Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam

Sprzêt turystyczny i akcesoria - p³yta gazowa do gotowania. Np. Na wietrze

Bronek - 2015-07-28, 22:19
Temat postu: p³yta gazowa do gotowania. Np. Na wietrze
ALLEGRO p³yta grzewcza

Gotuj±c i na kuchenkach na naboje i na grillu Cadac zawsze trzeba kombinowaæ by nie zawiewa³o . Nawet jak mam szafkê z os³onami

i tak Tv przypomnia³a mi to co gdzie¶ ju¿ widzia³em

p³ytê pod któr± pali siê gaz .

i to jest to . Szkoda , ¿e nie ma , albo ja nie znalaz³em jednopalnikowej

frólik - 2015-07-28, 22:28

Kiedy¶ z nimi rozmawia³em i zapewnili ¿e mog± przygotowaæ wersjê z dysz± 30 mbar.
Tutaj trochê dro¿sze bo ok. 2500 z³., ale gotowe
https://www.reimo.com/pl/...gas_2flammig_k/

Bronek - 2015-07-28, 22:43

Du¿a , pamiêtam kiedy¶ ogl±da³em

zmieniaæ w ¶rodku nie chce mi siê .

gotowanie o ile gotujemy na ogó³ na zew. Kampera.

ale gdyby tak mniejsz±

ta krajowa ok 10 /11 kg wa¿y.

janusz - 2015-07-28, 23:10

Z t± p³yt± gazow± to tak sobie to widzê w kamperze.
Mam tak± p³ytê w kuchni, Solgaz 3,5 palnika. Generalnie to fajny pomys³, w kuchni jest czy¶ciej ale ma swoje wady. Przede wszystkim ogromna bezw³adno¶æ. Zanim rozgrzeje siê to jakie¶ 10 minut. Pó¼niej zanim ostygnie to jakie¶ pó³ godziny albo i d³u¿nej. Ma znacznie mniejsz± moc w stosunku do analogicznej z gazem odkrytym. Wylot spalin znajduje siê przy ¶cianie i jest bardzo gor±cy. Nie bardzo widzê to przy plastykowej ¶cianie kampera. Po¿ar gwarantowany. W kuchni u¿ywamy do d³ugiego gotowania. Garnek do zagotowania stawiamy na indukcyjnej a pó¼niej przenosimy na gazow±. Bardzo podatna jest na przypalanie siê tego co wykipia³o albo wyprysnê³o z garnka.

wlodo - 2015-07-28, 23:34

Dziêki ci dobry cz³owieku, :kwiatki:
Ju¿ by³em o krok od szukania takiej.Wyleczy³e¶ mnie skutecznie!!!

Bronek - 2015-07-28, 23:35

tak... Czyta³em podobne opinie.

ja bym widzia³ podobne rozwi±zanie jako kuchenkê zewnêtrzn± , tak± " letni± kuchniê" kamperow±. tka by siê nieprzejmowaæ za bardzo czysto¶ci±.

ps. Off upust irytacji....Pisze na popapranym idiotycznym IPadzie .My¶la³em , ¿e android to bud¿etowe badziewie ale IPad to dopiero lipa. to do muzyki i zdjêæ i fejsa dla prostej zabawy.
ju¿ telefon z win phone , jest lepszy...
czas wracaæ do laptopa z Windowsem.
drogie g... :evil:
edycja makabra

tolo61 - 2015-07-28, 23:44

Hejka
Wlodo ...jak by³e¶ u mnie widzia³e¶ w kamperku moj± p³ytê gazow±
Jest podobna do tej co ma Janusz / tylko u nas jeden palnik z powiêkszeniem /
Wygl±da rewelacyjnie ....ale ...i tu jest to najwa¿niejsze ale
To jest to co pisze Janusz ...
Odpalili¶my ja raz w ci±gu dnia ...Nagrzewa siê dosyæ d³ugo ..niestety ch³odzi siê jeszcze d³u¿ej
W ciep³e dni / nie mówiê w upalne / ¶rodek kampera nagrzewa siê niemi³osiernie .
Rozebra³em toto ustrojstwo . W ¶rodku wy³o¿ona szamotem lub czym¶ podobnym.
Muszê stwierdziæ ¿e by³ to pomys³ nietrafiony pod wzglêdem u¿ytkowym
Zim± owszem , mo¿na nawet dogrzaæ i to z bardzo dobrym skutkiem, jednak latem pora¿ka
Teraz na najbli¿szy urlopowy wyjazd zabieramy z sob± Cadaca ...zgadnij po co :szeroki_usmiech
:spoko

janusz - 2015-07-28, 23:45

Jest dostêpna podobna p³yta tylko olej napêdowy. Je¶li kto¶ zrobi³by sobie takie za³o¿enie, ¿e eliminuje z kampera gaz to ta zaleta mo¿e przezwyciê¿y³a by wady. My¶lê, ¿e taka na ON w funkcjonalno¶ci podobna jest do tej z Solgazu.
Pewnie trzeba by³oby czekaæ a¿ kto¶ co¶ podobnego zainstaluje u siebie w samochodzie i zda relacjê jak to dzia³a.

wlodo - 2015-07-29, 10:05

tolo61, Jak pierwszy raz pokaza³e¶ te p³ytê to...ta i ¿adna inna u mnie te¿,nawet ju¿,ju¿..
Dobrze ¿e mi zesz³o z zakupem.
Teraz,dziêki temu ¿e siê szczerze dzielicie wiedz± z u¿ytkowania,jej ju¿ nie chcê.
Powód drugi,do¶æ istotny,blat kuchenny jest do¶æ szeroki,chcê mieæ wê¿szy.

Bajaga - 2015-07-29, 10:28

janusz napisa³/a:
Jest dostêpna podobna p³yta tylko olej napêdowy. Je¶li kto¶ zrobi³by sobie takie za³o¿enie, ¿e eliminuje z kampera gaz to ta zaleta mo¿e przezwyciê¿y³a by wady. My¶lê, ¿e taka na ON w funkcjonalno¶ci podobna jest do tej z Solgazu.
Pewnie trzeba by³oby czekaæ a¿ kto¶ co¶ podobnego zainstaluje u siebie w samochodzie i zda relacjê jak to dzia³a.

Webasto diesel cooker to jest. Drogie jak cholera i podobno nagrzewa siê oraz stygnie dluuuugo. Przez chwilê o tym my¶la³em ale mi odradzano.

vIrek - 2015-07-29, 11:55

wlodo napisa³/a:
tolo61, Jak pierwszy raz pokaza³e¶ te p³ytê to...ta i ¿adna inna u mnie te¿,nawet ju¿,ju¿..
Dobrze ¿e mi zesz³o z zakupem.
Teraz,dziêki temu ¿e siê szczerze dzielicie wiedz± z u¿ytkowania,jej ju¿ nie chcê.
Powód drugi,do¶æ istotny,blat kuchenny jest do¶æ szeroki,chcê mieæ wê¿szy.

Mam p³ytê gazow± ceramiczn± 2 palnikow± z Solgazu. Te¿ mia³em pocz±tkowo wra¿enie, ¿e moc jest zbyt ma³a - kwestia przyzwyczajenia. Dla mnie istotnymi zaletami p³yty s± kwestie bezpieczeñstwa tj. brak otwartego ognia oraz mo¿liwo¶æ ustawiania taimera. Jak gotujê czajnik wody to ustawiam minutnik na 12 minut i po tym czasie nawet jak zapomnê o gotuj±cej siê wodzie to palnik siê wy³±czy (pamiêæ ju¿ nie ta i parê razy uratowa³o mi to co najmniej parê litrów gazu, ¿e o gorszych rzeczach nie wspomnê).
P³ytê mam zamontowan± w poprzek i sama p³yta ma 31 cm.
Na moje potrzeby (gotowanie wymy¶lnych potraw to nie moja dziedzina) taka p³yta jest OK.

Bronek - 2015-07-29, 12:20

:confused
i to mi siê podoba, ka¿demu wg. Potrzeb , jak w komuni¼mie.

przyjdzie i mi zmierzyæ siê pewnie z tematem. :box

mo¿e jednopalnikowe gdzie¶ s± ?

Bajaga - 2015-07-29, 12:31

Bronek napisa³/a:
:confused
i to mi siê podoba, ka¿demu wg. Potrzeb , jak w komuni¼mie.

przyjdzie i mi zmierzyæ siê pewnie z tematem. :box

mo¿e jednopalnikowe gdzie¶ s± ?

Mi ostatnio najbardziej pasuje taka turystyczna przeno¶na na kartusze gazowe :) . S± takie kuchenki w ka¿dym sklepie turystycznym. Kosztuje to ko³o 100 z³, jest lekkie, ma zapalarkê, mo¿na sobie gotowaæ na stoliku pod markiz± (w du¿y upa³ gotowanie wewn±trz to srednia atrakcja), gotuje szybko (dobry gaz) - no same plusy, serio.

Bronek - 2015-07-29, 13:02

mam od paru lat i to z p³ytk± do grilowania.
bardzo wydajna , gaz wysokokaloryczny .
potwierdzam to ¶wietny produkt
mam wersjê, do której mogê przy³±czyè gaz z butli. Ale po co?

ale......kto mi zabroni... :shock: uszczê¶liwiæ .....p³yt± ceramiczn± .Mo¿e zacznie gotowaæ"?

mam te¿ Cadac , i tu mieszane uczucia .
lekki nie jest, brak termopary , nigdy nie wiadomo w s³oñcu czy jest p³omieñ
generalnie przereklamowany .
to bardziej wok z garnkami ni¿ grill.