|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Problem z gazem w lodówce a do domu daleko...
rigg - 2015-08-03, 20:43 Temat postu: Problem z gazem w lodówce a do domu daleko... Witam
Podczas ulewy miałem otwarty górny wywietrznik i ściana wody weszła do środka... Na 220v i na 12v wszystko chula, na gazie nic... Piezo działa, a prądu brak na elektrozaworze. .. Kolega Toscaner na kabelkach się zna, ale na gazie nie
Pomóżcie czego się czepicć bo we Włoszech bardzo ciepło
Lodówka Dometic z zamrażarką osobną, modelu nie znam . Toscaner zaraz wklei fotkę
toscaner - 2015-08-03, 21:01
fotka zza kratki:
jaro136 - 2015-08-03, 21:28
wyczyść wtyczkę która wchodzi do modułu lodówki to ten co wychądzą z niego przewody do palnika może tam dostała się woda i mogło spalic moduł ale najpierw wyjmni wtyczkę psikni czymś do styków i sprawdż
rigg - 2015-08-03, 23:03
jaro136 napisał/a: | wyczyść wtyczkę która wchodzi do modułu lodówki to ten co wychądzą z niego przewody do palnika może tam dostała się woda i mogło spalic moduł ale najpierw wyjmni wtyczkę psikni czymś do styków i sprawdż |
Wtyczka ok, nadal brak gazu...
toscaner - 2015-08-03, 23:52
Pomiary umarły z racji przewagi układu grill-browar.
Ale na szybko, to co w czerwonym prostokącie, tam jest +12V gdy silnik odpalony, a to w żółtym to zakładamy, że jest to elektrozawór do gazu i w momencie przełączenia na gaz nie ma tam żadnego napięcia. Dalsze pomysły? Bo gaz gazem, ale piezo słychać działa, a na tym co nazywamy elektrozaworem, jak napięcia nie ma, to zakładam, że gazu do lodówki nie puszcza.
Sterownik padł?
Ma ktoś schemat do podobnego sprzętu? Dziś za późno, ale jutro coś pasuje pogrzebać.
Doradźcie czego się czepić, bo jedna lodówka na mrożenie piwa to mało, a prądu w okolicy brak.
Potrzebny schemat, ale gdzie szukać jaki to model.
kimtop - 2015-08-04, 03:54
A może to nie zawór tylko zanieczyszczona dysza?
jaro136 - 2015-08-04, 09:00
w tym systemie lubi padać wiązka ta która idzie do modułu z lodówki przerabiałem to u siebie skończyło się na tym że wymieniłem wiązkę i moduł
EBRP670 - 2015-08-04, 09:01
Zamknij GAZ!!! Po prawej stronie masz osłonę blaszaną,odkręć śrubkę która ją mocuje i ją zdejmij ,poluzuj nakrętkę od rurki z gazem, odkręć śrubkę mocującą palnik, odłącz palnik/ostrożnie wewnątrz jest dysza/,wyczyść wszystko co się da/termopara,iskrownik włącznie z kominkiem/,poskładaj w odwrotnej kolejności,wykonaj próbę,przymocuj osłonę,powinno pomóc,napewno nie zaszkodzi.Powodzenia.
EBRP670 - 2015-08-04, 09:04
acha-bardzo ważne,dyszy NIE PRZEPYCHAJ tylko przedmuchaj.
janusz - 2015-08-04, 09:35
EBRP670 napisał/a: | dyszy NIE PRZEPYCHAJ tylko przedmuchaj. |
I zwróć uwagę, że dysza to to tylko tak się nazywa i nie ma nic wspólnego z wyglądem dyszy znanym z innych urządzeń. To jest tak kapturek z dziurką zrobiony z trochę grubszej folii aluminiowej. Łatwo można ją uszkodzić.
ARCADARKA - 2015-08-04, 09:41
No faktycznie pomoc potrzebna ,,, ,,,,,,nic nie kombinujcie z gazem ,dyszą i takimi innymi ,,,,, najpierw zresetuj lodówkę z parę razy ,czyli włączając i wyłączając jak nie ruszy ,,,,,z modułu wyjmij kostkę ,od niej odchodzą trzy przewody na elektrozawór ..reszta idzie do elektroniki ,,,jak uda się wyjąć kostkę wyczyść spinki ,podegnij lekko z umiarem bolce na module ,,,,,,,,jak pomorze oki ,,jak nie ,,,,,,pijcie piwo ciepłe ,, ,,,,przecież też muli elektronika trochę skomplikowana ,,nie dotykaj ,,,,,,,tylko podjedź do dobrego serwisu
pozdrowionka
toscaner - 2015-08-04, 11:16
Gazu nie dotykałem, nie lubię gazu. Piotr odkręcił rurkę gdzie wchodzi rurka z gazem, piezo i pewnie termopara. Przedmuchiwał sprężonym powietrzem.
Ale jak pisałem przyczyną nie jest gaz, tylko coś z elektroniką.
Na elektrozaworze gazu nie ma napięcia. Zakładam, że powinno być 12V (nie mam schematu) i gdy jest 12V to elektrozawór puści gaz na palnik? Na logikę. Widać nie puszcza, bo nie ma 12V w żadnej opcji.
Jeśli tak ma być, to problemem jest elektronika.
Dalej szary moduł (W.N.?) z tyłu na dole lodówki opisałem wszystko na zdjęciu. Interesują mnie 3 kable opisane i zaznaczone na pomarańczowo. One przychodzą z góry od panelu lodówki i co ważne... (!) nie ma na żadnym pinie 12V. Nawet, gdy przełączy się na gaz.
Czy nie powinno tak być, że w momencie przełączenia na gaz ten szary "moduł" dostaje na którymś pinie +12V?
Jeśli powinien, to nie ma. Więc czeka wymontowanie górnej części, albo panelu.
Arcadarka, elektronika to raczej w promieniu 100-200 km nie znajdziemy. Musi wystarczyć moje 29 lat "grzebania" w elektronice.
Problem taki, że nie mam schematu ani informacji, gdzie i kiedy powinno być jakie napięcie w lodówkach gaz/12/230. Powoli dojdę i bez schematu co i jak, ale piwo się grzeje.
Szary moduł (W.N. do piezo i elektrozaworu) wygląda na zdrowy. Nie widać żadnych przebić itp. Jedynie nie dostaje napięcia "z góry".
Znaczy dostaje, coś w okolicach 1,5V. Obstawiam, że na którymś pinie powinno przychodzić z góry +12V.
Idziemy z szukaniem do góry.
Jakieś sugestie? Najtrudniejsze na razie, to jak wydrzeć lodówkę, albo jej panel?
Bo niemiaszki zastosowały kable na wymiar a tam idzie ten szary 3 żyłowy kabel.
toscaner - 2015-08-04, 12:10
Panel rozebrany, nie podaje na żadnym z 3 kabli stałego napięcia.
Jest jeszcze opcja, że panel nie podaje stałego 12V na "szary" tylko generowane impulsy?
Jakie powinny być napięcia na poszczególnych kablach? Kolory czarny, biały i fioletowy.
Ma ktoś jak sprawdzić w podobnym modelu?
Przydałby się schemat.
Lodówka to: Dometic
typ: C40/110
Model: RMT7651L
kimtop - 2015-08-04, 12:48
Może to coś pomoże
http://www.nancyemmert.co...ratorManual.pdf
kaimar - 2015-08-04, 21:48
toscaner napisał/a: | Przydałby się schemat. |
Schemat jest w instrukcji.
Napięcia 12 v możesz długo szukać bo moduł ma napięcie zasilania ok. 1,3V
piny: (1 pierwszy z brzegu)
1 masa
2 masa
3 zasilanie 1,3 V
4 błąd
5 masa
6 zawór
7 zawór
8 masa
Pamiętaj że elektronika to nauka o niekontaktach
kimtop - 2015-08-05, 07:01
No i co z tym piwkiem? Nadal ciepłe?
rigg - 2015-08-05, 12:01
kimtop napisał/a: | No i co z tym piwkiem? Nadal ciepłe? |
Tak... Wczoraj w drodze w góry trochę schłodziła winko tym razem , a po nocy z 220 wszystko zimne. Gaz nadal nie odpala, wszystkie styki i połączenia wyczyszczone i nic...
toscaner - 2015-08-06, 10:05
kaimar napisał/a: | toscaner napisał/a: | Przydałby się schemat. |
Schemat jest w instrukcji.
Napięcia 12 v możesz długo szukać bo moduł ma napięcie zasilania ok. 1,3V
piny: (1 pierwszy z brzegu)
1 masa
2 masa
3 zasilanie 1,3 V
4 błąd
5 masa
6 zawór
7 zawór
8 masa
Pamiętaj że elektronika to nauka o niekontaktach |
Czyli zawór (piny 6 i 7) też zasilany jest napięciem 1,3V? Kuli szklanej nie mam, żeby zgadywać jakie napięcia powinny być. Założyłem, że 12V.
Co to jest błąd (pin 4)? Co jest błędem? zwarcie do masy, rozwarcie? Coś innego?
Jeszcze na szybko pomiary z przedwczoraj:
Termopara po podgrzaniu nawet 10-15 sekund nie zwiera do masy, a dostałem informacje, że powinna, po nagrzaniu jej. Zwarcie na ostro do masy, też nie daje efektu i lodówka nie startuje na gazie. Po prostu nie ma gazu, bo wychodzi mi, że elektrozawór go nie puszcza.
Na pinach 6 i 7 (zawór) jest 0V. Zdradzi ktoś ile powinno być?
Na razie lodówka podłączona do darmowego 230V, a Piotr dostał listę miejscówek z prądem za free.
Mieliśmy inne bardziej zajmujące zajęcia (grill, piwko, wino, górskie szlaki itd.) niż zgadywanie gdzie jakie napięcie powinno być.
kaimar - 2015-08-06, 11:07
Na pinie 4 moduł palnika wystawia sygnał błędu do panela sterującego gdy po czasie zapłonu nie pojawi się płomień.
Zasilanie zaworów też jest 1,3V
Termopary nie zmierzysz bo w tej lodówce jej nie ma.
Jak na odpowiedni pin dasz napięcie zasilania (1,3V) to iskrownik ma działać a na obu zaworach ma się pojawić napięcie 1,3V.
W razie potrzeby moduł mam - koszuje około 500 zł. (cena z pamięci)
Sprawdzaj napięcia na pinach urządzeń a nie wtyczkach.
Yekater - 2015-08-06, 11:10
toscaner napisał/a: |
Termopara po podgrzaniu nawet 10-15 sekund nie zwiera do masy, a dostałem informacje, że powinna, po nagrzaniu jej. Zwarcie na ostro do masy, też nie daje efektu i lodówka nie startuje na gazie. Po prostu nie ma gazu, bo wychodzi mi, że elektrozawór go nie puszcza.
Na pinach 6 i 7 (zawór) jest 0V. Zdradzi ktoś ile powinno być? |
Termopara po podgrzaniu powinna wytworzyć na złączu różnicę potencjałów. Napięcie zależy od użytych materiałów do budowy termopary (różne rodzaje zespawanych drutów). Napięcie to wynosi kilkanaście mV lub więcej.
Na próbę należy podłączyć bezpośrednio końcówki termopary do elektrozaworu i zapalniczką podgrzać końcówkę termopary. elektromagnes powinien uruchomić zawór. Elektronika ze względu na dużą awaryjność nie powinna brać udziału w pracy zespołu termopara-elektromagnes.
jaro136 - 2015-08-06, 12:30
Mam używany sterownik taki w poniedziałek wtorek będę w Venecji jak coś to mogę zabrać
Yekater - 2015-08-06, 13:21
Pobrałem z netu instrukcję ze schematem. Na schemacie zamiast termopary jest elektroda jonizacyjna. Elektroda spełnia swoje zadanie gdy jest wypolerowana. Należy bardzo drobnym papierem ściernym wypolerować końcówkę do "pełnego błysku". Końcówka ma błyszczeć jak bombka na choince. Cudów nie ma, msi działać!
Link do instrukcji
http://www.manualslib.com...-Rm-7655-L.html
po wpisaniu kodu można pobrać instrukcję ze schematem.
toscaner - 2015-08-06, 15:13
Ani na pinach, ani na stykach zaworu nie było napięcia w żadnej opcji. 0,00V. Również odpalanie zapalniczką nie dawało efektu. Nawet na sekundę. Ja nie gaziarz, ale na logikę, jeśli się nie zapala, to nie ma gazu i widocznie nie dochodzi on do palnika i jeśli jeszcze nie ma napięcia na zaworze, to pewnie on gazu nie puszcza?
I teraz czy wypolerowanie elektrody sprawi, że na stykach zaworu pojawi się potrzebne napięcie i puści gaz do palnika? Obstawiam, że nie.
Dobrze, że znalazła się jakaś instrukcja, ale niestety dalszych pomiarów na razie nie zrobimy, bo opuściliśmy świetlistą dolinę i rigg dziś pojechał w stronę południową, a my północną, w stronę Gardy i Alp.
No chyba, że się w Alpach jeszcze spotkamy, gdy oni będą wracać.
rigg - 2015-08-06, 15:41
jaro136 napisał/a: | Mam używany sterownik taki w poniedziałek wtorek będę w Venecji jak coś to mogę zabrać |
Wielkie dzięki, ale za daleko by trzeba było odbić. Jakoś sobie będziemy radzić.
Yekater - 2015-08-06, 17:06
Schemat dla zainteresowanych działaniem palnika lodówki z elektrodą jonizacyjną. Fragment z PDF-a instrukcji do lodówki. Plik jest ogólnie dostępny.
W okolicy palnika podczas normalnej eksploatacji gromadzi się dużo zanieczyszczeń, osiadają one na izolatorach elektrod zapłonowej i jonizacyjnej w postaci nagaru. Podobnie rzecz ma się z elektrodami, pokrywają się nagarem tracąc tym samym swoje właściwości techniczne.
Palący się gaz wytwarza wokół palnika zjonizowane cząstki, które elektroda jonizacyjna wychwytuje i przesyła do modułu zapłonowego w postaci bardzo małego prądu (mikroampery).
Niestety bardziej poglądowo nie potrafię tego opisać.
rigg - 2015-08-09, 14:01
Witam
Wczoraj na postoju w okolicy Montepulciano (piękne miejsce ) spotkaliśmy Belga, który niejako pomógł rozwiązać problem z gazem.
Opowiedziałem mu o tym jak doszło do problemu z lodówką, że woda ją zalała i że nigdzie nie ma prądu. On uparcie, że mam dysze wyczyścić, że zatkana. Ja mu mówię, że klucza 11 nie mam...
Poszedł i wygrzebał zestaw. Odkręciłem, dmucham i d...pa zapchane. Z braku innych opcji igła poszła w ruch. Dysza odblokowana wszystko poskręcane i próba. Gaz odpalił po drugim pstryknięciu iskrownika.... Wieczorem zrobię test długodystansowy bo nie wiem, czy przez odblokowanie igłą płomień nie będzie za duży... Elektronika rozebrana, a tu taka pierdoła .
Najważniejsze, że wszystko gra. Wielkie dzięki wszystkim za pomoc w szczególności Toscanerowi
EBRP670 - 2015-08-09, 16:38
a nie mówiłem/pisałem/.Pozdrawiam
kimtop - 2015-08-09, 21:00
rigg napisał/a: | On uparcie, że mam dysze wyczyścić, że zatkana. |
Przeczytaj szósty post tego tematu.
P.s.
Klucz jedenastka to jeden z najważniejszych kluczy w kamperze. Pasuje do dyszy i odpowietrzników hamulca
Yekater - 2015-08-09, 23:04
Wielkie szczęście, że awarię miał nie w Polsce. W kraju cwaniaczki, mechaniczki domowej roboty wyciągnęliby pieniądze za swoją niewiedzę do ostatka. 500 (pinset) na dzień dobry a potem sie zobaczy, ewentualnie poklaskiwanie w stylu starego mechaniora półanalfabety gratis. tak to wygląda mnie więcej ..................
toscaner - 2015-08-10, 14:00
Klątwa palnikowa dopadła i palnik naszego webasto przy okazji.
Dobrze, że przez te upały biała ma min +35C, nie trzeba grzać bojlera. Chociaż woda w Abetone mogła spowodować oszronienie niektórych części ciała.
ABCkamp.pl - 2015-08-10, 21:19
witaj Yekater przykro ze masz takie złe doświadczenie z mechanikami cwaniaczkami
ja toscanera naciągnąłem na kilka minut rozmowy przez telefon do tej upartej lodówki i teraz jest mi
toscaner - 2015-08-10, 22:40
Eee spoko. Mnie zmylił brak napięcia na tym co wydaje mi się być elektrozaworem. Dlatego gazu nie lubię.
A takie webasto to bajka. Nawet te stare, to ciach pod laptopa, diagnoza. Szwaby w latach 90tych już robili wyjście na vag'a. Od razu wiadomo co zdechło, rozebrałem, obawy się potwierdziły. Niestety świeca do wymiany. No na 99%.
Na szczęście biała ma +35C, bez bojlera da się przeżyć, aż przyjdzie nowa część.
ferguson - 2015-08-11, 09:34
Tania nie jest. Dlatego ja wolę ogrzewanie firmy Eberspächer, gdzie części są tańsze.
toscaner - 2015-08-11, 09:57
Eee tam, jak nie to walnie, to lodówka, albo coś innego. Nie walnie Eber, to padnie np. pompa do czegoś. Życie.
Yekater - 2015-08-11, 13:13
ABCkamp.pl napisał/a: | :spoko
witaj Yekater przykro ze masz takie złe doświadczenie z mechanikami cwaniaczkami
ja toscanera naciągnąłem na kilka minut rozmowy przez telefon do tej upartej lodówki i teraz jest mi |
Nie mam wpływu na poziom wiedzy naszych mechaników.
Widać to w większości tematów.
Facetowi psuje się lodówka, otrzymuje stosowne porady od doświadczonych użytkowników ale od fachowca nie otrzymuje rzeczowej odpowiedzi na zadawane pytania. Ironia płynąca z wpisów dokonanych przez "fachowców" jest aż nadto widoczna.
Kompromitacja i to wszystko nazywając delikatnie całą sprawę. A wystraczyło przedstawić stosowny schemat z opisem. Trochę to żenujące, że "fachowiec" udzielający porady nie odróżnia termopary od świecy jonizacyjnej. Reszty nie skomentuję bo nie warto.
rigg - 2015-08-12, 18:58
Witam
Od kilku dni lodówka chodzi, co prawda słabo chłodzi ale to pewnie wina panujących tu upałów 30-35 stopni.
Czy ktoś może mi powiedzieć gdzie mogę kupić nową dysze do palnika i czy można ją samą wymienić czy też trzeba całe to ustroistwo w którym siedzi zmienić ? Ta którą mam jest trochę uszkodzona przez odpychanie. Miała obły kształt początkowo, ale jak ją przepychałem to ja wgnitłem. Nie wiem czy przez to płomień czy może mieszanka gazu z powietrzem nie jest prawidłowa. Dziwnie i intensywnie smierdzą też spaliny.
Gaz mam w zwykłej butli napełnionej na polskiej stacji LPG.
Pozdrawiam z nad Gardy
toscaner - 2015-08-12, 20:45
No my niestety do Gardy nie dotarliśmy.
Musieliśmy zahaczyć o szpital.
andi at - 2015-08-12, 21:46
Mi śmierdziało to przeczyściłem kominek i pomogło ,ale na palnik położyłem kawałek tektury. Sadze wybiorę jak będę miał pod ręka odkurzacz
ABCkamp.pl - 2015-08-12, 21:50
rigg
wysłałem na pw i ewentualnie do zobaczenia jak przyjedziesz do domu
EBRP670 - 2015-08-13, 05:34
a,Belg nie powiedział co w razie czego?
rigg - 2015-08-16, 17:36
EBRP670 napisał/a: | a,Belg nie powiedział co w razie czego? |
Belg powiedział, że powinienem dyszę wymienić.
Powstał nowy problem.... Obojętnie jaki tryb zasilania lodówki wybiorę (12V, 220V, Gaz)
Zamrażarka chłodzi, ale lodówka nie
bryzby - 2015-08-16, 20:53
rigg napisał/a: | Zamrażarka chłodzi, ale lodówka nie |
A uszczelkę drzwi lodówki sprawdziłeś?
ABCkamp.pl - 2015-08-16, 21:03
rigg
mam nadzieje ze Twój tak nie wyglądał
[/list]
rigg - 2015-08-16, 21:17
ABCkamp.pl napisał/a: | rigg
mam nadzieje ze Twój tak nie wyglądał
Obrazek
[/list] |
Nie,tak źle nie jest. Jutro będę dzwonił.
Uszczelka jest Ok. Amelinowe żeberka w lodówce nawet chłodne nie są, a w zamrażarce lód.
rigg - 2015-08-17, 19:53
Witam
Dziś zabrałem się za lodówkę. Rozebrałem panel przedni i okazało się, że pokrętło od ustawiania mocy chłodzenia było pęknięte. Nawierciłem otworki w obu elementach wstawiłem gwóźdź z nita i poskładałem wszystko do kupy. Przy okazji podgiąłem wszystkie styki na wtyczkach do płytki sterującej. podłączyłem pod 220V i po kilku godzinach na żeberkach amelinowych pojawiło się zimno
Wymontowałem palnik, wszystko wyczyściłem i czekam na nową dyszę.
Mam nadzieje, że na tym problemy z lodówką się zakończą....
|
|