Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Po Polsce - Palenica Białczańska

Roksana - 2015-06-17, 13:42
Temat postu: Palenica Białczańska
Palenica Białczańska

Postanowiłam opisać krótką wyprawę do Doliny Pięciu Stawów, Morskiego Oka oraz nad Zalew Czorsztyński.
Wyruszyliśmy kamperem w piątek po południu i dotarliśmy na parking w Palenicy Białczańskiej
na godz. 19. Wcześniej szukałam informacji o noclegu w kamperze na tym parkingu , ale nigdzie nie znalazłam odpowiedzi. Parking o godz. 19 był już prawie pusty, panowie parkingowi wysokość
opłaty wycenili na 30zł / dzień obecny i jutrzejszy/.Rano wyruszyliśmy pieszo z parkingu w stronę Morskiego Oka przy Wodogrzmotach Mickiewicza dalej szlakiem do Doliny Pięciu Stawów, następnie szlakiem do Morskiego Oka oraz powrót na parking. Trasa była dość męcząca dla 50- latków, którzy na co dzień siedzą za biurkiem, podziwiałam również turystów w tenisówkach lub adidaskach przemykających po szlaku z potencjalnym ryzykiem skręcenia nogi.
Polecam nocleg na parkingu w Palenicy – rano kawa z widokiem na Tary -niezapomniane uczucie.
Po powrocie do kampera decyzja o przemieszczeniu się nad Zalew Czorsztyński.
Znaleźliśmy nocleg u „Pokoje Gościnne U Anny” w Niedzica-Zamek, miejsce z widokiem na zalew , Zamek w Czrorsztynie i Zamek w Niedzicy -dla kampera jednak teren dość nierówny i obiekt w trakcie adaptacji, za noc bez prądu/ zaleta solara/ 24 zł. Rano rowerami ruszyliśmy rowerami z Niedzicy-Zamek w stronę Słowacji dojechaliśmy do miejscowości Czerwony Klasztor, w tej miejscowości jest kładka i można przejść na Polską stronę i powrót do kampera. Trasa prowadziła nad Dunajcem , bardzo ciekawy widok na Pieninyi przepływajace tratwy..Po drodze mijaliśmy camping „ Polana Sosny” - bardzo ładnie położony nad Dunajcem przy zaporze na Jeziorze Sromowickim-ciekawe miejsce.
Krótki opis bo wyprawa tez krótka,