Cyprek - 2015-08-03, 21:11 Temat postu: VoltWitam czy mogę liczyć na opinię na temat tego urządzenia http://allegro.pl/przetwo...5376507459.html Jestem zielony w sprawach prądu , planuję podłączenie małej lodówki hotelowej , tv ,dodatkowego aku i w przyszłości jakiegoś solara .Karas - 2015-08-04, 08:48 a ta lodówka to kompresorowa? jeśli tak to na 90% przetwornica za słaba.Cyprek - 2015-08-04, 10:03 lódowka Manta MC 518 moc 70W ,zużycie energii 0,290KW/24Hkoder - 2015-08-04, 10:48 Tu masz testy sprzętu pokrewnego:
Jak widać wersja 1000W uruchamia lodówkę, ale sygnalizuje przeciążenie. To będzie problem, bo będzie Ci piszczało za każdym razem, gdy będzie startował agregat. Zwróć uwagę, że przy starcie lodówki pobrała 4.5A / 230V (1035W). Może bez dodatkowego obciążenia nie będzie piszczał.
Tak czy siak, do lodówki kompresorowej pomyśl o mocniejszej przetwornicy. Mam dobrą opinię o Volt IPSn-3000-S, bo ma bardzo niski prąd jałowy i lodówki startuje bez problemu. Jeżeli chcesz zaryzykować z takim urządzeniem, rzuć okiem raczej na Volt SinusPRO-1000-S, który za niewiele większą cenę zawiera regulator MPPT, który umożliwi proste podpięcie paneli słonecznych.
Linki podaję do sklepu techtron.pl, z którym nic mnie nie łączy, ale właściciel jest skłonny robić osobiście testy oferowanego sprzętu, czym mnie bardzo za serce ujął.Cyprek - 2015-08-04, 19:54 Dzięki Koder za pomocKaras - 2015-08-04, 20:59 z 2 strony... padła mi przetwornica volt 3000, przy podłączeniu żarówki 40W napięcie na wyjściu spada do 208V, przy lodówce, po wielu próbach uruchomienia jest 190V.
Odłączyłem ją dzisiaj i wsadziłem starą 1600W(800) i lodówka odpaliła. Przetwornica nawet nie zasygnalizowała przeciążenia, a pamiętam roku temu nie chciała ruszyć. Różnicą jest to, że teraz są kable 35mm2 o długości 1-1,5m podłączone do aku 190ah, więc ta SinusPro 1000-S ma szanse działać. Odpada nam regulator mppt. Tylko zapomnij już ekspresie do kawy, czy mikrofali.Johny_Walker - 2015-08-05, 09:20 Temat postu: Re: Volt
Cyprek napisał/a:
Witam czy mogę liczyć na opinię na temat tego urządzenia http://allegro.pl/przetwo...5376507459.html Jestem zielony w sprawach prądu , planuję podłączenie małej lodówki hotelowej , tv ,dodatkowego aku i w przyszłości jakiegoś solara .
Wszystkie regulatory/przetwornice solarne tej firmy są bardzo kiepskiej jakości i ich nie polecam. Między innymi dlatego że brakuje podstawowych danych regulatora solarnego. Jaki procent mocy jest w stanie uzyskać przy jakim napięciu i prądzie? Bez tego nie da się zaprojektować optymalnej instalacji. Niektóre przetwornice tej firmy mają bardzo wysoki pobór prądu w stanie oczekiwania albo bez obciążenia. Niektóre bardzo się grzeją jeśli podłączysz zbyt małe obciążenie.
Jak nie masz wielkich wymagań, to kupuj. Ja bym nie ryzykował, bo potem nie miałby mi kto zwrócić kosztów spalonego kampera.Piotr Alaska - 2015-08-05, 10:16 Volt ma jedną zaletę - jest tani
Nie prościej poszukać lodówki na 12V?
Po podliczeniu kosztów przetwornic, kabli, zachodu z tym i miejsca zostaje kasa na droższą lodówkę. Im mniej elementów w układzie, tym większa niezawodność całości. Niezawodność układu wraz ze spadkiem ilości elementów nie spada liniowo !
Pozdrowieniakoder - 2015-08-05, 10:32
Piotr Alaska napisał/a:
Nie prościej poszukać lodówki na 12V?
Zaproponuj model. Nie śledzę obecnie zbyt pilnie, ale jak jeszcze śledziłem (w zeszłym roku), to kompresorowa lodówka 12V kosztuje tyle 3 do 4x więcej, niż odpowiednik 230V i odpowiednia przetwornica. Ale może pojawiło się na rynku coś interesującego?Piotr Alaska - 2015-08-05, 12:16 Nie zaproponuję, bo teraz nie szukałem. W zimie przeglądałem strony i znalazłem za około 1600 zł, wchodziła za mojego Elktroluksa, ale teraz nie pamiętam gdzie to było.
PozdrowieniaKaras - 2015-08-06, 08:45 faktycznie ogromne wygoda i jakość wykonania jak domowe
a chyba w tym tygodniu ktoś pisał jakie to badziewie te kamperowe lodówkikoder - 2015-08-06, 09:19
Piotr Alaska napisał/a:
nie mam czasu na szukanie to zajęło mi 2 minuty
Widać.
Piewrsza jest kompresorowa i kosztuje 2250 za 42l pojemności.
Druga na 12V jest termoelektryczna, kompresor tylko na 230V, więc kompletnie się nie nadaje.
Trzecia ma 17l pojemności.
Dla porównania, a za 700zł kupujesz przetwornicę 3000W, za 500zł porządną lodówkę ~90l i masz spokój. A przy okazji nie musisz kupować innej przetwornicy (bo jakąś byś chciał), więc netto całość wychodzi ~1000zł.Piotr Alaska - 2015-08-06, 09:59 A potem jest RATUNKU stoję tu i tu nie działa mi, kto się zna niech pomoże.
Nie mam nic przeciwko pomocy komuś w potrzebie, chętnie pomogę (Trójmiasto i okolice), ale wielokrotnei w pracy zawodowej przerabiam takie sytuacje, ktoś przekombinuje, przyoszczędzi, a potem ma kłopoty, a na to w podróży szkoda czasu i nerwów. Im prościej tym lepiej.
Każdy robi jak chce.
Pozdrowienia
ps. szukałem tylko 2 minuty, zawsze można powiedzieć że nie takie.koder - 2015-08-06, 10:07
Piotr Alaska napisał/a:
Im prościej tym lepiej.
Najprościej do hotelu lecieć samolotem, prawda? Większość awarii SOS na forum to jednak jest w seryjnych kamperach z seryjnymi (niby że prostymi) rozwiązaniami. Niestety, prawda jest taka, że większość sprzętów dedykowanych do kampera jest koszmarne droga i do tego badziewnie wykonana. Opieram się tutaj na osobistym oglądaniu kilkunastu kamperów oraz zdaniu kilku kolegów z forum.
Czy lodówki kamperowe też są badziewne? Tutaj nie mam tak ugruntowanego zdania, na razie widziałem osobiście awarię 2 lodówek absorpcyjnych. Awarię lodówki kompresorowej 230V za to rozwiązuje się tak, że idzie się do normalnego serwisu AGD na naprawę, albo kupuje po prostu drugą taką samą w najbliższym markecie (jeśli mamy taką za 300zł).
Z czasem szukania odnosiłem się do tego - szukałem swego czasu sensownej kompresorowej lodówki 12V w rozsądnej cenie i żadnej nie widziałem. Owszem są bardzo fajne Waeco, ale kosztują 3000-4000zł. Są takie za 1500zł, ale są malutkie (17l). Myślałem, że może coś się pojawiło na rynku, to by mnie interesowało. Ale wygląda na to, że jednak nie.toscaner - 2015-08-06, 14:25 Ja nadal czekam na kompresorową na 12V o pojemności ok. 90 litrów i z zamrażalnikiem za 1600zł.
A kompresorową na 230V mam od 1,5 roku, a od 7 mies tłuczona jest dzień w dzień po włoskich dziurawych drogach i jakoś awarii brak. Za to gazowe co chwilę widzę jak makarony młotkami tłuką, żeby im coś zaskoczyło. Co? Nie mam pojęcia. Mam kompresorową + przetwornica. Podłączyłem wtyczkę w tamtym roku i działa do dziś.
jak się spie..., to jak pisze koder. Podjadę pod Media i kupię następną za 100-150 ojro, a tą dam złomiarzom i jeszcze w rączki pocałują. Przetwornica nie jest sklejona z lodówką, więc nie muszę kupować drugi raz. Ale teoretyzujemy, bo lodówka śmiga.maszakow - 2015-08-06, 16:16 Trochę jałowa ta dyskusja - o wyższości kompresora nad metoda absorbcyjną. Rozwiązanie kodera jest bardzo racjonalne finansowo. Dodam że rynek sprzętu używanego jest mocno rozbudowany więc jak stara na kompresorze padnie to można kupić używaną za 150-300 PLN. I to nie są jakieś wydumane kombinacje tylko całkiem proste zestawienie.
Natomiast o jednej rzeczy zapominacie - o gazie. kompresorowa jest ograniczona do 2 mediów zasilających, a kamperowe chodzą dodatkowo na gaz. W polskich warunkach o pełne butle łatwiej niż o przyłącze prądu, a jak się nie ma solarów i regularnego ładowania - to gaz okazuje się niezastąpiony.
POminę kwestię elektroniki bo to gadżet obliczony tylko i wyłącznie na napędzanie dochodu serwisom i firmom produkującym.
toscaner, nie tylko makarony ale i nasi tłuką młotkami. DLaczego ? bo nasz sprzęt jest wiekowy i to mu zdrowie wychodzi. NA forum wyczytałbyś jeszcze że nawet kręcenie tymi lodówkami w koło poprawia ich działanie a Sławek nawet obrotnicę zrobił. Tak się kompresorowych naprawić nie da .
Problem w tym że nowe lodówki to nie to samo co kiedyś - ruski sprzęt chodzi do dziś bo nie ma co się psuć, a teraz kupujesz nową lodówkę i za 5 lat musisz ją zmienić bo coś nawaliło.
Ale w końcu rozmawiamy o tym jak zrobić zbudować by NIE ZMIENIAĆ, żeby to chodziło. Jak ktoś ma w bród kasy to se może kupować nową lodówkę do kampera co 5 lat. Może nawet zmieniać kampera.Piotr Alaska - 2015-08-06, 19:57 A ja chciałem tylko napisać ze im prościej tym lepiej.
Pozdrowieniatoscaner - 2015-08-06, 21:21 No to prościej niż 1 wtyczka się chyba nie da. Piotruś - 2015-08-06, 22:30 Witam ,mam przetwornice Volta 3000 z podłączoną lodówką kompresorową
czy to normalne że słychać pracę przetwornicy[jak suszarka na 1 biegu].toscaner - 2015-08-06, 22:35 Pisałem o tym wiele razy, np tu:
http://www.camperteam.pl/...p=499701#499701
No ale się szukać i czytać nie chce.
Ehh wakacje.Karas - 2015-08-07, 07:49 w mojej wentylatory włączały się dopiero przy mikrofali, ale pewnie dlatego już nie działa
lodówka i jej start odbywało się w kompletnej ciszy z jej strony.toscaner - 2015-08-07, 08:02 Dlatego jak pisałem w w/w linku wybrałem cięższy sprzęt. Volta sprzedałem.
W elektronice nie zawsze jest dobrze lecieć na najmniejszy i najlżejszy sprzęt, zwłaszcza, gdy urządzenie ma pracować na sporych mocach. Albo ciężki (spory radiator), albo głośny (wentylatory).