Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - GPS - Automapa 5

janusz - 2008-04-06, 18:15
Temat postu: GPS - Automapa 5
Jest nowa Automapa 5. Trochę przeglądałem i nie bardzo widzę powód żeby nazywa "5". Chyba że zmiany są głęboko ukryte.
MirekM - 2008-04-06, 18:38
Temat postu: Re: Automapa 5
janusz napisał/a:
Jest nowa Automapa 5. Trochę przeglądałem i nie bardzo widzę powód żeby nazywa "5". Chyba że zmiany są głęboko ukryte.

Właśnie zacząłem ściągać. Mam Europę, 1,4Gb. Trochę ściągania będzie.

zgred79 - 2008-05-04, 17:19

to prawda,
- zmian specjalnych może i nie widać,
ale jeśli chodzi o mnie mam wrażenie że jest ona bardziej stabilna,
nie przywiesza się i płynnie wszystko działa,

od paru lat używam tylko tego i na tym samym sprzęcie
Palmtop Mio 168, a program mam zwyczaj przypisywać do karty pamięci.

osobówką puściłem się do Władysławowa i z powrotem w sumie 1000 km.

januszek - 2008-06-05, 23:48
Temat postu: Automapa 5 na GPS
Mam pytanie do posiadaczy automapy europy 5 : chodzi mi o to czy ktoś już testował tą mapę we Francji i Hiszpanii - Testowałem tę mapę w Niemczech i niestety wiele razy mi się myliła tzn.gubiła drogę i na pewno nie był to zanik sygnału, tą samą opinie słyszałem od znajomych jeżdżących na tej mapie w Norwegi i Szwecji- pozdrawiam
Kamperfan - 2008-11-06, 17:30
Temat postu: AutoMapa 5.2
W połowie października "AutoMapa" udostępniła do zamkniętych testów beta najnowszą wersję mapy Europy dla AM 5.2. Program uzupełniony został o pełną mapę Europy, po raz pierwszy w oparciu o dane firmy Navteq. Mapa obejmuje łącznie 44 kraje (licząc z Polską). Główne różnice w stosunku do wersji 5.1 (na podstawie materiałów "AutoMapa"):
- pikietaż czyli słupki kilometrowe na drogach (istotne dla podróżujących z CB radiem)
- obsługa odczytu pozycji GPS częściej niż raz na sekundę
- uwzględnienie opłat za drogi w Słowenii..."
- budynki 3D w kolejnych 97 miejscowościach Polski
oraz głównych miastach Europy
- silniejsze upakowanie danych mapy i przyspieszenie odczytu
- na panelu nawigacyjnym numer drogi poprzedza nazwę ulicy
- przyspieszony o 20-30% (zależnie od sprzętu) czas rysowania ekranu
- poprawki w logice nawigacji i wyznaczania tras
- poprawki w rekalkulacji trasy, gdy była wybrana trasa alternatywna
- dostosowania do pracy na nowych modelach urządzeń
m.in. Samsung, Aristo i NavRoad.
Mapa Polski wzbogacona została m.in. o:
- 122 km nowych autostrad
- 416 planów nawigacyjnych miejscowości (łącznie 2419)
- adresy punktowe w 19 miastach i 23 miejscowościach (łącznie w 1671)
- 60 tys. kształtów budynków 3D (łącznie 2.6 mln)
- 68 tys. punktowych adresów (łącznie 2 mln)
- 49 tys. POI (łącznie 306 tys)

Andi466 - 2008-11-06, 17:47

Ja dziś pobrałem mapę 5.2 ,zobaczymy jak się spisze w prowadzeniu do Grudziądza
Nie tyle chodzi o kierunek jazdy co o radary.
Jak jechałem w tym roku przez śląsk to mapa pokazywała jak jade po polach a w rzeczywistosci trasa 2 pasmowa.

KOCZORKA - 2008-11-06, 18:16

Andi466 napisał/a:
Jak jechałem w tym roku przez śląsk to mapa pokazywała jak jade po polach a w rzeczywistosci trasa 2 pasmowa.

No popatrz, jadąc do Osówki miałem tak samo (jadąc od strony Krakowa), ale myślałem, że to wina GPS-a. Mogę stwierdzić, że na południe od Polski jechałem z podwójną nawigacją: AM i firmowa Pioneer i w większości przypadków obydwie zachowywały się podobnie (prawidłowo), ale kilkakrotnie raz jedna, raz druga pokazywały, że jadę po polach. Z tym jednak da się żyć, myślę jednak, że powinniśmy jako forum wystąpić do AM o zaznaczenie wiaduktów o wysokości poniżej 4,0 m. W tym roku dwukrotnie musiałem zawracać z trasy z tego powodu. To było kłopotliwe, ponieważ akurat w tych miejscach było ciasno i dość duży ruch na drodze. Zgłosiłem w AM ten problem, ale widocznie jedna osoba, to zbyt mało na ich reakcję. :gwm :gwm :gwm
Ślę ukłony do naszego Rzecznika , może nam w tym pomoże. :bigok :spoko :bigok
Pozdrawiam

wbobowski - 2008-11-06, 18:30

Koczorki napisał/a:
...że powinniśmy jako forum wystąpić do AM o zaznaczenie wiaduktów o wysokości poniżej 4,0 m. W tym roku dwukrotnie musiałem zawracać z trasy z tego powodu. To było kłopotliwe, ponieważ akurat w tych miejscach było ciasno i dość duży ruch na drodze. Zgłosiłem w AM ten problem, ale widocznie jedna osoba, to zbyt mało na ich reakcję.
Ślę ukłony do naszego Rzecznika , może nam w tym pomoże.

Widzisz Lucynko, sama wskazujesz, że może to być jeden z pierwszych punktów działania dla nowopowstającego stowarzyszenia.

KOCZORKA - 2008-11-06, 18:41

Teraz Wbobosie piszę ja. Tamten post pisał Rafał.
Cieszę się bardzo, że stowarzyszenie zajmie się tym problemem. :roza:
Doszliśmy z Rafałem do wniosku, że musi założyć swoje konto bo ciągle są mylone nasze posty. :gwm
Pozdrówka. :spoko :spoko

faro - 2008-11-06, 18:46

Ozywiście Lucynko - czas najwyższy! Bdziesz następną wyemancypowaną kamperteam-ówką. :bigok
KOCZORKA - 2008-11-06, 18:54

faro, to Rafał mnie opuszcza i się wyemancypowywuje. :placze2 :placze2
wbobowski - 2008-11-06, 19:46

Koczorki napisał/a:
Doszliśmy z Rafałem do wniosku, że musi założyć swoje konto bo ciągle są mylone nasze posty.

I słusznie, bo co Rafał sobie o mnie pomyśli, jak będę pisał do niego Lucynko.
Strach będzie pokazać się później na zlocie.

Kamperfan - 2008-11-23, 17:50
Temat postu: AutoMapa 5.2
Testowałem najnowszą AutoMapę 5.2 na trasie Warszafka - Stolica Camper Teamu - Warszafka i ani razu p. Marzenka się nie pomyliła. Najfajniesze jest wyświetlanie pikietażu - pozwala na natychmiastowe reagowanie na komunikaty nadawane przez CB radio (np. "misiaczki na 469...") bez konieczności odczytywania kilometrów na słupkach :spoko .
ReginaZW - 2008-11-23, 18:47

Rzeczywiście, wyświetlanie pikietarzu to super sprawa. Niejednokrotnie słupki są zniszczone albo, jak teraz ośnieżone. :spoko
wbobowski - 2008-11-24, 00:56

A ja nie mogę rozpakować ściągniętej aplikacji 5.2.0
Ciągle pojawiają się jakieś komunikaty o błędach

prezesuu - 2008-11-24, 21:16

wbobowski, masz rację. Mieli złą wersję. Teraz już jest poprawiona. Dzisiaj ściągnąłem i wgrałem - działa. :szeroki_usmiech Musisz jeszcze raz ściągnąć i zainstalować od nowa.
Kamperfan - 2008-12-11, 09:20

Podczas wczorajszej podróży wieczornej "wykryłem" kolejny (poza pikietażem) bajer w AutoMapie 5.2 - w okienku wyświetlającym aktualną prędkość zmienia się tło na czerwone po przekroczeniu prędkości dozwolonej na danej drodze: 90 lub 110 km/h. Zmiana tła nie dotyczy terenu zabudowanego, a na autostradzie? - nie miałem okazji sprawdzić :idea: .
M-k - 2008-12-11, 09:52

Kamperfan napisał/a:
Podczas wczorajszej podróży wieczornej "wykryłem" kolejny (poza pikietażem) bajer w AutoMapie 5.2 - w okienku wyświetlającym aktualną prędkość zmienia się tło na czerwone po przekroczeniu prędkości dozwolonej na danej drodze: 90 lub 110 km/h. Zmiana tła nie dotyczy terenu zabudowanego, a na autostradzie? - nie miałem okazji sprawdzić :idea: .

Zdaje się że jak pogrzebie się w ustawieniach to nawet będziesz powiadamiany głosowo o przekroczeniu dozwolonej prędkości. W terenie zabudowanym u mnie działa ta sygnalizacja (choć nie wszędzie)

JaWa - 2008-12-11, 11:42

A u mnie MioMapa już dwa lata temu gadała sobie "przekroczyłeś dozwoloną prędkość" :ok
kimtop - 2008-12-11, 11:53

Moja też gada(mówię o AutoMapie)
janusz - 2008-12-11, 12:01

kimtop napisał/a:
Moja też gada(mówię o AutoMapie)

Moja też gada(mówię o żonie) :haha:

kimtop - 2008-12-11, 12:07

janusz napisał/a:
Moja też gada(mówię o żonie)

Ale moją można wyłączyć :haha:

janusz - 2008-12-11, 12:12

kimtop napisał/a:

Żonę :?:
:?: :?: :?: :shock: :shock: :shock:

KOCZOR - 2008-12-11, 15:08

Maczek napisał/a:
Kamperfan napisał/a:

Zdaje się że jak pogrzebie się w ustawieniach to nawet będziesz powiadamiany głosowo o przekroczeniu dozwolonej prędkości. W terenie zabudowanym u mnie działa ta sygnalizacja (choć nie wszędzie)

Wszystko jest do ustawienia (było już we wcześniejszych wersjach)
Menu->Ustawienia->Komunikaty->zakładka 5.

Tam dokładnie ustawiasz, czy ma być komunikat o przekroczeniu prędkości - ale uwaga, nie dotyczy to znaku ograniczenia, tylko typu drogi! Komunikat pojawi się po przekroczeniu sumy prędkości zadanej, czyli profil+?co wstawisz?, lub zadanej szybkości bezpiecznej.

Teraz profil :
Menu->Ustawienia->Trasy
W tym miejscu ustawiamy profilowe szybkości (i orientacyjne zużycie paliwa) dla każdego typu drogi.

Życzę miłej zabawy w odkrywanie tajników Automapy i

pozdrawiam :smokedevil :

kimtop - 2008-12-11, 15:17

janusz napisał/a:
Żonę

No co Ty?
Są takie?

Skorpion - 2008-12-11, 15:18

jezeli zamontujesz swojej kolezance manzonce uklad zdalnego sterowani to mozna ja bedzie wylaczyc pilotem ;) ;) :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
medard - 2008-12-11, 15:22

kimtop napisał/a:
janusz napisał/a:
Żonę

No co Ty?
Są takie?

pewnie .....cudze :haha:

KOCZOR - 2008-12-11, 15:22

janusz napisał/a:
kimtop napisał/a:

Jak tylko taką opcję w Automapie znajdę, natychmiast się pochwalę całemu gremium :diabelski_usmiech

Pozdrawiam :smokedevil

KOCZORKA - 2008-12-11, 16:15

KOCZOR napisał/a:
janusz napisał/a:
kimtop napisał/a:

Jak tylko taką opcję w Automapie znajdę, natychmiast się pochwalę całemu gremium :diabelski_usmiech

No to Koczor :smokedevil szukaj :diabelski_usmiech
Będzie Zlot pogadam z szanownymi małżonkami panów :ok i obawiam się, że będzie Embargo NA WSZYSTKO :hihi: :hihi: :hihi:
Pozdrawiam bardzo serdecznie :bigok :bigok :bigok

Skorpion - 2008-12-11, 16:28

KOCZORKA napisał/a:
Będzie Zlot pogadam z szanownymi małżonkami panów i obawiam się, że będzie Embargo NA WSZYSTKO

Mysle ze tak zle nie bedzie :gwm :gwm

KOCZORKA - 2008-12-11, 16:38

scorpio napisał/a:

Może nie :diabelski_usmiech Jeżeli masz wyrozumiałą żoncię :?: :bigok :bigok

KOCZOR - 2008-12-11, 16:45

scorpio napisał/a:
KOCZORKA napisał/a:
Będzie Zlot pogadam z szanownymi małżonkami panów i obawiam się, że będzie Embargo NA WSZYSTKO

A mówię, k....a, że muszę znaleźć, albo napiszę do twórców AM, żeby taką funkcję uaktywnili.
PIERWSZY z tego skorzystam....
Panowie - czujecie to?
Jedziemy sobie w długą drogę, a obok ble,ble,ble.......
Menu->ustawienia->komunikaty->pasażera->wyłącz
CISZA......Cisza......cisza......= błogość :szeroki_usmiech

PS
Jeżeli mnie długo nie będzie na forum, znaczy embargo zadziałało :haha: :haha: :haha:

KOCZORKA - 2008-12-11, 16:55

KOCZOR napisał/a:
Jedziemy sobie w długą drogę, a obok ble,ble,ble.......
Menu->ustawienia->komunikaty->pasażera->wyłącz
CISZA......Cisza......cisza......= błogość :szeroki_usmiech

Zastanawiam się....dlaczego :smokedevil tak Naszego Krzyśka nie lubi :placze2
Krzysiek....ble,ble,ble :shock: , przecież On nas prowadzi do celu :bigok
Wyłączy Go :shock: , zgubimy się :-/

BO CHYBA :smokedevil ble,ble,ble NIE BYŁO PITE DO MNIE :shock: :haha: :haha: :haha:

MirekM - 2008-12-11, 16:56

KOCZORKA napisał/a:
No to Koczor :smokedevil szukaj :diabelski_usmiech
Będzie Zlot pogadam z szanownymi małżonkami panów :ok i obawiam się, że będzie Embargo NA WSZYSTKO :hihi: :hihi: :hihi:

Zawsze można znaleźć coś z przemytu

medard - 2008-12-11, 17:05

lub w sklepei z bulkami :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:
KOCZORKA - 2008-12-11, 17:11

MirekM napisał/a:
Zawsze można znaleźć coś z przemytu

Zapamiętam Mireczku :nono

Ta solidarność męska :-/ , a ja taka osamotniona, bidulka jedna :placze

Też będę kiedyś teściową :shock: , to sobie odbiję :diabelski_usmiech :haha: :haha: :haha:

janusz - 2008-12-11, 17:16

KOCZORKA napisał/a:
Też będę kiedyś teściową :shock: , to sobie odbiję :diabelski_usmiech :haha: :haha: :haha:

Zanim zostaniesz teściową to już na pewno Automapa 10 będzie miała te opcję. :haha:

KOCZORKA - 2008-12-11, 17:38

janusz napisał/a:
Zanim zostaniesz teściową to już na pewno Automapa 10 będzie miała te opcję. :haha:

Janusz :diabelski_usmiech ty chyba nie myślisz, że ja wezmę zięcia do kampera :chytry

:smokedevil będzie już trochę przygłuchawy (mężczyźni tak mają :haha: .
Nic na to nie poradzę :diabelski_usmiech ) to mojego ...ble,ble...nie będzie słyszał. :haha: :haha:

Dla mojego ukochanego zięciunia :chytry wymyślę jakieś inne rozrywki :hihi: :hihi:

Ps. Myślę, że AUTOMAPY 10 nie będziemy potrzebować....tak na wszelki wypadek :bigok

bonusik - 2008-12-11, 22:34

KOCZORKA napisał/a:
będzie już trochę przygłuchawy

to nie głuchota.... :smokedevil
My mamy taką opcję w ustawieniach...."nie słuchaj".... :ok :haha: :haha: :haha:

KOCZORKA - 2008-12-11, 23:58

bonusik napisał/a:
to nie głuchota.... :smokedevil
My mamy taką opcję w ustawieniach...."nie słuchaj".... :ok :haha: :haha: :haha:

Dobrze wiedzieć :wyszczerzony: . Teraz się :smokedevil nie wymiga :diabelski_usmiech

JaroW - 2008-12-13, 09:50

Witam
E tam uzywacie tylko slusznej automapy ...lepsiejsza jest IGO .. :szeroki_usmiech
Też miałem wstretną ANIE ktora prowadziła do celu ,ale znalazłem na necie super podkład nazywa się TYSKIE.. gosc ma glos oo wiele lepszy niż ta wstretna babora.. :-D
POLECAM TYSKIE

:mikolaj :mikolaj :mikolaj

KOCZORKA - 2008-12-13, 15:52

JaroW napisał/a:
.. gosc ma glos oo wiele lepszy niż ta wstretna babora.. :-D

BABORA :shock: do tego wstrętna :roll: , o Ani (kobiecie :gwm ) :placze2
Czy Ty masz żonę :?:
Tak o kobiecie, może TYLKO powiedzieć druga kobieta :haha: :haha:

My słuchamy Krzysia (Rajdowiec - chyba wie co gada :ok )

JaroW napisał/a:
POLECAM TYSKIE

:bigok :bigok :bigok

wbobowski - 2008-12-14, 00:57

Kochani, a co AutoMapą 5.2.0, bo na wiele innych problemów już jest w tym temacie zbyt wiele odpowiedzi.
KOCZOR - 2008-12-14, 02:05

wbobowski napisał/a:
Kochani, a co AutoMapą 5.2.0, bo na wiele innych problemów już jest w tym temacie zbyt wiele odpowiedzi.

Pytaj Włodku śmiało, mam ją już od wakacji i wydaje się, że wiem o niej dość dużo :ok

prezesuu - 2008-12-15, 17:58

Auto Mapę używam już ze cztery, a może pięć lat i muszę powiedzieć, że jest coraz lepsza.
wbobowski - 2008-12-15, 18:46

KOCZOR napisał/a:
wbobowski napisał/a:

Pytaj Włodku śmiało, mam ją już od wakacji i wydaje się, że wiem o niej dość dużo :ok

Pytanie mam tylko jedno. Jak Ci się rozpakowywała aplikacja ściągnięta z netu. Próbowałem wielokrotnie, 3 razy ściągałem i za każdym razem wyskakiwał jakiś błąd przy rozpakowywaniu. A panowie z serwisu AM nie potrafili mi nic doradzić poza resetem i ponownym ściąganiu.

MirekM - 2008-12-15, 19:04

wbobowski napisał/a:
Pytanie mam tylko jedno. Jak Ci się rozpakowywała aplikacja ściągnięta z netu. Próbowałem wielokrotnie, 3 razy ściągałem i za każdym razem wyskakiwał jakiś błąd przy rozpakowywaniu. A panowie z serwisu AM nie potrafili mi nic doradzić poza resetem i ponownym ściąganiu.

Ja ściągałem 2 razy. Za pierwszym razem przy pomocy downloadera z błędem. Później przy pomocy Internet Explorera i było wszystko w porządku. Może tu pies pogrzebany. Czasami tak bywa. Cierpliwości w ściąganiu.

wbobowski - 2008-12-15, 19:23

MirekM napisał/a:
Ja ściągałem 2 razy. Za pierwszym razem przy pomocy downloadera z błędem. Później przy pomocy Internet Explorera i było wszystko w porządku. Może tu pies pogrzebany. Czasami tak bywa. Cierpliwości w ściąganiu

Pewnie masz rację Mirku. Tyle, że 3-krotnie ściągałem własnie Internet Explorerem, który w innych przypadkach działa bez zarzutu.
Jak wrócę spróbuję ponownie.

prezesuu - 2008-12-15, 20:26

Ja też ściągałem dwa razy. Po pierwszej próbie instalacji mój nadworny elektro-elektronik rozmawiał z serwisem AM i dowiedział się, że aplikacja do ściągnięcia była walnięta i to dla tego nie można było jej zainstalować. Po ponownym pobraniu i to w całości 1,36GB poszło bez problemów.
prezesuu - 2008-12-15, 20:31

wbobowski, jeżeli chcesz to mogę Ci zainstalować w drodze powrotnej do domu.
wbobowski - 2008-12-15, 20:40

prezesuu napisał/a:
wbobowski, jeżeli chcesz to mogę Ci zainstalować w drodze powrotnej do domu.

Jacku bardzo chętnie, bo i tak będziemy wracać przez Tomaszów.

KOCZOR - 2008-12-16, 20:29

wbobowski napisał/a:
Pytanie mam tylko jedno. Jak Ci się rozpakowywała aplikacja ściągnięta z netu. Próbowałem wielokrotnie,

Mała uwaga Włodku, mówiąc, że "małe conieco" wiem, chodziło mi raczej o samą obsługę automapy...
Jeśli chodzi o sprawy komputerowe, instalacje i inne typu PC-towego, sam wpadam w panikę, jak mi coś za pierwszym razem nie wychodzi.
Z komputerem jesteśmy niestety na Pan/Pani... :oops:
Na szczęście moja instalacja upgrade'a przebiegła bez najmniejszego problemu.

MirekM - 2008-12-16, 21:07

KOCZOR napisał/a:
sam wpadam w panikę, jak mi coś za pierwszym razem nie wychodzi.

Jak każdy mężczyzna

medard - 2008-12-16, 21:12

MirekM napisał/a:
KOCZOR napisał/a:
sam wpadam w panikę, jak mi coś za pierwszym razem nie wychodzi.

Jak każdy mężczyzna

ale jest jakies lekarstwo na te dolegliwosc /tableki chyba zielone czy cos kolo tego :diabelski_usmiech

MirekM - 2008-12-16, 22:21

medard napisał/a:
ale jest jakies lekarstwo na te dolegliwosc /tableki chyba zielone czy cos kolo tego :diabelski_usmiech

Nie wiem, bo nie używałem. Jak na razie na szczęście nie musiałem. I to nie dlatego, że nie było okazji.

janusz - 2008-12-16, 22:49

Wasza dyskusja sprowokowała mnie do uaktualnienia Automapy. Przebiegło bez żadnych problemów za pierwszym razem. :bigok
medard - 2008-12-16, 22:57

janusz napisał/a:
Wasza dyskusja sprowokowała mnie
janusz napisał/a:
Przebiegło bez żadnych problemów za pierwszym razem

bez tabletek ? :-o

Kamperfan - 2008-12-30, 14:17

Dostępna jest już kolejna wersja 5.3. AutoMapy. Główne zmiany w programie w stosunku do wersji 5.2 to:
* Wyszukiwanie po kodach pocztowych.
* Możliwość wyświetlenia na panelu pilota jednocześnie dwóch
najbliższych manewrów.
* Udoskonalona metoda zapamiętywania zaliczonych punktów trasy.
* Udoskonalona logika punktów trasy "PRZEZ okolicę" pozwalająca na
zaliczenie konkretnego punktu poprzez przejazd w jego okolicach,
z uwzględnieniem wielkości miasta będącego punktem PRZEZ
oraz jego położenia.
* Znacznie przyspieszony start AutoMapy po uruchomieniu urządzeń
typu Smartphone znajdujących się w stanie uśpienia.
* Dostosowania do pracy na nowych urządzeniach m.in. Asus, Becker,
Daewoo, DreimGO, HTC, Lark, Trak.

Kamperfan - 2009-04-06, 23:10

Zainstalowałem kolejną wersję AutoMapy - Europa 5.5.0. Charakterystyka i zmiany w porównaniu z poprzednią wersją:
http://automapa.com.pl/?l...EI=13252&lng=PL

prezesuu - 2009-04-06, 23:17

Dzięki za info. Jutro ściągam i aktualizuję. :spoko
Kamperfan - 2009-04-07, 07:56

prezesuu napisał/a:
... Jutro ściągam i aktualizuję. :spoko

Jacek, to co masz zrobić jutro zrób pojutrze - będziesz miał dwa dni wolnego! :haha: :haha: :haha:

jaca_2009 - 2009-04-07, 10:22

podobno am 5.5 ma wiele błedów- http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=130163.150 nie warto aktualizować- liczni testerzy twierdzą, ze trzeba poczekać na następna wersję.
eler1 - 2009-04-07, 10:45

jaca_2009 napisał/a:
podobno am 5.5 ma wiele błedów- http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=130163.150 nie warto aktualizować- liczni testerzy twierdzą, ze trzeba poczekać na następna wersję.
więc czekam aż wszystkie błędu usuną :(
Mam 4 razy w roku mapę kupować(chore) . Może niech dopracują jedną wersję i wypuszczą na rynek a nie z klientów robią testerów aby tylko kasę ściągać i straszyć policja :zastrzelic :zastrzelic

rafalcho - 2009-04-07, 14:07

jaca_2009 napisał/a:

Ja zaktualizowałem do AM 5.5

Sprawdzę czy nadal są błędy, o których pisali w PDA CLUB.

:spoko

JaroW - 2009-04-07, 15:02

rafalcho napisał/a:
Ja zaktualizowałem do AM 5.5

najlepsza aktualizacja AUTOMAPY to jest IGO... :lol: Proponuję przejść i zero problemow.

Pozdrawiam.

kimtop - 2009-04-07, 15:53

JaroW napisał/a:
najlepsza aktualizacja AUTOMAPY to jest IGO... Proponuję przejść i zero problemow.

W zeszłym roku na Węgrzech IGO skierowało mnie polną drogą w środek winorośli i powiedziało "Jesteś na miejscu" :haha:

Tadeusz - 2009-04-07, 15:55

kimtop napisał/a:
W zeszłym roku na Węgrzech IGO skierowało mnie polną drogą w środek winorośli i powiedziało "Jesteś na miejscu"

I co? Byłeś? :szeroki_usmiech

Kamperfan - 2009-04-07, 19:27

W dniu dzisiejszym przeprowadziłem mini test AM 5.5 - przejechałem kilkadziesiąt km w aglomeracji warszawskiej. Sprawowała się bezbłędnie :shock: , ale to jeszcze o niczym nie świadczy - po prostu mogłem trafić na odcinki trasy nie obarczone błędami. W najbliższych dniach wybieram się na dłuższą trasę i ... sie zobaczy :roll: .
A propos opinii na forum PDA - moje doświadczenia są inne: AM 5.3 sprawowała się dobrze w kraju, ale po wpisaniu "celu" za granicą dostawała wariacji :gwm . Podczas ostatniej podróży po wpisaniu Volderau (A) w wielokrotnych próbach pojawiał się komunikat "Nie może przyciągnąć mapy" albo meldunek o innej przypadłości :( . Dziwne, bo wcześniej w podróży do Czech tego nie zaobserwowałem. W końcu udało się zaprogramować trasę kawałkami w obrębie jednego kraju - po wpisaniu miejscowości granicznej (Cieszyn, później Znojmo i następnie Volderau) było już o. kiej. Prawdopodobnie pojawiły się "luki na stykach" map kolejnych krajów :evil: . Po tych doświadczeniach trudno mi bezkrytycznie przyjmować wypowiedzi nawołujące do pozostania przy AM 5.3 - przecież, nawet na "profesjonalnych" forach wypowiadają się amatorzy. Najlepiej samemu sprawdzić na własnym sprzęcie (chyba to też nie jest bez znaczenia) - w ramach wykupionej licencji przysługują kolejne upgrade i w najgorszym wypadku zainstaluję zapowiadaną już, nową aplikację. :spoko

JaroW - 2009-04-07, 19:27

kimtop napisał/a:
W zeszłym roku na Węgrzech IGO skierowało mnie polną drogą w środek winorośli i powiedziało "Jesteś na miejscu"

a nie jechałeś czasem na zbiory winogrona?

W każdej mapie są " babole " czasem większe lub mniejsze ..

Pozdrawiam.

Ps: nowe mapki do IGO są ogolnodostepne... bez straszenia Policją

kiszon - 2009-04-07, 21:53

z automapą jest problem taki ze aktualizuje sie mocno sam program a mapa jako mapa zawiera ciagle wiele bledow.. skrzyzowania zmdernizoane 7 lat temu do dzis nie sa poprawiane.. fakt ze nowe obwodnice dodaja.. ale pozostaje jej jeszcze duzo tych "ale"... uwazam ze AM i tak jest najlepsza.. przynajmniej jak dla mnie... problem jaki jeszcze zauwazylem to to ze na starszych uzadzeniach AM4 dzialala bez problemow a juz 5.0 np przy predkosi 130km/h gubi sie..
KOCZOR - 2009-04-08, 00:06

Też uważam, że - szczególnie na Polskę - AM jest nie do pobicia. Korzystam z niej od lat i pomimo ciągle wyłapywanych przez innych błędów, jakoś nigdy nie miałem z nią problemów.
Poczytałem zlinkowane forum użytkowników AM i jak zwykle trochę się pośmiałem.
Cukierkiem był facio, który ustawił trasę na krótką i wkurzał się, że program wytyczył krótką. :haha:
Przy korzystaniu z AM, jak z każdego innego urządzenia trzeba myśleć :!: to zresztą jest słuszne dla utrzymania szarych komórek w sprawności.
Błędy są, ale gdzie ich nie ma (jak ktoś mi powie, że w papierowych mapach nie ma błędów, to delikatnie odpowiem, że się myli).
Zaktualizowałem AM do 5.5 pomimo wielu krytycznych uwag i sprawdzę na trasie do i z Koszelówki. 5.5 ma przede wszystkim funkcję "ciężarówka", gdzie podaje się wymiary i ciężar samochodu i program ma to uwzględniać w planowaniu drogi (wiadukty poniżej wys. pojazdu i ograniczenia tonażu).
Sprawdzę i opowiem o skuteczności, a niedowiarki mogą czekać na 5.5xxx :lol:
W sprawie kasy.... jak się ma legalne oprogramowanie, to w trakcie trwania licencji każda aktualizacja jest bezpłatna :ok

Kamperfan - 2009-04-10, 11:31

Wczoraj podróżowałem ponad 600 km na tzw. ścianie wschodniej" i generalnie moje wrażenia są pozytywne: AM 5.5 sprawowała się poprawnie - nie gorzej, niż 5.3. Wystąpił dwukrotnie błąd znany z poprzedniej wersji - pojawiał się komunikat: "Nie może załadować danych mapy" ale po kliknięciu "OK" i spokojnym odczekaniu wszystko wracało do normy. Odnoszę wrażenie, że po zjechaniu z trasy ponowne jej wyznaczanie trwa jakby krócej. Dalsze testy na trasie do Koszelówki - do zoba :spoko
MirekM - 2009-04-10, 20:43

KOCZOR napisał/a:
5.5 ma przede wszystkim funkcję "ciężarówka"

Ta opcja jest chyba specjalnie dla Waszego "maleństwa". Dlatego ją tak chwalisz.

Kamperfan - 2009-04-12, 20:35

AM się rehabilituje? W niedługim czasie po udostępnieniu wersji 5.5.0 (nieudanej?) dostępna jest już kolejna wersja Europa 5.5.1 - chwalona nawet na forum PDA: http://pdaclub.pl/forum/
Zainstalowałem i przetestuję na trasie do Koszelówki. :spoko

wbobowski - 2009-04-12, 20:54

Z AM 5.0 jechałem do Irlandii i do Włoch. Na kontynencie zero problemów. Na Wyspach niestety zgłupiała i co chwila pojawiał się komunikat "now loading". Najgorzej było, gdy wjeżdżam na rondo (oczywiście w lewo) a AM "now loading".
Ale z wersją 5.2 przy drugim wyjeżdzie do Irlandii w listopadzie już nie było żadnego problemu. Nawet prowadziła nas po bocznych dróżkach w górach.
Teraz zobaczę jak się będzie sprawowała AM 5.5. Ale podejrzewam, że nie gorzej. Już od wersji 5.3 zauważyłem, że dużo szybciej reaguje na zmianę trasy niż poprzednie.

Kamperfan - 2009-04-25, 13:30

Przetestowałem AM 5.5.1 na trasie do Koszelówki i z powrotem do Warszawy, a po zlocie w kilku wyjazdach w Polskę i do Czech. Generalnie nie mam zastrzeżeń - na prawie 2 tys. km pojawił się tylko jeden błąd na rondzie w przebudowie k/ Siedlec. Podróżując z współpracownikiem miałem szansę porównać AutMapę i Garmin - nie zauważyłem różnicy i nawet Garmin mi zaimponował m. in. grafiką, sygnalizacją przekroczenia prędkości ograniczonej znakami drogowymi, syntetyczną informacją spikera, itp.
Black Cadillac - 2009-05-08, 22:37

a w dodatku w AM 5.5.1 można wymiary Camperka wstawić i problem z wiaduktami mamy z głowy (np w Sopocie kominek urwałem).