|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Norwegia - Norwegia. Kto się wybiera w 2015 r.
ZbigStan - 2015-05-13, 13:57 Temat postu: Norwegia. Kto się wybiera w 2015 r. Dzień dobry. W tym roku planujemy objazd Skandynawii /start ok. 15.06.2015/ trasą
Oslo,Bergen, Alesund,Trondheim Lofoty, Nord Kapp z powrotem przez Finlandię. Na podróż rezerwujemy ok. 30 dni. Będzie to nasz pierwszy wyjazd do Skandynawii i bardzo chętnie zapoznam się planami i terminami podróży innych kolegów z CT. Jeśli ktoś z wybierających się do Norwegii będzie na Zlocie CT w Krasiejowie, to można zorganizować tam 'stolik norweski' Pozdrawiam
toscaner - 2015-05-13, 14:47
Mamy Norwegię w planach, ale nie tak wcześnie. Jeszcze kawałek Europy został zanim tam dojedziemy. Możliwe nawet, że nie wyrobimy się w tym roku przed zimą, a na zimę odpada. Wtedy przyszły rok. No chyba, że upały na południu będą masakryczne, to latem albo wyspy albo Skandynawia, a na jesień-zimę powrót na południe.
Czyli plany są, ale kiedy? Kto wie.
Czekamy na relację ja coś.
Johny_Walker - 2015-05-13, 17:21
Którędy jechać żeby nie płacić majątku za promy? Z Hirtshals do Stavanger 2x200 euro mi wychodzi. Drogo.
Może przez Szwecję i Danię mostem?
MILUŚ - 2015-05-13, 18:07
Johny_Walker napisał/a: | Którędy jechać żeby nie płacić majątku za promy? Z Hirtshals do Stavanger 2x200 euro mi wychodzi. Drogo.
Może przez Szwecję i Danię mostem? |
Jak zliczysz razem 2 x mosty i paliwo pewnie może wyjdzie drożej . I dodaj do tego zmęczenie
krzlac - 2015-05-13, 18:55
Pisałem już o tym w innym wątku. W tym sezonie najtaniej znalazłem w TT-Line Świnoujście-Treleborg. Około 400 zł w jedną stronę - zależy to głownie od dnia tygodnia. Druga tania opcja to Sassnitz-Treleborg (bilety od 299 zł) ale trzeba dojechać do Sassnitz (około 180 km ze Świnoujścia). Mosty traktuję zawsze awaryjnie - gdyby w drodze powrotnej nie było miejsca na promie.
MILUŚ - 2015-05-13, 19:35
Pewną opcją jest skorzystanie z promu Helsingor-Helsinborg .Rok temu płynąc w lipcu /niedziela/ za kampka płaciłem ~60 EUR . I do Norwegii jest bliżej
moskit - 2015-05-13, 20:59 Temat postu: Re: Norwegia. Kto się wybiera w 2015 r. Jeśli ktoś z wybierających się do Norwegii będzie na Zlocie CT w Krasiejowie, to można zorganizować tam 'stolik norweski' Pozdrawiam[/quote]
My będziemy na zlocie Nynasham 2 lipca powrót 19 lipca
Kierunek Lofoty
Do zobaczenia
Andrzej
poznasz nas po awatarze na kamperku
MiGa - 2015-05-13, 21:05
Wypływamy z Gdańska do Nynashamn 12.07 .Dwa kampery . Miejsce docelowe wyspa Vega. Powrót 31.07 tez z Nynashamn. Do zobaczenia na trasie.
Simbus - 2015-05-13, 21:06
My ruszamy na początku lipca. Przez Danie i Legoland jako ważniejszy punkt wyjazdu
moskit - 2015-05-13, 21:12
MiGa napisał/a: | Wypływamy z Gdańska do Nynashamn 12.07 .Dwa kampery . Miejsce docelowe wyspa Vega. Powrót 31.07 tez z Nynashamn. Do zobaczenia na trasie. |
Czyli rybki -pozazdraszczać
ostatnio dwie ekipy wróciły z Leki nawet niezłe wyniki mieli
jarek73 - 2015-05-13, 21:28
Simbus napisał/a: | My ruszamy na początku lipca. Przez Danie i Legoland jako ważniejszy punkt wyjazdu |
To koniecznie zachacz Knutenborg jest to chyba największe safari w Europie my I dzieciaki byliśmy zachwyceni obok jest camping , promem z Rostoku najpierw Knutenborg potem legoland
vwyogi - 2015-05-13, 22:56
start z Olsztyna 24 lipca przez Danie i promem do Norwegii, kierunek na Lofoty. Powrót po 2 tygodniach z Karlskrony do Gdyni
wołodia - 2015-05-14, 10:13
vwyogi napisał/a: | start z Olsztyna 24 lipca przez Danie i promem do Norwegii, kierunek na Lofoty. Powrót po 2 tygodniach z Karlskrony do Gdyni |
Coś bliżej ? promy - bilety- planowana trasa?
też byśmy się wybrali ale samym troszkę strach
moskit - 2015-05-14, 10:56
też byśmy się wybrali ale samym troszkę strach [/quote]
A czego się boisz?
Zawsze przyjazną duszę spotkasz zwłaszcza w Norwegii
vwyogi - 2015-05-14, 11:07
wołodia napisał/a: | vwyogi napisał/a: | start z Olsztyna 24 lipca przez Danie i promem do Norwegii, kierunek na Lofoty. Powrót po 2 tygodniach z Karlskrony do Gdyni |
też byśmy się wybrali ale samym troszkę strach |
Promy mam jeszcze nie zarezerwowane, będę rezerwował na dniach. Z Danii planuję prom w poniedziałek 27 lipca z Hirtshals do Kristansand i pierwszy nocleg zaplanuje w Norwegii a potem to już jak wyjdzie. Byłem w Norwegii 2012 i wiem, że z noclegiem nie ma większego problemu i nie ma co się spinać na jakieś większe planowanie. Od tego jest urlop, żeby robić co sie chce i za mocno się nie przejmować. Fajnie Bedzie jak się uda na te lofoty dojechać. Po drodze kilka atrakcji mam już zaliczone ( m.in Bergen i Geiranger ) więc powinienem dać radę. Wracam prawdopodobnie w niedziele 9 sierpnia rannym rejsem z Karlskrony do Gdyni.
ZbigStan - 2015-05-14, 13:33
Dzień dobry. Czy ktoś z planujących w tym roku Norwegię wybiera się do Krasiejowa na Zlot CT? Pozdrawiam
vwyogi - 2015-05-15, 12:41
własnie zarezerwowałem promy. Z Danii do Norwegii płynę z fjordline.com we wtorek bo rejsy poniedziałkowe i niedzielne były dużo droższe. Aut Vw T4 i rodzina 2+2 za 109Eur. Przez strone aferry.pl i u innego operatora ( color line ) wychodziło drożej.
Rejs powrotny dzienny w niedzielę z Karlskrony do Gdynii z kajutą i śniadaniami 1136pln
Rato - 2015-05-15, 18:50
Witam, wybieramy się na Lofoty . Wyjazd ok 28 czerwca, powrót ok 18 lipca . Jedziemy prawdopodobnie w 3 VW T-3 + T4( z ok Sztokholmu). Jedziemy przez Karlskrone Sztokholm, Narwik , na Lofotach zwiedzanie i rybki. Może do zobaczenia 😁
Fordek - 2015-05-16, 15:52
Witam i ja .Pojadę do Norwegii gdy lato będzie upalne bo w taką pogodę na południe Europy to samobójstwo. Gdyby było zimno w lipcu to Grecja może Albania ? Usiłowałem obliczyć cenę przejazdu mostami do Szwecji - a to jest dość trudne . Za kampera 6,5m wyszło mi do 100 euro w jedną stronę . Czy wasze wyliczenia są podobne Jeżeli podajecie ceny za promy to bardzo proszę o podanie długości waszego pojazdu bo wiadomo ,że do 6m jest taniej.
Wybieram mosty ponieważ wyjazd może nastąpić w ostatniej chwili gdy będzie już wiadomo jaka pogoda będzie przynajmniej przez najbliższe dwa tygodnie . Chociaż z Gdyni do Kalskrony cena w obie strony gdy się wszystko policzy wychodzi podobna.
Południowe i północne odcinki już znam - w tym roku zamierzam zwiedzić środkową część wybrzeża - jest to odcinek o najmniejszej ilości opadów a ja nie lubię deszczu w Norwegii. Jeżeli wyjazd dojdzie do skutku to raczej na cały lipiec.
MILUŚ - 2015-05-16, 16:03
Fordek .....Skracając droge możesz zrezygnować z jednego mostu i sie promowac w Puttgarten , Rostocku. Może wyjdzie taniej a napewno szybciej . Rok temu z "marszu" wracaliśmy z Trelleborga do Sassnitz płacąc ....120 EUR
Po za tym my jadąc do Norwegii 27 czerwca nad ranem będziemy ...........przejeżdżać przez Twoje miasto w drodze na prom z Tallina ..........zabieraj sie z nami
moskit - 2015-05-16, 16:06
Rato napisał/a: | Witam, wybieramy się na Lofoty . Wyjazd ok 28 czerwca, powrót ok 18 lipca . Jedziemy prawdopodobnie w 3 VW T-3 + T4( z ok Sztokholmu). Jedziemy przez Karlskrone Sztokholm, Narwik , na Lofotach zwiedzanie i rybki. Może do zobaczenia 😁 |
My na Lofotach będziemy ok. 6-12
Fordek - 2015-05-16, 17:28
MILUŚ, Dziękuję za zaproszenie lecz 27 to dopiero pierwszy dzień wakacji a prawdopodobnie jeszcze po 29 czeka mnie Rada Pedagogiczna .
Dwa razy pokonałem drogę do Talina - uważajcie na radary. Viking dobry prom -2 godzinki i Finlandia. Powodzenia . Może się gdzieś spotkamy w tej Skandynawii.
MILUŚ - 2015-05-16, 18:51
Fordek......dzięki za ostrzeżenie .Znasz może jakieś miejscówki w drodze do Tallina na nocleg ? A my płyniemy liniami ECKERO też 2,5 h
Fordek - 2015-05-17, 08:31
Miejsca noclegowe
Nocowałem na granicy litewsko - łotewskiej - był tam duży parking, lecz czy jest jeszcze - nie wiem .
naristo - 2015-05-27, 11:45 Temat postu: Nasza wizyta w Norwegii My dojechaliśmy do Rostock(ok 700km ze zwiedzaniem Berlina) i promem 2 godz do Dani do Geser.Przejazd do Kopenhagi ok 150km i promem do Oslo.Droga powrotna tak samo.Zabukowałem bilety na promy w Polsce
W Norwegii można spać w zasadzie wszędzie, chociaż jest sporo zakazów dla Kamperów w godz 22-6.
Widoki przepiękne, nie jestem wędkarzem więc tylko zwiedzałem.W piątek 22.05 na płaskowyżach spadł snieg, niektóre drogi są są zamknięte.Można sprawdzać na http://www.vegvesen.no/Tr...rafikkmeldinger
ON w cenie od 11.6 do 14.5 KNczwartek
Zyczę wszystkim wybierającym się wspaniałej przygody
Rav - 2015-05-27, 20:49
W tym roku po raz kolejny lecimy do Norwegii - część południowa i zachodnia, max. na północ to Kristiansund (w zeszłym roku Nordkapp i Lofoty). Startuję 27 czerwca o 1:00 ze Świnoujścia. Lądujemy w Trelleborgu i prosto na Oslo. Może kogoś na trasie spotkam?
MILUŚ - 2015-05-28, 06:21
Rav napisał/a: | .......... Może kogoś na trasie spotkam? |
Na wysokości Kristiansund wypatruj naszego tylnogarbnego wielbłąda niewykluczone ,że będziemy w tym czasie wracać tamtędy z Nordkapp Zresztą szykuje się spora ekipa polskich kamperów jadących w tym roku do Norwegii ...........Pewnikiem kogoś spotkasz
kataryniarz - 2015-05-29, 11:35
Rav napisał/a: | 27 czerwca... Może kogoś na trasie spotkam? |
Pewnie się miniemy w drodze
26 nocujemy przed Oslo, a 27 rano zwiedzamy statek "Fram" i ruszamy do Malmo.
JolaR - 2015-06-09, 17:19
Norwegia jest także moim celem wakacyjnym w tym roku.
Jadę 1 lipca razem z 4 koleżankami. Dwie z nich muszą wrócić wcześniej, czyli 19 lipca lecą z Alesund do Polski. Pozostałe 3 podążają na północ aż na Nordkapp. Co najmniej 7-10 dni planuję na Lofoty, o których marzę najbardziej. Powrót ok. 10-12 sierpnia.
Pierwszy raz wybieram się w wyłącznie damskim towarzystwie i choć bardzo mi się to podoba i jest ekscytujące, to jednak równie mocno podszyte strachem...
Strachem przed przeszkodami technicznymi, które dotychczas były domeną męża.
Nawet wymiana żarówki w samochodzie czy przyczepie może dla nas stanowić poważny problem Natomiast w prowadzeniu zestawu mam kilkunastoletnie doświadczenie i z tym sobie radę dam :D
Jeśli więc podróżując po Norwegii zauważycie poważne panie (średnia wieku ok. 50!) stojące na poboczu, bezradne i zalane łzami ( ) - pomóżcie
MILUŚ - 2015-06-09, 18:00
JolaR napisał/a: | Norwegia jest także moim celem wakacyjnym w tym roku.:) |
Jaką trasą jedziecie ? Pytanie o tyle zasadne bo w zależności od kierunku inna ekipa będzie Was wypatrywać
JolaR - 2015-06-09, 18:26
MILUŚ napisał/a: | Jaką trasą jedziecie ? Pytanie o tyle zasadne bo w zależności od kierunku inna ekipa będzie Was wypatrywać | Płyniemy z Hirtshals (Dania) do Kristansand wieczornym rejsem 3 lipca. Powoli przemieszczamy się na zachód, potem stopniowo ku północy.
W planie mamy wejście na Preikestolen, Trolltungę, trekking po Hardangervidda National Park, wejście na najwyższy szczyt Norwegii Galdhøpiggen, lodowce i in.
W tym rejonie będziemy się poruszać tak, żeby w Alesund być 19 lipca. Potem na północ na Lofoty, po kilku (7-10) dniach dalej na północ.
Powrót jeszcze nie ustalony, ale raczej przez Szwecję i Danię, choć może Finlandię, Łotwę, Litwę.
Na tej mapie zaznaczone są interesujące nas punkty. Nie znaczy to, że wszystkie je odwiedzimy. To tylko taki zarys
Będzie ktoś na tej trasie w tym czasie?
I zapytam jeszcze tu - czy spotkaliście kiedykolwiek na swojej drodze wyłącznie damską ekipę kampera lub zestawu z przyczepą?
MILUŚ - 2015-06-09, 19:29
JolaR napisał/a: | ................
I zapytam jeszcze tu - czy spotkaliście kiedykolwiek na swojej drodze wyłącznie damską ekipę kampera lub zestawu z przyczepą? |
Jeszcze nie ale...........nic straconego . Może się gdzieś trafimy w tej Skandynawii . A Twoją trasą będzie chyba podążać większośc tegorocznych norwegofilów Tylko my tak jakoś od tyłu bo przez Finlandię .
Rav - 2015-06-09, 20:03
Jak z północy Norwegii to chyba wygodniej będzie wracać przez Finlandię (i opcjonalnie Szwecję - zależy jak daleko się zapuścicie). Z Lofotów do Rovaniemi dasz radę przeskoczyć przez Szwecję w 1 dzień. Rovaniemi ma swój klimat, więc warto zahaczyć, a dodatkowo będzie to najkrótsza, równa i dość wygodna droga powrotna - dalej na Helsinki i kraje nadbałtyckie. Dodatkowo odludne tereny północnej Finlandii i Szwecji też są mają swój ogromny urok (mijasz czasem 1 autko na godzinę) + białe noce ułatwiające pokonanie dużego dystansu bez względnego wysiłku.
krzlac - 2015-06-09, 20:32
Rav napisał/a: | białe noce ułatwiające pokonanie dużego dystansu bez względnego wysiłku. |
Uwaga na te jasne noce. Na darmo norwegowie szarych tablic ostrzegawczych przed zmęczeniem i zaśnięciem nie rozstawili. Spać trzeba chodzić w Norwegii wg zegara, a nie jechać jak gdzie indziej do zmroku bo go po prostu nie ma.
Hehu - 2015-06-25, 23:13
Ja się wybieram 20 lipca na Geirangerfjord na dwa tygodnie.
Fordek - 2015-06-26, 07:30
Hehu, Mam nadzieję ,że wiesz ,że do tego fiordu Geiranger prowadzą dwie drogi : Droga Orłów lub Droga Troli , , . Obydwie uwielbiają w samochodzie sprawne sprzęgło - mocną jedynkę i dwójkę - sprawne hamulce i jeszcze sprawnego kierowcę . Widziałem kilka nawet nowszych kamperków zagotowanych . Jednak polecam bo wrażenia pozostaną do końca życia.
krzlac - 2015-06-26, 10:35
Hehu napisał/a: | Ja się wybieram 20 lipca na Geirangerfjord na dwa tygodnie. |
Dwa tygodnie nad jednym fiordem i jeszcze statek za statkiem? Takiej Norwegii to ja nie lubię.
Na szczęście ten kraj daje wybór każdemu.
Hehu - 2015-06-26, 14:01
Fordek widziałeś zagotowane kamperki ponieważ były nowe.....;) Większość nowych aut to już paździerze sam plastik i tektura, producenci aut zeszli poniżej jakiejkolwiek normy trwałości. Stare technologie są sprawdzone i o niebo lepsze od "pseudo nowości" pomijając już że są bezdusznymi pudłami.
Hehu - 2015-06-26, 14:04
Ile liczą kilometrów droga Orłów i Troli ????
Johny_Walker - 2015-06-26, 15:23
Hehu napisał/a: | Fordek widziałeś zagotowane kamperki ponieważ były nowe.....;) Większość nowych aut to już paździerze sam plastik i tektura, producenci aut zeszli poniżej jakiejkolwiek normy trwałości. Stare technologie są sprawdzone i o niebo lepsze od "pseudo nowości" pomijając już że są bezdusznymi pudłami. |
Zauważyłem że takie opinie prezentują ludzie dla których nowe technologie są nieosiągalne z powodów finansowych. Z Tobą też tak jest?
eler1 - 2015-06-26, 17:18
Johny_Walker napisał/a: | Zauważyłem że takie opinie prezentują ludzie dla których nowe technologie są nieosiągalne z powodów finansowych. Z Tobą też tak jest? | Masz jakiś kompleks ! Może wybierz się na urlop zdrowotny !
Też uważam że te nowe to papierowe a kosztują za dużo w stosunku do jakości i trwałości - powinni przecenić o 50% cenę fabryczną to i akcyzy było by mniej
moskit - 2015-06-26, 20:38
Hehu napisał/a: | Ile liczą kilometrów droga Orłów i Troli ???? |
Ty nie pytaj ile liczą kilometrów , tylko sprawdź sprzęgło i hamulce
Jedna rada nie wiem jaki masz silnik ale hamuj silnikiem bo same hamulce nie dadzą rady i spalisz je, kilometrówkę sprawdzisz w internecie
Droga Orłów i Trolli są trudne ale chyba trudniejszy jest tunel pod Oslo na drodze 23 Drobak
prosty pod fiordem różnica poziomów chyba 300 m w dół i w górę na dość krótkim odcinku jest to pierwsze wyzwanie Norwegii dla nas górali nizinnych całkowita zmiana stylu jazdy
My już zaczynamy robić zakupy , czwartek już blisko
MILUŚ - 2015-06-26, 21:50
moskit napisał/a: | ............................
My już zaczynamy robić zakupy , czwartek już blisko |
My już zapakowani ...........jeszcze dwie godzinki i..........
krzlac - 2015-06-26, 21:55
moskit napisał/a: | Droga Orłów i Trolli są trudne | Nie straszcie, spokojnie da radę. Jedyneczka, dwójeczka i do przodu. Ta droga jest zbudowana dla normalnych turystów a nie dla wyczynowców.
moskit - 2015-06-27, 07:34
Oczywiście że dla turystów, tak jak mówisz na tej drodze masz tylko jedynkę lub dwójkę -będzie dobrze
Rav - 2015-07-12, 02:47
Jestem na świeżo po pokonaniu obu z pełnym obciążeniem. Największy problem moim zdaniem to ... inni kierowcy. Jeśli bowiem ciągniesz pod górę na dwójeczce, to aby wejść w zakręt nie schodząc zanadto z obrotów potrzebujesz miejsca. Gdy inny delikwent zjeżdżający z góry Ci go nie da, to zostaje jedynka i szybki strzał ze sprzęgła byle tylko nie stanąć.
Jeszcze większa lipa to jak trafisz na turystyczne autokary (stały punkt programu to postój na moście i sesja fotograficzna z okien autokaru) i spory ruch. Na dogodny moment można poczekać na parkingu na początku drogi trolli (widać z niego całą ścieżkę).
|
|