Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam

W³ochy - W³ochy - kraj rasizmu. Dyskryminacja wybranych narodowo¶ci.

toscaner - 2015-05-10, 11:26
Temat postu: W³ochy - kraj rasizmu. Dyskryminacja wybranych narodowo¶ci.
Policja w³oska czyli Carabinieri, Polizia i miejska Municipale maj± odgórne wytyczne trzepaæ obcokrajowców z g³ównym naciskiem na Rumunów i Albañców z tym, ¿e te mato³ki nie rozró¿niaj± Polaków od Rumunów (podobna czcionka tablic?) i chc±c nie chc±c trzepi± te¿ polskie samochody, kampery. Czasem nawet mówi±, ¿e Rumuni, Polacy przecie¿ to to samo - wschodnia Europa. No¿ k... maæ. To makarony to samo co Egipcjanie chyba. Te¿ po³udnie.
Sk±d wiemy, ¿e maj± trzepaæ? Od znajomej z Municipale i od kilku Carabinierów. Po prostu maj± to robiæ.

Jak to wygl±da? Zatrzymuj±, albo przyje¿d¿aj± na parkingi dla kamperów i sprawdzaj± tylko polskie. Albo podje¿d¿aj± pod kampera i pukaj± w okno. W³oskie, niemieckie itd. omijaj±. Nawet podczas robienia serwisu potrafi± zrobiæ nalot.
Wczoraj t³umaczyli, ¿e Rumuni kradn± skutery i chowaj± w kamperach. Tak kur.. i z kradzionymi skuterami jad± robiæ serwis, gdzie s± zamontowane kamery. Brawo za bycie debilem makaronem i trafne t³umaczenie.
Dzi¶ znowu nalot na parking nad morzem. Stoi nas 30 kamperów. Kogo? Tylko nas. W samym tylko maju to ju¿ 5ty raz.
Dodatkowo od lutego niemal co kilka dni jeste¶my fotografowani przez Municipale. Zatrzymuj± siê na bezczelnego, nie ma znaczenia miasto, miejsce i przez okno pstrykaj± fotki kampera i tablic. Jak stoi jeszcze jaki¶ z niew³oskimi blachami, jemu te¿ pstrykaj± fotki.

Oczywi¶cie nie piszê tego, ¿eby Was zniechêciæ, bo jak kto¶ zakochany w tym kraju i do tego jedzie na kemping p³atny, zamkniêty, to mo¿liwe, ¿e tam nie robi± nalotów. Nie wiem. Mo¿liwe, ¿e siê komu¶ uda przejechaæ i nie zobaczy ani razu "niebieskich" itp.
W ka¿dym razie liczcie siê z tym, ¿e podró¿ przez W³ochy w tym roku mo¿e skutkowaæ w notoryczne kontrole policji, bo takie maj± WYTYCZNE. Albo zmieñcie blachy na niepolskie, nierumuñskie itp. :haha:
Tak nam dzi¶ zasugerowa³ jeden Carabinier.
Dla mnie to jest dyskryminacja i od dzi¶ zaczynam nagrywaæ wszystkie kontrole "z ukrytej".

koder - 2015-05-10, 11:43

E, zaraz tam rasizm. Nie jeste¶ innej rasy, tylko nacji. Wiêc zwyk³y nacjonalizm.
toscaner - 2015-05-10, 12:01

Jak zwa³ tak zwa³. Dla W³ochów jeste¶my inn± ras±. Tak uwa¿aj±. Niejeden nam powiedzia³, ¿e oni s± lepsz± ras± i oni zbudowali cywilizacje. Do dzi¶ powinny inne narody im za to p³aciæ i dziêkowaæ.

A przy okazji, o czym nie wspomnia³em, na dzieñ dobry za to podczas kontroli mówi±, ¿e obcokrajowcy przyje¿d¿aj± do nich kra¶æ i dlatego nas kontroluj± - kilka razy to us³yszeli¶my. Czyli?
Polski (te¿) turysta kamperem we W³oszech jest z za³o¿enia przestêpc± i trzeba go skontrolowaæ.

Czyli mo¿ecie sobie my¶leæ inaczej, ale jad±c do W³och dla w³oskiej policji jeste¶cie z za³o¿enia przestêpcami.
Ja planujê co¶ z tym zrobiæ, ale najpierw muszê zebraæ wiêcej materia³ów i mieæ nagranych dowodów.

Fux - 2015-05-10, 12:10

Niech obawiaj± siê ci, którzy maj± nieczyste sumienie.
Mam to w dooopie, co my¶l± carabinieri i inni.

Z³amiê prawo, przekroczê prêdko¶æ, wjadê do zony, to muszê za to zap³aciæ i tyle.

Tacy sfrustrowani urzêdnicy pañstwowi s± w ka¿dym kraju.
Czy to w PL, czy I lub A.

Poczekam, co z tego wyniknie.

Tadeusz - 2015-05-10, 12:15

koder napisa³/a:
E, zaraz tam rasizm. Nie jeste¶ innej rasy, tylko nacji. Wiêc zwyk³y nacjonalizm.

Masz racjê Mariuszu. To nacjonalizm. S±dzê jednak, ¿e nie taki zwyk³y jako, ¿e ka¿dy nacjonalizm posiada cechy typowe dla nacji. Polski, równie gro¿ny, inaczej siê przejawia ale równie¿ napawa obrzydzeniem. Mo¿e nawet bardziej bo nienawi¶æ do obcych pomieszana z ¿arliwymi deklaracjami wiary jedynie s³usznej jest mieszank± najgorsz± z najgorszych.

Historia niczego nie uczy tych m±drych i wra¿liwych inaczej. :bajer

Rasizm i nacjonalizm czêsto id± w parze, a sposoby usprawiedliwiania tych postaw to osobny rozdzia³.

:(

majmarek - 2015-05-10, 12:16

Toskaner
To wszystko dla " twojego dobra i bezpieczeñstwa" takie dyrektywy od putina? zastosuj I zasadê!

toscaner - 2015-05-10, 12:27

Fux, nie zrozumia³e¶ o czym piszê.

Majmarek doczytaj jak oni to t³umacz±. Wytyczne nie dotycz± "mojego bezpieczeñstwa". Tylko tego, ¿e ci z wymienionych krajów s± z za³o¿enia przestêpcami.

Dzi¶ ju¿ rzucili¶my im has³o, ¿e mo¿e jeden radiowóz po prostu by za nami je¼dzi³ i sta³ 24h. Mogliby¶my spaæ spokojnie na dziko z otwartymi oknami i otwartym kamperem. :haha:
Oni przy okazji mieliby 100% pewno¶æ, ¿e nie kradniemy im tych skuterów.
Mam nagranie.

Skwarek - 2015-05-10, 12:38

A dziwicie siê.
Jak my patrzymy na bia³y furgon, nie pierwszej m³odo¶ci a w nim ¶niade twarze z po³udniowego wchodu? Pewnie tury¶ci?
Nie ka¿dy dostrzega od razu markizê, kratkê od lodówki i zamaskowane elementy kamperowe.

Nie ka¿dy wie, ¿e to kamper lub nie. Wiêkszo¶æ rozpoznaje te z wodog³owiem i im podobne a inne samochody to furgony, busiki.

Je¼dzi³em turystycznie samochodem blaszanym mia³em kontrole, jak je¿d¿ê wygl±daj±cym bardziej jak kamper to nikogo nie interesuje. No chyba, ¿e w Polsce ale to inny temat.
Chyba nie ma siê co d±saæ i trzeba za spokojem poddaæ siê kontroli bo poco psuæ sobie wypoczynek. :spoko

Fux - 2015-05-10, 12:39

toscaner, potrafiê czytaæ ze zrozumieniem.
Takie ch³opaki maja prawo/dostali wytyczne, aby trzepaæ potencjalnych z³odziei.
Skoro wytypowano te dwie nacje, to cos musi byæ na rzeczy.
A ¿e Polacy przy okazji sie ³api±, bo urzêdnicy nie rozpoznaja nazw pañstw na tablicach rej. to nie moja wina.
Mieszkam w mie¶cinie, gdzie jest trochê Romów i nie odwa¿y³bym sie powiedzieæ, ¿e wszyscy ¼li, z³odzieje, bandyci, etc.
Co wiêcej. U nich sztywniejsze zasady moralne niz u „naszych".

Wszêdzie sa odstêpstwa od regu³y.

:-/

toscaner - 2015-05-10, 12:53

Skwarek, bez znaczenia. Osobówki, kampery z wodog³owiem, czy bez. Niew³oskie tablice = fotografowanie, a z w/w krajów nagminne trzepanie.

Fux, w³a¶nie ja tylko przekazujê informacje o wytycznych o których wiem, jako, ¿e moja M. jest równie¿ "mundurowa", tyle, ¿e inne barwy.

A co do przestêpczo¶ci? Najwy¿szy wska¼nik to obcokrajowcy z krajów afrykañskich. Tak, tak dok³adnie ci "biedni" uchod¼cy, których teraz rzuc± do Polski. G³ównie z W³och, bo ju¿ maj± ich za du¿o. Ale ci niezmotoryzowani, wiêc nie istniej±.
Ze zmotoryzowanych ponoæ w³a¶nie Rumuni i Albañczycy.

Mnie nie obchodzi, ¿e mam czyste sumienie i blablabla. Wku..wia mnie, ¿e co chwilê s³yszê pukanie w kampera. To maj± byæ wakacje?????
Jak lec± z kontrol± to niech wszystkich po kolei. Je¶li tylko my, to to jest dyskryminacja.

Bronek - 2015-05-10, 12:57

Normalna sinusoida, zachowañ i pogl±dów. Ternd obecny w kierunku warto¶ci ujemnych.

Rudzi, ¿ydzi i cyganie o cyklistach nie zapominajmy winni wszystkiemu.

Europa psieje raz na jaki¶ czas. Emigranci temat na czasie.

Zamach w Macedonii.
Za 2tyg mo¿e nas porw± i okup na CamperTemie trzeba bêdziecie zbieraæ.

Racjê maj± - co do jednego, ¿e pochodzimy niestety z barbarzyñskiej strefy. I za obecnej cywilizacji to siê nie zmieni.
My¶leæ my, mamy prawo, ¿e jest inaczej.! Nawet g³o¶no protestowaæ...

Moje koty te¿ my¶l±, ¿e rz±dz±...W ka¿ej chwili jednak mogê zamkan±æ klapkê.
Ale jak im nie dam ¿arcia, to sobie pójd±.

Mamy te¿ podobny wybór.

Ale czy to ma oznaczaæ, by nas bardziej doginaæ ni¿ naturalnie jeste¶my po³o¿eni . Nie.. choæ to nie jest trudne.

Bidoków nigdzie nie szanuj±, nawet na cmentarzu le¿± pod p³otem.

Czy na kempingach te¿ trzepi±?!!

Ps. Je¼dzi³em z naruszeniem przepisów por±banym hamerykañskim samochodem z czepk±.
Nic siê nie zgadza³o z przepisami : ¶wiat³a, waga, DMC, prêdko¶æ...... Kilkana¶cie kontroli i zero kar.

Dlaczego bo wygl±da³o i (tylko wygl±da³o) ¿e jest bogato, lub wariat by takim ustrojstwem bezczelnie je¼dzi³.

Czyli biednemu wiatr w oczy.

Bez obrazy na pewno, to niemi³y nam jeden z argumentów.
Na na pocieszenie mieli¶my m. in Kopernika który by³ kobiet± i kilku innych.... Z naciskim na tylko kilku.

I Wawel z wygl±du.... Fabryka? Magazyny, czy zameczek pilnuj±cy szlaku.

Skwarek - 2015-05-10, 12:58

Rozumiem to pukanie mo¿e byæ irytuj±ce, ale by³em niedawno dwa tygodnie ko³o Ciebie i nikt nie chcia³ pukaæ. :haha:
toscaner - 2015-05-10, 13:16

Skwarek, ja to rozumiem, bo miesi±c temu jeszcze zdarza³o siê to co ok. np. 2 tyg. Nie dokumentowa³em tego.
Ale teraz:
toscaner napisa³/a:
...przekazujê informacje o wytycznych o których wiem, jako, ¿e moja M. jest równie¿ "mundurowa", tyle, ¿e inne barwy.

i
toscaner napisa³/a:
...Od znajomej z Municipale i od kilku Carabinierów. Po prostu maj± to robiæ.

Mieszkam tu jako¶ z 5 lat i i je¼dzili¶my tu ju¿ autami z blachami PL, IT i przez 2 lata z UK. Nie by³o tylu kontroli nigdy, co teraz.
A odczu³em na w³asnej skórze ró¿nicê w ilo¶ci kontroli w zale¿no¶ci jakie blachy. Z blachami UK przez 2 lata ani raz.
Wniosek? Kampera przerzuciæ na blachy UK i przestaniemy byæ dyskryminowani.
Co nie zmienia faktu, ¿e jeste¶my.

Osobi¶cie mam to w dupie, bo mo¿liwe, ¿e ju¿ w tym miesi±cu opu¶cimy ten g..niany kraj, a informacja pozostanie. Chyba, ¿e admini wywal± temat, bo niezgodny z duchem "cudowna Italia".

toscaner - 2015-05-10, 13:30

Wiem, ¿e niejeden napisze "by³em 2, 3 tygodnie i zero mandatów, zero napadów, zero kontroli.
Kraj bezpieczny."

Szkoda, ¿e wczoraj nie zajechali na parking. By³aby namiastka, ¿e chodzi o "moje bezpieczeñstwo". Tu jak w Polsce - nielegalne, a ch³opaki mieli trochê "sprzêtu" w baga¿nikach.
Ja pod rêk± te¿ co¶ mam na w razie W, ale wiem, ¿e w tym kraju, gdyby na nas napadli, a bym u¿y³, to w gazetach pojawi³by siê artyku³ "obcokrajowiec zaatakowa³". Ile¿ to razy ju¿ tak by³o.
To te¿ pasuje do tematu "dyskryminacja we W³oszech". Jak ju¿ jadê w temacie, to co bêdê segregowa³.

Bronek - 2015-05-10, 13:30

To tylko koleiny "....izm".

dodasz" .... yzm" y i masz bomby i inkwizycjê, stosy i niszczenie pomników itp..

To nasza natura, ludzka.

Z jednej strony prawo, wychowanie, religie wiedza itp ma to ³agodziæ Ale co jaki¶ czas to te¿ prowokuje.
Take balansowanie.

Dlatego przymyka siê oko na kiboli,, parady demonstracje i drobne wykroczenia... To wentyle zachowañ..

Tu te¿ mamy dzia³y dla spuszczenia pary..

Naród jak ma wroga, cel i przeciwnika lepiej funkcjonuje.. Vide Rosja, nawet bieda nie przeskadza

PS

Jak nazywacie matkê jak siê uderzycie np. m³otkiem?? :?:

No jak?

Brzydko. To te¿ wentyl...

KUR........ A MAÆ. Prawda jak pidle za co za to, ¿e urodzi³a ? :bigok :bajer ;)

Skwarek - 2015-05-10, 13:32

Masz pewnie racjê z tymi kontrolami bo jeste¶ na miejscu i sam tego do¶wiadczasz.

napisa³e¶, ¿e " Kampera przerzuciæ na blachy UK i przestaniemy byæ dyskryminowani. "

Dyskryminacja pewnie bêdzie jak by³a, tyko bêdziemy w przebraniu anglików a to te¿ dyskryminacja.

Bronek ma racjê, ¿e bêdziemy zawsze dyskryminowani bo ze wschodu, ale czy my na innych nie mamy ochoty te¿ tak patrzeæ.
Sam wspomnia³e¶ do¶æ pogardliwie o uchod¼cach z Afryki.
A Bia³orusini i dalej, przecie¿ tam w miastach chodz± nied¼wiedzie.
Tak samo my¶l± o nas np. francuzi, anglicy itp. to siê prêdko nie zmieni.

gryz3k - 2015-05-10, 13:38

Jak narzekaj± na nacjonalizm to postaraj siê u¿ywaæ s³ów bardziej maskuj±ce Twoj± niechêæ do W³ochów. A to, ¿e to np. Rumuni kradn± na potêgê we W³oszech jest tak samo faktem jak to co wyrabiania nasi w Niemczech w latach 90.
moskit - 2015-05-10, 13:46

Ja siê nie dziwiê, choæ sprawa dotyczy Norwegii i Szwecji ale sami sobie nie ¼le nabru¼dzili¶my
Na wiosnê roku 2014 czyli ¶wie¿a sprawa z³apano szajkê polaków kradn±cych silniki zaburtowe do ³odzi, udowodniono oko³o 3000 sztuk (trzy tysi±ce) towarzystwo je¼dzi³o busami i brali wszystko co by³o, a nastêpnie na prom i do kraju miêdzy innymi dlatego w PL jest sporo sprzedawanych silników ze s³owami "a gdzie¶ mi siê zawieruszy³y papiery" lub "mia³em wodowanie i gdzie¶ zostawi³em jak znajdê to pode¶lê"
W zesz³ym roku w lipcu te¿ siê dziwi³em ¿e na ka¿dym postoju W Norwegii budzimy zainteresowanie rejestracj± z PL dopiero kolega z Gerianger wyja¶ni³ a pó¼niej potwierdzi³ przyjaciel z Oslo. Takie zainteresowanie i robienie zdjêæ to ich obywatelskie dzia³anie i musimy siê liczyæ z takim zachowaniem, ale i tak wtym roku te¿ jedziemy do Szwecji i Norwegii
I zgadzam siê z Fux-em
" Niech obawiaj± siê ci, którzy maj± nieczyste sumienie.
Mam to w dooopie, co my¶l± carabinieri i inni.
Z³amiê prawo, przekroczê prêdko¶æ, wjadê do zony, to muszê za to zap³aciæ i tyle."

A tak dla ¶cis³o¶ci turysta zmotoryzowany z Europy Wschodniej w/g artyku³u w prasie w 2014 za wylanie kasety poza miejsce wyznaczone kara sadowa i mandat w sumie 17000 Nok czyli ok. 8500 z³otych.
Dlatego w Norwegii patrz± na przybyszów trochê nieufnie mimo ¿e zostawiamy im parê €

Bronek - 2015-05-10, 13:56

Odwieczy problem postrzegania turystów, przez miejscowych w np. Ko³obrzegu.
O Niemcach nie wspomnê.
:mrgreen:

Akurat kasa z naszych " na dziko" lekko mniej istotna przy platformach wiertniczych Norwegii.
No ale pekunia non olet :shock:

majmarek - 2015-05-10, 14:14

czy was te¿ ta kijowa pogoda tak do³uje? jak widzê po tekstach.
ale jutro ju¿ s³oñce!!!!!!!!!!!!!!!

Skwarek - 2015-05-10, 14:28

W okolicznych domach mieszkaj± Rumuni i Bu³garzy, fajni ludzie, d³ubiê sobie przy kamperku, s³oñce ¶wieci jest OK :spoko
jarek73 - 2015-05-10, 14:45

Ja naprawdê jaki¶ szczesciarz jestem albo wy przera¼liwieni. Ja naprawdê sporo pojezdzilem ì nigdy nie czu³em siê ¼le z swoim paszportem.
toscaner - 2015-05-10, 14:59

No niestety dyskryminacja na mo¿na powiedzieæ ca³ym ¶wiecie jest i bêdzie. Niestety bia³y nie mo¿e powiedzieæ, ¿e czarny kradnie, bo to rasizm, a bia³y to co innego.

Masz Skwarek trochê racji o nastawieniu do uchod¼ców, no ale oni ju¿ na zachodzie, tak jak ci Polacy w Niemczech w 90-tych wyrobili sobie opiniê. Chocia¿ ponoæ Polacy do tych Niemiec po z³oto i dzie³a sztuki swoich dziadków je¼dzili szukaæ. :mrgreen:

OT o uchod¼cach............
Zapewne minie jeszcze sporo czasu zanim uchod¼cy z Afryki zostan± postrzegani w Polsce, tak jak naprawdê jest. Nie do koñca s± tacy biedni. Tu w wiadomo¶ciach mówi± (w Polsce na pewno nie), ¿e "bilet" do Europy to koszt od 2000€ do 8500€ w zale¿no¶ci od "standardu" ³upiny. Poza tym ci biedni uciekaj±cy przed islamem wrzucaj± do morza chrze¶cijan, którzy trafi± siê na statku, pomimo, ¿e te¿ zap³acili. Te¿ o tym tr±bi± tutaj.
Zak³adam, ¿e niejeden Polak chcia³by mieæ na luzie 8500€ na darmowe wakacje do koñca ¿ycia w hotelu, najlepiej, ale o tym ni¿ej...

A z racji pracy moja M. mia³a niejednokrotnie kontakt z nimi. Na widok kobiety nie chc± nawet rozmawiaæ, na szczê¶cie w³oscy koledzy nie znaj± nic poza w³oskim, to nie rozumiej± co im w takiej sytuacji mówi... Jako, ¿e nie chc± wracaæ na pustyniê i nie maj±c opcji, wol± rozmawiaæ.
Oni nie przyje¿d¿aj± do Europy ¿eby pracowaæ, no mo¿e kilka procent. Reszta wymaga hoteli z Wifi, telewizj± w pokojach. Zdecydowana wiêkszo¶æ W³ochów ju¿ jest tak wkur... na tych "biednych", bo sami w wiêkszo¶ci ledwo wi±¿± koniec z koñcem. Niejedni W³osi stracili domy i nie maj± gdzie mieszkaæ, a tu tury¶ci z Afryki dostaj± porz±dne hotele za free. To siê dzieje.
Kradzie¿e, napady w miejscach gdzie jest ich wiêcej - to samo, na porz±dku dziennym. Zaczepianie bia³ych kobiet na ulicy. Bo nie mog± poj±æ, ¿e s± w Europie i chc± nas dopasowaæ do tego co maj± u siebie. Taaak biedni uchod¼cy. Tego w TVN raczej nie mówi±?
Ale miejmy z³udn± nadziejê, ¿e jak przerzuc± ich do Polski, to tam bêd± siê asymilowaæ i pracowaæ za "krajow±". :bigok
......................................

To tak w skrócie, bo pozosta³e ok. 5% z nich nawet spoko ludzie. Auta na parkingu popilnuj±, miejsce wska¿±, pogadaj± bo maj± czas, jak widz± który¶ raz z rzêdu. :mrgreen:
Ja wolê tych, którzy siê dostosowuj±, a nie psuj± statystyki, a pó¼niej wszyscy s± wrzucani do jednego wora.
Wiem, nie zmieniê tego, ale... mogê zmieniæ te tablice. :bigok

Majmarek mówienie prawdy jak jest czêsto wydaje siê do³uj±ce. Taka planeta. Niektórzy dlatego nie lubi± prawdy.

Jarku, ja te¿ zje¼dzi³em trochê... nie tylko Europê. Tylko co widzisz z³ego w poinformowaniu na forum turystyczno kamperowym, o tym, ¿e w jakim¶ kraju, potencjalnie turystycznym jest obecnie nagonka na samochody m.in. Polaków? I pisze, to kto¶, kto tu siedzi od lat, ma info z 1 rêki i sam tego do¶wiadcza na w³asnej skórze? To gdzie o tym pisaæ? Na blogu kulinarnym?
Po prostu mnie wkurza, gdy siedzê sobie na w³asnym kibelku i czytam, co lubiê, po porannej kawie, a kto¶ stresuje mnie wal±c w okno.
Niejednego by wkurzy³o. :evil:
Koniec z wolno¶ci± we W³oszech, nawet we w³asnym kiblu teraz nie znasz dnia ani godziny. :haha:

BTW, u nas te¿ s³oneczko, pogoda, 27C, zjedli¶my obiadek w kamperku, za oknem 30m. od kampera morze, jeszcze kawka i mo¿na wracaæ nad wodê psa wodowaæ. Uwielbia siê k±paæ. Woda jeszcze za zimna. No chyba, ¿e kto¶ by z Ba³tykiem porównywa³, to pewnie gor±ca. :bigok
Nam siê ju¿ w dupach poprzewraca³o. :haha:

krimar - 2015-05-10, 15:38

Ile uchod¼cy p³ac± za przerzut to mówi± i w TVN, te¿ siê zastanawiam sk±d taki biedny prze¶ladowany Afrykañczyk bierze tyle kasy.
Natomiast u Ciebie Toscaner na pewno nie mówi±, ¿e w Polsce W³osi lub osoby podaj±ce siê za W³ochów czêsto usi³uj± sprzedawaæ jaki¶ ch³am na parkingach pod supermarketami, niby to wysokiej jako¶ci skóry, czy elektronarzêdzia, wyci±gaj± to z luksusowych samochodów na w³oskich numerach, wymy¶laj±c przy tym niestworzone historie, ¿e przegrali maj±tek w kasynie i potrzebuj± na paliwo, aby wróciæ do domu lub dostali narzêdzia na targach i nie mog± ich zabraæ do samolotu. Aby uwiarygodniæ swoj± bajeczkê pokazuj± swoje w³oskie paszporty tudzie¿ wizytówki lub bilety lotnicze. Jak kto¶ siê da nabraæ to szybko uciekaj± zanim nabywca siê zorientuje, ¿e kupi³ badziew niskiej jako¶ci.
Postrzeganie W³ocha jest w Polsce zbli¿one do postrzegania Cygana czy innego delikwenta, którego najlepiej omijaæ z daleka, a policja ostrzega przed oszustami "na W³ocha".

jarek73 - 2015-05-10, 16:09

Toscaner je¶li Ciê to dotyka to dobrze ¿e o tym piszesz, a ja nie mam ¿adnego powodu ¿eby Ci nie ufaæ, tylko my¶lê ¿e czasami jeste¶my przera¼liwieni ¿e tylko Nas tak traktuj±. W tamtym roku nie wpuscili nas do Chorwacji bo dzieciak mia³ nie wa¿ny paszport, ale nie wiem czy jak by³bym Niemcem to by mnie wwpu¶ci³.
Tadeusz - 2015-05-10, 16:26

Z zainteresowaniem czytam to co macie do powiedzenia na temat ró¿nego traktowania turystów w zale¿no¶ci od tablic rejestracyjnych posiadanego pojazdu. Dlaczego z zainteresowaniem? Bo ciekawie prawicie o wa¿nej sprawie w czasach dziwnych a nawet troszkê niepewnych.

Siêgam jednak pamiêci± na wiele, wiele lat wstecz, do naszych podrózy po Europie z namiotami, przyczepkami, kamperem a nawet tych hotelowych i... z ca³± powag± stwierdzam - nigdy, przenigdy nie spotkalismy siê z najdelikatniejsz± nawet form± dyskryminacji. Wiele natomiast mielismy spotkañ, gdy nasze pochodzenie z kraju nad Wis³± dawa³o powód do traktowania nas z atencj±.

Mo¿e my z Halszk± jeste¶my szczê¶ciarzami? :szeroki_usmiech

Fux - 2015-05-10, 17:00

A tak z rêk± na sercu?
Z sympati± na WSZYSTKICH zagraniczniaków w PL patrzymy?
Zw³aszcza na tych z ukraiñsk± czy rosyjsk± tablic±?
No awantura niedawno na forum by³a, jak mia³em odmienne zdanie w kwestii jednego zamordowanego handlarza proszkiem, niekoniecznie do prania, tylko dlatego, ¿e czerwon± blaszank± do Warszawy przyjecha³ i tam dokona³ ¿ywota.
Szanujmy ludzi a nie narodowo¶ci.

toscaner - 2015-05-10, 17:07

O widzisz Krimar, o oszustwach "na w³ocha" nie s³ysza³em. :haha:

Tadziu, ja od ok. 25 lat sobie podró¿ujê. Wiem, ¿e Ty d³u¿ej, bo ja wcze¶niej by³em za m³ody. Ale sp³ywy kajakowe, wyjazdy na biwaki, spanie w namiotach gdzie popadnie, wyjazdy rowerowe, zje¼dzi³em swoim samochodem od Irlandii po Ukrainê. Nie by³em nigdy w Skandynawii, ale to mo¿e niebawem nadrobimy te¿. Reszta krajów? Takie W³ochy turystycznie odwiedza³em przez ok. 15 lat, by tu zamieszkaæ na kolejne 5. To nie s± te W³ochy, które zna³em z lat 90-tych. To nawet nie s± te same W³ochy, w których mieszka³em 5 lat temu.
Od roku nawet moja M. jest dyskryminowana, pomimo, ¿e jest ratownikiem, ale jest Polk±. Wyobra¿asz to sobie? Jeszcze rok temu mundur oznacza³ jaki¶ tam szacunek, teraz jest Polk± w mundurze z w³osk± flag±. Niektórzy W³osi jakby mogli, to by jej oczami zerwali flagê z munduru. D³ugi temat. Czasy siê zmieniaj±, ¶wiat siê zmienia. Ludzie oddalili siê od siebie (nie ka¿dy wiadomo) na konto klikania na smartfonach.
Nawet dzi¶ ju¿ m³odzi zauwa¿aj±, ¿e my "starzy" w ich wieku mieli¶my przyjació³, a oni maj± znajomych na fakebuku.
20-30 lat temu zna³em ka¿dego s±siada na osiedlu. Dzi¶ s±siad z naprzeciwka nie zawsze odpowie cze¶æ.

To samo z policj± tu. Jak pisa³em, jeszcze 2-3 lata temu nawet w dupach nie mieli, ¿eby chcieæ co¶ od Polaków. Jedyne co by³o gdy oni nas zatrzymywali, a z bliska ju¿ zobaczyli blachy to "no inglisz, no inglisz!! go, go !!" machaj±c rêk± ¿eby jechaæ dalej.
To chyba jest ogromna ró¿nica z tym co teraz mamy w maju 2015?

To nie jest narzekanie, tylko opisanie i podsumowanie zmian, które zauwa¿y³em. Te zmiany nie id± w dobr± stronê w mojej ocenie. Ludzie dziczej±, nie chc± znaæ s±siada, a policja zaciska smyczkê coraz cia¶niej.

Na razie nas to nie zra¿a i tak nied³ugo zmienimy kraj. :bigok
Pozostanie tu kolidowa³oby z planowanym "Na dziko po Europie".
Start relacji ju¿ wkrótce. :szeroki_usmiech

toscaner - 2015-05-10, 17:25

Co by nie by³o, ¿e tylko "negatywnie" to i "pozytywnie". Taki akcent samoofftopowy.
Te¿ tylko relacja jak jest... ale na chwilê zapominamy o dyskryminacji. Pies ma to w dupie. Ja jako propagator tumiwisizmu czasem biorê z niego przyk³ad. :mrgreen:

Morze, pla¿a kamienista, ale co tam, s³oñce, 27C i spacer z wodowaniem Diesla. Dla nas jeszcze za zimno, ale jak pisa³em w dupach siê poprzewraca³o. :spoko
Za to Diesel ma to gdzie¶, ¿e woda jeszcze nie idealna dla nas.

Teraz ju¿ tylko ok. 15 kamperów na parkingu. Przyjechali, makaron ze¿arli i czê¶æ siê rozjecha³a.
No ale fotki...

Fux - 2015-05-10, 17:43

Wklejaj wiêksze foty na jaki¶ serwer zewnêtrzny.
Jak mo¿esz.

Rodzinka Cztery Plus - 2015-05-10, 17:45

Zesz³y rok, we W³oszech zero kontroli i problemów. Mo¿e mieli¶my fart?
2011 i 2012 - Ukraina. Ze 30 kontroli, kilkana¶cie ³apówek...
2012 - Czechy, Wêgry, Serbia, Macedonia - zero problemów. Albania - kilkana¶cie zatrzymañ, które koñczy³y siê natychmiast po stwierdzeniu, ¿e jeste¶my z Polski. Albañczycy maj± prikaz co by obcych nie nêkaæ :)

Skwarek - 2015-05-10, 18:32

Ale przecie¿ Toscaner napisa³, ¿e od maja s± kontrole. Ja w kwietniu te¿ nie mia³em ¿adnej. ;)
Socale - 2015-05-10, 18:42

Fux napisa³/a:
Jak mo¿esz.

Po co? Nie ufasz Koledze?
:spoko

moskit - 2015-05-10, 18:45

Tadeusz
Absolutnie nie czu³em siê "inny czy gorszy" opisa³em tylko fakty choæ nie doda³em ¿e nikt ¿adnych dokumentów od nas nie prosi³ oczywi¶cie Karta Camping Key Europe by³a podstaw± na campingach za¶ w Szwecji to obowi±zkowy dokument aby siê zameldowaæ na campie

Pozdrawiam
Andrzej

Fux - 2015-05-10, 19:02

Socale napisa³/a:

:roll: :gwm

Fux - 2015-05-10, 19:05

Socale napisa³/a:

:roll: :gwm

Bo jest ró¿nica miêdzy tak±

http://oferty.blue-sails.com/img/Lagoon450_1.jpg

a tak±

http://www.multicoque-onl...09/_45R6992.jpg

Mo¿esz sprawdziæ, jaki kolor stanika ma panna, która siê opala.

A jak nie widzisz ró¿nicy, to zmieñ okulistê.

toscaner - 2015-05-10, 19:10

Fux napisa³/a:
Jak mo¿esz.

Mam taki plan od daaawna. Mam i serwery i domeny i nawet kilka ró¿nych takich, ale... nie chce mi siê. Tu klikam "dodaj zdjêcie" i jest. A tak to musia³bym upload'n±æ na serwer, skopiowaæ linka, wkleiæ, a jako, ¿e wiêksze, to i lepsza jako¶æ, wiêc i znak wodny dodaæ, co by nie ukradli. Leniwy jestem, ale nie mówiê nie. :)
Przy okazji relacji na CT, mo¿e wreszcie równolegle bêdzie i blog i wtedy bêdzie ju¿ z czego linkowaæ. :-P
Zobaczymy.

Jeszcze trochê informacyjnie o w³oskich policjach.
Najlepiej mieæ "szczê¶cie" i kontakt z Carabinieri (granatowi). Do Carabinieri s± najwy¿sze wymagania. Tylko po studiach, absolutna niekaralno¶æ do nie pamiêtam ju¿ ilu pokoleñ wstecz.
Do Polizia (niebiescy) ju¿ wymagania s± du¿o ni¿sze, nie trzeba byæ nawet po studiach, a Municipale (biali) to co¶ jak w Polsce, czyli najwiêksze g³±by. Pomijam inne formacje, bo i tak najbardziej portkami trzês± wszyscy W³osi przed policja fiskaln±. Ale ci obcokrajowców siê nie czepiaj±, sporadycznie tylko zdarzy³o siê, ¿e poprosili nas czy mo¿emy pokazaæ paragon, ale to w celu ewentualnego "udupienia" sprzedawcy je¶liby nie wystawi³ takowego. Ufff, chocia¿ od tych mo¿emy mieæ b³ogi spokój.

Po kolorach oczywi¶cie najgorsi biali i niebiescy, a z granatowymi zawsze jako¶ milej siê rozmawia. No có¿ "inteligencja".
Kolejny plus, tu mo¿na wezwaæ inny kolor w razie przypadku ³amania prawa przez dan± formacjê. Co nie jest za bardzo mo¿liwe np. w Polsce. A spotkali¶my siê z przypadkami, ¿e np. biali albo niebiescy chcieli nam daæ mandat za prêdko¶æ "na oko".

No ale, my tu mieszkamy lat ile¶ x 365 dni, to mamy zdecydowanie wiêcej okazji na takie sytuacje. To jak z wyjazdem do Polski. Np. w tamtym roku byli¶my i ani jednego mandatu, a Wy piszecie o mandatach jad±c na zlot. :mrgreen:

Socale - 2015-05-10, 20:30

Fux napisa³/a:
Socale napisa³/a:

...

Mo¿esz sprawdziæ, jaki kolor stanika ma panna, która siê opala.

A jak nie widzisz ró¿nicy, to zmieñ okulistê.

Ale¿ ta Panna nie ma stanika w ogóle, zatem mój okulista jest ok.
hihi :haha:

Fux - 2015-05-10, 20:32

Socale, to jednak warto odwiedziæ okulistê...
toscaner - 2015-05-10, 20:43

Powiem tak, ¿aden problem wstawiaæ zdjêcia w du¿ej rozdzielczo¶ci, ale... nasz pies ceni sobie prywatno¶æ i nie chce ¿eby go mo¿na by³o ogl±daæ z a¿ takimi szczegó³ami. :mrgreen:
Jeszcze wezm± go na "tapetê" jakie¶ zoofile. :haha:

Swoj± drog±, nie znam siê na jachtach a¿ tak, czy to jest ...katamaran? Bo takie mi siê zawsze podoba³y. :-P

Fux - 2015-05-10, 21:03

toscaner napisa³/a:
nasz pies ceni sobie prywatno¶æ

a wiêc nim sobie gêby nie wycieraj i jego fotek nie publikuj bez jego zgody.

:-P

toscaner - 2015-05-10, 21:08

Fux napisa³/a:
toscaner napisa³/a:
nasz pies ceni sobie prywatno¶æ

a wiêc nim sobie gêby nie wycieraj i jego fotek nie publikuj bez jego zgody.

Te s± autoryzowane. Mam na to nawet odcisk ³apy :wyszczerzony:
Przekupili¶my go ko¶ci±. :mrgreen:

Fux - 2015-05-10, 21:20

toscaner napisa³/a:
Przekupili¶my go ko¶ci±.

to sie nie liczy.
Zg³osze do w³oskich s³u¿b!

Comsio - 2015-05-10, 22:28

Zawsze tak jest jak narozrabiaj± obcosraje :wyszczerzony:

Trzepali jak by³y granice, i we wn±trz, puzniej by³ odbój.Bo UE.
Po jak ims czasie znowu trzepanie.
Najgorzej by³o w Hiszpanii jak kierowca Rumunski rozwali³ radjowuz z Policjantami.
W Irunie Baski trzepali ze dwa tygodnie, wszystkie Auta.
A ¿aby z radarem na dolnych bramkach.

Jak mówisz jest odgórny nakaz , :(
Przykre ale prawdziwe. :spoko

frape - 2015-05-11, 13:49

w 2013 roku te¿ mieli¶my spotkanie "rutynowe" na Sycylii.

http://3.bp.blogspot.com/...00/DSC_0377.JPG

Kontrola papierów samochodu (blaszaka) i kierowcy, ale wszystko bardzo grzecznie - musieli sobie nawet przypomnieæ jêzyki "ogólnie rozumialne", bo my w³oskiego ni w z±b.
Drugie spotkanie w San Giovanni Rotondo z panem w ¶miesznym kapeluszu z piórem - niby carabinieri - ten ju¿ jêzyków nie zna³ wiêc machn±³ rêk±.
Je¶li faktycznie uwziêli siê teraz na polskie campery to muszê ze smutkiem powiedzieæ "dobrze, ¿e mamy ju¿ zwiedzony ten kraj wzd³u¿ i wszerz". Je¶li gdzie¶ nie chc± - pchaæ siê na si³ê, gdy tyle piêknych kierunków jest...

We wszystkich innych krajach (Bo¶nia, Ukraina, Albania, Macedonia...) je¶li nawet policja przymierza³a siê do zatrzymania to po podjechaniu bli¿ej - tak, ¿e blachy by³y ju¿ czytelne z jakiego kraju - machali by jechaæ dalej

tom-cio - 2015-05-12, 19:11

Frape i pomyslec,ze na Chorwacji dawniej tez tak bylo.w 2009 zatrzymali mnie -90 w zabudowanym,machneli ,kazali jechac.W 2013 mia³em 70km i 50 euro mandatu.A najlepiej jest w Bosni ,winny ,niewinny 5euro i dalej.Ale domaca rakije maja najlepsza na ¶wiecie.We w³oszech kamperowo i wakacyjnie nie by³em.By³em gdzis w 2005 w pracy - syf
toscaner - 2015-05-13, 23:19

Zgadnijcie kto nas znowu nawiedzi³? :gwm
A ju¿ my¶la³em, po poniedzia³ku i wtorku bez kontroli, ¿e mo¿e uda siê dobiæ do weekendu. :wyszczerzony:

Sumienia mamy czyste, wrêcz nieu¿ywane, ale zaczyna to byæ wku..wiaj±ce. :evil:
22:30 to chyba ciut pó¼no na nêkanie? :evil:
Pojechali parê min temu, obiecali, ¿e wiêcej nie bêd±. :haha:

Chyba wolê UK, wbij± se numery tablic i wszystko wiedz± bez nêkania.

Tadeusz - 2015-05-13, 23:31

toscaner napisa³/a:
Chyba wolê UK

Z policj± w UK mam wy³±cznie dobre wspomnienia. Nie tylko nie nêkaj± ale pomagaj± przy ka¿dej okazji.
Mo¿e mam farta? :)

Bajaga - 2015-05-13, 23:36
Temat postu: Re: W³ochy - kraj rasizmu. Dyskryminacja wybranych narodowo¶
toscaner napisa³/a:
Policja w³oska czyli Carabinieri, Polizia i miejska Municipale maj± odgórne wytyczne trzepaæ obcokrajowców z g³ównym naciskiem na Rumunów i Albañców z tym, ¿e te mato³ki nie rozró¿niaj± Polaków od Rumunów (podobna czcionka tablic?) i chc±c nie chc±c trzepi± te¿ polskie

Kij ma dwa koñce.
Z jednej strony Italia baaaardzo ³atwo mo¿e sobie spieprzyæ renomê w¶ród turystów którzy zostawiaj± tam swe euro tak jak np w ostatnich latach Austria baaaardzo szybko siê pozbywa kamperowców i ludzi np z ³ódkami na haku bo ich policjê strasznie ekscytuje dmc.
A z drugiej strony Italia ma naprawdê przesrane w kontek¶cie ilo¶ci "¦niadych" imigrantów (Lampeduza, wybrze¿e adriatyku itd) I pewnie ju¿ sami nie wiedz± co tu zrobiæ by siê ich jako¶ pozbywaæ...

toscaner - 2015-05-13, 23:52

Tadeusz napisa³/a:
toscaner napisa³/a:
Chyba wolê UK

Z policj± w UK mam wy³±cznie dobre wspomnienia. Nie tylko nie nêkaj± ale pomagaj± przy ka¿dej okazji.
Mo¿e mam farta? :)

UK inny kraj, inna kultura. Trochê tam mieszka³em. :)

Fakt, ¿e tu mieszkamy trochê lat i by³ spokój. Mo¿na powiedzieæ, ¿e wrêcz rezerwat.
Pomóc te¿ raczej pomogli.
Poza w Piombino. Zapytaæ gliniarza tam, to przetrzepie, a i tak nie pomo¿e. Nie nawidz± kamperów w Piombino. O tym w³oscy kamperowcy nam opowiadali.
A nam siê uda³o. Akurat zajêci byli. :bigok
To samo Populonia. Ca³kowity zakaz wjazdu szerszym ni¿ 2m. Chodz± i mierz± i mandaty bezlito¶nie ³aduj±. Nikt z w³oskiego klubu ju¿ tam kamperem nie je¼dzi. Kolekcje mandatów.

Nie zmienia to faktu, ¿e maj± "wschodnie" tablice na celowniku. W ostatnich tylko 5 dniach 3 kontrole i fotografowanie.

Fux - 2015-05-14, 07:00

Bajaga napisa³/a:
Z jednej strony Italia baaaardzo ³atwo mo¿e sobie spieprzyæ renomê w¶ród turystów którzy zostawiaj± tam swe euro tak jak np w ostatnich latach Austria baaaardzo szybko siê pozbywa kamperowców i ludzi np z ³ódkami na haku bo ich policjê strasznie ekscytuje dmc.

Zmieñ my¶lenie z polskiego na austriacki.
W PL uchodzi wiele, tam niewiele.
Jedyna ró¿nica.
Egzekwowanie prawa to nie nêkanie.

Bronek - 2015-05-14, 07:21

Stoi sobie blaszak, na obcych numerach. Na parkingu niedaleko domu.

Stoi... Okna pozas³aniane, kto¶ wchodzi, wychodzi. Dym z komina., wieczrkiem lekko siê buja :diabelski_usmiech
Obcy. Tak z trzy dni siê krêc±
Blachy ... z jakiego¶ wschodniego kraju.
Facet i kobita.... o i pies.

Po co?

Domu nie maj±?

Pytam s±siada. Ponoæ jacy¶ Polacy. Nawet po w³osku gadaj±, Zadupie po kiego tu stoj± ? Dla relaksu o tej porze..?

Dzwonie na gliny.

Nie ma siê do czego przyczepiæ. To patrzymy, fotkê wrazie gdyby.....

TAK BYM CHCIA£ POD SWOIM DOMEM!

Dlaczego bo co jaki¶ czas kto¶ kosiarkê podpiepszy, tuje powyrywa, itd. A ostatnio parê w³amañ, Z³apali.... przyjezdni. I widziano ich jak siê krêcili autem po okolicy. Tak by³o na moim zadupiu i ponoæ kto¶ dzwoni³, ¿e siê krêc± ale nasi gliniarze mieli to w nosie. Dopiera jak pierwsze w³amy siê pojawi³y, to tuszyli...

Dlatego, trudno... trzeba siê godziæ, ze ¶wiatem.

toscaner - 2015-05-14, 10:12

Bronek, masz racjê, gdy stajemy na ulicy w mie¶cie. No ok. Ale... je¿d¿enie pomiêdzy kamperami i szukanie blach? W kampera ani makarony, ani nikt kosiarek nie wozi.
Ale widzê pozytywny aspekt takiego nêkania. Kto¶ mi w³a¶nie zwróci³ na niego uwagê.

Gdyby nam ukradli kampera, to wg tej statystyki znajdzie siê po max 2 dniach. :bigok
Chyba, ¿e z³odzieje zmieni± tablice na w³oskie, to w tym kraju, ich tempie pracy, wró¿ê, ¿e szybciej znajd± go archeolodzy za 1000 lat. :haha:

yuras - 2015-05-14, 10:30

toscaner,
Zmieñ tablice na w³oskie.

toscaner - 2015-05-14, 10:35

yuras napisa³/a:
toscaner,
Zmieñ tablice na w³oskie.

Nie ma mowy. Na w³oskie z kolei w Europie patrz± jak na z³odziei, a my zaplanowali¶my poje¼dziæ po Europie. :wyszczerzony:

Bronek - 2015-05-14, 10:44

Toscaner to nie by³o do Ciebie :wyszczerzony:

Drobnica Cie nie interesuje ,
Jak staniesz pod Bankiem , no to wiesz ,¿e mo¿esz na mnie liczyæ . :lol:
Piorê za 60 % z ca³o¶ci .

toscaner - 2015-05-14, 10:52

Tu pralnie bior± przec. 4 euro + ok. 2-3 euro suszenie. 60% hmmm.
Ale Ty nie masz pralki w kamperze. :-P

MILU¦ - 2015-05-14, 11:41

toscaner napisa³/a:
...... Ale... je¿d¿enie pomiêdzy kamperami i szukanie blach? W :

A mo¿e mieli cynk z Interpolu i szukali kamperów skradzionych w.......Polsce ? :haha: :haha: :haha:

zbyszekwoj - 2015-05-14, 11:44

Ja dzisiaj wraca³em z Wêgier i dopiero w Polsce mnie wnerwili. W Rzeszowie przed pó³noc± zanim zorientowa³em siê ¿e wjecha³em na bus-pas ju¿ mnie autobus chcia³ pouczyæ i tak mi zajecha³ ¿e lusterko wykrêci³o, ledwo z alkow± uciek³em. Pomysla³em ¿e prze¶piê siê trochê, stacja benzynowa pusta stan±³em na parkingu, po godzinie cieæ t³ucze siê ¿e teren prywatny i trzeba spadaæ. Patrzê na szyld- Orlen- MPK. Uwziêli sie czy co? Rzeszów bêdê omija³ t± zasran± obwodnic± ,któr± trzeba nadrobiæ 20 km. :gwm
Fux - 2015-05-14, 11:51

Bronek, :pifko za trafne podsumowanie.
Mieszkam na zadupiu, gdzie s±siedzi potrafili mnie zameldowaæ, ¿e kto¶ u mnie by³ o tej lub innej godzinie.
To ju¿ stara historia ale czujno¶æ proletariacka w narodzie jest.
I to nie byli ludzie z zagranicy.

Tak wiêc gdyby kto¶ na ulicy tak sobie z kapelusza zaparkowa³, a mo¿e, to pewnie szybkie ¶ledztwo by³oby, czy przejechali do kogo¶, czy filuj± na kogo¶/na co¶.

Co maja ludzie w NRD mówiæ, skoro jumanie towarów u Niemców przez Polaków jest czym¶ powszechnym.

Ja siê nie dziwiê.

toscaner - 2015-05-14, 11:56

Milu¶, 4-ta karta, a powód by³ na pierwszej. :spoko

Fux - ju¿ nieraz pisa³em, Ci Polacy pojechali po dzie³a sztuki i z³oto swoich dziadków. :haha:

Edit: o ju¿ 5-ta. :shock:

Fux - 2015-05-14, 12:14

Taaaa....
Np. po panele solarne...
:szeroki_usmiech

dulare - 2015-05-14, 12:16

Czasem ci±gnie nas do W³och ale jest te¿ sporo rzeczy które nas odstrasza - upa³y (a mo¿emy jechaæ tylko w szkolne wakacje), op³aty za autostrady (ale mo¿na unikaæ autostrad), informacje o tym ¿e w wielu miejscach jest ma³o bezpiecznie no i teraz jeszcze te kontrole policyjne... A my¶la³em ¿eby chocia¿ w okolice Wenecji na chwilê zajrzeæ w te wakacje...

Wcze¶niej we W³oszech bywa³em tylko autokarem lub samolotem, ostatnio wybrali¶my siê jachtem ze S³owenii (a w³a¶ciwie ekip± paru jachtów). W Rimini mieli¶my tak± sytuacjê - kto¶ wezwa³ carabinieri do g³o¶no zachowuj±cej siê za³ogi jednego z jachtów w marinie. My akurat w trzy jachty wp³ywali¶my do mariny. Po oddaniu cum przez naszego kolegê, carabinieri stwierdzili ¿e to o jego jacht chodzi (¿e to jego za³oga g³o¶no siê zachowywa³a) i przetrzepali ca³y jacht. Trochê mnie to wtedy zdziwi³o i zdenerwowa³o, ale teraz patrz±c po tym co pisze Toscaner, taka uroda...

TEC6600 - 2015-05-16, 19:31

Wsadzê teraz kij w mrowisko!
Oczywi¶cie kontrole nigdy nie nale¿± do rzeczy najprzyjemniejszych ( trzy dni temu kontrolowa³a mojego kampera niemiecka policja autostradowa - posprawdzali , poogl±dali mi³o siê uk³onili i ¿yczyli mi³ej podró¿y) ale moim zdaniem sami za to zapracowali¶my. Je¿d¿ê du¿o po europie zachodniej kamperem i w kontaktach z innymi nacjami (Niemcami, Austryiakami, W³ochami, Francuzami) uchodzimy jako kraj z³odziei! Tak, tak ! Tylko z tym siê im kojarzy przeciêtny Polak. Uszy mi za ka¿dym razem czerwieni± jak to s³yszê ale taka jest prawda! Cytuj± liczby (setki, tysi±ce) skradzionych aut, ci±gników etc. Nie dziwmy siê pó¼niej , ¿e siê nas boj±. To normalny odruch. Chc± temu jako¶ zaradziæ poprzez te kontrole. Wiêkszo¶æ Polaków nie widzi problemu , wrêcz popiera ten stan rzeczy kupuj±c "po okazyjnej " cenie "æwiartkê" np wie¶wagena, lusterko do "beczki" czy inne alufele " za pó³ darmo" na gie³dzie, przez internet lub w innej bramie. Brzydzê siê z³odziejstwem, nie kupujê u¿ywanych rzeczy a za granicê jadê w miejsca do tego wyznaczone czyli na kempingi. Nigdy nie stajê na "czarno" gdzie¶ przy drodze aby by³o taniej bo k³óci siê to z moim ¶wiata widzeniem. (tak¿e dlatego aby nie pa¶æ ³upem innego cwanego zza wschodniej granicy). Niestety taki mamy klimat w tym kraju i z³odziejstwo jest na porz±dku dziennym. Smutne ale prawdziwe! A W³ochy s± piêkne i z nich nie zrezygnujê tylko dlatego ¿e kto¶ kontroluje.
PS. Na kempingu nikt do Ciebie nie zapuka. (chyba , ¿e ¿ona wracaj±ca z WC bez klucza jak siê zamkniesz w kamperze).

BiG Team - 2015-05-16, 19:49

TEC6600 napisa³/a:
PS. Na kempingu nikt do Ciebie nie zapuka. (chyba , ¿e ¿ona wracaj±ca z WC bez klucza jak siê zamkniesz w kamperze).

lub s±siad z piwkiem, któremu pomog³e¶ antenê SAT ustawiæ :spoko

koder - 2015-05-16, 19:59

TEC6600 napisa³/a:
Brzydzê siê z³odziejstwem, nie kupujê u¿ywanych rzeczy a za granicê jadê w miejsca do tego wyznaczone czyli na kempingi.

Ja równie¿, dlatego parkujê zawsze na wyznaczonych do tego, p³atnych parkingach, a nie jak jaki¶ z³odziej gdzie¶ za darmo pod blokiem.

Fux - 2015-05-16, 20:03

Ju¿ gdzie¶ pisa³em.
Przyjdzie s³u¿ba-hercli¶wilkomen.
Mam czyste sumienie-ok.
To oni bêd± mieli z³e samopoczucie.

toscaner - 2015-05-16, 20:04

koder napisa³/a:
TEC6600 napisa³/a:
Brzydzê siê z³odziejstwem, nie kupujê u¿ywanych rzeczy a za granicê jadê w miejsca do tego wyznaczone czyli na kempingi.

Ja równie¿, dlatego parkujê zawsze na wyznaczonych do tego, p³atnych parkingach, a nie jak jaki¶ z³odziej gdzie¶ za darmo pod blokiem.

Bo kto parkuje pod blokiem to z³odziej, a jak Polak to z³odziej, a ka¿dy z³odziej to pijak. :haha:

BTW, Koder, ale Ty nie masz kampera, to ...gdzie masz stawaæ? :spoko

samotny wilk - 2015-05-16, 20:45

toscaner,
toscaner napisa³/a:

Ale ma fajny baga¿nik. Jak wypali lodówka, to te¿ pewnie bêdzie fajna. :haha:

Ja natomiast stajê jak pies: gdzie chcê. Jak jadê sam, to zazwyczaj trochê na dzikusa, trochê na kampach. Natomiast zawsze stajê na kampach, gdy podró¿ujê z nastoletni± córci±. Wtedy bezpieczeñstwo dziecka jest dla mnie najwa¿niejsze. Pieni±dze, to rzecz nabyta: raz s±, raz ich brak. :lol:

DAKOTA - 2015-05-16, 20:47

samotny wilk napisa³/a:
toscaner,
toscaner napisa³/a:

Ale ma fajny baga¿nik. Jak wypali lodówka, to te¿ pewnie bêdzie fajna. :haha:

Ja natomiast stajê jak pies: gdzie chcê. Jak jadê sam, to zazwyczaj trochê na dzikusa, trochê na kampach. Natomiast zawsze stajê na kampach, gdy podró¿ujê z nastoletni± córcia. Wtedy bezpieczeñstwo jest dla mnie najwa¿niejsze. Pieni±dze, to rzecz nabyta: raz s±, raz ich brak. :lol:

http://www.oe24.at/welt/I...rlaub/188664246

DAKOTA

samotny wilk - 2015-05-16, 20:55

DAKOTA, ale to oferta jedynie na 1 dzieñ 29 maja br. Trochê ma³o ?
A tak w ogóle, to klikn±³e¶ ten link, ¿e niby co ?

DAKOTA - 2015-05-16, 21:02

samotny wilk napisa³/a:

tak tak jeden dzien ale kaca mozna miec kilka dni po takich zaprosinach :haha:

DAKOTA

ps dziwne ze glownodowodzacy jeszcze tego nie zapodal

zapodam jeszcze linka jakby se przelozyc nie umial

http://www.riccioneday.it/

hahahahah

samotny wilk - 2015-05-16, 21:11

DAKOTA,
DAKOTA napisa³/a:

Umia³, umia³ i bez tego linka. A od czego jest t³umacz Google ?

Lepiej zapodaj dla mnie jakiego¶, zgrabnego blaszaka. Je¼dzi po ¶wiecie, to trochu widzi On.

jarek73 - 2015-05-16, 21:32

Kochani zaraz bêdzie zadyma jak zwykle camping czy na dziko, totalnie tego nie kumam ja do tej pory tylko camping dlaczego ? Po prostu dla wygody gdy¿ z 3 dzieci je¿d¿ê i prysznice musz± byæ i baseny i zajecia dla nich i inne dzieci itd. Jak mia³bym sam je¼dziæ to camping to nie koniecznie aczkolwiek raz na jaki¶ czas jak najbardziej , ma³o tego powiedzmy po paru tygodniach do hotelu bym poszed³ je¶li by tam wanna by³a taki miêkki jestem i do luksusu przywykly. Camper to super sprawa ale naprawdê nic za karê
toscaner - 2015-05-16, 21:40

TEC6600 napisa³/a:

Jakby¶ zrozumia³ co napisa³em (kilka razy), to zauwa¿y³by¶, ¿e poda³em, kto przoduje w statystykach i od kogo je mamy. Polacy z³odzieje? Stereotyp z Niemiec - lata 90te. Bzdura, o której daaawno nie s³ysza³em poza ...od innych Polaków. Czyli tacy jak Ty nadal statystykê tylko umacniasz. :haha:

Je¼dzisz du¿o kamperem po Europie zachodniej? WOW.
Wiesz, ja parêna¶cie lat mieszkam. W kilku krajach do tego i by³em na 3 kontynentach. To "odrobinê" d³u¿ej ni¿ wakacje 2 tyg. :haha:
To, ¿e Polacy wypiæ potrafi±, albo Polki to ... K(i tak ocenzuruj±). TO siê czasem s³yszy. Ale z³odzieje? Mo¿e na Twój widok tak mówi±? :shock:
Nas pomylili, bo jak sami przyznali "tablice podobne do Rumuñskich". Mam nagrane.
Ja za to s³yszê wiêcej zalet o Polakach od obcokrajowców, ni¿ od Polaków.
Od Polaka najszybciej "Ma, pewnie ukrad³". Ale to nie Twoja wina, to pokomunistyczna pozosta³o¶æ. Kolonko to kiedy¶ t³umaczy³.

My i te dziesi±tki, g³ownie w³oskich kamperów stoj±cych teraz przy samym morzu (od lutego tak je¼dzimy) "na czarno" mamy w dupie, co siê k³óci z Twoim ¶wiata widzeniem.
Kierujemy siê maksym±: Jeste¶ w Rzymie - zachowuj siê jak Rzymianin.
Tym bardziej, ¿e takiego stylu kamperowania nauczyli¶my siê od... W³ochów, czyli dla Ciebie Zachodu.
Nale¿ymy tu do dwóch klubów kamperowych i nie spotykamy siê z tak± g³upi± gadk± jak Twoja. Ponad 95% W³ochów tak kamperuje. Ale oni siê ciesz±, ¿e frajerzy p³ac± za kempingi. To jest kasa dla nich od dziesi±tków lat. :lol:

Ciekawym natomiast jest to, dlaczego nazywaj±c Polaków z³odziejami TY sam tak siê zastrzegasz, ¿e tylko nowe kupujesz, niekradzione. Jakie¶ problemy w¶ród bliskich, ¿e na forum siê tak musisz t³umaczyæ? Tak to podkre¶laæ?

TEC6600 napisa³/a:
Oczywi¶cie kontrole nigdy nie nale¿± do rzeczy najprzyjemniejszych ( trzy dni temu kontrolowa³a mojego kampera niemiecka policja autostradowa - posprawdzali , poogl±dali mi³o siê uk³onili i ¿yczyli mi³ej podró¿y) ale moim zdaniem sami za to zapracowali¶my. Je¿d¿ê du¿o po europie zachodniej kamperem i w kontaktach z innymi nacjami (Niemcami, Austryiakami, W³ochami, Francuzami) uchodzimy jako kraj z³odziei! Tak, tak ! Tylko z tym siê im kojarzy przeciêtny Polak. Uszy mi za ka¿dym razem czerwieni± jak to s³yszê ale taka jest prawda! Cytuj± liczby (setki, tysi±ce) skradzionych aut, ci±gników etc. Nie dziwmy siê pó¼niej , ¿e siê nas boj±. To normalny odruch. Chc± temu jako¶ zaradziæ poprzez te kontrole. Wiêkszo¶æ Polaków nie widzi problemu , wrêcz popiera ten stan rzeczy kupuj±c "po okazyjnej " cenie "æwiartkê" np wie¶wagena, lusterko do "beczki" czy inne alufele " za pó³ darmo" na gie³dzie, przez internet lub w innej bramie. Brzydzê siê z³odziejstwem, nie kupujê u¿ywanych rzeczy a za granicê jadê w miejsca do tego wyznaczone czyli na kempingi. Nigdy nie stajê na "czarno" gdzie¶ przy drodze aby by³o taniej bo k³óci siê to z moim ¶wiata widzeniem. (tak¿e dlatego aby nie pa¶æ ³upem innego cwanego zza wschodniej granicy). Niestety taki mamy klimat w tym kraju i z³odziejstwo jest na porz±dku dziennym. Smutne ale prawdziwe! A W³ochy s± piêkne i z nich nie zrezygnujê tylko dlatego ¿e kto¶ kontroluje.

toscaner - 2015-05-16, 21:44

jarek73 napisa³/a:
Kochani zaraz bêdzie zadyma jak zwykle camping czy na dziko, totalnie tego nie kumam ja do tej pory tylko camping dlaczego ? Po prostu dla wygody gdy¿ z 3 dzieci je¿d¿ê i prysznice musz± byæ i baseny i zajecia dla nich i inne dzieci itd. Jak mia³bym sam je¼dziæ to camping to nie koniecznie aczkolwiek raz na jaki¶ czas jak najbardziej , ma³o tego powiedzmy po paru tygodniach do hotelu bym poszed³ je¶li by tam wanna by³a taki miêkki jestem i do luksusu przywykly. Camper to super sprawa ale naprawdê nic za karê

Jarek, zadymê robi± tylko ci, którzy nie toleruj±, ¿e inni mog± inaczej ni¿ ¶wiêci oni.

My jak napisa³em:
Kierujemy siê maksym±: Jeste¶ w Rzymie - zachowuj siê jak Rzymianin. :bigok

W klubach nie ma problemu, ¿e my jedyni obcokrajowcy i bardzo nas lubi±, na tablice nie patrz±, zloty odbywaj± siê na darmowych parkingach np. gminnych dla kamperów, albo klubowych. Za darmo !! Zrzuta tylko na ¿arcie, ale tu ¿arcie to ¶wiêto¶æ.
Tych których w dupê ugryzie, ¿e inni mog± za darmo, to za chwilê napisz± swoj± wersjê. :haha:

toscaner - 2015-05-16, 21:47

DAKOTA napisa³/a:
samotny wilk napisa³/a:

tak tak jeden dzien ale kaca mozna miec kilka dni po takich zaprosinach :haha:

DAKOTA

ps dziwne ze glownodowodzacy jeszcze tego nie zapodal

http://www.riccioneday.it/

hahahahah

Dakota przecie¿ Ty te¿ na dziko, to nie pisz za du¿o, bo zaraz Ci kto napisze, ¿e¶ te¿ z³odziej. Za¶. :haha:

A jak doczytaj±, ¿e psa bez papierów z Hiszpanii przemycasz.... uuuu.

samotny wilk - 2015-05-16, 22:44

toscaner,
toscaner napisa³/a:
.
Nie przemyca, to pies ca³y czas leci za nim. Teraz granic nie ma, to peda³uje i peda³uje. :roll:

A ten TEC6600 zupe³nie nie wiem dlaczego tak opluwa Polaków. Gdzie on je¼dzi ?
To co wypisuje nijak ma siê do obserwacji moich i innych kamperowców. Te¿ sporo je¿d¿ê, latam samolotami i nigdzie takich negatywnych opinii o Polakach nie spotykam. Jeste¶my traktowani normalnie, jak ka¿dy inny naród UE.
Z tego co ów TEC 6600 wypisuje wynika, ¿e najwiêkszym wrogiem ka¿dego Polaka jest inny Polak. :roll:

Co za brednie:

"Je¿d¿ê du¿o po europie zachodniej kamperem i w kontaktach z innymi nacjami (Niemcami, Austryiakami, W³ochami, Francuzami) uchodzimy jako kraj z³odziei! Tak, tak - dupa Jasiu, Jasiu dupa !

! Tylko z tym siê im kojarzy przeciêtny Polak. Uszy mi za ka¿dym razem czerwieni± jak to s³yszê ale taka jest prawda! - dupa Jasiu, Jasiu dupa !

Cytuj± liczby (setki, tysi±ce) skradzionych aut, ci±gników etc. Nie dziwmy siê pó¼niej , ¿e siê nas boj±. To normalny odruch. - dupa Jasiu, Jasiu dupa !

Wiêkszo¶æ Polaków nie widzi problemu , wrêcz popiera ten stan rzeczy kupuj±c "po okazyjnej " cenie "æwiartkê" np wie¶wagena, lusterko do "beczki" czy inne alufele " za pó³ darmo" na gie³dzie, przez internet lub w innej bramie. - dupa Jasiu, Jasiu dupa !

Brzydzê siê z³odziejstwem, nie kupujê u¿ywanych rzeczy a za granicê jadê w miejsca do tego wyznaczone czyli na kempingi. Nigdy nie stajê na "czarno" gdzie¶ przy drodze aby by³o taniej bo k³óci siê to z moim ¶wiata widzeniem. (tak¿e dlatego aby nie pa¶æ ³upem innego cwanego zza wschodniej granicy). - dupa Jasiu, Jasiu dupa !

Niestety taki mamy klimat w tym kraju i z³odziejstwo jest na porz±dku dziennym. Smutne ale prawdziwe! - dupa Jasiu, Jasiu dupa !

To sobie Polaku (TEC6600) poplu³e¶ na wszystkich Polaków. Teraz zapewne zostaniesz najwiêkszym plujem RP.

Ty TEC6600 mocno k³ócisz siê z moim ¶wiatem widzenia. Raczej nie zapukam do Twojego kampera. To pewne.

:czerwona:

toscaner - 2015-05-16, 22:52

samotny wilk napisa³/a:
toscaner,
toscaner napisa³/a:
.
Nie przemyca, to pies ca³y czas leci za nim. Teraz granic nie ma, to peda³uje i peda³uje. :roll:

Aaa to inna sprawa, tylko czy ta biedna psina da rade za tym kamperem jak na autostradê wjedzie? :roll:
Granic nie ma, ale pies, kot itp, musi mieæ chip, paszport i aktualne szczepienia. Naszemu wyrobili¶my, ¿eby nie musia³ biegaæ za kamperem z miskami w plecaku, tylko jechaæ gdzie legowisko i miski. :mrgreen:

elspasoo - 2015-05-17, 08:53

A moim zdaniem sporo siê zmieni³o w kontaktach np Polsko - Niemieckich. Jak sam zwróci³e¶ uwagê, z³a opinia o polakach to czas g³ównie lat 90-tych. Obecnie sporo siê w tej kwestii zmieni³o, nie pamiêtam kiedy ostatnio kto¶ da³ mi powód w DE ,aby trzeba by³o wracaæ do tego my¶lenia.
toscaner - 2015-05-17, 09:09

Mo¿liwe, ¿e wsadzaj±cy kij w mrowisko "wiedzê" czerpa³ z tego typu ¼róde³: :haha:

https://www.youtube.com/watch?v=SQeNoY1oK4M

S± napisy PL. :mrgreen:

Karas - 2015-05-17, 11:06

nie dalej, jak 2 lata temu z ust ok 80 letniego niemca parkuj±c w centrum Koln posz³o "Scheiße Pole", oczywi¶cie bez ¿adnego powodu....
na szczê¶cie tego osobi¶cie nie s³ysza³em...

toscaner - 2015-05-17, 11:08

Karas napisa³/a:
nie dalej, jak 2 lata temu z ust ok 80 letniego niemca parkuj±c w centrum Koln posz³o "Scheiße Pole", oczywi¶cie bez ¿adnego powodu....
na szczê¶cie tego osobi¶cie nie s³ysza³em...

E tam ¿adnego... Mo¿e wysiedlili z Breslau i do dzi¶ ma problem.

samotny wilk - 2015-05-17, 14:55

:lol:
toscaner - 2015-05-17, 15:02

O psach tu za³o¿y³em temat i poprosi³em Tadzia o przeniesienie postów.

Szczepienie psa i wakacje po EU, czyli co trzeba wiedzieæ...

Tu o kontrolach se temat jest. :mrgreen: Dzi¶ niebieski kolor chyba ma wolne. Nie trzeba traciæ pó³ godziny na gadanie a po co, a na co, a jak d³ugo, a dlaczego.

TEC6600 - 2015-05-17, 16:09

No i wsadzi³em kij w mrowisko! Zabola³o???
Skoro Ty siê tak obruszy³e¶ to chyba jednak masz co¶ na sumieniu.
Po pierwsze nikogo tu nie mia³em zamiaru obraziæ ale skoro poczu³e¶ siê tak, to siê nad tym zastanów.Nie obra¿am Polaków ani jednym zdaniem , które napisa³em (czytaj ze zrozumieniem). Stwierdzam fakty. Nie zaklinaj rzeczywisto¶ci. Poucz siê jêzyków obcych, porozmawiaj za granic± z lud¼mi na poziomie a wszystkiego siê dowiesz. Poczytaj zagraniczne gazety lub centralnie zadzwoñ do ambasady Polskiej w Niemczech i zapytaj siê jakie problemy maj± Niemcy z Polakami.
Tak na marginesie masz siê czym chwaliæ , ¿e biwakujesz na czarno. A mo¿e olejem z Lidla te¿ tankujesz Swojego kampera. Mo¿na zaoszczêdziæ i po co dawaæ frajerom z koncernów naftowych zarabiaæ?
To ¿e parêna¶cie lat tyrasz gdzie¶ za granic± z sobie podobnymi nie jest dla mnie argumentem. Zmieñ budowê, zmieñ pracê na legaln± (bo z Twojego postu wnioskujê , ¿e p³ac±c podatki te¿ by Ciê kto¶ wykorzysta³). I dalej snuj w ob³okach. Sorry ale Twoje argumenty do mnie nie trafiaj±.
Dla mnie sprawa jest prosta. Mamy za granic± taki wizerunek jak mamy. Aby go zmieniæ ka¿dy z nas powinien choæ trochê siê wysiliæ. Trochê jednak wody up³ynie , ±¿ to siê zmieni.
Tak¿e dlatego , ¿e czê¶æ z nas tego nie widzi.
Post pozostawiam bez odpowiedzi. Nie jestem od tego aby Ciê edukowaæ. Ka¿dy ma ¶wiête prawo byæ dyletantem.

koder - 2015-05-17, 17:30

TEC6600, musisz przyj±æ do wiadomo¶ci, ¿e z wieloma rzeczami w ¿yciu tak jest, ¿e jedni p³ac± za us³ugê, a drudzy wol± za darmo. Na przyk³ad z seksem. Ale jak kto¶ lubi p³aciæ, to kim ja jestem, ¿eby potêpiaæ?
czemik - 2015-05-17, 17:31

Tak tak Niemcy,s± super ale jak trawfisz Polaka zniemczonego, to uchowaj Bo¿e to gorsze jak pies z pch³ami.Pracuj±c w Niemczech nigdy nie poczu³em niechêci do polaków.A najgorszy jest Polak do Polaka patrzy jak wydymaæ bo o pomocy zapomnij.
Skwarek - 2015-05-17, 18:02

Jak to czytam, to widaæ jak na d³oni wszelkie objawy zespo³u napiêcia przedsezonowego. ;)

Ju¿ nied³ugo wakacje !! naprawdê !!!

TEC6600 - 2015-05-17, 19:04

Koder. z tym seksem to przesadzi³e¶ :mrgreen:
Nie nie o to mi chodzi³o. S± kraje np. Skandynawia , ¿e biwakowanie "na dziko" jest prawnie zagwarantowane (by³o ju¿ o tym na forum). We W³oszech " : nocleg na ulicy lub placu oraz na terenie prywatnym - TAK. Uwaga na regionalne zakazy i ograniczenia zw³aszcza w okolicach pla¿ i miast. Tekst g³ówny artyku³u z wydania 29/02 ze strony 37 Auto ¦wiat
czyli niekoniecznie. A skoro tak to trzeba siê liczyæ , ¿e kto¶ zapuka (z³odziej albo policja)
Co kto lubi. Nie korzystam z tej formy biwakowania co nie oznacza, ¿e potêpiam tych co tak siê relaksuj±.

toscaner - 2015-05-17, 19:29

TEC6600 napisa³/a:
No i wsadzi³em kij w mrowisko! Zabola³o???
Skoro Ty siê tak obruszy³e¶ to chyba jednak masz co¶ na sumieniu.
Po pierwsze nikogo tu nie mia³em zamiaru obraziæ ale skoro poczu³e¶ siê tak, to siê nad tym zastanów.Nie obra¿am Polaków ani jednym zdaniem , które napisa³em (czytaj ze zrozumieniem). Stwierdzam fakty. Nie zaklinaj rzeczywisto¶ci. Poucz siê jêzyków obcych, porozmawiaj za granic± z lud¼mi na poziomie a wszystkiego siê dowiesz. Poczytaj zagraniczne gazety lub centralnie zadzwoñ do ambasady Polskiej w Niemczech i zapytaj siê jakie problemy maj± Niemcy z Polakami.
Tak na marginesie masz siê czym chwaliæ , ¿e biwakujesz na czarno. A mo¿e olejem z Lidla te¿ tankujesz Swojego kampera. Mo¿na zaoszczêdziæ i po co dawaæ frajerom z koncernów naftowych zarabiaæ?
To ¿e parêna¶cie lat tyrasz gdzie¶ za granic± z sobie podobnymi nie jest dla mnie argumentem. Zmieñ budowê, zmieñ pracê na legaln± (bo z Twojego postu wnioskujê , ¿e p³ac±c podatki te¿ by Ciê kto¶ wykorzysta³). I dalej snuj w ob³okach. Sorry ale Twoje argumenty do mnie nie trafiaj±.
Dla mnie sprawa jest prosta. Mamy za granic± taki wizerunek jak mamy. Aby go zmieniæ ka¿dy z nas powinien choæ trochê siê wysiliæ. Trochê jednak wody up³ynie , ±¿ to siê zmieni.
Tak¿e dlatego , ¿e czê¶æ z nas tego nie widzi.
Post pozostawiam bez odpowiedzi. Nie jestem od tego aby Ciê edukowaæ. Ka¿dy ma ¶wiête prawo byæ dyletantem.

Nie odpisywa³em, bo majster ceg³y kaza³ nosiæ i o kabel do rutera zawadzili¶my. :haha:

Powy¿szy post pokazuje jasno, ¿e wiosna i buraki zakwit³y. No albo ta presja, ¿e¶ jeszcze w robocie, a inni ju¿ na wakacjach jak Skwarek pisze.
Nie wiem natomiast sk±d ten jad do Polaków. Pewnie cie kto¶ nie¼le wyru..a³ i masz zdanie jakie masz. Twój problem. Nic nie poradzê, ¿e na twój widok krzycz± "Polak z³odziej przyjecha³"

Z mojego postu widaæ gówno wnioskujesz, a jedynie obra¿asz zgaduj±c na ¶lepo... jêzyków uczyæ, budowa, zmywak, olej z lidla. Obra¿asz przy tym budowlañców, jakby to by³ gorszy zawód. A jest paru na forum i do brudu na podeszwach im kultur± nie dorastasz.
Czy ciebie od hibernowali? Nie odnalaz³e¶ siê jeszcze w 2015? Ale jak Polak nadal z³odziej, to widaæ nie.

Dobra wracam do cegie³. :haha:

toscaner - 2015-05-17, 19:30

koder napisa³/a:
TEC6600, musisz przyj±æ do wiadomo¶ci, ¿e z wieloma rzeczami w ¿yciu tak jest, ¿e jedni p³ac± za us³ugê, a drudzy wol± za darmo. Na przyk³ad z seksem. Ale jak kto¶ lubi p³aciæ, to kim ja jestem, ¿eby potêpiaæ?

Jak p³aci, to pewnie za wszystko, tylko ta presja i ci¶nienie, ¿e w tym wypadku nie za nowe. Musia³a w koñcu uszczelka pu¶ciæ i chamstwem zaowocowaæ.

TEC6600 - 2015-05-17, 19:37

toscaner. Jedno jest pewne i powtórzê to jeszcze raz. CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM.
Pisa³e¶ opryskliwie - tak samo odpisa³em.
Bez odbioru.

toscaner - 2015-05-17, 19:40

TEC6600 napisa³/a:
Nie nie o to mi chodzi³o. S± kraje np. Skandynawia , ¿e biwakowanie "na dziko" jest prawnie zagwarantowane (by³o ju¿ o tym na forum). We W³oszech " : nocleg na ulicy lub placu oraz na terenie prywatnym - TAK. Uwaga na regionalne zakazy i ograniczenia zw³aszcza w okolicach pla¿ i miast. Tekst g³ówny artyku³u z wydania 29/02 ze strony 37 Auto ¦wiat
czyli niekoniecznie. A skoro tak to trzeba siê liczyæ , ¿e kto¶ zapuka (z³odziej albo policja)
Co kto lubi. Nie korzystam z tej formy biwakowania co nie oznacza, ¿e potêpiam tych co tak siê relaksuj±.

Nie no pad³em...
Ka¿esz mi jêzyków siê uczyæ, sam wklejasz co¶ z polskiego Auto ¦wiat. :haha:
Wydanie 29/02, to z 2002? Nie no b³agam, napisz, ¿e nie. :haha:

W³ochów nie obchodzi, co polski Auto ¶wiat pisze!!!!
W³osi maj± swoje regulacje na ten temat!!!!

Znasz tak jêzyki to poczytaj sobie Ministero degli Interni, circolare 277 del 15 gennaio 2008

Do rozmów o kamperowaniu na dziko we W³oszech mo¿emy wróciæ jak zrozumiesz co tam pisz±.

Na razie to tylko jadem plujesz, a teraz b³a¼nisz siê zdaniem z polskiej gazety. :haha:

Ups. budowê muszê zmieniæ, bo zamiast te ceg³y ja na CT. :haha:

koder - 2015-05-17, 20:05

TEC6600 napisa³/a:

Ten zabieg siê nazywa dowód sokratejski, lub jak kto woli reductio ad absurdum. Przyk³adam skrajne warunki do Twojej tezy (tutaj: "X za darmo to X na czarno, w domy¶lnie - moralnie nagannie", z pocz±tkowym X=kamperowanie) ¿eby pokazaæ, ¿e teza jest O Kant Dupy Rozbiæ. ;)

Toscanera czepiaj± siê gdy kamperuje jak najbardziej legalnie. Stoi miêdzy kilkunastoma innymi kamperami, co tu kilka razy pisa³, i czepiaj± siê tylko na podstawie polskich tablic. O czym wiedz±, bowiem mówi± po w³osku o ile pamiêtam na poziomie "native speaker" i dogadali siê z carabinieri, o co chodzi. A ¿e nie stoi siê kamprem na okr±g³o w tym samym miejscu, to i ró¿ni karabinierzy¶ci siê trafiaj±. Tak w ka¿dym razie ja to zrozumia³em.

toscaner - 2015-05-17, 20:07

TEC6600 napisa³/a:
toscaner. Jedno jest pewne i powtórzê to jeszcze raz. CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM.
Pisa³e¶ opryskliwie - tak samo odpisa³em.
Bez odbioru.

To TY do³±czy³e¶ do rozmowy i UDOWODNI£E¦, ¿e nie potrafisz czytaæ ze zrozumieniem. Tu ju¿ by³o kilka kart opisuj±cych wszystko jasno i zrozumiale. Rozumiesz s³owo "wytyczne"?
Widaæ nie.
Nie zrozumia³e¶ nawet, ¿e dotyczy innych narodowo¶ci (nie Polaków) ale wepcha³e¶ nas pomimo innych statystyk na 1 miejsce jako z³odziei bo ...by³e¶ na zachodzie i s³ysza³e¶.

I TY twierdzisz, ¿e czytasz ze zrozumieniem a inni nie? :haha:

Nawet zacytowanego zdania z A¦ nie rozumiesz, wiêc rozdzielê:
Nocleg na ulicy ....lub placu .....oraz na terenie prywatnym - TAK

Ma³o tego, mo¿esz nawet kliny pod ko³a pod³o¿yæ na ...ulicy i to reguluj± artyku³y.

Choæby¶ nie wiem jak ubli¿a³ i jak siê nagina³, my nie ³amiemy ani jednego punkciku z w³oskich regulacji n/t kamperowania. Reszta by³a na pierwszych kartach.

toscaner - 2015-05-17, 20:28

Koder, my siê mo¿emy produkowaæ, a i tak to MY nie czytamy ze zrozumieniem.
Nie rozumiesz, ¿e "Polak to z³odziej i ju¿"? Jak komu¶ tak mówi±, to co¶ w tym musi byæ. Ja przestajê wnikaæ.

I by³o jak piszesz, wszystkie kontrole by³y, ka¿da w innym miejscu, a nawet mie¶cie, a nawet przez ró¿ne formacje policji (biali, niebiescy, granatowi).
Ile bym nie pisa³ - nie dotyczy³a z³ego parkowania/stania. Sprawdzili, ¿yczyli mi³ego i kolejni ju¿ na wie¶æ, ¿e nie pierwsi nas trzepi± obiecali, ¿e ju¿ nas wiêcej nie bêd±. Co niewiele zmienia, bo mo¿e za tydz. bêdziemy np. po drugiej stronie W³och. O ile nie zmieni± wytycznych co do kontroli to pozostaje loteria. Mo¿e siê ...uda do wyjazdu teraz. :bigok
A kolejny kraj to...
a o tym w relacji, bo to nie ten temat. :mrgreen:

Jakby nie by³o "rozumiej±cy co czytaj±" i tak bêd± swoje. Klapki na oczy i Polak z³odziej.

Za³oga G - 2015-05-18, 22:04

Po przeczytaniu jestem za³amany, od roku planujemy W³ochy w lipcu. Napisz na czym polega taka kontrola, czy oni zagl±daj± do wszystkich szafek, przewracaj± ciuchy, nawet nie wiem czego nie wolno mieæ w kamperze. To jaki¶ horror mam nie jechaæ do w³och? Sam ju¿ nie wiem czy dobrze, ¿e czytam niektóre posty.
toscaner - 2015-05-19, 00:00

Nie, nie, po szafkach nic. Znaczy my po w³osku gadamy, w³oski dowód siê daje i mówimy, ¿e tu mieszkamy. Sprawdz± papiery pogada siê i tyle. Fakt, ¿e spisuj± wszystko z ka¿dego dokumentu.
Jak 5 lat tu mieszkamy to czasem i przez 2 lata ani raz nie zatrzymali, czy to z polsk±, czy brytyjsk± blach±. Z w³osk± prêdzej ju¿, bo wszystkie 3 przerobili¶my tutaj.
A teraz maj± wytyczne, bo wiemy od znajomej policjantki i siê zmieni³o. A ¿e wytyczne dotycz± wybranych, a my Polacy dla nich "te¿ dawny zwi±zek radziecki" :shock: :haha: ... Tak t³umacz±. Pomijam Polskê, ale nawet nie wiedzia³em, ¿e Rumunia i Albania nale¿a³y do dawnego zwi±zku radzieckiego. Nie no kabaret.
I dyskryminacja wg mnie. Dlatego temat za³o¿y³em.
Ja tylko mówiê jak jest.
Kto czyta czasem, co piszê, wie, ¿e piszê o OBU stronach medalu. Ta jest t± mniej przyjemn±. Zw³aszcza jak trafili¶my na "kumulacjê" 4 kontroli w 5 dni. Mo¿na siê wku...

Inna mniej przyjemna, to nagminne oszukiwanie, ale tu ju¿ nie ma dyskryminacji. R±bi± na kasê wszystkich równo. Swoich, obcych. Warto za ka¿dym razem sprawdzaæ paragon przy kasie i wszêdzie gdzie siê p³aci. To takie info przy okazji, skoro siê wybierasz. :spoko

toscaner - 2015-05-22, 17:52

Powiem tak (napiszê raczej), dawno ich nie by³o "u nas". :mrgreen:

Przed chwil± odjechali tym razem "niebiescy" czyli Polizia. Ale dzi¶ by³em zbyt zajêty, co¶ tam sobie robi³em. Niewa¿ne. Puk, puk, wygl±dam przez okno i... ...fuck my¶lê, ale pytam "what?".
A co co bêdê im u³atwia³. Tym razem "no parla". Co widzê? Strach w oczach, ale pyta co robiê (po ang.), mówiê po ludzku, czyli po ang.: na wakacjach jestem. A sk±d? Z Polski. Aaa to ok, Ciao. :haha:

Czyli chyba lepiej ...nie znaæ jêzyków. :haha:
A przy najmniej nie ich. Albo udawaæ, ¿e siê nie zna. :bigok
Nie wiem czy to jest metoda. Zobaczymy. :bajer

tom-cio - 2015-05-22, 20:26

Tosca,moze sposob na Twoje klopoty wynalazlem-pooklejaj go dookola Polen,moze odpuszcza
krimar - 2015-05-22, 21:28

W³ochy - nigdy wiêcej - banda oszustów.
Kiedy¶ zap³aci³em tam kart± przy wje¼dzie na autostradê, kwit wyszed³ jaki¶ ma³o czytelny, a czytnik nie chcia³ PINu, to po zje¼dzie poszed³em do budki przy autostradzie aby siê dowiedzieæ, czy zap³aci³em czy nie - debil, którego najwyra¼niej wyrwa³em z rozmy¶lañ o niebieskich migda³ach stwierdzi³, ¿e nie zap³aci³em i muszê mu zap³aciæ co te¿ zrobi³em w gotówce (¿adnego kwitu oczywi¶cie nie dosta³em). Jakie¿ by³o moje zdziwienie, gdy na wyci±gu z karty okaza³o siê, ¿e z karty te¿ pobra³o.
I ten ich okropny zwyczaj, ¿eby dotkn±æ cz³owieka z którym rozmawiaj± - ohyda!

Wypisaæ ich z Europy i do³±czyæ do Tunezji czy Maroka tam ich miejsce.

toscaner - 2015-05-22, 23:56

Tomcio, jest my¶l, jak Kodi mapê Europy od razu walnê i 4 strza³ki, gdzie Polska le¿y. Paru geografii siê przy okazji douczy. No jest my¶l. :mrgreen:

Krimar, o oszukiwaniu nie piszê, bo nie dotyczy dyskryminacji. Oni oszukuj± ka¿dego, nawet w³asn± matkê by or¿nêli na paczkê orzeszków. Je¶li kto¶ planuje wyjazd, to rada - sprawdzaæ ka¿dy paragon i weryfikowaæ z cen±, która mia³a byæ. Od razu z reklamacj±, niestety daj± kupony z³odzieje, a nie pieni±dze. Bêd±c na wakacjach od razu trzeba zrealizowaæ, bo na nic takie ¶mieci pó¼niej.
Ostatnio chcieli nas or¿n±æ na 14,89 euro przy kasie (ró¿ne promocje niby). Kuponu pozby³em siê id±c znowu na sklep i kupuj±c ....piwa w promocji. :haha:

Ale jak piszê, to akurat maj± w DNA i r¿n± ka¿dego. Czyli inny temat. W moje relacji bêdê o tym pisa³ i podawa³ przyk³ady na co zwracaæ uwagê. :bigok

krimar - 2015-05-23, 00:05

ale ¿eby tak oficjalny przedstawiciel/urzêdnik autostrady kantowa³ i schowa³ kasê sobie do kieszeni z za³o¿eniem, ¿e cudzoziemiec nie wróci siê awanturowaæ?
dziêkujê za odwiedziny w takim kraju - by³em - przez parê lat prowadzi³em przedstawicielstwo w³oskiego producenta w Polsce (ten akurat okaza³ siê uczciwy) - dziêkujê nie chcê wiêcej

samotny wilk - 2015-05-24, 18:05

E, tam, ja na W³ochów nie narzekam. Wprawdzie ostatnio by³em tam w latach 90-tych, ale wtedy nikt mnie nie kantowa³. By³a fajnie. Tylko te ceny ? Dlatego od tamtej pory nie je¿d¿ê do W³och. Co by nie gadaæ mnie siê czarne W³oszki podoba³y. :lol:
Wrócê tam, kiedy przestan± tak ohydnie kantowaæ. :oko
Panowie, je¿eli chcecie zobaczyæ jak mo¿na, tak na maxa kantowaæ, to jed¼cie do Gruzji.
Uwa¿am, ¿e ju¿ bardziej nie mo¿na. By³em, przerobi³em temat.
Mo¿e W³osi wziêli przyk³ad z Gruzinów ?

erikson - 2015-05-27, 11:57

maja pretensje do innych ze granica dziurawa-pilnujcie lepiej wlosi ,poza tym ja bym jednak w dzisiejszych czasach zrezygnowa³ z szengen,bo widaæ ze to idzie w z³ym kierunku.
Harry - 2015-06-03, 15:15

Toscaner mo¿e co¶ takiego pomo¿e :)
Mam nadziej ¿e google dobrze mi to przet³umaczy³o

toscaner - 2015-06-08, 10:26

Harry, napisz mi co chcia³e¶ napisaæ, bo google jak google. :haha:

Wysz³o co¶: "Jestem W³ochem, tylko samochód mam z Polakiem". :haha:

Ale pomys³ z oklejeniem super, od jakiego¶ czasu ju¿ my¶lê o tym. Nawet pisa³em ju¿ z pro¶b± o kilka pomys³ów na projekt. Chyba trzeba na allegro poszukaæ.

Harry - 2015-06-08, 12:14

Hee :) napisa³em " Jestem W³ochem, tylko samochód mam z Polski" tak my¶la³em ¿e google co¶ spierdzieli z t³umaczeniem :)
:lol:

toscaner - 2015-06-08, 13:00

No to jeszcze gorzej. Tutejsza policja poluje na W³ochów, którzy uciekaj± z rejestracj± poza W³ochy. Czêsto jest to S³owenia, Bu³garia, Rumunia te¿.
Tu ubezpieczenia cholernie wysokie, jak i pozosta³e koszty. Odsetek makaronów "m±drzejszych" znalaz³o w ten sposób furtkê, aby oszczêdziæ setki, a czasem tysi±ce euro rocznie.

Lepiej by by³o ju¿ "Kupi³em samochód w Polce, ale nie zd±¿y³em jeszcze przerejestrowaæ". :haha:
Albo wiem... Walnê jakie¶ naklejki, ¿e niby wypo¿yczalnia. :haha:
Z drugiej strony oddalaj±c siê od morza, nie mieli¶my ani jednej kontroli.

Zawsze to i tak lepsze ni¿ takie z góry zaplanowane nêkanie: :shock:

Bronek - 2015-06-08, 15:07

A tu w Grecji....luzik.
Nawet miejscowi mówi± ¿e to jedeo z nielicznych pañstw o jako takiej wolno¶ci.
100x mniej znaków drogowych..
Oczywi¶cie raju nie ma i tu i po ¶mierci, lecz przynajmniej to nie polskie piekie³ko.
Co raz mi bli¿ej do konkluzji, i¿ jakakolwiek zmiana w³adzy bêdzie lepsza.
Wypalenie dodtyczy wszystkich.
Tylko Pitera mnie nadal cieszy, Kopacz wzbudza politowanie, Niesio³owski z³o¶æ...
Powa¿nie rozwa¿am zakup tu jakiej dzia³eczki na staro¶æ...

toscaner - 2015-06-08, 15:28

O widzisz Bronek, ja dok³adnie to samo my¶la³em. Jak±¶ dzia³eczkê, albo toskañski domek do remontu.
Z t± ró¿nic±, co wysz³o w praniu, ¿e W³ochy to kraj odwrotnie od Grecji w porównaniu z Polsk±. Tu jest jeszcze wiêkszy biurokratyczno podatkowy burdel ni¿ w Polsce. Zrezygnowali¶my ju¿ ze wszystkiego. Zamknêli¶my wszystkie "w³oskie" tematy i teraz tylko poje¼dzimy jeszcze trochê.
Dzia³eczka? My¶la³em o Portugalii. Ale mo¿e w tej Grecji?
Do emerytury daleko, ale czeka to siê na wizytê u lekarza. :haha:

Bronek - 2015-06-08, 16:01

Z posiadaniem wi±¿e siê te¿ obowi±zek..
Z drugiej strony to jaka¶ alokacja kapita³u.
Ile siê da to prze¿rê, reszta.... to ju¿ problem nie mój.
Czyli im mniej zostanie po mnie, tym mniejszy problem dla innych.

Nawet dam siê spaliæ, bo urnê ³atwiej bêdzie przenie¶æ itd.

zbyszekwoj - 2015-06-08, 17:53

Nowy premier Grecji walczy jak lew ¿eby nie obni¿yc najni¿szej emerytury.Mo¿e na sp³atê d³ugów wysepki bêd± sprzedawaæ, to dla was szansa. Ja ju¿ z komunistami swój rozdzia³ ¿ycia skoñczy³em.
A mo¿e wróc± " czarni pu³kownicy". I jedni i drudzy mordy maj± bardziej zakazane ni¿ nasze dziewczynki w rz±dzie.

koko - 2015-06-08, 20:30

Wszystkie k³opoty s± z posiadania
Bronek - 2015-06-08, 21:57

koko napisa³/a:

lub z chêci...

Taki reset by cieszyæ siê tym , ¿e w ogóle mo¿emy siê cieszyæ.

Ja tu sobie piszê a Zusy za dwa dni... :oops:

Johny_Walker - 2015-06-09, 07:24

Bronek napisa³/a:

Czyli im mniej zostanie po mnie, tym mniejszy problem dla innych.

Nawet dam siê spaliæ, bo urnê ³atwiej bêdzie przenie¶æ itd.

Im mniejszy spadek, tym wiêksza zgoda w¶ród dzieci.

Ja planujê siê sprzedaæ Hagensowi. Nie tylko zaoszczêdzê kasê na miejscu na cmentarzu, a nawet jeszcze parê euro wpadnie za niepotrzebne truch³o.

ZEUS - 2015-06-09, 16:25

Johny_Walker napisa³/a:
a nawet jeszcze parê euro wpadnie za niepotrzebne truch³o

ale chyba za ¿ycia? :spoko

Brat - 2015-06-09, 16:53

koko napisa³/a:
A koko wie, co mówi ... ;)
I chyba nawet merytorycznie ... ;)

krimar - 2015-06-09, 17:00

Johny_Walker napisa³/a:
a planujê siê sprzedaæ Hagensowi.