|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Prawo i przepisy - tablice wywozowe z Niemiec
david111 - 2015-07-22, 17:10 Temat postu: tablice wywozowe z Niemiec Koledzy, ostatnio pisalem ze chcialbym kupic knausa traveller. Duzy kamper 4 tony dmc. Pojazd z Nimiec. Powiedzcie mi odnosnie tablic wywozowych, czy sie myle czy nie. Sprawa wyglada tak. Pojazd kupie w przyszlym tygodniu i chce go przywiezc do Polski. Tutaj postoi 2tyg a nastepnie chcialbym go wywiezc do Wielkiej Brytani gdzie zostanie zarejestrowany. Na oku mam jeszcze jeden pojazd ktory ma dmc 3.5 tony to tak na marginesie czy tablice Niemieckie sa wazne tylko na pojazdy 3.5 czy nie ma to znaczenia.
wiec tak myslalem zeby w urzedzie kupic zolte tablice wywiezc kampera do Polski. Potem zamowic na allegro drugie zolte tablice do domu i wywiezc go do UK.
inne rozwiazanie o ktorym za duzo nie wiem to czerwone tablice, podobno wazne miesiąc?
No i jeden ze sprzedawcow z allegro zaproponowal holenderskie na 3tyg za 260 euro. Moga mi byc o tydzien za krotkie.
doczytalem rowniez ze warto ubezpieczenie do tablic kupic w Polsce bo bedzie taniej, ale czy to tylko sie tyczy czerownych tablic czy zoltych rowniez?
orientujecie sie w cenach tablic? A moze macie jakies lepsze rozwiazanie?
podpowiedzcie prosze jak wybrnac z tematu.
Pozdrawiam
zbyszekwoj - 2015-07-22, 17:46
Te żółte ( zjazdówki) bierzesz jak auto nie ma aktualnego przeglądu,ale oc jest w cenie. Czerwone z przeglądem i oc .Tak ja kojarzę .
papamila - 2015-07-22, 17:50
to kup żółte - są na miesiąc
cena już jest z ubezpieczeniem
david111 - 2015-07-22, 18:11
papamila napisał/a: | to kup żółte - są na miesiąc
cena już jest z ubezpieczeniem |
no wlasnie ja doczytalem ze one sa na 5 dnite zolte. Moze chodzilo tobie o czerwone?
papamila - 2015-07-22, 18:26
Masz rację,
zółte to 5-dniowe
a czewone na miesiąc
przepraszam pomyliłem się
- myślałem o jednych a pisalem o drugich
david111 - 2015-07-22, 19:00
papamila napisał/a: | Masz rację,
zółte to 5-dniowe
a czewone na miesiąc
przepraszam pomyliłem się
- myślałem o jednych a pisalem o drugich
|
A masz jakies doswiadczenie z tymi czerownymi. Auto ma wazny przeglad. Pewnie trzeba dokupic jakies ubezpieczenie do nich tak zrozumialem czytajac jakies forum. I podobno warto je kupic w Polsce. Chodzi o jakies ubezpieczenie EVB. Kojazysz cos? Gdzie je kupic.
a same tablice to do urzedu w niemczech zglosic potem wyrobic i spowrotem do urzedu po jakies naklejki?? Kompletnie zielony jestem w tym temacie
papamila - 2015-07-22, 19:11
ja brałem z niemieckiej ubezpieczalni już z ubezpieczeniem w cenie
dodatkowo mi powiedzieli że jako firma muszę mieć czerwone na wywóz
(diler mnie nie chciał na żółtych wypuścić)
andreas p - 2015-07-22, 20:05
Czerwone sa do wywozu poza strefe EU np. do Rosji. TÜV jest obowiazkowy na wszystkie numery (nowe przepiosy)
david111 - 2015-07-23, 13:34
andreas p napisał/a: | Czerwone sa do wywozu poza strefe EU np. do Rosji. TÜV jest obowiazkowy na wszystkie numery (nowe przepiosy) |
a czy zolte mozna wziac dwa razy na ten sam pojazd. Tj. Pierwszy raz osobiscie w urzedzie w momencie kupna i zjazdu do Polski, a drugi raz dwa tygodnie po dacie waznosci pierwszych tablic, na ten sam pojazd z tym samym (nowym) wlascicielem ale kupujac je przez posrednika w Polsce. Czy tak bedzie ok?
orientujesz sie o koszt czerwonych na miesiac czasu?
andreas p - 2015-07-24, 06:58
Niestety nie posiadam takiej informacji , ale moze cos sie dowiem
CORONAVIRUS - 2015-07-24, 10:23
andreas p napisał/a: | Niestety nie posiadam takiej informacji |
wiedzy nie posiadasz a informację to może uzyskasz ... w Niemczech jest inaczej niż w Polsce ?
|
|