Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Budujemy kampera - Przebudowa blaszaka - Legalność

pmg - 2015-07-22, 17:39
Temat postu: Przebudowa blaszaka - Legalność
Witam
jak wygląda sprawa legalności przebudowy auta dostawczego na kempingowe
czy w Polsce można zrobić to samemu czy musi być to firma specjalizująca się.

Mowa o zmianie homologacji itp. chyba ze nikt tego tematu nie rusza... bynajmniej nic nie znalazlem

frólik - 2015-07-22, 17:54

Było pisane o tym nie raz na forum, tylko tyle że nie w oddzielnym temacie dlatego może nie znalazłeś.
W skrócie. po wykonaniu zabudowy z kwitem od firmy która dokonała zmiany liczby miejsc siedzących i przeznaczenie pojazdu (chyba że Ty prowadzisz działalność to wtedy oświadczenie) na OSKP celem dokonania dodatkowego przeglądu (może być potrzebna opinia rzeczoznawcy, ale nie musi)
Po przeglądzie do UK po wpis w dowodzie specjalny kempingowy, dostaniesz "miękki" dowód rejestracyjny nr zostają te same.

pmg - 2015-07-22, 19:02

dziękuje za info,
nie, ja takiej działalności nie prowadzę,
wiec rozumiem ze samemu nic takiego nie mogę zrobić... jedynie przez firmę...

bert - 2015-07-22, 23:44

pmg napisał/a:
dziękuje za info,
nie, ja takiej działalności nie prowadzę,
wiec rozumiem ze samemu nic takiego nie mogę zrobić... jedynie przez firmę...

to sobie zarejestruj odpowiednie PKD, to żaden koszt, po wystawieniu oświadczenia PKD możesz sobie usunąć, również bezkosztowo. To w wypadku jeśli masz jakąkolwiek działalność gosp. Jak nie masz to możesz zarejestrować i potem wyrejestrować. Możesz też sam wykonać sobie zabudowę, a o kwit za gratyfikacja poprosić kogoś kto stosowne PKD ma.
Żyjemy w kraju absurdów.

pmg - 2015-07-23, 08:39

no faktycznie, jeżeli każdy laik może poświadczyć zgodność przebudowy z normami to śmieszne...

w Niemczech: przebudowuje sam, do przebudowy wykorzystuje produkty z certyfikatem do danego auto i jadę na odbiór - pan sprawdza i wbija...

mam działalność ale nie będę brał odpowiedzialności na siebie, gdyż się &/() znam ...
dopóki się nic nie stanie (wypadek, odszkodowanie od ubezpieczyciela itp) to problemów nie ma...

CORONAVIRUS - 2015-07-23, 10:08

...wiesz ile kosztuje przebudowa blaszaka na kampera na stacji diagnostycznej z FV ???
nie piszę o legalizacji tylko przebudowie .
100 PLN brutto

mam uprawnienia ale nigdy z nich nie korzystam , stacja wystawia kwit dla wydziału komunikacji .

Polska to piekna kraja prawda ? :haha: