Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - ładowanie akumulatorków AA i AAA

papamila - 2008-04-20, 22:46
Temat postu: ładowanie akumulatorków AA i AAA
W podróży używam kilku zestawów akumulatorków AA i AAA- do latarek, pilotów, aparatu itp.
wygląda na to że stale powinienem jakiś komplet ładować
Wybierając się w długą podróż "bez zawijania do portu" jak lepiej (korzystniej) jest ładować akumulatorki.
Czy ładowarką na 220V poprzez przetwornicę(mam 800W) ?
czy kupić taką zasilaną 12V (typowa ładowarka samochodowa) ?
Auto będzie robić duże przebiegi dzienne,
Aku rozruchowy 100Ah oraz 200Ah aku żelowe głębokiego rozładowania+ 260W solar na dachu

MirekM - 2008-04-20, 23:26

papamila napisał/a:
Aku rozruchowy 100Ah oraz 200Ah aku żelowe głębokiego rozładowania+ 260W solar na dachu

Szkoda Jarek, że nie byłeś swoim kamperem w pobliżu Szczecina, jak nam wysiadły elektrownie. Pomógłbyś im w rozruchu, bo nie mieli prądu, żeby wystartować generatorów.

OMEGA - 2008-04-20, 23:59

papamila napisał/a:

A jak będziesz miał kamperka załadowanego wraz z pasażerami do drogi to podjedz na wagę samochodową i sprawdz DMC /tak dla własnej ciekawości/.

Jerzy - 2008-04-21, 00:45

papamila napisał/a:
Wybierając się w długą podróż "bez zawijania do portu" jak lepiej (korzystniej) jest ładować akumulatorki.
Czy ładowarką na 220V poprzez przetwornicę(mam 800W) ?
czy kupić taką zasilaną 12V (typowa ładowarka samochodowa) ?

Dla bilansu energii w bateriach kampera ładowanie "paluszków" będzie praktycznie niezauważalne.

Ładowarka 12/1.5 V byłaby nieco bardziej odpowiednia od przetwornicy z ładowarką 230/1.5 V bo pracuje z mniejszymi stratami własnymi ale w obu przypadkach baterie auta takich obciążeń prawie nie odczują...

papamila - 2008-04-21, 08:20

Jerzy,dzięki,
ja po prostu nie znam się na voltach, watach i amperach,
no niezupełnie, wiem że 230V -kopie a 380V już gryzie :ok

[ Dodano: 2008-04-21, 08:29 ]
OMEGA napisał/a:
to podjedz na wagę samochodową

nie jest tak żle- auto miało to wszystko fabrycznie i mieści się w limitach,
a takie wyposażenie przyda się na tegoroczną Norwegię i kolejne wyprawy.
:bigok
P.S. dane podałem nie po to żeby się przechwalać, :oops: lecz aby uzyskać od kolegów właściwą podpowiedż

janusz - 2008-04-22, 19:00

Używam ładowarki 12V. Dosyć szybko ładuje i nie ma problemu z plątającymi się kabelkami. Przylepiłem ją do szafki na stałe i na stałe podłączyłem do instalacji. Polecam takie rozwiązanie. Baterii używa się sporo a ładowarka nie lata po samochodzie.
gustaw - 2017-03-04, 08:11

Witam.
Czy taka ładowarka będzie dobra do ładowania takich akumulatorków ?

Bronek - 2017-03-04, 08:22

Tak dla NiMH.

Spore pojemności mają teoretycznie. Długo będą się ładowały

Fajne ładowarki były w Lidlu, tylko duże.

Do kampera wystarczy byle co. Msm ale nie pamiętam bym potrzebował. W starej Trumie do iskrownika warto było się zabezpieczyć, teraz tylko piloty mają paluszki. (TV, dekoder, klima} Latarka ma własny ładowana z zapalniczki.

Victus - 2017-03-05, 08:23

Kupujesz ogrodowe lampy solarne LED i na słońcu ładujesz baterie, potem przekładasz do aparatu
OMEGA - 2017-03-05, 10:52

Ojej ale stary kotlet odgrzany , kto tak daleko gmera do tyłu / rok 2008 / :gwm
ja nawet wszystkich aktualnych postów nie czytam. :spoko

toscaner - 2017-03-05, 12:08

Miałem wiele ładowarek, nawet GP, która ładowała aku 2700 w 15 minut. Chłodzone były sporym wentylatorem, którzy szumiał niemal jak suszarka do włosów. Dziesiątki ładowań i aku straciły pojemność. :(

Od jakiś 5 lat używam tylko tej (link pierwszy z brzegu z googla): https://www.reichelt.com/...CFVRAGwod7aEFhA

Teraz są nowsze modele, ale w skrócie. Każdy akumulatorek jest ładowany osobno, dosłownie 4 niezależne ładowarki, więc można w dowolnej chwili przekładać i dokładać dodatkowe i do nich ustawiać tryb ładowania, można wybrać prąd ładowania na akumulatorek od 100mA do 1000mA, czyli jeden ładujemy np. 200mA a inny 500Am, tryby formowania, naprawiania, rozładowywania, pomiar pojemności (na to potrzeba całego cyklu) itd. Ja używam na 230V, bo mam przetwornicę, ale pewnie jest możliwość wybrania opcji na 12V. W tym lub podobnym modelu.

No i akumulatoryki, którym mam z 30 szt w kamperze, do laterek, golarek, walkie talkie, młynków do pieprzu, soli i sam już nie wiem do czego. Odkąd wymieniłem na Eneloop skończył się problem, że jakiś leży np. pół roku i nie ma w nim energii. Po prostu biorę, wymieniam i działa. Raz na 2 lata jak mi się chce przerzucę wszystkie akumulatorki przez tryb rozładuj-naładuj. W tym trybie pokazuje jaką każdy akumulatorek ma jeszcze pojemność.

Polecam i ładowarkę i akumulatorki :spoko

bwie - 2017-03-05, 22:10

Miałem kiedyś podobną jak Twoja tj. BC700 ale ostatnio kupiłem opus c3100 http://www.gearbest.com/chargers/pp_173012.html i jestem mega zadowolony, co prawda obecnie używam jej prawie wyłącznie do akumulatorków 18650 ale ładuje, (rozładowuje, regeneruje, podtrzymuje, sprawdza pojemność, rezystancję wewnętrzną) większość znanych mi typów 8-)
toscaner - 2017-03-05, 22:28

O to ta taka do wszystkiego. Fajna :)
Ja do 18650 mam osobne
W sumie przez te baterie, telefony, komputery, narzędzia, to tych ładowarek od cholery mam. :-/

mwservice - 2017-03-06, 16:20

Najważniejsze, żeby ładowarka miała niezależne kanały, a nie np. po dwa. Do kampera nada się np. taka:
http://www.hurt.com.pl/la...lus,p14831.html
4 niezależne kanały, ładuje AAA i AA, zasilanie z 12V (a także z 230V). Dla normalnego użytkownika wadą jest duża liczba opcji. Mam taką, ale na codzień używam ładowarkę Pentagram: brak kabli, wkładana bezpośrednio do 230V, brak jakichkolwiek ustawień - wkładasz akumulatory i się ładują, cztery niezależne kanały, nie niszczy akumulatorów - bo nie jest szybka. Niestety chyba nie jest już do kupienia.

maga - 2017-03-06, 19:02

Bronek napisał/a:

...Fajne ładowarki były w Lidlu, tylko duże...

Jak ktoś jeszcze potrzebuje ładowarkę,to pokażą się 09.03. na promocji w lidlu :ok

Bronek - 2017-03-06, 19:26

To typ nie jest już cool, tera z wyświetlaczem były :mrgreen:

Fajne bo ładują inne typy