| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Po Polsce - Gdzie "koczować" Kraków
qdlaty_78 - 2015-07-11, 00:45 Temat postu: Gdzie "koczować" Kraków Jak w temacie, moja luba ma szkolenie w Krakowie od środy do piątku. Uzgodniliśmy że może pojedziemy całą bandą kamperkiem. Trzy dni opękamy w Krakowie a na łyk-end udamy się w okolice Zakopanego. I teraz od Szanownego grona kolegów i koleżanek oczekuje masy propozycji gdzie stanąć by było sympatycznie i nie drogo.
Sprawdziłem dwa kempingi i wychodzi za naszą trójkę , dwójkę bo młody za free jeszcze, jakieś 80-90pln. To chyba drogawo.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-07-11, 10:42
Ponieważ jest z Wami male dziecko,to tylko kemping.Dorosle osoby,parking za 50 zl w centrum krakowa ul,Karmelicka duzy parking na tylach woj.bibl.publoicznej.Rowniez firma camperowa Elkamp ma letem platny parking całodobowy.
Johny_Walker - 2015-07-11, 10:43
O co chodzi z tym małym dzieckiem i koniecznością mieszkania na kempingu? Nie rozumiem.
Czarna i Krzysiek - 2015-07-11, 10:45
My byliśmy w Krakowie dwa dni temu. Bardzo drogo. Parking pod Wawelem za kampera 80zl doba, dalej od starówki taniej, ale ponizej 60 nic nie znaleźliśmy. Darmowych miejsc raczej brak, Odnośnie kempingów nie powiem, bo My nie korzystamy
makdrajwer - 2015-07-11, 11:01
A okolicę kopca Kościuszki? Trochę dalej od centrum ale parkingi za free no i widoki piękne szczególnie nocą.
CORONAVIRUS - 2015-07-11, 11:52
| Zbigniew Muzyk napisał/a: | | Ponieważ jest z Wami male dziecko,to tylko kemping. |
Basiu....niestety z Twojej wypowiedzi wyłoniło się ŚREDNIOWIECZE . Uwierz, następne pokolenie już się tak nie obsrywa z małymi dziećmi .choć i takich kilku się znajdzie
dulare - 2015-07-11, 21:25
qdlaty_78, szukasz raczej miejsc całkiem darmowych czy np. parkingu strzeżonego czy po prostu campingu? Faktycznie w Krakowie z campingami lekko nie jest, polecał bym camping Clepardia, połączenia do miasta są bardzo dobre a camping w przyzwoitym standardzie:
http://www.clepardia.com.pl/pl/campsite
Jeśli chodzi o parking strzeżony, to zamiast szukać pod Wawelem czy w okolicach ścisłego centrum, polecał bym np. parking przy ulicy Dajwór. Ostatnio ktoś z forum tam stał i nawet dogadał się w kwestii prądu. Jest to w sercu Kazimierza, dzielnicy którą też baaaardzo warto zobaczyć, a do centrum jest dwa kroki na nogach lub szybciej - tramwajem dwa-trzy przystanki. Co do cen - musisz zadzwonić:
http://parking-krakow-centrum.vizz.pl/dajwor.html
Jeśli chodzi o stanie za darmo, mogę polecić tylko kilka miejsc których osobiście nie sprawdzałem (jak się tu mieszka to nie bardzo jest potrzeba żeby stawać kamperem na dziko). Spokojne i godne polecenia są okolice zalewu Bagry, ulica Kozia, parkingi przy osiedlu czy przy klubie żeglarskim Horn. Blisko do tramwaju więc łatwo dotrzeć do centrum a można też skorzystać z zalewu Bagry jeśli pogoda pozwoli.
http://www.openstreetmap....50.0344/19.9921
rjas - 2015-07-11, 22:03
Jest jeszcze kemping Smok - http://www.smok.krakow.pl. Nigdy tam nie byłem więc ciężko coś powiedzieć, jakkolwiek z Clepardii bliżej do centrum.
Jeśli szukacie czegoś darmowego, to coś podpowiemy.
Dulare - z tego co widzę to jesteśmy prawie sąsiadami - ja dwie wioski dalej
WINNICZKI - 2015-07-11, 22:49
Ha..... stanie w Kraku temat rzeka,ale spróbuję i ja coś konkretnego.
1). Parking pod Tesco przy ul.Kapelanka (ulubione miejsce do nocowania przez grupy włoskich kamperowiczów.
2).Wszystkie stacje benzynowe pierwsza przy ul.Księcia Józefa Orlen wzdłuż stacji benzynowej biegnie ul.Wioślarska lub na samej stacji,lub koło stacji jest hotel Eva ma miejsce gdzie spokojnie można przycupnąć(pytać w recepcji)-mieszkam 800 metrów od tego miejsca w razie problemów dzwonić podjade pomoge.
3)Kemping Smok uwaga zawsze był malarycznie drogi myślę ,że i w tym roku podobnie.
4)Plac na Stawach na Salwatorze za placem jest parking dla kupujących, bezpłatny w nocy chyba do 10 rano Jeden miejscowy kamper-blaszanka śpi tu na co dzień.Rano może być troche głośno przyjeżdżają straganiarze z towarem.
5)można spróbować podjechać na samą górę kopca Kościuszki w forcie po austryjackim jest radio RMF na dziedzińcu jest miejsce pytać na portierni może w nocy nikt nie będzie protestował. Te wszystkie miejsca są oddalone jakieś 2 kilometry od rynku i bez strefy w dzień. po za Placem na Stawach.
6.Troche dalej od centrum okolice kempingu Smok w Przegorzałach jest odcinek "starej drogi"równoległej do nowej ,ale oddalonej o 20-30 metrów.Spórzcie najpierw w google jak to wygląda ,może być troche głośno od drogi ,ale miejscówka pod starym kasztanem super.Wjeżdrzając w ul.Jodłową po prawej stronie jest sklep"Jubilat" spożywczy , a za nim parking asfaltowy,parking rano służy do podjazdu zaopatrzenia ,ale jest na tyle duży ,że jak staniecie po drugiej jego stronie to nikomu nie będziecie przeszkadzać.Sklep czynny od 6 rano i fajnie zaopatrzony ,a ceny troche wsiowe czyli dużo taniej niż w centrum. Miałem kampera piszę jak sam miał bym tam stawać. czyli za free. Jak coś tel w awatarze dzwońcie ,podobnych miejsc w okolicy mnóstwo,tylko długo by tłumaczyć jak dojechać.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-07-11, 23:17
To ja się puknelam w głowe ,przeciez my parkujemy i spimy pod Parkiem Wodnym na Dobrego Pasterza, oczywiście kamperem ,jeszcze nigdy nam nie zwrócono uwagi,z tym ze mamy wymowke,rano basen,a mamy karnety miesięczne do aqva parku,ale widujemy tam kampery inne tez.Zaraz jest nowy Auchen,no i Multikino.Barbara :haha:Ps właśnie jutro tam podjedziemy bo ja nie lubię wczas wstawać a o 8 mam aqva aerobik,no i Lidl rano o 7 ważny zakup dla pieska.
qdlaty_78 - 2015-07-12, 17:23
Dziękuję za wszystkie propozycję. Gdy dostanę dokładny adres gdzie odbędzie się to szkolenie podpasuję którąś miejscówkę
maga - 2015-07-12, 22:20
Bez problemu staniesz na kilka dni przy sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Łagiewnikach.
Parking dla autobusów pilnowany i na noc zamykany,dojazd od ulicy Tadeusza Motarskiego.
A stamtąd do centrum fajny dojazd - kilka przystanków tramwajem.
Byliśmy tam dwa dni w czerwcu - polecam
Rafał76 - 2015-07-13, 08:29
można stanąć na parkingu strzeżonym ul.Dajwor,przy starej synagodze.20 zł doba.pod bokiem masz muzeum techniki,na wawel 15 min. pieszo.
frape - 2015-07-13, 09:52
Camperpark Elcampu ul Tyniecka 118 E - 20 zl (z prądem 25zl) - możliwość serwisu
Blisko ścieżki rowerowe do centrum, Tyńca, na Kopiec KOściuszki.
qdlaty_78 - 2015-07-22, 18:17
| dulare napisał/a: | | Jeśli chodzi o parking strzeżony, to zamiast szukać pod Wawelem czy w okolicach ścisłego centrum, polecał bym np. parking przy ulicy Dajwór. Ostatnio ktoś z forum tam stał i nawet dogadał się w kwestii prądu. Jest to w sercu Kazimierza, dzielnicy którą też baaaardzo warto zobaczyć, a do centrum jest dwa kroki na nogach lub szybciej - tramwajem dwa-trzy przystanki. Co do cen - musisz zadzwonić |
Dzwoniłem bo to bardzo blisko ul. Józefa gdzie odbędzie się szkolenie. Ale pracownik sypnął 50 pln za dobę. W piątek będę rozmawiał z szefem.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-07-22, 20:34
W niedzele stało 4 kampery łącznie z nami pod Parkiem Wodnym na Dobrego Pasterza.My spaliśmy w burzy na poniedziałek.Warszawska rejestracja,szli z nami na basen.Oswietliny duzy parking,mysle ze tolerują ,inaczej nie byłoby tyle kamperow.dwa ze Śląska widać było ze stoja dobra chwile,.Barbara
Mazur - 2015-07-22, 23:08
Bliżej centrum, to na placu Biskupim za opłatą parkingową w dzień i w nocy. Minus to niestety towarzystwo starszych "dziewczynek" , bo to nasze "kółko" tzw. Pigalak. Ktoś, pamiętam był w Krakowie z dziećmi i sobie chwalił...nikomu Kurtyzany nie przeszkadzały...chyba nawet ich nie widziano Nie przypominam sobie znaków zakazu do 3,5t na parking przy teatrze Słowackiego...to już samo centrum... te miejcówki w strefie są płatne od 10tej-20tej -3zł/h Po 20tej za free można spać np. pod Barbakanem przy placu Matejki, i w całej strefie,ale przed 10.00 trzeba uciekać... weekendy są wolne od opłat. Czyli od piątku 20.00 do poniedziałku 10.00 nie ma opłat. Trzeba pamietać o tym, że niektóre parkingi nie pozwalają na parkowanie samochodów powyżej 2,5t. mieliśmy dyskusję : http://www.camperteam.pl/...&highlight=znak
| Zbigniew Muzyk napisał/a: | | Oswietliny duzy parking,mysle ze tolerują ,inaczej nie byłoby tyle kamperow |
Jestem przekonany, że nie ma problemu nocowania, czy "bezpiecznego" (bo tego nikt nie wie) zostawienia kampera w tym miejscu. Jeżdżą ochroniarze (w dzień), więc w razie draki zareagują...może jednak to z 6 km od Rynku. Od lat nie jeżdżę komunikacją , ale jak sprawdzałem w internecie, połączenie autobusowe z Centrum jest chyba dobre.
Jak ktoś będzie w Krakowie...i jakaś potrzeba...dzwońcie... znam Kraków topograficznie , wiem w miarę co widać jak jedziesz pomogę ze wszystkim w miarę swoich możliwości. Jak już staniesz , deklaruję (po wcześniejszym telefonie) ewentualną podwózkę i poprowadzenie po Krakowie (wiem jak obcemu ciężko znaleźć azymut).[u] Ograniczenie = 4 osoby które mogę zabrać do osobówki.
Odpada najbliższa niedziela 26.07, później w tygodniu OK. weekend 01-02.08 pewnie będę poza Krakowem.
qdlaty_78 - 2015-07-23, 06:33
Jeszcze raz dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Z środy na czwartek staniemy na Elcampie, a z czwartku na piątek na parkingu w centrum.
qdlaty_78 - 2015-07-29, 22:10
Dotarliśmy do Elcamp-u
rjas - 2015-07-29, 23:08
Miłego pobytu w grodzie Kraka
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-07-30, 12:01
| qdlaty_78 napisał/a: | | Dotarliśmy do Elcamp-u | ,.my tez w niedziele byliśmy za Elkampem w zakolu wisly kolo Ośrodka s[prtowego na ul. Kolnej.Lecz na nocleg znow pojechaliśmy pod park wodny.8 punktualnie już na basenie.
qdlaty_78 - 2015-07-30, 17:51
Na parking na ul. Dajwor nie było wjazdu bo z jednej wykopy a z drugiej film kręcili "Tadeusz Kantor". Zwiedziliśmy muzeum techniki na św. Wawrzyńca- nie polecam. Krótki wypad na Wawel. I kurs na muzeum lotnictwa. Tam młody był zachwycony. A teraz spijamy soczki w ogródku na Józefa w oczekiwaniu na koleżankę małżonkę. I kierujemy się na Kopiec Kościuszki i na Elcamp. A jutro to niewiem co będziemy robić.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-07-30, 19:17
Gdzie Józefa a elkamp,toz to kawal drogi ale jak tak wolisz to ok. Ja wczoraj miałam dużo zalatwiań związanych ze zdrowiem.Ponieważ mi cukier ucieka,pojechalismy kamperem.Najeździl się i nakrecil Zbyszek.Jak nie było miejsca to on zostawal w aucie,a ja załatwiałam sprawy.Udało się wszysto.Krakusi jadąc do nowej przychodni na ul.Wieżyńskiego /Mydlniki/musiałam isć kawalek na piechotę bo wiadukt miał tylko 2,8m.Zbyszek musiał objechać przez widok.
qdlaty_78 - 2015-07-31, 07:04
| Zbigniew Muzyk napisał/a: | | Gdzie Józefa a elkamp,toz to kawal drogi ale jak tak wolisz to ok. |
To tylko , a może aż 6km.
CORONAVIRUS - 2015-08-23, 22:28
Pokręciłem się chwilę w okolicy rynku i faktycznie parking na ul. Dajwór to najlepsza opcja ... za noc skasowali 35 zł ale jak na centrum to cisza i spokój / idealny sen / a do tego auto zabezpieczone jak się baluje na rynku Taxi na rynek 11 zł albo dwa przystanki tramwajem tylko przy 4 osobach to droższa opcja od taxi
Polecam
vincent - 2016-03-13, 20:58
My kilka razy nocowaliśmy na bezpłatnym parkingu przy Sanktuarium w Łagiewnikach. Duży, bezpieczny i bezpłatny parking - polecam.
https://goo.gl/maps/c24of5GmQwQ2
Załoga G - 2016-03-13, 22:02
ul. Dajwór to 1500 metrów od Rynku to grzech brać taksówkę
CORONAVIRUS - 2016-03-14, 19:49
| Załoga G napisał/a: | | ul. Dajwór to 1500 metrów od Rynku to grzech brać taksówkę |
a kto bogatemu zabroni i dlaczego zaraz to jest grzech ???? taxi tańsze od 4 biletów tramwajem
jaszkovip - 2016-03-26, 15:10
Będąc zimą w Krakowie nocowałem na parkingu przy ulicy Halickiej 14a. Nocowaliśmy za 35 złotych z prądem. Jedyny minus około 100 metrów tory kolejowe- czasami przejedzie pociąg.
Nie przeszkadzało nam to tak bardzo,za to zależało nam na prądzie .
|
|