| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Czym to przykleić i uszczelnić.
WALDZIOR - 2015-09-11, 14:38 Temat postu: Czym to przykleić i uszczelnić. Witam szanowne grono Kamperowe i od razu przechodzę do prośby o rady i sugestie. Mój "problem" związany jest z dołożonym dachem a konkretnie z jego przyklejeniem. Po zakupie kampera 4 lata temu zauważyłem, że w paru miejscach dach z laminatu odstaje od karoserii. Prawdopodobnie przez to, że poprzedni właściciel woził na uchwytach na bokach tegoż dachu deski do sefingu. W zeszłym roku po przejżeniu forum zdecydowałem się na przyklejenie go Sikafleksem 252, oraz poprawiłem ten pas na łączeniu, który chyba ma to uszczelnić. Dodam, że jeżdżąc w deszczu nigdy nic nie ciekło nawet jak jeszcze nie było przyklejone. Niedawno podczas mycie CUDEŃKA zauważyłem w paru miejscach, że wykonane przeze mnie naprawy puściły tzn. Sikaflex odszedł od tego co było pod spodem. Gdyby ktoś z Was miał podobną przygodę bardzo proszę o redę jak i czym to zrobić raz a dobrze. Poniżej parę fotek mojego "problemu". Z góry dziękuję za wszystkie pomysły i rady.
La Digue - 2015-09-11, 21:01
Wiesz co Sikaflex do takich połączeń jest dosyć sztywny. Musisz zastosować uszczelniacz elastyczny np. Jak do wklejania okien do kampera. Teraz siedze w Chorwacji. Jak wrócę to mogę podać nazwę i numer specycika. Do odbudowy kampera stosowalem chemię firmy Henkel.
zibikruk - 2015-09-11, 21:27
Romku, pozdrawiam - jak tam w Chorwacji
La Digue - 2015-09-12, 08:15
Witam Zbyszku.
W Chorwacji jak co roku we wrześniu jest super. Brak stonki i wodą ciepła.
Pozdrawiamy Was serdecznie i wspominany Węgierskie upały.
WALDZIOR - 2015-09-14, 14:45
Digue dzięki za podpowiedź oczywiście leci Na stronie Henkela znalazłem taką masę klejąco-uszczelniającą TEROSON MS 939 WH jeżeli to jest to oczym pisałeś to super. Nie wiem kiedy wracasz z Chorwcji ale mogę poczekać to się upewnię.
La Digue - 2015-09-14, 17:15
Na 100% jest to Teroson. Co do numeru to nie jestem pewny, ale jak masz w specyfikacji, że po wyschnięciu jest elastyczny to ok. możesz brać i kleic.
piotrul - 2015-09-28, 13:29
http://www.camperteam.pl/...hlight=terostatkleje
maszakow - 2015-09-28, 18:31
Teroson MS 939 to klej MS polimerowy. ZA SZTYWNY na twoją aplikację. Wąż w kieszeni może szału dostać bo każda chemia od Henkela "ukierunkowana" na przemysł na dzień dobry kosztuje 30% więcej .
POszukaj na forum wypowiedzi jak koledzy szukali kleili szyberdachy lub okna.
Na pewno nie wystarczy tu zwykły uszczelniacz dekarski ale musi to być klej który zachowa dużą elastyczność...
a może po prostu klej do szyb samochodowych ?
DC - 2015-09-28, 18:49
Szczeliwo konstrukcyjne K+D 0890 100 3 Wur.h stosowany do klejenia paneli i poszycia w autobusach i autokarach. Ja kleję tym wszystko co mi wpadnie w ręce, oczywiście pamiętaj o oczyszczeniu klejonych elementów . Kolory to biały, szary, czarny, brązowy, jasnobrązowy i bezbarwny. Sprawdzone na 200 %
silny - 2015-09-28, 18:56
klej do szyb , ale koniecznie z primerem do spółki
przygotowanie podłoża to podstawa , nie urwiesz choćbyś chciał
maszakow - 2015-09-29, 22:02
AMEN 80% skutecznego połączenia to DOBRE PRZYGOTOWANIE powierzchni klejonych.
|
|