Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Pompka zanurzeniowa

koder - 2015-05-25, 20:05
Temat postu: Pompka zanurzeniowa
Sprawiłem sobie taką pompkę zanurzeniową (Barwig typ 04, 10l/m, 0.6bar):

No i mam z nią trochę zagwozdkę. Nie jest oznaczona polaryzacja podłączenia. Silnik kręci się w obie strony (przy obu podłączeniach) i nie widzę różnicy w wydajności pompowania. Może ona być symetryczna?

Bronek - 2015-05-25, 20:14

na ogół są tam proste łopatki i kierunek nie ma znaczenia. Tylko wymiar, prędkość, moc.
Ciągnie od środka normalnie czy w lewo czy w prawo.
A ujście jaest z boku i tam spadek ciśnienia wywołany odśrodkowym działaniem znajduje ujście.
Tak jest w tych najprostszych

akissjg - 2015-05-25, 20:20

Zazwyczaj w wyrobach pochodzenia niemieckiego, austriackiego odwrotnie jak u nas brązowy to masa (od koloru ziemi) a niebieski to plus.
Gewehr - 2015-05-25, 20:39

Niebieski plus. Ja u siebie mam tak opisaną :spoko
Bronek - 2015-05-25, 20:43

W pompce tej co na zdjęciu nie ma znaczenia.
W przelotowych z innym odejściem, dwuwirnikowych o wirniku zakrzywionym itp, tak

W tej nie. ! byleby kręciła....

Gewehr - 2015-05-25, 20:49

Bronek, nie do końca. Może mieć szczoty ustawione nie prostopadle. Odwrotne obroty, będą miały wpływ na szybsze zużywanie się szczotek. Szczotki często są tak ustawiane w celu zmniejszenia obudowy ;) 12v= czarny/brązowy masa, inne kolory rzadko kiedy są stosowane. Moje słowa, tyczą się motoryzacji i 12V :bajer
Bronek - 2015-05-25, 20:56

Być może....
Rozbierałem takie padnięte,... i nic w nich szczególnego , bez finezji i fantazji.
To najprostsze pompki.
Ale dla zasady brązowy w mej głowie, to plus.
ALE HICIOR się zrobił.

Gewehr - 2015-05-25, 21:05

Brązowy=L, czyli plus w napięciu zmiennym 230V. Niebieski to N, czyli Neutral 230V
12V stałe=masa

samotny wilk - 2015-05-25, 21:33

Dotyczy zasilania urządzeń napięciem stałym:
+ czerwony, dodatni przewód zasilający (niekiedy koloru brązowego),
- czarny, ujemny przewód zasilający (niekiedy koloru niebieskiego).

akissjg - 2015-05-25, 21:36

To dlaczego wszystkie pojazdy grupy VAG i nie tylko masę mają oznaczoną kolorem brązowym?
samotny wilk - 2015-05-25, 21:38

Gewehr, cyt.: "Brązowy=L, czyli plus w napięciu zmiennym 230V".

Jak napięcie przemienne, to nie ma pojęcia "plusa", ani nawet "minusa" ? :-P

Gewehr - 2015-05-25, 21:46

akissjg napisał/a:
To dlaczego wszystkie pojazdy grupy VAG i nie tylko masę mają oznaczoną kolorem brązowym?

Nie tylko VAG, ale i Fiat, BMW, IVECO i wiele innych. Tak jest przyjęte. Masa w 12V to czarny, lub brązowy. Żadne niebieski, czy inne kolory. Inne kolory są stosowane jako napięciowe, lub "wykonawcze".

Napisałem L, a plus dopisałem żeby się nie produkować ;) L=FAZA N=ZERO PE=OCHRONA

mwservice - 2015-05-26, 06:57

Tu jest zawsze dylemat: dla elektryka brązowy to faza, dla elektronika brązowy lub czarny to masa.
toscaner - 2015-05-26, 08:43

Jeśli Koder sprawdził, że wydajność w obie strony taka sama, do tego kosztowała z 30 zł - tyle co np. pizza. :mrgreen:

Ja mam podobną do napełniania białej i pier...lę to. Gdybym się zastanawiał, czy to Niemcy czy Chińczycy kolor wybierali, a najważniejsze, czy w środku jest plus do plusa, to bym do dziś kabli do wtyczki nie przylutował. :haha:
Poza tym w mojej jest wsadzony fabrycznie kabel od 230V dwużyłowy w podwójnej izolacji. Widocznie było chińczykom taniej z metra, niż wyprodukować czerwono czarny tylko dla pompki.

Szybciej to padnie od jakości materiałów (np. plastik wodą nasiąknie :haha: ) niż "złego" podłączenia. :haha:

Bronek - 2015-05-26, 09:08

Że tak powiem by pompować temat: :wyszczerzony: z ust mi to wyjąłeś.
samotny wilk - 2015-05-26, 13:05

Gewehr, faktycznie szukanie w obwodach prądu stałego: fazy, zera i ochrony mija się z celem. Daj spokój. Wszystko Ci się pokićkało: prąd stały z przemiennym. Nie idź tą drogą. Niekiedy prąd "kopie". :roll: Tu na forum jest wielu elektryków i włos im dęba staje, kiedy czytają Twoje "odkrycia".
Ciekawe, co na to elektryk - Wałęsa ? :haha:
Ale, jak chcesz, to możesz pisać. Przynajmniej będzie wesoło. :haha:

krzlac - 2015-05-26, 13:58

toscaner napisał/a:
Szybciej to padnie od jakości materiałów (np. plastik wodą nasiąknie :haha: ) niż "złego" podłączenia. :haha:

Tak, tak. Lepiej już dziś zapamiętać aby przed zima wytrzepać z niej resztki wody. Moją lód rozsadził zanim dowiedziałem się że te kolorki mają jakieś znaczenie.

koder - 2015-05-26, 14:19

Mam wrażenie, że Syndrom Napięcia Przedsezonowego tu w pełnej krasie się panoszy :) Ale spokojnie, już ten weekend ma być ładny i cieplutki, tak samo następny w Kasiejowie :)

Lód mi nie straszny. Kuchnię po sezonie przynoszę do domu, nie jeździ w smoczycy zimą. Dotarłem do instrukcji pompki - jako zaletę podają "dowolne połączenie napięcia", więc można jak się chce.

Serdecznie dziękuję wszystkim za pomoc.

Bronek - 2015-05-26, 14:20

Toż delikatnie napomknąłem wymądrzająco :ok

Trzepanie....

No cóż, nie wiem jakbyś się starał wytrzepać....... ..to zawsze kropla skapnie....

:oops:

Dlatego zaleca się zmianę gaci codziennie. To nie skarpetki.. które można sobie postawić.

samotny wilk - 2015-05-26, 17:44

koder, to Ty masz kuchnię w Smoczycy ? Jaką kuchnie, puść farbę ?

A owa pompka do czego Tobie służy ? Mam podobną. Kopiłem przed laty, kiedy jeszcze nie miałem kampera. Nawet nie pamiętam po co ? :roll: Kilka razy służyła mi jako turystyczny prysznic i raz do nalewania wody do plastikowego pojemnika. Teraz, kiedy sprzedałem kampera i szukam następnego pewnie znowu będzie użyta ? (jeżeli nie kupię kampera).

Kupić dobrego kampera łatwo nie jest. Dlatego tak pilnie dopytuję o Twoje pomysły, bo być może ten sezon będzie w wersji: auto + namiot lub przystawka namiotowa + kuchenka gazowa + pompka zanurzeniowa.

Jeśli chodzi o pompkę, to z tego co pamiętam istotny był max czas pracy ciągłej. U mnie wynosił on chyba coś ok. 20 min.

Nie wiem, czy instrukcja wspominała cokolwiek o trzepaniu. Na wszelki wypadek nikogo i niczego nie trzepałem. :haha:

Gewehr - 2015-05-26, 17:57

samotny wilk napisał/a:
Gewehr, faktycznie szukanie w obwodach prądu stałego: fazy, zera i ochrony mija się z celem. Daj spokój. Wszystko Ci się pokićkało: prąd stały z przemiennym. Nie idź tą drogą. Niekiedy prąd "kopie". :roll: Tu na forum jest wielu elektryków i włos im dęba staje, kiedy czytają Twoje "odkrycia".
Ciekawe, co na to elektryk - Wałęsa ? :haha:
Ale, jak chcesz, to możesz pisać. Przynajmniej będzie wesoło. :haha:

Czy Ty potrafisz czytać ze zrozumieniem? Przeczytaj wszystkie moje posty w tym wątku i dopiero pisz te swoje bzdury. Jaką pracę zawodową wykonujesz, że robisz z siebie kozaka elektrycznego? Sam wyjechałeś że masa jest czarna, lub niekiedy koloru niebieskiego w 12V :haha: Doucz się, a potem pisz :gwm
Przepraszam pozostałych za moją personalną wycieczkę :kwiatki:

samotny wilk - 2015-05-26, 18:20

Gewehr, a mówiłem, że będzie wesoło i jest. Jest pewne, że prądu nigdy nie "widziałeś" i już nie zobaczysz. :haha:
Gewehr - 2015-05-26, 18:22

Dlaczego nie odpowiesz na moje pytania?
koder - 2015-05-26, 19:22

Pax, pax proszę!

Gewehr zrobił najpierw spory skrót myślowy (plus=nie uziemiać=faza), ale potem Ty samotny wilku chyba nie doczytałeś w poście implikowanego przejścia w temacie między DC i AC, gdy ten skrót tłumaczył. Tak na prawdę nie ma za bardzo różnicy zdań tutaj, zwykłe nieporozumienie.

No prócz tego, czy w instalacji DC brązowy to + czy -.

koder - 2015-05-26, 19:48

samotny wilk napisał/a:
koder, to Ty masz kuchnię w Smoczycy ? Jaką kuchnie, puść farbę ?

A owa pompka do czego Tobie służy

Jeszcze nie, prace w toku. Pompka ma być do cyrkulacji wody między boilerem a wymiennikiem ciepła w lodówce i jednocześnie zasilania kranu. Wszystko to (boiler, zlew, lodówka) w przenośnej/przewoźnej szafce ok. 40x40x60cm. Ale jak pisałem - prace w toku, na razie jest pomysł i trochę eksperymentów.

samotny wilk - 2015-05-26, 19:52

koder, temat zamykam, bo nie będę się kopał z koniem. Pisać każdy może. Tyle.
nikita55 - 2015-05-27, 11:30

W nowych camperach niebieski to plus 12v brązowy to masa , oczywiście inaczej jak w 230v. Różnica w obrotach tej pompiki jest ale minimalna . :szeroki_usmiech
toscaner - 2015-05-27, 15:27

nikita55 napisał/a:
W nowych camperach niebieski to plus 12v brązowy to masa , oczywiście inaczej jak w 230v. Różnica w obrotach tej pompiki jest ale minimalna . :szeroki_usmiech

Zdecydowanie inaczej niż w 230V, bo w 230V ostatnio wchodzi moda na różowy plus. :mrgreen:

koder - 2015-05-27, 15:47

Żeby jeszcze zamieszać dodam, że pompka jest przeznaczenia jachtowego, nie kamperowego. Zatem trzeba zobaczyć, jak na jachtach dają. Tam może być na przykład masa na niebieskim, bo pod kadłubem nie jest brązowe, tylko niebieskie właśnie. Mam nadzieję tylko, że DC, mimo fal.

;)

Bronek - 2015-05-27, 16:25

falowanie nie ma nic wspólnego............... z fallusem np.
To może i utrzyma DC? chciaż gdy flauta.?
:spoko

toscaner - 2015-05-27, 16:29

A co do stosowania kolorystyki kabli np. przez VAG... Nie wiedziałem, że w np. Audi stosuje kable sieciowe bez uziemienia w podwójnej izolacji, takie jak zastosowane w pompce wody. :shock:

Poniżej taka, którą ja kupiłem od "Goliata". Pomijam Easy /Reich, bo nie wiem czy to to samo, ale kabel jak widać, to zwykły z metra na 230V, więc nie dziwne, że nie ma różowego, czerwonego itd. tylko jest niebieski i brązowy.

Chinole wsadziły przewód "sieciowy", to jakie niby mają być kolory????? :shock:
Cieszyć się, że nie było zielono-żółtego, gdyby przez przypadek dali 3-żyłowy. :haha:

Bronek - 2015-05-27, 17:49

Jeny ale temacicho....

Od wielu lat pompowałem w nieświadomości...
Całkiem nieźle, zawsze o ile mi się niepopiepszyło, brązowy do plusa (głowy nie dam)..
I teraz co?

W dobie procedur, kodów, pozwoleń , może być kara unijna za spowodowanie zagrożenia...

:oops:

toscaner - 2015-05-27, 17:53

W dobie standardów unijnych może być ciężko. Lepiej się nie przyznawaj. A co jak w drugą stronę jest nieekologicznie? :haha:
Nie ta ilość wody zużyta, większe straty na prądzie. Oj podliczą Ci z odsetkami to zobaczysz.
Proponuję zamknąć temat dla bezpieczeństwa. :haha:

elmo78 - 2015-05-27, 18:52

To może zanim temat będzie zamknięty, to polecicie jakieś pompki, które wytrzymają ciepłą wodę przy dłuższej pracy. Testował ktoś? Muszę zrobić obwód, w którym będzie krążyła woda o temperaturze 50-60*C przez jakieś 60-90 minut non stop.

Wiem, że są drogie pompki, które dadzą radę, ale nie cena mi przeszkadza lecz wydajność i pobór prądu... Potrzebuję pompkę mało wydajną, czyli jakieś 6-8 litrów/min a te drogie to pompują trzy razy tyle. No a na tanich, z kolei nie piszą, czy dadzą radę przy pracy ciągłej w wysokiej temperaturze.

koder - 2015-05-27, 19:14

Może pompka elektryczna od chłodzenia w samochodzie? W Mercedesie w124 takie były - pracowały przy 80-120'C, cały czas, kosztuje toto o ile pamiętam trochę ponad 100zł. Niestety, nie mam pojęcia, jaka wydajność.
Bronek - 2015-05-27, 19:17

Ciepłą nie testowałem, ale 20min pracowały nie zawsze podając wodę, bo mieszacz był otwarty, a słuchawka prysznica z zaworem zamknieta. Cztery lata bez przedmuchiwania na zimę przetrwały.
Od Duniego kupowane.

Natomiast pompka od tzw natrysku mobilnego zdechła sama z siebie po miesiącu. Używana z pięć razy do przepompowania wody.
Czyli regół nie ma.

Gewehr - 2015-05-27, 20:05

elmo78 napisał/a:
to polecicie jakieś pompki, które wytrzymają ciepłą wodę przy dłuższej pracy. Testował ktoś? Muszę zrobić obwód, w którym będzie krążyła woda o temperaturze 50-60*C przez jakieś 60-90 minut non stop.

Potrzebuję pompkę mało wydajną, czyli jakieś 6-8 litrów/min a te drogie to pompują trzy razy tyle. No a na tanich, z kolei nie piszą, czy dadzą radę przy pracy ciągłej w wysokiej temperaturze.

Jeśli do wysokich temperatur, to taka: http://allegro.pl/pompa-w...4905390548.html

Mały pobór prądu i można regulować przepływ kryzą. Wirnik jest napędzany poprzez magnes(sprzęgło magnetyczneTo dla tego, co nie potrafi czytać). Zwolnienie łopat wirnika, nie powoduje wzrostu obciążenia i nie wpływa na wytrzymałość pompki.