|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Podłączenie reduktora pod instalację LPG.
elmo78 - 2015-07-10, 20:06 Temat postu: Podłączenie reduktora pod instalację LPG. Czy ma ktoś pomysł jak podłączyć reduktor ciśnienia pod instalację LPG. Mam zbiornik, z którego przewód prowadzi do kamperowego rozgałęziacza na gaz (taka listwa mosiężna z narysowanymi symbolami kuchenki, lodówki, boilera itd.).
No ale gdzieś musi się znaleźć reduktor ciśnienia (a nawet dwa) i chciałbym to zrobić solidnie a nie naciągając gumowe węże i cybanty gdzie popadnie.
Reduktory mam typowe czyli z wyjściem na butlę 11kg z lewym gwintem.
Jest do kupienia jakiś adapter? A może specjalny reduktor ciśnienia?
CORONAVIRUS - 2015-07-10, 20:14
NIE MASZ O TYM POJĘCIA TO JEDŹ DO TYCH CO SIĘ ZNAJĄ np firmy montujące instalacje LPG . z gazem nie ma żartów
Proponuję takich tematów nie rozwijać na forum bo to nic innego jak powielanie bzdurnych teorii i beznadziejnych rad
zibikruk - 2015-07-10, 21:12
Adaś , dzięki za rady dla Kolegi, moja jest taka sama.
Johny_Walker - 2015-07-11, 08:36 Temat postu: Re: Podłączenie reduktora pod instalację LPG.
elmo78 napisał/a: | Czy ma ktoś pomysł jak podłączyć reduktor ciśnienia pod instalację LPG. Mam zbiornik, z którego przewód prowadzi do kamperowego rozgałęziacza na gaz (taka listwa mosiężna z narysowanymi symbolami kuchenki, lodówki, boilera itd.).
No ale gdzieś musi się znaleźć reduktor ciśnienia (a nawet dwa) i chciałbym to zrobić solidnie a nie naciągając gumowe węże i cybanty gdzie popadnie.
Reduktory mam typowe czyli z wyjściem na butlę 11kg z lewym gwintem.
Jest do kupienia jakiś adapter? A może specjalny reduktor ciśnienia? |
Jak najbliżej butli. Najlepiej przy zbiorniku żeby był wentylowany. Połączenie z reduktora do rozdzielacza musi być sztywne. Z butli do reduktora również. Chyba że zastosujesz specjalne węże.
Pozostaje jeszcze kwestia czy instalacja ma być legalna do używania na postoju czy także w czasie jazdy. W drugim przypadku węże z odcięciem w przypadku spadku ciśnienia i reduktor z odcięciem w przypadku przeciążeń.
Na razie nic nie rób i czytaj.
U siebie zastosowałem Truma DuoControl CS z wężami o końcówkach zaprasowanych 30 ojro/szt. i mogę używać urządzeń gazowych w czasie jazdy.
Johny_Walker - 2015-07-11, 08:44
BIORCA napisał/a: |
NIE MASZ O TYM POJĘCIA TO JEDŹ DO TYCH CO SIĘ ZNAJĄ np firmy montujące instalacje LPG . z gazem nie ma żartów
|
Nieustająco polecam gazowy serwis u Palmowskiego. Będzie bombowo. Wcześniej wykupić dobre AC.
janusz - 2015-07-11, 10:16
elmo78 napisał/a: | Czy ma ktoś pomysł jak podłączyć reduktor ciśnienia pod instalację LPG. |
Czy należy z tego pytania rozumieć, że masz samochód (silnik) zasilany LPG i z tej samej instalacji, z tego samego zbiornika, chciałbyś pobierać gaz do lodówki, kuchenki, pieca i bojlera?
Jeśli tak, to jest kłopot bo w instalacji LPG zasilającej silnik samochodu jest gaz w postaci ciekłej (skroplonej) a do wyposażenia kamperowego potrzebna jest faza gazowa i z uzyskaniem jej jest kłopot.
Jeśli nie, jeśli to ma być inny zbiornik taki jak LPG ale tylko do zasilania urządzeń, to takie rozwiązania były opisywane na forum kilka razy, poszukaj.
elmo78 - 2015-07-11, 12:51
Kurcze, ludzie, nie bądźcie tacy wybuchowi. Znam się na gazie i instalacjach LPG. Chcę tylko sobie ułatwić pracę i kupić coś gotowego, żeby nie tracić czasu na rzeźbę z tysiącem końcówek.
Jest zbiornik LPG tylko do zasilania kampera i po prostu chcę kupić coś plug-and-play aby leciał sobie gaz tak jak trzeba.
Z butli wyprowadzony przewód Faro do kampera. W kamperze rozgałęziacz do gazu (ten kamperowy z czerwonymi kurkami). No ale gdzieś muszę się wpiąć z reduktorami ciśnienia gazu. Chciałem kupić reduktory, które miałyby z dwóch stron końcówki do przewodów sztywnych 8mm, aby je ładnie zacisnąć (tak jak w typowych instalacjach LPG) ale nie wiem czy są takie, bo póki co znajduję jedynie reduktory do butli gazowych, które mają z jednej strony lewy gwint do butli a z drugiej strony lewy gwint 1/4 cala albo w ogóle brak gwintu tylko króciec do nakładania węża. No i gdybym to chciał podłączyć tak jak 'nakazują' mi produkty to musiałbym z rozgałęziacza kamperowego wyjść przewodem gumowym na cybancie (amatorszczyzna) i podłączyć się do reduktora. Potem z reduktora wyjść znowu wężem z cybantem i podłączyć się np do lodówki. Amatorszczyzna.
Chcę kupić po prostu gotowy komplet produktów, aby uniknąć cybantów. Podajcie proszę link do czegoś takiego, jeśli istnieje, zamiast prawić morały o niebezpieczeństwach LPG. Byłem już u kilku osób montujących LPG zawodowo i nikt nie potrafi mi pomóc.
Zobaczcie na rysunku poniżej jak to wygląda. Chcę albo znaleźć odpowiednie przejściówki w miejscach znaków zapytania albo odpowiedni reduktor, który jest z dwóch stron zakończony gwintami takimi jak do rozgałęziacza (z lewej), czyli 8mm rurka i nakrętka z prawym gwintem. Lodówka, boiler, kuchenka i ogrzewania mają właśnie rurki 8mm z baryłkami.
Donat - 2015-07-11, 13:20
Źle rozumujesz, redyktor musi być pierwszym urządzeniem po wielozaworze zbiornika, dopiero za reduktorem montyjesz zawory odcinające. Jak zawsze polecam firmę Gomet, znajdziesz u nich przejsciówke z faro na gwint zwyklego reduktora z dużej butli.
elmo78 - 2015-07-11, 14:07
No fajnie, tylko mam dwa urządzenia o różnych ciśnieniach (30 i 50mbar) dlatego chciałem reduktory dać za rozgałęziaczem. Zajrzę co ma Gomet w ofercie. Dzięki.
Donat - 2015-07-11, 15:54
Jeśli masz dwa urządzenia o różnym ciśnieniu to powinieneś dać pierwszy reduktor o wyższym ciśnieniu zaraz za wielozaworem a poźnie reduktor z tego wyższego na niższe przed urzadzeniem albo dać zaraz za wielozaworem oba reduktory równolegle i rozdzielić instalacje na dwie o różnym ciśnieniu
janusz - 2015-07-11, 15:59
elmo78 napisał/a: | No fajnie, tylko mam dwa urządzenia o różnych ciśnieniach (30 i 50mbar) |
Czy nie prościej wymienić dyszę w tym na 50 i zrobić go na 30 mb?
Reduktory na gwinty produkuje Truma np SecuMotion tylko, że to jest na 30.
Są też reduktory z 50/30.
Zastosować normalny reduktor na 50, zasilić to co na 50 i dalej zredukować do 30.
http://www.truma.com/pl/p...r-vdr-50-30.php
vIrek - 2015-07-12, 07:52
Elmo, tutaj jest taki do zaciśnięcia na przewodzie 8mm, ale na ciśnienie 30mbar. Zmień dyszę w urządzeniu jak proponuje janusz i się nada.
http://www.igaz.pl/index....-0-8-kg-h-rvs-8
Karas - 2015-07-12, 09:50
taki by był świetny, tylko ma zdecydowanie za małą wydajność ;/
a również jestem na etapie montażu butli lpg do zasilania grila, kuchenki i trumy.
Cytat: | Gomet, znajdziesz u nich przejściówkę z faro na gwint zwykłego reduktora z dużej butli. |
szukałem u nich czegoś takiego, ale nie rzuciło mi się w oczy, jak to się fachowo zwie?
krimar - 2015-07-12, 11:56
http://www.igaz.pl/index....miedzianej-fi-8
tylko się pospiesz, bo piszą, że ostatnia sztuka
a jak rozwiązałeś sprawę elektrozaworu otwierającego przepływ gazu, cały czas musisz podawać napięcie, czy wydłubałeś tłoczek?
a mi cały czas chodzi po głowie pomysł, aby pobierać gaz płynny, który odparowywałby w radiatorze wewnątrz kampera i tak powstałaby klimatyzacja (ciekawe jak to by wyszło po przeliczeniu bilansu cieplnego)
vIrek - 2015-07-12, 14:14
U mnie się sprawdza. Co prawda piecyk mam tylko 2kW, a kuchenki nie odpalałem na 2 palniki, ale jest OK. Ja tłoczek w elektrozaworze mam wyciągnięty, a w razie potrzeby jest jeszcze w wielozaworze zawór iglicowy, tyle że trzeba się schylić pod auto i zdjąć pokrywę wielozaworu.
Karas - 2015-07-12, 14:56
to chyba nie ta strona, chodzi mi o tą stronę, gdzie fabrycznie przykręca się do reduktora butle, natomiast jak chcę tutaj podłączyć przewód do butyli lpg pod autem.
koko - 2015-07-12, 19:48
Jak widzę g..no się znasz na lpg wszystkie urządzenia i zawory też są przystosowane do zasilania gazem o zredukowanym ciśnieniu podłączenie reduktora za tym rozdzielaczem na 100% spowoduje rozszczelnienie go i bum gotowe gaz w zabudowie musi być zredukowany
Oddaj do roboty komuś bo jak widzę i pobór ze zbiornika fazy lotnej jest dla ciebie nie do ogarnięcia. :stop:krimar tym razem nie masz racji a wręcz piszesz niebezpieczne głupoty
koder - 2015-07-12, 21:22
krimar napisał/a: | a mi cały czas chodzi po głowie pomysł, aby pobierać gaz płynny, który odparowywałby w radiatorze wewnątrz kampera i tak powstałaby klimatyzacja (ciekawe jak to by wyszło po przeliczeniu bilansu cieplnego) |
Mało praktyczne. Żeby osiągnąć 1000BTU/h musałbyś zużywać 2.3kg gazu w godzinę.
|
|