| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Jugosławia* - Targ rybny w Poreć
flor12ek - 2015-08-22, 06:55 Temat postu: Targ rybny w Poreć Wie toś może gdzie w Porećiu można kupić świeże ryby a w szczegulności mule ?
mrsulki - 2015-08-22, 08:58
| flor12ek napisał/a: | | można kupić świeże ryby a w szczegulności mule |
A mule to ryby
flor12ek - 2015-08-22, 13:06
Ależ skąd? mule to drób tylko sprzedawany razem z rybami
A tak na powaznie to już wszystko co chciałem obczaiłem czyli:
Targ w samym centrum Poreća nazywa się TRŻNICA-MARKT mają tam swieże ryby i wszelkiej maści owoce morza ale to też miejsce gdzie straganiki mają tzw baby i sorzedają warzywa,oliwe,jaja z własnych gospodarstw ,polecam bardzo urokliwe miejsce.
joko - 2015-08-22, 13:40
| mrsulki napisał/a: | | flor12ek napisał/a: | | można kupić świeże ryby a w szczegulności mule |
A mule to ryby |
Jak dwa dni temu zamówiłem coś co z nazwy miało być rybna płytą, to dostałem jedną dużą rybę, kilka szprotek, dwa kraby, wstrętne gumowe coś i cały stos muszli.
Rybę zjadłem, niezła, krabom dupy poodgryzalem, obleci, gumowe coś i spikowata zawartość muszli wywołuje odruch wymiotny ....... 400 kun psu w......... Nie było wyjścia trzeba było kupić coś normalnego do jedzenia
flor12ek - 2015-08-22, 15:29
Ja dziś kupiłem kilo świeżych muli sam w kamperze przyrządziłem i były rewelacja a koszt to 25 kuna za kilo plus trochę przypraw Jutro jako że niedziela to nie wiem czy czynne ale w poniedziałek robię poprawkę
izola - 2015-08-22, 21:00
ja bardzo lubię mule ( muszle) ,
jak jestem w Fr. to ide na "łowy" na mule wszelkiego rodzaju i ostrygi ... poniewaź lubię jeść regionalnie to te stworzenia Boskie zjadam z szacunkiem i bez opanowania
lubię teź experymentować z pokarmen ,a źe lubię wędzić poszły mule i ostrygo do dymu... mówię wam ! w ca. 10 minut pychota powalała z nóg i slinotok był nieopanowany tak dobre to jest...
Edit.
Region Erquy i Cancalle , tam jest dobre źniwo, woda w morzu odchodzi , Francuzi i Izola idą na łowy
Erqy ma super SP przy samej plaźy , za 6 Euronów za dobę...
flor12ek - 2015-08-22, 21:17
Z tym wędzeniem w 10 minut to jakaś ściema czy żart? Żeby tej wielkości małże były jadalne muszą być zanurzone w wodzie lub innej cieczy (sos jakiś) w temperaturze min 85 stopni przez co najmniej 6 min,zawierają w sobie tyle wody że wędząc je nie sparzysz ich nawet po pół godzinie no chyba że jakieś sushi No ewentualnie że najpierw gotowane a później wędzone dla smaku to OK.
|
|