Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Węgry - Dostałem mandat z fotoradaru

grzegorzalex - 2015-06-24, 15:39
Temat postu: Dostałem mandat z fotoradaru
Dokładnie jak w tytule dostałem mandat z Węgier. Tylko trochę mnie to dziwi, bo nie było żadnej fotki, tylko coś tam z węgierskiego przetłumaczone na polski. Najbardziej mnie zdziwiło jak szybko dotarli do mojego adresu. Fotka z 17 czerwca a koperta zaadresowana do mnie z dnia 19 czerwca. Czy w dwa dni mogą ustalić adres?
Czy ktoś z was miał do czynienia z taka sytuacją?
Pytanie - płacić czy nie płacić?

Bronek - 2015-06-24, 16:04

Cytat:
a decyzji jest kod, na jego podstawie powinnaś mieć wgląd do fotki pstrykniętej przez radar na tej stronie > https://kozigbirsag.police.hu/
Poczta nie pobiera żadnych opłat.

Poczytaj może cos ..
http://forum.wegierskie.com/Mandat-z-W%C4%99gier

http://forum.wegierskie.com/mandat-z-wegier--1938

Strona policji ale komputer piszczy ,że niezufana wlazłem

https://kozigbirsag.police.hu/

Ps kozigbirsag
tłumaczę tekst :
wlazłeś w kozie gó wno. bira już się się nie napijesz tylko samogonu .

Bo zapłacisz i cie nie będzie stać . : :(

police.hu-- tego nie muszę je

CORONAVIRUS - 2015-06-24, 16:21
Temat postu: Re: Dostałem mandat z fotoradaru
grzegorzalex napisał/a:

Pytanie - płacić czy nie płacić?

chyba płacić ...

dostałem z Pragi liścik po 4 latach od *problemu* ... nie od POLICJI tylko od ichnego urzędu skarbowego . Zapłaciłem by tam przy kolejnej wizycie nie mieć zrypanego dnia .

W takiej Anglii to automaty przy drogach skanują na dobę ...15 milionów tablic rej sprawdzając włąściciela , ubezpieczenie i przegląd .... przy jakiejś krzyżowej kontroli nawet jadąc po czasie innym autem zarejestrowanym na siebie to mają Ciebie jak na widelcu . 8-)

Banan - 2015-06-24, 17:01

A niby Polska to państwo policyjne... :haha:
toscaner - 2015-06-24, 17:23

W Uk masz rację, tam ilość kamer w milionach już + samochody na autostradach skanujące każdą tablicę.
Z tym węgierskim osobiście ja, gdybym dostał, chciałbym potwierdzić, czy faktycznie nie jest to jakiś babol. Ktoś pisał, że niby węgrzy mają dostęp do polskiego Cepiku lepszy niż Polacy i może dlatego tak szybko. No ale nic nie stoi chyba na przeszkodzie upewnić się, zweryfikować? Np. w ambasadzie?

grzegorzalex - 2015-06-24, 17:27

Sprawdziłem na tej stronie https://kozigbirsag.police.hu/index.php i fotki nie ma tylko pisze o jakimś błędzie.
Wpisałem mój numer sprawy 21100/00085115/1/2015
Ambasada dzwoniłem oni gu--o wiedza nie wiem za co kasę biorą

toscaner - 2015-06-24, 17:32

Moje zdanie, płać dopiero jak potwierdzisz. Jeśli jest to prawdziwy mandat, to musi być w jakimś systemie, jak jest błąd, to dla mnie ...dziwne. No i kwota, pytanie jakie mają stawki za określone prędkości, czy i tu nie ma czegoś nie halo. Nie śpieszyłbym się z płaceniem, bo dziś przyszło.
grzegorzalex - 2015-06-24, 17:34

Dokładnie mam zamiar na razie nie płacić
Bronek - 2015-06-24, 19:14

nr auta?

wpisz bez łamania

sam nr sprawy

grzegorzalex - 2015-06-24, 19:32

Znalazłem fotkę z fotoradaru ładnie wyszła
Bedze trzeba jednak zapłacić

Bronek - 2015-06-24, 19:35

Cieszę się :diabelski_usmiech :szeroki_usmiech :diabelski_usmiech , że pomogłem
To takie polskie

A i współczuję :hura :band:

grzegorzalex - 2015-06-24, 19:39

Najbardziej jestem w szoku ze tak szybko ustalili dane
Bronek - 2015-06-24, 19:44

No cóż, trzeba będzie uważać, wyciągać wnioski.

Ale czeka nas gorsze....... niedługo odpalą radary odcinkowe.

Botox Kopacz coś bąkneła o zakazie używania radarów przez gminy?

Kiełbasa wyborcza?

krzlac - 2015-06-24, 19:59

grzegorzalex napisał/a:

Dzisiaj to nie takie dane uzyskuje się on-line. W knajpie gadają a w Moskwie słuchają - wszystko w tej samej chwili. Światłowodami informacja płynie z prędkością nie kampera, a światła.

Mimo to, ja na opłaty z Portugalii czekam już 10 miesięcy, z Norwegii przyszły po czterech.

klaudynka - 2015-06-24, 20:01

Cztery lata temu na Węgrzech za przekroczenie prędkosci otrzymalem na miejscu mandat kredytowany, nie zapłaciłem czekałem na jakieś upomnienie i się nie doczekałem.Nie płać poczekaj na powtórne upomnienie.
grzegorzalex - 2015-06-24, 20:01

krzlac napisał/a:
grzegorzalex napisał/a:

Dzisiaj to nie takie dane uzyskuje się on-line. W knajpie gadają a w Moskwie słuchają - wszystko w tej samej chwili. Światłowodami informacja płynie z prędkością nie kampera, a światła.

Krzysiek ale wymiany informacji miedzy państwami to chyba jeszcze nie ma?

Bim - 2015-06-24, 20:02

Jak bardzo boli w skali forintowej :evil:
grzegorzalex - 2015-06-24, 20:03

Bim napisał/a:
Jak bardzo boli w skali forintowej :evil:

30000 forintów

YAN - 2015-06-24, 20:04

Nie płac nie ma podpisanych w tym temacie umów międzynarodowych .
grzegorzalex - 2015-06-24, 20:05

klaudynka napisał/a:
Cztery lata temu na Węgrzech za przekroczenie prędkosci otrzymalem na miejscu mandat kredytowany, nie zapłaciłem czekałem na jakieś upomnienie i się nie doczekałem.Nie płać poczekaj na powtórne upomnienie.

Tylko zęby z 30000 forintów nie zrobiło się więcej?

CORONAVIRUS - 2015-06-24, 20:07

JJJB napisał/a:
Nie płac nie ma podpisanych w tym temacie umów międzynarodowych .

przecież przekroczył dozwolona prędkość...złamał przepisy ... dlaczego ma nie płacić jak dał się złapać ?????

JJJB --- typowy polaczek co ?

Bronek - 2015-06-24, 20:29

Samokrytyka mi wystarczy.
Niech publicznie wyzna winy i przyrzeknie, że mu wstyd, ukorzy się....

Cserkesololololo, zemścimy się... nasikam jakem Bronek

krzlac - 2015-06-24, 20:37

grzegorzalex napisał/a:

Jest firma Euro Parking Collection z siedziba w Londynie, która pośredniczy między państwami europejskimi w ściąganiu opłat za parkingi, mandaty i opłaty drogowe. Od nich własnie dostałem opłaty za norweskie drogi.

grzegorzalex - 2015-06-24, 20:40

krzlac napisał/a:
grzegorzalex napisał/a:

Jest firma Euro Parking Collection z siedziba w Londynie, która pośredniczy między państwami europejskimi w ściąganiu opłat za parkingi, mandaty i opłaty drogowe. Od nich własnie dostałem opłaty za norweskie drogi.

Trzeba będzie zapłacić aby sobie nie robić większych kosztów

Bim - 2015-06-24, 20:52

Co do płacenia nie chce mi się sprawdzać w necie czy mamy umowę podpisaną z Węgrami jak nie to nie zapłacenie mandatu równa się z konsekwencjami jego nie zapłacenia jeżeli nas zatrzymają ponownie na terytorium Madziarów :lol:
Można nie płacić budują już mur od strony Serbii patrzeć jak będą wizy od strony Słowacji :haha:

krzlac - 2015-06-24, 21:36

Grzegorz, a może ten coś podpowie:

Honorowy Konsulat Węgier
60-454 Poznań, ul. Gniewska 97
Tel/ fax.: (+48-61) 841-0140
E-mail: witold@abramowicz.pl
Konsul honorowy: Witold Abramowicz

grzegorzalex - 2015-06-24, 21:38

krzlac napisał/a:
Grzegorz, a może ten coś podpowie:

Honorowy Konsulat Węgier

Jutro zadzwonię i spytam

dobek44 - 2015-06-24, 21:39

Grzegorzalex. Ja te koperty z Londynu za Norwegię dostawałem przez rok. Najpierw białe, potem żółte, a na koniec czerwoną. I się skończyło. Jakaś pozorowana praca.
Fux - 2015-06-24, 21:47

Złamaliście przepisy?
Tak czy nie?
Skoro złamaliście, to zapłaćcie.

Kombinatorstwo, cwaniactwo, polactwo.
Pińcet stron z zapytaniami, jak innych wy%^^&*&%#ać.

Nie wstyd Wam?

Dajecie się ru*&^%^%%^ać w innych kwestiach ale tutaj Wasze ma być na wierzchu.
Temat równie z d*&^%^%&py jak ten o ważeniu, bo nie, bo mam kampera, bo mam wodę na pokładzie, teściową, psa, królika i Austriakom czy innym nie dam się, bo nie.

Zgroza....

Mentalność Kalego. zero honoru, zastanowienia, refleksji.

Ale gdyby Was ktoś wy*&^%%&*(ał, to byłby larum jak z tym parkowaniem w Termach koło Łodzi. Uniejów to się nazywa czy jakoś tak.

Nie dziwię się, że Wam nie machają, bo po co?
Klasie bez klasy nie warto...
:mrgreen: :mrgreen:

Bim - 2015-06-24, 22:11

Fux napisał/a:
Złamaliście przepisy?
Tak czy nie?

Nie wstyd Wam?

Temat równie z d*&^%^%&py jak ten o ważeniu, bo nie, bo mam kampera, bo mam wodę na pokładzie, teściową, psa, królika i Austriakom czy innym nie dam się, bo nie.

Zgroza....

Ale gdyby Was ktoś wy*&^%%&*(ał, to byłby larum jak z tym parkowaniem w Termach koło Łodzi. Uniejów to się nazywa czy jakoś tak.

Idź juz dzisiaj spać
Kamperowcu z koziej d~!@#$%^&*()_yyyy
Przepraszam za .... ale chciałem nie odstawać od postu kolegi :stop:

ZEUS - 2015-06-24, 22:13

krzlac napisał/a:

Honorowy Konsulat Węgier

a jakiej odpowiedzi oczekujesz?

póki nie było pewności, że to ściema to rzeczywiście można było dywagować ale jak sprawa jest oczywista to o co cho... ? :roll:

miał kolega pecha i tyle :-P

toscaner - 2015-06-24, 22:15

No jak już fotkę masz to wrzucasz w koszty i powiększasz wakacyjne wydatki o tą kwotę. W takiej sytuacji pasuje zapłacić.
Jak nie dziś to za jakiś czas cała Unia będzie w jednej sieci.
Włosi trzymają stare "polskie" też mandaty. Nawet sprzed 5 lat jak masz pecha, to przyjdzie zapłacić. Jakaś przypadkowa kontrola itp. Nic nie ginie. Jak będzie, a może już jest jeden system, to tylko kwestia czasu, aż i te zaległe dotrą do na właściwe adresy.
Złamałeś przepisy - płać. I płacz. ;)

Bim - 2015-06-24, 22:17

toscaner napisał/a:
Złamałeś przepisy - płać. I płacz.

i to by było na dzisiaj :spoko

grzegorzalex - 2015-06-24, 22:20

Na początku nie mogłem sprawdzić czy na pewno jest fotka. Okazało się, ze jest wiec trzeba zapłacić nie ma wyjścia.
stander - 2015-06-24, 22:20

Fux napisał/a:

Złamaliście przepisy?
Tak czy nie?

Nie wstyd Wam?

Zgroza....

Może troszke za ostro ? Ale fakt trzeba zapłacić i dywagacje w podobnym stylu będą zbędne
Szkoda prądu Panowie!!!

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-06-24, 22:44

Nie chce się wymądrzać,ale dostaliśmy po poltora roku pismo na adres,ze wykroczenie było/Wlochy/.Pisza ze to już drugie upomnienie,pierwszego nie dostaliśmy.Odszukalismy ,napisano nam po angielsku odwołanie,ale my gapy komputerowe,nie widzieliśmy fotki.To zalatwia firma windykacyjna a nie policja.zaplacilismy,ogladajac fotke,mfaktycznie my,no i zaplacilismy,bo po angielsku napisali ze za zwloke są odsetki.Coz jak ktoś napisał,wliczylismy to w koszty wyjazdu.Barbara
Fux - 2015-06-25, 06:54

Bim napisał/a:
Idź juz dzisiaj spać
Kamperowcu z koziej d~!@#$%^&*()_yyyy
Przepraszam za .... ale chciałem nie odstawać od postu kolegi :stop:

Bim napisał/a:
toscaner napisał/a:
Złamałeś przepisy - płać. I płacz.

i to by było na dzisiaj :spoko

Może się zdecyduj, czy sie zgadasz czy jesteś przeciw...
Nie po raz pierwszy nie rozumiesz tego co piszesz.

jerry Gdansk - 2015-06-25, 10:53

Warto poczytać.
http://auto.dziennik.pl/a...e-bac-kary.html

frólik - 2015-06-25, 11:07

Z tego co widać na zdjęciu to nie zasłonili naklejki "Camper Team", więc potraktuj to jak opłatę za promowanie braci naszej na obczyźnie :wyszczerzony:
toscaner - 2015-06-25, 11:16

Grzegorz, pogadaj z szefostwem, może dorzucą się do kosztów za reklamowanie. :-P
CORONAVIRUS - 2015-06-25, 11:39

toscaner napisał/a:
Grzegorz, pogadaj z szefostwem, może dorzucą się do kosztów za reklamowanie. :-P

albo ban za szarganie dobrego imienia .... to nie jest kosmiczny scenariusz :)

janusz - 2015-06-25, 11:45

toscaner napisał/a:
może dorzucą się do kosztów za reklamowanie.

Za mała oglądalność, trzeba mieć kod dostępu a tylko Grzesiek go dostał, ten kod znaczy dostał. :haha:

toscaner - 2015-06-25, 14:22

janusz napisał/a:
toscaner napisał/a:
może dorzucą się do kosztów za reklamowanie.

Za mała oglądalność, trzeba mieć kod dostępu a tylko Grzesiek go dostał, ten kod znaczy dostał. :haha:

Zdaje się, że nie tylko kod. Pamiątkowe zdjęcie z wakacji też musi mieć swoją cenę. No chyba, że pstrykają znajomi, to zawsze było tańsze. :mrgreen:

yuras - 2015-06-25, 14:25

Ja bym nie płacił przecież numeru nie widać.
A zdjęcie na autostradzie bo ogrodzona.

toscaner - 2015-06-25, 14:34

BIORCA napisał/a:
toscaner napisał/a:

albo ban za szarganie dobrego imienia .... to nie jest kosmiczny scenariusz :)

Grzesiu ma za dobre układy z szefostwem.
Musiałby połamać z 15 punktów regulaminu. :mrgreen:

toscaner - 2015-06-25, 14:39

yuras napisał/a:

Można wrzucić współrzędne z fotki w g.map i zweryfikować, czy autostrada, czy nie. Wiele rzeczy warto zweryfikować zanim się przeleje kesz. To można zrobić w każdej chwili. Minuta i zapłacone.
Oby policji i oby za prawdziwe wykroczenie.

krzlac - 2015-06-25, 15:34

yuras napisał/a:

Zanim napiszesz weteranie, to pomyśl i popatrz. Numeru nie widać bo właściciel zasłonił zanim foto na forum wstawił - przysyłają zawsze z numerem. To ma być wszak dowód. Widziałeś kiedyś autostadę ze słupem telegraficznym? Widziałeś gdzieś autostradę bez utwardzonego pobocza?

CORONAVIRUS - 2015-06-25, 15:38

krzlac napisał/a:
Widziałeś gdzieś autostradę bez utwardzonego pobocza?

a jest taka...zowie się A1 :)

pobocze tak utwardzone , że jak zjedziesz by ci ktoś drzwi nie urwał gdy gumę złapiesz to juz nie wyjedziesz bo po osie się utopi w trawce a tak na prawdę w torfie czy czymś na kształt gąbki ..... utopiłem tak kampera i TIR mnie wyciągnął bo inaczej podobno kary za zniszczenie pobocza .... :haha:

yuras - 2015-06-25, 16:15

krzlac napisał/a:
Numeru nie widać bo właściciel zasłonił

To nie mógł zasłonić przed wyjazdem, ja zasłaniam i nic mi nie przychodzi.

DarKu - 2015-06-25, 16:40

Grzegorz nie plac, sciagalnosc z innych krajow jest znikoma, odeslij im list zeby ci potwierdzili kto prowadzil samochod poniewaz to nie jechales ty a ze samochod nalezy do wypozyczalni to musisz dojsc do tego ktory klient jechal :spoko , na 90% sprawa sie na tym zakonczy, jednak jesli nie to na koniec roku i tak ci odciagna ze zwrotu podatku.
Mnie w zeszlym roku na Wegrzech dwa razy z mostu mignelo od tylu z mobilnego i do tej pory nic nie dostalem.
Zgodnie z Polskim prawem aby poczuc sie do winy musza ci udowodnic zdjeciem kto prowadzil, tak sie wycfanili Niemcy w stosunku do radarow austriackich ktore zawsze robily zdjecie dlatego od strony Niemieckiej w Austrii nastawiali radarow co robia zdjecia od przodu i w dodatku kilka metrow dalej stoi lampa zebys byl pewny ze to tobie zrobiono zdjecie

CORONAVIRUS - 2015-06-25, 16:56

ooo i mamy następnego cwaniaka polaczka ... wstyd i tyle co po czytaniu takich pier***** przychodzi do głowy :gwm

dla ścisłości mam na mysli post powyżej :zastrzelic

klaudynka - 2015-06-25, 17:22

BIORCA generalnie w stosunku do kolegi Jesteś niegrzeczny. Popatrz na zdjęcie gdzie mogło być zrobione? teren zabudowany może tak może nie! Gdyby został zatrzymany od razu nie ma dyskusji.
A tak dla mnie nie jest to oczywiste.

DarKu - 2015-06-25, 17:27

Sam jestes cwaniaczek, jak twoj nick w sumie wskazuje, brac to umiesz a dawac nie :haha:
Jak kolega pyta czy placic czy nie to podpowiadam mu jedna z dwoch zaproponowanych opcji a nie podaje trzecia, wiec nie wiem gdzie to twoje cwaniactwo widzisz??? ciekawe czy ty sam taki uczciwy jestes w stosunku do panstwa ktore cie okrada za twoimi plecami :brawo:

Kolega chyba dorosly jest wiec sam zdecyduje czy ma zaplacic czy nie.

Jak chcesz kogos obrazac to poszukaj sobie innego forum stosownego do tego :helm

W dodatku wiem jak traktuja obywateli swoich wegierscy policjanci, naslucham sie tego codziennie w pracy, i uwierz mi ze tak samo i policja polska nabija statystyki tylko a pokorni jak ty placa.

Ogladnij sobie
https://www.youtube.com/watch?v=kRi1TjyJTvE

Ja nie pytam czy pan przeklinal tylko czy pan przyjmuje mandat??

krzlac - 2015-06-25, 18:19

dobek44 napisał/a:
Ja te koperty z Londynu za Norwegię dostawałem przez rok. Najpierw białe, potem żółte, a na koniec czerwoną. I się skończyło. Jakaś pozorowana praca.

A ja za norweskie drogi zapłaciłem już po białej kopercie. Nagroda przyszła już po roku. Jadąc na Nordkapp okazało się, że tunel na niego prowadzacy jest już za darmo. Przejeżdzający przez niego zapłacili za budowę i opłatę zniesiono. Pewnie dla dobka44 jestem tylko w połowie cwany. Należało nie zapłacić, tunelem przejechać za darmo a może jeszcze przejśc po kamieniach obok szlabanów na Nordkapp.

toscaner - 2015-06-25, 19:18

Grzegorz mówiłem jedź przez tą Słowenię. Też planowaliśmy, winka by się napiło, fotki bym Wam za free zrobił znowu. :mrgreen:

Wrzuciłem te współrzędne i widać wiocha jakaś, czyli nie autostrada, tylko teren zabudowany. Na g.street może gdzieś ten radar będzie w krzakach. :)

link

Grześ znajomo wygląda?:

grzegorzalex - 2015-06-25, 19:20

No znajomo wygląda tez sprawdzałem w poszukiwaniu radaru.
CORONAVIRUS - 2015-06-25, 19:26

klaudynka napisał/a:
BIORCA generalnie w stosunku do kolegi Jesteś niegrzeczny. Popatrz na zdjęcie gdzie mogło być zrobione? teren zabudowany może tak może nie! Gdyby został zatrzymany od razu nie ma dyskusji.
A tak dla mnie nie jest to oczywiste.

to sobie popatrz bo ja sprawdziłem ....

na focie są namiery GPS , wpisz w mapę google a potem zejdź do pozycji drogi i wirtualnie ją przejedź ...będziesz wiedziała gdzie fota została zrobiona jednocześnie pozbywając się wątpliwości zaczepnych względem policji .

dalej nie wierzysz , że tak można ???

1. na focie z mandatem przed autem jest zakaz wyprzedzania a na googlach tego znaku nie ma . SV JEST Z KOŃCA 2011 roku.
2. po lewej na mandacie za płotem nie ma foliowych tuneli a w googlach są .
3. fotoradaru stacjonarnego nie widać czyli fota z trójnoga na co też wysokość ujęcia wskazuje .
4. Nie ma wątpliwości , że fota zrobiona na terenie zabudowanym na co wskazują znaki miejscowości , bardzo podobne do naszych polskich.

Tak więc wątpliwości masz tylko TY a szukanie furtek by nie zapłacić przez niektórych kamperowców świadczy tylko o nich jako przedstawicieli tanich cwaniaczków polaczków.

Autor tematu jak widzę i odczułem nie ma wątpliwości co do konieczności zabulenia za swoje wykroczenie a jedynie szukał pomocy by prawidłowo rozszyfrować problem i taką pomoc uzyskał .

MILUŚ - 2015-06-25, 19:37

krzlac napisał/a:
.................

A ja za norweskie drogi zapłaciłem już po białej kopercie. Nagroda przyszła już po roku. Jadąc na Nordkapp okazało się, że tunel na niego prowadzacy jest już za darmo. Przejeżdzający przez niego zapłacili za budowę i opłatę zniesiono......

I to jest godna postawa ...................... :ok

Czyli wiem komu między innymi mogę zawdzięczać bezpłatność wiekszości norweskich tuneli i dróg :ok
Dzięki ;będę mógł to wykorzystać znów w tym roku :mrgreen:

Bronek - 2015-06-25, 19:37

Zanim napisał tu pierwszy post, zadzwonił do mnie.

Wątpliwości budził brak zdjęcia, oraz szybkie dostarczenie mandatu z innego kraju.
Pachniało z lekka przekrętem, bo to pierwszy taki mandat...

Gdy znalazłem stronę i na forum węgierskim okazało się, że u nich inna lekko procedura.
Wątpliwości zostały rozwiane.

To ja zaproponowałem by się podzielił swym szczęściem...
Reszta, to polaków rozmowy.
Świętoszki, kurde od razu poczułem że to koniec urlopu i jestem na Tej ziemi. Szatan, ..... gdzie jest Szymek?

MILUŚ - 2015-06-25, 19:42

Bronek napisał/a:
................że to koniec urlopu.

A sprawdziłeś ; czyś nie przytaszczył z tej Grecyji jakiegoś przyczepionego pod podwoziem nielegalnego imigranta ?

Bronek - 2015-06-25, 19:51

MILUŚ napisał/a:
Bronek napisał/a:
................że to koniec urlopu.

A sprawdziłeś ; czyś nie przytaszczył z tej Grecyji jakiegoś przyczepionego pod podwoziem nielegalnego imigranta ?

Sprawdzali nas cztery razy, Nawet węgrzy.,
Macedoński skubniec wydębił scyzoryk, bo uznał go za broń, - ostry i niewygodny dałem bidokowi bez żalu.
Drugi próbował zestaw bitów wydębić, chyba za naboje je wziął . Ale słowo korupcja ich uspokoiło
Do kibla szafy zaglądali

klaudynka - 2015-06-25, 20:52

Widzisz BIORCA można przedstawić fakty bez obrażania kogokolwiek DA SIĘ ? :spoko
CORONAVIRUS - 2015-06-25, 20:57

klaudynka napisał/a:
Widzisz BIORCA można przedstawić fakty bez obrażania kogokolwiek DA SIĘ ? :spoko

jakoś mi nie jest ani źle ani nieprzyjemnie jak polaczków cwaniaczków paluchem pokazuję .... szkoda , że tacy znajdują obrońców publicznych . :bajer

grzegorzalex - 2015-06-25, 21:00

Wildze, ze niezła dyskusja się rozpętała. Po sprawdzeniu okazało się, ze faktycznie, fotka z fotoradaru jest. Wykroczenie było. szybko namierzyli i tu była wątpliwość w to przewinienie za które dostałem mandat. Sprawa się wyjaśniła, więc trzeba zapłacić. Nie mam zamiaru omijać Węgier lub czekać za komornikiem. Prawdopodobnie maja już możliwości takie aby odzyskać należności za nie zapłacone mandaty od Polaków.
klaudynka - 2015-06-25, 21:14

Chodzi Grzesiu o poziom dyskusji aby zachowć go na pewnym poziomie nie obrażając nikogo i dobrze jakby kolega BIORCA WZIOŁ SOBIE TO DO SERCA :spoko
CORONAVIRUS - 2015-06-25, 21:23

klaudynko....pewien poziom odnosi się do pewnych zachowań a te są adekwatne do uczciwości ludzkiej i często wyrażenie myśli na poziomie wyższym niż adresat zdoła przyswoić jest działaniem bezcelowym ...

taki kwiatek do kożucha :haha:

Ty zakwestionowałaś miejsce pomiaru jako nie w terenie zabudowanym nie mając pojęcia i orientacji w terenie ... jeśli takie biadolenie jest na poziomie to nie moim :lol:

klaudynka - 2015-06-25, 21:31

Kolego BIORCA Ty swoje ja swoje i niech tak pozostanie. :spoko
koder - 2015-06-25, 21:33

Dobrze Grześku że sprawdziłeś, bo to różnie bywa. Mnie kiedyś chcieli wlepić mandat (w Polsce) z fotoradaru w miejscu, gdzie na 100% byłem pewien, że nie przekroczyłem prędkości. Poszedłem do sądu i wygrałem. No ale skoro masz fotkę i wiesz, że tam przekroczyłeś, to droga jest tylko jedna - ta, co wybrałeś.
yuras - 2015-06-25, 22:36

BIORCA napisał/a:
taki kwiatek do kożucha

Ty zakwestionowałaś miejsce pomiaru jako nie w terenie zabudowanym nie mając pojęcia i orientacji w terenie ... jeśli takie biadolenie jest na poziomie to nie moim

KOGUT NO NAME BIORCA odczep się od KLAUDYNKI .Napisałem o zasłanianiu tablicy, bo tego nie rozumiem.Nigdy nie kupił bym samochodu z ogłoszenia z ukrytym numerem rejestracyjnym.A w sumie to żeś się uruchomił, a myślałem że Cię lubię.

CORONAVIRUS - 2015-06-25, 23:14

yuras napisał/a:
, bo tego nie rozumiem.

jesteś pewien , że tylko tego ? :bajer

ta fota to nie ogłoszenie o sprzedaży :haha: :haha: :haha: tylko mandacik za prędkość :idea :idea :idea

wymiękam :foto :foto :foto

yuras - 2015-06-25, 23:47

Twardnieję idę do sypialni.!
JaWa - 2015-07-06, 13:19

Grzesiu, mandat, mandatem, ale żeby od razu kamperka sprzedawać ???? :haha:
ZEUS - 2015-07-06, 13:57

JaWa napisał/a:
ale żeby od razu kamperka sprzedawać ????

w pakiecie taniej... :spoko

zbyszekwoj - 2015-07-09, 17:53

Grzesiu, nie dość że dostałeś mandat to jeszcze ci nawygadywali od cwaniaków, a najbardziej ci co nawet kampera nie mają.
Napisz proszę jeszcze jednego posta że mandatu nie zapłacisz i kropka.Niech se praworządni jeszcze poużywają.

Fux - 2015-07-09, 18:26

zbyszekwoj, poziom Twojej wypowiedzi wymyka się opisowi.
Mam rozumieć to tak, że zamawiam u Ciebie towar/usługę, odbieram i nie płacę, bo masz zielone/niebieskie/szare oczy.
Albo w tym miesiącu zostałeś wylosowany, że nie dostaniesz renty/emerytury.

Wielu czasami pisze tak, jakby byli pod wpływem „czegoś" od dłuższego czasu.

Jeden mój Znajomy, prowadzący ZPCh, prezesujący czasom starym i obecnym zwykł mawiać, że pewne pokolenia muszą umrzeć, aby firmy zaczęły funkcjonować na zasadach rynkowych bez podtekstów, żem ja kombatant, mi się należy, etc.

Ochłoń Chłopie, ochłoń. :oops:

Cwaniactwem jest robienie innych w bambuko i unikanie odpowiedzialności.

Rumakował Kolega na Węgrzech/Austrii/Włoszech, to trzeba konsekwencje ponieść.
W Rzymie złamałem przepisy-zapłaciłem.
W Austrii na autobahnie za speeding złapali-zapłaciłem.
W Niemczech za speeding z przyczepą złapali-zapłaciłem.
W PL-również.

To przestańcie brać „uciśnionych" wykroczeniowców w obronę, bo nie ma podstaw!

Wstydźcie się za swoje podejście. To jest rozpacz!

SlawekEwa - 2015-07-10, 07:13

zbyszekwoj napisał/a:
Niech se praworządni jeszcze poużywają.

Zbysiu czy Krysia ma dostęp do lapka :chytry

zbyszekwoj - 2015-07-10, 07:42

Od moralizowania każdy ma swoich rodziców, a jak ich nie ma ,to znaczy że sam już jest tak stary ,ze go nikt nie musi pouczać bo się nie zmieni. Forum jest od tego żeby pomóc w konkretnej sprawie, a nie żeby wymądrzali się moraliści.
Co do mandatu- jest jasność- płacę, ale w tym wypadku Grzegorz miał wątpliwości to spytał , no to niektórzy zaczęli uczyć dorosłego faceta moralności. To nie jest przedszkole ?Ci co takie uwagi mają to wyjaśnią sobie to na najbliższym wspólnym zlocie :pifko , ale co z tymi którzy nie mają kampera i na zloty nie jeżdżą? Ci są zawsze najaktywniejsi. :aniolek

Johny_Walker - 2015-07-10, 08:41

W Polsce sporo mandatów to wyłudzenia, a ograniczenia prędkości często są stawiane na zapas albo w celach zarobkowych. Trudno zatem mówić o obywatelskiej postawie płacąc oszustom.
Bronek - 2015-07-10, 08:58

Pierniczenie.
Który winny lubi ponosić karę?
Nastawiać drugi policzek?
I takie tam duperele moralizatorskie.

U normalnego organizmu, nieskażonego zaburzeniami lub wypraniem mózgu, przez TV, kościoły, sekty itd.
Istnieje instynkt samozachowawczy, nakazujący unikanie nieprzyjemnego.

Fux, jako prawy Polak i katolik podpiepsz mnie, że jutro pojadę przeważonym kamperkiem do Albecku.
ZKL 094KG trasa Kołobrzeg Świnoujście..

Nawet mandaty z fotoradaru umożliwiają za kasę, relatywizm prawny..... wybór kasa większa, czy podanie kierującego.
Morda syna, a ja nie wiem kto prowadził.

Grzesiek miał uzasadnione wątpliwości to raz i ponieważ idiotą nie jest, to płacenia wolałby uniknąć. Co nie tłumaczy, iż na pewno przekroczył jak się okazało prędkość. Chyba nieświadomie, co oczywiście nie usprawiedliwia..
Zabuli i to tylko dlatego, że go złapali
Ty Fux, powinieneś zgłaszać każdy brak opuszczenia deski, bo faux pas.
:aniolek

klaudynka - 2015-07-10, 09:29

Wczorajsza WYBORCZA poczytajcie o mandatach za granicą itp W dziale prawo i przepisy kolega dał linka :spoko
Bronek - 2015-07-10, 09:40

Ale muszę gwoli czystego (w moim mniemaniu) sumienia swego dodać, iż brak czy posiadanie kampera nie jest żadnym argumentem. A tylko.... pierniczeniem, w odpowiedzi na pierniczenie by zabolało. :wyszczerzony:

Fora miłośników nie muszą byc forami posiadaczy. Tu Fux jestem zTobą, aczkolwiek czasem jesteś jak wrzód na mej....i fajnie jak ból przechodzi. To jeden z argumentów, byś pisał :mrgreen:

Lekoo off

WARIANT TRZECI PRZYPADEK DRUGI czy jakoś tak, dawno to nie pamiętam.
Te numery przechdzą tylko ze Strażą Gminno Miejską... nie ma praw śledczych i musi przyjąć, że morda z brodą i wąsami to moja ciocia 70 letnia i koniec. :szeroki_usmiech

janusz - 2015-07-10, 09:53

Ale z tymi mandatami to jest coś popierniczone u podstaw. Obojętne czy za prędkość czy za każde inne przewinienie na drodze.
Według logiki, można robić wszystko przekraczać prędkość, jeździć na czerwonym świetle, wyprzedzać na przejściu itp. jeżeli tylko cię na to stać. Zapłacisz i jedziesz dalej. Nawet punkty da się dokupić. Jeżeli już przekroczy się wszystkie limity można zrobić nowe prawo jazdy (zdać odpowiedni egzamin).

Moim zdaniem powinno być tak, i wiele by to nie zmieniło w egzekwowaniu przepisów drogowych, żeby odwrócić kolejność. Płacisz miesięczny abonament za przekraczanie przepisów i jeździsz jak chcesz. Państwo ma swoją kasę którą wyliczyłoby sobie z jakieś średniej przestępczości drogowej a kierowca nie przejmuje się jakimiś kontrolami na drodze i tak już ma zapłacone.
Muszę chyba do Kukiza zgłosić taki anty systemowy wniosek. :haha:

zbyszekwoj - 2015-07-10, 09:56

Może ja ukształtowany w komunie wszystkie mandaty z fotoradarów gdzie niewyrażne zdjęcie zapisuje na konto żony. Ostatnio panienka ze straży spytała czy żona ma wąsy i brodę- poszło na mnie. Dzisiaj , bardziej świadomy po festiwalu eurowizji nie dałbym się przekonać.

Grzegorz ,możesz jeszcze odpisać że w tym czasie wysłałeś po bułki swoim kamperem Istwana Pogatsa zam. Budapest. Ferenvaros utca 21.( jeżeli dobrze spisałeś adres) :haha: :haha:

IAAN - 2016-06-09, 10:33

Kolega dostał mandat z fororadaru z Niemiec niestety bez zdjęcia czy jest jakaś strona Niemiecka gdzie mozna sprawdzić to zdjęcie
pismo jest w języku polskim i jest na nim numer sprawy