Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Włochy - Kempingi w okolicach Vernazza a Riomaggiore

Harry - 2015-07-24, 09:16
Temat postu: Kempingi w okolicach Vernazza a Riomaggiore
Witam,
Znacie jakieś kempingi blisko tych miejscowości ? Szukałem po necie i najbliższe znalazłem w Levanto.
Można ktoś z was zna jakieś małe kempingi które się nie ogłaszają :) albo jakąś Włoską stronę z kempingam.

Zależy mi na prądzie wodzie, i sanitariatach.
Nie musi być basenów i tych wszystkich wynalazków.

rjas - 2015-07-24, 16:07

Harry
Bylismy w tamtym roku w Cinque Terre i z tego co się orientuję to chyba campingów jako takich nie ma w okolicy. My stalismy 3 dni w Monterosso al Mare (44.144222, 9.646521) - tyle na ile kot ;) nam pozwolił. Niestety ani to miejsce urokliwe (parking wysypany kamyczkami) ani tanie (20EUR/doba - aktualnie 22EUR) ale z tego co się zorientowałem to zbyt wielu opcji nie ma. Można było tylko uzupełnić wodę. Dosłownie dwa kroki od tego parkingu jest plaża z drobnymi kamyczkami, ale niestety nie mam przy sobie zdjęć żeby załączyć.
Wiem, że gdzies u góry zanim zjedzie się na samo wybrzeże jest jakis mały Stellplatz z pełnym serwisem, ale jestem poza domem i nie jestem w tej chwili w stanie sprawdzić.
Pomiędzy miejscowosciami Cinque Terre można się przemieszczać pociągiem, dosłownie kilka minut jazdy.

Aaa, znalazłem lokalizację - 44°09'17.6"N 9°39'34.0"E. Co prawda google pokazuje pusty plac, ale jest tam Stellplatz na 14 miejsc. Kosztuje 20 EUR i można autobusem zjechać na dół i z powrotem.

Jesli mogę polecić to korzystam z komórkowej aplikacji Campercontact opracowanej przez Holendrów (logo - zielony kwadrat z białym obrysem kampera) która jest darmowa, ale niestety mapy kosztują chyba 6 EUR. Podróżując po Włoszech okazała się dosyć użyteczna.
Gdybys potrzebował jeszcze czegos pisz, może w czelusciach pamięci odnajdę jakies użyteczne informacje :) .

Pozdrawiam

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-07-24, 18:29

Nasze miejsce noclegowe,jada, przez Cinqe zobaczyliśmy to spało nas 4 kampery,niemcy robili objazd motorem.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-07-24, 18:33

strona 3 relacji Wlochy autor zbigniew muzyk ,Wegry ,Toscania,Cinque Terre.Przeczytaj jeszcze parking z serwisem jest w miasteczku przed Romagiore.Mamuy nowke mape Cinque Terre,do odstapienia
Harry - 2015-07-25, 18:29

Ok dzieki za pomoc.
Harry - 2015-07-27, 12:56

Zbigniew Muzyk napisał/a:
strona 3 relacji Wlochy autor zbigniew muzyk ,Wegry ,Toscania,Cinque Terre.Przeczytaj jeszcze parking z serwisem jest w miasteczku przed Romagiore.Mamuy nowke mape Cinque Terre,do odstapienia

Dzięki ale mapę mam w wersji elektronicznej ze wszystkim szlakami pieszymi :) bo tak mamy zamiar zwiedzić tą okolicę, no może nie całą bo za mało czasu.
Trochę kolejką itp.
A osobówką da się przejchać całą tą trasę ?

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-07-27, 13:22

da się przejechać ,no sprawdziłam na mapie to miasto to Portovenere,z parkingiem płatnym i serwisem.potem Romaggiore.Manrola i to miejsce postoju przy wiadukcie,przed tunelem.My musieliśmy się wrocic za Veranazza,bo droga była nieprzejezdna,obsuniecie gruntu.Moze teraz Wam się uda ze nie będzie przeszkody.
rjas - 2015-07-29, 10:43

Harry

Znalazłem :) - zdjęcia plaży i parkingu w Monterosso al Mare. Na pierwszym zdjęciu widzisz plażę w oddali - w rzeczywistości 100 metrów od parkingu. Jedyny minus jest taki, że większa część plaży jest zajęta przez hotele, ale jest też miejsce dla pozostałych.
Tak to wygląda w rzeczywistości.

Pozdrawiam

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2015-07-29, 19:31

Duzo ladniejsza będzie wycieczka statkiem wzdłuż brzegu,nawet kursują do Portofino.Lub parking full wypas w Portovenere i z stamtad statkiem.