|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Czujnik poziomu wody czystej
Skwarek - 2015-06-28, 09:54 Temat postu: Czujnik poziomu wody czystej Mam pewien problem z czujnikiem poziomu wody czystej. Czujnik przy niższych stanach stanach wody nie przekazuje sygnału do wskaźnika. Powodem jest kamień osadzający się na jednej z elektrod, jest to elektroda wspólna dla wszystkich pomiarów. Elektroda jest połączona z masą samochodu więc nie ma jakiegoś potencjału względem wody (chyba). Pozostałe elektrody są krystalicznie czyste i wykonane z tego samego materiału.
Po oczyszczeniu czujnik i wskaźnik pracują dobrze ale po 2-3 miesiącach pobytu w wodzie kamień wraca i wskaźnik wariuje. Niby nic wielkiego ale wkurza.
Czy ktoś zetknął się z podobnym problemem i czy znalazł rozwiązanie?
toscaner - 2015-06-28, 10:02
Czy wskaźnik pracuje cały czas? Znaczy pokazuje poziom, czy tylko po naciśnięciu jakiegoś przycisku? Wiesz już pewnie co mam na myśli?
Skwarek - 2015-06-28, 10:13
Wskaźnik ma oczywiście przycisk bistabilny i nie zawsze się go wyłączy, podejrzewasz że może następować elektroliza wody i ten kamień polubił ujemną elektrodę?.
Sprawdzę to na tej samej wodzie i podobnych elektrodach, tylko pewnie to trochę potrwa.
Mirekl61 - 2015-06-28, 15:16
Na elektrodach PHmetrów występuje ten sam problem.
Dokładne odtłuszczanie, wręcz moczenie w TRI na krótko pomagało.
Nie jest to pomiar przemysłowy więc lepiej robić to cyklicznie.
nikita55 - 2015-07-08, 22:34
Tak ,spotkałem sie często z tym problemem. U nas jako że warsztat jest servicem wymieniamy sądy na nowe ,ale w starszych pojazdach wystarczy drobnym papierem ściernym przetrzeć i jak nowa jest.
Skwarek - 2015-07-08, 22:47
Oczyściłem elektrodę w butelce z octem, to tylko jeden drucik, w 15 minut zrobiła się czyściutka jak nowa a może jeszcze czyściejsza. Staram się pamiętać by po pomiarze wyłączać wkaźnik.
|
|