Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kamperowanie - checklist

Rafał Gr - 2015-07-22, 13:33
Temat postu: checklist
witam
przeszukałem (tak mi się wydaje) forum w poszukiwaniu takiej listy i nie znalazłem, wprawdzie jest namiastka w ABC ale nie jest to typowa lista kontrolna o jaką mi chodziło.
Fakt, że to mój pierwszy wyjazd kamperem napawa mnie nie małym lękiem i staram się zmniejszyć go za pomocą takich przydatnych "narzędzi" jakim jest choćby checklist.
Wklejam taką jaką udało mi się wygrzebać gdzieś w googlach i proszę o weryfikację, edytowanie i dopisywanie wszystkiego co w takiej liście powinno się znaleźć.

WYJAZD WEWNĄTRZ.
Po obróceniu foteli ustawieniu KIEROWNICA ustawić zablokować!
1. Antenę satelitarną złożyć i wyłączyć zasilanie w szafce TV. Szafkę zamknąć.  Telewizor wyłączyć i zabezpieczyć, dokręcić przeguby mocowania i podeprzeć. 
2. Okna dachowe sprawdzić, zamknąć. Okna powinny być zamknięte i zabezpieczone.
3. Okna boczne sprawdzić , zamknąć. (nad stołem , kuchnią , łóżkiem i wc). Klapy serwisowe oraz wentylacyjne powinny być zamknięte.
4. SZUFLADA- wcisnąć zabezpieczenie. 
5. Szafa-światło oraz zamknąć ewent. nawiew z garażu ( wew. szafy. 
6. Oświetlenie w szafkach sprawdzić wyłączyć. 
7. SZAFKI sprawdzić domknięcie łącznie z WC 
8. Kabina prysznicowa- zabezpieczyć. 
9. Luźne rzeczy w kabinie umocować. Nie powinno być luźnych przedmiotów w kamperze.
10. Zamknięcie drzwi sprawdzić. 
11. Ogrzewanie gazowe wyłączyć. Ewentualnie klimatyzacje też + zasilanie gniazdek w garażu. Zawory gazowe na panelu powinny być pozamykane.
12. Pompę wody na panelu wyłączyć. Wyłączyć AUX. Poziom wody czystej sprawdzić. Wszystkie kominki takie jak kuchenki gazowej, lodówki, ciepłej wody i eksploatacji gazu powinny być zabezpieczone.
1- Lodówka , zmienić tryb pracy. Lodówka powinna być w trybie zasilania 12V. Drzwi lodówki powinny być zabezpieczone.
1. Opuścić ewentualnie łóżko - PRZEŁĄCZNIK opuszczania na „środkową pozycję”. 
2. KIEROWNICA ZABLOKOWAĆ !

WYJAZD ZEWNĄTRZ.
1. Podpory przód i tył - złożyć , schować. Dodatkowe podpory kampera powinny być schowane.
2. Gaz, butle zamknąć. Butle gazowe powinny być poprawnie zamocowane oraz zakręcone.
3. „KUWETA”- opróżnić. Sprawdzić i zamknąć 
4. WODA CZYSTA jak trzeba uzupełnić ! Woda szara , sprawdzić zawór Zawór zbiornika ze ściekami powinien być zamknięty.
1. Anteny Satelitarna , DVBT, zdemontować , sprawdzić złożenie, (klapka przyłącza DVBT). Maszt anteny powinien być zabezpieczony oraz schowany. 
1. Markiza złożyć , sprawdzić złożenie. Markiza boczna powinna być zrolowana i zabezpieczona.
2. Kable 230v zwinąć odłączyć. SPRAWDZIĆ KLAPKĘ ! Kabel 220V zasilający powinien być schowany i zabezpieczony.
3. Stolik , krzesła, wykładzinę itp. - złożyć schować. 
4. Garaż – ułożyć rzeczy. Sprawdzić zamknięcia z obu stron. 
5. Rowery, bagażnik rowerowy sprawdzić mocowanie. 
6. OBEJŚĆ SAMOCHÓD, zajrzeć pod spód . 
7. Jeszcze raz !PODPORY , KABLE, ANTENA SAT. Blokady spod kół powinny być zabrane.

PRZYJAZD 
1. Poziomowanie , kliny , podpory. 
2. Hamulec ręczny, bieg, blokada przednich drzwi !!! 
3. Rolety , zasłony, kierownica odblokować , fotele obrócić. 
4. Tryb pracy lodówki wybrać. 
5. Gaz odkręcić. 
6. Przyłącze 230V. 
7. Piec - tryb pracy wybrać. A. Woda 1,2 czy ogrzewanie bez wody , czy ogrzewanie i woda ? 
8. Panel sterowania włączyć pompę i AUX. 
9. Klimatyzacja, wentylator Fiamma ? , podłączyć. 

:spoko :bigok :spoko

Bronek - 2015-07-22, 13:43

:wyszczerzony: Musi moja to lista jest w schowku i gdzieś tu na Forum

Ale i tak szuflada "wylata"
i klapka dynda

Nie da się, to jak z alarmem w domu jak Cię nie okradają raz w roku to nievaktywujesz.
Ale lista jest...
Polecam by nabrać nawyków.

janusz - 2015-07-22, 13:56

Ale czad, brakuje mi sprawdzenia bezpieczników.
Jak samolot Kapitana Wrony. Miał listę i nawet ją studiowali podczas lądowania a kółka i tak nie wysunęły się. :haha:
Ruszysz z miejsca wszystko samo okaże się, że nie było złożone albo schowane.

jacekiagatka - 2015-07-22, 14:00

.....i tak zawsze po ruszeniu żona robi obchód i zamyka wysuwające się szuflady i skrzypiące drzwiczki. taka już tradycja :haha:
Brat - 2015-07-22, 14:01

... a i tak talerze przy hamowaniu wylatają ... z hukiem i brzękiem ... ;)
Wiem, co piszę ... ;)

Bronek - 2015-07-22, 14:10

janusz napisał/a:
Jak samolot Kapitana Wrony. Miał listę i nawet ją studiowali podczas lądowania a kółka i tak nie wysunęły się. :haha:

To pisałem gdzieś jak opisywane wyrwanie tradycyjne klapki zasilania? (o ile pamiętam Tadeusz coś opisywał)

lub jej niedomknięcia?
To mi dało po kilku wpadkach z czepką do myślenia.
Brak wspópracy z drugim pilotem... itd,

Rawic, wtedy sobie diodki pozakładał przy oknach by sprawdzać ich domknięcie..... i dynksy od garażu ponawiercał

Ta lista, pod warunkiem jej stosowania kilka razy się przydała.

Ale problem jest z szufladą, tego nie potrafimy przeskoczyć.... będzie magnesik neodymowy

Zwaliłem problem na Monikę, to jej rola, ta lista . Nie robi tego, ale ja mam sumienie jakby co czyste

zbyszekwoj - 2015-07-22, 14:24

To kierownicę przed wyjazdem zablokować ? :roll:

Kasetę przed wyjazdem opróżniać? To się g...na nie rozpuszczą.Ja opróżniam po zatrzymaniu.

janusz - 2015-07-22, 14:39

zbyszekwoj napisał/a:
Ja opróżniam po zatrzymaniu.

Tu bym się nie upierał. Przed wyjazdem dobrze jest sprawdzić czy pusta.
Brat napisał/a:
Wiem, co piszę ... ;)

Później może być telefon do przyjaciela. Jarek (Papamila) coś o tym wie. :haha:

Bronek - 2015-07-22, 14:40

Po pierwsze primo to przypomnienie, jak kaseta prawie świeża , to zostaje do emulgacji biologicznej w trakcie jazdy, ale jak dochodzi do..... to jadąc z żoną lepiej , luksusowo wypróżnić
Zdarzyło się w długiej trasie, że zabrakło pojemności skokowej kota.

Po drugie primo

Dukaciak ma do d... reg kierownicę ale ma wysuwaną, ja by maksymalnie cofnąć odwrócony fotel, ją........

I też jadąc nagle jak pędu zrywu kosmicznego przyśpieszenia dostaję, okazuje się_e kierownica lata.

Skwarek - 2015-07-22, 17:03

A może taką listę wprowadzić do komputerka samochodu itp. dołożyć alkomat i po zaliczeniu wszystkich punktów można uruchomić silnik.

W końcu samochody już teraz nas molestują o różne pierdółki , jakieś pasy, lampki, ......
Dla twardzieli.
Wersja chk alarmowa, jak trza jechać po flaszkę pozwala na ominięcie litanii i natychmiastowe uruchomienie silnika nawet z wyciągniętymi podporami. ;)

Ach można zrobić listę której pierwszym punktem jest --- znajdź listę

w końcu jesteśmy coraz starsi.

Bronek - 2015-07-22, 17:28

U mnie wisiała na drzwiach od kibelka. Po ich zlikwidowaniu/zmianie na posuwisto zwrotne, została na goglach jak się okazuje.

Pominąłem checklistę obsługi toalety. Tu też wiele by można napisać. :wyszczerzony:

Ci co nieużywają, tym bardziej mogą zapomnieć.

O kumplu co żonę na stacji benzynowej zostawił pisałem. :wyszczerzony:

CAPOMAN - 2015-07-22, 17:32

:wyszczerzony: zawsze się zastanawiam... po co rozkładać podpory? :szeroki_usmiech
Wiem, może głupie pytanie, ale jakoś nigdy nie miałem potrzeby kręcić i rozkładać - w zasadzie jakie jest ich przeznaczenie?- pomagają w poziomowaniu czy jak sama nazwa mówi służą jako podpory i stabilizują kamperka...?

zbyszekwoj - 2015-07-22, 17:40

Bronek napisał/a:
O kumplu co żonę na stacji benzynowej zostawił pisałem.

Może niedobra była? :szeroki_usmiech

Bronek - 2015-07-22, 17:43

Jak masz poduszki, nie musisz,
.... itd....... jak masz krótkiego :mikolaj kampera z małym..... zwisem :lol: niekoniecznie

No i jak z różnych powodów żyjesz w celibacie. też

A poważnie to to co wyżej i do tego nie buja tak przekręcasz się z boku na bok.

Kwestia gustu.

Na motocyklu, to miał ograniczoną percepcję, kask deszcz, iiiiii to powrót ze zlotu był.
Nie no wrócił z niechęcią ale wrócił. Dobry chłop, :kwiatki: :shock:
Kościelny mieli. :bigok

MILUŚ - 2015-07-22, 17:47

CAPOMAN napisał/a:
:wyszczerzony: zawsze się zastanawiam... po co rozkładać podpory? :szeroki_usmiech .............?

Ponoć nie skrzypi i nie buja kiedy ..........figlujesz :-P

CAPOMAN - 2015-07-22, 17:53

MILUŚ napisał/a:
CAPOMAN napisał/a:
:wyszczerzony: zawsze się zastanawiam... po co rozkładać podpory? :szeroki_usmiech .............?

Ponoć nie skrzypi i nie buja kiedy ..........figlujesz :-P

a wiecie co... nawet o tym nie pomyślałem :wyszczerzony: :wyszczerzony: :wyszczerzony: a rzeczywiście "w trakcie" wszystko się buja i skrzypi :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :ok

Następnym razem rozkładam podpory :ok i zweryfikuje ten kierunek :spoko

Bronek - 2015-07-22, 18:12

Mniej roboty jak zrezygnujesz........

Pamiętaj też że antena CB to jak szczytówka wędki. Zdradza branie.....

Johny_Walker - 2015-07-23, 11:26

janusz napisał/a:

Bo zapomniał sprawdzić bezpiecznika co go teczką rzuconą w kąt zasłonił lub wyłączył. I samolot za kilkadziesiąt baniek w pizdu do kasacji. Silniki tylko sprzedali. Ale cicho sza! Nie demaskować bohatera!

Bronek - 2015-07-23, 11:44

Tu z teorią spiskową wypada się zgodzić...
Wielu bohaterów Ojczyzna takich posiada o Dziadku Piłsudskim.. nie wspomnę

Ale sam już byłem bliski rozbiórki kampera, w celu szukania zanikłego prądu....
A to rzucony kapeć czy wór brudnych ciuchów główny hebel zahaczył i prąd wywyłączył ! wyszczerzony:

toscaner - 2015-07-23, 21:16

Chyba jednak lubię mojego kampera.

Check lista:

1 - Odpalić.
2 - sprawdzić czy pies jest w kamperze
3 - odjechać. :haha:

CORONAVIRUS - 2015-07-23, 21:55

pierwszy post jest niekompletny ... brakuje od cholery punktów .

Sprawdzanie stanu technicznego pojazdu przez kierowcę przed każdym wyjazdem w trasę zwiększa samopoczucie (pewność) kierowcy i komfort jazdy, a ponadto zmniejsza ryzyko wypadku. Do typowych czynności zaliczanych do obsługi codziennej i sprawdzania stanu technicznego wpływających bezpośrednio na bezpieczeństwo jazdy, jest kontrola:

ciśnienia powietrza w ogumieniu i jego stan,

działania hamulców,

działania układu kierowniczego,

oświetlenia zewnętrznego i wewnętrznego - czy jest sprawne,

właściwego poziomu płynów eksploatacyjnych,

właściwego poziomu oleju - czy jest prawidłowy, czy nie ma wycieków płynu eksploatacyjnego, oleju, paliwa,

czystości szyby (sprawdzenie działania wycieraczek), reflektorów, lamp i tablic,

ważności gaśnicy ,

sprawdzenie zewnętrzne kampera , czy jest we właściwym stanie (np.: czy jest czysty, nie posiada widocznych pęknięć i dziur.

czy kierowca wyjeżdżając w trasę ma wszystkie niezbędne dokumenty łącznie z prawem jazdy, dowodem rejestracyjnym i dokumentem przewozowym.

czy kierowca jest TRZEŹWY ?

Sposób sprawdzania pojazdu jest podany w instrukcji obsługi pojazdu i może się różnić w zależności od pojazdu. W pojazdach bardzo zaawansowanych technicznie kierowca przed ruszeniem w trasę musi przeanalizować wskazania wyświetlane na panelu sterowniczym przez komputer pokładowy. Jeśli podczas prowadzenia sprawdzenia pojazdu zostaną stwierdzone przez kierowcę lub komputer pokładowy ewentualne usterki i nieprawidłowości, należy je bezwzględnie usunąć jeszcze przed wyruszeniem w trasę.

Typowe zagrożenia występujące podczas wykonywania obsługi codziennej i sprawdzania stanu pojazdu, są to zagrożenia:

uderzeniem, zgnieceniem przez poruszające się na polu postojowym lub manewrowym inne pojazdy,

upadkiem z DACHU KAMPERA podczas prowadzenia kontroli lub w wyniku potknięcia o przedmioty zamontowane na dachu ,

uderzeniem, zmiażdżeniem, obtarciem na skutek spadających przedmiotów, np. nieprzymocowany kajak na dachu kampera,

schorzenia układu mięśniowo-szkieletowego wskutek wymuszonej pozycji pracy zwłaszcza podczas przenoszenia i podnoszenia kół, ładunków pozostających na dachu,

przekłuciem, przebiciem, starciem na skutek ostrych elementów nadwozia (np.: wystające elementy / doczepione stoły / , pęknięcia i dziury w poszyciu ,

urazu rąk na skutek kontaktu z obracającymi się elementami silnika podczas kontroli stanu oleju, płynów eksploatacyjnych, itp.,

zagrożeniem zatrucia się od chemicznych substancji szkodliwych i niebezpiecznych wydzielających ze zbiornika WC lub szarej wody ,

oparzenie na skutek kontaktu z gorącymi lub żrącymi substancjami przewożonymi w pojeździe,

przygnieceniem, uderzeniem, obtarciem na skutek opadnięcia klapy od silnika podczas prowadzenia czynności sprawdzających,

uderzeniem, obtarciem na skutek nie przewidzianego opadnięcia drzwi , okien kampera,

skaleczeniem, obtarciem przez ostre wystające elementy podczas codziennych czynności sprawdzających stan techniczny pojazdu,

uderzeniem się podczas wsiadania do kabiny pojazdu,

poparzeniem się na skutek kontaktu z substancją niebezpieczną, np.: paliw płynnych, substancji chemicznych, itp.,

przebiciem, przecięciem, przekłuciem na skutek sprawdzania rozmieszczenia i mocowania bagażu w pojeździe .

trzeba uważać :bajer

Bronek - 2015-07-23, 22:41

Wypróżnić się.

I autorzy w tym ja..... leki!! Odstawić psychotropy na 24 h przed jazdą

toscaner - 2015-07-23, 23:42

No ok, Check lista:

1 - znaleźć kampera
2b - czy kierowca jest TRZEŹWY (pojęcie względne 0,5 - 0,8 = trzeźwy)
2c - Odstawić psychotropy na 24 h przed jazdą
2,9 - Odpalić.
3 - odjechać.
:haha:

Johny_Walker - 2015-07-24, 11:35

toscaner napisał/a:
No ok, Check lista:

1 - znaleźć kampera
2b - czy kierowca jest TRZEŹWY (pojęcie względne 0,5 - 0,8 = trzeźwy)
2c - Odstawić psychotropy na 24 h przed jazdą
2,9 - Odpalić.
3 - odjechać.
:haha:

4 - wrócić się po żonę

janusz - 2015-07-24, 11:40

Johny_Walker napisał/a:
4 - wrócić się po żonę

Kurcze, jak już została to bez sensu. Wrócisz to opier...., że już jej nie kochasz, że 17 lat temu też o niej zapomniałeś i poszedłeś z kumplami na piwo. Później i tak 3 dni na cicho.
Zostanie to cisza taka sama a chociaż a jest szansa, że przemyśli i przejdzie jej złość. :szeroki_usmiech
Tego punktu bym nie wpisywał.

Brat - 2015-07-24, 16:28

Adaś ... szacun ... powinieneś pisać instrukcje obsługi. Dla amerykanów głównie ... ;)
Ale - mówiąc szczerze - wolę praktykować checklist toscanera ;)

krzysztofCz - 2015-07-24, 19:38

Instrukcje, listy startowe i inne pierdoły. Najprościej mieć auto sprawne, zatankowane wszystkimi glutami łącznie z przyprawami do grilla i... jeździć codziennie. Po ruszeniu wszystko i tak ulega samoukładaniu :szeroki_usmiech