| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Energoblok / Elektroblok - jaki?
Obcy - 2015-07-26, 09:55 Temat postu: Energoblok / Elektroblok - jaki? Jaki elektroblok wybrac? Nie wiem jaki bylby najlepszy.Autobus (jeszcze autobus) ma 8m. dlugosci i 2,3m szerokosci.Instalacja orginalna (autobusu ma 24 wolty - a czesc "mieszkalna" 12 wolt. Chcem byc przygotowany na wszystko. Lodowka zasilanie (mozliwe) gaz/prad, oswietlenie bedzie robionew LED, nie planuje telewizora, satelity itp. (chcem na urlopie od tego odpoczac!).Ubikacja i krany oczywiscie 12 wolt. Elektroblok ma ladowac 12 woltowy akumulator w czesci mieszkalnej. Oczywiscie ma byc mozliwosc podlaczenia pradu z zewnatrz. Ewentualny generator pradu - prawdopodobnie EFOY - ale tylko jako opcja przyszlosciowa!CBE , Schaudt - czy calkiem cos innego ? POMOZECIE ?
toscaner - 2015-07-26, 10:04
8m hmmm, kupa miejsca na panele i taniej niż efoy.
Obcy - 2015-07-26, 10:06
| toscaner napisał/a: | | 8m hmmm, kupa miejsca na panele i taniej niż efoy. |
Jasne - ale jestem raczej "cieniowiczem" wiec slonce do paneli na postoju nie bedzie raczej dochodzilo - chyba ze cienia nie znajde .
Obcy - 2015-07-28, 15:45
Pomoze mi ktos?
Naprawde calkiem w temacie nie siedze. Znalazlem cos takiego: http://www.ebay.de/itm/El...=item5421ab682c
Czy ma ktos pojecia o elektryce?
toscaner - 2015-07-28, 16:00
Jak ktoś ma pojęcie, to nie wydaje 1600zł za blaszaną skrzynkę z paroma bezpiecznikami, tylko robi to sam od zera za 1/5 ceny a czasem 1/10.
Pytanie czego oczekujesz od swojej instalacji, dopiero wtedy można myśleć dalej co dostosować.
Nie prześledziłeś kolego widać tematów budów. Gdybyś prześledził, to są u niektórych tak szczegółowo opisane wszystkie kabelki, że nawet ludzie nie mający pojęcia o elektryce zbudowali sami energobloki.
zibikruk - 2015-07-28, 16:07
Masz nick taki jakie mamy informacje o Tobie.
Przedstaw się, uzupełnij awatar, będzie wówczas wiadomo komu mamy pomoc.
Pozdrawiam
koder - 2015-07-28, 16:26
| Obcy napisał/a: | | Czy ma ktos pojecia o elektryce? |
Ma, ale na wakacjach jest i net "miewa"
Energoblok to połączenie prostownika, przetwornicy, regulatora ładowania i kilku pierdół w jednej obudowie. Często brakuje tam części z w/w urządzeń. Zwykle lepiej, niż zakup gotowca, wychodzi skompletowanie po prostu wymaganych części. Problemem dodatkowym u Ciebie będzie ładowanie w czasie jazdy.
Rozważ zakup osobnego regulatora ładowania (pełni też funkcję zabezpieczenia akumulatórów przed nadmiernym rozładowaniem), prostownika oraz - jeśli potrzebujesz - inwertera (przetwornicy 12/230). W Twoim przypadku regulator MPPT może również dublować za przetwornicę step-down do ładowania z alternatora w czasie jazdy. Na autobusie celowałbym w 400W solarów i regulator 30A, to powinno zapewnić pełną autonomię nawet przy staniu w cieniu (będą dawały spokojnie 80W).
Obcy - 2015-07-28, 16:40
| toscaner napisał/a: | Jak ktoś ma pojęcie, to nie wydaje 1600zł za blaszaną skrzynkę z paroma bezpiecznikami, tylko robi to sam od zera za 1/5 ceny a czasem 1/10…... Gdybyś prześledził, to są u niektórych tak szczegółowo opisane wszystkie kabelki, że nawet ludzie nie mający pojęcia o elektryce zbudowali sami energobloki. |
Wiec nie zgodze sie z tym! Wlasnie dlatego ze nie mam pojecia o tych sprawach chcem gupic "gotowca". To tak jakby ktos tort chcial kupic bo nie zna sie na pieczeniu a ty mu kazesz kupic skladniki bo jest taniej. Gdybym byl w stanie zbudowac wszystko z pojedynczych komponentow - nie pytal bym tu .
Obcy - 2015-07-28, 16:47
| koder napisał/a: | | Obcy napisał/a: | | Czy ma ktos pojecia o elektryce? |
Ma, ale na wakacjach jest i net "miewa"
Energoblok to połączenie prostownika, przetwornicy, regulatora ładowania i kilku pierdół w jednej obudowie. Często brakuje tam części z w/w urządzeń. Zwykle lepiej, niż zakup gotowca, wychodzi skompletowanie po prostu wymaganych części. Problemem dodatkowym u Ciebie będzie ładowanie w czasie jazdy.
Rozważ zakup osobnego regulatora ładowania (pełni też funkcję zabezpieczenia akumulatórów przed nadmiernym rozładowaniem), prostownika oraz - jeśli potrzebujesz - inwertera (przetwornicy 12/230). W Twoim przypadku regulator MPPT może również dublować za przetwornicę step-down do ładowania z alternatora w czasie jazdy. Na autobusie celowałbym w 400W solarów i regulator 30A, to powinno zapewnić pełną autonomię nawet przy staniu w cieniu (będą dawały spokojnie 80W). |
Dzieki wielkie. Nie duzo mi to mowi - ale przesle te informacje mojemu elektrykowi. Mam nadzieje ze bedzie to pomocne. Czy mimo wszystko mozesz polecic mi jakas firme robiaca podobne uzadzenia (lub napisz co sadzisz o tym). Jestem rowniez otwarty na wsparcie w wyborze wymienionych przez Ciebie urzadzen.
Obcy - 2015-07-28, 17:01
| zibikruk napisał/a: | Masz nick taki jakie mamy informacje o Tobie.
Przedstaw się, uzupełnij awatar, będzie wówczas wiadomo komu mamy pomoc.
Pozdrawiam |
Hmmm, na forum sie przedstawilem. informache o Was mam mniej wiecej takie same jak Wy o mnie - a obrazek nie wstawiony bo jeszcze nic pasujacego nie znalazlem .
Ale uzupelnilem miejsce zamieszkania - co w tym temacie tez nic nie pomoze. Wiec nie wiem o jakie informacje moglbym awatar wzbogacic aby otrzymac pomoc ?
koder - 2015-07-28, 17:54
| Obcy napisał/a: | | To tak jakby ktos tort chcial kupic bo nie zna sie na pieczeniu a ty mu kazesz kupic skladniki bo jest taniej. |
Tylko na rynku w pudełkach "tort" często występuje bita śmietana z posypką, jeśli trzymać się tej metafory. Widywałem "energobloki", które oferowały kilka kontrolek i bezpieczniki za 1000zł - i resztę sprzętu i tak musiałeś sam dokupić.
Jeśli szukasz sprzętu "wszystko w jednym" to szukaj inwertera solarnego z funkcją UPS.
toscaner - 2015-07-28, 18:08
| Obcy napisał/a: | | toscaner napisał/a: | Jak ktoś ma pojęcie, to nie wydaje 1600zł za blaszaną skrzynkę z paroma bezpiecznikami, tylko robi to sam od zera za 1/5 ceny a czasem 1/10…... Gdybyś prześledził, to są u niektórych tak szczegółowo opisane wszystkie kabelki, że nawet ludzie nie mający pojęcia o elektryce zbudowali sami energobloki. |
Wiec nie zgodze sie z tym! Wlasnie dlatego ze nie mam pojecia o tych sprawach chcem gupic "gotowca". To tak jakby ktos tort chcial kupic bo nie zna sie na pieczeniu a ty mu kazesz kupic skladniki bo jest taniej. Gdybym byl w stanie zbudowac wszystko z pojedynczych komponentow - nie pytal bym tu . |
Tak tylko np. Kodi się nie znał a odwalił niezły energoblok, a zgadzać się nie musisz, skoro masz kesz to wydasz na blaszaną puszkę, później okaże się, że brakuje jeszcze 5 innych rzeczy jak przetwornica, jak regulator, jak inne dodatki. Do kupy jeszcze min x2. A jak się nie znasz to i tego "energobloku" też nie podłączysz. Bo niewiele się różni od tego co sam byś zrobił. Tylko obudowy by nie było.
A napisałem to, aby Cię zmotywować i abyś poszukał na forum, było też o fabrycznych energoblokach i też wyjaśnialiśmy co w nim jest. Ktoś chciał wydać 999zł, za parę drucików, kilka bezpieczników też w blaszanej puszce. Naprawdę wyjaśnialiśmy to wieeeele razy. Jeśli nie chce Ci się poszukać, to ja też nie będę szukał, gdzie to było. Nawet fotki były wstawiane i wyliczane co jeszcze dokupić jeśli chcesz wszystko oryginalne.
Koder wspomniał widzę o tym o czym i ja.
A ten energoblok z linka to taki tort w pudełku, gdzie masz pokrojone warstwy i bitą śmietanę w tubce. Musisz teraz dokupić inne składniki gdzie indziej i wszystko poskładać w domu już sam w tort. To chyba lepsza analogia.
Jeśli chcesz gotowy tort, to niestety albo wynająć cukiernika, tfu elektryka. Albo skopiować pomysły z forum.
Obcy - 2015-07-28, 18:23
| koder napisał/a: | | Obcy napisał/a: | | To tak jakby ktos tort chcial kupic bo nie zna sie na pieczeniu a ty mu kazesz kupic skladniki bo jest taniej. |
Tylko na rynku w pudełkach "tort" często występuje bita śmietana z posypką, jeśli trzymać się tej metafory. Widywałem "energobloki", które oferowały kilka kontrolek i bezpieczniki za 1000zł - i resztę sprzętu i tak musiałeś sam dokupić.
Jeśli szukasz sprzętu "wszystko w jednym" to szukaj inwertera solarnego z funkcją UPS. |
Tak, chyba ze kupisz u "porzadnego cukiernika" dlatego spytalem o ta firme. Czy chcecie powiedziec ze na rynku nie ma nic dobrego?
toscaner - 2015-07-28, 18:32
Raczej nie ma nic takiego, żebyś miał 2 kable i wszystko gotowe. Jeśli budujesz kampera, to zapewne chcesz w nim mieć elektrykę, więc de facto będziesz Ty lub ktoś ją musiał wykonać. I to niestety jest największa robota. Później wpiąć wszystkie kable w jakąś skrzynkę z bezpiecznikami, to wierz, lub nie to akurat pikuś. Koledzy Ci pomogą zapewne z dobraniem i grubości kabli i wielkości bezpieczników do określonych odbiorników. Możliwe, że polecony przez Kodera sprzęt by odwalił część roboty, ale i tak nie jest to wszystko w jednym. Tak czy tak, musisz się w cukiernika pobawić. Pytanie tylko czy wydasz 2-3 tysie na gotowe ciasta, czy je sam upieczesz, bo i tak musi ktoś to podłączyć.
Osobiście pomogłem kilku kolegom z forum z elektryką telefonicznie, nawet teraz jest jedna osoba, która buduje i telefonicznie doradzam to i tamto. Jak będzie chciał, to sam się ujawni.
Ja nie powiem kto.
Obcy - 2015-07-28, 18:45
Nie chcem wypasc na lenia, ale myslalem poprostu ze na forum mozna tez zapytac i dostac odpowiedz.Jesli jako odpowiedz dostaje sie "poszukaj w forum" to nie ma co pytac o dany temat - tylko spytac Mr. Google . Tym bardziej ze wlasnie tu sa kamperowicze ktorzy w temacie siedza i wiedza co w trawie piszczy.
HENRYCZEK - 2015-07-28, 19:36
Obcy.
Elektroblock Schaudt EBL 208S + LT420
Takiego mam i 3-ci sezon użytkuje.Co powiem?
Zakupiłem,zawiozłem do fachowca.Gość co się zna,ułożył odpowiednie kable wg wczśniejszych ustaleń,popodłanczał wszystko i udzielił instruktażu(zapuszczamy tym guzikiem i kamperujemy) Wszystko działa do dzisiaj.
Ładuje aku rozruchowy i pokładowy,z wykorzystaniem zasilania 230V,lub alternatora w czasie pracy silnika,steruje lodówką,pompą wody.Wyświetla stan naładowania
obu aku i poziom wody w zbiornikach.
Spełnia moje oczekiwania.
Co do ceny,odpowiedni zakup obniży ją o ok.40%
Obcy - 2015-07-28, 19:53
| HENRYCZEK napisał/a: | Obcy.
Elektroblock Schaudt EBL 208S + LT420
Co do ceny,odpowiedni zakup obniży ją o ok.40% |
Dzieki za info. Czymozesz mi jeszcze napisac o co chodzi z tymi 40 % ?
piotrul - 2015-07-31, 20:55
Zrobię Ci osobiście ten energoblok, tylko już nie pisz "chcem"
wlodo - 2015-07-31, 21:20
piotrul, Ja tak nie będe pisał,a mi zbudujesz,bo mam ten sam problem ?
Tamtam - 2015-08-11, 08:56
Proponuję zakup EBL który już umożliwia podłączanie paneli solarnych które pewnie będziesz chciał po jakimś czasie zamontować, oraz z wyjściem na zasilanie lodówki 12v z akumulatora pokładowego.
Niektóre EBL mają ograniczenia mocy podłączanych solarów i pojemności akumulatorów które mogą ładować.
Jak mieszkasz w Niemczech to kup EBL niemieckiej firmy, mniejszy problem z gwarancją.
Tutaj masz informacje z angielskiej firmy zajmującej się naprawami uszkodzonych EBL'i.
http://www.aandncaravanservices.co.uk/
Ciekawy przegląd informacji o EBL'ach różnych firm.
Pozdrawiam
|
|