Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Grecja - Platniości kartą w Grecji

chemik - 2015-06-12, 06:45
Temat postu: Platniości kartą w Grecji
Wybieramy się do Grecji w końcu czerwca i dlatego zapytanie:
- jak jest obecnie ( to jest teraz - czerwiec 2015)z płatnościami kartą płatniczą w Grecji - chodzi głownie o stacje paliw i większe sklepy -
Czy są obecnie jakieś kłopoty, ograniczenia, ( we Włoszech, w zeszłym roku na wielu stacjach benzynowych - mniejszych - automaty nie przyjmowały kart chipowych ).

MILUŚ - 2015-06-12, 07:53

Rok temu w Thesalonikach nie mogłem płacić ani Visą ani Master Card . Latałem do bankomatu :gwm Absurd polegał na tym ,że nawet w hotelu nie mogłem zapłacić :-/
A za bramki na autostradzie płaciłem przelewem po powrocie do kraju :-P

grzegorzalex - 2015-06-12, 08:14

Jesteśmy obecnie w Grecji i na razie nie ma problemów z płaceniem kartą.
mwservice - 2015-06-12, 11:35

W sierpniu 2014r. żadnych problemów z płaceniem kartami debetowymi i kredytowymi Visa. Mogą być kłopoty, jeśli Grecja zbankrutuje - lepiej mieć gotówkę.
Bronek - 2015-06-12, 12:02

Teraz płacimy jw. Grzesiek pisał. Jedynie za prom na Zakynthos chciał cash.
Wypożgczenie auta teź, lecz chyba tylko by nie płacić prowizji. Raczej po oczach widziałem prośbę.
Tym bardziej, że blokada 300 euro szła z karty. I to obsługiwanej... "maszynką"

chemik - 2015-06-12, 12:44

Dzięki, mam nadzieję, że grecy nie zbankrutują do naszego powrotu.. :chytry
Ryszard.S - 2015-06-12, 20:58

Jesteśmy na Sitonii .Nie było do tej pory żadnego problemu z zapłaceniem kartą.
Drogi puste . Słońce jest. :lol:

raf0 - 2015-06-15, 11:31

Witam wszystkich,
jesteśmy od 11/06 w Grecji i do tej pory nie było problemu - stacja benzynowa, sklep spożywczak w Patrze - bez problemu, camping na Elafonisos - powiedzieli, że też przyjmują płatność kartą. Ale - autostrady tylko gotówka, prom na Elafonisos - też.
Ciepło, słońce, piękna woda i plaża - przybywajcie :spoko

grzegorzalex - 2015-06-17, 14:03

Tankowałem w poniedziałek i wtorek i już nie chcieli abym płacił kartą tylko gotówka
grzegorz997 - 2015-06-19, 12:32

Takie są dziś komentarze na temat sytuacji finansowej Grecji

.................

Turyści niech mają euro w portfelu

Jedziesz do Grecji? Weź gotówkę - radzi Paweł Majtkowski, główny analityk Centrum Finansów Aviva. Jak zaznacza, kłopoty finansowe tego kraju mogą utrudnić życie wypoczywającym w tym kraju turystom.

- Bankructwo kraju lub utrata zaufania klientów może wywołać masowe wycofywanie pieniędzy z banków. Gdyby do tego doszło, mogą pojawić się problemy z wypłatami z bankomatów. Mogą zostać wprowadzone ograniczania w wypłatach, np. że w ciągu dnia możemy wypłacić z bankomatu tylko określoną kwotę - twierdzi Majtkowski. Dodaje, że podobne ograniczenia mogą także dotyczyć kas banków, a sklepy mogą zrezygnować z obsługi kart płatniczych.

madzienkab - 2015-06-23, 11:04

Niby nie powinno być problemów ale już dzisiaj MSZ mówi o tym, żeby zabierać więcej gotówki. Ja na pewno wolałabym się zabezpieczyć w ten sposób bo po co narażać się na jakieś perturbacje podczas urlopu
pagand - 2015-06-23, 11:25

W 2011 roku były już pierwsze symptomy kryzysu. Będąc na Chalkidiki doświadczyłem tego, że bankomaty były nieczynne przez 3 dni, a w nielicznych sklepach z terminalem nie można było zapłacić kartą. Tak samo było z paliwem, którego nie można było kupić.

A to był 2011 rok i pierwsze oznaki kryzysu...Jadąc do bardzo dużego miasta pewnie wielkich problemów nie będzie, jeżdżąc po małych miejscowościach czy wioskach problem może się pojawić.

Inna sprawa, że sklepikarz mając na uwadze problemy z wypłaceniem pieniędzy z banku może nie chcieć "mieć sprawnego terminalu", bo lepiej dla niego jak dostanie za zakupy gotówkę...

Ale w sieciówkach typu Lidl nie powinno być problemu z płatnościami.

piotr05 - 2015-06-23, 11:46

Wczoraj w wiadomosciach mowili aby do Grecji brac z soba gotówke bo banki maja problemy z wypłatami
ufolz - 2015-06-26, 07:37

piotr05 napisał/a:
Wczoraj w wiadomosciach mowili aby do Grecji brac z soba gotówke bo banki maja problemy z wypłatami

Piotrek są Grekomaniacy już na półwyspie i symptom kryzysu nie zmieniły się, pieniędzy jak nie było tak nie ma w kieszeniach Greków. Stresu nie ma.
A wy z Danusią też w tamte strony???? :szeroki_usmiech

MILUŚ - 2015-06-26, 13:27

W sumie to ja Grekom współczuję :-P / odwiedzającym pewnie też :mrgreen: / bo nie dość ,że mają kryzys to jeszcze najazd / napływ/niechcianych nigdzie imigrantów :(
mirczek - 2015-06-27, 12:46

To prawda, ja współczuję tym zwykłym Grekom którym państwo się w sumie wali na łeb na szyję a oni nic nie mogą zrobić
fiba56 - 2015-06-27, 15:34

Jak na razie nie ma zadnych utrudnien,rano tankowalem i placilem karta.Wracam juz powoli do domu,teraz jestem na kampingu pod Paralia.
fiba56 - 2015-06-27, 15:37

Jak na razie nie ma zadnych utrudnien,rano tankowalem i placilem karta.Wracam juz powoli do domu,teraz jestem na kampingu pod Paralia.
klaudynka - 2015-06-27, 20:27

MILUŚ napisał/a:
W sumie to ja Grekom współczuję :-P / odwiedzającym pewnie też :mrgreen: / bo nie dość ,że mają kryzys to jeszcze najazd / napływ/niechcianych nigdzie imigrantów :(

Nie ma co Grekom współczuć sami sobie taki rząd wybrali, może u nas po wyborach też nie będzie lepiej, co do uchodzców oni tylko przejazdem w dziadostwie siedzieć nie będą! :haha:

slawwoj - 2015-06-27, 20:59

klaudynka napisał/a:
MILUŚ napisał/a:

Nie ma co Grekom współczuć sami sobie taki rząd wybrali, może u nas po wyborach też nie będzie lepiej, co do uchodzców oni tylko przejazdem w dziadostwie siedzieć nie będą! :haha:

Jesteś dumna ze swojej wypowiedzi? Przeważnie kamperowcy to ludzie o szerokich horyzontach myślowych

klaudynka - 2015-06-27, 21:36

Tu nie chodzi o dumę. Wybrali tych co obiecali...gruszki na wierzbie a teraz? U nas też obiecują...
Bronek - 2015-06-27, 21:36

Nie zgadzam się z żadną z powyższych opinii
:haha:
A z tą ostatnią w szczególności :idea:

Ps. przedistatnią :haha: Tą o widnokręgu myślowym.

To jak Trylogia dla pokrzepienia serc.?
Inaczej tego nie da się wytłumaczyć. :bajer

klaudynka - 2015-06-27, 21:43

No Bronku jednak się nie zawiodłem! :haha: :haha:
ale chwila zwątpienia była! :haha: :haha: :haha:

Bronek - 2015-06-27, 21:50

Poważnie..
Dostali kasę, jak ja - na oświadczenie, tak by dający dostał prowizję... i kumple sprzedali fanty

Ważny był dil tamtej chwili.
Potem się zobaczy.

Teraz jak w Ameryce, banki same sobie zjadły ogon.

Grecja z racji klimatu, położenia i dość niskiego konsumpcjonizmu, sobie poradzi.

G... prawda, że my za to zapłacimy.

To problem wizerunkowo/księgowy.

Dla mnie wczasowicza, bez znaczenia
podobnie jako obywatela RP którejś generacji