|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Grecja - Paszport do Grecji? podróż przez Węgry, Serbię , Macedonię
iwka - 2015-06-28, 13:58 Temat postu: Paszport do Grecji? podróż przez Węgry, Serbię , Macedonię Wybaczcie koledzy i koleżanki jeśli to dla Was oczywiste ale ja świeża w temacie jestem i wolę się upewnić.
Czy paszport jest potrzebny na trasie Węgry,Serbia,Macedonia ?
Irel - 2015-06-28, 16:00
Kontrolę osób przekraczających granicę zniosły państwa należące do „Strefy Schengen”, czyli Austria, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Grecja, Hiszpania, Islandia, Liechtenstein, Litwa, Łotwa, Malta, Niemcy, Polska, Portugalia, Słowacja, Słowenia, Szwecja, Węgry, Włochy, Norwegia, Szwajcaria, Islandia. Pozostałe państwa nawet te będące w UE, ale nie będące sygnatariuszami układu z Schengen ( Wielka Brytania, Rumunia) w dalszym ciągu wymagają paszportu przy przekraczaniu granicy. Czyli na Węgrzech nie musisz mieć paszportu, ale wydaje mi się że w Serbii i Macedonii jest on raczej potrzebny.
KulkiDwie - 2015-06-28, 16:05 Temat postu: Re: Paszport do Grecji? podróż przez Węgry, Serbię , Macedon
iwka napisał/a: | Czy paszport jest potrzebny na trasie Węgry,Serbia,Macedonia ? |
Przez granice Węgry/Serbia, Serbia/Macedonia, Macedonia/Grecja, przez ostatnie kilka lat parokrotnie przejeżdżałem za okazaniem dowodu osobistego.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-06-28, 17:05
Albania,Macedonia ,Serbia niepotrzebny paszport,zielona karta Macedonia i albania,Barbara Muzyk
Niewierny - 2015-06-28, 21:23
Nie wiem jak to jest prawnie, lecz gdy przekraczaliśmy granicę Węgiersko - Serbską oraz Serbsko - Macedońską to żądali od nas paszportów oraz skanowali zielona kartę od ubezpieczenia samochodu.
Bronek - 2015-06-28, 21:34
My pokazujemy tylko paszporty,
Zawsze jak ubezpieczam auta, żądam zielonej karty
Zielone karty wkładam do paszportów.
Podobnie z Ekluz
Każdy wyjazd nawet na dwa dni to dodatkowe ubezpieczenie to raptem z dwadzieścia parę zł na dwie osoby
Jadąc za granicę biorę paszporty z zielonymi kartami, ubezpieczeniami.
Po wypadku kolegi na motocyklu podczas jednodniowej eskapady do Berlina i kosztami itd..... z doświadczenia wiem ile może kosztować sknerstwo i brak przewidywania...
A kłopotów....
Warto mieć nawyk...
iwka - 2015-06-28, 22:30
jedna osoba z naszej ekipy paszportu nie ma i teraz nie wiem, czy jak 5 pozostałych wyciągnie paszport, a ta jedna dowód to się nie przyczepi jakiś nadgorliwy celnik i nas zawróci
SlawekEwa - 2015-06-28, 22:35
iwka napisał/a: | czy jak 5 pozostałych wyciągnie paszport, |
To niech wszyscy wyciągna dowody
Bigos - 2015-06-28, 22:51
wypowiada sie osoba której się wydaje !
świetnie
a ja wiem i mnie się nie wydaje , iż paszportów na całej trasie nie potrzebujecie . W razie gdyby się autorowi pytania wydawało , iż ja się myle, proponuję wejsć na stronę ambasady każdego z odwiedzanych krajów i zapytać
ZEUS - 2015-06-28, 23:09
ja również potwierdzam, wystarczą dowody osobiste...
Irel - 2015-06-29, 21:32
Bronek napisał/a: | My pokazujemy tylko paszporty,
Zielone karty wkładam do paszportów. |
Ja robię tak samo, bo po to mam paszport aby posługiwać się ni podczas zagranicznych wyjazdów, bez kombinowania z dowodami osobistymi. Bigos napisał/a: | wypowiada sie osoba której się wydaje !
świetnie
|
Wystarczyło napisać że nie mam racji , bez złośliwych komentarzy i poprawiania swojej niskiej samooceny poprzez szydzenie ze mnie.
Bim - 2015-06-29, 21:35
Irel napisał/a: | bez złośliwych komentarzy i poprawiania swojej niskiej samooceny poprzez szydzenie ze mnie. |
i po co te napinki nie miałeś racji i tyle
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-06-29, 22:02
Dowody osobiste,od dwóch lat mamy nieważne paszporty,cale Balkany mamy przejechane kilkukrotnie,Albania ,Serbia ,Macedonia,Montenegro,Bosnia i Hercegowina. KTO MA PASZPORTY I TAK MU WYGODNIEJ,to daje paszporty.U nas paszport ma pies.Może i bywaja rozne sytuacje jak np.to że wracając przez Serbie,Wegrzy zaglądają do wszystkich szafe,ale taka ich wola.Wracajac z Krety w grudniu 2013 na granicy albańsko -czarnogórskiej,szukali narkotykow,aparatami kilku celnikow,no trudno .Barbara Muzyk
Bronek - 2015-06-29, 22:14
Dokumenty podobnie jak kasę ROZŚRODKOWUJEMY...
Jak zginie, ukradną paszport to dowdy są w bezpiecznym/innym miejscu.
Forsa też po kawałku z wabikiem 50euro na widoku.
Pokazujemy paszporty bo na nich nam mniej zależy, to z nimi chodzimy itp. Po prostu jak zginą, ukradną to mniejszy kłopot w kraju.
Ps. Majc paszport, nie muszę wracać do kraju gdyby jakiś prawicowy kretyn chciał mnie w kamasze... lub piosenkarz został Prezydentem, . lub Prezydent piosenkarzem. itp.
I tak fajnie pieczątki wybijają...
krimar - 2015-06-29, 22:14
Paszport do Grecji lepiej zabrać, bo jak w czasie pobytu w Grecji wyrzucą ten kraj z EU i strefy Schengen to zostaniecie tam na zawsze, bo nie wypuszczą na dowód
bwie - 2015-06-30, 06:55
W tamtych okolicach paszport jest tylko potrzebny jeśli chcemy wjechać do Kosowa, cała reszta wystarcza dowody, sprawdziłem to w tamtym roku gdy na dwa dni przed wyjazdem się okazało, że paszport już mam nie ważny
krzysmoc - 2015-06-30, 08:33
krimar napisał/a: | Paszport do Grecji lepiej zabrać, bo jak w czasie pobytu w Grecji wyrzucą ten kraj z EU i strefy Schengen to zostaniecie tam na zawsze, bo nie wypuszczą na dowód |
No to zostanę w Grecji na bezrobociu i będę próbował przeżyć za ich 2100
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-07-01, 21:39
iwka napisał/a: | jedna osoba z naszej ekipy paszportu nie ma i teraz nie wiem, czy jak 5 pozostałych wyciągnie paszport, a ta jedna dowód to się nie przyczepi jakiś nadgorliwy celnik i nas zawróci | ,dziewczyna pisze jedna osoba nie ma paszportu,a wszyscy bez końca lepiej mieć paszport,i tak w kółko.Barbara
iwka - 2015-07-01, 21:56
dziękuję wszystkim za odpowiedzi i zaczynam odliczać dni do wyjazdu
a za pomoc stawiam piwko
SlawekEwa - 2015-07-01, 21:57
Zbigniew Muzyk napisał/a: | ,dziewczyna pisze jedna osoba nie ma paszportu |
Przecież napisałem zeby wszyscy wyciągnili dowody osobiste, bo dowód chyba kazdy ma jak jest za darmo
koko - 2015-07-02, 07:06
Na wyjazdach używam tylko paszportów dowody osobiste zostawiam w domu w razie nieszczęścia mam dokument tożsamości gotowy co do ubezpieczenia są karty kredytowe z opcją ubezpieczenia kosztów leczenia wystarczy zapłacić kartą za paliwo w kraju przed podróżą i potem za granicą zrobić zakup i ubezpieczenie działa
Bronek - 2015-07-02, 07:21
Oto chodzi.. O to chodzi.
Moje motywacje są identyczne.
Nawet zakupy są/mogą być ubezpieczone, jeśli zachowamy paragon
. Gdy grupa wyrostków zabierze np. pampersy z koszyka pod groźbą śmierci.
Irel - 2015-07-02, 10:40
koko napisał/a: | Na wyjazdach używam tylko paszportów dowody osobiste zostawiam w domu w razie nieszczęścia mam dokument tożsamości gotowy |
Bronek napisał/a: | Moje motywacje są identyczne. |
Uważam tak samo. Może jest to zbytek ostrożności, ale dodatkowo podczas wyjazdów zagranicznych posługuję się "Międzynarodowym prawem jazdy" ( koszt 30 zł, trzy lata ważności ale honorowane tylko poza RP). W razie jego utraty pozostaje mi dokument oryginalny, którym mogę posługiwać się wszędzie.
koko - 2015-07-02, 15:39
Irel napisał/a: | koko napisał/a: | Na wyjazdach używam tylko paszportów dowody osobiste zostawiam w domu w razie nieszczęścia mam dokument tożsamości gotowy |
Bronek napisał/a: | Moje motywacje są identyczne. |
Uważam tak samo. Może jest to zbytek ostrożności, ale dodatkowo podczas wyjazdów zagranicznych posługuję się "Międzynarodowym prawem jazdy" ( koszt 30 zł, trzy lata ważności ale honorowane tylko poza RP). W razie jego utraty pozostaje mi dokument oryginalny, którym mogę posługiwać się wszędzie. |
o prawie jazdy nie pomyslałem zaraz robię tylko gdzie?
Bronek - 2015-07-02, 18:10
U mnie wygląda to tak
Pobieram wniosek ze strony Wydziału Komunikacji w Kołobrzegu
Fotografia, jesze z profilu itd ucho...
Ksero dwustronne Prawa Jazdy krajowego
Potwierdzenie (kasa urzędu) lub przelew z tytułem wpłaty.... 35 zł
Dowód osobisty przy sobie
Zamawiam wizytę na dodzinę i dzień via internet, i na 15 min przed idę do Urzędu.
Ps EPuB.... mogę to zrobić internetem ale zdjęcie i tak trzeba donieść więc nie warto
koko - 2015-07-02, 21:35
u mnie w Radomiu tak samo, kiedyś to robił PZMOT
DarKu - 2015-07-02, 22:19
Bronek napisał/a: | My pokazujemy tylko paszporty,
|
Nie roumiem Bronek, masz ich wiecej niz jedna??
Co do paszportow to jesli macie obawy to niech ta jedna osoba wyrobi paszport tymczasowy na rok, chyba termin trzy dni oczekiwania i w podroz, ew. zostanie gdzies przed granica
Bronek - 2015-07-02, 22:23
Mam kilka samochodów
koko - 2015-07-03, 08:50
Darcyk_2005 napisał/a: | Bronek napisał/a: | My pokazujemy tylko paszporty,
|
Co do paszportow to jesli macie obawy to niech ta jedna osoba wyrobi paszport tymczasowy na rok, chyba termin trzy dni oczekiwania i w podroz, ew. zostanie gdzies przed granica |
Ja wożę dwie auto i skuter
DAKOTA - 2015-07-03, 08:55
koko napisał/a: | Darcyk_2005 napisał/a: | Bronek napisał/a: | My pokazujemy tylko paszporty,
|
Co do paszportow to jesli macie obawy to niech ta jedna osoba wyrobi paszport tymczasowy na rok, chyba termin trzy dni oczekiwania i w podroz, ew. zostanie gdzies przed granica |
Ja wożę dwie auto i skuter |
a ja mam trzy , na auto i dwa rowery
+ zielony i niebieski pass dla psa
DAKOTA
Bronek - 2015-07-03, 09:36
Z tymi rowerami to niekoniecznie lipa. a propos zielonej karty ubezpieczenia......
Rowery elektryczne pow 250 w itd... to motorowery i trzeb rejestrować
To info dla praworządnych, no i ciekawe jak to jest w realu?
Jestem w temacie. jednym już pojechałem z kilometr drugi jedzie.
Biurokracja i wyciąganie kasy na każdym kroku.
A Grecy się nie dali
Paszport dla psa normalka, ten skubniec, nie dość, że lepiej wychodzi na zdjęciach, to ma droższy szampon niż ja.
No i panienki się za nim częściej oglądają
zbyszekwoj - 2015-07-03, 15:28
Na psa zawsze się panienki rwało...
Bim - 2015-07-03, 15:45
zbyszekwoj napisał/a: | Na psa zawsze się panienki rwało... |
Jak to na psa?
Tak na trawniku przy wszystkich?
koko - 2015-07-03, 18:42
prawko international w środę do odbioru
Rawic - 2015-08-10, 09:27
koko napisał/a: | prawko international w środę do odbioru | Konrad a po cóż Ci one, gdzie jest wymagane, miałem kiedyś takie ale to były czasy żelaznej kurtyny.
koko - 2015-08-10, 21:24
Po to że upierdliwoprzekupny policaj przeważnie zaczyna od 200euro i straszy zabraniem prawa jazdy chowając go w kieszen każe jechać do bankomatu to się oczywiście jedzie dalej
Bim - 2015-08-10, 22:21
koko napisał/a: | Po to że upierdliwoprzekupny policaj przeważnie zaczyna od 200euro |
Kurde Kondrat przy takim kamperku zaczynają od 200 eu to normalnie zniewaga,
a ile Ci przychodzi po odjechaniu bez negocjacji
a tak na poważnie w dzisiejszych czasach wcześniej czy później przyjdzie rachunek chyba ze na Ukrainę jedziecie
Rawic - 2015-08-11, 19:35
koko napisał/a: | straszy zabraniem prawa jazdy chowając go w kieszen każe jechać do bankomatu to się oczywiście jedzie dalej | to Ty taki szczwany lis jesteś
Bronek - 2015-08-11, 19:46
moja motywacja , podobna ja przy paszportach
Wyżej pisaliśmy
Utrata takowego lub zniszczenie, to zero kłopotu niemal w krajug
Dowód , prawko jest ale schowane ,
Zgłaszanie w kraju w bankach , instytucjach , ubezpieczycielach u brokerów...Urzędy !
a tak paszporcik na spokojnie i niekoniecznie , a prawko międzynarodowe ? pies mu morde lizał , no chyba że, na spokojnie wrabiam na następny wyjazd
Dlatego ku zdziwieniu niektórych za granica a UE używamy głównie paszportów i teraz jeszcze prawka międzynarodowego.
Raz zgubiłem dowód W Berlinie i ganiania było . Kolega mi doradził ten patent , poki co nie przydaje się.
|
|