Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Gdzie kupić taki preparat

slawwoj - 2015-09-01, 14:05
Temat postu: Gdzie kupić taki preparat
lub podobny ?
Mam do usztywnienia kawałek podłogi na połączeniu kabiny z częścią mieszkalną. Wydaje mi się to najlepszym rozwiązaniem

http://www.leisureplus.co...on-adhesive-kit

Atu znalazłem temat na niemieckim forum.

dulare - 2015-09-01, 14:52

No, to zasadniczo żywica epoksydowa :) u nas znana na przykład jako Epidian:

http://allegro.pl/mocny-k...5327140364.html

[edit] Proszę czytać poniżej, Epidian jednak się nie nadaje ze względu na to że rozpuszcza polistyren (styropian) stosowany w zabudowach...

slawwoj - 2015-09-01, 15:02

Za tłumacz google:

Apollo A.8136klej na bazie epoksydowej . Został zaprojektowany specjalnie do stosowania przez wtrysk przez dyszę lub igły , a następnie płynie łatwo wypełniany szczeliny , w które został wstrzyknięty .
Jako 100% części stałych będzie leczyć się w całkowicie zamkniętych przestrzeniach , a odzawiera on rozpuszczalnika nie zaatakuje wrażliwe sztucznego np polistyrenu .
A.8136 został użyty do naprawy laminowanych płyt, w których "bąbelkujące " ma
miejsce. Przez wiercenie dziury minut przez z tyłu panelu do
" bubble ", to jest możliwe, aby wprowadzić klej i panel zostaje wciśnięty czy
zaciśnięte aż lekarstwo miało miejsce . Jeśli nastąpiło rozwarstwienie przy krawędzi it
może być możliwe do zniesienia skierowane lekko i nałożyć klej za pomocą łopatki .
A.8136 może być również stosowany do konwencjonalnych procesów klejenia

Wydaje sie że to dwuskładnikowa żywica która jednak nie wchodzi w reakcję ze styropianem.

dulare - 2015-09-01, 15:05

OK, mój błąd, Epidian 53 rozpuszcza polistyren. Postaram się poszukać lepszego zamiennika...
slawwoj - 2015-09-01, 15:12

Ten środek po zaaplikowaniu staje się gorący a skuteczność ma osiągnąć po 10 min.

Czy takie ogólnodostępne dwuskładnikowe "żywice " też robią się gorące ?

dulare - 2015-09-01, 15:14

Większość żywic epoksydowych grzeje się w mniejszym lub większym stopniu podczas mieszania z utwardzaczem...

Mam kłopot ze znalezieniem żywicy bez rozpuszczalnika... Rozumiem że zamawiać z zagranicy nie chcesz?

slawwoj - 2015-09-01, 15:19

Chciałbym.
Ale nie wiem gdzie i nie wiem jak

dulare - 2015-09-01, 15:25

Wygląda na to że LeisurePlus nie wysyła do Polski, ale w Anglii można go kupić :)

Bondrite Adhesives też nie wysyła do Polski, tu jest strona produktu:
http://www.bondrite.co.uk...it/p297593.html

Trzeba by więc prosić kogoś z kolegów z Wysp o zamówienie do siebie i później przesyłkę do Polski... Nie znalazłem na razie tego samego preparatu w innym sklepie albo miejscu z którego można by wysłać do nas bezpośrednio... Nadal nie znalazłem też zamiennika...

slawwoj - 2015-09-01, 15:26

dulare napisał/a:
Nie znalazłem na razie tego samego preparatu w innym sklepie albo miejscu z którego można by wysłać do nas bezpośrednio... Nadal nie znalazłem też zamiennika...

To podobnie jak ja :szeroki_usmiech

dulare - 2015-09-01, 15:29

Znalazłem na brytyjskim Ebay inny podobny preparat z wysyłką do Polski:

http://www.ebay.co.uk/itm...=item4aef6f9632

dulare - 2015-09-01, 15:35

Będąc na twoim miejscu, przetestował bym jeszcze w miarę możliwości żywice poliuretanowe, na przykład taką:

http://allegro.pl/zywica-...5612519914.html

albo taką:

http://allegro.pl/zywica-...5611834861.html

Kłopot w tym że trzeba by znaleźć kogoś kto się tym zajmuje i wyprosić odrobinę do testów. Teoretycznie nie powinna rozpuszczać styropianu, ale bez testów bym jej nie lał w podłogę...

slawwoj - 2015-09-01, 15:41

Tak wygląda że to coś podobnego, tylko jednoskładnikowe.

Klej ten jeden strzał to doskonały element naprawić te miękkie gąbczaste delaminowanych podłogi na swojej przyczepie kempingowej lub samochodu kempingowego .

Instrukcja użycia

1. Weź dywan , rysować linie na podłodze , tworząc 4 "kwadratów .

2. Wiertarka przez warstwy górnej i pianki , a nie przez spód . Pogłębiacze otwory wziąć kołki + odsysanie pyłu.

3. Nosić rękawice ochronne , mieszanina pompy do otworów ( z strzykawki opcjonalnie) .

Kołki 4. kroplę ( lub wkręty ) do otworów , podczas gdy mieszanina jest jeszcze mokra , zeskrobać nadmiar poziom mieszanki nad podłogą .

5. Pozostawić na noc i remont dywan .

slawwoj - 2015-09-01, 15:44

Dulare idąc Twym tropem to tutaj jest więcej:

http://www.ebay.co.uk/sch...Id=360378123734

dulare - 2015-09-01, 15:49

Te które opisane są "Green Polyurethane" to żywice poliuretanowe jednoskładnikowe, coś jak to co podesłałem z Allegro.

Większość sprzedawców nie chce wysyłać do Polski :confused - akurat żaden z tych dwuskładnikowych epoksydowych nie chce... Tego jednego trzeba by zapytać czy by nie wysłał (to akurat dokładnie to czego szukałeś):

http://www.ebay.co.uk/itm...=item46327b79fb

slawwoj - 2015-09-01, 15:53

Nigdy nie kupowałem na Ebuyu. W przeciwieństwie do Allegro.
Coś trzeba będzie pomyśleć.
-----------------------------------------------------------------------------------

Czy ktoś to może dla mnie kupić ?

--------------------------------------------------------------------------------------
a tu jak to sie robi:

A tak przy okazji - jest dużo filmików o naprawie kamperów.

WINNICZKI - 2015-09-01, 19:05

Ale to co zobaczyłem na tym filmiku ,to raczej sposób na podpicowanie podłogi do sprzedaży,niż naprawa. Wklejenie na żywicy kilkunastu kołków które oprą sie na listwie i zanim nie wycisną w próchnie dołków to podłoga będzie sztywna.Bardziej widział bym tworzywo np. takie z którego produkuje sie styropian i wstrzykiwać go w puste przestrzenie pomiędzy sklejkami ,żeby wypełniał puste przestrzenie.Tylko co potem zrobić ze zgniłymi listwami konstrukcji szkieletu podłogi. :gwm Jak to mówili starożytni Rosjanie z kiszonego ogórka świeżego nie zrobisz. :spoko
tom-cio - 2015-09-01, 19:19

To juz lepsza by byla dwuskladnikowa pianka,mozna ja nabyc za jakies 40 zeta w markecie,jest zamknietokomorkowa,czy wody nie bedzie pila,wrecz jesr wodoszczelna,koleczki dolozyc jak w przypadku tej zywicy,a piana nie zniszczy styropianu.Ale z g...wna bata nie ukrecisz,zawsze to tylko reperacja pod sprzedaz
Skwarek - 2015-09-01, 19:22

A może WEBAC 4180. Do konsolidacji drewna.

albo to: http://tuznajdziesz.pl/pr...-1-kg-50390,76/
:spoko

dominik - 2015-09-01, 20:02

SŁawek sklejka się rozwarstwiła czy poległy listwy między sklejkami?
slawwoj - 2015-09-01, 20:05

dominik napisał/a:
SŁawek sklejka się rozwarstwiła czy poległy listwy między sklejkami?

Hmm, sklejka raczej jest cała. Ugina sie pas o szer. 10 cm i dł. 30 40 cm wzdłuż połączenie z listwą kabiny.

dominik - 2015-09-01, 20:19

No tak cała, lecz jeśli puścił klej między warstwami sklejki i się jeszcze odkleiła od listwy to nie ma sztywności się ugina, trza skleić warstwy do kupy.
slawwoj - 2015-09-08, 12:04

Na zaprzyjażnionym forum karawaning.pl polecono mi to Soudal 66A
Myślę że to dobry wybór.

Skwarek - 2015-09-08, 18:55

No to taki jest zwykły klej poliuretanowy, w stolarskim sklepie CHEMOLAN B 1 kg 15zł.

Są wersje szybciej wiążące (4/M) około godziny i wolniej ale nie pamiętam symbolu.

Dopiszę bo mam w temacie nowe doświadczenie.

Parę dni temu kupiłem Remmersa to: http://tuznajdziesz.pl/pr...-1-kg-50390,76/ już pisałem.

Opakowanie kiepskie bo właściwie wymieszać można wygodnie tylko całość, więc musiałem przelać do innych naczyń by móc używać jakieś małe ilości.

Ale do rzeczy, żywica wodnista i fajnie głęboko wysyca liche drewno, sklejkę. Po stwardnieniu słaba sklejka odzyskuje moc ;) jest nawet mocniejsza. Nie spodziewałem się aż takiego efektu. No i co najważniejsze nie niszczy styropianu. Bo są podobne środki na ksylenie, acetonie i wiadomo co robią ze styropianem.

Bigos - 2015-09-08, 21:58

Podaj jeszcz eraz symbole i nazwę tego Remmersa bo link wygasł

ja coś takiego zrobiłem żywicą epoksydową , wychodzi na tyle solidnie , że potem można w tym wiercić i trzyma i zupełnie nie niszczy styropianu.

Skwarek - 2015-09-09, 07:26

No więc nazwa jest straszna "Epoxi-Holzverfestigung"

może ten link: http://www.remmers.pl/4834+M5d42a069371.0.html#bot

;)

dulare - 2015-09-09, 08:16

Wygląda na to że ten REMMERS Epoxi-Holzverfestigung jest praktycznie odpowiednikiem Apollo o którym było pisane wyżej. Żywica epoksydowa bezrozpuszczalnikowa. Niska gęstość pomaga penetrować drewno a twardość powinna być jak to zwykle przy żywicy - jak twardy plastik.

Bigos, robiłeś prace zwykłą żywicą epoksydową? Jak styropian to zniósł?[/b]

Bigos - 2015-09-09, 08:41

dulare napisał/a:
Wygląda na to że ten REMMERS Epoxi-Holzverfestigung jest praktycznie odpowiednikiem Apollo o którym było pisane wyżej. Żywica epoksydowa bezrozpuszczalnikowa. Niska gęstość pomaga penetrować drewno a twardość powinna być jak to zwykle przy żywicy - jak twardy plastik.

Bigos, robiłeś prace zwykłą żywicą epoksydową? Jak styropian to zniósł?[/b]

bardzo dobrze według tego co czytam i tego co sam zrobiłem , działa każda żywica epoksydowa , nie ważne jakiej firmy , dwuskładnikowa posiadajaća pewną elastycznośc , może być wykorzystywana tak wewnątrz jak i na zewnątrz , praktycznie bezzapachowa. można to kłaśc na każdą powierzchnię ( na styropian również ) , to idealne rozwiązanie na przemoczone elementy, nadgniłe fragmenty lub wyrobione od śrub mocowania.

Skwarek - 2015-09-09, 09:37

Ta żywica remmers jest cztery razy bardziej ciekła od zwykłych żywic epoksydowych nawet tych rzadkich. Tylko kurcze ta cena, płaciłem 148zł z kurierem, tylko przez przedstawiciela - doradcę bo nie ma w sklepach.

Przy nasycaniu uszkodzone drewno pije ją jak bibuła i nieco ciemnieje, a drewno całkiem zdrowe utrzymuje swój kolor. Działa coś jak cortanin na rdzę. :spoko

kaimar - 2015-09-09, 13:04

REMMERS ma dwa rodzaje żywic do wzmacniania osłabionego drewna.
Pierwszy rodzaj to ten o którym mowa w tym wątku na bazie żywicy epoksydowej. Drugi rodzaj jest oparty na poliuretanie.
Pierwsza (epoksyd) jest mocniejsza ale może być stosowana tylko na suche drewno.
Druga jest słabsza ale może być stosowana na wilgotne drewno.

dulare - 2015-09-09, 13:15

kaimar, stawiam :pifko nie przyszło mi do głowy szukać w katalogu.

Ta żywica poliuretanowa to: REMMERS PU-Holzverfestigung

http://www.remmers.pl/4834+M5af0ab8e5da.0.html#bot

Skwarek - 2015-09-09, 14:29

kaimar napisał/a:
REMMERS ma dwa rodzaje żywic do wzmacniania osłabionego drewna.
Pierwszy rodzaj to ten o którym mowa w tym wątku na bazie żywicy epoksydowej. Drugi rodzaj jest oparty na poliuretanie.
Pierwsza (epoksyd) jest mocniejsza ale może być stosowana tylko na suche drewno.
Druga jest słabsza ale może być stosowana na wilgotne drewno.

Czytałem obie instrukcje i nie doczytałem z czego wynika, że poliuretanowa może być stosowana na wilgotne drewno? Wypiera ją i zajmuje jej miejsce? wydaje mi się że dla powodzenia zabiegu wzmacniane drewno powinno być suche by kapilarnie wciągnęło jak najgłębiej żywicę. Wilgoć potrzebna jako katalizator wiązania żywicy wystarczy ta z powietrza i naturalna drewna.

Nie ryzykowałbym na mokre na wskroś drewno mazania żywicą, bo i po co. Przecież się nie napije żywicy.

slawwoj - 2015-09-09, 15:39

Czy te środki nie mają dużej rozszerzalności ?
Słyszałem że ten środek jednoskładnikowy pokazany na filmie bardzo się rozszerza. Ponoć trzeba obciązać podłogę np. beczkami z woda aby jej nie podniosło.

Skwarek - 2015-09-09, 16:19

Epoksydowy się nie rozszerza a poliuretanowy się rozszerza i działa podobnie do pianki przy montażu okien bo to prawie to samo. Lecz poliuretan jako klej przybiera jakieś 50-150% objętości początkowej, różnie ale napewno jest go więcej. Więc wymaga docisku przed stwardnieniem.
Bez tego będziesz miejscami miał grubszą izolację :haha:

kaimar - 2015-09-09, 21:28

Skwarek napisał/a:
Czytałem obie instrukcje i nie doczytałem z czego wynika, że poliuretanowa może być stosowana na wilgotne drewno?

Informacje te otrzymałem od doradcy technicznego z firmy Remmers gdy dobieraliśmy chemię przy remoncie "zgnitka".
W instrukcji dla środka opartego na żywicy epoksydowej napisano:
"Drewno musi być czyste, suche i chłonne."
W instrukcji dla drugiego środka takiej uwagi nie ma.

Skwarek - 2015-09-09, 21:58

No to w porządku Kaimar skoro doradca wysnuł taki wniosek na podstawie braku uwagi "Drewno musi być czyste, suche i chłonne." to fajnie.
Tylko nie znajduję sensownego uzasadnienia. Dlaczego?

No jedyne mi wychodzi, to że chciał sprzedać. Wypełnione wodą kapilary w drewnie żaden łebski doradca nie nasyci skutecznie żadną żywicą. Pomazać z trudem mokre można i efekt krótkotrwały.

DC - 2015-09-10, 09:58

Ja od lat stosuję K+D wurth 0890 100 201 szary. Klei i uszczelnia jednocześnie wszystko co znajdziemy w kamperze : metal z drewnem, wykładzinę z metalem i drewnem, plastikiem. Jest to szczeliwo konstrukcyjne, powszechnie stosowane przy budowie autobusów gdzie są klejone całe ściany, podłogi itp.
Do kupienia w sklepach Wurth-a. :wyszczerzony:

kaimar - 2015-09-10, 11:44

[quote="Skwarek"]No to w porządku Kaimar skoro doradca wysnuł taki wniosek na podstawie braku uwagi "Drewno musi być czyste, suche i chłonne." to fajnie.
Skwarek napisał/a:

Środki oparte na poliuretanie do wiązania wykorzystują wilgoć.

Skwarek - 2015-09-10, 15:20

Kaimar czy to oznacza, że im więcej wody tym lepiej? :haha:

Suche pozornie drewno też zawiera wilgoć i to w ilości wystarczającej do wiązania PU.

Zgodzisz się chyba że im wolniej wiąże tym głębiej PU wniknie w drewno. I efekt jest lepszy. Nasączasz mokre na mokre ale nie chodzi tutaj o wodę. ;)

Pytanie było gdzie kupić więc napisałem, a nie co lepsze.

slawwoj - 2015-09-10, 16:58

Dobra teraz zapytam co lepsze :spoko
Skwarek - 2015-09-10, 18:42

slawwoj napisał/a:

Nie wiem co lepsze, wybrałem rzadziutki epoksyd bo chciałem nasycić suche drewno, gdybym miał drewno mokre od wody to wtedy bym je wysuszył i wybrał też epoksyd. Zrobiłem tak bo chodzi o mojego :haha: kampera a nie o jakąś zbutwiałą czyjąś budę ;)

Wybrałem dobrze, nie żałuję i moje oczekiwania zostały spełnione. Drugi raz też bym tak zrobił, nie ryzykowałbym innej metody znając ten sposób. :spoko

dominik - 2015-09-11, 11:24

slawwoj napisał/a:

Sławek, a jak będziesz to aplikował strzykawką pod skórę czyli wykładzinę :?:

slawwoj - 2015-09-11, 12:58

chyba tak. Bezietrzeba odęcić listwe na styku z kabina i tam zapodać.
Skwarek - 2015-09-11, 20:51

Próbowałem strzykawką zpodawać i kiepsko to idzie. Lepiej odkryć i nasycać pędzlem. Bo można zrobić to tylko raz, bo jak żywica zwiąże to zamknie dostęp głębiej. Trzeba to robić rozważnie. :spoko