Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Okno dachowe odfrunęło

rigg - 2015-05-12, 18:30
Temat postu: Okno dachowe odfrunęło
Witam
Jadąc dziś camperem zgubiłem zewnętrzną część okrągłego okna z toalety....
Okno było chyba nie domknięte i pod wpływem wiatru kapturek się odkleił od reszty okna odfrunął i się połamał ... Większość kawałków znalazłem w polu z rzepakiem, ale na klejenie nie ma szans... Trochę w necie szperałem i znalazłem tylko nowe, całe okno w niemcowie za ponad 500 ojro. Samo okno ocalało, teraz poszukuje kapturka-grzybka czy jak to zwał, który po prostu był przyklejony... Pomożecie? Może ktoś ma na zbyciu?

salut - 2015-05-12, 18:54

Spróbuj tutaj
http://carbonplast.eu/index.php?lang=pl
:spoko :spoko

ARCADARKA - 2015-05-12, 18:59

Polecam ,, :-P ,,,,,,również :haha: ,,,dzwoń do Bogusia ,,,,,tel 690 422 462
pozdrawiam :bigok :bigok

DarKu - 2015-05-12, 22:52

Ostatnio szefowi wymienialem wlasnie nie takie ale sytuacja ta sama, gorna czesc sie odkleila i poleciala w przestworza, za nowe kompletne zaplacilem 120€ w sklepie w Wiedniu, za same szklo na zamowienie chceli 100€ :D
nikita55 - 2015-05-14, 13:27

To znana przypadłość tego modelu okna......
Z ciekawości sprawdzę ile kosztuje z moją 30 procentową zniżką na części :lol:

rigg - 2015-05-14, 14:21

nikita55 napisał/a:
To znana przypadłość tego modelu okna......
Z ciekawości sprawdzę ile kosztuje z moją 30 procentową zniżką na części :lol:

Najgorsze, jest to, że ja całego okna nie potrzebuje.... a wywalać tyle kasy za całe nie zamierzam. Mam u siebie jacht klub i albo do nich podjadę i zrobię z laminatu (ciemno będzie w łazience ale tanio i solidnie:-) Lub drożej za dorobienie przezroczystej z carbonplast. eu

nikita55 - 2015-05-14, 14:32

Wiem o co chodzi bo już kilka takich wymieniłem ,też tak było to tylko dekiel nowy zakładałem a reszta okna nowego do kosza.....
Być może jest możliwość zamówienia tylko tego dekla , tak jak np...w Mini Heki nie trzeba wymieniać całego okna tylko można zamówić najdrobniejszą nawet część.
:spoko

rigg - 2015-05-14, 15:22

nikita55 napisał/a:
Wiem o co chodzi bo już kilka takich wymieniłem ,też tak było to tylko dekiel nowy zakładałem a reszta okna nowego do kosza.....
Być może jest możliwość zamówienia tylko tego dekla , tak jak np...w Mini Heki nie trzeba wymieniać całego okna tylko można zamówić najdrobniejszą nawet część.

Chętnie bym zapytał, ale nie mam pojęcia gdzie? Nie wiem nawet, bo nie napisali kto jest producentem tego okna...

nikita55 - 2015-05-14, 15:32

Ja zapytam u mnie w magazynie czy wogóle taka część jest dostępna oddizelnie.
Wojciechu - 2015-05-14, 15:52

A swoją drogą – cena za to aby mieć sprawne (całe)okno - kosmos. Może warto się pokusić się o samodzielny odlew. Jeśli nawet będzie matowe ( z włókien szklanych) to na dachu wizualnie nie będzie tak raziło. :spoko
nikita55 - 2015-05-14, 16:00

Wszystkie rzeczy związane z carawaningiem są niestety drogie :-/
Każde hobby kosztuje.
Ostatnio miałem klienta starszego jegomościa z dziesięcioletnim carthago na mercedesie. Tak niefortunnie sam zmieniał pompkę ciśnieniową ,że zalał wodą ładowarkę i energoblok.
Wymiana 300 ,energoblok 650, ładowarka 330 razem 1280 euro :shock: aż ręka mu się zatrzęsła jak płacił w kasie......

maszakow - 2015-05-14, 17:52

nikita55 napisał/a:
Wszystkie rzeczy związane z carawaningiem są niestety drogie :-/
Każde hobby kosztuje.
Ostatnio miałem klienta starszego jegomościa z dziesięcioletnim carthago na mercedesie. Tak niefortunnie sam zmieniał pompkę ciśnieniową ,że zalał wodą ładowarkę i energoblok.
Wymiana 300 ,energoblok 650, ładowarka 330 razem 1280 euro :shock: aż ręka mu się zatrzęsła jak płacił w kasie......

no cóż ...za hobby się płaci, lekcje majsterkowania też musza kosztować...

nikita55 - 2015-05-16, 12:09

Jest dostępne ale całe niestety z moją zniżką około 400 euro........ :gwm
Szkoda że to nie mini heki bo kosztuje tylko 100 euro :-P

Bronek - 2015-05-16, 13:21

Aż korci by jakieś denko od wiaderka/ miski zastosować. Toż to kawałek plastiku i do tego niewidoczny. nawet na rzepy techniczne lub dokleić dystanse i zamknąć denkiem. tak by rant był niemal jak w orginale.
Ile ma średnicy?

Lub na kwadratowe, oddam swoje za darmo jak przyślesz do mnie kuriera. To typowe fiamma 40 cm. matowa Nie przeźroczyste

To okno Gino ale moje podobne z demontażu , wstawioem turbowenta. Bezvtej zew szerokiej ramnki śrubki wkręty trzeba dokupić.

MILUŚ - 2015-05-16, 13:33

A może w to miejsce zamontować jak Ci propnuje Bronek FIAMME 40x40 lub 50x50 . Przemyśl to przynajmniej zyskasz okno o solidnych zawiasach ............nielotne :-P
rigg - 2015-05-16, 14:23

Bronek napisał/a:
Aż korci by jakieś denko od wiaderka/ miski zastosować. Toż to kawałek plastiku i do tego niewidoczny. nawet na rzepy techniczne lub dokleić dystanse i zamknąć denkiem. tak by rant był niemal jak w orginale.
Ile ma średnicy?

Lub na kwadratowe, oddam swoje za darmo jak przyślesz do mnie kuriera. To typowe fiamma 40 cm. matowa Nie przeźroczyste

To okno Gino ale moje podobne z demontażu , wstawioem turbowenta. Bezvtej zew szerokiej ramnki śrubki wkręty trzeba dokupić. Obrazek

Panowie,
Wielkie Dzięki za chęci, ale to okno jest tak jakby sufitem prysznica, ścianki jeżdżą po jego okręgu można by rzec , wiec kwadrat czy prostokąt wyglądałyby licho....
W poniedziałek podejdę do portu, gdzie remontują jachty i tam zapytam czy mi coś zbudują. Okno ma 60 cm średnicy...

MILUŚ - 2015-05-16, 14:49

Fajny wynalazek :wyszczerzony: tylko kłopotliwy teraz dla Ciebie . Ładnie wygląda łazienka pod tym oknem :ok szkoda rzeczywiście robić jakąś rzeźbę i psuć wystrój i.....nastrój kąpieli pod gwiazdami :mrgreen: Życze powodzenia w poszukiwaniach :ok

Bronek - 2015-05-16, 15:26

zmieniono automatycznie na - bardzo interesujący.... ste. Wstaw soczewkę będziesz miał teleskop.

Cena... teraz wiem, że musi kosztować. :bigok

rigg - 2015-06-26, 01:22

Witam
Dziś otrzymałem zdjęcia nowego okna :mrgreen:
Chciałem serdecznie podziękować firmie http://www.carbonplast.eu/ :bukiet:
Bez dodatkowych kosztów dorobiono mi również wewnętrzną szybę dodano grafikę maskującą i sklejono wszystko do kupy mega klejem :diabelski_usmiech
Okno wewnętrzne jak i zewnętrzne zostały zrobione o milimetr grubsze, czyli będą solidniejsze. (było 3 teraz 4 mm,)
Będę musiał poczekać z oględzinami organoleptycznymi bo wywiało mnie do pracy.
Na zdjęciach wygląda to bardzo dobrze.
:pifko :pifko :pifko

joko - 2015-06-26, 08:45

rigg napisał/a:
Witam
Dziś otrzymałem zdjęcia nowego okna :mrgreen:
Chciałem serdecznie podziękować firmie http://www.carbonplast.eu/ :bukiet:
Bez dodatkowych kosztów dorobiono mi również wewnętrzną szybę dodano grafikę maskującą i sklejono wszystko do kupy mega klejem :diabelski_usmiech
Okno wewnętrzne jak i zewnętrzne zostały zrobione o milimetr grubsze, czyli będą solidniejsze. (było 3 teraz 4 mm,)
Będę musiał poczekać z oględzinami organoleptycznymi bo wywiało mnie do pracy.
Na zdjęciach wygląda to bardzo dobrze.
:pifko :pifko :pifko

Rigg, możesz napisać ile Cię skasowali za ten daszek ?
Mam to samo okno w prysznicu, wprawdzie jeszcze nie odleciało , ale kto wie :szeroki_usmiech

Pewnie zapomniałeś zamknąć te trzy klamry do rozstrzelniania i przy większej prędkości podwiało . Na to trzeba przy tym oknie uważać i pilnować aby było domknięte przed ruszaniem w drogę, ale za to mega wygląda i prysznic w słońcu albo pod gwiazdami milej się bierze :ok

Ja miałem z nim jeszcze taką przygodę, że w czasie szybkiej jazdy w deszczu trochę wody dostało się do tego pierścienia jaki tworzy obudowa ramy okna i dalej do klosza od pierścienia diodowego przez otwory w które sa wkręcone śruby mocujące ten klosz .
Nie groziło to wprawdzie zawilgoceniem zabudowy, bo woda ściekała po plastiku i nadmiar lądował w brodziku prysznica, ale wnerwiające to było więc uszczelniłem przy śrubach i teraz jest ok.

rigg - 2015-06-26, 09:43

[quote="joko"]
rigg napisał/a:

Rigg, możesz napisać ile Cię skasowali za ten daszek ?
Mam to samo okno w prysznicu, wprawdzie jeszcze nie odleciało , ale kto wie :szeroki_usmiech

Pewnie zapomniałeś zamknąć te trzy klamry do rozstrzelniania i przy większej prędkości podwiało . Na to trzeba przy tym oknie uważać i pilnować aby było domknięte przed ruszaniem w drogę, ale za to mega wygląda i prysznic w słońcu albo pod gwiazdami milej się bierze :ok

Co do okoliczności i przyczyn odfrunięcia okna nie będę się rozpisywał... Było pewnie, tak jak napisałeś nie zamknięte . Co do kosztów , poszło na pw.

nikita55 - 2015-07-08, 21:26

Ciekawy jestem ile kosztowało dorobienie takiego okna,bo wczoraj wymieniałem klientowi właśnie takie kompletne z powodu malutkiej ryski na zewnetrznej części która jest zabezpieczona specjalną folią . Wada jest niewielka około cm na cm. Nie wiem czy wyrzucić ....a może w rozsądnej cenie komuś by się przydało?
rigg - 2015-07-09, 08:26

nikita55 napisał/a:
Ciekawy jestem ile kosztowało dorobienie takiego okna,bo wczoraj wymieniałem klientowi właśnie takie kompletne z powodu malutkiej ryski na zewnetrznej części która jest zabezpieczona specjalną folią . Wada jest niewielka około cm na cm. Nie wiem czy wyrzucić ....a może w rozsądnej cenie komuś by się przydało?

Ja na Twoim miejscu bym trzymał, zawsze się chętny znajdzie na okno z małą ryską :diabelski_usmiech
A tak na marginesie to Niemcy są mocno zmanierowani widzę, tyle kasy wywalić przez małą ryskę :gwm :gwm :gwm
Więcej info poszło na pw.

rigg - 2015-07-19, 17:06

Okno zamontowane, wygląda jak oryginał !