Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Zaklejenie dziury w dachu po antenie - jak to zrobić?

Mork - 2015-06-10, 09:59
Temat postu: Zaklejenie dziury w dachu po antenie - jak to zrobić?
Witam,

w moim kamperku mam antenę satelitarną na dachu, doszedłem do wniosku że jest ona mi zupełnie nie potrzebna. Chcę ją zdemontować ale pozostaje dziura fi 30 i jak ją najlepiej zakleić:

1. jaką łatkę przykleić - z czego
2. na co przykleić - sikaflex?

Będę wdzięczny za rady.

Pozdrawiam,
Adam

MAWI - 2015-06-10, 10:07

Ja bm dopasował tam taką plastikową zaślepkę. Stosowaną do zaślepiania słupków ogrodzeniowych i wkleił bym ją na sikaflex.
McGali - 2015-06-10, 10:40
Temat postu: Re: Zaklejenie dziury w dachu po antenie - jak to zrobić?
Mork napisał/a:
Witam,

w moim kamperku mam antenę satelitarną na dachu, doszedłem do wniosku że jest ona mi zupełnie nie potrzebna. Chcę ją zdemontować ale pozostaje dziura fi 30 i jak ją najlepiej zakleić:

1. jaką łatkę przykleić - z czego
2. na co przykleić - sikaflex?

Będę wdzięczny za rady.

Pozdrawiam,
Adam

Ja likwidowałem 4 otwory po antenie tv :wyszczerzony: Z nierdzewki 3mm wyciąłem koło o średnicy 20cm. Po środku wspawałem śrubę inox m10 (nie przelotowo), klej butylowy, od wewnątrz duża podkłada z nierdzewki i nakrętka m10 z nierdzewki. Zastosowałem taki system ponieważ otwory były wewnątrz szafki.

Mork - 2015-06-10, 11:02

Ja też mam wewnątrz szafy, mam tam ze 2 łaty i to jest coś w rodzaju takiego grubego tworzywa przyklejone, na taką czarną pastę jak do okien. Myślałem więc by przykleić płat blachy aluminiowej i już na sikaflex.

Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam,
Adam

wlodo - 2015-06-10, 11:03

U mnie wystaje kawałek obudowy,przez którą wyjeżdża rura.
Wyjąłem rurę,nałożyłem gumowy kapturek,owinąłem taśmą i jest szczelnie.
Nie kleiłem,jak mi się zachce TV to zawsze mogę wrócić do pierwotngo rozwiązania ;)

mwservice - 2015-06-10, 12:49

Napisz mi adres na priv, to Ci przyślę kawałek amerykańskiej taśmy Eternabond (https://www.eternabond.com/RoofSeal-p/cr-rs.htm) - trochę mi zostało. Jest biała, mocno się przykleja i świetnie się nadaje do zaślepienia niewielkich otworów. Z tego co pamiętam, to mam szerokość 5cm, więc powinna Ci starczyć - o ile podałeś wymiar "fi" w mm :-).
papamila - 2015-06-11, 08:45

możesz również zamontować -przykleić przejściówkę dachową-
efekt będzie taki że masz zawsze dostępny przepust do jakiegoś przewodu
( solar, wi-fi czy inne)

zbyszekwoj - 2015-06-11, 11:50

papamila napisał/a:
możesz również zamontować -przykleić przejściówkę dachową-
efekt będzie taki że masz zawsze dostępny przepust do jakiegoś przewodu
( solar, wi-fi czy inne)

Zapomniałeś dodać formułki " ... którą nabędziesz w moim sklepie wraz z odpowiednim sikaflexem po atrakcyjnej cenie" :diabelski_usmiech

papamila - 2015-06-11, 12:53

zbyszekwoj napisał/a:
Zapomniałeś dodać formułki " ... którą nabędziesz w moim sklepie

Zbyszku,
tak nie bardzo kapuję, to ma być przytyk czy co?
nigdy nie zamieszczam reklamy mojej firmy na łamach forum
czy to wypożyczalni czy sklepu
jeśli ktoś chce to do mnie trafi
nie taka była intencja mojego postu,
zresztą nigdzie nie oferuję przejściówek jako takich,
(owszem, posiadam kilka jako ew dodatek do anten)

zbyszekwoj - 2015-06-11, 13:10

Zaden przytyk, taki żart reklamowy, tylko zapomniałem że firmom nie wolno się reklamować. Jak zechcesz to usunę. :hello
MAWI - 2015-06-11, 17:06

Jarek moim zdaniem akurat ty to powinieneś się tu głośno reklamować .A my o tym rozpowiadać na prawo i lewo. ( co czynimy )
Za to ile ty ludkom z forum pomogłeś. Przecież ty nie potrafisz odmówić pomocy. :kwiatki: :kwiatki: :kwiatki: :kwiatki: :spoko :spoko
A Zbyszek na pewno żartował. Z drugiej strony " podobno ważne ,że mówią nie ważne co" :wyszczerzony:

zbyszekwoj - 2015-06-11, 17:23

Czyli przejściówek nie sprzedajesz? A gdzie można sprawdzić asortyment, bo na razie wiem o antenach Giocamper, płynie tanim do toalet i wtyczce kątowej z dodatkowym gniazdem(ekstra potrzebna rzecz)? :diabelski_usmiech

O tym wiem bo zanabyłem. :aniolek

WINNICZKI - 2015-06-11, 22:28

zbyszekwoj napisał/a:
O tym wiem bo zanabyłem
Nie rozumiem najpierw krytykujesz za reklame,a potem sam robisz reklamę,Papamili. Ja osobiscie nie rozumiem ,po co poruszasz temat który Cię drażni,a potem drażnisz sie z Papamilą pisząc że sam zanabyłeś. Napisz że jesteś zadowolony,że Papamila to super gość,że ci pomógł,że ma porządną firmę,że warto kupować,wypożyczać,że jest uczciwy ,a Ty to sprawdziłeś ,będzie miło i przyjemnie.A tak obracasz kota do góry ogonem i tylko smród spod ogona leci. :evil:
SlawekEwa - 2015-06-12, 05:06

Tomku ja wiem, że masz stresa z powodu chwilowego braku kampera, ale nie krzycz na Zbyszka :diabelski_usmiech On tak ma, że czasem za szybko wyśle to co napisze :haha:
zbyszekwoj - 2015-06-12, 06:25

Cała ta dyskusja jest formą jak mniemam żartobliwą formą reklamy,a że nowi forumowicze jeszcze Jarka Papamile nie znają to z chęcią przyjmę jeszcze kilka postów krytyki, aby zachwalać jego firmę.
zbyszekwoj - 2015-06-12, 06:32

Pa nie Sławku, niech pan już pakuje się na zlot do Gardzienic bo lepsze miejsca będą pozajmowane. :spoko
piotrul - 2015-06-12, 10:38

Zastosuj zwykłą zaślepkę do rur kanalizacyjnych, mają fi 32mm. Może wejdzie? Jak nie, to stracisz 1zł/szt. Ew. taką gumową ząbkowaną.