi¶cie bez ¿adnego powodu....
na szczê¶cie tego osobi¶cie nie s³ysza³em...toscaner - 2015-05-17, 11:08
Karas napisa³/a:
nie dalej, jak 2 lata temu z ust ok 80 letniego niemca parkuj±c w centrum Koln posz³o "Scheiße Pole", oczywi¶cie bez ¿adnego powodu....
na szczê¶cie tego osobi¶cie nie s³ysza³em...
E tam ¿adnego... Mo¿e wysiedlili z Breslau i do dzi¶ ma problem.samotny wilk - 2015-05-17, 14:55 toscaner - 2015-05-17, 15:02 O psach tu za³o¿y³em temat i poprosi³em Tadzia o przeniesienie postów.
Tu o kontrolach se temat jest. Dzi¶ niebieski kolor chyba ma wolne. Nie trzeba traciæ pó³ godziny na gadanie a po co, a na co, a jak d³ugo, a dlaczego.TEC6600 - 2015-05-17, 16:09 No i wsadzi³em kij w mrowisko! Zabola³o???
Skoro Ty siê tak obruszy³e¶ to chyba jednak masz co¶ na sumieniu.
Po pierwsze nikogo tu nie mia³em zamiaru obraziæ ale skoro poczu³e¶ siê tak, to siê nad tym zastanów.Nie obra¿am Polaków ani jednym zdaniem , które napisa³em (czytaj ze zrozumieniem). Stwierdzam fakty. Nie zaklinaj rzeczywisto¶ci. Poucz siê jêzyków obcych, porozmawiaj za granic± z lud¼mi na poziomie a wszystkiego siê dowiesz. Poczytaj zagraniczne gazety lub centralnie zadzwoñ do ambasady Polskiej w Niemczech i zapytaj siê jakie problemy maj± Niemcy z Polakami.
Tak na marginesie masz siê czym chwaliæ , ¿e biwakujesz na czarno. A mo¿e olejem z Lidla te¿ tankujesz Swojego kampera. Mo¿na zaoszczêdziæ i po co dawaæ frajerom z koncernów naftowych zarabiaæ?
To ¿e parêna¶cie lat tyrasz gdzie¶ za granic± z sobie podobnymi nie jest dla mnie argumentem. Zmieñ budowê, zmieñ pracê na legaln± (bo z Twojego postu wnioskujê , ¿e p³ac±c podatki te¿ by Ciê kto¶ wykorzysta³). I dalej snuj w ob³okach. Sorry ale Twoje argumenty do mnie nie trafiaj±.
Dla mnie sprawa jest prosta. Mamy za granic± taki wizerunek jak mamy. Aby go zmieniæ ka¿dy z nas powinien choæ trochê siê wysiliæ. Trochê jednak wody up³ynie , ±¿ to siê zmieni.
Tak¿e dlatego , ¿e czê¶æ z nas tego nie widzi.
Post pozostawiam bez odpowiedzi. Nie jestem od tego aby Ciê edukowaæ. Ka¿dy ma ¶wiête prawo byæ dyletantem.koder - 2015-05-17, 17:30 TEC6600, musisz przyj±æ do wiadomo¶ci, ¿e z wieloma rzeczami w ¿yciu tak jest, ¿e jedni p³ac± za us³ugê, a drudzy wol± za darmo. Na przyk³ad z seksem. Ale jak kto¶ lubi p³aciæ, to kim ja jestem, ¿eby potêpiaæ?czemik - 2015-05-17, 17:31 Tak tak Niemcy,s± super ale jak trawfisz Polaka zniemczonego, to uchowaj Bo¿e to gorsze jak pies z pch³ami.Pracuj±c w Niemczech nigdy nie poczu³em niechêci do polaków.A najgorszy jest Polak do Polaka patrzy jak wydymaæ bo o pomocy zapomnij.Skwarek - 2015-05-17, 18:02 Jak to czytam, to widaæ jak na d³oni wszelkie objawy zespo³u napiêcia przedsezonowego.
Ju¿ nied³ugo wakacje !! naprawdê !!!TEC6600 - 2015-05-17, 19:04 Koder. z tym seksem to przesadzi³e¶
Nie nie o to mi chodzi³o. S± kraje np. Skandynawia , ¿e biwakowanie "na dziko" jest prawnie zagwarantowane (by³o ju¿ o tym na forum). We W³oszech " : nocleg na ulicy lub placu oraz na terenie prywatnym - TAK. Uwaga na regionalne zakazy i ograniczenia zw³aszcza w okolicach pla¿ i miast. Tekst g³ówny artyku³u z wydania 29/02 ze strony 37 Auto ¦wiat
czyli niekoniecznie. A skoro tak to trzeba siê liczyæ , ¿e kto¶ zapuka (z³odziej albo policja)
Co kto lubi. Nie korzystam z tej formy biwakowania co nie oznacza, ¿e potêpiam tych co tak siê relaksuj±.toscaner - 2015-05-17, 19:29
TEC6600 napisa³/a:
No i wsadzi³em kij w mrowisko! Zabola³o???
Skoro Ty siê tak obruszy³e¶ to chyba jednak masz co¶ na sumieniu.
Po pierwsze nikogo tu nie mia³em zamiaru obraziæ ale skoro poczu³e¶ siê tak, to siê nad tym zastanów.Nie obra¿am Polaków ani jednym zdaniem , które napisa³em (czytaj ze zrozumieniem). Stwierdzam fakty. Nie zaklinaj rzeczywisto¶ci. Poucz siê jêzyków obcych, porozmawiaj za granic± z lud¼mi na poziomie a wszystkiego siê dowiesz. Poczytaj zagraniczne gazety lub centralnie zadzwoñ do ambasady Polskiej w Niemczech i zapytaj siê jakie problemy maj± Niemcy z Polakami.
Tak na marginesie masz siê czym chwaliæ , ¿e biwakujesz na czarno. A mo¿e olejem z Lidla te¿ tankujesz Swojego kampera. Mo¿na zaoszczêdziæ i po co dawaæ frajerom z koncernów naftowych zarabiaæ?
To ¿e parêna¶cie lat tyrasz gdzie¶ za granic± z sobie podobnymi nie jest dla mnie argumentem. Zmieñ budowê, zmieñ pracê na legaln± (bo z Twojego postu wnioskujê , ¿e p³ac±c podatki te¿ by Ciê kto¶ wykorzysta³). I dalej snuj w ob³okach. Sorry ale Twoje argumenty do mnie nie trafiaj±.
Dla mnie sprawa jest prosta. Mamy za granic± taki wizerunek jak mamy. Aby go zmieniæ ka¿dy z nas powinien choæ trochê siê wysiliæ. Trochê jednak wody up³ynie , ±¿ to siê zmieni.
Tak¿e dlatego , ¿e czê¶æ z nas tego nie widzi.
Post pozostawiam bez odpowiedzi. Nie jestem od tego aby Ciê edukowaæ. Ka¿dy ma ¶wiête prawo byæ dyletantem.
Nie odpisywa³em, bo majster ceg³y kaza³ nosiæ i o kabel do rutera zawadzili¶my.
Powy¿szy post pokazuje jasno, ¿e wiosna i buraki zakwit³y. No albo ta presja, ¿e¶ jeszcze w robocie, a inni ju¿ na wakacjach jak Skwarek pisze.
Nie wiem natomiast sk±d ten jad do Polaków. Pewnie cie kto¶ nie¼le wyru..a³ i masz zdanie jakie masz. Twój problem. Nic nie poradzê, ¿e na twój widok krzycz± "Polak z³odziej przyjecha³"
Z mojego postu widaæ gówno wnioskujesz, a jedynie obra¿asz zgaduj±c na ¶lepo... jêzyków uczyæ, budowa, zmywak, olej z lidla. Obra¿asz przy tym budowlañców, jakby to by³ gorszy zawód. A jest paru na forum i do brudu na podeszwach im kultur± nie dorastasz.
Czy ciebie od hibernowali? Nie odnalaz³e¶ siê jeszcze w 2015? Ale jak Polak nadal z³odziej, to widaæ nie.
Dobra wracam do cegie³. toscaner - 2015-05-17, 19:30
koder napisa³/a:
TEC6600, musisz przyj±æ do wiadomo¶ci, ¿e z wieloma rzeczami w ¿yciu tak jest, ¿e jedni p³ac± za us³ugê, a drudzy wol± za darmo. Na przyk³ad z seksem. Ale jak kto¶ lubi p³aciæ, to kim ja jestem, ¿eby potêpiaæ?
Jak p³aci, to pewnie za wszystko, tylko ta presja i ci¶nienie, ¿e w tym wypadku nie za nowe. Musia³a w koñcu uszczelka pu¶ciæ i chamstwem zaowocowaæ.TEC6600 - 2015-05-17, 19:37 toscaner. Jedno jest pewne i powtórzê to jeszcze raz. CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM.
Pisa³e¶ opryskliwie - tak samo odpisa³em.
Bez odbioru.toscaner - 2015-05-17, 19:40
TEC6600 napisa³/a:
Koder. z tym seksem to przesadzi³e¶
Nie nie o to mi chodzi³o. S± kraje np. Skandynawia , ¿e biwakowanie "na dziko" jest prawnie zagwarantowane (by³o ju¿ o tym na forum). We W³oszech " : nocleg na ulicy lub placu oraz na terenie prywatnym - TAK. Uwaga na regionalne zakazy i ograniczenia zw³aszcza w okolicach pla¿ i miast. Tekst g³ówny artyku³u z wydania 29/02 ze strony 37 Auto ¦wiat
czyli niekoniecznie. A skoro tak to trzeba siê liczyæ , ¿e kto¶ zapuka (z³odziej albo policja)
Co kto lubi. Nie korzystam z tej formy biwakowania co nie oznacza, ¿e potêpiam tych co tak siê relaksuj±.
Nie no pad³em...
Ka¿esz mi jêzyków siê uczyæ, sam wklejasz co¶ z polskiego Auto ¦wiat.
Wydanie 29/02, to z 2002? Nie no b³agam, napisz, ¿e nie.
W³ochów nie obchodzi, co polski Auto ¶wiat pisze!!!!
W³osi maj± swoje regulacje na ten temat!!!!
Znasz tak jêzyki to poczytaj sobie Ministero degli Interni, circolare 277 del 15 gennaio 2008
Do rozmów o kamperowaniu na dziko we W³oszech mo¿emy wróciæ jak zrozumieszco tam pisz±.
Na razie to tylko jadem plujesz, a teraz b³a¼nisz siê zdaniem z polskiej gazety.
Ups. budowê muszê zmieniæ, bo zamiast te ceg³y ja na CT. koder - 2015-05-17, 20:05
TEC6600 napisa³/a:
Koder. z tym seksem to przesadzi³e¶
Ten zabieg siê nazywa dowód sokratejski, lub jak kto woli reductio ad absurdum. Przyk³adam skrajne warunki do Twojej tezy (tutaj: "X za darmo to X na czarno, w domy¶lnie - moralnie nagannie", z pocz±tkowym X=kamperowanie) ¿eby pokazaæ, ¿e teza jest O Kant Dupy Rozbiæ.
Toscanera czepiaj± siê gdy kamperuje jak najbardziej legalnie. Stoi miêdzy kilkunastoma innymi kamperami, co tu kilka razy pisa³, i czepiaj± siê tylko na podstawie polskich tablic. O czym wiedz±, bowiem mówi± po w³osku o ile pamiêtam na poziomie "native speaker" i dogadali siê z carabinieri, o co chodzi. A ¿e nie stoi siê kamprem na okr±g³o w tym samym miejscu, to i ró¿ni karabinierzy¶ci siê trafiaj±. Tak w ka¿dym razie ja to zrozumia³em.toscaner - 2015-05-17, 20:07
TEC6600 napisa³/a:
toscaner. Jedno jest pewne i powtórzê to jeszcze raz. CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM.
Pisa³e¶ opryskliwie - tak samo odpisa³em.
Bez odbioru.
To TY do³±czy³e¶ do rozmowy i UDOWODNI£E¦, ¿e nie potrafisz czytaæ ze zrozumieniem. Tu ju¿ by³o kilka kart opisuj±cych wszystko jasno i zrozumiale. Rozumiesz s³owo "wytyczne"?
Widaæ nie.
Nie zrozumia³e¶ nawet, ¿e dotyczy innych narodowo¶ci (nie Polaków) ale wepcha³e¶ nas pomimo innych statystyk na 1 miejsce jako z³odziei bo ...by³e¶ na zachodzie i s³ysza³e¶.
I TY twierdzisz, ¿e czytasz ze zrozumieniem a inni nie?
Nawet zacytowanego zdania z A¦ nie rozumiesz, wiêc rozdzielê:
Nocleg na ulicy ....lub placu .....oraz na terenie prywatnym - TAK
Ma³o tego, mo¿esz nawet kliny pod ko³a pod³o¿yæ na ...ulicy i to reguluj± artyku³y.
Choæby¶ nie wiem jak ubli¿a³ i jak siê nagina³, my nie ³amiemy ani jednego punkciku z w³oskich regulacji n/t kamperowania. Reszta by³a na pierwszych kartach.toscaner - 2015-05-17, 20:28 Koder, my siê mo¿emy produkowaæ, a i tak to MY nie czytamy ze zrozumieniem.
Nie rozumiesz, ¿e "Polak to z³odziej i ju¿"? Jak komu¶ tak mówi±, to co¶ w tym musi byæ. Ja przestajê wnikaæ.
I by³o jak piszesz, wszystkie kontrole by³y, ka¿da w innym miejscu, a nawet mie¶cie, a nawet przez ró¿ne formacje policji (biali, niebiescy, granatowi).
Ile bym nie pisa³ - nie dotyczy³a z³ego parkowania/stania. Sprawdzili, ¿yczyli mi³ego i kolejni ju¿ na wie¶æ, ¿e nie pierwsi nas trzepi± obiecali, ¿e ju¿ nas wiêcej nie bêd±. Co niewiele zmienia, bo mo¿e za tydz. bêdziemy np. po drugiej stronie W³och. O ile nie zmieni± wytycznych co do kontroli to pozostaje loteria. Mo¿e siê ...uda do wyjazdu teraz.
A kolejny kraj to...
a o tym w relacji, bo to nie ten temat.
Jakby nie by³o "rozumiej±cy co czytaj±" i tak bêd± swoje. Klapki na oczy i Polak z³odziej.Za³oga G - 2015-05-18, 22:04 Po przeczytaniu jestem za³amany, od roku planujemy W³ochy w lipcu. Napisz na czym polega taka kontrola, czy oni zagl±daj± do wszystkich szafek, przewracaj± ciuchy, nawet nie wiem czego nie wolno mieæ w kamperze. To jaki¶ horror mam nie jechaæ do w³och? Sam ju¿ nie wiem czy dobrze, ¿e czytam niektóre posty.toscaner - 2015-05-19, 00:00 Nie, nie, po szafkach nic. Znaczy my po w³osku gadamy, w³oski dowód siê daje i mówimy, ¿e tu mieszkamy. Sprawdz± papiery pogada siê i tyle. Fakt, ¿e spisuj± wszystko z ka¿dego dokumentu.
Jak 5 lat tu mieszkamy to czasem i przez 2 lata ani raz nie zatrzymali, czy to z polsk±, czy brytyjsk± blach±. Z w³osk± prêdzej ju¿, bo wszystkie 3 przerobili¶my tutaj.
A teraz maj± wytyczne, bo wiemy od znajomej policjantki i siê zmieni³o. A ¿e wytyczne dotycz± wybranych, a my Polacy dla nich "te¿ dawny zwi±zek radziecki" ... Tak t³umacz±. Pomijam Polskê, ale nawet nie wiedzia³em, ¿e Rumunia i Albania nale¿a³y do dawnego zwi±zku radzieckiego. Nie no kabaret.
I dyskryminacja wg mnie. Dlatego temat za³o¿y³em.
Ja tylko mówiê jak jest.
Kto czyta czasem, co piszê, wie, ¿e piszê o OBU stronach medalu. Ta jest t± mniej przyjemn±. Zw³aszcza jak trafili¶my na "kumulacjê" 4 kontroli w 5 dni. Mo¿na siê wku...
Inna mniej przyjemna, to nagminne oszukiwanie, ale tu ju¿ nie ma dyskryminacji. R±bi± na kasê wszystkich równo. Swoich, obcych. Warto za ka¿dym razem sprawdzaæ paragon przy kasie i wszêdzie gdzie siê p³aci. To takie info przy okazji, skoro siê wybierasz. toscaner - 2015-05-22, 17:52 Powiem tak (napiszê raczej), dawno ich nie by³o "u nas".
Przed chwil± odjechali tym razem "niebiescy" czyli Polizia. Ale dzi¶ by³em zbyt zajêty, co¶ tam sobie robi³em. Niewa¿ne. Puk, puk, wygl±dam przez okno i... ...fuck my¶lê, ale pytam "what?".
A co co bêdê im u³atwia³. Tym razem "no parla". Co widzê? Strach w oczach, ale pyta co robiê (po ang.), mówiê po ludzku, czyli po ang.: na wakacjach jestem. A sk±d? Z Polski. Aaa to ok, Ciao.
Czyli chyba lepiej ...nie znaæ jêzyków.
A przy najmniej nie ich. Albo udawaæ, ¿e siê nie zna.
Nie wiem czy to jest metoda. Zobaczymy. tom-cio - 2015-05-22, 20:26 Tosca,moze sposob na Twoje klopoty wynalazlem-pooklejaj go dookola Polen,moze odpuszczakrimar - 2015-05-22, 21:28 W³ochy - nigdy wiêcej - banda oszustów.
Kiedy¶ zap³aci³em tam kart± przy wje¼dzie na autostradê, kwit wyszed³ jaki¶ ma³o czytelny, a czytnik nie chcia³ PINu, to po zje¼dzie poszed³em do budki przy autostradzie aby siê dowiedzieæ, czy zap³aci³em czy nie - debil, którego najwyra¼niej wyrwa³em z rozmy¶lañ o niebieskich migda³ach stwierdzi³, ¿e nie zap³aci³em i muszê mu zap³aciæ co te¿ zrobi³em w gotówce (¿adnego kwitu oczywi¶cie nie dosta³em). Jakie¿ by³o moje zdziwienie, gdy na wyci±gu z karty okaza³o siê, ¿e z karty te¿ pobra³o.
I ten ich okropny zwyczaj, ¿eby dotkn±æ cz³owieka z którym rozmawiaj± - ohyda!
Wypisaæ ich z Europy i do³±czyæ do Tunezji czy Maroka tam ich miejsce.toscaner - 2015-05-22, 23:56 Tomcio, jest my¶l, jak Kodi mapê Europy od razu walnê i 4 strza³ki, gdzie Polska le¿y. Paru geografii siê przy okazji douczy. No jest my¶l.
Krimar, o oszukiwaniu nie piszê, bo nie dotyczy dyskryminacji. Oni oszukuj± ka¿dego, nawet w³asn± matkê by or¿nêli na paczkê orzeszków. Je¶li kto¶ planuje wyjazd, to rada - sprawdzaæ ka¿dy paragon i weryfikowaæ z cen±, która mia³a byæ. Od razu z reklamacj±, niestety daj± kupony z³odzieje, a nie pieni±dze. Bêd±c na wakacjach od razu trzeba zrealizowaæ, bo na nic takie ¶mieci pó¼niej.
Ostatnio chcieli nas or¿n±æ na 14,89 euro przy kasie (ró¿ne promocje niby). Kuponu pozby³em siê id±c znowu na sklep i kupuj±c ....piwa w promocji.
Ale jak piszê, to akurat maj± w DNA i r¿n± ka¿dego. Czyli inny temat. W moje relacji bêdê o tym pisa³ i podawa³ przyk³ady na co zwracaæ uwagê. krimar - 2015-05-23, 00:05 ale ¿eby tak oficjalny przedstawiciel/urzêdnik autostrady kantowa³ i schowa³ kasê sobie do kieszeni z za³o¿eniem, ¿e cudzoziemiec nie wróci siê awanturowaæ?
dziêkujê za odwiedziny w takim kraju - by³em - przez parê lat prowadzi³em przedstawicielstwo w³oskiego producenta w Polsce (ten akurat okaza³ siê uczciwy) - dziêkujê nie chcê wiêcejsamotny wilk - 2015-05-24, 18:05 E, tam, ja na W³ochów nie narzekam. Wprawdzie ostatnio by³em tam w latach 90-tych, ale wtedy nikt mnie nie kantowa³. By³a fajnie. Tylko te ceny ? Dlatego od tamtej pory nie je¿d¿ê do W³och. Co by nie gadaæ mnie siê czarne W³oszki podoba³y.
Wrócê tam, kiedy przestan± tak ohydnie kantowaæ.
Panowie, je¿eli chcecie zobaczyæ jak mo¿na, tak na maxa kantowaæ, to jed¼cie do Gruzji.
Uwa¿am, ¿e ju¿ bardziej nie mo¿na. By³em, przerobi³em temat.
Mo¿e W³osi wziêli przyk³ad z Gruzinów ?erikson - 2015-05-27, 11:57 maja pretensje do innych ze granica dziurawa-pilnujcie lepiej wlosi ,poza tym ja bym jednak w dzisiejszych czasach zrezygnowa³ z szengen,bo widaæ ze to idzie w z³ym kierunku.Harry - 2015-06-03, 15:15 Toscaner mo¿e co¶ takiego pomo¿e
Mam nadziej ¿e google dobrze mi to przet³umaczy³o
toscaner - 2015-06-08, 10:26 Harry, napisz mi co chcia³e¶ napisaæ, bo google jak google.
Wysz³o co¶: "Jestem W³ochem, tylko samochód mam z Polakiem".
Ale pomys³ z oklejeniem super, od jakiego¶ czasu ju¿ my¶lê o tym. Nawet pisa³em ju¿ z pro¶b± o kilka pomys³ów na projekt. Chyba trzeba na allegro poszukaæ.Harry - 2015-06-08, 12:14 Hee napisa³em " Jestem W³ochem, tylko samochód mam z Polski" tak my¶la³em ¿e google co¶ spierdzieli z t³umaczeniem toscaner - 2015-06-08, 13:00 No to jeszcze gorzej. Tutejsza policja poluje na W³ochów, którzy uciekaj± z rejestracj± poza W³ochy. Czêsto jest to S³owenia, Bu³garia, Rumunia te¿.
Tu ubezpieczenia cholernie wysokie, jak i pozosta³e koszty. Odsetek makaronów "m±drzejszych" znalaz³o w ten sposób furtkê, aby oszczêdziæ setki, a czasem tysi±ce euro rocznie.
Lepiej by by³o ju¿ "Kupi³em samochód w Polce, ale nie zd±¿y³em jeszcze przerejestrowaæ".
Albo wiem... Walnê jakie¶ naklejki, ¿e niby wypo¿yczalnia.
Z drugiej strony oddalaj±c siê od morza, nie mieli¶my ani jednej kontroli.
Zawsze to i tak lepsze ni¿ takie z góry zaplanowane nêkanie: Bronek - 2015-06-08, 15:07 A tu w Grecji....luzik.
Nawet miejscowi mówi± ¿e to jedeo z nielicznych pañstw o jako takiej wolno¶ci.
100x mniej znaków drogowych..
Oczywi¶cie raju nie ma i tu i po ¶mierci, lecz przynajmniej to nie polskie piekie³ko.
Co raz mi bli¿ej do konkluzji, i¿ jakakolwiek zmiana w³adzy bêdzie lepsza.
Wypalenie dodtyczy wszystkich.
Tylko Pitera mnie nadal cieszy, Kopacz wzbudza politowanie, Niesio³owski z³o¶æ...
Powa¿nie rozwa¿am zakup tu jakiej dzia³eczki na staro¶æ...toscaner - 2015-06-08, 15:28 O widzisz Bronek, ja dok³adnie to samo my¶la³em. Jak±¶ dzia³eczkê, albo toskañski domek do remontu.
Z t± ró¿nic±, co wysz³o w praniu, ¿e W³ochy to kraj odwrotnie od Grecji w porównaniu z Polsk±. Tu jest jeszcze wiêkszy biurokratyczno podatkowy burdel ni¿ w Polsce. Zrezygnowali¶my ju¿ ze wszystkiego. Zamknêli¶my wszystkie "w³oskie" tematy i teraz tylko poje¼dzimy jeszcze trochê.
Dzia³eczka? My¶la³em o Portugalii. Ale mo¿e w tej Grecji?
Do emerytury daleko, ale czeka to siê na wizytê u lekarza. Bronek - 2015-06-08, 16:01 Z posiadaniem wi±¿e siê te¿ obowi±zek..
Z drugiej strony to jaka¶ alokacja kapita³u.
Ile siê da to prze¿rê, reszta.... to ju¿ problem nie mój.
Czyli im mniej zostanie po mnie, tym mniejszy problem dla innych.
Nawet dam siê spaliæ, bo urnê ³atwiej bêdzie przenie¶æ itd.zbyszekwoj - 2015-06-08, 17:53 Nowy premier Grecji walczy jak lew ¿eby nie obni¿yc najni¿szej emerytury.Mo¿e na sp³atê d³ugów wysepki bêd± sprzedawaæ, to dla was szansa. Ja ju¿ z komunistami swój rozdzia³ ¿ycia skoñczy³em.
A mo¿e wróc± " czarni pu³kownicy". I jedni i drudzy mordy maj± bardziej zakazane ni¿ nasze dziewczynki w rz±dzie.koko - 2015-06-08, 20:30 Wszystkie k³opoty s± z posiadaniaBronek - 2015-06-08, 21:57
koko napisa³/a:
Wszystkie k³opoty s± z posiadania
lub z chêci...
Taki reset by cieszyæ siê tym , ¿e w ogóle mo¿emy siê cieszyæ.
Ja tu sobie piszê a Zusy za dwa dni... Johny_Walker - 2015-06-09, 07:24
Bronek napisa³/a:
Czyli im mniej zostanie po mnie, tym mniejszy problem dla innych.
Nawet dam siê spaliæ, bo urnê ³atwiej bêdzie przenie¶æ itd.
Im mniejszy spadek, tym wiêksza zgoda w¶ród dzieci.
Ja planujê siê sprzedaæ Hagensowi. Nie tylko zaoszczêdzê kasê na miejscu na cmentarzu, a nawet jeszcze parê euro wpadnie za niepotrzebne truch³o.ZEUS - 2015-06-09, 16:25
Johny_Walker napisa³/a:
a nawet jeszcze parê euro wpadnie za niepotrzebne truch³o
ale chyba za ¿ycia? Brat - 2015-06-09, 16:53
koko napisa³/a:
Wszystkie k³opoty s± z posiadania
A koko wie, co mówi ...
I chyba nawet merytorycznie ... krimar - 2015-06-09, 17:00