| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Porady dla kupujących kampera - Kupno Kampera
Paweł Rakoczy - 2015-06-02, 22:22 Temat postu: Kupno Kampera Witam !
Jestem laikiem i być może moje pytanie jest naiwne ale mimo wszystko prosił bym o odpowiedź a mianowicie mam zamiar kupić pierwszego kampera takiego max do 20000 zł prawdopodobnie Fiata Ducato ale moje pytanie dotyczy użytkowania bywa tak że kamper stoi większość roku a używany jest w zasadzie na wyjazd urlopowy może jakiś weckend jak to się ma do sprawności samochodu , silnika i innych urządzeń jak nie są używane przez większość roku np. samochód ma 25 - 30 lat i przejechane 100 - 150 tyś.Bardzo proszę o odpowiedź
CAPOMAN - 2015-06-02, 22:32
Paweł- wszystko zależy od właściciela pojazdu- jak dba tak ma
Dodatkowo - jest jeszcze szereg innych zależności, które mają wpływ na żywotność (czy auto garażowane, serwisowane itp. - niektórzy np. w zimie co jakiś czas odpalają pojazd etc).
Generalnie temat rzeka...
Natomiast ponownie wracamy do mojego pierwszego zdania
Rav - 2015-06-02, 22:35
Dlatego kampery pomimo sędziwego wieku często są w bardzo dobrym stanie. Wiadomo, że o auto dbać trzeba (przepalić, podładować, wywietrzyć, zapakować pochłaniacz wilgoci itp. itd.). Jeśli jednak na zimę schowasz go gdzieś do hali, stodoły, czy choćby pod wiatę to nawet rdza Ci budy i ramy zanadto nie nadgryzie (bo część mieszkalna i tak w aluminium).
Bim - 2015-06-02, 22:36
Paweł taki sprzęt nie używany ma się jak kopaczka do ziemniaków jak o nią dbasz stoji pod dachem i jest na biezaco dogladana konserwowana przetrwa
Jak trafisz na egzemplarz doglądany nie zmiescisz się w tych widelkach każdy wie co ma i czy juz nie może korzystać ze domku ..,...... Można cos kupić i do pieszczac w tej cenie
dominik - 2015-06-03, 06:59
Mam z roku 1990, a oglądałem z roku 2000 za swojego bym się nie zamienił nawet za dopłatą (konkretnie za ten). Stare przysłowie "Jak się dba tak się ma" w przypadku kamperów 100% się sprawdza.
Paweł Rakoczy - 2015-06-03, 17:40
Dzięki wszystkim za odpowiedź na moje pytanie.Puki nie uzbieram na porządnego kampera muszę jeździć swoim mikro kamperem. Pozdrawiam
moniak80 - 2015-06-10, 17:45
Też mi się marzy taki kamper z prawdziwego zdarzenia, ale po pierwsze brak funduszy a po drugie nie miałabym gdzie go trzymać poza sezonem wyjazdowym.
Blues - 2015-07-15, 22:29 Temat postu: Re: Kupno Kampera
| Paweł Rakoczy napisał/a: | Witam !
Jestem laikiem i być może moje pytanie jest naiwne ale mimo wszystko prosił bym o odpowiedź a mianowicie mam zamiar kupić pierwszego kampera takiego max do 20000 zł prawdopodobnie Fiata Ducato ale moje pytanie dotyczy użytkowania bywa tak że kamper stoi większość roku a używany jest w zasadzie na wyjazd urlopowy może jakiś weckend jak to się ma do sprawności samochodu , silnika i innych urządzeń jak nie są używane przez większość roku np. samochód ma 25 - 30 lat i przejechane 100 - 150 tyś.Bardzo proszę o odpowiedź |
Żeby silnik był sprawny (smarowany), to moim zdaniem musi co jakiś czas popracować pod obciążęniem (czyli nie tylko odpalanie na miejscu postoju). Nie wiem jak czas "nieużytkowania" ma się do innych urządzeń. Na pewno trzeba pamiętać o upływności prądu i samorozładowaniu akumulatorów. Przebieg samochodu to jedno, a wiek to drugie...
Johny_Walker - 2015-07-16, 11:53
Akumulatory można odłączyć. Koła należy raz na miesiąc przetoczyć kawałek albo odciążyć podnośnikiem.
Najlepiej jednak używać.
eMWu - 2015-07-16, 14:10
bardziej bym sie bał aut z przebiegiem np 100000 km niz 200000 km. Pojezdzily troche, na uklad napewody to nic a moze dzieki temu bylo cos przy ich robione skoro pojedzily. U mnie po 20000 pare rzeczy klękneło, po ogarnieciu smiem twierdzic ze lepiej jezdzi niz po kupnie z przebiegiem o 50 kkm mniejszym
|
|