Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Okno do TOALETY

ZbigStan - 2015-07-11, 06:57
Temat postu: Okno do TOALETY
Dzień dobry. Podczas podróży zgubiłem okno do toalety,matowe. Wymiary wewnątrz ramki; wys 49, szer.34 cm. proszę kolegów o informację jeśli ktoś posiada takie okno na sprzedaż lub ma doświadczenie z wymianą okna. Pozdrawiam.
papamila - 2015-07-11, 14:09

Zamów sobie nowe (szybę)
koszt powinien być podobny do Rimora (ok 500-550zł)

ZbigStan - 2015-07-13, 06:17

Dzień dobry. Dziekuję za odpowiedż. Proszę o informację gdzie najlepiej zamówić. Pozdrawiam
papamila - 2015-07-13, 06:45

przedstawiciel w Będzinie
http://www.perfektcamp.pl/

42-504 Będzin
ul.Usługowa 7 Telefon: 0501 42 33 22
Tel./Fax: 032 267 54 00

wydaje mi się że możesz również spróbować u Kaimara w mtmcampery.pl
bo to CI to blizniacze auto dla Rolerteama
wystarczy porównać/podać wymiary
A Kaimar to bardzo kompetenty facet

kaimar - 2015-07-13, 13:22

Jestem przedstawicielem zarówno Roller Team jak i CI czyli Caravans International
ZbigStan - 2015-07-17, 19:12

Dzień dobry. Dziękuję za pomocne rady. Porozsyłałem zapytania i czekam na odpowiedzi. Okno ma wymiar montażowy; wys 50 cm, szer. 35 cm. potrzebna jest szyba matowa podwójna /wersja zimowa/ proszę o informacje i wycenę. Pozdrawiam
TworzywaSport - 2015-07-21, 21:44

Witam
Jeżeli w dalszym ciągu nie znalazł Pan szyby w używkach ,zapraszam do nas :) www.CarbonPlast .eu , dorobimy szybę na wymiar z matowa wkładką (wewnętrzna szyba mleczno matowa )
pozdrawiam

ZbigStan - 2015-08-21, 18:26

Dziękuję za porady. Problem już został rozwiazany. Wstawiłem nowe fabryczne z podwójną szybą /wersja zimowa/. Pozdrawiam
MOPAR - 2015-08-22, 10:27

Każda okno z tworzywa ma podwójne szyby. :) nawet wersja letnia ;)
TworzywaSport - 2015-08-24, 08:55

Witam
okienka z tworzyw są podwójne i my też takie dorabiamy :) na zdjęciu w poprzednim poście ,widać okienko do toalety - góra tworzywo dymiony brąz ,a dół tworzywo białe szronione

Witek G - 2015-08-30, 15:50

Mam do naprawy (sklejenia) dwa okna (krótkie 2-3 cm pęknięcia przy klamkach).
Czy ktoś ma instrukcję lub filmik demontażu okna aby nie zepsuć jeszcze bardziej ???
Jaka technika naprawy jest najlepsza bo ja chciałem oddać do spawania jak zderzaki.
Pozdrawiam

ferguson - 2015-08-30, 16:32

Spawanie nie wchodzi w rachubę, bo pleksi się zagotuje i będzie mleczno-żółte z bąbelkami. Tylko klejenie, najlepiej metodą dyfuzji. Spoinę nieprzeźroczystą uzyskasz stosując np. chlorek metylenu, a przeźroczystą kwas octowy lodowy. Te preparaty rozpuszczają pleksi i po połączeniu uszkodzonych części praktycznie stapiają się ze sobą. Kapnięcie tych preparatów na niechciane miejsce jest nie do usunięcia, więc trzeba postępować ostrożnie. Zrób zdjęcie tych okien to Ci podpowiedzą jak bez szwanku zdemontować.
Witek G - 2015-08-30, 17:10

Wielkie dzięki, zdjęcia zaraz zrobię
Witek G - 2015-08-30, 18:05

w załączeniu zdjęcia
ferguson - 2015-08-30, 20:28

Ze zdjęć można tylko się domyślić, że pęknięcia są na wewnętrznych szybach (słabo widać, chyba klameczki są montowane tylko na wewnętrznej szybie). Klejenie tylko zapobiegnie dalszej destrukcji, ale ślad pęknięcia będzie widoczny po klejeniu. Szybę trzeba wymontować ze ściany (jest na zawiasie) odkręcając podpory i wysuwając z zawiasu (podnosząc okno maksymalnie wysoko, aby nie zahaczyć o zawias na ścianie bokami okna. Mogą być założone blokady boczne przed przesuwaniem w zawiasie na ścianie. Okno kładziesz płasko i na odtłuszczone pęknięcie (benzyną ekstrakcyjną lub spirytusem), wykałaczką zakrapiasz pęknięcie. I to wszystko, samo się zestali.
Witek G - 2015-09-05, 17:29

Jeszcze raz wielkie dzięki za rady.
Zabrałem się do roboty dzisiaj ale żeby nie zepsuć mam problem.
Jak wypiąć podpory czy muszę koniecznie odkręcać od szyby czy może jest jakiś myk
w podporach. Zrobiłem jeszcze kilka zdjęć może one nasunął jakiś sposób.

ferguson - 2015-09-05, 23:20

Możesz odkręcić podpory przy oknie (nie powinno się nic stać- druga część między szybami powinna zostać na miejscu). Jak masz wątpliwości, czy nie wpadnie między szyby, to odkręć od ościeża i wyciąg okno razem z podporami. To pęknięcie obok górnego zawiasu (jeżeli jest) jest wynikiem za dużego możliwego bocznego przesuwu okna względem listwy zawiasowej na ścianie. Powinny w listwie na ścianie być zabezpieczenia (plastyk z wkrętem) ograniczające ruchy na boki listwy okiennej.
U Ciebie jest zagniatane i demontaż okna jest poprzez maksymalne otwarcie do góry oraz wyjęcie także do góry i do siebie. (przynajmniej tak mi się wydaje)

Witek G - 2015-09-08, 09:03

Witam i informuję, że znalazłem obie substancje
"kwas octowy lodowaty 100 ml cena netto 11 zł, metylenu chlorek czysty cena netto 11,50 zł, Do powyższych cen należy doliczyć 23% VAT, Termin realizacji około 10 dni, Labichem
ul. Jagiellończyka 45, 10-062 Olsztyn, tel/fax 89/535-02-40"
Dołączam specyfikacje obu substancji
Mam tylko wątpliwości czy są to odpowiednie stężenia które mogą posłużyć jako klej.

ferguson - 2015-09-08, 15:29

To nie są kleje, tylko rozpuszczalniki, więc o jaki stężeniu piszesz. Chcesz zrobić klej, to w niewielkiej ilości rozpuszczalnika, rozpuszczasz kawałeczki tworzywa. W Twoim przypadku wkrapiasz tylko na pęknięcie trochę rozpuszczalnika i poprzez dyfuzję dociśniętych elementów następuje połączenie. Można później zrobionym klejem wzmocnić spoinę, ale będzie już zgrubienie.