| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Skrzynia biegów automat-bezobsługowa.
HENRYCZEK - 2015-07-28, 14:42 Temat postu: Skrzynia biegów automat-bezobsługowa. Tak się zastanawiam,czy w automatach jak w tytule warto olej wymieniać?
Serwis twierdzi że jak bezobsługowa,bez miarki kontroli poziomu oleju,to nic nie robimy.
Wątpliwości nabieram po kolejnej informacji od użytkowników,"padła po przebiegu 150-200 tyś
(Skubie, szarpie przy zmianie biegu).Układ przeniesienia napędu ok.Skrzynia sucha bez wycieku.
W sprzedaży są filtry oleju do skrzyń bezobsługowych i to mnie zastanawia i zarazem nurtuje.
Wymieniać czy nie
elspasoo - 2015-07-28, 15:12
Oczywista bzdura, olej bezwzględnie nalezy wymianiać co ok 50-60 tkm wraz z fitrami (czasem kilka doadkowych detali w zależności od skrzyni). Wiekszość obecnych skrzyn hydraulicznych nie ma już bagnetu a poziom oleju uzupełnia się do wysokości "przelewu" (dodatkowy otwór w obudowie skrzyni),przy określonej temperaturze oleju (pomiar na podstawie danych z interfejsu).
Jesi nie ma możliwiości spuszczenia starego oleju z wandlera wymienia się go wielokrotnie do uzuskania czystej barwy lub z uzyciem pompki do wymiany dynamicznej. Pierwsze objawy zyzytego oleju to zazwyczaj szarpanie , zablokowanie biegu itp.
Niestety brak korka spustowego w wandlerze, brak bagnetu i informacje o bezobsługowości są podyktowane tylko przedwczesnym zużyciem skrzyni. Równiez nie nalezy wierzyć wyjątkowści i super nowoczenym normom olejów, bo w wiekszości przypadków nie jest to prawda.
makdrajwer - 2015-07-28, 15:17
A co to za skrzynia?
HENRYCZEK - 2015-07-28, 15:43
Q7 3.0 D
Przebieg 140 tyś.
Do 100 tyś serwis w ASO.
Komplecik - 2015-07-28, 16:26
Ducata trojaczki nie mają automatów do zwykłej skrzyni dokładają zmieniarkę, oliwę tu i tu trzeba wymieniać.
Czarna i Krzysiek - 2015-07-28, 16:45
| elspasoo napisał/a: | | wymienia się go wielokrotnie do uzuskania czystej barwy lub z uzyciem pompki do wymiany dynamicznej. |
Kolejna bzdura skutkująca późniejszymi awariami i bardzo kosztownymi naprawami.
Jeżdżę automatami od lat, w sumie zrobiłem pewnie już ze 2mln kilometrów, automaty różne, niemieckie, amerykańskie, NIGDY NIE MIAŁEM AWARII SKRZYNI !!!
A dlaczego?? Dlatego, że nie wierzyłem w mity.
Olej w ASB wymieniamy zawsze !!!! Jak sama nazwa wskazuje, jest to olej, który traci swe właściwości po jakimś czasie. Czas wymiany, różnie. W chryslerach wymieniałem co dwie wymiany w silniku, czyli co 30 kkm, na skrzyni przejechałem ponad 600 000km bez uszkodzenia !! W Mercedesie, co 50 000km, skrzynia ma już 340 kkm i działa jak nowa.
Częstotliwość wymiany oleju zależy do samego oleju oraz sposobu użytkowania auta, ale to inny temat.
NIGDY NIE WYMIENIAMY CAŁEGO OLEJU !!! W 99% olej spuszcza się przez odkręceni miski olejowej i dolewamy świeżego tyle, ile zleciało starego, oczywiście jeśli nie ma wycieków i stan był odpowiedni. Cały olej wymieniamy jedynie przy kapitalnym remoncie skrzyni. Nie dajcie się nigdy namówić na tzw. Dynamiczną wymianę oleju, często kończy się to nieodwracalnymi uszkodzeniami w skrzyni. Jeśli macie bardzo stary olej, wymieńcie dwa czy trzy razy, co np. 5000km, ale metodą normalną !
Dziabong - 2015-07-28, 16:58
Warto wymieniać. Powody wyżej.
Komplecik - 2015-07-28, 17:07
Ducata trojaczki nie mają automatów do zwykłej skrzyni dokładają zmieniarkę, oliwę tu i tu trzeba wymieniać.
Czarna i Krzysiek - 2015-07-28, 18:41
| HENRYCZEK napisał/a: | Q7 3.0 D
Przebieg 140 tyś.
Do 100 tyś serwis w ASO. |
W Audi podobnie jak w Mercedesach. Wymiana co 40-50 kkm. Moja dobra rada, nie daj się namówić na inny olej niż oryginalny. Będzie nieco droższy, ale to zaawansowana technicznie skrzynia, a jeśli dwu sprzęgłowa, to już w ogóle, po zamiennych olejach, mimo, że niby parametrami niczym się nie różnią, potrafią dziać się cuda. Wymiany nie musisz dokonywać w ASO, ale w dobrym serwisie, dysponującym wiedzą i komputerem do zczytania ewentualnych błędów oraz do zaprogramowania skrzyni po wymianie oleju To bardzo ważna czynność serwisowa. Większość pseudo serwisów tego nie posiada i później cuda się dzieją. Na czym jak na czym, ale na oleju i porządnym serwisowaniu ASB się nie oszczędza. Remont takiej skrzyni, to koszt 5-8 tyś. W Bielsko Białej nie znam serwisów, ale jeśli w Mazowieckim, to znam kilka, z których sam korzystam od lat i mogę polecić
Rav - 2015-07-28, 20:10
| Edyta i Krzysiek napisał/a: |
W Bielsko Białej nie znam serwisów, ale jeśli w Mazowieckim, to znam kilka, z których sam korzystam od lat i mogę polecić |
To kogo polecasz?
WODNIK - 2015-07-28, 20:47
| Rav napisał/a: | | Edyta i Krzysiek napisał/a: |
W Bielsko Białej nie znam serwisów, ale jeśli w Mazowieckim, to znam kilka, z których sam korzystam od lat i mogę polecić |
To kogo polecasz? |
W Bielsku na ul. Regera jest warsztat który robi ze skrzyniami automatami od dawna.
Trzeba podjechać i zapytać, może coś pomogą.
Jakby co namiary mam.
Pozdrawiam
elspasoo - 2015-07-28, 21:01
Edyta i Krzysiek, rozumiem ,ze chcesz pomóc ale mam wrażenie ,że nie bardzo się rozumiemy, a twoja wiedza w temacie.... no cóż zweryfikujmy skoro zostałem wezwany do tablicy:
1. Wyjaśnij proszę zasadność wymiany ok 3,5 litra oleju tylko z miski skoro w układzie jest ok 8L?
2. Dynamiczna metoda polega na wymianie oleju w układzie za pomocą specjalnej aparatury i muszę cię zaskoczyć bo serwis MB takowej używa ,a przynajmniej niektóre. Zapewne ty pomyślałeś o odłączeniu powrotu na skrzyni , zgadłem ?
3. Chętnie dowiem się również na czym polega programowanie skrzyni i w jaki sposób przebiega ?
4. Na jakiej podstawie każesz lać tylko oryginalny olej. Czy sprawdzałeś kiedykolwiek skład i parametry olejów przekładniowych, bo ja tak - czyżby np Audi,MB lub inna marka była producentem oleju , czy raczej pakowaczem?
Pytam ponieważ od zawsze jeżdżę Mercedesami w automacie i mam swoją Star Diagnosis i sam oganiam moje MB i mam w tym jakieś doświadczenie. Nie jestem typem internetowego hejtera i jeśli wiem to podzielę się tym, w każdym razie powinieneś zmienić mechanika. Chętnie dowiem się kogo polecasz w mazowieckim , kto przekazał tobie taka wiedzę , powiedzmy że znam sporo warsztatów w Polsce specjalizujących się w MB
ferguson - 2015-07-28, 22:04
Ja także zadałbym podobne pytania co przedmówca (moderator z forum W210)
Co do dynamicznej wymiany oleju to kolega Edyta i Krzysiek chyba nigdy nie miał styczności z wymuszona wymiana oleju, bez uruchomiania silnika, tylko za pomocą urządzenia z pompa wysysającą. Bez porządnego zestawu do takiej wymiany, bezpieczniej jest częściej wymienić tylko część oleju znajdujący się w misce.
makdrajwer - 2015-07-28, 22:06
W skrzyniach ręcznych vw też nie zaleca wymiany. Do tego longlife, łańcuch rozrządu i spokojnie dojeżdżamy do 150.000 km. A potem płacz, że trzeba było wymienić wcześniej bo teraz to już po ptakach.
W alfach benzynowych też zalecali wymianę paska rozrządu co 120 000 a jak wytrzymał 80 to był cud. ASO swoje a fizyka i jakość materiałów swoje.
Kupiłem Forda windstara w którym gość wymieniał olej co roku czyli co niecałe 15000. Niestety, raz kupił olej na allegro i tym sposobem mam skrzynie po remoncie.
Czarna i Krzysiek - 2015-07-28, 23:17
Ok, doprecyzuję, bo faktycznie się nie zrozumieliśmy. Po zdjęciu miski, to co w niej to jedno a jeszcze z samej skrzyni tez wycieka, łącznie to daje ok. 80% jej zawartości. Przy regularnej wymianie te 20% co zostaje nie wpływa na całokształt. Tak, myślałem o odłączeniu powrotu, zalewaniu od góry, odsysaniu i innych czarach, które juz widziałem :/ ASO VW też wymienia dynamicznie przez odpięcie rurki.... Specjalistyczną stację wymiany ma niewielki odsetek. Dalej, z polecanych warsztatów od zawsze Samko, tylko nie oddział w Wawie, bo drożsi od pieniędzy. Maja oddział w Rostkach i tam pilecam. Oprócz tego w Nadmie kolo Wołomina. No i Janki, ale tam drogo.
Co do oleju, nie wiem czy MB czy inni pakują, ale skrzynia inaczej zachowuje sie na "ich" oleju niż na innym o niby tych samych parametrach. Zresztą ze skrzyniami GM było tak samo.
Największe sprostowanie co do programowania. Robi sie to na pewno w skrzyniach GM USA, Plymouth, Dodge, Windstar, Pontiac, Chrysler i inne pochodne. Polega to na tym, ze na postoju przy wciśniętym hamulcu komputer przerzuca przez wszystkie biegi mierzą ciśnienie oleju na elektrozaworach. Nie wiem czy wiecie ale w skrzyniach chociażby Voyagera nawet rozmiar opon sie wprowadza, po tych operacjach działają prawidłowo. Nie wiem czy w innych markach jest taka opcja, za to niedomówienie przepraszam.
elspasoo - 2015-07-29, 00:08
Edyta i Krzysiek, niestety muszę Cię zmartwić bo z większości obecnych skrzyń europejskich w tym również twojej 5-biegowej 722,6 w C klasie ,w misce jest tylko około 30% oleju. Żaden z producentów samochodów nie jest producentem olejów ,nieważne jakich dlatego nie warto przepłacać za olej z ASO a poszukać jego producenta, przy czym rzadko kiedy tak na prawdę potrzebne są jakieś specjalne oleje.
Przykład: jestem użytkownikiem którejś z kolei skrzyni MB 722,9 czyli potocznie 7G-tronic (6 biegów + nadbieg), w momencie jej wprowadzenia został określony nowy nr blat dla normy do tej skrzyni 236,14 , przy czym jest kompatybilny ze skrzyniami wstecz 236,12, 236,10 itd ze skrzyniami sterowanymi podciśnieniem czyli nawet poczciwe W124 itp włącznie, czyli chyba nie jest on taki specjalny. Po dokładniejszym "śledztwie", udało się ustalić że jego producentem jest firma m.in. Fuchs (TITAN134), a olej jest zwykłą hydrokrakowania mineralna bazą olejową. Z kolei inne produkty o tych samych zastosowaniach 3 krotnie tańsze spełniały znacznie wyższe wymagania i parametry przy dużych obciążeniach np Castrol Transmax Z mimo ,że nie spełnia normy 236,14.
Wniosek, wlewając kiepski jakościowo olej do skrzyni pozbawionej spustu w sprzęgle hydrokinetycznym i podając brak potrzeby jego wymiany ,producent raczej nie chciał przedłużyć żywota skrzyni.
Do tego wystarczy jeszcze brak podstawowej wiedzy przy wymianie samego oleju,np brak weryfikacji jego temperatury lub choćby uzupełnianie na wyłączonym silniku i w krótkim czasie mamy do wymiany płytę ze względu na jej przegrzanie bo wariują np. czujniki prędkości obrotowej. Potem się człowiek nasłucha jakie te nowe skrzynie są awaryjne......a wszystko sprowadza się tylko do fachowej obsługi i wymiany oleju.
silny - 2015-07-29, 05:41
Nie wiem jak u ciebie , ja miałem takie cudo - u mojej była japońsk skrzynia Aisin czy jakoś tak ,. Kupiłem z przebiegiem ok 150 tys i jakoś dziwnie wchodził wsteczny. Zmieniliśmy olej i jak ręką odjął. Dokulałem do 220 tys bez objawów . co było dalej nie wiem
Edyta- robiłem sam , z przewidzianych 9.6 litra metodą statyczną weszło prawie 7. Oleju nie pamiętam-chyba esso
MAWI - 2015-07-29, 07:03
Czytam z zainteresowaniem , bo mnie to bardzo interesuje . Ponieważ mam kilka aut z automatami.
1, Jeep Commander 3,0 crd 2006r
2,MB Sprinter z 1998r
3 MB Vito z 2002r
4,BMW X3 3,0l diesel z 2005r
Prośba moja brzmi . Co to za skrzynie ( podobno pierwsze trzy maja taką samą skrzynię
I jaki olej kupić i gdzie by je zalać . Co jeszcze kupić do kompletu .
Dodam ,że mam warsztat na swoje potrzeby (koparki i inny sprzęt bub-drogowy) Czy można pokusić się i spróbować wymienić to samemu? Co radzicie..
Czarna i Krzysiek - 2015-07-29, 07:13
Tak jak napisałem, to co w misce to jedno, drugie tyle wylewa się z samej skrzyni po zdjęciu miski. Reasumując, kazda metoda ma pewnie swoje plusy i minusy. Ja kupuje olej oryginalny, wcale nie w ASO, nie wychodź mnie to wcale dużo drozej a nigdy z żadną skrzynia nie miałem problemów. Pewnie masz racje w kwestii tuch olei, ale moja wiedza jest pewnie za mala, jak i pewnie większości użytkowników, dlatego kupuje oryginał i sie nie martwię Niemniej jednak, dzięki, człowiek uczy sie cale życie. A co do ilości, tak jak kolega napisal, wymiana statyczna, z książkowego 9,6 weszlo 7, czyli 80% tak jak napisałem.b
Co do Jeepa i MB, to calkiem możliwe, bo Chrysler był przez pewien czas we władaniu MB. Nie mam doswiadczenua z Jeepami, przerabiałem marki, które wymieniłem wczesniej, marki USA, do których Commander chyba nie należy, bo to na rynek Europy było robione.
MAWI - 2015-07-29, 07:36
Krzysiu Chrysler nigdy nie był we władaniu MB ani odwrotnie .Po prostu przez kilka lat tworzyli fuzję. Do Jeepa np. wkładali motory i skrzynie Jako kompletne zespoły napędowe MB. W moim chodzi 3,0 CRD MB W układzie V. A Commander robiony był na cały świat , nie tylko na Europę. Głównie na USA.
Ale do rzeczy , jakie te oleje kupić i co jeszcze ,może filtry .uszczelki?
elspasoo - 2015-07-29, 07:50
MAWI,
Jeep Sinik to słupek z mercedowskiego CDI V6 OM642, silniki różnią sie jednak osprzetem, wnioskuję że kupowali do niego skrzynię z MB, musiał byś potwierdzić ilość biegów. Najprawdopodoeniej jest tam 7G tronic
Sprinter - to skrzynia 4 biegowa , jedna z najtrwalszych jakie MB wyprodukował 722,4, sterowana podciśnsieinm z modulatorem, aby dokładnie stwierdzić musiał bym mieć VIN
Vito 638 , jeśli to automat to jest to skrzynia 4 biegowa ZF 4HP20 , która montowana była również w Peugeotów i Citroenów, Renault, Lancii itp. MB ma to tylko w tym modelu z uwagi na przedni napęd.
Do wszystkich powyższych skrzyń możesz zastosować olej Castrol Transmax Z jesli chcesz wlac coś porządnego, lub olej według normy 236,14.
Najtrudniej będzie wymienić w Jeepie z uwagi na dostęp do oprogramowania sterownika skrzyni, jest tam inny system niż Mercedesowski DAS, musisz szukać kogoś kto ogarnia Jeppy. We wszystkich przypadkach konieczna jest wymiana filtra i uszczelki pokrywy i sa to częsci bardzo tanie. Jedynie w Jeepie będzie konieczna wielokrotna wymiana ze względu na brak korka spustowego w wandlerze, czyli około 12L na przpłukanie.
W Sprinterze i Vito wymienisz sam bez problemu, w skrzyniach sa bagnety. W Jeepie i BMW będziesz potrzebował pomocy z podłaczeniem przez OBD.
BMW nie mam pojęcia
MAWI - 2015-07-29, 08:55
Tak jak piszesz , ale co do jeepa to chyba jeszcze nie 7G tronic.
W Vito Zf na bank, bo napęd przedni.
Dzięki
Czarna i Krzysiek - 2015-07-29, 11:41
| MAWI napisał/a: | | Krzysiu Chrysler nigdy nie był we władaniu MB ani odwrotnie |
Generalnie chodziło mi o wykupienie Chryslera przez MB, później przez Fiata i wcześniej też przez Fiata, teraz Chrysler należy do Lancii bodajże, dlatego na rynku Europejskim jest Lancia Voyager a nie Chrysler.
| MAWI napisał/a: | | A Commander robiony był na cały świat , nie tylko na Europę. Głównie na USA. |
Tak, tylko z zupełnie inną gamą silników, za wielką wodą Diesla raczej ciężki będzie znaleźć. Dlatego, tak naprawdę, to zupełnie inne samochody. Tak jak Voyager, 2,5 TD tylko w europie, kupa straszna, poza nazwą, niewiele ten samochód miał wspólnego z prawdziwym Voyagerem zza wielkiej wody
Czarna i Krzysiek - 2015-07-29, 11:44
| elspasoo napisał/a: | | w Jeepie będzie konieczna wielokrotna wymiana ze względu na brak korka spustowego w wandlerze, czyli około 12L na przpłukanie. |
Po co płukać i wywalać pieniądze na olej ? Nie za każdym razem trzeba to robić, robi się tak w wyjątkowych sytuacjach, np. gdy skrzynia daje jakieś niepokojące objawy. Jeśli wszystko jest ok, wystarczy zwykła, statyczna wymiana. Oczywiście, to tylko moje zdanie, poparte ponad milionem kilometrów na automatach w warunkach miejskich, wszystkie pracowały na taxi, więc lekkiego życia nie miały
MAWI - 2015-07-29, 14:02
Nie jestem pewien , ale sądzę ,że w Jeepie jest skrzynia w/g Jeepa NAG 1 pięcio biegowa, więc to prosta skrzynia i po prostu wymienię po staremu. Jak będzie mało to po kilku tysiącach to samo.Muszę wymienić bo Jeep daje znaki do wymiany. Po zatrzymaniu się zdarzy się że nie zdejmie do jedynki tylko zostawi na np. 2.Zadko ale bywa. Myślę że wymiana pomoże ,co wy na to?
elspasoo - 2015-07-29, 15:23
Na pewno nie zaszkodzi - u mnie przy takich objawach w W210 (160tkm) czy W211 (173 tkm) pomogło. Dowiedz się tylko jaki olej powinien tam być i czy da się wymienić większość - nie mam doświadczenia z amerykancami.
Czarna i Krzysiek - 2015-07-29, 15:41
Ja miałem starsze amerykańce, 1995 - 2000, i tam z powodzeniem można było lać Dextrona III.
MAWI - 2015-07-29, 16:05
Nie wiem tylko jak to traktować .Czy jak Amerykańca , czy Niemca?Chyba spytam w serwisie Jeepa.
MAWI - 2015-07-29, 16:16
Juz wiem oni leją ATF +4 Firmy MOPAR. ciekawe kto im to produkuje.
Czarna i Krzysiek - 2015-07-29, 17:01
| MAWI napisał/a: | | Firmy MOPAR. |
Mopar firmuje wiele części zamiennych do aut amerykańskich, generalnie uznawane są one za części oryginalne. Ja lałem olej firmy.... no właśnie nie pamiętam, takie zielone butelki.... Na ATF +4 serwis Chryslera zmieniał we wszystkich autach już od 2004 roku, niezależnie od daty produkcji. Dlatego, że MOPAR właśnie zaprzestał wtedy produkcji / dystrybucji ATF +3, co wiązało się oczywiście z dużo większymi kosztami a nic nie zmieniało w pracy skrzyni, ani na lepsze ani na gorsze. Dlatego stosowało się Dextrona III, który spokojnie nadawał się do tych skrzyń, ja miałem w Voyagerze również skrzynię 4 biegową plus OverDrive.
Tak wygląda oryginalna butelka oleju, którą można kupić w ASO
A ja, już sobie przypomniałem, stosowałem taki olej:
Tak jak powiedziałem, zrobiłem na skrzyni ponad 600 000km bez awarii, więc mogę go z czystym sumieniem polecić
MAWI - 2015-07-29, 19:10
Dzięki Wam za pomoc . Mimo to Nie słyszałem o tej firmie nic ,a sporo słyszałem.
W inter carsie oferują go w bańce 5 litrowej za ponad 320 zł jako produkt Chryslera . A nie słyszałem ,że chrysler produkuje oleje Więc produkuje go ktoś inny. Mam kolegę w inter carsie który zaproponował mi inny o tych samych parametrach za 150 zł ,ale bez napisu CHRYSLER. Co z tego będzie ,nie wiem.Ale chyba zaryzykuję. Najwyżej zmienię jeszcze raz . Filtr z uszczelką 50zł.
elspasoo - 2015-07-29, 20:22
Ja wiem , ja wiem co będzie .............. Nic
silny - 2015-07-29, 20:50
A co niby wandler czy jakoś tak
Czarna i Krzysiek - 2015-07-29, 22:19
Nie produkuje go Chrysler, tylko Mopar a Chrysler firmuje znaczkiem, bo wszystkie chryslery i pochodne wyjeżdżaly z fabryki zalane olejami i plynami Mopara
eMWu - 2015-07-30, 09:26
Wiem tylko ze wlalem kiedys do skrzyni Jeepa GC 96' ze zjaranym na czarno olejem I zrobila jeszcze 50kkm na AFT4+ mimo ze powinna być dawno martwa
MAWI - 2015-07-30, 09:47
| elspasoo napisał/a: | Ja wiem , ja wiem co będzie .............. Nic |
Myślisz ,że będzie lepiej ,czy bez zmian? | eMWu napisał/a: | Wiem tylko ze wlalem kiedys do skrzyni Jeepa GC 96' ze zjaranym na czarno olejem I zrobila jeszcze 50kkm na AFT4+ mimo ze powinna być dawno martwa |
A z tego postu to nic nie zajarzyłem
elspasoo - 2015-07-30, 12:15
MAWI, nie martwił bym się, powinno być ok.
MAWI - 2015-07-30, 17:02
I tak mnie wystraszyłeś . Kupiłem oryginalny olej.Różnica w kasie jest z tym że zamiennik to semi a ten zalecany to pełen syntetyk. Jutro wymiana
elmo78 - 2015-07-30, 21:37
Trochę automatów w swoim życiu widziałem i na zewnątrz i w środku. Sam uznaję tylko automaty od dekady. Powiem coś, co rozwieje wszelkie wątpliwości co do wymiany oleju...
W skrzyniach manualnych pracują tryby i zadaniem oleju jest po prostu chlapanie po trybach. Nic ponad to. Na dobrą sprawę można go zmieniać raz na 15 lat.
W skrzyniach automatycznych olej jest siłą napędową, bo to olej napędza konwerter a nie sprzęgło (bo nie ma sprzęgła). W skrzyni automatycznej są też tarcze podobne do sprzęgłowych, które pracują prawidłowo tylko jeśli mają świeży olej. Częsta wymiana jest więc konieczna. Tak raz na rok czy dwa polecam zainwestować te 150zł i zlać choćby te parę litrów z miski.
HENRYCZEK - 2015-07-31, 03:52
Tak informacyjnie dla Q7.
W ASO Audi wycenili.
Olej 150 zł/litr,nie podając nazwy oleju" specjalny do skrzyń automatycznych na stanie mamy 3L
więcej na zamówienie,sprowadzą z Łodzi"
Zapotrzebowanie 9 L skrzynia sucha,7 L wymiana
Filtr 230 zł
Uszczelka 290 zł
Podkładka 9 zł
+ robocizna.
Bronek - 2015-07-31, 05:43
Dodam by przypilnować jedne drobnej rzeczy .
Magnesik
Nie wiem jak w cywilizowanych europejsko skrzyniach "?
U mnie wyjmowany ....w czterobiegowej skrzyni w typowym chewrolecie z Chameryki, zapomnieli o nim i z powrotem zdejmowanie michy !
Przez przypadek , przyszedłem na koniec roboty . auto jeszcze na podnośniku .
jeden z mechaników zauważył , że zapomnieli ten magnes włożyć , drugi go zmierzył srogim wzrokiem. (Za co"?.?za dostrzeżenie czy zapomnienie?)
ponieważ stałem obok......mieli zabawė ze zdejmowaniem zalanej michy.
i do dzisiaj nie wiem , czy to pożądny warsztat , czy moja obecność sprawiła poprawkę .....
silny - 2015-07-31, 20:36
Henryczek - jak pisałem powyżej , zrobiłem i dało rade - uszczelka była chyba z Wiktora reintza za 60 dych chiba filtr coś ok 100 , litr oleiny zapomniałem po ile ale napewno poniżej stówy
rigg - 2015-08-02, 17:01
| HENRYCZEK napisał/a: | Q7 3.0 D
Przebieg 140 tyś.
Do 100 tyś serwis w ASO. |
Polecam fora audi, wiele tam na ten temat piszą, ja mam A4 z tym samym motorem i tiptronikiem 140 tyś. . Skrzyni i oleju nie dotykam. Taki mam plan na kolejne 160 tyś
No chyba, że zacznie się coś dziać .
|
|