Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

VW - silnik 2,4D 6cyl swap

jaQb - 2015-08-25, 16:50
Temat postu: silnik 2,4D 6cyl swap
Mój silnik wydaje się dziwnie chodzi. Odpala pięknie itd, ale... pozatym zbyt mułowaty. Więc myślę o mocniejszym. Widziałem na YT jakiś krótszy chyba z T4, czy ktoś robił taki swap?
Mam problem ze znalezieniem fachowca od tych silników w Olsztynie. Gdzie zajadę widzę, że ten silnik to dla nich zbyt wielki zabytek i fachowcy od nich są juz chyba na emeryturze. Chodzi mi o to by go ktoś dokładnie osłuchał.
Pozatym z odpalaniem czasem dziwna rzecz. Przekręcam kluczyk, kontrolka się przyciemnia więc prąd na rozrusznik idzie a rozrusznik nie kręci. Po jakimś czasie znowu zakręci jakby nigdy nic. W czym problem?

chemik - 2015-08-25, 18:01

objawy mogą sugerować zawieszanie się szczotek w rozruszniku. Pomaga przy braku pokręcenia stuknięcie w rozrusznik. Sprawdź rozrusznik u fachowca, jak się nie boisz albo masz zaufanego.
m3tal - 2015-08-30, 01:54

jaQb, jeśli faktycznie chcesz sie bawić w swap, na 5 cylindrów i diesla, to może 2.5 tdi z audi 100/LT 2 ?

Jest tu taki jeden przypadek, jak dla mnie mistrzostwo świata, jak chodzi o podejście do tematu, ciekawostka taka, ze to Ankara/Turcja:

http://www.brick-yard.co....topic60315.html

Polecam dobrze sie wczytać, jest tam naprawdę sporo technicznych drobiazgów opisanych.

Co do poszukiwań mechaników od silników d24- polecam poszukać warsztatów specjalizujących sie w naprawach starych Volvo, szczególnie serii 7xx/9xx, przecież tam diesel 2.4 to żywcem wyciągnięty z pomiędzy foteli starego eLTeka silnik... A może być łatwiej o warsztat.