Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Budujemy kampera - Stało się, czyli plany i budowa kampera

Woj-tek - 2015-08-21, 09:59
Temat postu: Stało się, czyli plany i budowa kampera
Jak temat sugeruje stałem się posiadaczem Iveco II, chciałem III ale dostępne były tylko "szroty" :-/ w moim przedziale cenowym.
Mój był kupiony u dialera i użytkowany przez jednego właściciela w Polsce, posiada wszystkie faktury napraw od początku do końca.
Wiadomo nie jest to nowe auto ale ma jakąś udokumentowaną historię.

Jest to Iv chłodnia, więc mam nadzieję, że jak rozbiorę poszycie to prace przy izolacji polegać będą tylko na sprawdzeniu.

Na razie trwają prace koncepcyjne i chyba to potrwa jakiś czas.

Również dość mocno szukam dawcy - rozbitka- przyczepy kempingowej. Jeżeli Ktoś coś ma fajnego na oku to bardzo proszę o wiadomość.

Mam nadzieję, że mój wątek będzie się rozwijał w jakimś tempie.
I na tym kończę mój pierwszy post w tym temacie licząc na konstruktywną krytykę, sugestie i pomoc w realizacji moich zamierzeń.

poptek - 2015-08-21, 13:45

Trzymam kciuki za powodzenie i życzę wytrwałości w budowie. :spoko
silny - 2015-08-21, 18:32

oj , a to sztywnych woziło :roll: takie sanki :-P

od razu przerób drzwi na zamykane na zawiasie :spoko

Woj-tek - 2015-08-21, 18:37

silny, to jest bagażnik dachowy :)
CORONAVIRUS - 2015-08-21, 18:47

kibicuję :) powodzenia :spoko
wlodo - 2015-08-22, 21:44

Kawał przestrzeni,powodzenia :spoko
greg_31 - 2015-08-22, 22:18

Jak do tej pory, to chyba ten etap zabrał mi najwięcej czasu .....,
wybór bazy do przeróbki.
Ponad pół roku szukania, oglądania i zastanawiania się czy to na pewno dobry pomysł :lol:

Mam nadzieję, że tego nie spie........ i efekt będzie co najmniej zadawalający :lol:

Czekam na kolejne relacje z Twojej zabudowy i powodzenia :spoko

Woj-tek - 2015-08-22, 22:24

greg_31, to może trochę potrwać ;)
Cyprek - 2015-08-22, 23:14

Niezła baza powodzenia Mam takie ivo tylko skrzynie od nowości na budziku prawie 800tys i śmiga :lol:
Woj-tek - 2015-08-23, 07:04

Cyprek napisał/a:
Niezła baza powodzenia Mam takie ivo tylko skrzynie od nowości na budziku prawie 800tys i śmiga :lol:

Pocieszające 8-)

krimar - 2015-08-23, 18:24

silny napisał/a:
oj , a to sztywnych woziło

jeśli podejrzenia silnego są słuszne, to raczej na kampera się to nie nadaje, bo wcześniej czy później poczujesz specyficzny zapaszek, który być może sprzedający przygotowywując auto na sprzedaż chwilowo usunął agresywną chemią i wietrzeniem
(nie wspominając już o zjawiskach paranormalnych, które mogą się przydarzyć)

Woj-tek - 2015-08-23, 19:10

krimar, będą dodatkowe atrakcje na wyjazdach - (nie wspominając już o zjawiskach paranormalnych, które mogą się przydarzyć) :wyszczerzony:
Albo będziemy się bronić :zastrzelic ;)
A co do zapachów to się nie martwię, bo jak wozili sztywnych na dachu na tym bagażniku to nic nie wsiąkło ;)

Danyxm - 2015-08-24, 11:40

witam, tez nowy w temacie jestem, bede czujnym okiem lookal na Twoje prace :) Sam mysle wlasnie o Iveco , ze wzgledu na gabaryty budy. Powodzenia !:)
silny - 2015-08-24, 21:25

to Iveco tak działa na psychike rozmiarem a tu klops,,,,,,,,,,,,,,,,,,

dwóch takich co zbudowało Ivo na forum sprzedało je po miesiącu od zbudowania , oj -1 sprzedał a drugi własnie prubuje choć pojezdził nim z 2 tygodnie.

coś w tym jest :?:

ciekawe :?: :?:

bo jeśli tylko komercja to po co udawać że miłość kamperowa i radość tworzenia :roll:

3 dni temu kupiłem na firme Ivo 2007 , 2.3 -85 KW .

wiecie jak to zacnie jezdzi :!: przy 120 luks , a transit 2003 rumot.

Ivo lepsze .

a jednak się pozbyli w trybie pilnym :shock:

kodi - 2015-08-24, 21:38

Silny jeśli o mnie piszesz to glupi sie urodziles i glupi umrzesz. Gówno wiesz a do powiedzenia masz najwiecej. Zamknij się i zajrzyj kiedyś do słownika języka polskiego bo żal cię czytać pajcu.
silny - 2015-08-24, 21:42

:lol: łacina kuchenna z domu wyniesiona :?: :?: :?: :wyszczerzony:
CORONAVIRUS - 2015-08-24, 21:59

kodi...luzik, przecież zmądrzał , wywalił fotki marzeń z avatara i podpisu..normalnieje nasz biznesmen ale ile to potrwa tego nikt nie wie .... teraz stał się fanem iveco na nasze nieszczęście cholera :haha: :haha: :haha:
silny - 2015-08-24, 22:11

ooo , i ty także Brutusie :-P

niech sobie pozwoli ale nie obelżywie :roll: im jestem starszy tym mam wiekszy wstręt do obelg :evil:

Odbiorca- nie wpadłeś do Ślesina ale jak już rozkręcisz własny biznes kamperowy to daj zarobić -zamów u nas wiązki elektryczne ,tylko daj rysunki bo czytam ledwo :bukiet:

prawda taka że za namową Kodera który to i tak wywali ,posłałem 2 cwanych i troche podciągneli że media funkcjonują i kibel działa więc można jezdzić :spoko

Socale - 2015-08-24, 22:13
Temat postu: Re: Stało się, czyli plany i budowa kampera
wukor napisał/a:
Jak temat sugeruje stałem się posiadaczem Iveco II
...

Nawet z klima na pace... jeden kłopot mniej :)

Danyxm - 2015-08-24, 22:31

bardzo lubie 3 litrowe motorki w tych autach. A jak z DMC ? te dlugie budy, naped na tyl, mialy bodajze 800kg ladownosci ? Starczy to na zabudowe ?
Woj-tek - 2015-08-25, 07:15

Socale, klima chyba wyleci bo na postoju nic z niej nie ma :(
Jak mi Panowie obliczyli ile kosztuje kompresor i sterowanie na postoju to wolę sprzedać i coś kupić w zamian.
Danyxm, ładowność 1250 kg :) , jest na pojedyńczych kołach. Na bliźniakack ma mało ;)

bart.ek - 2015-08-25, 09:21

1250kg w dowodzie rejestracyjnym, wybierz się na wagę.
Woj-tek - 2015-08-25, 11:50

bart.ek, A wybiorę, chociaż mój to chłodnia i może być więcej :wyszczerzony:
Kupiłem okazyjnie foteliki z galaxy, wszystko się rusza i kręci.
Można nad stelażem pomyśleć :)
Szukam w dobrej cenie okien, jak by ktoś wiedział to bardzo proszę :)

Danyxm - 2015-08-25, 14:45

A fakt, bo te 800 bylo chyba z 3 litrowym silnikiem... 1250 wystarczy na zabudowe ? bo buda to chyba najwieksza z dostepnych w ogolniedostepnych blaszakach ?
Woj-tek - 2015-08-25, 15:20

Danyxm napisał/a:
A fakt, bo te 800 bylo chyba z 3 litrowym silnikiem... 1250 wystarczy na zabudowe ? bo buda to chyba najwieksza z dostepnych w ogolniedostepnych blaszakach ?

Mają takie na forum np. :mrgreen:

Woj-tek - 2015-08-25, 19:39

Pytanko do znawców, da się jakoś zmotać okno z przyczepy do kampera mając na uwadze grubość ściany :?:
Karas - 2015-08-25, 19:49

zapewne będzie szumieć w trakcie jazdy, ale może ktoś próbował? ;>
CORONAVIRUS - 2015-08-25, 20:14

Karas napisał/a:
zapewne będzie szumieć w trakcie jazdy, ale może ktoś próbował? ;>

błagam :bajer :gwm :oops: :evil: :shock: :shock: :shock:

Woj-tek - 2015-08-25, 20:17

BIORCA, ok ja tylko pytam. :?
dulare - 2015-08-25, 20:29

wukor, szybka odpowiedź - nie ma problemów z montażem okna z przyczepy. Naprawdę warto poczytać wątki budowlane, nawet tylko kilka najnowszych. Jest tam dużo odpowiedzi na pytania i pomysłów do podpatrzenia.
Woj-tek - 2015-08-25, 20:41

dulare napisał/a:
wukor, szybka odpowiedź - nie ma problemów z montażem okna z przyczepy. Naprawdę warto poczytać wątki budowlane, nawet tylko kilka najnowszych. Jest tam dużo odpowiedzi na pytania i pomysłów do podpatrzenia.

Czytam i jakoś nic nie znalazłem na temat zamontowanych okien z przyczep, oprócz krytyki ;)

tom-cio - 2015-08-26, 12:00

To bez krytyki,ja mam zalozone w drzwiach przwsuwnych okno z przyczepy gruau,normalne wsuwane w listwe taka,co jeszcze ma mocowanie na kedre.Nie masz do tego obrobki wewnatrz,ale tak jak bylo z uszczelka w przyczepie ,to wklejasz 2,5cm listewki dookola,naciagasz uszczelke na blache i listewki,,tylko jakos wykonczyc od srodka musisz.Do 140 nie slychac,130 jezdze autostradami jako predkosc podrozna,nic nie wyrywa ani nie lopocze.A powyzej 140 to w ducato juz jest tak glosno,ze okna na pewno nie uslyszysz. :spoko
Woj-tek - 2015-08-26, 12:23

tom-cio, dzięki wielkie :)
Jak byś mógł focię od środka dać, to byłbym wdzięczny.

Danyxm - 2015-08-26, 13:06

ja mam dwa takie szklane okna z bocznych drzwi mastera, wklejane, z lufcikami odsuwanymi na gorze :) jakby ktos cos - to moglbym poszukac :)
tom-cio - 2015-08-26, 18:17

od srodka jutro,juz mi sie do auta zlazic nie chce,ale drzwi mam wylozone plyta hdf w kolorze calwados,i na to katowniki wykonczeniowe i zwykla rolete z jyska
Martin B - 2015-08-26, 21:37

Hallo !!! zycze powodzenia :) znalazlem interesujacy kamper osobiscie uwazam jego konstrukcje za bardzo udana ...moze bedzie pomocne w planowaniu :spoko
http://suchen.mobile.de/w...er=1&__lp=4&sco

Woj-tek - 2015-08-27, 06:45

Martin B, dzięki bardzo, każda sugestia się przyda.
Zrobiłem dziś odkrywkę w moim Iveco i mam dylemat.
Wydaje się dosyć dobrze zaizolowany styropianem przyklejonym do blachy w ilości dwóch warstw.
Zostawić czy zrywać ?

wlodo - 2015-08-27, 08:59

Zostawić,wstawić listewki do mocowania okien/sprzętów/mebli/sklejki. Pociągnąć instalacje,potem alufox,sklejka i coś na nią.
Karas - 2015-08-27, 09:12

Ładnie, dużo roboty masz z głowy :)

na ściany nie musisz już dawać sklejki, możesz od razu materiał, zaoszczędzisz na wadze....

Woj-tek - 2015-08-27, 09:17

Czasem się coś uda przyoszczędzić ;)
krimar - 2015-08-27, 09:30

silny napisał/a:

dwóch takich co zbudowało Ivo na forum sprzedało je po miesiącu od zbudowania , oj -1 sprzedał a drugi własnie prubuje choć pojezdził nim z 2 tygodnie.

a trzeci też sprzedał, tylko podróbę Dethleffsa na ducato, a nie Iveco - pewnie się pomylił

CORONAVIRUS - 2015-08-27, 09:45

krimar napisał/a:
silny napisał/a:

a trzeci też sprzedał, tylko podróbę Dethleffsa na ducato, a nie Iveco - pewnie się pomylił

wypraszam sobie :-P Dethleffs nigdy takiej konstrukcji nie popełnił , zabrakło wyobraźni :haha: i nie na ducato tylko na boxerze :spoko

Woj-tek - 2015-08-27, 19:26

Byłem dziś na przeglądzie rejestracyjnym, bo się kończył.
Pojechałem celowo do okręgówki by zagadać o przerejestrowaniu na specjalny.
Pan diagnosta stwierdził, że nie widzi możliwości zmiany na specjalny kempingowy, bo nie ma fabrycznych mocowań dla drugiego rzędu siedzeń.
Wzbudzają jego wątpliwości szafki, które mogą latać w czasie zdarzenia drogowego.
A na koniec stwierdził, że w okolicy nikt tego nie robi bo rozmawiał z kolegami po fachu i takie sprzęty odsyłają z kwitkiem.
Już widzę drogę przez mękę za 10 m-cy :?

CORONAVIRUS - 2015-08-27, 19:35

wukor napisał/a:
, bo nie ma fabrycznych mocowań dla drugiego rzędu siedzeń.

założę się o każdą kasę , że gość nigdy takowych nie widział :haha: :haha: :haha: nawet w oryginalnym busie 9-cio osobowym takich nie ma . Wystarczy tam gdzie trzeba nawiercić otwory w podłodze i zaślepić je plastykowymi zaślepkami ...pokazać diagnoście i ten z całą odpowiedzialnością stwierdzi , że to są właśnie te fabryczne mocowania i tylko tam można przykręcić fotel . Teraz Polska :haha:

Woj-tek - 2015-08-27, 20:12

Cóż, życie :evil:
Woj-tek - 2015-08-28, 20:13

Dziś rozbiórek ciąg dalszy. Fachowiec, który robił ocieplenie miał duże zamiłowanie do różnego rodzaju wkrętów.
Rozkręciłem 1/3 poszycia i wyprodukowałem pojemnik ok 2l wkrętów.

Pytanko
Mam zamontowany agregat chłodniczy napędzany sprężarką z paska klinowego, myślałem by go zlikwidować a w miejsce sprężarki dać dodatkowy alternator i podłączyć klimatyzator domowy-pokojowy .
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat.
I jeszcze jedno pytanie, czy Ktoś wie gdzie zdobyć instrukcję do mojego Iveco.

CORONAVIRUS - 2015-08-28, 20:25

wukor napisał/a:
czy Ktoś wie gdzie zdobyć instrukcję do mojego Iveco.

http://allegro.pl/iveco-d...5580153723.html

albo

http://allegro.pl/iveco-d...5616357010.html

gdybyś zdecydował się na demontaż chłodzenia to chętnie odkupię :)

Woj-tek - 2015-08-28, 20:34

BIORCA, Dzięki za namiary :)
Chłodzenie sprawa otwarta, jak jesteś chętny.

tom-cio - 2015-08-28, 21:06

To sie policytujemy,ja tez chetny jestem :mrgreen:

To na powaznie,ale tak naprawde to pomysl,skoro dwoch budujacych kampery chce go odkupic,to moze warto zostawic?przerob naped,aby na kempie z prad3m zasilac z 230v i masz super klime

CORONAVIRUS - 2015-08-28, 21:09

... nie licytuję jak nie liznąłem zatem wygrasz :spoko
tom-cio - 2015-08-28, 21:13

Adam, to Ci zdradze sekret ,co mam zamiat wywinac w moim,bo ta wydumka na bagazniku do rowerow daje rade ,ale glupio wyglada.Mam juz caly komplet klimy wymontowany z jakiejs beemki,bede zakladal pod maske,aby chodzilo w czsie pracy silnika,ale oprocz tego bedzie na sprzegle od sprezarki drugi pasek,aby w razie co moc zasilic ze slupka.Tylko niestety np silnik z pralki automatu na pustej sprezarce chodzi ,ale po napelnieniu ukladu czynnikiem nie daje rady.Czyli mocy trza sporo,trza mocniejszy silnik zalatwic
Woj-tek - 2015-08-28, 22:37

tom-cio, ciekawy pomysł, jak to w praktyce by wyglądało.
Chętnie bym u siebie takie cudo zastosował.

CORONAVIRUS - 2015-08-28, 23:53

tom-cio napisał/a:
Adam, to Ci zdradze sekret

każdy ma jakiś plan :) to co Kolega chce opchnąć jest fajne pod względem zimna jakie daje ale nie jest fajne pod względem gabarytów w aucie , w środku i hałasu jaki wydziela ... lepszy jest box zewnętrzny jak w busach na dachu ...co ja gadam lepszy , jedyny słuszny .

tom-cio - 2015-08-29, 06:44

Wukor to skoro masz juz cala maszynerie,to probuj.Najdz se jakiegos fajnego kumpla mechaniora zdejmijcie pasek klinowy i napedzcie to jakims silnikiem,owszem chwilowy pobor duzy,ale moc chlodzenia rowniez :spoko

A ja jak swoj patent skoncze to pokaze,tylko mi machanior musi ze Zlombolu wrocic,bo se pojechal.Zreszta w przyszlym roku jade z nim jako obsluga techniczna :haha:

Yekater - 2015-08-29, 07:01

wukor napisał/a:
jeszcze jedno pytanie, czy Ktoś wie gdzie zdobyć instrukcję do mojego Iveco.

instrukcja do iveco

Woj-tek - 2015-08-29, 16:12

Yekater, dzięki, ale jakoś linki nie blangają albo ja coś źle robię ;)
Woj-tek - 2015-08-29, 16:41

Takie coś mi dziś wyszło :wyszczerzony:
Woj-tek - 2015-09-01, 09:51

Mam pytanko.
Okazało się, że u mnie są dwie warstwy styropianu po 3 cm. w związku z tym muszę zerwać jedną dla ścienienia ścian i dachu (zakres grubości ścian do montażu okna dachowego np.)
Znalazłem na All. alufox matę, czy starczy jedna warstwa i czy to prawda co piszą.
Za odpowiedzi z góry dziękuję.
http://allegro.pl/alufox-...5629631846.html

tom-cio - 2015-09-01, 12:49

ja mam tylko tym alufoxem ,Toscaner styropianem i alufoxem.W zimie uzywam auto na co dzien ,latem w sumie tez.Do izolacji do +30 wystarcza znakomicie,temp w aucie taka jak na dworze nic wiecej.W zimie grzeje truma 3002,grzany non stop,gazu lpg starczaa na 4 -5 dni za 20 zl czyli 10liteow.W nocy tam trzymam +10w dzien w zimie +22.Ja uwazam ,ze jak na swoja grubosc spelnia zalozenia.Warunek,musi byc szczelnie obizolowany,jak termos tym alufoxem i sklejony na laczeniach tasma aluminizowana.A ty masz jeszcze 3 cm styropianu to bedzie sauna w zimie.Poczytaj watek Toscanera,on pisze ze w lato,ciezko cieplo wygonic ze srodka,tak to trzyma.Ja tam problemu nie mam,mam klime przenosna i daje rade :bigok
Woj-tek - 2015-09-01, 20:52

Dzięki tom-cio.
Dziś zerwałem całą jedną warstwę styropianu, okazało się, że ściany i sufit są za grube i okna dachowe by nie pasowały :(
Jakie uszczelniacze zastosować do osadzenia okien dachowych?
Jeszcze jedno pytanko jakiej grubości sklejkę zastosować na sufit by nie obwisła.
Mam na myśli mocowanie na stężeniach wkrętami.
Jeszcze ogłaszam kasting ;) co zrobić z klimatyzacją widoczną na zdjęciu - chodzi mi o to gdzie ją umieścić.

wlodo - 2015-09-01, 21:46

A w skosie nad kabiną się nie zmieści?
Stracisz trochę szafki ale klimę schowasz...

Woj-tek - 2015-09-01, 22:09

wlodo, miałem taki plan, ale strasznie hałaśliwe jest :(
Myślałem by na zewnątrz wywalić ale podobno nie można.

toscaner - 2015-09-02, 09:37

W lato ciężko ciepło wygonić, jeśli... nie ma się klimatyzacji. Bo jak? Cudów nie ma, gdy nocą jest +33C. Odwróćmy sytuację na zimę. Podawałem ilości potrzebnej energii i koszty kamperowania przy -4C.

Z chłodzeniem robiłem testy rok temu z pingwinem 9000BTU i dla kampera z izolacją jak u mnie taki pingwin jest przewymiarowany. Szukałem 5000BTU, ale nie trafiłem.
No ale to logiczne jeśli jest do domu dla 20-30m2, czyli kubatury 50-75m3, a używamy go do kampera o kubaturze 10m3. Rok temu przy +38C w cieniu, a kamper stał na patelni w pełnym słońcu, zero drzew, z tym pingwinem miałem w środku +16C. To były testy.

Teraz wiem już jakiej mocy klimatyzatora potrzebuję, aby osiągnąć komfortowe dla mnie warunki i wiem, że aby je osiągnąć wystarczy energii ze słońca. No ale więcej informacji udzielę za niecały rok, jak już wszystko będzie na pokładzie przed następnym latem. :bigok

joko - 2015-09-02, 11:19

.
wukor napisał/a:
Jakie uszczelniacze zastosować do osadzenia okien dachowych?

Do okien dachowych polecam Dekalin 8936. Butyl jak ten z Sika ale nie wypływa po czasie .
Można też pomieszać dwa materiały np. twardniejący sikaflex dać od zewnętrznej strony aby mieć pewność że nic spod tego nie wypłynie a w środku zrobić taki pierścień/uszczelkę z tego Dekalin'u. Nawet jakby kiedyś sikaflex miejscowo puścił , pękną to butyl wody dalej nie przepuści.

Woj-tek - 2015-09-02, 14:30

Kleje zmówione, okna dachowe, alufox jedzie, cóż trza się brać do jakiejś roboty ;)
Pilnie szukam okien ściennych.
Dzięki Koledzy za podpowiedzi.
Toscaner dzięki za opinię, mam zamiar na postój też dać klimatyzator przenośny- wala się w domu to trzeba go wykorzystać.
Pytanko do instalacji 12v Led lub zwykłych starczy przewód 2x1mm.

Woj-tek - 2015-09-03, 21:25

Gratów przybywa, tylko problem z oknami, nie idzie nigdzie dostać w normalnych cenach :(
toscaner - 2015-09-03, 22:29

No okna te kamperowe, trochę sobie kosztują pogadaj z Grzegorzem na forum, on kiedyś wstawiał jakieś okna z ofertą i ceny chyba były lepsze niż ze sklepu.
wlodo - 2015-09-03, 22:32

O, matko...trzy okna dachowe...toż to ser szwajcarski...
Gdzie panele zmieścisz?
ja dzisiaj przywiozłem 50x70 i myślę,że to wystarczy...

Woj-tek - 2015-09-04, 07:00

wlodo, paneli to raczej nie będzie, dach duży wszystko się upcha ;)
Woj-tek - 2015-09-04, 20:19

Dziś trochę podłubałem.
Wywaliłem przegrodę, zdjąłem klimatyzator, zrobiłem podstawy pod dwa okna-jutro montaż. :)

Woj-tek - 2015-09-08, 22:17

Takie coś dziś wydłubałem
Woj-tek - 2015-09-10, 12:22

Pytanko mam takie, jak to rozebrać ?
Woj-tek - 2015-09-13, 22:20

Ot takie coś m wyskoczyło ;)
tom-cio - 2015-09-14, 19:27

ojtam ojtam,to tylko troche rudej,wyciac,wspawac,dobrze bedzie.Ja tam pol podluznic pod kabina nie mialem i sie zrobilo.A gnic to bedzie ,taki urok tych aut,jak wspawiesz,to w miejscu spawow za dwa lata zas ruda....
Woj-tek - 2015-09-14, 20:06

tom-cio, już zrobione, a nawet pomalowane :)
Woj-tek - 2015-09-16, 15:46

Pytanko ma takie.

Ktoś może doradzić, czy ma sens zbiornik czystej wody montować pod podłogą?

tom-cio - 2015-09-16, 20:48

Jak masz zamiar jezdzic zima,a nawet jak teraz nie masz a jest to blaszanka,to i tak bedziesz jezdzic zima,to montaz zbiornikow pod podwoziem kompletnie nie ma sensu.Chyba ze podgrzewac bedziesz.Ja po poprzedniej zimie(dla kamperka pierwszej)musialem przerobic cala wode,bo zbiorniki nie marzly ale mialem takie miejsce ze cieplo nie dochodzilo i marzly weze.Teraz sa polozone przy rurach nadmuchowych z ogrzewania.I Ty tez od razu o tym pomysl,nie popelniaj swoich bledow,naucz sie na cudzych :wyszczerzony:
Woj-tek - 2015-09-16, 20:56

tom-cio, ma to sens ale miejsca brakuje na górze :(
Tam gdzie miał iść zbiornik zamontowałem klimę.

tom-cio - 2015-09-16, 21:10

no to tam gdzie wszyscy,pod siedzenia drugiego rzedu,a jak nie to pod lóżko z tylu.Rzuc jakis rozklad wnetrza.
Woj-tek - 2015-09-16, 21:19

Właśnie pod siedzenia poszła klima, a pod łóżko to mi szkoda bagarznika bo trochę betli zabieramy zawsze :?
tom-cio - 2015-09-16, 21:30

waskie zbiorniki ponad nadkolami tyłu,tylko to na szybko mi do glowy przychodzi
Woj-tek - 2015-09-16, 21:51

Tak myślałem, jeszcze pod lodówką coś zmieszczę :)
toscaner - 2015-09-16, 22:22

Dawaj zbiornik pod podłogą, owiń alufoxem albo nie owijaj, pod to matę grzewaczą, jeśli alufox dasz (na w razie W, albo też olej), a w środku mały zbiornik jaki zmieścisz. Nie wiem, 20l? 30l? Z tego pod podłogą przepompownię (pompka 30 kilka zetów), żeby pompowało do górnego. Jak w zimie jedziesz to w dolnym pusto i masz w środku, a jak jeździsz, gdy mrozów nie ma, to lejesz w oba.
Ja mam w środku 70l, ale własnie dobilismy do UK i życie potwierdza to co wiedziałem. W UK nie ma praktycznie gdzie nalać czystej. Planuje dowalić poza tą 70-tką w środku ze 2x30l pod auto + pompka zanurzeniowa, albo wąż i zasysać ciśnieniową. Już nawet kupiłem trójnik z zaworkami do sterowania z którego zbiornika ma ciągnąć. Jak zamontuję to "pśtryknę focię". :)
Może taki pomysł Ci coś pomoże. :spoko

tom-cio - 2015-09-16, 22:33

Toscaner,czas zmienic nick :wyszczerzony: Powaznie jestes juz w UK?A z podwojnymi zbiornikami pomysl w sumie niezly
toscaner - 2015-09-16, 22:56

Nicka nie zmieniam, mam to w dupie. Kto wie, może wrócimy za 100 lat do Toskanii, więc po co. :haha:

Ponoć teraz jeździmy po prawidłowej stronie. Oczywiście zahaczyliśmy o znajome białe klify.
Ehh kiedy ja nadrobię relację? :shock:
Zaległości w tysiącach km i tysiącach fotek.
W każdym razie na całe UK mam 2 miejscówki z wodą. :haha:
Zobaczymy jak tu się sprawdzą mapy od Onionskin. :spoko
Wg nich jest sporo więcej, ale miejsca liche. No nic. Zobaczymy. Te zbiorniki się przydadzą. Poskładam to na dniach może. Mrozy to rzadkość, więc powinno się sprawdzić. :-P
Z tym, że ja robię rozdzielacz (trójnik) i wodę będzie ciągnęła ta sama pompa ciśnieniowa.

Woj-tek - 2015-09-17, 05:50

toscaner, fajny pomysł, fzięki.
Stawiam piwo :)

wlodo - 2015-09-17, 09:24

Małe mam doświadczenie...
Czy takie zbiorniki pod podwoziem się okresowo,np.po sezonie czyści?
Bo demontaż bez kanału,mycie i znowu podwieszanie,do przyjemnych nie należy.

Istvan - 2015-09-17, 09:35

wlodo napisał/a:
Małe mam doświadczenie...
Czy takie zbiorniki pod podwoziem się okresowo,np.po sezonie czyści?
Bo demontaż bez kanału,mycie i znowu podwieszanie,do przyjemnych nie należy.

Nie wiem ile masz miejsca. Są zbiorniki o wysokości ok30cm , prostopadłościenne. Montujesz dużym deklem do dołu i bez demontażu możesz przepłukać (oczywiście nie na trawę). :spoko

Woj-tek - 2015-09-17, 16:38

Prawdopodobnie zbiornik idzie na górę.
Rozmawiałem z fachowcami od klimy i mówią, że przerobią by była tam gdzie ma być.
Zobaczymy, w poniedziałek jadę na wizję. :wyszczerzony:

Woj-tek - 2015-09-17, 19:55

Dziś takie coś mi wyszło ;)
Woj-tek - 2015-10-10, 11:09

Iveco dziś dostało markizę.
Woj-tek - 2015-10-20, 15:48

Mam pytanko jeśli można.
Dajecie jeszcze coś między wykładzinę podłogową a płyty (oczywiście oprócz kleju).

miklo75 - 2015-10-20, 20:35

Ta roleta nie za długa?

Ja planuję długość auta 6m a markizę 3m i nie wiem czy nie za krótka.

Woj-tek - 2015-10-20, 20:49

miklo75 napisał/a:
Ta roleta nie za długa?

Ja planuję długość auta 6m a markizę 3m i nie wiem czy nie za krótka.

Cienia jak najwięcej :)
Nie wystaje za obrys, myślę, że będzie ok.
A zresztą była okazja to się kupiło ;)

tom-cio - 2015-10-27, 18:40

Wukor,dawaj ,dawaj,bede pilnowal,zeby monologow nie bylo :mrgreen: :spoko
Woj-tek - 2015-10-27, 18:52

Coś się dzieje, jutro jakieś fotki zapodam ;)
CORONAVIRUS - 2015-10-27, 19:24

wukor napisał/a:
Iveco dziś dostało markizę.

pięciometrówka :) 12m2 cienia :) super sprawa .

Woj-tek - 2015-10-28, 19:13

Kilka fotek z postępu prac. ;)
Woj-tek - 2015-11-08, 15:07

Pytanko, czy można wc kasetowe thetforda przełożyć z prawej na lewą stronę.
W instrukcji jest napisane, że są prawe i lewe ale w myśl, że Polak potrafi takie pytanie.

Karas - 2015-11-08, 15:25

a jaki model? c2 na pewno można, bo przekładałem
Woj-tek - 2015-11-08, 16:34

Taki z pompką
Karas - 2015-11-08, 16:44

to da się.
Woj-tek - 2015-11-10, 19:14

Karas napisał/a:
to da się.

Da się, zrobione.
Dzięki.
Piwko leci.

Woj-tek - 2015-11-13, 21:08

Pytanko
Który separator lepszy, może ktoś ma jakieś sugestie

http://www.ecosolar.pl/cy...120a-p-448.html

http://allegro.pl/izolato...5775351601.html

Za cenne sugestie serdeczne dzięki.

vIrek - 2015-11-16, 09:49

Pierwszy lepszy: większy prąd, ma możliwość sprzęgnięcia na chwilę obu akumulatorów, łączy też w drugą stronę gdy podpięte do ładowania aku zabudowy.
Miałem ten pierwszy w poprzednim autku (bywało, że się stycznik nie rozłączał), teraz kupiłem cyrixa, ale jeszcze go nie zainstalowałem.

Woj-tek - 2015-11-16, 10:33

vIrek, dzięki .
Cyrix kupiony.
Tylko, że piszesz " Miałem ten pierwszy w poprzednim autku (bywało, że się stycznik nie rozłączał) "
Cyrix czy przejęzyczenie. :?:

vIrek - 2015-11-16, 11:14

Sorry za zamieszanie :gwm
Oczywiście "zawieszał" się SLA40, ale to może z tej przyczyny, że powinien być większy do moich 100Ah aku i alternatora V-klasy. Co nie zmienia faktu, że Cyrix jest dużo lepszym wyborem.

Woj-tek - 2015-11-16, 12:03

Dzięki
Też mi się wydaje, że lepszy wybór.
Pisałem meila do sprzedawcy tego pierwszego i jak przyszło do szczegółowego wyjaśnienia zastosowania w instalacji to nabrał wody w usta.
Dlatego szukałem dalej.

Woj-tek - 2015-12-11, 12:49

Może Ktoś z mądrych ludzi podpowie jak to podłąbzyć?
Jest to voltomierz tylko, że po Chińsku :)

piotr1 - 2016-01-06, 22:07

Widzę że robota idzie do przodu...... Będę kibicował :spoko :spoko :spoko
Woj-tek - 2016-01-06, 22:09

piotr1, a dzięki coś się dzieje :)
piotr1 - 2016-01-06, 22:22

U nas -14 aby do wiosny. Mam trochę roboty przy Mobilvette ale musi być cieplej :zimno :spoko
Woj-tek - 2016-01-06, 23:58

U nas -2 ale od jutra ma być na + :wyszczerzony:
Świstak - 2016-01-07, 09:29

Według obrazka to 2 w jednym - woltomierz i amperomierz. Bocznik masz? Albo na obrazku wyjaśniają jak się podłącza amperomierz, a jak woltomierz. Małe to strasznie i niewiele widać.
Woj-tek - 2016-01-07, 17:50

Świstak, dzięki za fatygę, wymieniłem to na inny.
Już założony i działający.

Woj-tek - 2016-01-13, 17:28

Mam pytanko, kupiłem jakiś czas temu piec trumy. Teraz go montuję i sterowanie wentylatora mi nie działa.
Wentylator bezpośrednio działa, tylko przez sterownik nie.
Podłączyłem wg opisu kolorami przewodów, gdzie szukać przyczyny?

Socale - 2016-01-13, 21:09

To kanciaste ceramiczne to rezystor czy bezpiecznik ?
Jaka wartość, co tam jest napisane? Licha fotka trochę, postaraj się.
Tak czy siak , nie przewodzi, zmostkuj go i sprawdź.
.
Ponadto, czerwony plus, wchodzi do kostki pod śrubkę ale już dalej nie wychodzi, może ten rezystor jest źle wpięty, logicznie byłoby obniżyć go o pięterko z obu stron.

Woj-tek - 2016-01-13, 21:35

Socale, Człowiek stary i ślepy, + wchodzi i nie wychodzi. :oops:
Teraz jak przesunę o jedno oczko rezystor to pozostaje pusty zielony.
Pytanie czy do sterownika jeszcze nie ma iść masa.
Poprzednik coś namieszał a schematu nie mogę znaleźć w necie :(
Wielkie dzięki i piwo leci za sokoli wzrok.

mrsulki - 2016-01-13, 21:47

wukor, to prawda co prawi Socale, jednak nie ryzykowałbym na zasadzie prób i błędów bo możesz wytwornicę dymu zamiast pieca mieć.
Woj-tek - 2016-01-13, 21:54

mrsulki, właśnie szukam schematu i nic :evil:
Socale - 2016-01-13, 22:01

mrsulki napisał/a:
...
nie ryzykowałbym na zasadzie prób i błędów bo możesz wytwornicę dymu zamiast pieca mieć.

Schematu nie znajdzie, próbować, to jedyna metoda, liczę ze bezpiecznik jest w torze zasilania, więc nic nie grozi.

Woj-tek - 2016-01-13, 22:03

Pozostaje rozkręcić sterownik i coś podumać ;)
Woj-tek - 2016-04-30, 20:07

Wymyśliłem sobie drzwi łamane do łazienki i teraz nie mog,,ę rozwiązać tematu zamka.
Jak by ktoś miał jakiś pomysł to bardzo proszę :)

Bronek - 2016-04-30, 23:00

Magnes neodymowy?
Woj-tek - 2016-05-01, 06:47

Dzięki za super radę, cholera nie wpadłem ;)
toscaner - 2016-05-01, 15:43

Też mam neodymowe do drzwi łazienkowych. Dałem 5 małych, ale nie trzymają w czasie jazdy i nieraz puszczą, więc na czas jazdy drzwi otwarte i zablokowane na zatrzaskach. Taki upgrade po tym jak wyrobiły się zatrzaski w oryginalnych prowadnicach :-P
Chciałem dać większe bo miałem dwa, ale jeden upadł i się rozłupał. Widać nawet neodymy to straszna chińszczyzna :)

Bronek - 2016-05-01, 17:12

Jest jeszcze
"rzep techniczny."
Tylko niev"grzybkowy"
A taki jak na zdjęciu, , kupujemy z "metra"

To kapitalne ustrojstwo. Były kiedyś w Lidlu przeźroczyste, okrągłe i w paskach
Zawsze mam.
Idealne do mocowania.... Wszystkiego... Np. nawigacji, telefonu pojemników itd.
U mnie właśnie, łamane i przesuwne dwuczęściowe drzwi kabiny natrysku, spina taki rzep, gdy półokrągłe drzwi są złożone i gotowe do jazdy.
Kwadracik ok 1cmx1cm niewidoczny, bezbarwny. Odkąd mam kamperka z kąpielami i myciem kabiny nieodpadł.
Na Allegro widziałem tylko czarne.

Trzyma jak cholera np. 1cm, niedorozpięcia przez dziecko.

Polecam.

toscaner - 2016-05-01, 18:14

Ponoć rzepy to technologia od kosmitów. :mrgreen:
Teraz stosowana w kamperach.
U mnie jest plan, żeby rzepy trzymały poduszki oparć w podkowie. No ale może kiedyś. :)

Bronek - 2016-05-01, 18:41

U mnie trzymają jedno oparcie, które przy okazji zasłania półki.
Miała być roleta a jest rzep. I gitara

Właśnie siedzimy sobie przy kawce, ja naprzeciw tej zawieszonej pufy, Wacik kima

Woj-tek - 2016-05-01, 21:23

Też fajny pomysł z rzepami, ale wstępnie magnesy mi się bardziej spodobały.
A na rzepy to będą mocowane zasłony kabiny.

Woj-tek - 2016-05-14, 13:30

Pytanko jeśli można, w jakim progamie i w jaki sposób zrobić wizualizację i projekt naklejek na kampera. Dodam, że mają to być paski i jakieś mało wymagające wzory.
onionskin - 2016-05-14, 13:52

Jeśli darmowo to https://inkscape.org