| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Porady dla kupujących kampera - Czy 2.5 TDI do 100 HP wystarczy....
Waldi369 - 2015-06-21, 23:12 Temat postu: Czy 2.5 TDI do 100 HP wystarczy.... Przymierzam sie do zakupu swojego pierwszego kampera i przeglądając parametry najpopularniejszych modeli np. na Fiacie Dukato gdzie w średniej wielkości autach dominują motory serii 2.5 o mocach 80-100HP zastanawiam się czy przy DMC ok.3 - 3.5 tony da sie tym naprawdę podróżować bez nadmiernego stresu na dłuższej,zróżnicowanej trasie? Z jaką sensowną,praktyczną prędkością można podróżować ?
gregor76 - 2015-06-22, 00:04
Jeśli masz dużo wolnego czasu i cierpliwości to kupuj.
kisielak - 2015-06-22, 05:34
Każdym kamperkiem da się podróżować - kwestia nastawienia i czasu. Jeśli to Twój pierwszy kamperek - patrz na stan techniczny. Jeśli jest OK - kupuj i ciesz się tym co masz. Przy zakupie następnego możesz zacząć "wydziwiać" .
SlawekEwa - 2015-06-22, 06:02
| Waldi369 napisał/a: | | na Fiacie Dukato gdzie w średniej wielkości autach dominują motory serii 2.5 o mocach 80-100HP |
Jak 2.5 TDI to tych HP jest trochę więcej i da się tym naprawdę podróżować bez stresu
mrsulki - 2015-06-22, 06:51
Koledzy dają radę z 1,9 i sobie chwalą. Ja uważam że 2,5 TD to dobre rozwiązanie w końcu to urlop a nie wyścig. Co do prędkości to optymalnie ze względów ekonomicznych jest 90-100 km/h oczywiście szybciej też pojedzie tylko nieproporcjonalnie wzrasta spalanie.
MILUŚ - 2015-06-22, 06:51
W poprzednim kamperku miałem 1.9 D i chyba z 70 KM . Nie był demonem szybkości górki czuł prędzej niż ja je widziałem . Ale taki miał urok Dało sie z tym żyć ; w końcu to był wakacjobus
Mikojaj - 2015-06-22, 06:54
Pytanie trudne i niemożliwe do odpowiedzenia....
Wszystko zależy od twojego stylu jazdy i temperamentu.
Dla jednego 75KM jest wystarczające i doturla się wszędzie innemu 140 będzie mało i alkowa mu "nie jedzie". To jest indywidualne podejście każdego kamperowicza. Poczytaj trochę forum, było o mocach i prędkościach. Wyciągnij wnioski jaki masz styl jazdy i co Ci jest potrzebne.
Johny_Walker - 2015-06-22, 08:07
3.0 i 180 koni to minimum. Mniej dobre tylko dla emerytów.
Fordek - 2015-06-22, 08:32
Proponuję silnik V8 pojemność 4.2 280 KM - tylko taki pokona 3.0 180 KM JW. Miałem taki w Ducato Talento -roczni 92. Alle ! jazda.
A tak na poważnie to silniczek 2.8 JTD lub 2.5 TDi ( 109 lub 115 KM ) to chyba idealny wybór w starszych rocznikach .
MILUŚ - 2015-06-22, 10:03
| Fordek napisał/a: | ...............
A tak na poważnie to silniczek 2.8 JTD lub 2.5 TDi ( 109 lub 115 KM ) to chyba idealny wybór w starszych rocznikach . |
2,8 JTD ma 128 KM
gregor76 - 2015-06-22, 10:16
Obawiam się że silnik 4,2 V8 nie wejdzie pod maskę ducato więc nici z takiego swap'a Poza tym nie widzę przyzwoitej trakcji dla tego ducaciaka napędzanego na przednią oś z taką mocą. A tak na poważnie to wszystko zależy od własnych preferencji, odległości i pochylenia w górę tras. Jeśli preferujesz częste objazdówki po górach to min. 2,8itdTD (122KM) lub nieco nowsze 2,8 JTD (128KM) . Z mniejszymi mocami tylko się namęczysz w górach.
Johny_Walker - 2015-06-22, 10:19
| Fordek napisał/a: |
A tak na poważnie to silniczek 2.8 JTD lub 2.5 TDi ( 109 lub 115 KM ) to chyba idealny wybór w starszych rocznikach . |
Dlaczego w starszych? Są dla nich osobne drogi czy co?
Pawcio - 2015-06-22, 10:43
| Waldi369 napisał/a: | | Przymierzam sie do zakupu swojego pierwszego kampera i przeglądając parametry najpopularniejszych modeli np. na Fiacie Dukato gdzie w średniej wielkości autach dominują motory serii 2.5 o mocach 80-100HP zastanawiam się czy przy DMC ok.3 - 3.5 tony da sie tym naprawdę podróżować bez nadmiernego stresu na dłuższej,zróżnicowanej trasie? Z jaką sensowną,praktyczną prędkością można podróżować ? |
Kamper z definicji pojazd turystyczny zawrotnych osiągów posiadać nie musi.
Komfortowa prędkość kamperka z silnikiem 2,5 to 80-100 km/h.
| Johny_Walker napisał/a: | | 3.0 i 180 koni to minimum. Mniej dobre tylko dla emerytów. |
Waldi369, ta wypowiedź to oczywiście złośliwość w czystej postaci, więc się nią nie przejmuj.
krimar - 2015-06-22, 12:36
i trzeba pamiętać, że pojazd specjalny kempingowy (bez M1 w DR) ma maksymalną prędkość dopuszczalną 70 km/h (autostrada 80 km/h)
wbobowski - 2015-06-22, 14:48
| gregor76 napisał/a: | | 2,8itdTD (122KM) lub nieco nowsze 2,8 JTD (128KM) . Z mniejszymi mocami tylko się namęczysz w górach. |
I po co człowieka straszycie. To co w cytacie to nieprawda.
Alkowa Knaus 2,3 JTD 105 KM śmigała po górach bez najmniejszych problemów.
A teraz dużo starszy Dethleffs Integra z 2,5 TDI 116 KM nieczego się nie boi... a nawet niezłe górki załatwia na 5-tym biegu.
Wszystko zależy od warunków, prędkości itd., itp.
wbobowski - 2015-06-22, 14:58
| krimar napisał/a: | | ma maksymalną prędkość dopuszczalną 70 km/h (autostrada 80 km/h) |
Krimar, czy Ty wszystko czarno widzisz
Ciekawy jestem, czy ktoś zapłacił mandat za przekroczenie tych prędkości, tam gdzie nie było ograniczeń
Ja o tym nie słyszałem... policja pewnie nas traktuje jak Urząd Celny -> to samochód osobowy a nie specjalny... a w dowód rejestracyjny coś trzeba było wpisać, że to inny.
Ot taką mamy zdolność uaktualniania prawa i dostosowywania go do rzeczywistości.
Ale jak... komornik rekwiruje wóz strażacki, bo obcy dla straży mechanik miał długi... to ja już niczemu w naszej kochanej Polsce się nie dziwię.
No chyba, że przyjdzie PIS i wszystko zmieni.... ... to wtedy już się z rozumem zupełnie nie połapiemy.
gregor76 - 2015-06-22, 17:01
Chyba ktoś ma problem z czytaniem ze zrozumieniem... ja nie pisałem że nie da się przejechać przez góry nawet wolnossącym 1,9 ( na pierwszym biegu też się da) tylko że jazda taka jest udręką chyba że ktoś ma wyobrażenie o górach patrząc przez pryzmat np. Świętokrzyskich. Oczywiście nie umniejszam walorów krajobrazowych ale pod względem nachylenia kąta podjazdów to trochę jeszcze brakuje im do Alp. W każdym razie żeby nie bylo niedomówień- ja mam na myśli podjazdy pod kątem kilkunastu stopni. W każdym razie ja Cię przestrzegam przed słabowitym camperkiem a zrobisz co zechcesz najwyżej będzie na tego co neguje moje spostrzeżenia i zarzuca mi pisanie nieprawdy
wbobowski - 2015-06-22, 17:34
gregor76 wyobraź sobie, że ja rozumiem co czytam. Pisałeś o górach a nie pionowych ścianach podjazdowych. Karpaty w Rumuni, góry w Szkocji, Bułgarii, Grecji i Chorwacji też są spore. Ja pisałem o jeżdżeniu w tych właśnie górach. I nie miało to nic wspólnego z tym, co napisałeś niżej
| gregor76 napisał/a: | | Z mniejszymi mocami tylko się namęczysz w górach. |
I dlatego pisałem, żebyś nie straszył początkującego.
gregor76 - 2015-06-22, 18:00
Po pierwsze- ja staram się wczuć w tą osobę która ma ten dylemat. Jakbyś mi tak doradził to bym Cię nieźle wspominał podjeżdżając pod spore niekiedy kilkukilometrowe wzniesienia . Po drugie to nawet nie wiemy jakie są preferencje co do podróży pytającego bo może chce się wokół komina kulać po nizinno- lekko pagórkowatym terenie i wtedy faktycznie słabszy motor może też się dobrze sprawdzić chociaż niekoniecznie przy wyprzedzaniu. Dlatego prosiłbym pytającego żeby coś więcej napisał o swoich oczekiwaniach wtedy łatwiej będzie się odnieść.
Waldi369 - 2015-06-22, 19:17
Dzięki za tak żywy odzew Podróżuję w zróżnicowanych warunkach terenowych i góry i niziny póki co ciągając camp ok.1 tony przy mocy ciągacza 240 HP który o takiej masie nawet nie pamięta a tryb sport włączam dopiero jak targam łódkę 3 tony... natomiast pojęcia nie mam jak wygląda jazda kamperem,chociaż dzisiaj właśnie pojeździłem trochę alkową Dukato 2.5 TDI i poczułem się jak w załadowanej ciężarówce zapominając na pierwszych światłach nieco wcześniej stanąć żeby nie zasłonić czapką sygnalizatora
Jechać to jedzie ale pewnie trzeba się będzie przyzwyczaić do siga siga ale komu się spieszy na urlopowej tułaczce..?
gregor76 - 2015-06-22, 20:18
Właśnie najlepiej się przejechać zróżnicowanych warunkach drogowych takim camperem i wtedy właśnie można stwierdzić czy pasuje taka moc czy nie. Ja przed zakupem tak zrobilem ( traskę kilkuset kilometrową) i teraz mogę powiedzieć że jestem usatysfakcjonowany ale gdyby miał jeszcze o kilkadziesiat więcej KM też bym nie powiedział że jest za dużo pomimo 140 koni.
Blues - 2015-07-20, 21:04
| Waldi369 napisał/a: | Dzięki za tak żywy odzew Podróżuję w zróżnicowanych warunkach terenowych i góry i niziny póki co ciągając camp ok.1 tony przy mocy ciągacza 240 HP który o takiej masie nawet nie pamięta a tryb sport włączam dopiero jak targam łódkę 3 tony... |
W razie czego można się lekko poratować remapem silnika. Góry to przede wszystkim nie moc, a moment obrotowy. Dobry tuner lekko to wszystko podciągnie do góry i odpowiednio poprowadzi krzywą momentu.
Rav - 2015-07-20, 21:53
| Blues napisał/a: | | Waldi369 napisał/a: | Dzięki za tak żywy odzew Podróżuję w zróżnicowanych warunkach terenowych i góry i niziny póki co ciągając camp ok.1 tony przy mocy ciągacza 240 HP który o takiej masie nawet nie pamięta a tryb sport włączam dopiero jak targam łódkę 3 tony... |
W razie czego można się lekko poratować remapem silnika. Góry to przede wszystkim nie moc, a moment obrotowy. Dobry tuner lekko to wszystko podciągnie do góry i odpowiednio poprowadzi krzywą momentu. |
Mapować to możesz common-raila, a nie zwykłego diesla na pompie (a o takim tutaj mowa).
Blues - 2015-07-20, 22:08
| Cytat: | Mapować to możesz common-raila, a nie zwykłego diesla na pompie (a o takim tutaj mowa).
|
Racja, zapomniałem o roczniku...
biloowa - 2015-07-23, 14:23
2,5 TDI i 2,8 idtd tuninguje sie poprzez lekkie zwiekszenie dawki paliwa na pompie wtryskowej - taki chip tuning śrubokrętem . Mielismy pare lat temu Ducato blaszaka 2,8idtd i po takim podkreceniu na pompie auto miał 12 s do 100 kmh , przejezdził na takim tuningu 350 kkm - chodził na oleju syntetycznym,został sprzedany i dalsze losy nie sa mi znane
|
|