Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Mapy, e-mapy, przewodniki foldery - Garmin, jaki tryb się sprawdza w kamper ze?

Mork - 2015-06-21, 23:29
Temat postu: Garmin, jaki tryb się sprawdza w kamper ze?
Witam,

Zakupiłem Garmin po rozczarowanie instalacją nawigacji na telefonie.
I tutaj mam do Was pytanie, jaki tryb się sprawdza "najszybsza reasa" czy "najkrótsza". Wiadomo kamper szybki nie jest, mój wyciąga 90-100 w czasie dłuższego przelotu. Po ustawieniu najkrótszej trasy prowadził mnie strasznym opłotkami. Jak ustawiaćie swoje gpsy? Co się sprawdza za granicą?

Pozdrawiam,
ADAM

Johny_Walker - 2015-06-22, 00:58

Najszybsza, ale najlepiej wszystko sprawdzić przed podróżą bo potrafi wyciąć niezły numer.
Ponadto stare nuvi uczyło się moich prędkości na różnych drogach i wykorzystywało to w obliczeniach. Nowy dezl tego nie umie.

kisielak - 2015-06-22, 06:37

Ja po ostatnich doświadczeniach z wracam do trybu mapa papierowa / nawigację ze wskazaniem na mapę papierową :lol:
:spoko

Fordek - 2015-06-22, 09:39

Nie jeżdżę na najszybszych - bo dużo dalej . Nie na najkrótszych - bo w kartofle lub uliczki osiedlowe. Ustawiam trasę ekonomiczną i do tego jeszcze jej nie ufam w 100 %.
eMWu - 2015-06-22, 09:40

w garminie malo co sie sprawdza. uzywam awaryjnie w miescie i tyle. A podobno lepszy od TOMTOM (!). od trzech tras kamperowych nie wyjalem navi z pokrowca. Wrocilismy do atlasów.
kimtop - 2015-06-22, 09:50

W Garminie bardzo łatwo jest zaplanować własną trasę.
Ja zawsze "proszę" o pokazanie wszystkich tras,a jak mi żadna nie odpowiada,to planuję własną

eMWu - 2015-07-09, 12:04

w Nuvi 1305 nie wykonalne
Johny_Walker - 2015-07-09, 14:23

kimtop napisał/a:
W Garminie bardzo łatwo jest zaplanować własną trasę.
Ja zawsze "proszę" o pokazanie wszystkich tras,a jak mi żadna nie odpowiada,to planuję własną

Tak jak i ja.
Garmin ma bardzo dobre algorytmy, ale Google Maps ma jeszcze lepsze. Poważniejsze trasy planuję na dużym monitorze w domu na mapach online i konfrontuję z Garminem, Navigonem i Sygic. W trasie sprawdza się dobrze iPad z Google Maps jeśli mam dostęp do netu.

andi at - 2015-07-09, 14:56

Na dzisiejszy dzień wszystkie są dobre
Trasę zaplanować w domu i wbijać ja odcinkami
Mialem Automape- Mio a teraz pozostał Tomtom i nowe tel. Igo i zakupiłem teraz tez Igo
(wszystko w jednym )
http://allegro.pl/nawigac...5378839844.html
Jutro startuje na urlop to wypróbuje ja.

onionskin - 2015-07-09, 15:00

Fordek napisał/a:
............Nie na najkrótszych - bo w kartofle lub uliczki osiedlowe. ......................

No masz: a w darmowym programie poza trybem wyznaczania wybrać można dodatkowo wybór dróg- a więc można najkrótszą ale po "normalnych drogach".

onionskin - 2015-07-09, 15:07

andi at napisał/a:
.....................
Trasę zaplanować w domu...............

Zainstalować QLandkarteGT i można w terenie planować.