Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Corgo Back - czy to dobry pomysł ?

slawwoj - 2015-08-16, 18:04
Temat postu: Corgo Back - czy to dobry pomysł ?
Cena ~70 E ma być panaceum na brak miejsca w kamperze. Co o tym sądzicie ?
tom-cio - 2015-08-16, 19:50

ciekawe,myslalem ze to samorobki,w tym roku u Niemca na chorwacji widzialem,ponton dmuchany se w tym przywiozl.Podaj jakis namiar na strone lub link z aukcja
martini44 - 2015-08-16, 20:15

miałem taki ale sprzedałem.... lepiej szukać sztywnego boxa typu Carry-All-Box nr katalogowy 9980900 Movera
tom-cio - 2015-08-16, 20:33

a nie do konca,sztywny box nie zakryje mojego klimatyzatora :mrgreen:
martini44 - 2015-08-16, 20:36

???? Cargo wymiary h-69 32x119 a sztywny h-69 53x147 ........ więc jak nie zakryje ????
tom-cio - 2015-08-16, 20:43

Martini,ten sztywny bajka,ale rzuc okiem na zdjecie w poscie wyzej,moj klimatyzator postawiony na bagazniku rowerowym ma 85 cm wysokosci.Wiec w sumie ani ten ani ten nie zakryje,ale temat juz wczesniej zarzucony znajomemu co plandeki na tiry robi,powiedzial,ze sklei cos z resztek,jak juz bedzie to sie pochwale.Bo tak teraz to troszke dziko wyglada,za to 22 stopnie w kamperku przy 34 w pelnym sloncu,wiec wyglad na drugi plan :szeroki_usmiech
tom-cio - 2015-08-16, 20:48

No i tak se wogole mysle,ze jak zawsze ceny to movera ma z kosmosu-znalazlem na ich stronie 519euro.Ze złota?Sluchajcie ,moze znacie kogos co spawa plastiki,ale nie zderzaki samochodowe,a wanny i pojemniki.Jak ze 20 lat temu galwanizerie prowadzilem,to zamawialem takie na wielobranzowce w k-kozlu.Ale juz ich tam nie ma.Taki pojemnik to by wyszedl moze ze 200zlotych,uszczelki ,zawiasy i zamki superwypasne tez ze 200zl,malowanko lub najlepiej za 200 oklejanie folia 3m i box superowy
gino - 2015-08-17, 06:23

Tomcio, box typu ''trumna'' za 300-350 kupisz, wykorzystać tylko pokrywę, i maskowanie klimy gotowe ;)
będzie tanio i estetycznie ;)
http://olx.pl/oferty/q-bo...price%3Ato]=400

vwyogi - 2015-08-17, 09:04

cargo box kupiłem sobie na wyjazd i był/jest OK, ale:
na zdjęciu reklamowym jest zawsze ze stelazem za który trzeba zapłacic dodatkowo ~50EUR a jak stelaza nie ma to pakowanie /rozpakowywanie jest upierdliwe bo to leje sie jak szmata. Ja woziłem w nim duzy stolik, wedki, butle z gazem 5kg, duża kuchenka dwu palnikowa, 4 krzesła, mate pod wejście, skrzynke z garnkami i jeszcze było sporo miejsca. Przy moim T4 robiła robote. Podumowujac spoko, ale ze stelażem wewnetrznym.

Johny_Walker - 2015-08-17, 10:38

Pewnie dobry dla busów i kamperów bez nawisu. U mnie z nawisem ok. 2 metry tylna oś zostałaby strasznie dociążona. Nie wspominając że będzie jeszcze bardziej zachodził na zakrętach. Ciężkie rzeczy, butelki z wodą, mleko wolę pakować jak najbardziej z przodu żeby odciążyć tylną oś. Ciekawe ile osób zmierzyło naciski osi zapakowanego w pełni kampera?
MILUŚ - 2015-08-17, 16:46

Mili moi a jak z zostawianiem tego ustrojstwa bez opieki na kamperze ? Nikt tego nożem " nie otworzy " ?
slawwoj - 2015-08-17, 16:55

Pewnie, ze otworzy.
U mnie by znalazł leżaki z Biedronki, klapki z Lidla, piłkę z Kauflandu i inne barachło.

izola - 2015-08-17, 17:51

fajny jest ten box ale bez usztywnienia wisi w tyle jak starej baby kieca ... :haha:
z usztywnieniem optyka jest lepsza ale przewoźone rzeczy są "ogólno dostępne "

czy warto taki drogi "worek" ze sobą wozić by "klapki z Lidla , i inne rupiecie - przewaznie niepotrzebne ze sobą wozić?

Ja , jak zamieniłam 9 Mertową Tabbert cepkę na Busa musiałam się nauczyć inaczej mysleć, czyli nie wszystko co chcemy zabrać jest konieczne :idea:
początki były dosyć "bolesne" ale teraz woźę ze sobą tylko ciuchy (tylko te konieczne)prowiant na 3 dni , 2 rowery , "dziada" , psa , elektronikę no i karte bankową...
moźe dlatego to u mnie się sprawdza bo nie mam innego wyjscia? na dachu mam solar z tyłu rowery- w tej konstelacji nawet 8 tygodniowe podróźe są bez problemu udane :ok

...ale jak ktoś jedzie na ryby i inne połowy to naturalnie ma inne potrzeby logistyczne i boxy są jak najbardziej potrzebne :-P

et .vw yogi,
luźny bagaź jest czasami ok!
jak by Cię zachaczył za bagaźnik dostawczak, jak mnie w Sulsku to by Ci się tylko wszystko na ulicę wysypało... ;)
...mnie to bagaźnik tak wygiął źe rower wypadł z szyny... a dobrze ze wypadł bo by mi tylną szybę wybił!
co gorsze - drań uciekł!

MILUŚ - 2015-08-17, 18:26

slawwoj napisał/a:
Pewnie, ze otworzy.
U mnie by znalazł leżaki z Biedronki, klapki z Lidla, piłkę z Kauflandu i inne barachło.

Tylko o zawartości / wartości dowie sie jak Ci już wór rozpruje :chytry

slawwoj - 2015-08-17, 18:36

MILUŚ napisał/a:
slawwoj napisał/a:
Pewnie, ze otworzy.

Tylko o zawartości / wartości dowie sie jak Ci już wór rozpruje :chytry

kartke przykleje - co w w środku
i jeszcze symbol że zaminowane

michal_olk - 2015-08-17, 18:54

A rozważałeś użycie boxa aluminiowego z Jula? http://www.jula.pl/catalo...miniowa-663009/
slawwoj - 2015-08-17, 19:04

żeby była wyzszą ... a tak 38 cm. to zamało.
michal_olk - 2015-08-17, 19:07

może gdzies zamów na wymiar - to prosta robota. Oglądałem ją w jula - nam chyba nie byby potrzebne uchwyty transportowe.
ma to jedną ważną zaletę - jest "pancerne" :)

slawwoj - 2015-08-17, 19:17

Było już
vwyogi - 2015-08-18, 11:36

MILUŚ napisał/a:
Mili moi a jak z zostawianiem tego ustrojstwa bez opieki na kamperze ? Nikt tego nożem " nie otworzy " ?

nie trzeba noża, torba jest zamykana na 2 suwaki, a suwaki nie maja na tyle duzych oczek, zeby załozyc jakaś nawet małą kłódkę.
Torby używałem na wakacjach w Norwegii więc byłem spokojny o dobytek, gdzie indziej trzebaby lepiej tego pilnować