Myślałem kiedyś o przeróbce cywilnego młynka do takiego celu . Dobry pomysł zamiast mojej drugiej kasety , Kolega wozi bekę plastikową bo ekologiczny jest i . A tu bez smrodu można sobie popompować .
Jak zwykle pewnie kupię i opowiem zrobię próbę zasięgu z czymś przyjemniejszym mam nówkę kasetę to się pobawię ,
A propos co wykorzystać ? co przypomina ??????
PS. TERAZ wiem dlaczegobw jednym z nr Polskiego Caravaningu autor felitonu SOG pomylił z tym czymś , Pk prostu zdj było inne,Karas - 2015-08-20, 20:56 niema to jak wydać 2 koła, aby klocka sobie zmielić
w sumie u mnie też by się sprawdziło, bo kaseta do środka wyjmowana...Istvan - 2015-08-20, 21:08 W katalogu REIMO 2014 STR.575 są tańsze, może jeszcze rabat u sprzedawcy ?
pozdrawiam Bronek - 2015-08-20, 21:29 https://youtu.be/2VyrrLUF9zE
A tu filmik jak po włosku w kratkę sobie ...spuścić z jelita
Jak w Bawarii na poleBronek - 2015-08-20, 22:02
Istvan napisał/a:
W katalogu REIMO 2014 STR.575 są tańsze, może jeszcze rabat u sprzedawcy ?
pozdrawiam
Jakoś na stronie internetowej nie mogę znalezć ?. jest jako ilustracja działu ale nie ma do sprzedaży .
Masz to na papierze , czy w sieci ?Istvan - 2015-08-20, 22:39
Bronek napisał/a:
Istvan napisał/a:
W katalogu REIMO 2014 STR.575 są tańsze, może jeszcze rabat u sprzedawcy ?
pozdrawiam
Jakoś na stronie internetowej nie mogę znalezć ?. jest jako ilustracja działu ale nie ma do sprzedaży .
Masz to na papierze , czy w sieci ?
Mam to na papierze .Bronek - 2015-08-20, 22:52 Ok. Nie ma w sieciowym katalogu , fakt stówkę z hakiem taniej.
Temat otwarty dla mnie .
Muszę pomyśleć nad celowością , sposobem ewentualnego magazynowania i opróżniania ...
To może okazać się bardziej upierdliwe jak latanie z normalnym kotem. MILUŚ - 2015-08-20, 22:59 Nie tylko upierdliwe ale .........niezdrowe Nic nie zastąpi codziennego spaceru z kotem !!!!
No chyba ,że naciskanie pilota / bo przeciez bez pilota nie będzie fuul wypas / podciągniemy pod gimnastyke nadgarstków Bronek - 2015-08-20, 23:03 Saperka to przeżytek , taką kopareczkę a la robot saperski ???
oczywiście na pilota!
Znalazłem okrężną drogą https://www.reimo.com/pl/...rung_fuer_c200/Skwarek - 2015-08-21, 06:53 A może inaczej, chodzili by jak pogromcy duchów ze sprzętem od kampera do kampera i wysysali kotom trzewia. Coś tak jak przez rurkę wypić zakopanego kota.
Jeszcze wygodniejsze jak pompa.
Drobna opłata, atestowany ekologiczny dezodorant i gotowe. Na dużym kempingu to interes.
Bronek - 2015-08-21, 07:13 w marinach tak robią.
Nawet statki są , mogą być tak obsługiwane ......
Ale .
To nie przejdzie, zgadnij dlaczego . Odpowiedż zawarłeś w ostatnim zdaniu .
OPŁATA i nieważne , że drobna.
Tu wolność kojarzy się darmochą . No chyba by po dzikich miejscówkach , ale wtedy nie będą dzikie
A spacer z kotem ....nobilituje i ku zdrowotności idzie.
kaimar - 2015-08-21, 07:56 Takie urządzenie w kamperach firmy LAIKA można zamówić jako wyposażenie dodatkowe - pompa przepompowuje ścieki z kasety do drugiego zbiornika. Mamy wtedy do dyspozycji większą pojemność na fekalia.Bronek - 2015-08-21, 08:17 Ja mam ochotę dla samej ochoty .
Tęskinie za starą 20 litrową kasetą 4 dni czyli weekend dla 2osób OK
TA obecna , wymaga bym sikał w krzakach to od biedy 3 dni wytrzyma
Tylko kwestia rozwiązania:
Zbiornik dodatkowy , jaki gdzie.
Co dalej , czym , jak , gdzie, to wypróżnić
DMC - jak ma to mieć sens , to zbiornik musi swoją , słuszną pojemność mieć
Dodatkowa robota z czyszczeniem instalacji gównianej,
To do przemyślenia . Każdy będzie miał inaczej . Bo to zależy od wielu indywidualnych parametrów ( nie chodzi o wymiar d.....) .
Wstępnie , u mnie : Mam dwie kasety i na normany wyjazd jedna normalna .
Wymiana cycka wylewowego na pompujący to nie problem . System rozłączany , trzeba go zamknąć w czymś szczelnym , bo pewnie śmierdzi ......
A tylko gdy dłużej bez możliwości pewnej serwisowania, kaseta s systemem lub sam cycek pompujący zamontowany , plus beczuszka w bagażniku , taka hermetyczna z 25 l by ją wytargać wylać i wymyć.
...........itd
Oczywiście wariantów wiele , i ciekaw jestem Waszych pomysłów nawet zwariowanych . Hejty leję , bo sam potrafię też , a to najłatwiej janusz - 2015-08-21, 08:24
Bronek napisał/a:
Co dalej , czym , jak , gdzie, to wypróżnić
Może z drona nad polami rozpylać. Jako fan dronowania coś wymyślisz chyba.
A tak na poważnie chociaż nie bardzo ładnie. Wylot z rurki od szambopompki skojarzyć z wylotem szarej wody, automatycznym-elektrycznym ze zbiornika szarej wody. Pomieszane ciecze byłyby bardziej ekologiczne i przy pomocy kamerki, tej od szarej wody celować do jakiegoś spustu, np rowu. Bronek - 2015-08-21, 08:39 Dron leży , jak aparaty i kamery , czeka na wenę ,ale jak to z zabawkami ......
U dużych dzieci , czy zdziecinniałych facetów ...gadżety tak mają.
100 l szarej też mało pojemności raczej drugi i dodatkowo rozcieńczany np z prysznica..
Ale uwaga na cofki zapachowe . wyśmiewano moją szpetną kiełbasę syfonową w kuchni pod zlewem ,właśnie zamontowanej z powodu smrodku , gdy opróżnianie zdbiornika wysysa malutkie syfoniki kamperowe.
Jazda po wertepach itd... często czuć mokrą szmatą było w kuchni , chemia , zalewanie wiadomo . Ale kibelek ma bardziej swoisty smrodek.
Pętla z karbowańca załatwiła sprawętoscaner - 2015-08-21, 08:59 A może drugi zbiornik, jakoś na stałe zamontowany pod autem i przepompowywanie tam, a później zrzut jak szarej?
Tu niektóre stare kampery mają jakieś kible z 60-80l szamba (czarnej). Jak mówił jeden makaron, kibel 2x w miesiącu opróżniają, ale gdy szarą odkręca to śmierdzi, a jak czarną, to ucieka od kamepera.
Od nowości taka instalacja. Nie pamiętam nazwy na te kible.Istvan - 2015-08-22, 22:19 Oczywiście wariantów wiele , i ciekaw jestem Waszych pomysłów nawet zwariowanych . Hejty leję , bo sam potrafię też , a to najłatwiej [/quote]
Ja pod kotem mam dwa zbiorniki po 110 ltr , osobną pompę do brudów. Mogę żonglować gównem w dowolny sposób. Jak mnie poniesie fantazja to wrzucę z powrotem do kota.Bronek - 2015-08-22, 22:32 .....miesasz szarą z g...? Czy oddzielnie?
Procedura ostateczna ?
Ile trzeba zjeść i wypić i jak długo by zapełnić owe zbiorniki
Co z kontrolą dostępnej jeszcze pojemności?
Czy jesteś zadowolony?kimtop - 2015-08-23, 07:56 Ciekawe,czy to jeszcze kamper czy już szambowóz Bronek - 2015-08-23, 10:48 I ogrzejesz i ugotujesz , wysusz to do zbudować można . Same zalety.
Szczerze mam " ochotę na chwileczkę zapomnienia" , czyli wersja ma i wstępna:
Jedna z dwóch kaset jakie posiadam będzie w wersji "przepompowej".
To tylko gdy długa kilkudniowa jazda.
Wylew w zbiorniku szarej w bliskiej okolicy zasuwy. Po to by w rozpaczliwej sytuacji braku miejsca w g kasecie , przepompować do wylewy szarej z jednoczesnym spłukaniem miniejszym złem.
Fascynujæcy temat , zobaczę może g zbiornik? Mam dużą zasuwę to się przyda. toscaner - 2015-08-23, 13:05 To żonglowanie gównem to w ostateczności nie taki zły pomysł. Istvan montuj automat kropelkowy. Jak coś, to powiesz, że pomyliłeś przyciski. krzlac - 2015-08-23, 13:43
toscaner napisał/a:
To żonglowanie gównem to w ostateczności nie taki zły pomysł. Istvan montuj automat kropelkowy. Jak coś, to powiesz, że pomyliłeś przyciski.
I tego się boję. Na szczęście o minięcie w Polsce kampera truno, a co dopiero za takim jechać. Gorzej jak pomysł na pompę i elektrozawór dotrze np. do Skandynawii.maszakow - 2015-08-23, 13:44 toscaner, Albo lepiej... niekropelkowy. tylko taki do zrzutu błyskawicznego.
Jak jadą za tobą buraki w BMWicach mrugają i trąbią żeby puścić bo im się spieszy ...
Niczym James Bond wciskasz przycisk, zrzucasz zawartość na zakręcie i masz święty spokój. a buraki mają to na co zasłużyły czyli ... g..no.toscaner - 2015-08-23, 13:50 Mam nadzieję, że objedziemy Skandynawię, zanim komuś taki pomysł przyjdzie na myśl. W tym roku już nie, ale w następnym na 99%. Na razie przeglądam relacje i kto wie, może na wiosnę tam dojedziemy.
Maszakow, czyli wracamy do zasuwy Bronka. Tylko przydałoby się taką przepompownie zrobić coby amunicji trochę uzbierać. Te 5-10 literków z kasety, to tylko wkur... może. krzlac - 2015-08-23, 13:53
toscaner napisał/a:
Mam nadzieję, że objedziemy Skandynawię, zanim komuś taki pomysł przyjdzie na myśl. W tym roku już nie, ale w następnym na 99%. Na razie przeglądam relacje i kto wie, może na wiosnę tam dojedziemy.
Szczerze polecam, wczoraj wróciłem i już tęsknię.toscaner - 2015-08-23, 15:14 Na Skandynawię planujemy kilka miesięcy. Nie interesuje nas wpaść na 2-3 tyg i wyścig, dlatego nie porywam się już w tym roku. Obstawiam, że zima tam nie jest najlepszym okresem do kamperowania?
Naszym tempem dojechalibyśmy tam w tym roku około października-listopada.
Czyli wstępnie wiosna. Może zdążę tą przepompownię zmontować.
Muszę doczytać kiedy najlepszy okres na Skandynawię.
Teraz Francja. izola - 2015-08-23, 16:55 Scandynawia teź stoi na mojej to du liscie . w tym roku juz raczej nie ,,, bo winobranie się zaczyna,,,
ale w przyszłym_jak doźyje/ to pewnie tak,
Do Scandynawi zabiore ze sobą ten Kit http://www.cleanis.pl/pro...iem/kit-toilet/
i przestanę sie babrać z kasetami
w tam sezonie jeszcze Kasete porta potti ,,, ale przepompowywać nic nie będe ,,,
Bronek - 2015-08-23, 17:07 DHLem do kraju można wysłać . toscaner - 2015-08-23, 17:08 Do Rosji to wystarczyłyby 2 kije. Na jednym ponoć wiesza się kufajkę, a drugim od wilków opędza. toscaner - 2015-08-23, 17:10
Bronek napisał/a:
DHLem do kraju można wysłać .
Zawartość? krzlac - 2015-08-23, 17:15
izola napisał/a:
Do Scandynawi zabiore ze sobą ten Kit
A to się skandynawowie zdziwią. Tyle lasów do kucnięcia, a gość jakieś pudełka wozi.
A na poważnie: zapweniam Was, że w Skandynawii miejsc do czyszczenia kota nie brakuje.izola - 2015-08-23, 17:15 co nie policzą jak za niebezpieczny transport izola - 2015-08-23, 17:19
krzlac napisał/a:
izola napisał/a:
Do Scandynawi zabiore ze sobą ten Kit
A to się skandynawowie zdziwią. Tyle lasów do kucnięcia, a gość jakieś pudełka wozi.
A na poważnie: zapweniam Was, że w Skandynawii miejsc do czyszczenia kota nie brakuje.
a tak na powaźnie to gosciówa w MB zalatwia te sprawy . bo w lesie kleszcze podglądają,,, i wlaźą gdzie nie trzeba poza tym trza miec zdrowe kolana by przykucnąć,,,nie nie kolana mam do innych ten tego Istvan - 2015-08-23, 20:18 [quote="Bronek"]:szeroki_usmiech .....miesasz szarą z g...? ........
Pierwszy był kot i jak stwierdziłem że może być mało dodałem mu 110 ltr. i pompę.
Drugie 110 ltr zasilane jest z łazienki (prysznic + umywalka).
Pompa również to obsługuje . Po kolei do odpowiednich ścieków.
Mam jeszcze 125 ltr dla zlewu w kuchni. Z tego wylewam albo na zewnątrz , albo do 110-tki łazienkowej.
Czujniki mam typowe .
125 tka pokazuje co ćwierć.
110 tki połączone równolegle pokazują pełny stan.
Nie wykorzystałem jeszcze układu na maksa ponieważ nie wszystko mam podłączone i na razie robię tylko krótkie wypady.
Nie musiałem jeszcze nic mieszać i nie przewiduję tego w przyszłości.Bronek - 2015-08-23, 20:36 Nie chcę dociekać , szukać ale czym to szambo wozisz? u mnie myślałem o jakimścustom zbiorniku.
Mam nikczemne autko 6 m.
A i , te pompy
???
Czyli jakim cudem z kota do zbiornika g. sie przemieszcza?krzlac - 2015-08-23, 20:43 Istvan, ile Ty musisz tej czystej wody wozić żeby to wszystko pozapełniać brudną?
Ty możesz po campingach jeździć i zbierać od innych!Istvan - 2015-08-23, 21:59 No pompa jak pompa zasysa z jednego zbiornika i wrzuca do drugiego.
Mam zbiornik czystej wody 250 litrów.
Sam wystrugałem nakładkę do mercedesa atego 815maszakow - 2015-08-24, 18:07
Cytat:
Sam wystrugałem nakładkę do mercedesa atego 815
no i chowajcie się, maluchy. On sobie może pozwolić. nawet na więcej.
Kto nie czytał jeszcze tematu - Milka ma zbiornik czystej wody 1200 litrów.izola - 2015-08-24, 18:28
maszakow napisał/a:
Cytat:
Sam wystrugałem nakładkę do mercedesa atego 815
no i chowajcie się, maluchy. On sobie może pozwolić. nawet na więcej.
Kto nie czytał jeszcze tematu - Milka ma zbiornik czystej wody 1200 litrów.
Milka ma wszystko wielkie, wszystko super , ale ja wolę mój 35 litrowy zbiornik - tam jest woda zawsze swieźa... jak jej nie zabraknie Bronek - 2015-08-25, 13:26 a tu gówniana pompka za 5 razy mniej kasy i przy odrobinie zaangażowania .....może i jagody macerować na dżemik z przepompowywaniem do słoików gdyby ktoś miał ochotę
Wygląda na to ,że przerabiając cycek wylewowy kasety, można sobie zrobić gów.....ną dalekosiężną kiblową teansmisję i to w cenie ok 500 zł.
Nurtuje mnie pytanie , czy ta pompka podciąga gówienka do góry , gdyby jej przedłużyć wlot do denka.
Ogądając filmiki YouTube , jest łudząco podobna do tej w ustrojstwie z dwa koła
Słowa kluczowe Macerator camper , dają wiele różnych pimysłów ludzkich na Goglach.krzlac - 2015-08-25, 14:51 Wysokość podnoszenia 5 m. To znacznie rozszerza możliwości. Płaski zbiornik na cały dach, duże parowanie, potem łopatka, skrobanie i pod pomidory na działce. Tylko co wtedy z solarami.Bronek - 2015-08-25, 15:23 Trawa, kózka, świeże mleko.......sex.
Olać solary.
Nie o ten koniec chodzi.
O wlot zanurzony w cudnej cieczy , czy zassa ? Pompka jak w orginale powyżej lustra?? No poziomu, jako przedłużenie króćca i do niemal samego dna wąż wlotowy fi to chyba 3/4cala
Bo kombinuję z nudów , jak to bėdę sobie po powrocie pompował . Mam u siebie takie miejsce . By sobie popompować z chęcią do domu będė wracał . Będzie cel. krzlac - 2015-08-25, 15:29 Kiedyś były takie pompy "moja-twoja". Jak nie chciała sassać to się z góry zalewało np. kubeczkiem.
Ja zostaję z "kotem", a używamy kibelka w kamperze namiętnie i nigdzie po publicznych nie chodzimy. No ja czasami siusiu w lesie.Bronek - 2015-08-25, 15:35 Kibel kamperowy to podstawa.
I dlatego o nim traktuję .
Spacer z kotem , łączy narody.
Ale jeden ruch i demontaż wylewki , założenie wylewki z pompą ,podłączenie do węża na wylew fekali i na moje weekendowe wyjazdy będzie OK.
Kaseta starczy nam na 3 dni.
Wracam podjeżdżamy do swojej rewizji kanalizy, wypompowuję g....Następnie zalewam wodą z chemią kasetę i za tydzień wylewam zdegradowaną . Potem saszetka do kasety i jedziemy , po uzupełnieniu wody itd.
Wiem , ......przerost formy nad treścią , ale zabawa w kamperowanie ma wiele twarzy i ......pup.CORONAVIRUS - 2015-08-25, 15:37 a nie lepiej wąż o średnicy odpowiednej wsadzić do kota , zassać i samo wyleci ???
powiem Wam , że bardziej gównianego urządzenia do kampera to jeszcze nie widziałem ...już widze te gluty co w kratkę nie trafiły albo wiszą z rurki bo na końcu pompa się zapowietrza i nie ma co wypchnąć do końca tego co już prawie wyleciało...syf kiła i mogiła . brrrrrrrrrrrrrrrrrrryyyyyyyyyyy Bronek - 2015-08-25, 15:44 a jak tak wąż wylewowy spadnie z króćca ! I drzwiczki zamknięte .
Kamerė bedzie trzeba .....
Lepszy efekt jak korzystanie z kibla gdy kot w serwisie
Ps. Ja tam jestem otwarty na cuda szalone.
Dostałem odp. od sprzedawcy . Zasysa z odl 2 m . Ma też młynek. Jakby ktoś nie wiedział .
I dlaczego ta pompa na kawałku kolanka z pstryczkiem i kawałkiem węża kosztuje 2000 zł ?
Odp bo jest do kampera.
Cały kibel do jachtu z pompką jest tańszy.vIrek - 2015-08-27, 12:04 Tutaj jest w promocji za 254zł.
http://www.mazuria.com/po...kalii-12-v.html
Z rozmowy ze sprzedawcą wynika, że na sucho to maksymalnie kilka centymetrów może pociągnąć, a te 2m to pewnie jak już jest zalana. Zamówiłem z możliwością zwrotu nieużywanej w warunkach "bojowych", więc spróbuję czy się sprawdzi przy montażu na kasecie ponad poziomem cieczy i ile maksymalnie może zassać na sucho.Bronek - 2015-08-27, 13:34 ja napisałem do sprzedawcy tej najdroższej .
Wymiarowo bardziej Chyba jest optymalna.
Zaznaczyłem z przesadą że ma na wlocie z 20 cm podciągnąć do góry.
Odpowiedział , że sobie nie poradzi.
Nie ma miejsca i duża demolka , gdyby pompę montować poniżej poziomu G.
One są do jachtowych kibelków ,pracują "w syfie i syfonie".
To jak działa patent orginalny ?.
bo wygląda niemal tak jakby wykorzystywał podobne pompy .krzlac - 2015-08-27, 13:46
Bronek napisał/a:
Odpowiedział , że sobie nie poradzi.
Tak myślałem, to pompa odśrodkowa - musi być zalana (zanurzona). Może oryginał ma na dole ssawy zawór zwrotny, który utrzymuje słup cieczy (gó...a) i śmigiełka pomki są zalane.
Nie podobno żeby koniecznym było przepełnienie kasety w celu zalania pompki (jakby muszla była pełna to i pompa byłaby zalana).vIrek - 2015-08-27, 13:59 Jutro będę miał pompkę u siebie to będę sprawdzał/kombinował. Tak na sucho to zbyt dużo niewiadomych. Myślałem też o zamontowaniu pionowo, bez kolanka, wtedy można by ją pewnie obniżyć. Ale to już do sprawdzenia praktycznego.
Można by na odpływie z pompy dać trójnik i podłączyć najlepiej przez elektrozawór do wody - wtedy można by zalewać pompę i przepłukiwać odpływ po zakończonym opróżnianiu kasety.Bronek - 2015-08-27, 14:03 Z czysto technicznego pkt. warto pokombinować .
Jeśli króciec w tej orginalnej sięga do niemal dna kasety , to może .....nie bardzo mam pomysła . Trąby powietrznej chyba nie czyni ?
Może śmigiełko rozdrabniająco zasysające przed wirnikiem ? vIrek - 2015-08-27, 14:17 No widzisz, burza mózgów zawsze coś wniesie.
Na moje oko to pompka ma dwa wirniki, jeden to metalowy nożyk do rozdrabniania i nad nim wirnik odśrodkowy pompki.
Gdyby pionowo zamontować pompkę to można by przesunąć umiejscowienie wirników poniżej poziomu G. Tylko tak prosto chyba się nie da bo średnica otworu w kasecie ma jakieś 65mm a pompka coś z 95mm. Ale to wszystko tylko na podstawie kiepskich zdjęć, więc wyjdzie dopiero po przymiarkach w realu. No i może po prostu te parę centymetrów gdy kaseta jest pełna to pompka na sucho pociągnie i sprawa się sama wyprostuje.CORONAVIRUS - 2015-08-27, 14:21
nagłe uwolnienie pewnej dawki powietrza z pewnością spowoduje opróżnienie kasety bez zbędnych ceregieli , proponuje stosować zamiast tyłka , od środka łazienki .... być może mała gumowa redukcja uszczelniająca będzie konieczna , kaseta przecież jest szczelna vIrek - 2015-08-27, 14:25 Pomysł nowatorski. W kamperze często jest kompresor do zawieszenia pneumatycznego i można by go zaprząc, ale kaset nie jest szczelna - odpowietrzenie kasety trzeba by zamykać.CORONAVIRUS - 2015-08-27, 15:09 ...no co TY ...kaseta jest szczelna , przecież przy opróżnianiu musisz nacisnąć odpowietrznik by od tyłu powietrze wprowadzić jak gluty wylatują Ten drugi odpowietrznik na wypadek grochówki można zamknąć na stałe
...miałem kompresor na myśli cały czas ale nie śmiałem ...MILUŚ - 2015-08-27, 15:55
BIORCA napisał/a:
...no co TY ...kaseta jest szczelna , przecież przy opróżnianiu musisz nacisnąć odpowietrznik by od tyłu powietrze wprowadzić jak gluty wylatują Ten drugi odpowietrznik na wypadek grochówki można zamknąć na stałe
...miałem kompresor na myśli cały czas ale nie śmiałem ...
Jeszcze trochę a dojdziemy do skonstruowania pneumatycznego rozrzutnika obornika z kasety kamperowej tom-cio - 2015-08-27, 16:58 a jak sie ma nieproszonego goscia,to mozna kompresorem dopompowac do pelna,ale odlacznik od pompy zamontowac,gosc otworzy se kasete i MILUŚ - 2015-08-27, 17:11
tom-cio napisał/a:
a jak sie ma nieproszonego goscia,to mozna kompresorem dopompowac do pelna,ale odlacznik od pompy zamontowac,gosc otworzy se kasete i
No pamiętam z moich marynarskich czasów .........na okręcie podwodnym był kingston tzn.: podwodna wersja Wc . Muszla posiadała dwa zawory ............jeden otwierany po skorzystaniu i zamykany zaraz po "spłynięciu" zawartości oraz drugi zawór ze spręzonym powietrzem wypychającym q...o na zewnątrz . Nie musze mówić o kolejności użycia zaworów Instrukcja uzycia była..........nawet napisana...........ale cyrylicą bo okret był poradziecki . Zabawa zawsze była..........jak na pokład wcielali młodych........... Było wiadomo kto będzie sprzątał przybytek do końca rejsu darek 61 - 2015-08-27, 17:42 A może zanurzyć pompę całkowicie w gownie.Co się stanie gdy pompa ruszy a kaseta będzie zamknięta.CORONAVIRUS - 2015-08-27, 18:30 ... pierdzielenie z ta kasetą ... dacie wiarę, że kibel działa i bez niej ? Udowodnione doświadczalnie i przeszkodą stają sie drzwiczki ... teraz tylko z klatki schodowej bloku zajumać zamek z elektromagnesem i mamy kropelkowe opróżnianie w trakcie jazdy , wystarczy nacisnąć przycisk z pozycji kierowcy gdy ktoś wyprzedza lub gdy mijamy kogoś w zależności po której stronie mamy te drzwiczki Bronek - 2015-08-27, 18:58 Ad poważnie: wirnik odśrodkowy musi być w poziomie wylotu ,bo inaczej g ...o będzie z wypompowania g...a .
Natomiast śmigiełko rozdrabniające , lekko poniżej , jako wytwórca leja trąby powietrznej, zasysającej g ...o ku górze , gdzie wirnik odśrodkowy, prześle g...o w zasr...ną dal.
Zatopienie pompy w g ...e ograniczy pojemność kasety o sporego klocuszka
Mam przepychaczkę pneumatyczną .....o ta może szybko ....
A pamiętacie KARBID .
Jestem szczerym entuzjastą takich pomysłów , bez nich smutno by było .Skwarek - 2015-08-27, 19:02
darek 61 napisał/a:
A może zanurzyć pompę całkowicie w gownie.Co się stanie gdy pompa ruszy a kaseta będzie zamknięta.
W przepompowniach gównianych ścieków pompy z silnikami są zanurzone i jest bez sensacji, wystaje tylko rura tłoczna.
Pompy nie mają dwóch wirników, tylko nóż rozdrabniający ( kondomy go przeważnie obezwładniają ) i wirnik.
A te ścieki tą pompą to dokąd chcecie przepompować, bo nie bardzo kumam, do szarej? do kratki? a co z płukaniem?, czasem by się przydało. Jednak wymyta kaseta mniej capi.
Bronek - 2015-08-27, 19:05 Gdzie się da
Każdemu wg potrzeb , lub zasług. Skwarek - 2015-08-27, 19:09 Czyli socjalistycznie rozumiem. Już kumamCORONAVIRUS - 2015-08-27, 19:09
Skwarek napisał/a:
. Jednak wymyta kaseta mniej capi.
chyba obawy nie ma ...stawiając się na miejscu zagubionego klocka w kocie wyobrażam sobie przerażenie w gównianych oczach na widok wirnika , noży i burczącej pompy .... o ile jest możliwe , że gówno by się zesrało ze strachu to chyba tak by włąśnie było i to uciekłoby z kota sposobem nieznanym więc i smrodu by kot nie zaznał .... dochodzimy do kota idealnego bez klocka i smrodu...kwestia chyba wielkości noży obrotowych Skwarek - 2015-08-27, 19:13 Czyli gówniana anihilacja CORONAVIRUS - 2015-08-27, 19:16
Skwarek napisał/a:
Czyli gówniana anihilacja
...jak promieniowaniem elektromagnetycznym spowodowanym przestraszeniem gówna zasilić np klimatyzator pokojowy w kamperze ....czy my czasem nie zdradzamy za wiele tajemnic ?Bronek - 2015-08-27, 19:20 Empatia Biorcy świaczy , że ma miękkie serce , a tym samym twardą ......d.
Czy ma to związek ???????
Nie wiem ? Pewnie tak. Hmmmm
Wzruszył mnie obraz przestraszonej kupydarek 61 - 2015-08-27, 19:52 W podobnym temacie ,czy ktoś stosował.
https://www.google.pl/url...440787713560815Bronek - 2015-08-27, 19:56 Teraz tylko stosuję saszetki Dometica niebieskie póki co bardziej mi pasują.dulare - 2015-08-28, 07:14 darek 61, są też deczko tańsze saszetki Thetford które ja stosuję (Dometica nie próbowałem):
Pasują mi bardzo, bo zajmują dużo mniej miejsca i "wylać" się ich nie da jeśli coś się przydaży pojemnikowi Nie wiem jak Dometic, ale Thetford nie ma różnicy między płynem a saszetką w neutralizacji zapachów i innych działaniach Bronek - 2015-08-28, 08:21 http://allegro.pl/tabletk...5577908956.html
Takie jak wyżej kupuje ale za cenę tych co Wy prezentujecie .
Tu kogoś porąbało za 16 szt ???? tyle kasy !!!
Nowość !!!! Ta nowość to już ma kilka lat !!toscaner - 2015-08-28, 16:13 My teraz używamy tylko oryginalnego Thetforda.
Po 7 miesiącach to mam dość wynalazków. Tornado syf, we włoskich upałach capiło nawet po 2 dniach, nawet jak pod koniec butelki dawaliśmy podwójną dawkę, żeby szybko się tego badziewia pozbyć. Później jakieś włoskie cytrynowe coś. Cytrynowo gówniana masakra.
Tylko oryginalny 100% Thetford przetrwał upały bez SOG'a. Jak chłodniej to i 3-4 dni nic nie czuć. Oczywiście dawka jak na butelce.
Saszetek nie testowałem, ale na allegro za drogie. Tak jak i butelki. Ostatnio płaciłem 11 euro w sklepie kamperowym w Turynie. Szkoda, że nie wiedziałem o saszetkach, kupiłbym na testy.vIrek - 2015-08-31, 09:51 To nie jest pompka odśrodkowa. Wirnik jest z gumy i kształt komory wirnika powoduje zmianę jej objętości w trakcie pracy - coś jak w pompie mimośrodowej. W związku z tym pompka może wytworzyć podciśnienie i zassać wodę z dna kasety.
Będę montował pompkę właśnie w takim ułożeniu jak na filmiku i w razie czego będę mógł w prosty sposób wymienić pompkę na oryginalną wylewkę.
https://youtu.be/pjVJ9w1VcA4Skwarek - 2015-08-31, 11:01 Jak wirnik gumowy? Może to przeponowa pompka?
vIrek - 2015-08-31, 11:38 Dotykałem, gumowy!
Tutaj jest pokazana praca takiego wirnika
https://www.youtube.com/watch?v=ECv1VwW6RToSkwarek - 2015-08-31, 12:24 No faktycznie, fajne.
coś jak perystaltyczna tylko bez rurki gumowej, albo jedno zębata.
vIrek - 2015-09-02, 07:05 3 godziny przy tokarce i adapter do kasety gotowy - chociaż najwięcej zabawy było z dłutowaniem zaczepów w adapterze. Muszę teraz to wszystko uporządkować, podłączyć zasilanie przez stycznik i przerobić drzwiczki do wyciągania kasety żeby się pompka mieściła i będzie bankiet wlodo - 2015-09-02, 08:06 Fajny patent i piękna robota.
Najpierw były zbiorniki pod podwoziem...i większość mówiła ,ze be...
Teraz mamy kasety i...zakładamy pompki żeby przepompowywać do zbiorników...
Dokąd ten świat zmierza... darek 61 - 2015-09-02, 08:51 Jestem ciekawy jak będziecie zabezpieczać wąż od takiej glut-pompy, aby to co w nim zostanie nie psuło dobrego wrażenia.Johny_Walker - 2015-09-02, 13:00
wlodo napisał/a:
Fajny patent i piękna robota.
Najpierw były zbiorniki pod podwoziem...i większość mówiła ,ze be...
Teraz mamy kasety i...zakładamy pompki żeby przepompowywać do zbiorników...
Dokąd ten świat zmierza...
Do zbiorników?
krzlac - 2015-09-02, 13:46 Miejmy nadzieję, że do zbiorników a nie do gruntu. Szarą można wybaczyć, ale szambo...Endi - 2015-09-02, 14:08
darek 61 napisał/a:
Jestem ciekawy jak będziecie zabezpieczać wąż od takiej glut-pompy, aby to co w nim zostanie nie psuło dobrego wrażenia.
Wąż w prosty sposób podłączy się do zbiornika z szarą a ten ma zawór elektro magnetyczny z kamerką
Kochani kamperowcy - RÓBTA CO CHCETA ale NIE RÓBTA NAM SMRODA.vIrek - 2015-09-03, 14:30 Muszę wyjaśnić bo za chwilę ktoś powiąże tą pompkę do ścieków ze sprawą "smoleńską" i będę miał na karku Pana M.
- wlodo:
To nie jest zamiast, ale dodatkowa opcja czyli kaseta z możliwością zrzutu jak ze zbiornika, a być może zainstaluję dodatkowy zbiornika na fekalia aby nie szukać zlewni co parę dni (podróżuję przeważnie sam)
- darek 61:
Nie może nic zostawać w tym wężu. Po wypompowaniu kasety do zlewni, trzeba wypłukać porządnie kasetę i całą instalację do pompowania (kasetę też się płucze po opróżnieniu). Ponadto używam chemii do toalet, pompka to macerator, więc nie ma prawa nic zostawać. Jak skończę instalację i przetestuję to dam znać jak to się sprawuje.
- Endi:
Fusów z kawy nie wylewam do zlewu i zbiornika z szarą żeby nie robić w nim "syfu" , więc tym bardziej nie skorzystam z Twojego Endi rozwiązania . Zawór 12v na odpływie szarej mam, kamerki nie, z metody kropelkowej nie korzystam, ale do kratki ściekowej czy przydrożnego rowu to szarą wodę jak najbardziej .
Dzięki koledzy za podpowiedzi i krytykę i tą konstruktywną i tą mniej.
A co myślicie o tym aby do wstępnego przepłukiwania kasety całej tej gównianej instalacji użyć szarej wody? Wystarczy zamontować prostą pompkę w zbiorniku szarej, a na wężu do spłukiwania dać zawór zwrotny i trójnik.Istvan - 2015-09-03, 14:46 A co myślicie o tym aby do wstępnego przepłukiwania kasety całej tej gównianej instalacji użyć szarej wody? Wystarczy zamontować prostą pompkę w zbiorniku szarej, a na wężu do spłukiwania dać zawór zwrotny i trójnik.[/quote]
Dzięki za to objaśnienie
Z ustów mi to wyjąłeś .
Ja widzę to tak:
1. Najpierw wywalam z WC
2. Przepłukuję to "zlewem" i wywalam
3. Przepłukuję "łazienką" i wywalam .
Jeden postój (oczywiście do zlewni wc) i wszystko puste.
Jeśli nie ma takiej możliwości to oczywiście kota za ogon i na spacer.
Endi - 2015-09-03, 15:10
vIrek napisał/a:
... ale do kratki ściekowej czy przydrożnego rowu to szarą wodę jak najbardziej ...
No widzisz, pierwszy krok już uczyniłeś ?
To uczyń drugi... Endi - 2015-09-03, 15:14
Istvan napisał/a:
Po co chodzić daleko ? wypuść go pod schodki do kampera.Istvan - 2015-09-03, 15:52
Endi napisał/a:
Istvan napisał/a:
Po co chodzić daleko ? wypuść go pod schodki do kampera.
Źle mnie zrozumiałeś.
Pisząc "Jeśli nie ma takiej możliwości" , miałem na myśli brak możliwości podjechania na tyle blisko do wc aby wykorzystać pompę.
A kota wyprowadzam do odpowiednich miejsc.
Przepraszam , nie jestem za bardzo piśmienny i dlatego stosuję skróty myślowe.
Ale zawsze jestem gotowy do wyjaśnień Bronek - 2015-10-19, 06:23 Co trzy dni średnio wyprowadzam kota. 3 tyg wyjazd .
, to 7x 15l czyli ok 100l litrów ..... .
By w tak długim i u mnie niestety bardzo mało prawdopodobnym wyjeździe nie szukać zrzutni, musiałbym zamontować ponad 100 litrowy zbiornik.
Mam nawet dużą zasuwę , na posesji jest też rewizja kanalizacji.
Czyli spokojnie , by zachować się przyzwoicie , mogę targać te kilogramy gó.... do domu.
100l to 100kg, czy warto? Zabawa z płukaniem to zmniejszenie objętości na fekalia, czyli nie da rady 7x opróżnić kasety do 100 litrowego zbiornika , musi być większy.
Ale , dlaczego nie próbować ? Jestem za dla samej satysfakcji z robienia czegoś nietypowego.
Poczekam na doświadczenia z eksploatacji.
Póki co, pozostaję przy rezerwowej kasecie ( Jeszcze nigdy nie potrzebowałem jej używać).
PS.
Ten rodzaj pompy jest za duży do mojej konfiguracji przestrzeni , kwestia SOG , ustawienia itd.Brat - 2016-06-29, 10:36
vIrek napisał/a:
Jak skończę instalację i przetestuję to dam znać jak to się sprawuje.
Jak tam ? Odczucia ? Wrażenia ? Wnioski ?
Johny_Walker - 2016-06-29, 11:57 Zwłaszcza jak tam odczucia te od czucia.vIrek - 2016-06-29, 13:30 http://www.camperteam.pl/...34a17da9#586398
Tutaj trochę skrobnąłem, ale temat jeszcze nie zakończony i nie przetestowany w boju.
Więcej będę mógł napisać jak wrócę z 1,5-miesięcznego wypadu do Turcji (na pewno będę musiał opróżniać kasetę) nikita55 - 2016-06-30, 19:26 Ja widziałem te systemy w największych modelach Carthago.Tam zbiornik plastikowy czarny na fekalia umieszczony jest w ...podwójnej... podłodze,ale nigdy tego systemu niemusiałem testować... vIrek - 2016-07-04, 10:24 Dołożyłem możliwość przepłukiwania instalacji czystą wodą. Zamontowałem zawór elektromagnetyczny i podłączyłem go pod drugi kanał pilota. Tak, więc można teraz opróżnić kasetę i przepłukać instalację.
Początkowo zastanawiałem się nad opcją przepłukiwania tej instalacji wodą szarą, ale prostsze i bardziej dostępne jest rozwiązanie z wodą czystą (szarej nie zawsze jest na tyle, żeby ewentualna pompka mogła ją zassać no i nie wiem jak pompka do czystej wody dała by radę z wodą szarą)
Na wylocie zamontowałem zawór kulowy 3/4, więc po zamknięciu nie powinno być, żadnych zapachowych sensacji.Bronek - 2016-07-04, 11:35 W którym miejscu wchodzi to płukanieszymek1967 - 2016-07-04, 11:55 o wiele bardziej sensowne jest w przepłukiwaniu wodą szarą
jesli chodzi o czystą to mamy ją prtzeca w kamperze ,wystarczy włączyc spłuczke
ps. generalnie to i tak jest "bobma
podoba mnie sie sakramencko vIrek - 2016-07-04, 12:37
Bronek napisał/a:
W którym miejscu wchodzi to płukanie
Założyłem trójnik na wylocie z pompki (chodzi o przepłukanie przewodu wylotowego). Chociaż po dołożeniu na końcu przewodu wylotowego zaworu kulowego to przepłukiwanie nie jest już takie niezbędne. Ale dodatkowa korzyść z tego jest taka, że mogę zalać pompkę do ścieków czystą wodą i łatwiej jej wtedy zassać z kasety nawet jak jest prawie pusta.
Szymek napisał/a:
o wiele bardziej sensowne jest w przepłukiwaniu wodą szarą
jesli chodzi o czystą to mamy ją prtzeca w kamperze ,wystarczy włączyc spłuczke
Szara nie zawsze jest.
To nie jest do przepłukiwania kasety tylko przewodu wylotowego z pompki.misiek85 - 2016-07-04, 13:02 Dobry patent
Jeśli zrobiłbyś podawanie wody przez kran, mógłbyś dodawać jakiś środek rozpuszczający fekalia, dzięki temu płukanie zamieniłbyś na mycie, ale nie byłoby już automatyczne.Bronek - 2016-07-04, 13:18 Teoretycznie to niepotrzebnie to zrobiłeś. Bardziej płucząco było by, nalanie po prostu do kasety wody np. prysznicem. By szybciej
Raczej to co zrobiłeś podłączył bym do szarej. Jak jest to nią a jak nie ma, to prosto do kasety czystą.
Działaj...
I jeszcze jedno jak z zasysaniem?
Bo ta pompka podoba mi się jako ogrodowa.. Może by muł z oczka pociągnę) a?krzlac - 2016-07-04, 14:10 Z moich doświadczeń wynika, że łatwiej o miejsce do wylania kasety w sposób tradycyjny niż o miejsce do wypompowania pompką. Większość spotykanych kratek ściekowych to burzówka.
Dla mnie te przeróbki nie mają sensu. No chyba, że do celu o którym tu nikt się nie odważy napisać. Moim zdaniem z dwojga złego lepsza saperka niż gó....niany ślad na drodze.toscaner - 2016-07-04, 14:29 Przyznam, że też traktuję to jako ciekawostkę.
Na kontynencie tysiące miejsc i nigdy nie było problemu z kotem, wodą czy szarą. W UK, to zostaje albo kibelek, bo tylko tak się kasety opróżnia, albo opcja o której się właśnie nie wspomina.
Jedyna dodatkowa opcja jaka pojawiłaby się mając ten patent, to przelewanie w np. 5 litrowe butelki i tu dalej znów opcja o której się nie wspomina z rozwinięciem, że butelki można by gdzieś porzucić.
Różnica taka, że w tej opcji natura dostanie nasze gówno za kilka tysięcy lat z powrotem, a nie od razu.
Możliwe, że ludzkość przestanie już istnieć, ale nasze gówna by nadal sobie zawekowane w plastikach gdzieś tam leżały.
W opcji nadal istniejemy, archeolodzy mieliby niezłą zagwózdkę. vIrek - 2016-07-04, 15:16 Podawanie wody płuczącej do wylotu pompki ma podwójną rolę:
- płuczę tylko 50cm przewodu od pompki do wylotu
- mogę zalać pompkę gdy jest sucha i nie chce pociągnąć z dna kasety (chociaż na kilka ostatnich prób nie było problemu z zasysaniem)
Bronek, gdybym miał płukać cały układ przez kasetę to muszę zużyć sporo wody, króciec ssący jest parę cm nad dnem kasety, więc nie da się wypompować do sucha.
Z tym miejscem do wylania kasety to też zależy gdzie ktoś podróżuje i jak kamperuje.
Po ubiegłorocznym 1,5 miesięcznym pobycie w Turcji na pływaniu WS to była priorytetowa sprawa do rozwiązania.
Dla mnie ma wartość, że mogę przepompować w miarę higienicznie 5 l z zawartości kasety i jadąc do sklepu rowerkiem odwiedzić po drodze stację benzynową i pozbyć się "ładunku" w WC (tylko ładunku - nie zamierzam zostawiać wypełnionego pojemnika obok innych płynów do chłodnic czy spryskiwaczy ). Nie wyobrażam sobie takiej akcji z całą kasetą. No i jeszcze raz, nie jest to po to, żeby opróżniać kasetę w miejsca do tego nie przeznaczone!! ale żeby było wygodniej i dyskretniej.toscaner - 2016-07-04, 15:23 vIrek, my oczywiście żartujemy, bo patent świetny, chociaż przydatny w dość sporadycznych przypadkach, ale z drugiej strony ...wyobraź sobie te miny archeologów vIrek - 2016-07-04, 15:30 Wiem, i nie biorę tych żartów do siebie. Czekam jeszcze tylko aż Ktoś napisze, że skoro w jedną stronę wywożę zawartość kasety to żeby nie było pustych przebiegów to z powrotem mogę przywieźć 5 l wody Bronek - 2016-07-04, 15:45 U mnie gdybym poszedł tą droga to tylko na wyjazd bezobsługowy . Czyli co zabieram , to przywożę.
Czyli szambo w kamperze.
Tankuję , jadę na tydzień , dwa i wracam . Pod domem serwis kampera i OK .
Przy stałym użytkowaniu będzie dobrze. Gorzej, jak zaschnie
My mamy opory , tzw kulturowe .
Pytanie: Po co? idzie z nami zawsze.
Klima , automat , lodówka, pralka nawet pilot do telewizora ..... , wszystko miało swój okres: "PO CO ?"
Ludzie nawet wyłączali poduszki powietrzne , bo we wsi mówili iz im wybuchna nagle . itp....
Dlatego nie mamy Krzemowej Doliny .
SP Jobs mój rówieśnik , też był tylko wizjonerem , i Po co ?, pytano go cały czas.
Rób swoje.
Wrzuć nawet microkamerę i na YT pokaż drogę eksterminacji g...na.
toscaner - 2016-07-04, 15:48
Bronek napisał/a:
Wrzuć nawet microkamerę i na YT pokaż drogę eksterminacji g...na.
Gorzej jak ją zmieli Bronek - 2016-07-04, 15:53 To drugą by pokazała ten proces jak mieli pierwsza WI FI Ot pomysł .
Mówię Wam to przyszłość . Dzisiaj jadąc teraz do roboty widziałem czepkę dwuosiową z klimą i satelitą, z zbiornikiem szarej .... . Po co ?? mu to ?? Przecież w przyczepkach tego nie powinno być , bo kiedyś nie było.
Gościu ciągnął to furą za pół melona PO Co ? Czemu sobie kampera nie kupił . GUPEK.
Albo hotelu nie wziął . ?toscaner - 2016-07-04, 16:21 Ciekawe czy miał kamerę? HENRYCZEK - 2020-11-16, 20:23
LukF - 2020-11-16, 21:47 Bardzo fajny pomysł na zwiększenie zbiornika kota. Szkoda tylko, że pompa pionowo jest instalowana do kasety bo chyba nie każdy ma miejsce na nią po wsunięciu kasety do norki. Tzn. nie każdy ma co wyciąć jak Bronek w meblach zbyszekwoj - 2020-11-16, 21:49 Widać że Bronek specjalista od kanalizacji- w pewnym sensie. Szkoda ze nie pisze. HENRYCZEK - 2020-11-16, 22:05
LukF napisał/a:
Bardzo fajny pomysł na zwiększenie zbiornika kota. Szkoda tylko, że pompa pionowo jest instalowana do kasety bo chyba nie każdy ma miejsce na nią po wsunięciu kasety do norki. Tzn. nie każdy ma co wyciąć jak Bronek w meblach