|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Prawo i przepisy - Krokodylki/ITD a kampery powyżej 3,5t ?
LoneTux - 2015-08-21, 14:41 Temat postu: Krokodylki/ITD a kampery powyżej 3,5t ? Witam,
Tak się zastanawiam... Jakie dokładnie są uprawnienia inspekcji transportu drogowego względem kamperów powyżej 3,5t ?
Czy mają uprawnienia np. sprawdzania co jest przewożone ? Czy oprócz ważenia pojazdu i sprawdzania stanu technicznego mogą np. wejść na pokład i zaglądać mi do lodówki, otwierać szafki, zaglądać pod łóżko etc ?
Może ktoś, kto miał już jakąś kontrolę się wypowie ?
bart.ek - 2015-08-21, 14:53
ze strony ITD:
Cytat: | Od stycznia 2011 r. do Inspekcji należy kontrola ruchu drogowego nie tylko pojazdów wykonujących przewóz drogowy (a więc samochodów osobowych i autobusów wykonujących przewóz osób oraz pojazdów ciężarowych przewożących rzeczy o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 3,5 tony), ale także samochodów osobowych w wymienionych w ustawie Prawo o ruchu drogowym przypadkach:
Jeżeli zachodzi uzasadnione podejrzenie, że kierujący znajduje się pod wpływem alkoholu lub środków działających podobnie do alkoholu;
Jeżeli kierujący naruszył przepisy ruchu drogowego, a to naruszenie zostało zarejestrowane za pomocą przyrządów kontrolno-pomiarowych lub urządzenia rejestrującego;
Jeżeli kierujący rażąco naruszył przepisy ruchu drogowego lub spowodował zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym.
Dokonując zatrzymania, inspektorom przysługują uprawnienia takie, jakie mają funkcjonariusze Policji " mają prawo wylegitymować kierującego, sprawdzić dokumenty (prawo jazdy, dowód rejestracyjny, dowód zawarcia umowy ubezpieczenia obowiązkowego OC lub stwierdzającego opłacenie składki), mogą również sprawdzić stan trzeźwości kierującego oraz stan techniczny pojazdu.
- See more at: http://www.gitd.gov.pl/gi...h.NC19f8km.dpuf |
Czarna i Krzysiek - 2015-08-21, 15:24
Z racji wykonywanego zawodu, mam niestety wątpliwą przyjemność kontaktu z Pana z ITD dość często, a ostatnio bardzo często. Są gorsi niż Policja. Wedle nowelizacji ustawy mają takie same prawa jak Policja i mogą kontrolować wszystkie pojazdy i bardzo skrupulatnie te uprawnienia wykorzystują. Mają prawo sprawdzić Ci wszystko w samochodzie, od kamizelki odblaskowej po zawartość kasety w kiblu. Badają paliwo, na którym jedziesz i inne dziwne rzeczy potrafią wymyślać podczas kontroli. Zawsze coś znajdą, zawsze się do czegoś przyczepią i raczej nie da rady się z nimi dogadać. Ja unikam ich jak ognia, zarówno w pracy jak i prywatnie. Mandaty nakładają najwyższe jakie mogą i piszą je z uśmiechem na twarzy
Podczas wakacji kamperem miałem z nimi raz do czynienia, na Dolnym Śląsku. Przetrzepali mi wszystko, nawet do kibla zaglądali....... przyczepili się do butli gazowych, bo miałem je spięte gumką transportową, a nie pasem ładunkowym, jak to według nich powinno być. Mandat, 200 PLN bez punktów.
W pracy jak mnie zatrzymają, to przynajmniej godzinę mam z głowy i też się zawsze czepną, ostatnio identyfikator według nich był w za mało widocznym miejscu......
Lepiej nadrobić kilkanaście czy kilkadziesiąt kilometrów niż narażać się na spotkanie z nimi, ale to oczywiście tylko moje zdanie ;-)
Comsio - 2015-08-21, 19:30
Przy mnie w Busie dzwonił do Italli do firmy w której podejmowałem ładunek. (sprawdzał)
Pochwalił się mową italijncką
Fux - 2015-08-21, 19:47
COMSIO napisał/a: | Pochwalił się mową italijncką |
To chyba zaleta...
LoneTux - 2015-08-21, 20:05
Edyta i Krzysiek napisał/a: | Z racji wykonywanego zawodu, mam niestety wątpliwą przyjemność kontaktu z Pana z ITD dość często, a ostatnio bardzo często. Są gorsi niż Policja. Wedle nowelizacji ustawy mają takie same prawa jak Policja i mogą kontrolować wszystkie pojazdy i bardzo skrupulatnie te uprawnienia wykorzystują. Mają prawo sprawdzić Ci wszystko w samochodzie, od kamizelki odblaskowej po zawartość kasety w kiblu. Badają paliwo, na którym jedziesz i inne dziwne rzeczy potrafią wymyślać podczas kontroli. Zawsze coś znajdą, zawsze się do czegoś przyczepią i raczej nie da rady się z nimi dogadać. Ja unikam ich jak ognia, zarówno w pracy jak i prywatnie. Mandaty nakładają najwyższe jakie mogą i piszą je z uśmiechem na twarzy
Podczas wakacji kamperem miałem z nimi raz do czynienia, na Dolnym Śląsku. Przetrzepali mi wszystko, nawet do kibla zaglądali....... przyczepili się do butli gazowych, bo miałem je spięte gumką transportową, a nie pasem ładunkowym, jak to według nich powinno być. Mandat, 200 PLN bez punktów.
W pracy jak mnie zatrzymają, to przynajmniej godzinę mam z głowy i też się zawsze czepną, ostatnio identyfikator według nich był w za mało widocznym miejscu......
Lepiej nadrobić kilkanaście czy kilkadziesiąt kilometrów niż narażać się na spotkanie z nimi, ale to oczywiście tylko moje zdanie ;-) | Boże, co za mendy.
Jeżeli ktoś mieszka w kamperze to nie możnaby takiej kontroli podciągnąć pod zakłócanie miru domowego :P ?
LoneTux - 2015-08-21, 20:09
EDIT:
Zacząłem właśnie czytać ustawę i znalazłem coś ciekawego...
Z http://isap.sejm.gov.pl/D...=WDU20071250874
Kod: | 1. Przepisów ustawy nie stosuje się do przewozu drogowego wykonywanego po-
jazdami samochodowymi lub zespołami pojazdów:
1) przeznaczonymi konstrukcyjnie do przewozu nie więcej niż 9 osób łącznie z
kierowcą – w niezarobkowym przewozie drogowym osób;
2) o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 tony w transporcie
drogowym rzeczy oraz niezarobkowym przewozie drogowym rzeczy;
3) zespołów ratownictwa medycznego oraz w ramach usług transportu sanitar-
nego. |
Wyglądałoby na to, że ITD nie może kontrolować kamperów. Może ktoś lepiej znający się ode mnie na prawie tutaj się do tego ustosunkować ?
Czarna i Krzysiek - 2015-08-21, 21:07
Była nowelizacja ustawy w 2011 roku bodajże i ITD dostała nowe uprawnienia.
Bronek - 2015-08-21, 21:22
Po Koszalinem zatrzymali mnie w osobowym amerykańcu , kazali otworzyć bagażnik.. i tyle ??
Johny_Walker - 2015-08-21, 21:30
Nie musisz otwierać bagażnika. Nie masz takiego obowiązku.
MILUŚ - 2015-08-21, 21:33
Bronek napisał/a: | Po Koszalinem zatrzymali mnie w osobowym amerykańcu , kazali otworzyć bagażnik.. i tyle ?? |
Na ile juz Cię poznałem ; pewnie nieomieszkałeś zadać pytania ,,,,,,,,,, po co ?,,,,,,,,,,,I co ?
Czarna i Krzysiek - 2015-08-21, 21:48
Johny_Walker napisał/a: | Nie musisz otwierać bagażnika. |
Musisz, tak samo jak Policji.... jeśli nie, podaj podstawę prawną ?
Bronek - 2015-08-21, 22:00
Wiocha Biesiekierz , parking . Machnęli , zjechałem . Wybrali gapiąc sie w lornetkę .
Grzecznie w papierki , o aucie coś . Nomen omen Milusio było .
Proszę otworzyć bagażnik . Proszę i tyle . Do widzenia .
Nie pytałem dlaczego, bo uważam , że mają prawo .
A W AMERYKAŃCU SZCZEGÓLNIE ........jak pewnie niEktórzy wiedzą w każdym ichnim amerykanckim aucie ,jest tam wajcha , na wypadek, gdy zwłoki ożyją , lub porwany się uwolni , by mógł uciec. .
Ten stary rzęch , którym tu tak szpanuję jest zauważalny . Mam z tym na szczęście miłe a la celebryckie kłopoty.
Miłe ,bo nie wzbudza zazdrości bo to nie wypas , ale dziwoląg jak na nasze zunifikowane auta. Radosna twórczość ...chyba dlatego mnie zhaltowali , ?
qdlaty_78 - 2015-08-21, 22:38
Edyta i Krzysiek napisał/a: | |
To jak na działce będę chciał wymienić butle i osobówką się kopnę na stację to też mam ją przytroczyć pasem transportowym w bagażniku?
Coś mi się zdaje że po cichu kiełkuje nam następna banda nadgorliwców , takich samych jak strażnicy miejscy.
LoneTux - 2015-08-21, 22:45
Edyta i Krzysiek napisał/a: | Była nowelizacja ustawy w 2011 roku bodajże i ITD dostała nowe uprawnienia. | Możesz linka podać do tej ustawy ?
Coś nie widzę jej na stronie rządowej.
Widzę tylko wersje z 2001 i nowelizację z 2007, nie ma żadnych informacji o nowszej wersji. Ale może źle szukam.
LoneTux - 2015-08-21, 22:50
Znalazłem nawet jakąś nowelizację aktualną i nadal na samym początku jest ten sam tekst:
http://prawo.legeo.pl/pra.../?on=02.12.2013
Kod: |
Art. 3. 1. Przepisów ustawy nie stosuje się do przewozu drogowego wykonywanego pojazdami samochodowymi lub zespołami pojazdów:
1) przeznaczonymi konstrukcyjnie do przewozu nie więcej niż 9 osób łącznie z kierowcą — w niezarobkowym przewozie drogowym osób;
2) o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 tony w transporcie drogowym rzeczy oraz niezarobkowym przewozie drogowym rzeczy;
3) zespołów ratownictwa medycznego oraz w ramach usług transportu sanitarnego.
|
Wygląda, że ustawa o ITD nie dotyczy kamperów w ogóle. Kamper = samochód do przewozu nie więcej niż 9 osób w niezarobkowym przewozie.
tolo61 - 2015-08-21, 23:33
Się wtrącę...
Mam czasami do czynienia z Krokodylkami...
Maja uprawnienia nie powiem , jednak nie takie jak się tutaj myśli .
Sprawdzają auta wykonujące przewozy zarobkowe w transporcie drogowym rzeczy lub osób
Przewozów prywatnych nie sprawdzają Nie maja też prawa na bezpodstawne przeszukania pojazdu / podobnie jak Policja / Czy próbował ktoś z was nie otworzyć bagażnika do kontroli gdy go o to poproszono? Ja odmówiłem ....i co??? fajnie było
Natomiast pracownicy ITD to też tylko ludzie ...
Ja mimo tego że dostałem mandat nie powiem z mojej ewidentnej winy mam jak najlepsze zdanie o nich.
Mili uprzejmi grzeczni ..a że stanowczy i nie biorą..../ nie tylko oni , inni już też przestali / to chyba tylko dobrze o nich świadczy
Praca jak praca a ludzie ...wszędzie są LUDZIE i ludziska
Może tylko mi się tak udawało że na swojej drodze zarówno policjantów czy krokodyli spotykam normalnie ludzkich...
A propo wjeżdżając do Niemiec kamperem zostałem zatrzymany przez patrol policji . Chciał wejść do auta sprawdzić co wiozę , nie zgodziłem się . Policjant niemiecki nie ma prawa bez zgody i bezpodstawnie wejść do kampera bus czy innego pojazdu. Możesz jedynie otworzyć drzwi do kibelka by zobaczył że nikogo nie ma , natomiast pracownicy służby celnej na służbie już niestety mogą .
Inny ciekawy przepis obowiązujący w Niemczech mówi że po autostradzie nie można jechać z towarem którego długość przekracza bodajże 1m ... ale jest wyjątek ...można jechać nawet jeżeli wystaje 3m za auto pod warunkiem ze nie jedziesz autostrada dalej niż ...100km / znam to z autopsji bo o tym przepisie dowiedziałem się bezpośredni od policjanta po zatrzymani na autostradzie gdzie na lawecie wiozłem drugą zepsutą lawetę a wystawała 3,4m...sam dawał mi do zrozumienia co w razie następnej kontroli mam powiedzieć i jak sobie rozłożyć kilometry z Bremen do granicy /
Tak że do mundurowych mam jako takie szczęście .
Oby trwało....
Czarna i Krzysiek - 2015-08-22, 13:01
LoneTux napisał/a: | Znalazłem nawet jakąś nowelizację aktualną i nadal na samym początku jest ten sam tekst: |
Z praktyki wiem, że mogą, nie mam dzisiaj czasu szukać ustawy, ale jak znajdę chwilę, o znajdę. Można nawet spotkać ITD z radarem na drodze zatrzymujących zwykłe osobówki za przekroczenie prędkości, więc mogą, na 100% mogą.
tolo61 napisał/a: | Przewozów prywatnych nie sprawdzają |
Sprawdzają, no mnie sprawdzali i kilka razy widziałem ich normalnie z radarem przy drodze, a nie jechałem taksówką tylko kamperem.
tolo61 napisał/a: | Natomiast pracownicy ITD to też tylko ludzie ... |
Oczywiście, tylko zwykle władza i uprawnienia uderzają do głowy. ?Teraz większe uprawnienia i ..... sodówka, ale to moje doświadczenia.
tolo61 napisał/a: | a że stanowczy i nie biorą..../ nie tylko oni , inni już też przestali / to chyba tylko dobrze o nich świadczy |
Pisząc "dogadać" nie miałem na myśli łapówki, bo ja nie daję i nie biorę, tylko dogadanie takie ludzkie, np. zaraz kupię na stacji pasy i zamocuję butlę..... a nie od razu mandat.
tolo61 napisał/a: | Praca jak praca a ludzie ...wszędzie są LUDZIE i ludziska |
Oczywiście, jak w każdym zawodzie, a ja każdą pracę szanuję, czy to Policjant czy śmieciarz, każdy zarabia na życie...... tylko nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu i o to mi chodziło.
Generalnie, ja nie mam miłych doświadczeń z ITD, ale zapewne wynika to z mojego zawodu bo w stolicy trzepią taksówki na potęgę i nikogo kogo znam jeszcze bez mandatu nie wypuścili, nawet w nowych samochodach potrafią się do czegoś przyczepić. Kamperem raz mnie zatrzymali i też..... może i było uprzejmie i z kulturą, ale mandatu sobie nie odpuścili Tylko tak jak pisałem, to jedynie moje doświadczenia, każdy pewnie będzie miał inne
Czarna i Krzysiek - 2015-08-22, 13:08
Znalazłem:
Uprawnienia ITD
Zwróć uwagę na to, kiedy mogą robić kontrolę: jeśli istnieje uzasadnione podejrzenie..... kierowca rażąco ...... znowu pozostało to w gestii interpretacji prawa przez kontrolującego ;-) spróbuj udowodnić, że nie naruszyłeś rażąco przepisów..... według Ciebie nie, według Inspektora tak i co ?? Sąd ?? Komu przyzna rację ?
Brat - 2015-08-22, 14:45
Rozumiem, że jezdzisz na codzień taksówką (?), w związku z czym masz pewnego rodzaju uprzedzenie do 'krokodylków', którzy taksówki często kontrolują ... Pewnie tak jest ... szukają "lewych" taksówkarzy, licznikowych kombinatorów czy też rzęchów grożących życiu pasażerów.
Tu rozmawiamy o kamperach. Aktualna wersja przepisów (2015), np. z tej strony http://prawooruchudrogowy...ch-organow.html - warto przejrzeć. Wobec kamperów ich uprawnia są znacząco mniejsze niż wobec taksówek i nie jest prawdą, że jest w tym przepisach duże pole do interpretacji. Piszesz np. Cytat: | Zwróć uwagę na to, kiedy mogą robić kontrolę: jeśli istnieje uzasadnione podejrzenie..... kierowca rażąco ...... znowu pozostało to w gestii interpretacji prawa przez kontrolującego | a PRD, w art. 129a, powiada: Cytat: | w stosunku do którego zachodzi uzasadnione podejrzenie, że kieruje pojazdem w stanie nietrzeźwości lub w stanie po użyciu alkoholu albo środka działającego podobnie do alkoholu | Czyli - konkret a nie ogólne "uzasadnione podejrzenie". Alboś trzeźwy albo nie ... Nie ma pola do interpretacji.
Dalej piszesz: sugerując, że dotyczy to widzimisię inspektora. Tymczasem przepis mówi: Cytat: | który naruszył przepisy ruchu drogowego, w przypadku zarejestrowania tego naruszenia przy użyciu:
a) przyrządów kontrolno-pomiarowych,
b) przenośnych albo zainstalowanych w pojeździe albo na statku powietrznym urządzeń rejestrujących,
•który rażąco naruszył przepisy ruchu drogowego lub spowodował zagrożenie jego bezpieczeństwa, | Czyli - znowu konkret. Nie widzimisię sfrustrowanego urzędnika, tylko zarejestrowanie Twojego/mojego wykroczenia, z możliwością udowodnienia popełnienia tegoż.
Nie demonizujmy ITD. Jeździjmy sprawnymi kamperami, zgodnie z przepisami. Oni wówczas mogą nam jedynie ... hmmm ... zasalutować
Czarna i Krzysiek - 2015-08-22, 16:27
No nie do końca, bo jest tam też artykuł mówiący o tym, że nie zawsze to wykroczenie musi być zarejestrowane. ;-)
Ja nie jestem do nich uprzedzony, służby porządkowe są potrzebne i wcale nie jestem za tym, aby zmniejszać ich ilość, wręcz przeciwnie. Na codzień, jak słusznie zauważyłeś, jeżdżę taksówką i widzę co się dzieje na ulicach, dlatego im więcej policji i podobnych służb, tym ja czuję się bezpieczniej i wcale nie żałuję publicznych pieniędzy wydawanych na ich sprzęt, szkolenie czy też pensje.
LoneTux - 2015-08-22, 18:02
Brat napisał/a: | Rozumiem, że jezdzisz na codzień taksówką (?), w związku z czym masz pewnego rodzaju uprzedzenie do 'krokodylków', którzy taksówki często kontrolują ... Pewnie tak jest ... szukają "lewych" taksówkarzy, licznikowych kombinatorów czy też rzęchów grożących życiu pasażerów.
Tu rozmawiamy o kamperach. Aktualna wersja przepisów (2015), np. z tej strony http://prawooruchudrogowy...ch-organow.html - warto przejrzeć. Wobec kamperów ich uprawnia są znacząco mniejsze niż wobec taksówek i nie jest prawdą, że jest w tym przepisach duże pole do interpretacji. Piszesz np. Cytat: | Zwróć uwagę na to, kiedy mogą robić kontrolę: jeśli istnieje uzasadnione podejrzenie..... kierowca rażąco ...... znowu pozostało to w gestii interpretacji prawa przez kontrolującego | a PRD, w art. 129a, powiada: Cytat: | w stosunku do którego zachodzi uzasadnione podejrzenie, że kieruje pojazdem w stanie nietrzeźwości lub w stanie po użyciu alkoholu albo środka działającego podobnie do alkoholu | Czyli - konkret a nie ogólne "uzasadnione podejrzenie". Alboś trzeźwy albo nie ... Nie ma pola do interpretacji.
Dalej piszesz: sugerując, że dotyczy to widzimisię inspektora. Tymczasem przepis mówi: Cytat: | który naruszył przepisy ruchu drogowego, w przypadku zarejestrowania tego naruszenia przy użyciu:
a) przyrządów kontrolno-pomiarowych,
b) przenośnych albo zainstalowanych w pojeździe albo na statku powietrznym urządzeń rejestrujących,
•który rażąco naruszył przepisy ruchu drogowego lub spowodował zagrożenie jego bezpieczeństwa, | Czyli - znowu konkret. Nie widzimisię sfrustrowanego urzędnika, tylko zarejestrowanie Twojego/mojego wykroczenia, z możliwością udowodnienia popełnienia tegoż.
Nie demonizujmy ITD. Jeździjmy sprawnymi kamperami, zgodnie z przepisami. Oni wówczas mogą nam jedynie ... hmmm ... zasalutować | No i to mi się właśnie podoba - konkrety.
Jak do tej pory nikt w tym temacie nie wkleił nic konkretnego na temat jakoby ITD miało uprawnienia przeszukiwać kampera w środku.
Chyba wydrukuję sobie ustawę o ITD i będę z nią po prostu jeździł.
DI STEFANO - 2015-08-22, 20:13
Panowie
proponuję przeanalizować ustawę zawierającą warunki,zasady oraz okoliczności dokonywania czynności prawnie zwanej
PRZESZUKANIEM
nie jest ważnym czy czynność przeszukania jest wykonywana przez funkcjonariusza osobie,w domu,innym objektach ,czy wnętrza bagażnika samochodu czy campera.
Funkcjonariusz przystępujący do czynności przeszukania,w trakcie tej czynności jak również po przeszukaniu musi spełnić określone prawem obowiązki.
OMEGA - 2015-08-22, 20:22
DI STEFANO napisał/a: | Funkcjonariusz przystępujący do czynności przeszukania,w trakcie tej czynności jak również po przeszukaniu musi spełnić określone prawem obowiązki. |
Temat interesujący , bądź tak miły napisz trochę więcej , jakie to musi spełnić obowiązki???
Johny_Walker - 2015-08-22, 20:51
Edyta i Krzysiek napisał/a: | Johny_Walker napisał/a: | Nie musisz otwierać bagażnika. |
Musisz, tak samo jak Policji.... jeśli nie, podaj podstawę prawną ? |
Policji nie musisz. Oni mogą o to poprosić. Dlaczego proszą? Bo sami nie mogą. Liczą na naiwność.
Brat - 2015-08-22, 21:46
Edyta i Krzysiek napisał/a: | No nie do końca, bo jest tam też artykuł mówiący o tym, że nie zawsze to wykroczenie musi być zarejestrowane. ;-) | Przejrzałem raz jeszcze prawo o ruchu drogowym i nie znalazłem takiego artykułu.
Czarna i Krzysiek - 2015-08-22, 23:56
Proszę bardzo, przeczytaj dokładnie to, co wytłuszczonym drukiem. Cytat z oficjalnej strony ITD:
Po raz kolejny rozszerzono zakres działalności Inspekcji na mocy ustawy z dnia 29 października 2010 r. o zmianie ustawy – Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Nr 225, poz. 1466). 1 stycznia 2011 r. Inspekcja Transportu Drogowego uzyskała uprawnienia do kontroli samochodów osobowych w przypadku uzasadnionego podejrzenia wobec kierującego, że kieruje pojazdem w stanie nietrzeźwości lub stanie po użyciu alkoholu lub środka działającego podobnie do alkoholu, w przypadku zarejestrowania naruszenia przepisów ruchu drogowego przy użyciu przyrządów kontrolno-pomiarowych lub urządzeń rejestrujących albo w przypadku stwierdzenia rażącego naruszenia przepisów ruchu drogowego lub spowodowania zagrożenia bezpieczeństwa. - See more at: http://www.gitd.gov.pl/gi...h.WYHQ4r6l.dpuf
I teraz pytanie, rażącego według kogo? Oczywiście Inspektora kontrolującego, a rażące może właśnie być przewożenie źle, według niego, zabezpieczonej butli. A dlaczego mnie zatrzymał? Bo istniało Uzasadnione podejrzenie naruszenia przepisów. Co z tego wynika? Zatrzymać Cię może zawsze, a uzasadnienie zawsze się jakieś znajdzie !!
I jeszcze jeden cytat, tak żeby wszystko już było jasne:
Dokonując zatrzymania, inspektorom przysługują uprawnienia takie, jakie mają funkcjonariusze Policji " - See more at: http://www.gitd.gov.pl/gi...h.WYHQ4r6l.dpuf[/b]
LoneTux - 2015-08-23, 00:16
Edyta i Krzysiek napisał/a: |
I jeszcze jeden cytat, tak żeby wszystko już było jasne:
Dokonując zatrzymania, inspektorom przysługują uprawnienia takie, jakie mają funkcjonariusze Policji " - See more at: http://www.gitd.gov.pl/gi...h.WYHQ4r6l.dpuf[/b] | Czytałem ustawę i wygląda, że chodzi o tylko o kontrolę trzeźwości i wystawianie mandatów. ITD nie jest policją więc nie może mieć wszystkich ich uprawnień, trochę to logicznie sprzeczne by było.
Oczywiście, jeżeli jest tutaj ktoś znający się na prawie lepiej ode mnie, to niech mnie poprawi.
Zaraz wkleję fragmenty ustawy...
EDIT:
Z: http://isap.sejm.gov.pl/D...71250874&type=2
Do zadaƒ Inspekcji nale ̋y kontrola:
1) dokumentów zwiàzanych z wykonywaniem trans-
portu drogowego lub przewozów na potrzeby w∏as-
ne oraz przestrzegania warunków w nich okreÊlo-
nych;
2) dokumentów przewozowych zwiàzanych z wyko-
nywaniem transportu drogowego lub przewozów
na potrzeby w∏asne, o których mowa w art. 1;Dziennik Ustaw Nr 125
— 9375 —
3) ruchu drogowego w zakresie transportu, o którym
mowa w art. 1, na zasadach okreÊlonych w przepi-
sach dzia∏u V ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. —
Prawo o ruchu drogowym, a w tym stanu tech-
nicznego pojazdów;
4) przestrzegania przepisów dotyczàcych okresów
prowadzenia pojazdu i obowiàzkowych przerw
oraz czasu odpoczynku kierowcy;
5) przestrzegania szczegó∏owych zasad i warunków
transportu zwierzàt;
6) przestrzegania zasad i warunków dotyczàcych
przewozu drogowego towarów niebezpiecznych;
7) wprowadzonych do obrotu ciÊnieniowych urzà-
dzeƒ transportowych pod wzgl ́dem zgodnoÊci
z wymaganiami technicznymi, dokumentacjà tech-
nicznà i prawid∏owoÊcià ich oznakowania w zakre-
sie okreÊlonym w ustawie z dnia 28 paêdziernika
2002 r. o przewozie drogowym towarów niebez-
piecznych (Dz. U. Nr 199, poz. 1671, z póên. zm. 63) );
8) 64) kontrola rodzaju u ̋ywanego paliwa przez pobra-
nie próbek paliwa ze zbiornika pojazdu mechanicz-
nego. |
Z: http://isap.sejm.gov.pl/D...11251371&type=3
Art. 3. 1. Przepisów ustawy nie stosuje się do przewozu drogowego
wykonywanego pojazdami samochodowymi lub zespołami pojazdów:
1)
przeznaczonymi konstrukcyjnie do przewozu nie więcej niż 9 osób łącznie z
kierowcą – w niezarobkowym przewozie drogowym osób;
2)
o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 tony w transporcie
drogowym rzeczy oraz niezarobkowym przewozie drogowym rzeczy;
3)
zespołów ratownictwa medycznego oraz w ramach usług transportu
sanitarnego.
|
elspasoo - 2015-08-23, 08:09
Edyta i Krzysiek napisał/a: | Proszę bardzo, przeczytaj dokładnie to, co wytłuszczonym drukiem. Cytat z oficjalnej strony ITD:
[i]Po raz kolejny rozszerzono zakres działalności Inspekcji na mocy ustawy z dnia 29 października 2010 r. o zmianie ustawy – Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Nr 225, poz. 1466). 1 stycznia 2011 r. Inspekcja Transportu Drogowego uzyskała uprawnienia do kontroli samochodów osobowych....albo w przypadku stwierdzenia rażącego naruszenia przepisów ruchu drogowego lub spowodowania zagrożenia bezpieczeństwa |
W tej sytuacji osobiście zapytał bym jakie przepis ruchu naruszyłem lub jakie zagrożenia spowodowałem , że w ogóle zostałem zatrzymany. W każdym innym przypadku kontrola była nieuzasadniona , do auta bym nie wpuścił - mandatu bym nie przyjął , poprosił jednocześnie o nazwiska i nr służbowe kontrolujących i przesłał do przełożonych oficjalne zażalenie. Takie rzeczy na pewno zostawiają ślad w papierach.
Czysto teoretycznie, ale ja tak bym postąpił.
DI STEFANO - 2015-08-23, 08:17
OMEGA napisał/a: | DI STEFANO napisał/a: | Funkcjonariusz przystępujący do czynności przeszukania,w trakcie tej czynności jak również po przeszukaniu musi spełnić określone prawem obowiązki. |
Temat interesujący , bądź tak miły napisz trochę więcej , jakie to musi spełnić obowiązki??? |
po co się mam rozpisywać.
PRZESZUKANIE to czynność prawna i jako taka jest prawnie uregulowana,
wystarczy krótka niedzielna lektura aktualnie obowiązującego prawa.
Konkretnie:
Kodeksu postępowania karnego (ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r)
Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczeniach(ustawa z dnia 24 sierpnia 2001 roku)
Zastanawianie się i rozpisywanie,
czy ITD może czy nie może dokonywać PRZESZUKANIA kampera
uważam za bicie piany na forum CT w sezonie ogórkowym.
ITD działa w ramach obowiązującego prawa a na każde nadużycie tego prawa przez funkcjonariuszy ITD można złożyć zażalenie (zgodnie z art.236 kpk)
To tyle,
a może aż tyle.
pozdrawiam
dyskutujących
w tak oczywistym temacie
Mirekl61 - 2015-08-23, 19:06
Prawo w Polsce jest dla prawników a nie dla zwykłych obywateli i to co (normalnemu człowiekowi) wydaje się oczywiste zawsze można wywrócić na lewą stronę.
DI STEFANO - 2015-08-24, 08:55
Mirekl61 napisał/a: | Prawo w Polsce jest dla prawników a nie dla zwykłych obywateli i to co (normalnemu człowiekowi) wydaje się oczywiste zawsze można wywrócić na lewą stronę. |
tu się z tobą w części zgodzę.
Kilka miesięcy temu zdarzyło mi się wesołe zdarzenie.
Pewnego pięknego dnia w pięknym ale dziwnie zarządzanym Kołobrzegu miałem niecodzienne spotkanie z "funkcjonariuszami " Straży Miejskiej.
Nie istotne jest o co była ich interwencja,ważne że od jej podjęcia zachowali się bardzo władczo.
Poczekałem spokojnie na pełne rozwinięcie się strażników i "ogromny błysk intelektu oraz zasobu prawniczej wiedzy" oraz ich interpretacji popełnionego przeze mnie wykroczenia.
Przedstawiłem swoją interpretację uzupełnioną o informację o przekroczeniu przez nich należnych im z mocy ustawy uprawnień oraz poinformowałem,że niezwłocznie złoże zgodne z prawem zażalenie.
Strażnicy zaskoczeni moją postawą stwierdzili,że muszą tak postępować gdyż władze miasta od nich tego wymagają oraz boją się stracić pracę w SM.
Po zastanowieniu się zakończyli swoja interwencję bez karania oraz pouczania.
Być może sami z ich interwencji wysnuli wniosek (pouczenie) jak postępować w przyszłości żeby za nieuctwo i sobiepaństwo władz miasta nie obrywać słownie od przyjezdnych.
Wniosek:
uczmy się prawa,nie bójmy się go interpretować,gdyż prawo jest dla wszystkich nie tylko dla "WADZY"
Mirekl61
prawnik też jest zwykłym obywatelem.
Pozdrawiam
tolo61 - 2015-08-24, 12:17
Hej
Jeszcze raz ...
Wykładnia prawa czy też .....Interpretacja , interpretacja, interpretacja.... diabeł tkwi w szczegółach
Dlaczego adwokaci / dobrzy adwokaci / zarabiaja dobrze?
Bo potrafią tak zinterpretować prawo aby było po ich stronie / nie zawsze ale / A najważniejsze że potrafią PRZEKONAĆ do swojej interpretacji .
Napisałem w poprzednim poście, o tym jak odmówiłem otwarcia bagażnika przy rutynowej kontroli, patrolowi Policji .
Miąłem do tego prawo . Oni o tym wiedzieli bo nie było podstawy, tym bardziej prawnej aby podciągnąć daną czynność pod przeszukanie .
Należeli do osób inteligentnych i ....poproszono mnie o pokazanie...... apteczki / której też nomen omen mieć nie muszę / a później....gaśnicy
Gaśnica była w....bagażniku ... oczywiście musiałem otworzyć bagażnik .... w tym momencie , gaśnica już ich przestała interesować...
Nie omieszkałem skomentować i szczerze pochwalić ich sposobu realizacji planu.
Zapytałem tylko, co by było, gdyby gaśnica było w środku, pod fotelem.....
Pytanie zostało bez odpowiedzi ....
Tak jak pisze Di Stefano
"Wniosek:
uczmy się prawa,nie bójmy się go interpretować,gdyż prawo jest dla wszystkich nie tylko dla "WADZY" "
I tego się trzymajmy .
Bajaga - 2015-08-24, 19:40
tolo61 napisał/a: |
Mili uprzejmi grzeczni ..a że stanowczy i nie biorą..../ nie tylko oni , inni już też przestali / |
Znaczy uważasz, że nasze dzielne druhy z drogówki przestali ?? Aaaa to dobre, bardzo dobre
tolo61 - 2015-08-25, 14:41
No, widzę że poszedłem po bandzie ...
miało być .... powoli przestają ....
Bajaga - 2015-08-25, 17:29
tolo61 napisał/a: | :szeroki_usmiech
No, widzę że poszedłem po bandzie ...
miało być .... powoli przestają .... |
W związku z podwyżkami mandatów to raczej tylko stawki "bez faktury" wzrosną... Zwyczajowa stówka to już nic, trzeba mieć ze 3 przy sobie
Pawcio - 2015-08-27, 09:36
Bajaga napisał/a: | W związku z podwyżkami mandatów to raczej tylko stawki "bez faktury" wzrosną... Zwyczajowa stówka to już nic, trzeba mieć ze 3 przy sobie |
Można też przestać łamać przepisy i żadnych stówek nie wozić
CORONAVIRUS - 2015-08-27, 10:15
Pawcio napisał/a: | [
Można też przestać łamać przepisy i żadnych stówek nie wozić |
ze dwa pokolenia muszę wymrzeć by takie myślenie się włączyło ale to jedyna słuszna droga ...inaczej nijak się nie opłaca nie mówiąc o samopoczuciu własnym względem zasad i norm uznanych prawnie .
Czarna i Krzysiek - 2015-08-27, 14:25
Ja się już przyzwyczaiłem Kilku kolegów jest już na przymusowym urlopie z powodu utraty uprawnień ;-) Ja się już nauczyłem, przyzwyczaiłem i w nocy, w pracy, tempomat jest super wynalazkiem
Bajaga - 2015-08-27, 16:18
Pawcio napisał/a: |
Już widzę tych wszystkich moralnie czystych co to Zawsze mają 70 na drodze krajowej gdy stoi znak 70 albo co na autostradzie zwalniają ze 140 do 100 bo jest takie ograniczenie na dystansie 300m albo jadą 90 na pięknej szerokiej gładkiej drodze w środku niczego... Tja....
Pawcio - 2015-08-28, 07:50
Bajaga napisał/a: | Pawcio napisał/a: |
Już widzę tych wszystkich moralnie czystych co to Zawsze mają 70 na drodze krajowej gdy stoi znak 70 albo co na autostradzie zwalniają ze 140 do 100 bo jest takie ograniczenie na dystansie 300m albo jadą 90 na pięknej szerokiej gładkiej drodze w środku niczego... Tja.... |
Ci 'wszyscy moralnie czyści' jadący przez Niemcy czy Austrię zanim przekroczą znak 70 już z taką prędkością jadą . Tam się da .
Jest tak jak pisze kogut- trzeba czasu. Ale już jest lepiej. Groźba utraty prawka działa. Jeszcze kilka głośnych spraw o próbę wręczenia/przyjęcia łapówek na drodze i będzie cacy
YAN - 2015-08-28, 08:13
Zostałem zatrzymany do kontroli w W-wie z jakiegoś błahego powodu i udało mi się przekonać policjanta aby było to pouczenie ,ostrzeżenie. Za trzy dni miałem wezwanie na komendę i proszono mnie o wyjaśnienie sytuacji / powód i czy ukarano mnie mandatem i czy odstąpiono od tego/. Na powód wezwania odpowiedziano mi że są to rutynowe działania wewnetrzno- kontrolne. Czyli są obserwowani na służbie i nie znają dnia ani godziny.
Cyryl - 2015-08-28, 08:19
prowadzę Kwalifikację Wstępną i Okresową często wspólnie z inspektorami z ITD.
są to normalni ludzie i nie szukają kłopotów, jeżeli pojazd nie podlega pod Prawo o Transporcie Drogowym, nie zatrzymują.
więc jeżeli kamper +3,5t DMC zostanie zatrzymany przez ITD, to znaczy, że kierowca coś wyraźnie nabroił.
Andrzejek10 - 2015-08-28, 22:19
JJJB napisał/a: | Zostałem zatrzymany do kontroli w W-wie z jakiegoś błahego powodu i udało mi się przekonać policjanta aby było to pouczenie ,ostrzeżenie. Za trzy dni miałem wezwanie na komendę i proszono mnie o wyjaśnienie sytuacji / powód i czy ukarano mnie mandatem i czy odstąpiono od tego/. Na powód wezwania odpowiedziano mi że są to rutynowe działania wewnetrzno- kontrolne. Czyli są obserwowani na służbie i nie znają dnia ani godziny. |
To wkręcili Ciebie nie ma czegoś takiego jak wezwano mnie " rutynowe działania wewnetrzno- kontrolne" musi być podana przyczyna( z kpk lub kk) wezwania a nie takie bo sprawdzali policjantów, mogłeś to olać. Wiesz chcieli się wykazać i "udupić" porządnych policjantów którzy pomimo takich nakazów od przełożonych o karaniu wszystkich za błahostki dali upomnienie.
EwaMarek - 2015-08-29, 20:56
Cyryl napisał/a: | prowadzę Kwalifikację Wstępną i Okresową często wspólnie z inspektorami z ITD.
są to normalni ludzie i nie szukają kłopotów, jeżeli pojazd nie podlega pod Prawo o Transporcie Drogowym, nie zatrzymują.
więc jeżeli kamper +3,5t DMC zostanie zatrzymany przez ITD, to znaczy, że kierowca coś wyraźnie nabroił. |
Z Twojego zapisu rozumiem, że jak jadę sobie kamperem to mnie ITD nie zatrzyma. Ale jak jadę kamperem z przyczepką towarową to już mnie mają na oku???
Mam viatola i jak nie zapomną go włączyć to nie powinienem mieć problemu.
Fux - 2015-08-30, 09:50
EwaMarek napisał/a: | Mam viatola i jak nie zapomną go włączyć to nie powinienem mieć problemu. |
Zdjęcie i decyzja administracyjna przyjdzie do domu.
EwaMarek - 2015-08-30, 19:45
Nie wiem czy oni panują nad tym systemem. Od kilku lat zmieniał viatole jak oszalały. W kamperze raz, osobówki 3 razy.
Niby działa ale nie otwiera bramek na autostradzie. W zestawieniu opłat na www nic nie ma ...
Na orlenie zawsze gadka ,że wszystko ok ale wymieniają na kolejny itd
nigdy nie dostałem pisma, że przejechałem bez zapłaty.
W zeszłym roku ciągnąłem kemping i zapomniałem włączyć pudełko. Przypomniało mi się na 5-6 bramownicy i żadnego pisma.
\Jak coś mi źle naliczyło albo podwójnie opłaciłem to po mailach i udokumentowaniu zajścia kasę oddali.
Wydaje mi się, że wystarczy mieć pudełko za szybą. Czy poszła opłata czy nie to nie ma kto sprawdzić ...
YAN - 2015-08-31, 12:04
Andrzejek10 napisał/a: | JJJB napisał/a: | Zostałem zatrzymany do kontroli w W-wie z jakiegoś błahego powodu i udało mi się przekonać policjanta aby było to pouczenie ,ostrzeżenie. Za trzy dni miałem wezwanie na komendę i proszono mnie o wyjaśnienie sytuacji / powód i czy ukarano mnie mandatem i czy odstąpiono od tego/. Na powód wezwania odpowiedziano mi że są to rutynowe działania wewnetrzno- kontrolne. Czyli są obserwowani na służbie i nie znają dnia ani godziny. |
To wkręcili Ciebie nie ma czegoś takiego jak wezwano mnie " rutynowe działania wewnetrzno- kontrolne" musi być podana przyczyna( z kpk lub kk) wezwania a nie takie bo sprawdzali policjantów, mogłeś to olać. Wiesz chcieli się wykazać i "udupić" porządnych policjantów którzy pomimo takich nakazów od przełożonych o karaniu wszystkich za błahostki dali upomnienie. |
Widzę że lepiej wiesz co miałem na wezwaniu.
Andrzejek10 - 2015-09-01, 08:37
JJJB napisał/a: | Andrzejek10 napisał/a: | JJJB napisał/a: | Zostałem zatrzymany do kontroli w W-wie z jakiegoś błahego powodu i udało mi się przekonać policjanta aby było to pouczenie ,ostrzeżenie. Za trzy dni miałem wezwanie na komendę i proszono mnie o wyjaśnienie sytuacji / powód i czy ukarano mnie mandatem i czy odstąpiono od tego/. Na powód wezwania odpowiedziano mi że są to rutynowe działania wewnetrzno- kontrolne. Czyli są obserwowani na służbie i nie znają dnia ani godziny. |
To wkręcili Ciebie nie ma czegoś takiego jak wezwano mnie " rutynowe działania wewnetrzno- kontrolne" musi być podana przyczyna( z kpk lub kk) wezwania a nie takie bo sprawdzali policjantów, mogłeś to olać. Wiesz chcieli się wykazać i "udupić" porządnych policjantów którzy pomimo takich nakazów od przełożonych o karaniu wszystkich za błahostki dali upomnienie. |
Widzę że lepiej wiesz co miałem na wezwaniu. |
Biorąc Twoją wypowiedź " Na powód wezwania odpowiedziano mi że są to rutynowe działania wewnetrzno- kontrolne" odpowiedziałem, że to nie jest powód na który musiałeś się wstawić i jeżeli miał byś to wpisane to mogłeś wcale się nie wstawiać na komendzie. Drugi raz napisz że miałeś podaną inną podstawę prawną na wezwaniu, a jeżeli miałeś ww.podstawę to mogłeś postąpić jak napisałem powyżej.
A piszę tak bo jestem z tym obyty. Pozdrawiam.
|
|