|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Budujemy kampera - Zakończyłem małą zabudowę na VW Caddy MAxi
Harry - 2015-05-13, 15:28 Temat postu: Zakończyłem małą zabudowę na VW Caddy MAxi Witajcie,
Budowa mojego mini kampera dobiegła końca. Pierwszy weekend zaliczony i wszystko działa bez zarzutu.
Może troszkę szczegółów, które już zrobiłem :
- Dodatkowy aku 160Ah żelowy Exide
- ogrzewanie webasto
- dodatkowe oświetlenie wew led
- lodówka Waeco kompresorowa
- zabudowa szafek jest zrobona ze sklejki 15mm
- wszystkie meble zostały obklejone materiałem tapicerskim by estetycznie wygladały
- cała kabina jest dodatkowo wygłuszona i zaizolowana specjalnymi bitumami i piankami
- ładowarka aku cetek 10
- namiot zew ( zależało mi by szybko się składał i rozkładał )
- wejście 230V do ładowania aku i do zasilenia gniazd 230V
- materac z pianki wysoko elastycznej 12 cm obszyty u tapicera
do zrobienia w niedługim czasie :
- relingi dachowe + box
- panel słoneczny do ładowania aku ( przyszły rok )
- na tylnej klapie prysznic
- nowy stół bo ten to porażka
Dziękuję wszystkim forumowiczom za pomoc
Tu mała zwiastun z ostatniej wycieczki:
https://vimeo.com/127589165
a tu mała relacja foto, nie jest może tego zbyt wiele ale zawsze coś :
toscaner - 2015-05-13, 15:54
Fajnie Ci to wyszło. Przypomina mi się, że też rozważałem budowę w 2013 roku podobnego kamperka, tyle, że na bazie Alhambry.
A zwiastun to prawie jak u Disney'a.
Zasłużone pierwsze piwo. :
ZEUS - 2015-05-13, 16:41
super sprawa ... wykorzystanie przestrzeni perfekcyjne a wykonanie (i dalsze jego plany) również ... dużo frajdy z użytkowania życzę...
Skwarek - 2015-05-13, 17:07
Bardzo fajne auteczko dla dwojga, starannie wykonane przeróbki.
Gratuluję pomysłu.
cirrustravel - 2015-05-13, 17:22
Ode mnie też za fajną zabudowę. Chodzi mi po głowie "szybki" mini-kamperek... ale może lepiej żeby na "chodzeniu" się skończyło
MAWI - 2015-05-13, 17:32
Gratulacje .piwko poleciało. Daj więcej fotek z budowy. Co za namiot . Pytam ponieważ robie takie coś z Vito Westfalii.
Harry - 2015-05-13, 20:16
dzięki za piwka dla was wszystkich też
Namiot jest z firmy ocean-cross.pl mają super rozwiązania w przystępnej cenie i mają oddział nie daleko mnie
fotki zrobię za tydzień bo smigam na kolejny wypad
Pozdrawiam i życzę miłego kamperowania
RoWeRs - 2015-05-13, 22:50
Fajnie wyszło. Jak zobaczyłem filmik to pomyślałem, że też kupimy sobie kejtra, będzie ciepło w nogi
Pozdrawiam
Arek
Harry - 2015-05-18, 09:52
No piesek grzeje nóżki
Bagażnik zmówiony, box i nowy stół też fotki niebawem
Kratki wentylacyjne na boczne szyby robią się może uda mi się je zrobić w ciągu dwóch tygodni.
mariusz.n3stor - 2015-05-26, 21:16
Podoba mi się. Szczególnie, że właśnie skończyłem przed wyjazdem podobnego na bazie VW T5 long (różnica jest taka, że mam zachowany drugi rząd siedzeń.... no ale my jedziemy z córką). Może chcecie się przejechać do Finlandii na dniach? Wyjeżdżamy za kilka dni.
Harry - 2015-06-17, 21:13
Parę dodatkowych fotek z długiego weekendu
Co doszło od ostatniego razu :
- box zainstalowany
- izolacja okien folią alufox 5mm ( odpowiada 10cm styropianu )
- nowa pościel na poduszkach pasuje kolorem do wnętrza
- nowy stół kempingowy, brak fotki zapomniałem zrobić.
voice - 2015-06-17, 22:08
Harry fajnie Ci to wyszło zapodaj więcej fotek
Harry - 2015-06-18, 09:53
Postaram się zrobić dziś coś więcej
Właśnie jestem na etapie robienia moskitiery na boczne drzwi, takiej na zamek jak w namiotach. Materiał przyszedł, teraz muszę odrysować jakoś wnękę drzwi bo jest nie regularnych kształtów i dać do krawcowej by wszyła zamek. I wymyślić jakoś jej przymocowanie pod uszczelki drzwi by była na stałe
No robię jeszcze kratki wentylacyjne na okna przesuwne boczne
MAWI - 2015-06-18, 12:10
A skąd wykombinowałeś te pojemniki (kieszenie ) wiszące na ścianie.Robiłeś sam ,czy to gotowiec.??
Harry - 2015-06-18, 13:37
chciałem robić sam ale znalazłem od oryginalnego vw trampera na olx w dobrej cenie i kupiłem dałem za ne 350zł a koszt szycia wyszedł by ok 500 zł
Oczywiście we vw jak bym chciał kupić to ok 2tyś zł ;( więc miałem fuksa z nimi na maxa.
Harry - 2015-07-06, 18:45
witajcie,
Dziś udało mi się zamontować moskitierę w drzwiach wejściowych do mojego małego domku.
Projekt mój wykonanie zaprzyjaźniona krawcowa
Jest to siatka od moskitier namiotowych, obszyta na wymiar rzepem 4,5 cm drug cześć rzepu była pokryta klejem, dzięki temu przykleiłem ją do plastików bez wiercenie itp. trzyma jak głupie. Jakby by zachodziła potrzeba można odpiąć moskitierę od rzepu i uprać itp.
Całość zamykana na zamek
fotki moskitiery i kilka innych
Harry - 2015-08-19, 14:01
Kratki zrobione, z drugiej strony jest moskitiera
Fotki jak to jest mocowane po powrocie z Włoch.
Z zewnątrz widać śruby, ale niestety nie miałem już czasu na ich przyspawanie i szlifowanie by ładnie wyglądały.
Kratki są z blachy 2mm cięte laserem, gięte na giętarce, malowanie własne sprayem
koszt całości za dwie szt to ok 170 zł
toscaner - 2015-08-20, 00:14
Ha a ja w te upały kombinowałem jak tu zamontować wentylator w oknie, który by np. dmuchał, a dachowym by już wylatywało to cieplejsze.
Szukałem nawet takiej dużej kratki, ale niestety nie mam w kamperze sprzętu do laserowego wycinania.
Pomysł super.
Harry - 2015-08-20, 09:49
heeee no ja też nie mam laseru w kamperze zleciłem to firmie, sam koszt cięcia z materiałem wyszedł 42 zł netto najdroższe było gięcie na giętarce. Dodam że kąt gięcia to 25 stopni, taki jest odpowiedni by w przypadku deszczu nie wpadało do środka.
RoWeRs - 2015-08-20, 10:01
Ładnie dopasowane, jednak szkoda, że nie tłoczone. Grunt, że wentylacja działa i bzykacze się nie pchają do środka:)
toscaner napisał/a: | [ciach] niestety nie mam w kamperze sprzętu do laserowego wycinania.
Pomysł super. |
Południowe słońce + soczewka, kto wie może by się coś wycięło
Harry - 2015-08-20, 11:03
No jak byłem u tych co mi wyginali okazało się ze mogli by mi to wytoczyć. Jełopy powiedziały mi dopiero po cięciu. Wentylacja działa super w samochodzie jest chłodniej i mniej wilgoci.
RoWeRs - 2015-08-20, 21:21
Nie bój nie bój wilgoć zawita do nas w piździerniku
Będę też musiał pomyśleć nad tymi kratkami. Na razie założyłem 1 okienko i żona już mnie ciśnie o drugie. Na razie pogoda nam sprzyja
Misio - 2015-08-21, 10:32
Fajnie Ci to wyszło, satysfakcji pewnie też co nie miara. Więc leci.
Harry - 2015-08-21, 19:23
Dzięki za pifko .
W październiku będę już nocował w pensjonatach hehehee
Jutro startuję do Włoch, pozdro i szerokości dl wszystkich
toscaner - 2015-08-22, 00:02
Ha do Torino nie jedziesz pewnie?
My w okolicach jeszcze dzień.
RoWeRs - 2015-08-23, 18:39
Trzymaj za tą całą robotę, wreszcie będzie czas przechylić na urlopie pozytywnych doznań i niech się spełnia ten Italien dream!
Harry - 2015-09-08, 12:21
toscaner napisał/a: | Ha do Torino nie jedziesz pewnie?
My w okolicach jeszcze dzień. |
Hej, niestety tamtych rejonów nie dałem rady zwiedzić.
Dzięki za zaproszenie
Harry - 2015-09-08, 12:25
No to wróciliśmy, samochód spisał się na medal. Straty to zgubiony nóż kuchenny i nic po za tym.
Co muszę dołożyć na przyszły sezon :
- wykładzina do przedsionka ( najlepiej zielona by przypominała trawkę heee )
- mała szczotka do zamiatania
- mały czajnik elektryczny, bo gazówka za dużo zużywa na gotowanie wody
Nie lubię opisywać wyjazdu więc jak mi się uda obrobić fotki, i zrobić mały filmik umieszczę to w odpowiednim dziale.
dulare - 2015-09-08, 13:55
Jeśli chodzi o mały czajnik elektryczny to dostaliśmy od rodziny taki składany czajnik, który był kiedyś w ofercie Biedronki, sprawdza się rewelacyjnie - mało miejsca zajmuje, szczególnie po złożeniu, na małą kawkę czy herbatę - w sam raz.
Niestety nie mogę go teraz nigdzie namierzyć...
http://www.promoceny.pl/d...kladany-295794/
Harry - 2015-09-08, 19:55
Fajny ale woda nie zmienia smaku ?
buamazur - 2015-09-08, 20:39
Wow, idealne rozwiązanie na weekendowe wypady Gratuluję pomysłu i wykonania. Na dłuższe wyprawy (powiedzmy że tygodniowy) jak dla mnie byłoby męczące mieszkać w czymś takim. Podasz przybliżone koszty budowy?
Harry - 2015-09-09, 08:32
Byliśmy teraz 14 dni i nic nas nie męczyło, jest duzy przedsionek który służy jako salon i kuchnia, sypialnia jest wygodna i idealna na dwie osoby + piesek mały heee.
Przybliżony koszt ze wszystkim, czyli:
aku żelowy 140Ah Exide, lodówka waeco, zabudowa ze sklejki, wszystkie automatyczne przełączniku ładowani z sieci i samochodu, ładowarka cetek, wygłuszenie i izolacja samochodu, kratki wentylacyjne, materac z pianki wysokoelastycznej dostosowanej do naszego ciężaru, boczne torby, moskitiera drzwi, osłony termiczne na szyby, przedsionek, obicie szafek materiałem, itp. to ok 13 000
dulare - 2015-09-09, 09:09
Harry napisał/a: | Fajny ale woda nie zmienia smaku ? |
Nie zauważyłem żeby zmieniała smak za to jest bardziej ciepła
Ewanka - 2015-09-10, 10:04
Świetny pomysł i wykonanie!
piwko leci
Cyprek - 2015-09-10, 22:17
Świetne wykonanie
życzę wielu wspaniałych podróży
Harry - 2015-09-11, 09:03
Dzięki za tyle piwek dla was także za dobre słowo
|