Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Zrób to sam - Brakujący kawał plastiku zderzaka - dorabianie

Skwarek - 2015-05-17, 11:17
Temat postu: Brakujący kawał plastiku zderzaka - dorabianie
Rdza wynurzająca się spod uszczelki tylnego zderzaka zmusiła mnie do zrobienia porządku w tym rejonie samochodu. Po rozebraniu zderzaka, standardowo wyczyściłem i zabezpieczyłem ogniska rdzy, szykując do malowania zderzaka, więc nic ciekawego.
Ale brakuje prawej plastikowej końcówki zderzaka, jest tylko lewa, prawa się kiedyś spaliła i w to miejsce było dorobione „coś” z blachy aluminiowej.
Lewa końcówka zderzaka nie bardzo może posłużyć wprost jako baza do wykonania epoksydowej kopii bo potrzebne jest lustrzane odbicie posiadanego wzoru elementu.

Kiedyś zrobiłem brodzik więc korzystając z doświadczeń postanowiłem dorobić brakujący kawałek.
Forma, ma być jednorazowa więc wykonałem z resztek płyt gipsowych przykładając wycięte paski płyty do obróconego wzoru, połączyłem to razem gipsem budowlanym a jakieś bardziej dokładne miejsca wyrównałem gipsem szpachlowym i przeszlifowałem siatką ścierną.

Nie bardzo przykładam się do trudnego wykończenia wewnętrznych krzywizn formy, bo łatwiej to będzie wykonać na gotowym odlewie przy pomocy szpachlówki epoksydowej.

Aktualnie zagruntowane kopytko wysycha i pewnie wieczorem wykonam laminowanie.

Skwarek - 2015-05-17, 19:03

Zalaminowałem i rozwaliłem formę, wyszło takie coś, trzyma kształt. Udało się ;)
Po oczyszczeniu szpachlowanie, szlifowanie, malowanie.

mrsulki - 2015-05-17, 19:16

Widzę że trochę bąbli ci się porobiło. Może być potem w tych miejscach problem z rozwarstwianiem.
Skwarek - 2015-05-17, 19:40

Przed wyjęciem z formy też myślałem, że to bąble w laminacie, ale okazało się inaczej.

Te miejsca to odeszło od formy bo włókna za sztywne i podniosło przy silnym załamaniu, do wypełnienia szpachlówką i będzie dobrze. ;)

Skwarek - 2015-05-19, 08:06

W przerwach prac ogródkowych, pomału zbliżam się do czegoś co przypomina brakujący element. Ale jeszcze sporo szlifowania i szpachlowania. ;)
Skwarek - 2015-05-20, 08:30

Dzisiaj pada deszcz i tak ciemnawo. Chyba już skończyłem cacanie kawałka plastiku i pomalowałem strukturą.

Kolorem pomaluję dopiero po dopasowaniu do zderzaka i wywierceniu otworków bo pewnie wyjdą jakieś poprawki, ale wcześniej muszę uporać się ze zderzakiem. ;)

MAWI - 2015-05-20, 11:44

dobra robota.
CAPOMAN - 2015-05-20, 23:05

hmmm ten element u mnie również trzyma się ... jeszcze, ale chyba długo nie wytrzymie.
W sumie również mam go już trochę popękany i to z jednaj jak i z drugiej strony, ale dzięki Tobie :ok już wiem do kogo się zgłosić w przyszłości :ok :ok :szeroki_usmiech

dobra robota!

Skwarek - 2015-05-21, 07:40

CAPOMAN napisał/a:

W sumie również mam go już trochę popękany i to z jednaj jak i z drugiej strony

No właśnie, nie pomyślałem, że mógłbym próbować od Ciebie wypożyczyć na chwilę bo Twoje auto trochę stało i plastiki nawet zawadzały w garażu. :gwm

Miałbym z czego zrobić kopytko a nie kombinować z lustrzanym odbiciem. Druga strona i przyległe kawałki też są u mnie trochę spękane ale będę je ratował, to trochę łatwiej niż dorabiać.

Ale gdybyś miał coś niewielkiego nie do uratowania to po koleżeńsku mogę pomóc i dorobić.

:spoko

MAWI - 2015-05-21, 08:22

Zastanówcie się czy pójść drogą innych kolegów np. Janusza . Macie jednakowe auta. Pomyślał bym na nowym wzorem . Raz mocno zmienicie wygląd kamperków . Dwa dorabianie i tak i tak ,trochę więcej roboty , ale późniejsze zadowolenie bezcenne. :wyszczerzony:
Skwarek - 2015-05-21, 10:25

MAWI napisał/a:
Zastanówcie się czy pójść drogą innych kolegów np. Janusza . Macie jednakowe auta. Pomyślał bym na nowym wzorem . Raz mocno zmienicie wygląd kamperków . Dwa dorabianie i tak i tak ,trochę więcej roboty , ale późniejsze zadowolenie bezcenne. :wyszczerzony:

Masz rację, myślałem o tej przebudowie tyłu. Patrzyłem jak szpak na wyczyny Janusza, lecz postanowiłem jeszcze w tym sezonie tego nie robić i odnowić co jest.

Jak wpadną w łapy jakieś atrakcyjne lampeczki to nie odpuszczę, bo to od nich trzeba zacząć, a resztę się jakoś ulepi. ;)

jacik - 2015-05-21, 13:32

Po malowaniu wygląda jak nówka!
Zazdroszczę umiejętności i wiedzy.

Skwarek - 2015-05-21, 19:05

Dzięki Jacik ;)

Pomalowałem i przykręciłem zderzak, ten do którego będzie ten plastik.

Jestem bardzo zadowolony z efektu i pochwalę się. :spoko

SlawekEwa - 2015-05-21, 19:36

Teraz dopiero po obejrzeniu Twojego zderzak zajrzyłem, że ten plastykowy element jakiś znajomy :-P
Też mam taki zderzak i potłuczony lewy plastyk.

Skwarek - 2015-05-22, 08:02

SlawekEwa napisał/a:
Teraz dopiero po obejrzeniu Twojego zderzak zajrzyłem, że ten plastykowy element jakiś znajomy :-P
Też mam taki zderzak i potłuczony lewy plastyk.

No tak samochody się różnią. A widzę, że budki są nieomal identyczne tylko inaczej malowane.

Te plastiki są głupio pomyślane, Nakładka na nakładkę tylko aby zakryć dziurę i ich mocowanie też jest jakieś beznadziejne.
W kamperach przykręcają plastiki bez wstępnego wiercenia, skutek po latach jest taki, że od tych siłowo śrubą rozepchanych otworów idą pęknięcia.
I dlatego ciągle jest coś do zrobienia. ;)

MILUŚ - 2015-05-22, 08:10

[quote="Skwarek"]
SlawekEwa napisał/a:
....................
I dlatego ciągle jest coś do zrobienia. ;)

No to chyba dobrze ............ :ok Największa frajda z kamperka to możliwośc że coś przy nim zawsze można pogrzebać :bigok Bo króliczka trza gonić .......... :ok
Przyłączam sie do gratulacji :bukiet:

Skwarek - 2015-05-22, 08:14

Od tego gonienia króliczka już jestem czasem trochę zziajany :haha:
MILUŚ - 2015-05-22, 08:28

A widzisz.....a ja ciągle staram się coś wymyśleć co by choć parę godzin spędzić z moim tylnogarbnym wielbłądem :mrgreen:
Skwarek - 2015-05-22, 08:36

Ja to rozumiem doskonale, już wolałbym mniej gonić króliczka a więcej go poużywać.
Ale to tak jest, staniesz koło kamperka, popatrzysz i zawsze coś wymyślisz do roboty. ;)
Niekoniecznie niezbędnego do używania. :spoko

Skwarek - 2015-05-24, 20:16

Dorabianie brakującego kawałka zakończone.
Pomalowane, zamontowane.

Trzeba znaleźć innego króliczka. :spoko

CAPOMAN - 2015-05-24, 20:21

Super- gratuluję :spoko
Skwarek - 2015-05-24, 20:25

CAPOMAN napisał/a:
Super- gratuluję :spoko

To ja Tobie szczerze gratuluję zakończenia remontu autka.
Pozdrawiam :spoko