|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Markiza Omnistor, gdzie naprawić poszycie?
MariuszB - 2008-04-05, 17:28 Temat postu: Markiza Omnistor, gdzie naprawić poszycie? Witam
Jako, że pogoda się zrobiła ładna to i zabrałem się za dopieszczanie mojego kampera.
Po rozłożeniu markizy okazało się, że z jednej strony puściła na szwie z belką zewnętrzną na długości ok. 10 cm.
Czy macie jakieś sprawdzone miejsce w Warszawie lub okolicach gdzie można by to naprawić... i co dość ważne na miejscu?
Wiem, że kiedyś w Legionowie pod Warszawą, tam gdzie naprawiali namioty można było robić podobne rzeczy... ale markiza to jednak coś trochę innego.
Z góry dzięki za wskazówki
Ps. Foto poglądowe mojego daszku :-D
Uwaga: pod to zdjęcie podczepiony jest link grożący infekcją - nie otwierać nic więcej poza zdjęciem... - Jerzy
janusz - 2008-04-05, 20:53
Usunąłem ten link i na to miejsce wstawiłem to zdjęcie. Teraz jest bezpiecznie.
staszek - 2008-04-05, 22:51
Proponuję obciąć przy belce , przeszyć i założyć ponownie, będzie trochę krótsza,jest na tyle długa,że to nie przeszkadza.Pozdrawiam
MariuszB - 2008-04-05, 22:54
Cytat: | Uwaga: pod to zdjęcie podczepiony jest link grożący infekcją - nie otwierać nic więcej poza zdjęciem... - Jerzy |
Hmm... pierwsze słyszę, żeby jedna z największych hostingowni w sieci generowała ryzyko zassania vira poprzez podgląd fotki... no ale może ja się nie znam.
Na przyszłość ograniczę wrzucanie niebezpiecznych thumbnail'sów
staszek napisał/a: | Proponuję obciąć przy belce , przeszyć i założyć ponownie, będzie trochę krótsza,jest na tyle długa,że to nie przeszkadza. |
Dzięki staszku za radę... W sumię pomysł dobry tylko, że ja z krawcem mam tyle wspólnego co i z baletem... czyli NIC
Dlatego pomyślałem o kimś kto zajmuje się takimi rzeczami profesjonalnie.
janusz - 2008-04-05, 23:37
MariuszB napisał/a: | Hmm... pierwsze słyszę, żeby jedna z największych hostingowni w sieci generowała ryzyko zassania vira poprzez podgląd fotki |
Jak zwał tak zwał, bezpieczne czy niebezpieczne. Na wszelki wypadek włożyłem samo Twoje zdjęcie. Lepiej na zimne dmuchać. Czasami nawet zaufana firma zostanie oszukana i staje się bez własnej wiedzy łupem hackerów. Trzeba pamietać że bezpieczeństwa pilnuje jedna lub kilka osób a ataki przypuszczają miliony.
janusz 52 - 2008-04-06, 08:29
Wydaje mi się że nie warto naprawiać , na pewno firma rozprowadza same pokrycia.
Chyba gdzieś w katalogu widziałem takowe.
janusz 52
rafalcho - 2008-04-06, 08:33
Ja myślę , że rozwiązanie jakie zapropononował staszek, będzie najbarszej ekonomiczne.
Pozdrawiam
Rafał
Jerzy - 2008-04-06, 09:04
MariuszB napisał/a: | Czy macie jakieś sprawdzone miejsce w Warszawie lub okolicach gdzie można by to naprawić... |
...zobacz tu: http://www.sitechniczna.pl/
bonusik - 2008-04-06, 11:01
Mariusz...jest dobry tapicer samochodowy na ul.Wólczyńskiej,mogę zajrzeć do niego i się spytać czy mógłby się tym zająć....
stefan - 2008-08-13, 18:52
Witam! A "zaslepke"(?) do rolety mozna gdzies dostac?Chodzi o prawy skrajny element.Czy to tylko oslona?Pozdrawiam.Stefan.
rafalcho - 2008-08-13, 23:59
Poszukaj w niemieckich serwisach .... na pewno będą coś takiego mieli.
A jak nie to ściągną dla Ciebie od producenta ... pod warunkiem, że nadal ten typ jest produkowany.
Pozdrawiam
rafalcho
DAKOTA - 2008-08-14, 06:01
rafalcho napisał/a: | Poszukaj w niemieckich serwisach .... na pewno będą coś takiego mieli.
A jak nie to ściągną dla Ciebie od producenta ... pod warunkiem, że nadal ten typ jest produkowany.
Pozdrawiam
rafalcho
|
witam
mysle ze nie jest wazne czy jest jeszcze produkowane czy nie ,
fabryka dotnie z wiekszego kawalka
ja wymienialem na gwarancji poszycie w tym tygodniu cala opeacja trwala 2 godziny ,ale czekanie na szmatke 2 miesiace moja od nowosci miala kilkanascie dziurek ,jaky ktos podziurkowal szpileczka widoczne tylko pod slonce , i jedno przeciecie na koncu przy szynie wielkosci 3 cm maszyna byla popsuta i robila sobie taki sznit aby to zobaczyc trzaba bylo wyjechac cala markiza do samego konca.
reklamacja uznana bez zastrzezen
DAKOTA - 2008-08-14, 06:13 Temat postu: Re: Markiza Omnistor, gdzie naprawić poszycie? witam i to jeszcze znalazlem
http://www.camping-heinz....le/markisen.pdf
i to
http://www.netcamping.de/...1408/index.html
poogladaj jak on to ma to i inni liferanci tez maja
ja moge nie popytac ale dopiero po 20 sierpnia ile takie cos kosztuje
pozdr
stefan - 2008-08-14, 07:35
Witam! Dzieki serdeczne! Napisze i bedzie jasnosc.Pozdrawiam.Stefan.
MariuszB - 2008-08-14, 11:09
Więc tak: moja druga połowa wzięła sobie do serca defekt wizualny poszycia Omnistora i zabrała się do rzeczy.
Rozebraliśmy boki i wysuneliśmy materiał tak aby był dobry dostęp. W miejscach gdzie był naderwany materiał wzmocniła te miejsca dwukrotnie złożoną taśmą "na gada". Później przyszyła wzmocnienie i połączyła wszystko razem.
Wszystko nazdzorował Gino, który może potwierdzić fachowość wykonanej roboty
Markiza przeżyła już kilka wyjazdów, w tym wichury, deszcze i jeden kataklizm . Wszystko się trzyma lepiej jak w oryginale.
Cała operacja trwała ok. 2 godziny... tzn. ja sam pewnie bym robił to 5 godzin i tak bym nie zrobił jak mój Królik
Jule - 2008-08-15, 09:52
DAKOTA napisał/a: | rafalcho napisał/a: | Poszukaj w niemieckich serwisach .... na pewno będą coś takiego mieli.
Pozdrawiam
rafalcho
|
witam
mysle ze nie jest wazne czy jest jeszcze produkowane czy nie ,
fabryka dotnie z wiekszego kawalka
ja wymienialem na gwarancji poszycie w tym tygodniu cala opeacja trwala 2 godziny ,ale czekanie na szmatke 2 miesiace moja od nowosci miala kilkanascie dziurek ,jaky ktos podziurkowal szpileczka widoczne tylko pod slonce , i jedno przeciecie na koncu przy szynie wielkosci 3 cm maszyna byla popsuta i robila sobie taki sznit aby to zobaczyc trzaba bylo wyjechac cala markiza do samego konca.
reklamacja uznana bez zastrzezen |
rafalcho, chodzilo chyba o zaslepke o ktora pytal stefan z materialem to nie ma problemu, bo material jest tak czy inaczej, ale juz z czesciami nie jest tak rozowo jak produkowany model sie skonczyl.
My zrobilismy sobie takie kuku i kupilismy z wystawy Fiammia-e dachowa F60 - ktora dwa lata temu zastapil model F65 i bujamy sie juz dwa miesiace bo nawet Friz-Berger nie jest w stanie mam adaptorow do montazu sciagnac... poprostu ich juz nie produkuja.
Co jest lepsze w tym wszystkim, to to ze na stronach internetowych sa te adaptory w sprzedazy... dlatego w gruncie rzeczy nie zastanawialismy sie czy kupowac czy nie, tylko jak zamowilismy juz po kupnie, to okazalo sie ze przyszly do F65-siat i po rozmowie telefonicznej wyszlo na to ze niestety tylko takie maja i nie ma mozliwosci kupna poprzednich.
Dobrze ze nie zabralismy sie wczesniej do przesuwania komina
gino - 2008-08-29, 07:42
MariuszB napisał/a: | przyszyła wzmocnienie i połączyła wszystko razem.
Wszystko nazdzorował Gino, który może potwierdzić fachowość wykonanej roboty
Cała operacja trwała ok. 2 godziny... tzn. ja sam pewnie bym robił to 5 godzin i tak bym nie zrobił jak mój Królik |
potwierdzam...robota wykonana FACHOWO!!
trzeba dodac, ze wszytsko robione w pieknych mazurskich okolicznosciach przyrody..gdzie narzedzi specjalnie za duzo nie mielismy...
uwiecznilem to na fotkach, wiec..wrzucam je tu jako INSTRUKCJE OBSLUGI...
.
.
oczywiscie najpierw byla NARADA...CO , JAK , GDZIE, Z KIM i.....KIEDY...
szanowni czytajacy, prosze zwrocic uwage, na przygotowane /widoczne na lawce/ narzedzia potrzebne do pracy...czyli tasma klejaca, jakis srubokret i OBCEGI...
nie pamietam czy mielismy nozyczki
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
MAZUREK - 2008-09-06, 12:45
stefan napisał/a: | Witam! A "zaslepke"(?) do rolety mozna gdzies dostac?Chodzi o prawy skrajny element.Czy to tylko oslona?Pozdrawiam.Stefan. |
kupiłem taką zaślepkę pod tym adresem:
http://fiamma.pl/
xr5pl - 2013-02-22, 16:00
Mam pytanie ,czy wysuniecie płótna z markizy omnistor nastręcza dużo problemów?
Chcę całkowicie wysunąć to płótno aby zszyć naderwany na odcinku 20cm materiał...
Zresztą może pokuszę się zastąpić go jakimś kolorowym nowym...(jaki wybrać??)
Wolałbym założyć nowe płótno bo moja markiza wygląda maloatrakcyjnie.
andi at - 2013-02-22, 16:44
xr5pl napisał/a: | Mam pytanie ,czy wysuniecie płótna z markizy omnistor nastręcza dużo problemów?
Chcę całkowicie wysunąć to płótno aby zszyć naderwany na odcinku 20cm materiał...
Zresztą może pokuszę się zastąpić go jakimś kolorowym nowym...(jaki wybrać??)
Wolałbym założyć nowe płótno bo moja markiza wygląda maloatrakcyjnie. |
http://www.thule.com/pl-P...ningAccessories
a potem akcesoria do markiz (masz to rozebrane na czesci 1)
a zestaw naprawczy kosztuje 14e
mi tez w szyciu rozerwalo sie i skleilem klejem do naprawy basenow
tadek27 - 2013-02-22, 19:26
też zastosowałem fabryczny zestaw naprawczy, bez zarzutu 2 lata. koszt ok 40 zł allegro
marmur - 2013-02-22, 20:29
Podłączę się pod temat i spytam: Czy można skrócic taką markizę. Mam możliwość kupienia markizy o długości 5m a potrzebuję tylko ok 3,5m.
Warto w to wchodzić i babrać się, czy dać sobie spokój?
tadek27 - 2013-02-22, 23:06
to pytanie do tapicera , ale materiał jest na jakimś gumowym nośniku więc jest to dobry pomysł. kawałki które kupiłem do naprawy mają po 10-12 cm szerokości i nie siepią się także można przyciąć. docinałem po długości też nic się nie działo, trzeba by jeszcze kawałek materiału po przycięci namoczyć w wodzie i zobaczyć jak reaguje dla pewności
gino - 2013-02-23, 07:16
marmur napisał/a: | Podłączę się pod temat i spytam: Czy można skrócic taką markizę. Mam możliwość kupienia markizy o długości 5m a potrzebuję tylko ok 3,5m.
Warto w to wchodzić i babrać się, czy dać sobie spokój? | zdecydowanie łatwiej bedzie nie kupować 5m, skoro takiej nie potrzebujesz...tylko szukać/kupić 3,5 metrową...
MAWI - 2013-02-23, 09:09
Dodam tylko ,że wszystko alerzy od ceny.
Kowal120 - 2013-02-24, 09:43
Skróciłem mrkizę o 1m. Potrzebny nożyk tapicerski ,szlifierka kątowa i dobry metr.Kilka godzin pracy i wszystko dziala już rok .
DUKACIK88 - 2015-02-23, 18:40
Witam serdecznie wszystkich CAMPERTEAM-owiczów !!!
Po raz pierwszy, ale zapewne nie ostatni proszę o poradę, tym razem dot. markizy OMNISTOR2000.
Chodzi o montaż bocznych dekielków. Problem pojawił się przy zwijaniu, ostatnie ok. 80 cm trzeba było zwijać ręcznie. Po zdjęciu dekielków okazało się, że lewy ma uszkodzone (wyrobione) gniazdo płetwy wałka napinającego, prawy dekielek w momencie zdejmowania zwolnił naciąg sprężyny prawego wałka.
Zakupiłem więc nowe dekielki. Wcześniej oczywiście markize zwinąłem ręcznie. Dzwoniłem do wielu serwisów, ale nigdzie nie uzyskałem jednoznacznej podpowiedzi - jak naciągnąć sprężyny wałków, ile wykonać obrotów i w jakim kierunku. Jeżeli przyjąć, po założeniu dekielkow ( w stanie spoczynku), że rozwijając markizę sprężyny nawijają się automatycznie, to czy przy zwijaniu będą ciągnąć markizę do końca ? Wydaje mi się, że mimo wszystko w momencie rozwijania markizy powinny być choć trochę napięte, aby przy zwijaniu dociągneły markizę do końca.
Z góry dziękuję za ewentualną podpowiedź.
Pozdrawiam
Piotr z Poznania
|
|