Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kamperowców podróże nie kamperowe - cypr

silny - 2015-06-24, 10:38
Temat postu: cypr
chciałbym wybrać się gdzieś z żoną , bez dzieci :!: :) pierwszy raz od prawie 10 lat sami i mam na to max tydzień .
pomyslalem o Cyprze bo cieplo a zwiedzac nie mam zamiaru musze się wybyczyć :oops:

czy mógłby ktoś podpowiedzieć jakieś fajny rejon w który warto . lubie spokuj ale nie dzicz , wiec gwar mi nie przeszkadza ,bardziej skupie się na dostępie do ładnych plaż ;)

wdzięczny będę za podpowiedzi :spoko

Roberto - 2015-06-24, 20:57

Cypr jest spoko pod warunkiem że lubisz wysokie temperatury. Byliśmy tam dwa lata temu w sierpniu - dokładnie w Phafos. Jest tam wszystko - miasto zarówno w dzień jak i wieczorami tętni życiem a w okolicy sporo ciekawych miejsc i ładnych plaż.
Dla nas jedynym problemem były temperatury: 45 w cieniu. :shock: W naszym apartamencie każdy pokój miał osobny porządny klimatyzator a temperatura i tak nie spadała poniżej 27... :shock:
Jak znajdziesz dobry hotel i w wypożyczalni autko ze sprawną klimą to dacie radę :)
Nawet jak nie nastawiasz się na zwiedzanie to i tak warto zobaczyć choć kilka miejsc, bo naprawdę widoki są tam fantastyczne !!! My na pewno jeszcze tam wrócimy :)

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-06-24, 22:55

My tez tam może będziemy ale KAMPEREM.B......
EBRP670 - 2015-06-25, 08:46

Myśmy Tam byli w2012 kamperem./ koszt promu:1.Bilet tam i z powrotem 360 LT,2.oplata portowa Tasucu/camper +2 osoby/48+12x2=72LT/3.Girne-Cypr Turecki-wiza za wszystko/cena wzięta przez pana w okienku z sufitu ,na kwicie było 25 LT/ 150 LT Powrót.Girne-4.opłata portowa 72 LT,5.opłata jakś tam u celników 11LT,6.oplata portowa Tasucu-/powinno być72 LT/ było 48 LT. Razem 726 LTx1,70 zl.=1234,20 zl.Paliwo na Cyprze Tureckim tańsze o około 20% niż w Turcji .Odprawa graniczna z całymi szykanami ale, grzecznie.Wjazd na Cypr Grecki tylko jednym przejściem dla obcych ,tylko w Nikozji.Cypr Turecki o wiele piękniejszy niż Grecki. Ogólnie rzecz biorąc tak sobie.Pozdrawiamy Jurek i Ela
silny - 2015-06-25, 21:08

a jak naprawde jest z tym wiatrem co niby wieje cały czas :-/
Roberto - 2015-06-26, 15:27

Na Cyprze ?? Na Teneryfie to i owszem, za każdym razem jak byliśmy to wiało, ale na Cyprze niestety nic... :( Przynajmniej podczas naszego pobytu...
Właśnie bezwietrzna pogoda i straszny upał spowodowały, że kiedy wracaliśmy stwierdziłem iż nigdy tam nie wrócę. :stop: Minęło trochę czasu i jednak zmieniłem zdanie... Teraz powtarzam: Na pewno jeszcze tam wrócimy !!! :)

EBRP670 napisał/a:
Cypr Turecki o wiele piękniejszy niż Grecki. Ogólnie rzecz biorąc tak sobie.

Z tym się akurat nie zgodzę. Zwiedziliśmy całą wyspę dookoła i dla nas akurat część grecka wydała się ładniejsza.
Ale Wy przecież i tak nie zamierzacie zwiedzać... ;)

samotny wilk - 2015-12-29, 16:50

silny,
Cytat:
a jak naprawde jest z tym wiatrem co niby wieje cały czas

13 grudnia br. wróciłem z tygodniowego pobytu na Cyprze. Jeżeli chodzi o wiatr, to nie zauważyłem nic szczególnego. Wiało jak na każdej innej wyspie. Był to lekki ciepły wiaterek. Silnego wiatru w czasie mojego pobytu nie było wcale. :lol:
Moja baza noclegowa była w Larnace. Jeżeli chcesz odpocząć bycząc się na plaży, to tam będziesz miał OK. Plaże na wysokości całego miasta są 2: Foinokoudes i dalej w kierunku lotniska Makenzy. Jednak do ich czystości można mieć sporo zastrzeżeń. Ponadto będziesz miał blisko do miejsca zakwaterowania i do wszelkiego rodzaju barów, barków, tawern i restauracji. Tego tam ci dostatek. Słyszałem jednak, że w sezonie owe plaże są zapchane do ostatniego centymetra.
Zawsze jednak można wybrać się w inne miejsca. Na Cyprze plaż mamy dostatek. Komunikacja autobusowa jest dobrze zorganizowana i relatywnie tania. Fajna plaża jest w Ajia Napa.
Kalkulując wyjazd na Cypr weź pod uwagę tamtejsze ceny. Powiem krotko: Cypr do tanich nie należy. :mrgreen: Sklepów spożywczych jest niewiele. To nie Polska, gdzie co kilkaset metrów jest jakiś sklep.
Byłem już na wielu wyspach w Europie. Cypr niczym mnie nie zaskoczył. Wyspa taka sobie. Z zabytkami też nie jest rewelacyjnie. Po zwiedzeniu kilku meczetów i klasztorów już nie byłem zainteresowany szukaniem następnych, podobnych. Starówka w Nikozji mocno zniszczona, taka na słabą, szkolną trójkę. :(

Weź także pod uwagę ostrzeżenia Roberto dot. okrutnego słońca. Ze słońcem nie ma żartów. A tam słońce nie świeci, tam pali żywym ogniem. Nie wiem czy dasz radę poleżeć w takim żarze dłużej jak 1/2, no max 1 godz. ? :taniec
Co będziesz robił z pozostałym czasem?

Ja gdybym miał wybierać wyspę na byczenie się, to byłaby to np. Kreta. Będziesz miał taniej i czyściej. Ale to są moje subiektywne odczucia. Nie musisz ich brać pod uwagę, ale możesz. :mrgreen:

Jeżeli masz jakieś pytania dot. Cypru, to wal śmiało, póki mam świeżutkie info., jak świeże bułeczki. :spoko

Wojciechu - 2015-12-29, 17:52

Jędrek - podziwiam - prawdziwy obieżyświat z Ciebie. Serdecznie pozdrawiam :spoko
samotny wilk - 2015-12-29, 18:06

prof-os, e, tam, tylko trochę wędruję se, "robim co możem". :mrgreen:
Skreśliłem kilka uwag dot. Cypru, aby pomóc koledze w dobrym wyborze. Od pisania relacji już odstąpiłem. To zbyt pracochłonne. Bardziej niż podróżowanie. Człowiek się starzeje, to i leniwieje. Zamiast pisać wolę wędrować. :spoko

:lot