|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Po Polsce - Kanał Dychowski i Bóbr
Skwarek - 2015-07-18, 09:45 Temat postu: Kanał Dychowski i Bóbr Zrobiłem sobie wycieczkę do dolnego biegu Bobru i nad kanał Dychowski.
Dziwny to rejon zachodniej Polski.
Jak kiedyś na wschodzie teraz tu są drogi gruntowe, asfaltowe liche wąskie na jedno auto i pojedyncze gruntowe pobocze do mijania, kocie łby we wsiach. Mostki drewniane często dziurawe, czuć każdą deskę jak się rusza. Ale ludzie życzliwi i pogodni.
Bóbr malowniczy spokojny choć kręty, kanał Dychowski jak wodna betonowa, prawie 30 kilometrowa autostrada przebiega prawie poziomo przez pagórki i lasy. Cisza spokój słychać tylko ptaki i plumkanie ryb. Jakby po wojnie zatrzymał się czas. W lesie koło Nowogrodu Bobrzańskiego zarośnięte ruiny jakiego kombinatu Alfreda Nobla gdzie robili fajerwerki.
Ciekawe tereny pewnie jeszcze tam pojadę bo to był tylko rekonesans w duszne upalne popołudnie.
kilka wieczornych zdjęć
Skwarek - 2015-07-18, 14:56
Znalazłem w sieci mapę kombinatu Nobla, można pójść na grzyby i pozwiedzać
http://oderstellung.cba.p...d=686&mode=view
kamila12345 - 2015-07-30, 14:52
Fajne miejsce:)
moskit - 2015-07-30, 16:42
Miło będzie pozwiedzać
O tej niemieckiej fabryce Wołoszański parę lat temu zrobił program TV
Socale - 2015-08-03, 21:44 Temat postu: Re: Kanał Dychowski i Bóbr
Skwarek napisał/a: |
...
Bóbr malowniczy spokojny choć kręty
... |
W ub weekend właśnie w nadbobrzański dzicz się wybrałem - jak zwykle zresztą.
Mam takie jedno miejsce 3km od Dychowa, malutki wodospad jak szum morskich fal i naturalny masaż wodny non stop, bez limitu, za darmo.
Woda była akurat niewiarygodnie czysta, aż miło było się plumkać. Żwir na dnie, wody max 120cm - idealnie.
Zapraszam na spotkanie przy ognisku, miejsca jest wykoszone tak na 3 kampery.
W pobliżu gwarantowane pstrągi i jesiotry!!!
Miejscowi nas tam znają i lubią za czystość.
Skwarek - 2015-08-03, 22:36
Socale
A będziesz tam w ten weekend?
Tylko kurcze ma być okropnie gorąco.
Socale - 2015-08-03, 23:44
W ten nie.
Pojutrze ruszam nad Bałtyk bo dawno nie byłem.
Może następny.
Skwarek - 2015-08-04, 11:59
Socale napisał/a: |
Może następny. |
chętnie
Skwarek - 2015-09-26, 20:10
Miałem zamiar wrócić nad Bóbr gdy będą grzyby i przy okazji pozwiedzać tereny fabryki Nobla.
Udało się bo w końcu pojawiły się borowiki i podgrzybki w sensownych ilościach, motywujących do chodzenia po pięknym lesie. Udało się zebrać zapasik borowików.
Pogoda była świetna no i potężne tajemnicze obiekty w lesie.
Fajne miejsce.
Socale - 2015-09-27, 12:57
Ja właśnie wybieram się zerknąć do lasu, zobaczymy jakie będą zbiory*
Nad Bobrem nie byłem od czasu powrotu znad Bałtyku bo susze były i elektrownia wodę zabrała, raz na weekend wybraliśmy się do pobliskiego Bronkowa.
.
Edit:
* - mizerne
|
|