Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FIAT - Problem z wyłączeniem ogrzewania

Socale - 2015-06-06, 00:25
Temat postu: Problem z wyłączeniem ogrzewania
Vitaycie.

Nie wyłącza się ogrzewanie kabiny, wieje z kratek w czasie jazdy może nie gorącym powietrzem ale wyraźnie ciepłym.
Sprawdziłem linkę, zamyka otwiera, raczej od oporu do oporu - trochę słaby dostęp jest ale próbowałem palcem domknąć zawór lecz nie dało się więcej.
Macie jakieś pomysły?
W przyszłym tygodniu ruszam na południe.

1506edi - 2015-06-06, 05:34

Witam wielkich możliwości nie ma,albo odczepić linkę i próbować domknąć ręką bo coś blokuje linkę.-albo pominąć nagrzewnicę na wężach (mało korzystne)-albo wymienić zawór na nagrzewnicy bo to chyba winowajca(ale męczące wyciąganie).
pozdrawiam

krzysztofCz - 2015-06-06, 07:11

Miałem ten sam problem + lekki wyciek. Pomagało kilkakrotne zamknięcie/otwarcie zaworu dźwignią, lecz problem zniknął dopiero po demontażu, czyszczeniu i ponownym montażu zaworu. Dostęp jest rzeczywiście fatalny. Ja zdemontowałem fotel pasandżera by mieć więcej miejsca. Na szybkiego rzeczywiście można zamknąć obieg czynnika w wężach.
MILUŚ - 2015-06-06, 07:55

Co prawda ne był to kamper ale podobny problem . Prowizorycznie w drodze na szybko ścisnołem przewód doprowadzający do nagrzewnicy dwoma znalezionymi płaskownikami i drutem . Przestało grzać :ok

:spoko

kimtop - 2015-06-06, 08:38

Załóż dodatkowy zawór przelotowy na wężu w komorze silnika
Adamcuk - 2015-06-06, 08:52

zawór kulowy 1/2 cala czerwony najskuteczniejszy sposób i najmniej roboty (ja tak zrobiłem) i jest git :spoko
Socale - 2015-06-06, 11:26

krzysztofCz napisał/a:
... Na szybkiego rzeczywiście można zamknąć obieg czynnika w wężach.

W taki sposób czy inaczej?
MILUŚ napisał/a:

...
ścisnołem przewód doprowadzający do nagrzewnicy dwoma znalezionymi płaskownikami i drutem
...
Adamcuk napisał/a:
zawór kulowy 1/2 cala czerwony najskuteczniejszy sposób i najmniej roboty (ja tak zrobiłem) i jest git :spoko

Ok, dziękuję , wszytko rozumiem.
Zaślepię ale baz ściskania przewodów, po prostu doraźnie obieg zatkam.
Czasu mało na poprawność.

Socale - 2015-06-06, 15:38

Chłopaki, zrobiłem tak jak na foto.
Odłączyłem obieg nagrzewnicy całkowicie.
W miejsce (od trójnika do tej puszki) zrobiłem pętlę "U" ale w tej pętli wsadziłem korek z malutką dziurką coby ew. powietrze mogło przejść.