|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - odświeżenie części plastikowych
piotr1 - 2015-08-22, 23:58 Temat postu: odświeżenie części plastikowych Witam. Czy macie koledzy jakieś sposoby na przywrócenie bieli na zżółkłe elementy plastikowe zabudowy szczególnie WC.
Skwarek - 2015-08-23, 08:28
Ja robiłem to tak
http://www.camperteam.pl/...=asc&start=1170
ale trzeba dobrze spłukać wodą no i nie na każdy plastik "cudownie" działa.
Trzeba wypróbować.
Samen - 2015-08-23, 08:35
Polecany Dimmer to bardzo silna piana aktywna, przeznaczona do mycia plandek samochodów ciężarowych i nie tylko. Może odświeżyć plastiki, ale trzeba uważać aby nie puściła farba z innych elementów oraz nie naruszyło uszczelek.
ferguson - 2015-08-23, 08:42
Żółknie pod wpływem promieni UV. Pasta polerska lekko ścierna (np. Tempo) do lakierów samochodowych da radę. Ręczne polerowanie.
Skwarek - 2015-08-23, 09:06
Jest kilka rodzajów plastików, nie każdy żóklnie ale są różne metody dla jednych skuteczne dla innych nie.
Generalnie najlepiej do takich prac jest odnawiany element zdemontować i wtedy można się bawić w mycie, szlifowanie, polerowanie, nadtapianie, malowanie, lub kupienie nowego.
Każdy sposób to ryzyko przy braku doświadczenia
bo np. jak zapolerować plastik który ma jakąś fakturę, nie jest gładki?
Tak samo dimmer zmyje napisy z plastiku i uszkodzi słabe lakiery o czym pisałem.
ABCkamp.pl - 2015-08-23, 10:32
Piotr przyjedź mam jakieś preparaty sprawdzimy
piotr1 - 2015-08-23, 18:41
Dziękuję kolegom za porady
adam1976 - 2015-08-26, 01:04
Mozna uzyc wody utlenionej w kremie. Do kupienia w sklepqch z art fryzjerskimi
Nakladamy pedzlem na pozolkly plastik - potrzebne jest promieniowanie UV do uzyskania efektu
CZyli albo duzo slonca albo lampa uv
Lo 15-30 min zmywamu duza iloscia wody I powtarzamy as do uzyskania bielszego odcienia
Metoda sprawdzona Na starych komputerach i monitorach
W necie mozna znalezc jako retrobright - podana next receptura mixtury... Ale imo woda utleniona w kremie jest latwiej dostepna i latwiejsza w uzyciu
piotr1 - 2016-06-08, 22:41
Witam. Koledzy czy ktoś lakierował umywalkę plastikowa lakierem w sprayu.
|
|