|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - GPS - Automapa 5
janusz - 2008-04-06, 18:15 Temat postu: GPS - Automapa 5 Jest nowa Automapa 5. Trochę przeglądałem i nie bardzo widzę powód żeby nazywa "5". Chyba że zmiany są głęboko ukryte.
MirekM - 2008-04-06, 18:38 Temat postu: Re: Automapa 5
janusz napisał/a: | Jest nowa Automapa 5. Trochę przeglądałem i nie bardzo widzę powód żeby nazywa "5". Chyba że zmiany są głęboko ukryte. |
Właśnie zacząłem ściągać. Mam Europę, 1,4Gb. Trochę ściągania będzie.
zgred79 - 2008-05-04, 17:19
to prawda,
- zmian specjalnych może i nie widać,
ale jeśli chodzi o mnie mam wrażenie że jest ona bardziej stabilna,
nie przywiesza się i płynnie wszystko działa,
od paru lat używam tylko tego i na tym samym sprzęcie
Palmtop Mio 168, a program mam zwyczaj przypisywać do karty pamięci.
osobówką puściłem się do Władysławowa i z powrotem w sumie 1000 km.
januszek - 2008-06-05, 23:48 Temat postu: Automapa 5 na GPS Mam pytanie do posiadaczy automapy europy 5 : chodzi mi o to czy ktoś już testował tą mapę we Francji i Hiszpanii - Testowałem tę mapę w Niemczech i niestety wiele razy mi się myliła tzn.gubiła drogę i na pewno nie był to zanik sygnału, tą samą opinie słyszałem od znajomych jeżdżących na tej mapie w Norwegi i Szwecji- pozdrawiam
Kamperfan - 2008-11-06, 17:30 Temat postu: AutoMapa 5.2 W połowie października "AutoMapa" udostępniła do zamkniętych testów beta najnowszą wersję mapy Europy dla AM 5.2. Program uzupełniony został o pełną mapę Europy, po raz pierwszy w oparciu o dane firmy Navteq. Mapa obejmuje łącznie 44 kraje (licząc z Polską). Główne różnice w stosunku do wersji 5.1 (na podstawie materiałów "AutoMapa"):
- pikietaż czyli słupki kilometrowe na drogach (istotne dla podróżujących z CB radiem)
- obsługa odczytu pozycji GPS częściej niż raz na sekundę
- uwzględnienie opłat za drogi w Słowenii..."
- budynki 3D w kolejnych 97 miejscowościach Polski
oraz głównych miastach Europy
- silniejsze upakowanie danych mapy i przyspieszenie odczytu
- na panelu nawigacyjnym numer drogi poprzedza nazwę ulicy
- przyspieszony o 20-30% (zależnie od sprzętu) czas rysowania ekranu
- poprawki w logice nawigacji i wyznaczania tras
- poprawki w rekalkulacji trasy, gdy była wybrana trasa alternatywna
- dostosowania do pracy na nowych modelach urządzeń
m.in. Samsung, Aristo i NavRoad.
Mapa Polski wzbogacona została m.in. o:
- 122 km nowych autostrad
- 416 planów nawigacyjnych miejscowości (łącznie 2419)
- adresy punktowe w 19 miastach i 23 miejscowościach (łącznie w 1671)
- 60 tys. kształtów budynków 3D (łącznie 2.6 mln)
- 68 tys. punktowych adresów (łącznie 2 mln)
- 49 tys. POI (łącznie 306 tys)
Andi466 - 2008-11-06, 17:47
Ja dziś pobrałem mapę 5.2 ,zobaczymy jak się spisze w prowadzeniu do Grudziądza
Nie tyle chodzi o kierunek jazdy co o radary.
Jak jechałem w tym roku przez śląsk to mapa pokazywała jak jade po polach a w rzeczywistosci trasa 2 pasmowa.
KOCZORKA - 2008-11-06, 18:16
Andi466 napisał/a: | Jak jechałem w tym roku przez śląsk to mapa pokazywała jak jade po polach a w rzeczywistosci trasa 2 pasmowa. |
No popatrz, jadąc do Osówki miałem tak samo (jadąc od strony Krakowa), ale myślałem, że to wina GPS-a. Mogę stwierdzić, że na południe od Polski jechałem z podwójną nawigacją: AM i firmowa Pioneer i w większości przypadków obydwie zachowywały się podobnie (prawidłowo), ale kilkakrotnie raz jedna, raz druga pokazywały, że jadę po polach. Z tym jednak da się żyć, myślę jednak, że powinniśmy jako forum wystąpić do AM o zaznaczenie wiaduktów o wysokości poniżej 4,0 m. W tym roku dwukrotnie musiałem zawracać z trasy z tego powodu. To było kłopotliwe, ponieważ akurat w tych miejscach było ciasno i dość duży ruch na drodze. Zgłosiłem w AM ten problem, ale widocznie jedna osoba, to zbyt mało na ich reakcję.
Ślę ukłony do naszego Rzecznika , może nam w tym pomoże.
Pozdrawiam
wbobowski - 2008-11-06, 18:30
Koczorki napisał/a: | ...że powinniśmy jako forum wystąpić do AM o zaznaczenie wiaduktów o wysokości poniżej 4,0 m. W tym roku dwukrotnie musiałem zawracać z trasy z tego powodu. To było kłopotliwe, ponieważ akurat w tych miejscach było ciasno i dość duży ruch na drodze. Zgłosiłem w AM ten problem, ale widocznie jedna osoba, to zbyt mało na ich reakcję.
Ślę ukłony do naszego Rzecznika , może nam w tym pomoże. |
Widzisz Lucynko, sama wskazujesz, że może to być jeden z pierwszych punktów działania dla nowopowstającego stowarzyszenia.
KOCZORKA - 2008-11-06, 18:41
Teraz Wbobosie piszę ja. Tamten post pisał Rafał.
Cieszę się bardzo, że stowarzyszenie zajmie się tym problemem.
Doszliśmy z Rafałem do wniosku, że musi założyć swoje konto bo ciągle są mylone nasze posty.
Pozdrówka.
faro - 2008-11-06, 18:46
Ozywiście Lucynko - czas najwyższy! Bdziesz następną wyemancypowaną kamperteam-ówką.
KOCZORKA - 2008-11-06, 18:54
faro, to Rafał mnie opuszcza i się wyemancypowywuje.
wbobowski - 2008-11-06, 19:46
Koczorki napisał/a: | Doszliśmy z Rafałem do wniosku, że musi założyć swoje konto bo ciągle są mylone nasze posty. |
I słusznie, bo co Rafał sobie o mnie pomyśli, jak będę pisał do niego Lucynko.
Strach będzie pokazać się później na zlocie.
Kamperfan - 2008-11-23, 17:50 Temat postu: AutoMapa 5.2 Testowałem najnowszą AutoMapę 5.2 na trasie Warszafka - Stolica Camper Teamu - Warszafka i ani razu p. Marzenka się nie pomyliła. Najfajniesze jest wyświetlanie pikietażu - pozwala na natychmiastowe reagowanie na komunikaty nadawane przez CB radio (np. "misiaczki na 469...") bez konieczności odczytywania kilometrów na słupkach .
ReginaZW - 2008-11-23, 18:47
Rzeczywiście, wyświetlanie pikietarzu to super sprawa. Niejednokrotnie słupki są zniszczone albo, jak teraz ośnieżone.
wbobowski - 2008-11-24, 00:56
A ja nie mogę rozpakować ściągniętej aplikacji 5.2.0
Ciągle pojawiają się jakieś komunikaty o błędach
prezesuu - 2008-11-24, 21:16
wbobowski, masz rację. Mieli złą wersję. Teraz już jest poprawiona. Dzisiaj ściągnąłem i wgrałem - działa. Musisz jeszcze raz ściągnąć i zainstalować od nowa.
Kamperfan - 2008-12-11, 09:20
Podczas wczorajszej podróży wieczornej "wykryłem" kolejny (poza pikietażem) bajer w AutoMapie 5.2 - w okienku wyświetlającym aktualną prędkość zmienia się tło na czerwone po przekroczeniu prędkości dozwolonej na danej drodze: 90 lub 110 km/h. Zmiana tła nie dotyczy terenu zabudowanego, a na autostradzie? - nie miałem okazji sprawdzić .
M-k - 2008-12-11, 09:52
Kamperfan napisał/a: | Podczas wczorajszej podróży wieczornej "wykryłem" kolejny (poza pikietażem) bajer w AutoMapie 5.2 - w okienku wyświetlającym aktualną prędkość zmienia się tło na czerwone po przekroczeniu prędkości dozwolonej na danej drodze: 90 lub 110 km/h. Zmiana tła nie dotyczy terenu zabudowanego, a na autostradzie? - nie miałem okazji sprawdzić . |
Zdaje się że jak pogrzebie się w ustawieniach to nawet będziesz powiadamiany głosowo o przekroczeniu dozwolonej prędkości. W terenie zabudowanym u mnie działa ta sygnalizacja (choć nie wszędzie)
JaWa - 2008-12-11, 11:42
A u mnie MioMapa już dwa lata temu gadała sobie "przekroczyłeś dozwoloną prędkość"
kimtop - 2008-12-11, 11:53
Moja też gada(mówię o AutoMapie)
janusz - 2008-12-11, 12:01
kimtop napisał/a: | Moja też gada(mówię o AutoMapie) |
Moja też gada(mówię o żonie)
kimtop - 2008-12-11, 12:07
janusz napisał/a: | Moja też gada(mówię o żonie) |
Ale moją można wyłączyć
janusz - 2008-12-11, 12:12
kimtop napisał/a: | Ale moją można wyłączyć |
Żonę
KOCZOR - 2008-12-11, 15:08
Maczek napisał/a: | Kamperfan napisał/a: | Podczas wczorajszej podróży wieczornej "wykryłem" kolejny (poza pikietażem) bajer w AutoMapie 5.2 - w okienku wyświetlającym aktualną prędkość zmienia się tło na czerwone po przekroczeniu prędkości dozwolonej na danej drodze: 90 lub 110 km/h. Zmiana tła nie dotyczy terenu zabudowanego, a na autostradzie? - nie miałem okazji sprawdzić . |
Zdaje się że jak pogrzebie się w ustawieniach to nawet będziesz powiadamiany głosowo o przekroczeniu dozwolonej prędkości. W terenie zabudowanym u mnie działa ta sygnalizacja (choć nie wszędzie) |
Wszystko jest do ustawienia (było już we wcześniejszych wersjach)
Menu->Ustawienia->Komunikaty->zakładka 5.
Tam dokładnie ustawiasz, czy ma być komunikat o przekroczeniu prędkości - ale uwaga, nie dotyczy to znaku ograniczenia, tylko typu drogi! Komunikat pojawi się po przekroczeniu sumy prędkości zadanej, czyli profil+?co wstawisz?, lub zadanej szybkości bezpiecznej.
Teraz profil :
Menu->Ustawienia->Trasy
W tym miejscu ustawiamy profilowe szybkości (i orientacyjne zużycie paliwa) dla każdego typu drogi.
Życzę miłej zabawy w odkrywanie tajników Automapy i
pozdrawiam :
kimtop - 2008-12-11, 15:17
No co Ty?
Są takie?
Skorpion - 2008-12-11, 15:18
jezeli zamontujesz swojej kolezance manzonce uklad zdalnego sterowani to mozna ja bedzie wylaczyc pilotem
medard - 2008-12-11, 15:22
kimtop napisał/a: | janusz napisał/a:
Żonę
No co Ty?
Są takie? |
pewnie .....cudze
KOCZOR - 2008-12-11, 15:22
janusz napisał/a: | kimtop napisał/a: | Ale moją można wyłączyć |
Żonę
|
Jak tylko taką opcję w Automapie znajdę, natychmiast się pochwalę całemu gremium
Pozdrawiam
KOCZORKA - 2008-12-11, 16:15
KOCZOR napisał/a: | janusz napisał/a: | kimtop napisał/a: | Ale moją można wyłączyć |
Żonę
|
Jak tylko taką opcję w Automapie znajdę, natychmiast się pochwalę całemu gremium
Pozdrawiam |
No to Koczor szukaj
Będzie Zlot pogadam z szanownymi małżonkami panów i obawiam się, że będzie Embargo NA WSZYSTKO
Pozdrawiam bardzo serdecznie
Skorpion - 2008-12-11, 16:28
KOCZORKA napisał/a: | Będzie Zlot pogadam z szanownymi małżonkami panów i obawiam się, że będzie Embargo NA WSZYSTKO |
Mysle ze tak zle nie bedzie
KOCZORKA - 2008-12-11, 16:38
scorpio napisał/a: | Mysle ze tak zle nie bedzie |
Może nie Jeżeli masz wyrozumiałą żoncię
KOCZOR - 2008-12-11, 16:45
scorpio napisał/a: | KOCZORKA napisał/a: | Będzie Zlot pogadam z szanownymi małżonkami panów i obawiam się, że będzie Embargo NA WSZYSTKO |
Mysle ze tak zle nie bedzie |
A mówię, k....a, że muszę znaleźć, albo napiszę do twórców AM, żeby taką funkcję uaktywnili.
PIERWSZY z tego skorzystam....
Panowie - czujecie to?
Jedziemy sobie w długą drogę, a obok ble,ble,ble.......
Menu->ustawienia->komunikaty->pasażera->wyłącz
CISZA......Cisza......cisza......= błogość
Pozdrawiam
PS
Jeżeli mnie długo nie będzie na forum, znaczy embargo zadziałało
KOCZORKA - 2008-12-11, 16:55
KOCZOR napisał/a: | Jedziemy sobie w długą drogę, a obok ble,ble,ble.......
Menu->ustawienia->komunikaty->pasażera->wyłącz
CISZA......Cisza......cisza......= błogość |
Zastanawiam się....dlaczego tak Naszego Krzyśka nie lubi
Krzysiek....ble,ble,ble , przecież On nas prowadzi do celu
Wyłączy Go , zgubimy się
BO CHYBA ble,ble,ble NIE BYŁO PITE DO MNIE
MirekM - 2008-12-11, 16:56
KOCZORKA napisał/a: | No to Koczor szukaj
Będzie Zlot pogadam z szanownymi małżonkami panów i obawiam się, że będzie Embargo NA WSZYSTKO |
Zawsze można znaleźć coś z przemytu
medard - 2008-12-11, 17:05
lub w sklepei z bulkami
KOCZORKA - 2008-12-11, 17:11
MirekM napisał/a: | Zawsze można znaleźć coś z przemytu |
Zapamiętam Mireczku
Ta solidarność męska , a ja taka osamotniona, bidulka jedna
Też będę kiedyś teściową , to sobie odbiję
janusz - 2008-12-11, 17:16
KOCZORKA napisał/a: | Też będę kiedyś teściową , to sobie odbiję |
Zanim zostaniesz teściową to już na pewno Automapa 10 będzie miała te opcję.
KOCZORKA - 2008-12-11, 17:38
janusz napisał/a: | Zanim zostaniesz teściową to już na pewno Automapa 10 będzie miała te opcję. |
Janusz ty chyba nie myślisz, że ja wezmę zięcia do kampera
będzie już trochę przygłuchawy (mężczyźni tak mają .
Nic na to nie poradzę ) to mojego ...ble,ble...nie będzie słyszał.
Dla mojego ukochanego zięciunia wymyślę jakieś inne rozrywki
Ps. Myślę, że AUTOMAPY 10 nie będziemy potrzebować....tak na wszelki wypadek
bonusik - 2008-12-11, 22:34
KOCZORKA napisał/a: | będzie już trochę przygłuchawy |
to nie głuchota....
My mamy taką opcję w ustawieniach...."nie słuchaj"....
KOCZORKA - 2008-12-11, 23:58
bonusik napisał/a: | to nie głuchota....
My mamy taką opcję w ustawieniach...."nie słuchaj".... |
Dobrze wiedzieć . Teraz się nie wymiga
JaroW - 2008-12-13, 09:50
Witam
E tam uzywacie tylko slusznej automapy ...lepsiejsza jest IGO ..
Też miałem wstretną ANIE ktora prowadziła do celu ,ale znalazłem na necie super podkład nazywa się TYSKIE.. gosc ma glos oo wiele lepszy niż ta wstretna babora.. :-D
POLECAM TYSKIE
KOCZORKA - 2008-12-13, 15:52
JaroW napisał/a: | .. gosc ma glos oo wiele lepszy niż ta wstretna babora.. :-D |
BABORA do tego wstrętna , o Ani (kobiecie )
Czy Ty masz żonę
Tak o kobiecie, może TYLKO powiedzieć druga kobieta
My słuchamy Krzysia (Rajdowiec - chyba wie co gada )
JaroW napisał/a: | POLECAM TYSKIE |
wbobowski - 2008-12-14, 00:57
Kochani, a co AutoMapą 5.2.0, bo na wiele innych problemów już jest w tym temacie zbyt wiele odpowiedzi.
KOCZOR - 2008-12-14, 02:05
wbobowski napisał/a: | Kochani, a co AutoMapą 5.2.0, bo na wiele innych problemów już jest w tym temacie zbyt wiele odpowiedzi. |
Pytaj Włodku śmiało, mam ją już od wakacji i wydaje się, że wiem o niej dość dużo
Pozdrawiam
prezesuu - 2008-12-15, 17:58
Auto Mapę używam już ze cztery, a może pięć lat i muszę powiedzieć, że jest coraz lepsza.
wbobowski - 2008-12-15, 18:46
KOCZOR napisał/a: | wbobowski napisał/a: | Kochani, a co AutoMapą 5.2.0, bo na wiele innych problemów już jest w tym temacie zbyt wiele odpowiedzi. |
Pytaj Włodku śmiało, mam ją już od wakacji i wydaje się, że wiem o niej dość dużo
Pozdrawiam |
Pytanie mam tylko jedno. Jak Ci się rozpakowywała aplikacja ściągnięta z netu. Próbowałem wielokrotnie, 3 razy ściągałem i za każdym razem wyskakiwał jakiś błąd przy rozpakowywaniu. A panowie z serwisu AM nie potrafili mi nic doradzić poza resetem i ponownym ściąganiu.
MirekM - 2008-12-15, 19:04
wbobowski napisał/a: | Pytanie mam tylko jedno. Jak Ci się rozpakowywała aplikacja ściągnięta z netu. Próbowałem wielokrotnie, 3 razy ściągałem i za każdym razem wyskakiwał jakiś błąd przy rozpakowywaniu. A panowie z serwisu AM nie potrafili mi nic doradzić poza resetem i ponownym ściąganiu. |
Ja ściągałem 2 razy. Za pierwszym razem przy pomocy downloadera z błędem. Później przy pomocy Internet Explorera i było wszystko w porządku. Może tu pies pogrzebany. Czasami tak bywa. Cierpliwości w ściąganiu.
wbobowski - 2008-12-15, 19:23
MirekM napisał/a: | Ja ściągałem 2 razy. Za pierwszym razem przy pomocy downloadera z błędem. Później przy pomocy Internet Explorera i było wszystko w porządku. Może tu pies pogrzebany. Czasami tak bywa. Cierpliwości w ściąganiu |
Pewnie masz rację Mirku. Tyle, że 3-krotnie ściągałem własnie Internet Explorerem, który w innych przypadkach działa bez zarzutu.
Jak wrócę spróbuję ponownie.
prezesuu - 2008-12-15, 20:26
Ja też ściągałem dwa razy. Po pierwszej próbie instalacji mój nadworny elektro-elektronik rozmawiał z serwisem AM i dowiedział się, że aplikacja do ściągnięcia była walnięta i to dla tego nie można było jej zainstalować. Po ponownym pobraniu i to w całości 1,36GB poszło bez problemów.
prezesuu - 2008-12-15, 20:31
wbobowski, jeżeli chcesz to mogę Ci zainstalować w drodze powrotnej do domu.
wbobowski - 2008-12-15, 20:40
prezesuu napisał/a: | wbobowski, jeżeli chcesz to mogę Ci zainstalować w drodze powrotnej do domu. |
Jacku bardzo chętnie, bo i tak będziemy wracać przez Tomaszów.
KOCZOR - 2008-12-16, 20:29
wbobowski napisał/a: | Pytanie mam tylko jedno. Jak Ci się rozpakowywała aplikacja ściągnięta z netu. Próbowałem wielokrotnie, |
Mała uwaga Włodku, mówiąc, że "małe conieco" wiem, chodziło mi raczej o samą obsługę automapy...
Jeśli chodzi o sprawy komputerowe, instalacje i inne typu PC-towego, sam wpadam w panikę, jak mi coś za pierwszym razem nie wychodzi.
Z komputerem jesteśmy niestety na Pan/Pani...
Na szczęście moja instalacja upgrade'a przebiegła bez najmniejszego problemu.
Pozdrawiam
MirekM - 2008-12-16, 21:07
KOCZOR napisał/a: | sam wpadam w panikę, jak mi coś za pierwszym razem nie wychodzi. |
Jak każdy mężczyzna
medard - 2008-12-16, 21:12
MirekM napisał/a: | KOCZOR napisał/a:
sam wpadam w panikę, jak mi coś za pierwszym razem nie wychodzi.
Jak każdy mężczyzna |
ale jest jakies lekarstwo na te dolegliwosc /tableki chyba zielone czy cos kolo tego
MirekM - 2008-12-16, 22:21
medard napisał/a: | ale jest jakies lekarstwo na te dolegliwosc /tableki chyba zielone czy cos kolo tego |
Nie wiem, bo nie używałem. Jak na razie na szczęście nie musiałem. I to nie dlatego, że nie było okazji.
janusz - 2008-12-16, 22:49
Wasza dyskusja sprowokowała mnie do uaktualnienia Automapy. Przebiegło bez żadnych problemów za pierwszym razem.
medard - 2008-12-16, 22:57
janusz napisał/a: | Wasza dyskusja sprowokowała mnie |
janusz napisał/a: | Przebiegło bez żadnych problemów za pierwszym razem |
bez tabletek ? :-o
Kamperfan - 2008-12-30, 14:17
Dostępna jest już kolejna wersja 5.3. AutoMapy. Główne zmiany w programie w stosunku do wersji 5.2 to:
* Wyszukiwanie po kodach pocztowych.
* Możliwość wyświetlenia na panelu pilota jednocześnie dwóch
najbliższych manewrów.
* Udoskonalona metoda zapamiętywania zaliczonych punktów trasy.
* Udoskonalona logika punktów trasy "PRZEZ okolicę" pozwalająca na
zaliczenie konkretnego punktu poprzez przejazd w jego okolicach,
z uwzględnieniem wielkości miasta będącego punktem PRZEZ
oraz jego położenia.
* Znacznie przyspieszony start AutoMapy po uruchomieniu urządzeń
typu Smartphone znajdujących się w stanie uśpienia.
* Dostosowania do pracy na nowych urządzeniach m.in. Asus, Becker,
Daewoo, DreimGO, HTC, Lark, Trak.
Kamperfan - 2009-04-06, 23:10
Zainstalowałem kolejną wersję AutoMapy - Europa 5.5.0. Charakterystyka i zmiany w porównaniu z poprzednią wersją:
http://automapa.com.pl/?l...EI=13252&lng=PL
prezesuu - 2009-04-06, 23:17
Dzięki za info. Jutro ściągam i aktualizuję.
Kamperfan - 2009-04-07, 07:56
prezesuu napisał/a: | ... Jutro ściągam i aktualizuję. |
Jacek, to co masz zrobić jutro zrób pojutrze - będziesz miał dwa dni wolnego!
jaca_2009 - 2009-04-07, 10:22
podobno am 5.5 ma wiele błedów- http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=130163.150 nie warto aktualizować- liczni testerzy twierdzą, ze trzeba poczekać na następna wersję.
eler1 - 2009-04-07, 10:45
więc czekam aż wszystkie błędu usuną
Mam 4 razy w roku mapę kupować(chore) . Może niech dopracują jedną wersję i wypuszczą na rynek a nie z klientów robią testerów aby tylko kasę ściągać i straszyć policja
rafalcho - 2009-04-07, 14:07
Ja zaktualizowałem do AM 5.5
Sprawdzę czy nadal są błędy, o których pisali w PDA CLUB.
JaroW - 2009-04-07, 15:02
rafalcho napisał/a: | Ja zaktualizowałem do AM 5.5 |
najlepsza aktualizacja AUTOMAPY to jest IGO... Proponuję przejść i zero problemow.
Pozdrawiam.
kimtop - 2009-04-07, 15:53
JaroW napisał/a: | najlepsza aktualizacja AUTOMAPY to jest IGO... Proponuję przejść i zero problemow. |
W zeszłym roku na Węgrzech IGO skierowało mnie polną drogą w środek winorośli i powiedziało "Jesteś na miejscu"
Tadeusz - 2009-04-07, 15:55
kimtop napisał/a: | W zeszłym roku na Węgrzech IGO skierowało mnie polną drogą w środek winorośli i powiedziało "Jesteś na miejscu" |
I co? Byłeś?
Kamperfan - 2009-04-07, 19:27
W dniu dzisiejszym przeprowadziłem mini test AM 5.5 - przejechałem kilkadziesiąt km w aglomeracji warszawskiej. Sprawowała się bezbłędnie , ale to jeszcze o niczym nie świadczy - po prostu mogłem trafić na odcinki trasy nie obarczone błędami. W najbliższych dniach wybieram się na dłuższą trasę i ... sie zobaczy .
A propos opinii na forum PDA - moje doświadczenia są inne: AM 5.3 sprawowała się dobrze w kraju, ale po wpisaniu "celu" za granicą dostawała wariacji . Podczas ostatniej podróży po wpisaniu Volderau (A) w wielokrotnych próbach pojawiał się komunikat "Nie może przyciągnąć mapy" albo meldunek o innej przypadłości . Dziwne, bo wcześniej w podróży do Czech tego nie zaobserwowałem. W końcu udało się zaprogramować trasę kawałkami w obrębie jednego kraju - po wpisaniu miejscowości granicznej (Cieszyn, później Znojmo i następnie Volderau) było już o. kiej. Prawdopodobnie pojawiły się "luki na stykach" map kolejnych krajów . Po tych doświadczeniach trudno mi bezkrytycznie przyjmować wypowiedzi nawołujące do pozostania przy AM 5.3 - przecież, nawet na "profesjonalnych" forach wypowiadają się amatorzy. Najlepiej samemu sprawdzić na własnym sprzęcie (chyba to też nie jest bez znaczenia) - w ramach wykupionej licencji przysługują kolejne upgrade i w najgorszym wypadku zainstaluję zapowiadaną już, nową aplikację.
JaroW - 2009-04-07, 19:27
kimtop napisał/a: | W zeszłym roku na Węgrzech IGO skierowało mnie polną drogą w środek winorośli i powiedziało "Jesteś na miejscu" |
a nie jechałeś czasem na zbiory winogrona?
W każdej mapie są " babole " czasem większe lub mniejsze ..
Pozdrawiam.
Ps: nowe mapki do IGO są ogolnodostepne... bez straszenia Policją
kiszon - 2009-04-07, 21:53
z automapą jest problem taki ze aktualizuje sie mocno sam program a mapa jako mapa zawiera ciagle wiele bledow.. skrzyzowania zmdernizoane 7 lat temu do dzis nie sa poprawiane.. fakt ze nowe obwodnice dodaja.. ale pozostaje jej jeszcze duzo tych "ale"... uwazam ze AM i tak jest najlepsza.. przynajmniej jak dla mnie... problem jaki jeszcze zauwazylem to to ze na starszych uzadzeniach AM4 dzialala bez problemow a juz 5.0 np przy predkosi 130km/h gubi sie..
KOCZOR - 2009-04-08, 00:06
Też uważam, że - szczególnie na Polskę - AM jest nie do pobicia. Korzystam z niej od lat i pomimo ciągle wyłapywanych przez innych błędów, jakoś nigdy nie miałem z nią problemów.
Poczytałem zlinkowane forum użytkowników AM i jak zwykle trochę się pośmiałem.
Cukierkiem był facio, który ustawił trasę na krótką i wkurzał się, że program wytyczył krótką.
Przy korzystaniu z AM, jak z każdego innego urządzenia trzeba myśleć to zresztą jest słuszne dla utrzymania szarych komórek w sprawności.
Błędy są, ale gdzie ich nie ma (jak ktoś mi powie, że w papierowych mapach nie ma błędów, to delikatnie odpowiem, że się myli).
Zaktualizowałem AM do 5.5 pomimo wielu krytycznych uwag i sprawdzę na trasie do i z Koszelówki. 5.5 ma przede wszystkim funkcję "ciężarówka", gdzie podaje się wymiary i ciężar samochodu i program ma to uwzględniać w planowaniu drogi (wiadukty poniżej wys. pojazdu i ograniczenia tonażu).
Sprawdzę i opowiem o skuteczności, a niedowiarki mogą czekać na 5.5xxx
W sprawie kasy.... jak się ma legalne oprogramowanie, to w trakcie trwania licencji każda aktualizacja jest bezpłatna
Kamperfan - 2009-04-10, 11:31
Wczoraj podróżowałem ponad 600 km na tzw. ścianie wschodniej" i generalnie moje wrażenia są pozytywne: AM 5.5 sprawowała się poprawnie - nie gorzej, niż 5.3. Wystąpił dwukrotnie błąd znany z poprzedniej wersji - pojawiał się komunikat: "Nie może załadować danych mapy" ale po kliknięciu "OK" i spokojnym odczekaniu wszystko wracało do normy. Odnoszę wrażenie, że po zjechaniu z trasy ponowne jej wyznaczanie trwa jakby krócej. Dalsze testy na trasie do Koszelówki - do zoba
MirekM - 2009-04-10, 20:43
KOCZOR napisał/a: | 5.5 ma przede wszystkim funkcję "ciężarówka" |
Ta opcja jest chyba specjalnie dla Waszego "maleństwa". Dlatego ją tak chwalisz.
Kamperfan - 2009-04-12, 20:35
AM się rehabilituje? W niedługim czasie po udostępnieniu wersji 5.5.0 (nieudanej?) dostępna jest już kolejna wersja Europa 5.5.1 - chwalona nawet na forum PDA: http://pdaclub.pl/forum/
Zainstalowałem i przetestuję na trasie do Koszelówki.
wbobowski - 2009-04-12, 20:54
Z AM 5.0 jechałem do Irlandii i do Włoch. Na kontynencie zero problemów. Na Wyspach niestety zgłupiała i co chwila pojawiał się komunikat "now loading". Najgorzej było, gdy wjeżdżam na rondo (oczywiście w lewo) a AM "now loading".
Ale z wersją 5.2 przy drugim wyjeżdzie do Irlandii w listopadzie już nie było żadnego problemu. Nawet prowadziła nas po bocznych dróżkach w górach.
Teraz zobaczę jak się będzie sprawowała AM 5.5. Ale podejrzewam, że nie gorzej. Już od wersji 5.3 zauważyłem, że dużo szybciej reaguje na zmianę trasy niż poprzednie.
Kamperfan - 2009-04-25, 13:30
Przetestowałem AM 5.5.1 na trasie do Koszelówki i z powrotem do Warszawy, a po zlocie w kilku wyjazdach w Polskę i do Czech. Generalnie nie mam zastrzeżeń - na prawie 2 tys. km pojawił się tylko jeden błąd na rondzie w przebudowie k/ Siedlec. Podróżując z współpracownikiem miałem szansę porównać AutMapę i Garmin - nie zauważyłem różnicy i nawet Garmin mi zaimponował m. in. grafiką, sygnalizacją przekroczenia prędkości ograniczonej znakami drogowymi, syntetyczną informacją spikera, itp.
Black Cadillac - 2009-05-08, 22:37
a w dodatku w AM 5.5.1 można wymiary Camperka wstawić i problem z wiaduktami mamy z głowy (np w Sopocie kominek urwałem).
|
|