Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kamperowanie - Brak pasów bezpieczenstwa

eva - 2015-05-22, 23:12
Temat postu: Brak pasów bezpieczenstwa
Hej,
A więc pojawił sie taki problem w kamperze, który dostałam do użytku na jakiś czas, ze nie ma w nim pasów bezpieczeństwa dla kierowcy i dla pasażerów z tyłu (a jest zarejestrowany na 4 osoby).
Jedyne pasy, które sa, to pasy dla pasazera z przodu.
Samochód to mercedes 410d z 1988 roku, na niemieckich blachach.
Czy mogę nim podróżować skoro fabrycznie został wyprodukowany bez pasów?
Bo nie sadzę, by zostały zdemontowane - tym bardziej, że nie ma żadnego śladu po ewentualnych byłych pasach...

Nie wiem tez czy ten jeden, który jest z przodu od str pasażera został domontowany później czy już był...

Nie mam kontaktu z właścicielem, więc please - pomóżcie :)

Ahmed - 2015-05-23, 08:55

punkty kotwiczenia pasów bezpieczeństwa:
a)na przednich siedzeniach - stosuje się do pojazdu o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t, zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 30 czerwca 1971 r., i do pojazdu o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 30 czerwca 1995 r.,
b)na siedzeniach innych niż przednie samochodu osobowego, skierowanych do przodu; warunek stosuje się do samochodu osobowego zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 1984 r.;
przepisów lit. a i b nie stosuje się do pojazdu z nadwoziem otwartym;
8)w pasy bezpieczeństwa na siedzeniach wyposażonych w punkty kotwiczenia; przepis stosuje się do:
a)przednich siedzeń w samochodach osobowych, zarejestrowanych po raz pierwszy po dniu:
–30 czerwca 1971 r. - z silnikiem o pojemności skokowej powyżej 1.400 cm3,
–31 grudnia 1971 r. - z silnikiem o pojemności skokowej od 1.000 cm3do 1.400 cm3,
–30 czerwca 1972 r. - pozostałych,
b)siedzeń innych niż przednie - w samochodach osobowych zarejestrowanych po raz pierwszy po dniu 30 czerwca 1993 r.,
c)siedzeń w pojazdach innych niż wymienione w lit. a i b, wyposażonych w punkty kotwiczenia pasów bezpieczeństwa - zarejestrowanych po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 1993 r.;
przepisów lit. a-c nie stosuje się do pojazdu z nadwoziem otwartym;

eva - 2015-05-23, 10:50

sory, ze jestem lamusem, ale wole dopytac niz poziej plakac z mandatem.

Dotyczy mnie ten zapis odnosnie siedzen z przodu: "do pojazdu o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 30 czerwca 1995 r., " ????

czyli nie musze miec z przodu, tak?

Natomiast z tylu 8c? :
"c)siedzeń w pojazdach innych niż wymienione w lit. a i b, wyposażonych w punkty kotwiczenia pasów bezpieczeństwa - zarejestrowanych po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 1993 r.;
przepisów lit. a-c nie stosuje się do pojazdu z nadwoziem otwartym"

i oznacza to ze nie musze rowniez miec z tylu???

Mam wydrukowac ta ustawe by pokazywac policji jak mnie zatrzyma czy jak robicie zazwyczaj???

I dajcie znac czy dobrze to wszystko rozumiem?

CORONAVIRUS - 2015-05-23, 16:59

eva... masz furę z 88 roku na niemieckich blachach czyli zarejestrowany w Niemczech . Nie ma opcji by przy kontroli POLICJI niemieckiej wytłumaczyć funkcjonariuszowi , że auto z 88 roku pasów mieć nie musi dlatego Ty ich nie masz i nie używasz . Proszę nie kombinuj , załóż pasy , które ktoś odkręcił i zapinaj jak trzeba ...bo jak będziesz się upierać to oprócz zabrania dowodu rej . zamkną Ciebie jeszcze w wariatkowie .

A tak na marginesie to nie zależy Ci na własnym bezpieczeństwie i bezpieczeństwie swoich pasażerów ? Po co te wszystkie rozważania ?

martini44 - 2015-05-23, 17:12

dwa miesiące temu miałem wypadek właśnie kamperkiem..... nie wyobrażam sobie w obecnej chwili posiadanie kamperka BEZ PASÓW !!!! Nie jestem w stanie opowiedzieć chwili zderzenia ale jedno jest pewne ..... nie chce przeżyć drugi raz takiej sytuacji......
Apeluję do Wszystkich...... przy wyborze kamperka nie sugerujcie się tylko wyglądem i funkcjonalnością ale przede wszystkim BEZPIECZEŃSTWEM !!!!!!!

eva, jeśli Twój kamperek nie posiada pasów załóż je profesjonalnie, robiąc odpowiednią stalową konstrukcję ....... a nie tylko "dla policji" przykręcając do sklejki.....

krimar - 2015-05-23, 17:27

BIORCA napisał/a:
A tak na marginesie to nie zależy Ci na własnym bezpieczeństwie i bezpieczeństwie swoich pasażerów ? Po co te wszystkie rozważania ?

Montowanie pasów w pożyczonym na chwilę samochodzie wydaje mi się mało realne, a przepisy przytoczone przez oskp wynikają prawdopodobnie z dyrektywy europejskiej, która obowiązuje również w DE, jednakże aby się upewnić czy pasy były czy ich nie było należałoby ustalić jak pojazd był homologowany.

A tak na marginesie to do 2003 roku sprzedawane były fabrycznie nowe samochody bez pasów na tylnych siedzeniach i jakoś nikomu to nie przeszkadzało.

DarKu - 2015-05-23, 20:38

martini44 napisał/a:

eva, jeśli Twój kamperek nie posiada pasów załóż je profesjonalnie, robiąc odpowiednią stalową konstrukcję ....... a nie tylko "dla policji" przykręcając do sklejki.....

Tak tak Eva, zakup stojak metalowy za 400€ plus obicia tapicerskie do tego za kolejne
200€ a jak za dwa tygodnie oddasz kamperka wlascicielowi to powiesz zeby ci oddal kase
albo sobie zabierzesz i postawisz na tarasie :haha:

Eva jesli kierowcanie ma pasow to znaczy ze sa zdemontowane, i te pasy z przodu posiadac
musisz, jesli chodzi o tylne pasy to wszystkie auta produkowane do 30 czerwca 1993roku nie
musza posiadac pasow bezpieczenstwa chyba ze samochod posiada oryginalne mocowania
na pasy, taki problem pamietam pojawial sie w maluchach ktore po roku chyba 1990
posiadaly otwory na mocowania pasow na tylnych siedzeniach ale samych pasow nie
posiadaly i te trzeba bylo zakladac.

RVrider - 2015-05-23, 21:34

W świetle najnowszych przepisów w Polsce, jeśli pojazd nie jest wyposażony w pasy nawet oryginalnie, to na pewno nie możesz w nim przewozić dzieci.