Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FIAT - Wymiana silnika 2,5 D na 2,8 idTD Fiat Ducato II

Camp77 - 2015-09-12, 16:29
Temat postu: Wymiana silnika 2,5 D na 2,8 idTD Fiat Ducato II
Witam! :evil:

Przeszukałem forum w sprawie zamiany silnika 2,5 D 84 KM (62kW) wolno ssący na silnik 2,8 idTD 122 KM (90 kW) w camperku na Fiacie Ducato II.
Na forum są zamiany 1,9 TD na 2,8 JTD. Nie znalazłem natomiast nic jak w temacie.
Moje pytania:
1. Czy ktoś z kolegów dokonywał takiej zamiany?
2. Czy taka zamiana jest warta zachodu?
3. Jak z niezawodnością silnika 2,8 idTD - czy jest porównywalna z 2,5 D?

Powód zamiany:
1. Zwiększenie mocy silnika z 84 KM do 122 KM.
2. Zmniejszenie zużycia paliwa z 12 - 13 l/100km.

Pomysł mój pojawił się po przejechaniu się jako kierowca samochodem Fiat Ducato 2,8 idTD (sklep) i odkrycie, że w stosunku do mojego camperka (2,5D) silnik w obwoźnym sklepie pracuje znacznie ciszej. Przyśpieszenie znacznie lepsze. Mogę ruszyć z II biegu tak jak camperem z I biegu. Mniejsze obroty silnika przy jeździe szosowej (80 - 90 km/h). Masa pojazdów i gabaryty podobne. :roll:

Będę wdzięczny za podpowiedź, opinie, rady itp. :spoko

mrsulki - 2015-09-12, 17:14

Moje cudo z fabryki wyjechało z 2,5 co prawda z turbiną, teraz ma 2,8 td. Bawił świę w to poprzedni właściciel bo ciągał ciężką przyczepę z motocyklami i sprzętem. To są takie same silniki. Przekładasz komplet i w drogę. Parę kucy więcej. Niewiem tylko jak kwestia ze skrzynią czy różni się przełożeniami.
qazyt4 - 2015-09-12, 19:27

Na pewno musisz przełożyć ze skrzynią żeby zyskać na prędkości. Najlepiej kupić rozbite 2.8 i przełożyć wszystko razem z wiązką. To nowocześniejszy silnik na pewno będzie lepszy pod każdym względem.
Forest - 2015-09-12, 23:46

Robiłem przeszczep z 1,9 td, na 2,8 idtd. Trudno porównywać te silniki, przede wszystkim inny moment obrotowy. Praktycznie każda górka jest do pokonania na 4 biegu. Co do hałasu, liczyłem na wiecej. Zużycie paliwa przy jezdzie do 100 km/h ok 10-11. Silnik w opinii użytkowników niezwykle trwały. Polecam
nercedes - 2015-09-13, 01:53

zrobił to Lord z 2,5 na 2,6 TD miał dawce
erikson - 2015-09-13, 06:34

mrsulki napisał/a:
Moje cudo z fabryki wyjechało z 2,5 co prawda z turbiną, teraz ma 2,8 td. Bawił świę w to poprzedni właściciel bo ciągał ciężką przyczepę z motocyklami i sprzętem. To są takie same silniki. Przekładasz komplet i w drogę. Parę kucy więcej. Niewiem tylko jak kwestia ze skrzynią czy różni się przełożeniami.

a czy wiesz co on pozamieniał?

Camp77 - 2015-09-13, 09:06

Ja zastanawiam się nad silnikiem 2.8 idTD 122 KM (90 kW) a nie nad 2,8 D 87 KM (64 kW) w miejsce 2,5 D 84 KM.
Co do skrzyni biegów to nie badałem czy jest taka sama jeśli chodzi o przełożenia ale na pewno w obu typach silników jest pięciobiegowa. :wyszczerzony:

Camp77 - 2015-09-13, 09:08

mrsulki napisał/a:

Czy mówisz o silniku 2,8 idTD? W specyfikacji Fiata Ducato nie występuje 2,8 TD. :shock: Jest jeszcze wolnosący 2,8 D.

Camp77 - 2015-09-13, 09:11

qazyt4 napisał/a:
Na pewno musisz przełożyć ze skrzynią żeby zyskać na prędkości. Najlepiej kupić rozbite 2.8 i przełożyć wszystko razem z wiązką. To nowocześniejszy silnik na pewno będzie lepszy pod każdym względem.

Właśnie muszę sprawdzić, czy są to te same skrzynie biegów przy silniku 2,5D i przy 2,8 idTD. :?:

gino - 2015-09-13, 09:34

qazyt4 napisał/a:
Na pewno musisz przełożyć ze skrzynią żeby zyskać na prędkości

generalnie w kamperkach to raczej brak mocy ogranicza prędkość...nie sama skrzynia..

przecież takie ducato 2,5D jako zwykły blaszak spokojnie osiąga 130 a nawet 140km/h...czyli...skrzynia na to bez problemu pozwala :spoko

a zabudowane ...ledwo jedzie :-P

mrsulki - 2015-09-13, 20:18

Camp77 napisał/a:
zy mówisz o silniku 2,8 idTD? W specyfikacji Fiata Ducato nie występuje 2,8 TD

Oczywiście 2,8 idTD nie chodziło mi o symbol silnika tylko że 2,8 z turbiną.

Camp77 - 2015-09-13, 20:55

gino napisał/a:
qazyt4 napisał/a:
Na pewno musisz przełożyć ze skrzynią żeby zyskać na prędkości

generalnie w kamperkach to raczej brak mocy ogranicza prędkość...nie sama skrzynia..

przecież takie ducato 2,5D jako zwykły blaszak spokojnie osiąga 130 a nawet 140km/h...czyli...skrzynia na to bez problemu pozwala :spoko

a zabudowane ...ledwo jedzie :-P

Prawdopodobnie masz rację, że skrzynia biegów nie ma tu raczej tak dużego znaczenia.
W obu typach występuje pięciobiegowa. Przełożenia mają znaczenie istotne nie w skrzyni a w moście napędowym. Tam mogą być istotne zmiany przełożenia.
Mi się wydaje, że jednak w przypadku 2,5 D i 2,8 idTD skrzynia i most jest o tym samym przełożeniu albowiem prędkość obrotowa silników jest raczej ta sam. :oops:

qazyt4 - 2015-09-14, 08:31

"Prawdopodobnie masz rację, że skrzynia biegów nie ma tu raczej tak dużego znaczenia.
W obu typach występuje pięciobiegowa. Przełożenia mają znaczenie istotne nie w skrzyni a w moście napędowym. Tam mogą być istotne zmiany przełożenia.
Mi się wydaje, że jednak w przypadku 2,5 D i 2,8 idTD skrzynia i most jest o tym samym przełożeniu albowiem prędkość obrotowa silników jest raczej ta sam. :oops: [/quote]"

No to teraz niezle pojechałeś. Widać że masz pojęcie..... tylko szkoda że nie wiesz, że Ducato ma przedni napęd. Nie ma mostu napędowego.

gino - 2015-09-14, 09:05

qazyt4 napisał/a:
tylko szkoda że nie wiesz, że Ducato ma przedni napęd. Nie ma mostu napędowego.

ale dyferencjał ma ..i pewnie o tym pisał

ps. ducato czasem też ma i most :spoko

mrsulki - 2015-09-14, 09:11

qazyt4 napisał/a:
Nie ma mostu napędowego.

Tak fizycznie jako osobnej części to nie ma, ale to co zwyczajowo w nim siedzi w przednionapędówkach stanowi integralną część skrzyni biegów (mechanizm różnicowy). Co do przełożeń skrzyń w zależności od silnika to nie wiem jak jest we fiacie ale w oplach w jednym silniku bywało kilka. Tak na chłopski rozum powinno być to samo ale czy jest??? No i sprawa sprzęgła większa moc to może być inne??? Pewnie Gewehr będzie wiedział.

nercedes - 2015-09-14, 09:27

Ale w Fiatach 2,5 D były koła 14 a w 2,5 TD koła 16 czyli już jest jakaś różnica w przełożeniach mniejsze obroty większa prędkość a co za tym idzie to i ciszej w aucie :kawka:
gino - 2015-09-14, 09:37

nercedes napisał/a:
Ale w Fiatach 2,5 D były koła 14 a w 2,5 TD koła 16 czyli już jest jakaś różnica w przełożeniach mniejsze obroty większa prędkość a co za tym idzie to i ciszej w aucie :kawka:
Ale to tylko w ducato I

a mowa o ducato II
tu do 2002 roku były 16.. 5x130
a po lifcie, czyli od 2002 do 2006 15 w 2 rozstawach 5x118 i 5x130

bart.ek - 2015-09-14, 12:15

W ducato od '94 do teraz jest zawsze tak samo - lżejsze odmiany mają koła 15 calowe i rozstaw 5x118, najcięższe ("maxi") - 16 i 5x130.
Gewehr - 2015-09-14, 16:30

2,5d i 2,8td mają inne skrzynie.
2,5 przede wszystkim ma sprzęgło pchane, a 2,8 ciągnione. Inne są przełożenia samych biegów, jak i ataku i koła talerzowego. Kup całe 2,8 i sobie przekładaj do woli. Cena takiego auta na dawce, nie przekracza 3tyś. Nie musi być rozbity, wystarczy że będzie skorodowany i na dawce jak znalazł ;) Swój silnik wstawisz do dawcy i go jeszcze sprzedasz odwirowując parę złotych :mrgreen:
Dlaczego dawca: Inne półosie, skrzynia, IC, linki zmiany biegów, chłodnica i masę innych pierdółek.

Edyta: Szukaj Q18 i zmień zawieszenie na 16 cali. Będzie Ci się lepiej jeździło :bajer

mrsulki - 2015-09-14, 21:59

A nie mówiłem (pisałem raczej) pytać Gewehra, on się zna :)
qazyt4 - 2015-09-15, 07:38

No i Ameryka odkryta.
Camp77 - 2015-09-16, 16:14

[quote="Gewehr"]2,5d i 2,8td mają inne skrzynie.
2,5 przede wszystkim ma sprzęgło pchane, a 2,8 ciągnione. Inne są przełożenia samych biegów, jak i ataku i koła talerzowego. Kup całe 2,8 i sobie przekładaj do woli. Cena takiego auta na dawce, nie przekracza 3tyś. Nie musi być rozbity, wystarczy że będzie skorodowany i na dawce jak znalazł ;) Swój silnik wstawisz do dawcy i go jeszcze sprzedasz odwirowując parę złotych :mrgreen:
Dlaczego dawca: Inne półosie, skrzynia, IC, linki zmiany biegów, chłodnica i masę innych pierdółek.

Edyta: Szukaj Q18 i zmień zawieszenie na 16 cali. Będzie Ci się lepiej jeździło :bajer [/quote

Własnie szukam dawcy a nie samego silnika.
Przy dawcy mogę przynajmniej wizualnie sprawdzić jak pracuje silnik i skrzynia biegów.
Nadto przydadzą się różne duperele.
Przy jeździe próbnej można ocenić pracę skrzyni biegów, przekładni, półosi...
Co do opon rozmiaru 16" zastanawiam się jak będą pasowaly. Aktualnie mam 14".