|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Norwegia - Długość kampera a promy.
marcinmos - 2015-07-13, 10:15 Temat postu: Długość kampera a promy. Planujemy w sierpniu wycieczkę do Norwegii. Nasz kamper to Ducato Knaus 590. Długość tyci, tyci poniżej 6m. Z tyłu mam platformę na skuter. I długość przekracza 6m. Jak to się ma do promów, czy podaje się 5,90 czy długość rzeczywistą? Czy tam ktoś chodzi i mierzy? Czy za skuter z tyłu też są jakieś dodatkowe opłaty?
Krystian - 2015-07-13, 13:25
W Norwegi kasujący za transport promem przez fiord raz policzył koledze opłatę jak za ciężarowy (czyli powyżej 6m), na następnych przeprawach kolega przygotował rysunek kampera z zaznaczoną jego długością (poniżej 6m) i płacił jak za osobowy.
A tych przepraw było sporo.
Kamper mojego kolegi był poniżej 6m nie licząc zawieszonych z tyłu rowerów.
Rav - 2015-07-13, 19:53
Zazwyczaj po prostu pyta o długość pojazdu. Podaje się długość rzeczywistą. Jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło, żeby mierzyli, ale pewnie kiedy ktoś będzie chciał oszukać nie na kilka cm, a powiedzmy na 1m, to zakładam, że szybko bileter się zorientuje.
Karas - 2015-07-13, 19:57
dlatego ja wybrałem ducato h3, który ma 5998cm
MILUŚ - 2015-07-14, 20:08
Przedwczoraj po raz ostatni promowaliśmy sie w Norwegii dzisiaj juz Dania i do domu . Przy promowaniu obsłudze wystarczała informacja ".........do 6 metrów " . Raz kiedy podałem dwie osoby , policzyli za jedną bo kierowca przypisany do pojazdu
eMKa - 2015-07-14, 23:02
Czasem namalowane pasy przy budce (jak jest) 6 m. Raz jeden spytał czy mam rowery (mój 5,99) Pomyślałem “co go to obchodzi”, po czasie zajarzyłem ze nie widział bagażnika (nie miałem). Generalnie maja miarę w oku
darboch - 2015-07-16, 22:27
MILUŚ napisał/a: | Raz kiedy podałem dwie osoby , policzyli za jedną bo kierowca przypisany do pojazdu |
Kierowca zawsze jest liczony z autem plus reszta
Kilka koron wydałeś Miluś niepotrzebnie.
Co do przepraw promowych..na tych krótszych generalnie nie zawracają sobie gitary tymi kilkoma centymetrami więcej. Na dłuższych mierzą. To moje doświadczenia z kilku lat ale nie ma zasady.
MILUŚ - 2015-07-16, 22:32
darboch napisał/a: | .............
Kilka koron wydałeś Miluś niepotrzebnie. |
Ty to potrafisz człeka na duchu podnieść ......
Dobrze ; że żona tego nie czyta
darboch - 2015-07-16, 22:36
Heheh...nie miałem tego na celu.
Następnym razem będziesz już wiedział
MILUŚ - 2015-07-16, 22:37
To jak historia uczy za.......pięć lat
|
|