|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Jaka sieć do laptopa na campingu?
bawariusz - 2008-04-02, 11:48 Temat postu: Jaka sieć do laptopa na campingu? Podpowiedzcie, jaka bezprzewodową sieć warto zakupić do laptopa, aby nie mieć problemów z zanikiem zasięgu. Może ktoś ma w tym temacie doświadczenia. Znajomy polecał mi Blue conect, może jest pewniejszy zasięgowo, ale może są korzystniejsze oferty cenowe...
martes - 2008-04-02, 14:20
Ja do tej pory używałem ERA czyli BLUE... i ORANGE z którego teraz właśnie piszę stojąc w lesie w okolicach Warki.
problemy są w jednym i drugim jeśli dana sieć ma słaby zasięg , nie ma na to recepty .
Ceny są raczej podobne oscylują w granicach 100pln miesięcznie w moim przypadku.
Zabrałem głos ale jestem laikiem ,myślę ze bardziej komputerowi koledzy wypowiedzą się w tym temacie
Pozdrawiam
eeik - 2008-04-02, 17:17
My mamy z Plusa i moge tylko to co Martes napisał, zależy od zasiegu.
Np na autostradzie obok Wrocławia minimum i prawie zero łączenia, a gdzieś na wsiach na 6 kresek 4-5.
Mapy przejrzyj zasięgu i opcja , która Ci bedzie pasowac.
bawariusz - 2008-04-03, 14:05
Dzięki za podpowiedź, plusa przetestuje jadąc teraz w trasę, ma go kolega w laptopie, który zabieramy. Po powrocie myślę wziąć orange na tydzień na próbę i porównam.
eler1 - 2008-04-03, 16:29
martes napisał/a: | jeśli dana sieć ma słaby zasięg , nie ma na to recepty . | jest dodatkowa antenka zewnętrzna trochę pomaga nie mówię że jest to odrazu WIFI ale czasami jest to jakieś wyjście na świat
bawariusz - 2008-04-03, 17:19
Dzięki, widziałem taką, wypróbuje :-D
zgred79 - 2008-04-08, 17:42
- antenka WIFI może się sprawdzić we Wrocławiu centralnie, bo tam z tego co wiem jest coś co się zwie HOTSPOT czyli darmowy internet, wtedy każdy może z niego korzystać do woli pod warunkiem że znajduje się w zasięgu nadajnika.
Ja z kolei od biedy gdy już muszę wdepnąć na sieć a jestem poza domem to podpinam komórkę (sagem myx6-2) pod laptopa, mam Orange'a, plusem tego jest to że istnieje taka opcja która polegała na wysłaniu sms o treści FREE na numer 3033 na ich stronie i wtedy koszt szperania po sieci wynosił dosłownie grosze (3grosze za 100KB).
- a z zasięgiem jak jest ...?
tak jak to zwykle z komórami, zwykle się używa tego tam gdzie jest zasięg lub kiedy jest na to możliwość.
minusem mojego alternatywnego połączenia z siecią jest jednak wolne wczytywanie się stron, może to dlatego że taka komóra, a może z innego powodu - w to się nie zagłębiałem więcej,
choć przypuszczam że pewnie chodzi o połączenia, GPRS ma najwolniejsze transfery chyba...
bawariusz - 2008-04-08, 19:34
Dzięki, spróbuję i tego sposobu
tom tom - 2008-04-27, 08:46
WITAM.JA MAM W ORANGE.OSOBISCIE NIE JESTEM ZADOWOLONY.RZADKO KIEDY SZYBKO DZIALA INTERNET.LICZBA KRESEK ZASIEGU NIE ZAWSZE JEST PRZEKLADNIA DO PREDKOSCI OTWIERANIA STRON.DOBRZE JEST WLASNIE SPR MAPE ZASIEGU DANEJ SIECI I PREDKOSCI W DANYM MIEJSCU.
Tadeusz - 2008-04-27, 09:35
Ja korzystam wyłącznie z laptopa, ponieważ albo żegluję, albo kamperuję. Nawet nie ma sensu, w moim przypadku, domowy szybki internet. Oczywiście, musiałem przyzwyczaić się do bardzo zmiennej prędkości internetu radiowego. Korzystam z Orange Free.
Czy jestem zadowolony? A mam inne wyjście? Jak koledzy piszą, to zależy od zasięgu.
Ale jaką mam radochę, gdy zakopany gdzieś w puszczy nad jeziorem mogę z Wami utrzymywać kontakt.
Taki internet jest dobry na ćwiczenie cierpliwości.
vampir - 2008-04-27, 11:26
z tym cwiczniem cierpliwosci to u mnie troche gorzej . mimo wszystko siec bezprzewodowa jest dobrym rozwiazaniem bo niemal w kazdym miejscu gdzie sie znajde moge skorzystac z netu
IAAN - 2008-12-17, 19:35
a ja mam bluconnecta powiem nie polecam mam go za free(służbowy) 7,2mb/s ale szybkośc dostępu nie ciekawa uczy cierpliwości oj uczy
Dziabong - 2008-12-17, 20:47 Temat postu: BC Każda sieć uczy cierpliwości, prędkość 7,2 to teoria i max dla urządzeń, ja bym najpierw sprawdził jaki mam limit transferu ( dobrze wiedzieć bo choć transmisja jest nielimitowana to prędkość tak w zależności od abonamentu). Co do zasięgu Era ma nadal najwięcej nadajników w Polsce, a w nich moduły do transmisji danych - ale są miejsca gdzie jest słabiej. Potem bym nabył antenę do BC są za 30 pln - o ile wcześniej spytałem czy ma gniazdo antenowe, są modele na USB lub PCMCIA, że mają. Następnie tak uzbrojony cieszę zasięgiem w zasadzie wszędzie. Zagranica to inna bajka - kosztowna bajka.
Pozdrawiam
PS Jestem z ERY.
STRUSIE - 2008-12-17, 22:27
http://www.era.pl/pl/bizn...dy/mapa_zasiegu
http://www.fkn.pl/2,3691,1485982,1,1,artykul.html
papamila - 2008-12-17, 23:37
Dziabong napisał/a: | PS Jestem z ERY. |
to się nie przyznawaj
bo piszesz nieściśle
Dziabong napisał/a: | prędkość tak w zależności od abonamentu |
predkość jest uzalezniona od zasiegu sieci (GPRS<EDGE<UMTS>HSDPA) oraz od posiadanego urządzenia (modemu)- tj. prędkości połaczen do jakich obsluguje (najnowsze urzadzenia do 7,2MB)
Dziabong napisał/a: | transmisja jest nielimitowana |
limitu transmisji danych nie ma natomiast, mogą (ale nie muszą) być wprowadzone ograniczenia prędkości połaczenia (a nie ilości przesyłania danych) po przekroczeniu transferu przypisanego do danej taryfy.
grenda96 - 2008-12-18, 18:02
A jak zagranicą?
Tadeusz - 2008-12-18, 18:19
grenda96 napisał/a: | A jak zagranicą? |
Spróbuj za granicą na modemie któregoś z naszych operatorów, ale przedtem policz kasę. Jest to tak droga przyjemność, że nie radzę. Roaming jest wciąż idiotycznie drogi.
Polecam WiFi, chociaż to wymaga poszukiwań i sprytu.
Wcale nie tak drogo wychodzi w kawiarniach internetowych. :-D
dand - 2008-12-18, 20:06
Jeżeli jesteś klientem banku ING, to mają oni teraz rewelacyjną ofertę:
ING - Play Online
Tak, jak wyżej, musisz sprawdzić mapy, każdy z dostawców umieszcza takie mapki na swoich stronach.
Jeśli masz jakiegoś znajomego, który ma telefon komórkowy z możliwością połączenia się z internetem, to może ci sprawdzić zasięg.
Z praktycznego punktu widzenia, jeśli w danym miejscu jest GPRS lub EDGE, to sobie nie surfujesz. Każdy ma jednak inne wymagania, ale eeik może powiedzieć, jaki LOL jest na EDGE, które jest już zdecydowanie lepsze od GPRS.
Jeśli przebywasz w okolicy McDonald`s, to masz możliwość będą klientem BlueConnect przejścia na WiFi, które jest dostępne we wszystkich restauracjach, a jednocześnie nie tracisz miesięcznego przesyłu. To samo tyczy się Coffee Heaven.
Orange Hotspot
Era Hot@spot
ARCADARKA - 2008-12-18, 21:40 Temat postu: ARCADARKA ta elektronika również nas zniewoliła , ale to super , wszystkiego świątecznego
Dembomen - 2008-12-18, 22:27 Temat postu: Re: ARCADARKA Hej!
ARCADARKA napisał/a: | ta elektronika również nas zniewoliła , ale to super , wszystkiego świątecznego |
Cały dzień walki z jak to mówią "z głupią maszyną" ,wesołego
Hej!
StasioiJola - 2008-12-18, 23:25
Ja tam nie walczę i mam spokój!!!!!!!!!! :-D
|
|